Zitting van 27 oktober 2020
ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 29 september 2020 goed.
Zitting van 27 oktober 2020
POLITIEVERORDENINGEN. BEKRACHTIGING BESLUITEN BURGEMEESTER.
Voorgeschiedenis
o Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen m.b.t. filmopnames op het Gemeenteplein te 3060 Bertem op 7 oktober 2020.
o Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen m.b.t. filmopnames aan de pastorij te 3060 Bertem op 28 oktober 2020.
o Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen in de Dorpstraat te 3061 Leefdaal nav een doortocht uitzonderlijk vervoer.
o Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. organisatie van een fakkeltocht op 10 en 30 oktober 2020 in Korbeek-Dijle
o Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. het uitvoeren van werken aan de Fr. Dottermansstraat 19 te 3060 Bertem van 7 oktober 2020 tot 30 november 2020.
o COVID-19. Politieverordening over de verplichting tot het dragen van een mondmasker op diverse publieke plaatsen.
o Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. het uitvoeren van werken aan de Dorpstraat 179 te 3060 Bertem van 19 oktober 2020 tot 25 oktober 2020.
o Tijdelijke politieverordening. Digitaal vergaderen gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn 27 oktober 2020.
o COVID-19. Politieverordening over de verplichte sluiting van sportkantines en jeugdlokalen.
o Tijdelijke politieverordening digitaal vergaderen. Goedkeuring digitaal vergaderen BCSD 26 oktober 2020.
Juridische gronden
Bijlagen
• 20200929 Verordening filmopnames Gemeenteplein
• 20200929 Verordening filmopnames pastorij
• 20200929 Verordening uitzonderlijk vervoer
• 20201007 Verordening fakkeltocht
• 20201008 Verordening Dottermansstraat
• 20201013 Verordening mondmasker
• 20201014 Verordening werken Dorpstraat
• 20201015 Verordening digitaal vergaderen GR-RMW
• 20201015 Verordening sluiting kantines jeugdlokalen
• 20201019 Verordening digitaal vergaderen BCSD
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad bekrachtigt de besluiten van de burgemeester van 29 september 2020:
• Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen m.b.t. filmopnames op het Gemeenteplein te 3060 Bertem op 7 oktober 2020.
• Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen m.b.t. filmopnames aan de pastorij te 3060 Bertem op 28 oktober 2020.
• Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen in de Dorpstraat te 3061 Leefdaal nav een doortocht uitzonderlijk vervoer.
Artikel 2:
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 7 oktober 2020:
• Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. organisatie van een fakkeltocht op 10 en 30 oktober 2020 in Korbeek-Dijle
Artikel 3:
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 8 oktober 2020:
• Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. het uitvoeren van werken aan de Fr. Dottermansstraat 19 te 3060 Bertem van 7 oktober 2020 tot 30 november 2020.
Artikel 4:
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 13 oktober 2020:
• COVID-19. Politieverordening over de verplichting tot het dragen van een mondmasker op diverse publieke plaatsen.
Artikel 5:
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 14 oktober 2020:
• Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. het uitvoeren van werken aan de Dorpstraat 179 te 3060 Bertem van 19 oktober 2020 tot 25 oktober 2020.
Artikel 6:
De gemeenteraad bekrachtigt de besluiten van de burgemeester van 15 oktober 2020:
• Tijdelijke politieverordening. Digitaal vergaderen gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn 27 oktober 2020.
• COVID-19. Politieverordening over de verplichte sluiting van sportkantines en jeugdlokalen.
Artikel 7:
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 19 oktober 2020:
• Tijdelijke politieverordening digitaal vergaderen. Goedkeuring digitaal vergaderen BCSD 26 oktober 2020.
Zitting van 27 oktober 2020
LOKALE ECONOMIE. GOEDKEURING REGLEMENT EINDEJAARSTOMBOLA.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. De bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
Adviezen
Argumentatie
Het gemeentebestuur wenst de lokale middenstand blijvend te ondersteunen. De geslaagde edities van de eindejaarstombola, de opkomst op het jaarlijks netwerkmoment voor handelaars, de interesse voor de B-bon en de activiteiten zoals de kerstmarkt en hapje tapje voor zelfstandigen geven aan dat dit beleid gehoor krijgt bij de handelaars.
Deze initiatieven werden aangereikt en voorbereid door het gemeentebestuur.
De voortzetting van de eindejaarstombola is een organisatie van het handelaarsoverleg met logistieke, administratieve en financiële ondersteuning van de gemeente. De eindejaarstombola moet naast de financiële ondersteuning zelfbedruipend zijn.
De coronacrisis woekert al een paar maanden en dit blijft niet zonder financiële gevolgen voor de lokale handelaars. Om de lokale economie extra te stimuleren, stelt het college van burgemeester en schepenen voor om de deelname aan de eindejaarstombola editie 2020-2021 te organiseren zonder kosten voor de deelnemende handelaars.
Door B-bonnen uit te reiken als prijzengeld voor de eindejaarstombola, wordt het volume aan B-bonnen in omloop sterk verhoogd en worden de handelaars ondersteund.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het licht gewijzigde reglement over de organisatie van de eindejaarstombola goed te keuren.
Financiële gevolgen
De vereiste kredieten zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het gemeentebestuur Bertem wenst de lokale middenstand te ondersteunen en impulsen te geven door het organiseren van een eindejaarstombola i.s.m. de Bertemse handelaars. Alle Bertemse handelaars en hun klanten kunnen deelnemen aan de eindejaarstombola onder de voorwaarden bepaald in dit reglement.
Artikel 2:Bertemse handelaars
Onder Bertemse handelaars wordt verstaan: elke KMO, ondernemer, zelfstandige, winkelier, restauranthouder, horecauitbater… die in het bezit is van een ondernemingsnummer, gevestigd is in Bertem en goederen en/of diensten aanbiedt aan particulieren.
Voldoet de handelaar niet aan een of meer van de vooropgestelde voorwaarden, dan beslist het college van burgemeester en schepenen over de aanvraag tot deelname.
Artikel 3:B-Bon eindejaarstombola
De B-bon wordt uitgegeven door het gemeentebestuur Bertem. Met de B-bon kunnen de begunstigden aankopen doen bij de deelnemende Bertemse handelaars die de B-bon aanvaarden. Handelaars die dit wensen, kunnen zich nog altijd inschrijven voor het aanvaarden van de B-bon. Voor de eindejaarstombola is er een speciale editie van de B-bon in omloop. Deze speciale editie van de B-bon kan enkel bij de deelnemende handelaars van de eindejaarstombola worden omgeruild. De speciale editie van de B-bon wordt niet uitbetaald aan handelaars die niet deelnemen aan de eindejaarstombola.
Artikel 4:Deelnemende handelaars
Elke Bertemse handelaar kan instappen in de eindejaarstombola tegen betaling van de deelnemersbijdrage. Nieuwe deelnemers betalen het eerste jaar 125 euro. Voor elke volgende editie betalen ze 90 euro.
Voor de editie 2020-2021 wordt omwille van de coronacrisis geen deelnemersbijdrage gevraagd aan de deelnemende Bertemse handelaar.
De deelnemersbijdrage wordt gebruikt voor de lay-out en het drukwerk van het promomateriaal (tombolakaarten, stickers…) en voor het prijzengeld.
Er is geen beperking op het aantal deelnemers. De inschrijvingsperiode voor deelnemende handelaars wordt meegedeeld aan de handelaars. Later toetreden kan zolang er voldoende promotiemateriaal is, vermeldingen op het promotiemateriaal is dan niet meer mogelijk.
Artikel 5:Periode
De eindejaarstombola loopt van 1 december tot en met 31 januari.
Artikel 6:Promotiemateriaal
Deelnemende handelaars ontvangen voor de deelnemersbijdrage een vastgelegd aantal kaarten en één rol met 500 stickers. Een extra rol kost 50 euro. Bij de inschrijvingen moeten meteen het aantal extra kaarten meegedeeld worden. Er zal geen extra bijdruk meer zijn als de actie gestart is.
Iedere deelnemende handelaar ontvangt een inzamelbox die eigendom blijft van het gemeentebestuur en die samen met de ingeleverde tombolakaarten binnen de 5 dagen na afronding van de eindejaarstombola wordt terugbezorgd aan het directiesecretariaat.
De eindejaarstombola wordt aangekondigd in Info Bertem, op de gemeentelijke website en via affiches in de publiciteitsborden.
Handelaars die deelnemen aan de B-bon ontvangen gratis een aantal kaarten extra, een bijkomend voordeel is dat het prijzengeld naar hen terugvloeit.
Artikel 7:Prijzengeld
De B-bon staat centraal als prijs. Er wordt 1 hoofdprijs uitgereikt die bestaat uit B-bonnen t.w.v. 500 euro. De andere prijzen bestaan uit B-bonnen t.w.v. 20, 30 en 125 euro. Het aantal prijzen verhoogt naarmate er meer deelnemende handelaars zijn.
Artikel 8:Inzameling tombolakaarten
De handelaars worden ingedeeld in negen categorieën:
Voeding & dranken, Stielmannen & -vrouwen, Auto, fiets & vervoer, Vrije tijd en gechenken, Horeca & feestzalen, Warenhuis, Tuin & dier, Diensten & B2B, Gezondheid en verzorging
Er zijn twee tombolakaarten in omloop:
Enkel volledig volgekleefde en ingevulde tombolakaarten komen in aanmerking voor het winnen van het prijzengeld. Deze tombolakaarten kunnen binnengebracht worden bij de deelnemende handelaars zolang de actie loopt. De deelnemende handelaars bezorgen deze tombolakaarten onder gesloten omslag (met vermelding van de handelszaak en het totaal aantal kaarten) samen met de inzamelbox binnen de 5 dagen na afronding van de actie aan het gemeentebestuur. Als de inzamelbox niet ingeleverd wordt samen met de tombolakaarten, dan komen de tombolakaarten van die handelaar niet in aanmerking voor de trekking.
Handelaars die aan de eindejaarstombola deelnemen, mogen geen kaarten op eigen naam afgeven.
Artikel 9:Winnaars
De trekking gebeurt in aanwezigheid van meerdere personen (bij voorkeur een afvaardiging van het gemeentebestuur (schepen en/of ambtenaar) en een afvaardiging van de lokale middenstand (leden van het handelaarsoverleg 'Bertem handelt!')).
Tijdens de opening van de gesloten omslagen wordt het aantal tombolakaarten genoteerd. Alle tombolakaarten worden samengevoegd, grondig gemengd en vervolgens in een grote zak/doos gestoken. De trekking gebeurt met gesloten ogen en onschuldige hand (een persoon met meerdere inzendingen kan meermaals winnen). Allereerst wordt de hoofdwinnaar van 500 euro getrokken. De nummering wordt met alcoholstift op de tombolakaart vermeld. Nadien volgt de trekking van de andere winnaars. De winnaars worden bekendgemaakt op het jaarlijks netwerkmoment voor de handelaars en op de website van de gemeente (www.bertem.be/eindejaarstombola). De winnaars worden schriftelijk op de hoogte gebracht. Ze kunnen tot 3 maanden na de bekendmaking hun B-bonnen afhalen. Het college van burgemeester en schepenen kan in uitzonderlijke omstandigheden beslissen om deze termijn te verlengen.
Artikel 10:Beheer
Het gemeentebestuur biedt logistieke, administratieve en financiële ondersteuning aan aan het handelaarsoverleg.
Artikel 11:Betwistingen
Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over alle betwistingen en discussies.
Artikel 12:Inwerkingtreding
Dit reglement vervangt het reglement van 28 juni 2016 over de eindejaarstombola en treedt in werking op 1 november 2020.
Zitting van 27 oktober 2020
BURGEMEESTEROVERLEG OOST-BRABANT. GOEDKEURING REGIOPACT SPITSREGIO LEUVEN.
Feiten en context
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het pact ‘Spitsregio Leuven’ en de officiële hersamenstelling van het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant goed.
Artikel 2:
De burgemeester wordt aangeduid als lid met stemrecht van het Burgemeesteroverleg Oost-Brabant.
Zitting van 27 oktober 2020
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING RIOBRA 18 DECEMBER 2020 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
- Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II en van bijlage I en II.
- Aanpassen van de bestaande artikels 2, 3, 4, 4BIS, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 24BIS, 25, 26, 28, 28BIS, 29, 30, 31BIS, 32, 34, 36, 37, en van bijlage I en II.
- Toevoegen van een artikel 24BIS, 39 en bijlage 2.
- Schrappen van de bestaande artikelen 11 en 24.
- Hernummeren van de volledige statuten.
2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.
3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.
4. Statutaire benoemingen.
5. a. Aanvaarding van de toetreding van de gemeente Lennik voor de activiteit riolering – verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura (onder voorbehoud van ontvangst gemeenteraadsbeslissing voor einde september 2020)
b. Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire mededelingen.
Juridische gronden
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Argumentatie
Voor de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.
De voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):
- Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.
- Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.
- Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.
- Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering.
- In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.
Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:
- Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.
- Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.
- Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormaliglid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
- Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling
Door het coronavirus COVID-19 staat het niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal of schriftelijk.
Alles zal afhangen van de federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de impact hiervan op de bijeenkomst. Daarom wordt er gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan er eventueel overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering mocht dit noodzakelijk blijken te zijn.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Riobra van 18 december 2020 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren:
1. Aanpassen van de statuten als volgt:
- Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II en van bijlage I en II.
- Aanpassen van de bestaande artikels 2, 3, 4, 4BIS, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 24BIS, 25, 26, 28, 28BIS, 29, 30, 31BIS, 32, 34, 36, 37, en van bijlage I en II.
- Toevoegen van een artikel 24BIS, 39 en bijlage 2.
- Schrappen van de bestaande artikelen 11 en 24.
- Hernummeren van de volledige statuten.
2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.
3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.
4. Statutaire benoemingen.
5. a. Aanvaarding van de toetreding van de gemeente Lennik voor de activiteit riolering – verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura (onder voorbehoud van ontvangst gemeenteraadsbeslissing voor einde september 2020)
b. Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire mededelingen.
Artikel 2:
De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan de gemeentelijke vertegenwoordiger om de voorgestelde statutenwijzigingen van Riobra inclusief voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Riobra, goed te keuren.
Artikel 3:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger die fysiek of digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Riobra op 18 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikelen 1 en 2 onderhevig aan de beslissing.
In geval van een schriftelijke algemene vergadering zal hij zijn akkoord verlenen over elk van de voorliggende agendapunten waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en de wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer en dient in het geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst met de ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers die bij de notulen van de buitengewone algemene vergaderingen zal gevoegd worden en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen van het digitaal loket zullen worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Zitting van 27 oktober 2020
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IVERLEK 8 DECEMBER 2020 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
a. Wijziging van het doel/voorwerp
b.- Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II
- Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15,16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40, bijlage 1, 1bis en bijlage 3
- Toevoegen van een artikel 29ter.
2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen
3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.
4. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
5. Statutaire benoemingen.
6. a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 8 december 2020.
b. Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
7. Statutaire mededelingen.
Juridische gronden
Argumentatie
Voor de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2020 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.
De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):
- Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.
- Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.
- Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.
- Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering.
-In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure
Daarnaast werden er nog een aantal wijzigingen aangebracht:
- Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.
- Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.
- Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
- Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling
Door het coronavirus COVID-19 staat het niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal of schriftelijk.
Alles zal afhangen van de federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de impact hiervan op de bijeenkomst. Daarom wordt er gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan er eventueel overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering mocht dit noodzakelijk blijken te zijn.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 8 december 2020 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren:
1. Aanpassen van de statuten als volgt:
a. Wijziging van het doel/voorwerp
b.- Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II
- Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15,16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40, bijlage 1, 1bis en bijlage 3
- Toevoegen van een artikel 29ter.
2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 4 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen
3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.
4. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
5. Statutaire benoemingen.
6. a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de raad van bestuur en van de commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 8 december 2020.
b. Desgevallend aanvaarding / uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
7. Statutaire mededelingen.
Artikel 2:
De gemeenteraad geeft de goedkeuring aan de gemeentelijke vertegenwoordiger om de voorgestelde statutenwijzigingen van Iverlek inclusief voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Iverlek, goed te keuren.
Artikel 3:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger die fysiek of digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 8 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikelen 1 en 2 onderhevig aan de beslissing.
In geval van een schriftelijke algemene vergadering zal hij zijn akkoord verlenen over elk van de voorliggende agendapunten waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en de wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer en dient in het geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst met de ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers die bij de notulen van de buitengewone algemene vergaderingen zal gevoegd worden en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen van het digitaal loket zullen worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Zitting van 27 oktober 2020
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING IGO 11 DECEMBER 2020 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Argumentatie
Voor de statutaire algemene vergadering van 11 december 2020 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeentelijke vertegenwoordiger op de statutaire algemene vergadering van IGO van 11 december 2020 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.
Zitting van 27 oktober 2020
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING IGS HOFHEIDE VAN 16 DECEMBER 2020 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
2. Budget 2021 en meerjarenplanning
3. Werking van het crematorium
4. Varia.
Juridische gronden
Argumentatie
Voor de algemene vergadering van 16 december 2020 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgesteld.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van IGS Hofheide van 16 december 2020 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.
Zitting van 27 oktober 2020
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING ECOWERF 25 NOVEMBER 2020 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
2. Goedkeuring verslag van de algemene vergadering d.d. 17/06/2020
3. Financiën: Budgetten 2021 (statuten art. 15.2), gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2020 om te zetten naar kapitaal (statuten art. 15.2)
4. Toelichting nieuwe activiteiten 2021
5. Diversen
Juridische gronden
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
Argumentatie
Voor de bijzondere algemene vergadering van 25 november 2020 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeentelijke vertegenwoordiger op de bijzondere algemene vergadering van 25 november 2020 van EcoWerf wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.
Zitting van 27 oktober 2020
INTERGEMEENTELIJKE PREVENTIEWERKING. PROJECTPLAN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
De werking van de gemeenten leren kennen. Een netwerk van lokale besturen en partners uitbouwen. Intergemeentelijke preventiewerking (IPW) neemt een coördinerende rol op als verbindende factor tussen de verschillende verenigingen/partners.
Streven naar gezondere inwoners die 10 000 stappen per dag zetten of die fietsen, dankzij een combinatie van doelgerichte sensibilisering van burgers en beweegvriendelijke buurten. De 6 gemeenten nemen actief deel aan het project '10 000 stappen': elke gemeente brengt signalisaties aan in het straatbeeld in 2021.
In 2020 een jaarplan opstellen met 3 uitgewerkte acties in het kader van het bevorderen/versterken van geestelijke gezondheid. Dit plan zo opstellen dat het thema geestelijke gezondheid permanente aandacht krijgt in 2021 met als doel het verankeren van duurzame initiatieven. Streven naar veerkrachtbevordering en sociale cohesie.
Generatie Rookvrij implementeren in de 6 gemeenten met een focus op rookvrije speelpleinen en sportclubs. In iedere gemeente minstens één permanente actie uitwerken.
Sociale cohesie stimuleren. Mensen de kans bieden om elkaar te ontmoeten, en hun babbel te hebben. In elke gemeente minstens 1 babbelbank plaatsen en structuur uitwerken om de babbelbank regelmatig te gebruiken.
In kaart brengen welke wijken extra aandacht nodig hebben om de dekkingsgraad bij kwetsbaren te verhogen. Einde 2021 'Train the trainer' organiseren voor spilfiguur van de wijken/groepen om zo gericht te sensibiliseren.
Lokale besturen die invulling geven aan het concept van zorgzame buurten, ondersteuning geven bij het integreren van 1 gezondheidsbevorderende actie op buurtniveau.
Het algemeen aanbod bekendmaken bij alle gemeenten. Eén gemeente vraagt ondersteuning aan bij de implementatie van gezonde publieke ruimte. Er wordt een burgerparticipatietraject opgericht.
In 2021 de werking van Beweging op verwijzing in de regio optimaliseren: elke gemeentelijke contactpersoon zet hierop proactief in. Nagaan hoe groepscoaching kan gerealiseerd worden.
Het huis van het kind ondersteunen door workshops en infosessies rond gezondheidsbevordering aan te bieden voor de doelgroepen zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouders. Zeker 1 infosessie organiseren per gemeente in 2021.
Minstens 1 rookstopcursus om de 2 jaar organiseren in elk van de 6 gemeenten. Er wordt uitgezocht hoe er samengewerkt kan worden binnen de gemeenten om deze cursus afwisselend te organiseren.
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
Mededeling
De gemeenteraad neemt kennis van het actieplan intergemeentelijke preventiewerking Leuven-Zuid.
Zitting van 27 oktober 2020
PARTICIPATIE DOOR DE BURGER. OPRICHTING EN SAMENSTELLING VRIJETIJDSRAAD.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
1° alle culturele organisaties en instellingen, zowel private als publieke, die het Nederlandstalige culturele leven bevorderen, die werken met vrijwilligers of met professionele beroepskrachten en die een werking ontplooien op het grondgebied van de gemeente;
2° deskundigen op het vlak van cultuur die het Nederlandstalige culturele leven bevorderen en die in de gemeente wonen.
Argumentatie
De gemeentelijke adviesraden en overlegstructuren moeten na de algemene vernieuwing van de gemeenteraad opnieuw worden opgericht en samengesteld. Tot 31 december 2019 waren de oude adviesraden bij wijze van overgangsmaatregel nog in werking. Om een eerste bijeenkomst van de nieuwe raad te kunnen organiseren, is een beslissing nodig over de oprichting en de samenstelling van de vrijetijdsraad.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad van Bertem richt een vrijetijdsraad op. In plaats van domeingebonden vergaderingen rond vrije tijd, wordt een meer flexibele en open werking nagestreefd waarbij informatie-uitwisseling en versterking van het verenigingsleven centraal staat.
Artikel 2:
De afgevaardigden voor de vrijetijdsraad werden voorgedragen en verkozen op het verenigingenforum van 22 september 2020 en wordt als volgt samengesteld:
SPORT |
Eddy Coeckelberghs (Basket Dynamo Bertem) |
Hadewych De Sutter (Atletiekclub Bertem) |
Dirk De Wolf (De Wringers) |
|
JEUGD |
Marika Dhondt (jeugdraad) |
|
SOCIO-CULTUREEL |
Ralf Hamal (Koninklijke Filharmonie Leefdaal) |
Jozef Mees (Okra Bertem) |
Johan Morris (Okra Leefdaal) |
Rob Parisis (Erfgoedkamer) |
Jean Troisfontaine (De Zanglijster) |
Paul Van Bruystegem (Jachthoorngezellen Van Meerdaelwoud) |
Gard Vermeulen (WOS) |
|
DESKUNDIGEN |
Leen Demeulenaere (deskundige bibliotheek) |
Clarisse Janssens (deskundige cultuur) |
Annemie Lenaerts (deskundige sport) |
Benny Sergeant (deskundige bibliotheek) |
Ilse Van Bouchout (deskundige jeugd) |
François van Gansen (deskundige bibliotheek) |
Peter Van Lishout (deskundige cultuur) |
Jo Verhenneman (deskundige cultuur) |
Joke Van Wesemael (lokaal dienstencentrum) |
|
Plaatsvervangers |
Robert Dewals (Okra Bertem) |
Jo Haesevoets (Koninklijke Filharmonie Leefdaal) |
Marc Penders (Atletiekclub Bertem) |
Jan Moeyersons (WOS) |
Gisèle Verboomen (De Zanglijster) |
Marie Esselinckx (jeugdraad) |
Zitting van 27 oktober 2020
ROOILIJNPLANNEN. DEFINITIEVE VASTSTELLING ROOILIJNPLAN CENTRUM LEEFDAAL EN GOEDKEURING BIJHORENDE GRONDINNEMINGSPLANNEN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad stelt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.
Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde gemeentelijk rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd, of eruit voortvloeien.
Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan wordt onmiddellijk na de definitieve vaststelling gepubliceerd op de gemeentelijke website, en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, gewijzigde of verplaatste wegdeel.
Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt.
Als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep als vermeld in artikel 24, wordt het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Het besluit heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad, tenzij het vaststellingsbesluit een ander tijdstip van inwerkingtreding bepaalt.
Adviezen
i) We kunnen enkel akkoord gaan met ontwerp rooilijnplan als de zachte weggebruiker centraal staat: voldoende ruimte voor fietsers en voetgangers conform de wetgeving. Verleggen van rooilijn kan enkel in het voordeel van meer ruimte voor fietsers/voetgangers en niet om de rijweg te verbreden of de bouwlijn te verplaatsen.
ii) Verkeersluwe en veilige schoolomgeving en toegangswegen. Het verleggen van de rooilijn moet in het voordeel zijn van de heraanleg van een straat die doorgaand verkeer verplicht om 30 te rijden. Doorgaand verkeer die zich aan de snelheid houdt en vlot en veilig door de straat komt.
iii) Parkeergelegenheid: zowel voor auto's als fietsers. Toekomstgericht kijken zodat autoparkeerplekken ruimte kunnen maken voor groen en gezelligheid.
iv) Met het verplaatsen van de rooilijn komen auto's dichter bij de huizen wat meer geluidsoverlast zal geven.
v) Open keldergat in de stoep voor het huis: wat gebeurt hier mee?
vi) voor het veilig uitrijden van de garage hebben we nu de volledige stoep nodig. Stoep wordt hier smaller ten voordele van een bredere stoep aan de overzijde. Hoe wordt dit opgevangen?
i) De breedte gevel tot gevel in dit deel van de Dorpstraat is wat het is. Ter hoogte van woning 479 heeft de (krappe) ruimte van gevel tot gevel al een openbaar karakter. Een volwaardig fiets-en voetpad conform de wetgeving is niet mogelijk. De rooilijn wordt aangepast om zo breed en veilig mogelijke voetpaden aan te kunnen leggen naast een minimale noodzakelijke rijwegbreedte die o.m. het kruisen van bussen van het openbaar vervoer mogelijk moet maken zonder op de voetpaden te rijden.
ii) Het draft-wegenisontwerp voorziet in de Dorpstraat tussen de Neerijse steenweg en de Mezenstraat een fietsstraat. De wagen mag hier de fietser niet voorbijsteken. Het gedeelte Dorpstraat tussen Neerijse steenweg en Boskee is een lokale weg type I. De gemeente heeft er in het gemeentelijk Mobiliteitsplan, goedgekeurd op 26 april 2016, voor gekozen om het verkeer dat van Neerijse komt langs dit stuk Dorpstraat vlot naar de Tervuursesteenweg te sturen en niet door de dorpskern. De wegcategorisering stuurt hier ook op aan. Het afdwingen van 30 km/u zal worden gedaan door de inrichting van de weg en het voorzien van een flitspaal in dit weggedeelte.
iii) Met het ontwerp van het Dorpsplein proberen we een leefbaar plein te maken waar nog een beperkte zone wordt ingericht voor kortparkeren.
iv) De bestaande rijweg bestaat uit asfalt over een kasseibaan. Bij de heraanleg wordt een goede fundering en verharding voorzien die voldoet aan de huidige eisen. De geluidshinder of trillingen zullen hierdoor afnemen.
v) Dit wordt bij de uitvoering bekeken. Het keldergat zal blijven.
vi) Dit wordt bij de uitvoering bekeken. Hier zijn maatregelen voor zoals bv. een spiegel.
Bezwaar ii) - vi) Deze bezwaren handelen niet over het rooilijnplan als dusdanig maar over het wegenisontwerp dat deel zal uitmaken van de aan te vragen omgevingsvergunning waarvoor nog een openbaar onderzoek zal gebeuren. Deze bezwaren worden in het kader van de voorliggende procedure niet aanvaard.
i) Wij verliezen door het opschuiven van de rooilijn over ca. 2m onze parkeerplaatsen op de oprit. Wij hebben de woning indertijd om die reden gekocht. De gemeentelijke parkeerverordening maakt dat door aanpassing van de rooilijn de mogelijkheden qua aanpassingen aan de woning ingeperkt zijn wat een waardevermindering van de woning geeft door het verlies van parkeerplaatsen. Graag een tussenoplossing waarbij niet de volledige bijna 2 meter wordt afgenomen en er zowel een voetpad gerealiseerd kan worden als de private parkeerplaatsen kunnen blijven.
ii) Wij willen garanties dat dit stukje Dorpstraat veiliger zal worden. Dat er effectief maatregelen genomen worden die maken dat weggebruikers zich houden aan de snelheidsbeperking als aan de andere verkeersregels.
iii) De straat zal na de wegenwerken dichter bij de huizen liggen wat meer geluidsoverlast en andere overlast zal geven.
iv) We verliezen 20m² die nu gebruikt wordt als parking. Recent is in deze zone nog beplanting voorzien door ons en een toezichtsputje geplaatst waar ook afwatering van de buren op uitkomt. De fysieke toestand toont aan dat dit gedeelte NIET al jaar en dag als voetpad gebruikt wordt. Wij wensen op gepaste wijze vergoed te worden.
i) Met de wegbreedte zoals voorzien in het voorlopige voorstel van wegenisontwerp (stand van zaken 1/09/2020) blijkt het niet mogelijk om de rooilijn aan te passen zoals bezwaarindieners wensen. Met het studiebureau Sweco werd daarom na indienen van de bezwaren gezocht naar een tussenoplossing waarbij het mogelijk is om voor de woningen toch een privéruimte van 5m voor parking te behouden en er ook een voetpad van 1,5m voor de woningen voorzien kan worden bij heraanleg van de Dorpstraat. Dit is mogelijk door de rijweg plaatselijk met 40cm te versmallen en dus ook de rooilijn ter hoogte van woning 485, 483, 481 40cm naar voor te laten springen. Dit tussenvoorstel is het maximale om een voldoende en noodzakelijke breedte van de rijweg te verzoenen met een voetpad en parkeerruimte. Er blijft dan een ruimte van 5m privé voor parkeren voor de woningen, een minimaal noodzakelijke rijwegbreedte en een veilig voetpad van 1,5m aan de zijde van deze woningen. De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van 25 oktober 2016 betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg is van toepassing in geval van bouwen, herbouwen, uitbreiden, opsplitsen en uitvoeren van een vergunningsplichtige functiewijziging van een gebouw. Rekening houdend met bovenstaande elementen kan, indien in de toekomst een omgevingsvergunning voor bouw of verbouwing zou worden aangevraagd, door het college voor deze parkeerruimte een afwijking overwogen worden op de afmetingen voorzien voor een standplaats in openlucht van 5,50 naar 5m.
ii) Het afdwingen van 30 km/u wordt gedaan door de inrichting van de weg en het voorzien van een flitspaal in dit weggedeelte.
iii) De bestaande rijweg bestaat uit asfalt over een kasseibaan. Bij de heraanleg wordt een goede fundering en verharding voorzien die voldoet aan de huidige eisen. De geluidshinder of trillingen zullen hierdoor afnemen.
iv) Het klopt inderdaad dat een gedeelte dat valt binnen de aanpassing van de nieuwe rooilijn nu als parking gebruikt wordt en geen openbaar karakter heeft. Deze inneming zal dan ook op gepaste wijze vergoed worden.
Bezwaar ii) en iii) Deze bezwaren handelen niet over het rooilijnplan als dusdanig maar over het wegenisontwerp dat deel zal uitmaken van de aan te vragen omgevingsvergunning waarvoor nog een openbaar onderzoek zal gebeuren. Deze bezwaren worden in het kader van de voorliggende procedure niet aanvaard.
i) Een van de voordelen van de aankoop van de woning waren de 2 parkeerplaatsen voor de woning. Door het verschuiven van de rooilijn wordt dit voordeel weggehaald of beperkt. Het verlies van deze parkeerplaatsen zorgt voor een waardevermindering van de woning. Graag een tussenoplossing.
ii) Recent is in de in te nemen zone nog beplanting voorzien, een toezichtsputje geplaatst op nr. 485 waar de afwatering van nr. 483 op uitkomt, die ze zelf bekostigd hebben.
iii) De straat zal na de wegenwerken dichter bij de huizen liggen wat meer geluidsoverlast en andere overlast zal geven.
i) Met de wegbreedte zoals voorzien in het voorlopige voorstel van wegenisontwerp (stand van zaken 1/09/2020) blijkt het niet mogelijk om de rooilijn aan te passen zoals bezwaarindieners wensen. Met het studiebureau Sweco werd daarom na indienen van de bezwaren gezocht naar een tussenoplossing waarbij het mogelijk is om voor de woningen toch een privéruimte van 5m voor parking te behouden en er ook een voetpad van 1,5m voor de woningen voorzien kan worden bij heraanleg van de Dorpstraat. Dit is mogelijk door de rijweg plaatselijk met 40cm te versmallen en dus ook de rooilijn ter hoogte van woning 485, 483, 481 40cm naar voor te laten springen. Dit tussenvoorstel is het maximale om een voldoende en noodzakelijke breedte van de rijweg te verzoenen met een voetpad en parkeerruimte. Er blijft dan een ruimte van 5m privé voor parkeren voor de woningen, een minimaal noodzakelijke rijwegbreedte en een veilig voetpad van 1,5m aan de zijde van deze woningen. De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van 25 oktober 2016 betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg is van toepassing in geval van bouwen, herbouwen, uitbreiden, opsplitsen en uitvoeren van een vergunningsplichtige functiewijziging van een gebouw. Rekening houdend met bovenstaande elementen kan, indien in de toekomst een omgevingsvergunning voor bouw of verbouwing zou worden aangevraagd, door het college voor deze parkeerruimte een afwijking overwogen worden op de afmetingen voorzien voor een standplaats in openlucht van 5,50 naar 5m.
ii) Bij de verdere uitwerking van het wegenis- en rioleringsdossier wordt in opdracht van Fluvius door de afkoppelingsadviseur in overleg met de bezwaarindiener gekeken wat deze afwatering is en wat hiermee dient te gebeuren.
iii) De bestaande rijweg bestaat uit asfalt over een kasseibaan. Bij de heraanleg wordt een goede fundering en verharding voorzien die voldoet aan de huidige eisen. De geluidshinder of trillingen zullen hierdoor afnemen.
Bezwaar ii) en iii) Deze bezwaren handelen niet over het rooilijnplan als dusdanig maar over het wegenisontwerp dat deel zal uitmaken van de aan te vragen omgevingsvergunning waarvoor nog een openbaar onderzoek zal gebeuren. Deze bezwaren worden in het kader van de voorliggende procedure niet aanvaard.
i) Een nieuw rooilijnplan is enkel zinvol als het effectief bijdraagt tot een veiligere straat met bijzondere aandacht voor de zwakke weggebruikers. Het is niet de bedoeling dat het doorgaand verkeer nog sneller gaat rijden.
ii) De parkeerverordening maakt dat door een aanpassing van de rooilijn de toekomstige uitbreidingsmogelijkheden worden gehypothekeerd. Dit heeft praktische en financiële gevolgen, met een waardevermindering van de woning als gevolg. Ik kocht het huis met perspectief op uitbreiding/bijbouw. Bovendien zou dan de voorkant van de eigendom opnieuw moeten worden aangelegd om de huidige parkeerplaatsen verder te kunnen gebruiken wat ook weer kosten met zich meebrengt.
iii) Er kan geen sprake zijn van regularisatie van de bestaande toestand, de zone waarvan sprake wordt exclusief door de inwoners van het huis en hun bezoekers gebruikt en onderhouden.
i) Het afdwingen van 30 km/u wordt gedaan door de inrichting van de weg en het voorzien van een flitspaal in dit weggedeelte. Met de wegbreedte zoals voorzien in het voorlopige voorstel van wegenisontwerp (stand van zaken 1/09/2020) blijkt het niet mogelijk om de rooilijn aan te passen zoals bezwaarindieners wensen. Met het studiebureau Sweco werd daarom na indienen van de bezwaren gezocht naar een tussenoplossing waarbij het mogelijk is om voor de woningen toch een privéruimte van 5m voor parking te behouden en er ook een voetpad van 1,5m voor de woningen voorzien kan worden bij heraanleg van de Dorpstraat. Dit is mogelijk door de rijweg plaatselijk met 40cm te versmallen en dus ook de rooilijn ter hoogte van woning 485, 483, 481 40cm naar voor te laten springen. Dit tussenvoorstel is het maximale om een voldoende en noodzakelijke breedte van de rijweg te verzoenen met een voetpad en parkeerruimte. Er blijft dan een ruimte van 5m privé voor parkeren voor de woningen, een minimaal noodzakelijke rijwegbreedte en een veilig voetpad van 1,5m aan de zijde van deze woningen. De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van 25 oktober 2016 betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg is van toepassing in geval van bouwen, herbouwen, uitbreiden, opsplitsen en uitvoeren van een vergunningsplichtige functiewijziging van een gebouw. Rekening houdend met bovenstaande elementen kan, indien in de toekomst een omgevingsvergunning voor bouw of verbouwing zou worden aangevraagd, door het college voor deze parkeerruimte een afwijking overwogen worden op de afmetingen voorzien voor een standplaats in openlucht van 5,50 naar 5m.
ii) Of deze aanpassing van de rooilijn eventuele uitbreidingsmogelijkheden hypothekeert, kan in het kader van deze procedure niet beoordeeld worden.
iii) Het klopt inderdaad dat een gedeelte dat valt binnen de aanpassing van de nieuwe rooilijn nu als parking gebruikt wordt en geen openbaar karakter heeft. Deze inneming zal dan ook op gepaste wijze vergoed worden.
Bezwaar i) Dit bezwaar handelt niet over het rooilijnplan als dusdanig maar over het wegenisontwerp dat deel zal uitmaken van de aan te vragen omgevingsvergunning waarvoor nog een openbaar onderzoek zal gebeuren. Deze bezwaren worden in het kader van de voorliggende procedure niet aanvaard.
i) Is het nodig om de volledige 2m af te staan?
ii) Wij hebben een opstapje aan de voordeur. Als dit verdwijnt, kunnen we niet meer veilig naar buiten. We willen met zekerheid weten dat dit blijft.
i) Ja. Ter hoogte van deze woning (487-494) begint/eindigt een zone met het smalste profiel van de Dorpstraat. De breedte van gevel tot gevel bedraagt hier minder dan 10m. De zone van gevel tot gevel is nodig om een minimale rijwegbreedte en zo breed mogelijke voetpaden te voorzien.
ii) Het trapje aan de voordeur is ca. 30cm breed. Door de voorgestelde versmalling van de rijbaan ter hoogte van nr. 485, 483, 481 zal het voetpad ter hoogte van de voordeur van Dorpstraat 487 voldoende breed blijven. Het trapje kan blijven en ingewerkt worden in het nieuwe ontwerp/uitvoering.
i) Vraag om de bestaande rooilijn aan rechterhoek 508 over de eerste 6,1m aan te houden alvorens 2m achteruit te springen opdat het ontwerp van bouwproject kan behouden blijven. Deze aanpassing wordt o.a. gevraagd voor het opvangen van het verschil in architectuur met het naastgelegen gebouw.
ii) Eigenaars hebben een serieuze minwaarde, gemeente een meerwaarde.
i) Deze aanpassing van de rooilijn kan niet aanvaard worden. Het betreft hier de zone van de Dorpstraat met het smalste profiel: minder dan 10m breedte van gevel tot gevel. De ontworpen rooilijn gaat ook door de woning van de naastgelegen buren, nr. 506-504 en nr. 512. Deze betrokken eigenaars hebben geen bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Deze woningen moeten bij afbraak en nieuwbouw dus ook achteruit bouwen om meer plaats te maken voor het openbaar domein en de zwakke weggebruikers (bredere voetpaden). Ingaan op deze vraag n.a.v. een ontworpen maar nog niet vergunde nieuwbouw zou betekenen dat de bestaande toestand, een zeer minimale breedte van de Dorpstraat, verder bestendigd wordt en dit voor vele jaren.
ii) De eigenaars worden vergoed voor deze inname van privaat domein.
i) De rooilijn wordt tot tegen het gebouw verplaatst. Heeft dit als gevolg dat de groene zones moeten verwijderen?
ii) Wat wordt er voorzien?
iii) Schatting van de waarde waarbij de reeds gemaakte kosten kunnen gerecupereerd worden? (2x aanleg groen)
i) In overleg met het studiebureau wordt voorgesteld om de groenaanplanting te behouden bij de heraanleg. De aanplanting wordt ingemeten en bij op het ontwerpplan gezet.
ii) Bij de heraanleg van het centrum Leefdaal wordt alles heraangelegd: wegenis en alle nutsvoorzieningen.
iii) Bij de onderhandeling over de prijs van grondinname kunnen de gemaakte kosten meegedeeld worden en deel uitmaken van de onderhandeling over de prijs van de grondinname. Er kan bij deze beslissing verder niet vooruit gelopen worden op de resultaten van deze onderhandeling.
Argumentatie
In samenwerking met Aquafin en Fluvius zal de gemeente het centrum van Leefdaal van Boskee tot Blankaart, en zijstraten volledig heraanleggen met nieuwe nutsvoorzieningen en nieuwe rijweg en voetpaden.
Het studiebureau Sweco heeft in dat kader een ontwerp van rooilijnplan opgemaakt voor de Dorpstraat tussen Boskee en Blankaart, de Neerijse steenweg tot de rand van het Dorpsplein, de Parochieweg, de Mezenstraat tot aan de Voer en de Vlieguit tot aan de Nollekensstraat.
Bij de voorbereiding van dit rooilijnplan werd de bestaande situatie geanalyseerd: het bestaande rooilijnplan dat dateert van 1911, verschillende landmetersplannen vnl. n.a.v. wegverbeteringen en bouwdossiers en de atlas der buurtwegen/voetwegen (wet van 10 april 1841).
Het is duidelijk dat de bestaande juridische situatie van de dorpskern Leefdaal, gebaseerd op een rooilijnplan van meer dan 100 jaar oud, niet langer geschikt is om de uitdagingen op het vlak van mobiliteit anno 2020 te kunnen beantwoorden. Hierbij moet de veiligheid van voetgangers en fietsers voorop staan, maar tegelijk moeten ook auto’s en bussen aangepaste ruimte krijgen.
Daarom werden met het voorliggende nieuwe rooilijnplan enkele aanpassingen aangebracht om het openbaar domein te verruimen daar waar het nodig is om meer ruimte te geven aan de zachte weggebruiker.
Uit de bezwaarschriften die ingediend werden bij het openbaar onderzoek wordt 1 aanpassing aan het rooilijnplan uitgevoerd en voorgelegd aan de gemeenteraad:
Ter hoogte van Dorpstraat 485, 483 en 481 schuift de rooilijn 40cm meer naar voor. Hierdoor blijft het voor deze woningen mogelijk om voor de woning te parkeren en blijft er voldoende ruimte over voor een minimale rijwegbreedte en een veilig voetpad van 1,5m aan de zijde van deze woningen.
Het is aan de gemeenteraad om dit rooilijnplan definitief vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het bijgevoegde aangepaste rooilijnplan 1.1-2 en 1.2-2 'Wegenis- en rioleringswerken Leefdaal Centrum - Rooilijnplan' incl. eigenaarslijst wordt definitief vastgesteld.
Artikel 2:
De bijgevoegde grondinnemingsplannen, gebaseerd op de rooilijnplannen worden goedgekeurd. Voor de vaststelling van de waardevermindering of de waardevermeerdering van de gronden ingevolge de vaststelling van dit rooilijnplan, wordt in toepassing van artikel 28 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen een beëdigd landmeter-expert aangesteld.
Artikel 3:
Dit besluit over de definitieve vaststelling van het rooilijnplan wordt onmiddellijk gepubliceerd op de gemeentelijke website en aangeplakt bij het gemeentehuis en ter plaatse.
Artikel 4:
Het college van burgemeester en schepenen brengt iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend met een beveiligde zending op de hoogte van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan.
Artikel 5:
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement MOW en aan de deputatie van de provincie.
Artikel 6:
Als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep, wordt het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Het besluit heeft uitwerking veertien dagen na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
Zitting van 27 oktober 2020
PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING BUFFERBEKKEN A.E. VERBISTSTRAAT INNAME 1A EN AKTE PACHTBEËINDIGING INNAME 1A.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
De realisatie van het bufferbekken zorgt ervoor dat het hemelwater met beperkt debiet wordt afgevoerd naar de riolering. Hierdoor wordt de kans op overstromingen in het centrum van Bertem verminderd. De aanleg van een bekken impliceert grondverwerving.
Door deze minnelijke verwerving wordt het betrokken perceel overgedragen aan de gemeente.
De akte voor minnelijke verwerving inneming 1A (perceel afd. 1 sectie B nr. 311) moet binnen de zes maanden vanaf de ondertekening ervan (29 september 2020) worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden na goedkeuring door de gemeenteraad en van niet-schorsing of niet-vernietiging van de beslissing door de toezichthoudende overheid.
De akte voor pachtbeëindiging inneming 1A (perceel afd. 1 sectie B nr. 311) wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde van de verwerving en/of eigendomsoverdracht van het goed door de gemeente Bertem en op voorwaarde dat de pachter op datum van verwerving nog steeds pachter is van het goed. Aan deze voorwaarde is voldaan. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden vanaf 29 september 2020.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
2-15-55 0341-00/220000 | € 89 000 | € 89 000 (2021) | € 15 000 € 1312 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de akte van minnelijke verwerving van 29 september 2020 goed van inneming 1A (20 a 30 ca groot volgens kadaster, gekadastreerd onder afdeling 1, sectie B, nummer 311) op het grondinnemingsplan.
Artikel 2:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, tegen een overeengekomen bedrag van 15 000 euro, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Het bovenvermelde kadastraal perceel wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Bertem.
Artikel 4:
De raad keurt de akte van pachtbeëindiging van 22 september 2020 goed van inneming 1A (20 a 30 ca groot volgens kadaster, gekadastreerd onder afdeling 1, sectie B, nummer 311) op het grondinnemingsplan.
Artikel 5:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de pachtbeëindiging wordt toegestaan tegen een overeengekomen bedrag van 1312 euro, wordt goedgekeurd.
Zitting van 27 oktober 2020
PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING BUFFERBEKKEN A.E. VERBISTSTRAAT INNAME 2A EN AKTE PACHTBEËINDIGING INNAME 2A.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
De realisatie van het bufferbekken zorgt ervoor dat het hemelwater met beperkt debiet wordt afgevoerd naar de riolering. Hierdoor wordt de kans op overstromingen in het centrum van Bertem verminderd. De aanleg van een bekken impliceert grondverwerving.
Door deze minnelijke verwerving wordt het betrokken perceel overgedragen aan de gemeente.
De akte voor minnelijke verwerving inneming 2A moet binnen de zes maanden vanaf de ondertekening ervan (2 oktober 2020) worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden na goedkeuring door de gemeenteraad en van niet-schorsing of niet-vernietiging van de beslissing door de toezichthoudende overheid.
De akte voor pachtbeëindiging inneming 2A wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde van de verwerving en/of eigendomsoverdracht van het goed door de gemeente Bertem en op voorwaarde dat de pachter op datum van verwerving nog steeds pachter is van het goed. Aan deze voorwaarde is voldaan. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden vanaf 2 oktober 2020.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
2-15-55 0341-00/220000 | € 89 000 | € 89 000 (2021) | € 18 300 € 1608 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de akte van minnelijke verwerving van 2 oktober 2020 goed van inneming 2A (24 a 60 ca groot volgens kadaster, gekadastreerd onder afdeling 1, sectie B, nummer 310 en 24 a 74 ca groot volgens meting, met individueel nummer 310A) op het grondinnemingsplan.
Artikel 2:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, tegen een overeengekomen bedrag van 18 300 euro, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Het bovenvermelde kadastraal perceel wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Bertem.
Artikel 4:
De raad keurt de akte van pachtbeëindiging van 22 september 2020 goed van inneming 2A (24 a 60 ca groot volgens kadaster, gekadastreerd onder afdeling 1, sectie B, nummer 310 en 24 a 74 ca groot volgens meting, met individueel nummer 310A) op het grondinnemingsplan.
Artikel 5:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de pachtbeëindiging wordt toegestaan tegen een overeengekomen bedrag van 1608 euro, wordt goedgekeurd.
Zitting van 27 oktober 2020
PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING NEERIJSE STEENWEG INNAME 11, 13 EN 23.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
Het betreffende stukje grond maakte feitelijk reeds onderdeel uit van het openbaar domein. Door deze minnelijke schikking wordt het perceel wettelijk openbaar domein.
De akte voor minnelijke onteigening inneming 11, 13 en 23 moet binnen het jaar vanaf de ondertekening ervan (20 augustus 2020) worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden na goedkeuring door de gemeenteraad.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
2-20-72 0200-00/220000 | € 100 000 | € 81 482,75 | € 4005 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de akte van minnelijke onteigening van 20 augustus 2020 goed van inneming 11 (3 a 5 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 190B met individueel nummer 332M), inneming 13 (1 a 91 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 192M met individueel nummer 332P) en inneming 23 (66 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 194G met individueel nummer 332B2) op het rooilijn- en onteigeningsplan.
Artikel 2:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, tegen een overeengekomen bedrag van 4005 euro, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
De bovenvermelde kadastrale percelen worden opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Bertem.
Zitting van 27 oktober 2020
PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING NEERIJSE STEENWEG INNAME 24 EN AKTE PACHTBEËINDIGING INNAME 24.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
Het betreffende stukje grond maakte feitelijk reeds onderdeel uit van het openbaar domein. Door deze minnelijke schikking en dit raadsbesluit wordt het perceel wettelijk openbaar domein.
De akte voor minnelijke onteigening inneming 24 moet binnen het jaar vanaf de ondertekening ervan (6 oktober 2020) worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden na goedkeuring door de gemeenteraad en van niet-schorsing of niet-vernietiging door de toezichthoudende overheid.
De akte voor pachtbeëindiging inneming 24 wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde van de verwerving en/of eigendomsoverdracht van het goed door de gemeente Bertem binnen de negen maanden vanaf de ondertekening ervan (20 augustus 2020) en op voorwaarde dat de pachter op datum van die verwerving nog steeds pachter is van het goed. Aan deze voorwaarde is voldaan. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden vanaf 6 oktober 2020.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
2-20-72 0200-00/220000 | € 100 000 | € 81 482,75 | € 915 € 89,05 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de akte van minnelijke onteigening van 6 oktober 2020 goed van inneming 24 (1 a 37 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 194F met individueel nummer 332C2) op het rooilijn- en onteigeningsplan.
Artikel 2:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, tegen een overeengekomen bedrag van 915 euro, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Het bovenvermelde kadastraal perceel wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Bertem.
Artikel 4:
De raad keurt de akte van pachtbeëindiging van 20 augustus 2020 goed van inneming 24 (1 a 37 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 194F met individueel nummer 332C2) op het rooilijn- en onteigeningsplan.
Artikel 5:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de pachtbeëindiging wordt toegestaan tegen een overeengekomen bedrag van 89,05 euro, wordt goedgekeurd.
Zitting van 27 oktober 2020
PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING NEERIJSE STEENWEG INNAME 28 EN AKTE PACHTBEËINDIGING INNAME 28.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
Het betreffende stukje grond maakte feitelijk reeds onderdeel uit van het openbaar domein. Door deze minnelijke schikking wordt het perceel wettelijk openbaar domein.
De akte voor minnelijke onteigening inneming 28 moet binnen het jaar vanaf de ondertekening ervan (2 oktober 2020) worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden na goedkeuring door de gemeenteraad en van niet-schorsing of niet-vernietiging door de toeziende overheid.
De akte voor pachtbeëindiging inneming 28 wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde van de verwerving en/of eigendomsoverdracht van het goed door de gemeente Bertem en op voorwaarde dat de pachter op datum van verwerving nog steeds pachter is van het goed. Aan deze voorwaarde is voldaan. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden vanaf 2 oktober 2020.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
2-20-72 0200-00/220000 | € 100 000 | € 81 482,75 | € 795 € 74,75 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de akte van minnelijke onteigening van 2 oktober 2020 goed van inneming 28 (1 a 15 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 194B met individueel nummer 332G2) op het rooilijn- en onteigeningsplan.
Artikel 2:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, tegen een overeengekomen bedrag van 795 euro, wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Het bovenvermelde kadastraal perceel wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Bertem.
Artikel 4:
De raad keurt de akte van pachtbeëindiging van 10 september 2020 goed van inneming 28 (1 a 15 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 194B met individueel nummer 332G2) op het rooilijn- en onteigeningsplan.
Artikel 5:
De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de pachtbeëindiging wordt toegestaan tegen een overeengekomen bedrag van 74,75 euro, wordt goedgekeurd.
Roland Gustin Griet Verhenneman Yvette Laes Roos De Backer Marc Morris Dirk Stoffelen Greet Goossens Tom Philips Jimmy Geyns Diane Vander Elst Wouter Fock Pieter Sempels Joris Fonteyn Joery Verhoeven Peter Persyn Jan De Keyzer Joël Vander Elst Albert Mees Eddy Vranckx Maria Andries Iris De Smet Karin Baudemprez Roland Gustin Griet Verhenneman Yvette Laes Roos De Backer Marc Morris Greet Goossens Tom Philips Jimmy Geyns Diane Vander Elst Wouter Fock Pieter Sempels Joris Fonteyn Joery Verhoeven Peter Persyn Jan De Keyzer Joël Vander Elst Albert Mees Eddy Vranckx Maria Andries Iris De Smet Karin Baudemprez Maria Andries Joery Verhoeven Eddy Vranckx Greet Goossens Karin Baudemprez Albert Mees Tom Philips Yvette Laes Jimmy Geyns Jan De Keyzer Marc Morris Roos De Backer Joël Vander Elst Iris De Smet Diane Vander Elst Roland Gustin Peter Persyn Joris Fonteyn Griet Verhenneman Pieter Sempels Wouter Fock aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Zitting van 27 oktober 2020
AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. VERKEERSSIGNALISATIE NAAR AANLEIDING VAN DE HERINRICHTING VAN DE STATIONSSTRAAT TE 3060 KORBEEK-DIJLE.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Adviezen
Argumentatie
Naar aanleiding van de volledige heraanleg van de Stationsstraat en de Korbeekse Kerkstraat in het centrum van Korbeek-Dijle, moet de voorziene verkeerssignalisatie via een aanvullend reglement op het wegverkeer goedgekeurd worden.
Bijlagen
Besluit
16 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Greet Goossens, Joery Verhoeven, Tom Philips, Yvette Laes, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Maria Andries, Eddy Vranckx, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Roos De Backer en Albert Mees
2 stemmen tegen: Joris Fonteyn en Peter Persyn
3 onthoudingen: Griet Verhenneman, Wouter Fock en Pieter Sempels
Artikel 1:
In de Stationsstraat te 3060 Korbeek-Dijle wordt de volledige verkeerssignalisatie heringericht.
Artikel 2:
De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de wegmarkeringen en verkeersborden:
- Aan het kruispunt van de Stationsstraat en de Korbeekse Kerkstraat:
- In de Stationsstraat komende van Oud-Heverlee rijrichting Korbeek-Dijle, aan het begin van perceel 211D (huisnr. 13):
- In de Stationsstraat komende van Oud-Heverlee rijrichting Korbeek-Dijle (kant oneven huisnummers):
- In de Stationsstraat komende van Korbeek-Dijle rijrichting Oud-Heverlee (kant even huisnummers):
voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v., inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Artikel 3:
Alle bestaande aanvullende reglementen op het wegverkeer m.b.t. de Stationsstraat te 3060 Korbeek-Dijle worden opgeheven, met uitzondering van de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer m.b.t. de signalisatie van de bebouwde kom en m.b.t. de invoering zone 30 in de Stationsstraat en de Korbeekse Kerkstraat (raadsbesluit van 20 mei 2008).
Artikel 4:
Dit besluit treedt in werking op 1 november 2020.
Zitting van 27 oktober 2020
AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. VERKEERSSIGNALISATIE NAAR AANLEIDING VAN DE HERINRICHTING VAN DE KORBEEKSE KERKSTRAAT TE 3060 KORBEEK-DIJLE - VERDAGING.
Voorgeschiedenis
• Raadsbesluit van 20 mei 2008: aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer m.b.t. invoering zone 30 in de Stationsstraat en de Korbeekse Kerkstraat (inrichting zone 30).
Feiten en context
• Na het vernieuwen van de gas-, elektriciteits- en waterleidingen en het asfalteren van de rijbaan werden tussen 14 oktober 2019 en 30 april 2020 in de Korbeekse Kerkstraat de voetpaden heraangelegd.
• De Korbeekse Kerkstraat te Korbeek-Dijle heeft zowel een woonfunctie als een verkeersfunctie voor interlokaal verkeer van en naar Oud-Heverlee.
• Verschillende woningen hebben geen garage of autostalplaats waardoor steeds een aantal voertuigen op de weg geparkeerd staan.
• De Korbeekse Kerkstraat wordt eveneens intensief gebruikt door zowel recreatief als functioneel fiets- en voetgangersverkeer.
• De combinatie van de verkeersdrukte door interlokaal verkeer in de piekuren samen met de oversteekbewegingen creëren onveiligheid en verkeersoverlast voor zowel de bewoners als de trage-weggebruikers.
• Door de afbakening van parkeerzones langs de beide zijden van de weg wordt het verkeer op een gecontroleerde manier afgeremd maar blijft een vlotte doorgang van het verkeer gegarandeerd.
Juridische gronden
• Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.
• KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
• MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
• Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.
• Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
• Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
• Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
• Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
Adviezen
• Gunstig advies van Bart Stroobants, hoofdinspecteur Verkeersdienst van de politiezone Voer en Dijle.
• Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem.
Argumentatie
Naar aanleiding van de volledige heraanleg van de Stationsstraat en de Korbeekse Kerkstraat in het centrum van Korbeek-Dijle moet de voorziene verkeerssignalisatie via een aanvullend reglement op het wegverkeer goedgekeurd worden.
Tijdens de behandeling van het agendapunt worden diverse opmerkingen gemaakt over o.a. de aanduiding van het begin en einde van de parkeervakken/-zones en over het gebruik van de verkeersborden van type E1 i.p.v. E9 (zoals in de Stationsstraat) om de parkeervakken aan te duiden.
Bijlagen
• Korbeekse Kerkstraat + Stationsstraat
• Korbeekse Kerkstraat noord
• Korbeekse Kerkstraat zuid
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad stelt, in afwachting van nazicht van het reglement door de bevoegde diensten, het agendapunt uit tot de raad van november.
Roland Gustin Griet Verhenneman Yvette Laes Roos De Backer Marc Morris Dirk Stoffelen Greet Goossens Tom Philips Jimmy Geyns Diane Vander Elst Wouter Fock Pieter Sempels Joris Fonteyn Joery Verhoeven Peter Persyn Jan De Keyzer Joël Vander Elst Albert Mees Eddy Vranckx Maria Andries Iris De Smet Karin Baudemprez Roland Gustin Griet Verhenneman Yvette Laes Roos De Backer Marc Morris Greet Goossens Tom Philips Jimmy Geyns Diane Vander Elst Wouter Fock Pieter Sempels Joris Fonteyn Joery Verhoeven Peter Persyn Jan De Keyzer Joël Vander Elst Albert Mees Eddy Vranckx Maria Andries Iris De Smet Karin Baudemprez Greet Goossens Wouter Fock Tom Philips Jan De Keyzer Joery Verhoeven Pieter Sempels Marc Morris Griet Verhenneman Iris De Smet Eddy Vranckx Jimmy Geyns Albert Mees Maria Andries Roos De Backer Diane Vander Elst Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Roland Gustin Peter Persyn Joris Fonteyn aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 oktober 2020
BUDGET OCMW. GOEDKEURING JAARREKENING 2019 OCMW.
Voorgeschiedenis
• Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 augustus 2020 over de goedkeuring van de jaarrekening 2019 van het OCMW Bertem.
Feiten en context
• De jaarrekening 2019 van het OCMW sluit af met een positief resultaat op kasbasis van € 378 866,28 en een negatieve autofinancieringsmarge van € 51 486,38.
Juridische gronden
• Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
• Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.
• Artikel 249 van het decreet lokaal bestuur
De jaarrekening van het OCMW dient eerst te worden vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad de jaarrekening van het OCMW goed, waardoor ze definitief vastgesteld is.
Bijlagen
• Jaarrekening 2019 OCMW.
• Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 augustus 2020 houdende goedkeuring van de jaarrekening 2019.
Besluit
19 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Greet Goossens, Joery Verhoeven, Tom Philips, Yvette Laes, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Eddy Vranckx, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Roos De Backer en Albert Mees
2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Peter Persyn
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2019 van het OCMW Bertem goed, bestaande uit de beleidsnota, de financiële nota en de toelichting. De jaarrekening sluit af met een positief resultaat op kasbasis van € 378 866,28 en een negatieve autofinancieringsmarge van € 51 486,38.
Zitting van 27 oktober 2020
MONDELINGE VRAGEN.
Juridische gronden
Mondelinge vragen
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.