Zitting van 22 september 2020
ZITTINGEN VAST BUREAU. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische grond
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het vast bureau keurt de notulen van de zitting van 14 september 2020 goed.
Zitting van 22 september 2020
WELZIJN OP HET WERK. GUNNING RISICOANALYSE PSYCHOSOCIALE ASPECTEN.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Deze codex bepaalt dat elke werkgever de situaties die aanleiding kunnen geven tot psychosociale risico's op het werk moet identificeren. Hierbij dienen de 5 A’s (arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen en arbeidsorganisatie) onder de loep genomen te worden. De risicoanalyse van de psychosociale risico's wordt uitgevoerd door de werkgever met medewerking van de werknemers. De werkgever betrekt de preventieadviseur psychosociale aspecten van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk erbij, wanneer de complexiteit van de analyse het vereist. Op basis van deze analyse moet de werkgever, voor zover hij een impact heeft op het gevaar, de passende preventiemaatregelen treffen om de psychosociale risico's op het werk te voorkomen.
Adviezen
Argumentatie
Het is een wettelijke verplichting om een risicoanalyse over de psychosociale risico's op het werk uit te voeren. Deze analyse dient een aantal elementen te bevatten, zoals de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk.
De bedoeling van de risicoanalyse is, naast het voldoen aan onze verplichtingen, uiteraard ook een positieve trend te kunnen uitzetten op vlak van psychosociaal welzijn in onze organisatie. De vorige analyse dateert al van 2017. Er is dus ook nood een nieuwe bevraging in te richten, vooral ook omdat de organisaties (gemeente en OCMW) ingrijpend gewijzigd zijn na de integratie van beide besturen.
IDEWE heeft de nodige ervaring en deskundigheid om deze opdracht uit te voeren.
Verder verloop van de sectorbevraging:
• Op 1 december 2020 ontvangen alle werknemers de vragenlijst.
• 4 januari 2021 worden de vragenlijsten afgesloten en start de verwerking
• Terugkoppeling vanaf 1 februari 2021.
Inschrijven kan nog tot eind oktober 2020.
De vragenlijst wordt aangepast aan onze sector. Reeds 15 lokale besturen met samen 4800 werknemers hebben begin september al beslist om mee te doen met de risicoanalyse psychosociale aspecten bij lokale besturen. Hierdoor biedt deze bevraging een kwalitatieve referentiegroep aan om mee te vergelijken. Bovendien is het afnamemoment identiek voor alle deelnemers, wat zeer belangrijk is om een correcte vergelijking te kunnen maken.
Door deel te nemen aan deze sectorbevraging zorgen schaalvoordelen ervoor dat de risicoanalyse een stuk goedkoper kan uitgevoerd worden (korting van 40%-75%). Indien gewenst, omvat deze sectorbevraging ook de individuele feedback voor medewerkers, die anders extra zou aangerekend worden.
Financiële gevolgen
De kredieten voor deze opdracht zijn voorzien in het meerjarenplan.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het vast bureau geeft opdracht aan IDEWE, Interleuvenlaan 58b, 3001 Heverlee om een risicoanalyse psychosociale aspecten uit te voeren bij de personeelsleden van gemeente en OCMW Bertem.
Artikel 2:
Het vast bureau keurt de bijgevoegde offerte van IDEWE met een netto uitgave van 2798,80 euro goed, inclusief 480 euro werkingskosten voor een risicoanalyse op basis van 120 vragenlijsten (ruim genomen en langdurig zieken inbegrepen).
Zitting van 22 september 2020
INKOMENDE FACTUREN. GOEDKEURING FACTUREN.
Juridische gronden
• Artikel 84, §3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Bijlagen
• Overzichtslijst facturen.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het vast bureau keurt de facturen goed van nr. 2020/1882 tot en met nr. 2020/1885 voor een totaal bedrag van 6480,46 euro.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.