Zitting van 13 maart 2018
NOTULEN VAN DE VORIGE OPENBARE VERGADERING
Bijlagen
• Verslag vorige vergadering
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De notulen van de raad van 6 februari 2018 worden eenparig goedgekeurd.
Zitting van 13 maart 2018
VERTROUWENSPERSOON PESTEN, GEWELD EN ONGEWENST SEKSUEEL GEDRAG OP HET WERK
Op 5 september 2017 besloot het college om een opdracht af te sluiten met IDEWE voor de levering van diensten in het kader van een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, zowel voor de gemeente (inclusief onderwijs) als het OCMW, vanaf 1 januari 2018.
De raad besliste op 5 september 2017 eenparig om een opdracht af te sluiten met IDEWE voor de levering van diensten in het kader van een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk vanaf 1 januari 2018.
Feiten en context
• op 29 juni 2004 duidde de raad 2 personen aan als vertrouwenspersoon: Miranda Buelens in de dienst gezinszorg en Sonia Smets in de poetsdienst.
• Beide personeelsleden zijn uit dienst.
Juridische gronden
• De organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 8 juli 1976.
• Het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2008.
• De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
• De wet van 11 juni 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen, en ongewenst seksueel gedrag op het werk (BS 22 juni 2002).
• Koninklijk Besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico’s op het werk (Codex over het welzijn op het werk, Titel I, Hoofdstuk V: Maatregelen in verband met psychosociale belasting veroorzaakt door het werk).
Adviezen
• HOC van 12 maart 2018
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Miranda Buelens en Sonia Smets te ontheffen van hun taak als vertrouwenspersoon Pesten, geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk.
Artikel 2:
Aan IDEWE te vragen om een preventieadviseur psychosociale risico's aan te duiden voor het personeel van het OCMW van Bertem.
Zitting van 13 maart 2018
PACHTOVERDRACHT
Feiten en context
• Het OCMW ontving een aanvraag om pachtoverdracht ten voordele van Iljo bvba met zaakvoerder Louis Ginis, Dorpstraat 379 te 3061 Leefdaal inzake de percelen gelegen Savelenberg, D0263/1, opp. 50.00a en D0263/2, opp. 31.40a;
Juridische gronden
• Artikel 81 van de organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 8 juli 1976.
• Het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2008.
• Artikel 35 van de pachtwet van 4 november 1969 en 7 november 1988.
Argumentatie
het verzoek van de kandidaat-huurder gebeurde volgens de gangbare wettelijke voorschriften en gebruiken.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De overdracht van de pacht betreffende de percelen gelegen Savelenberg, D0263/1, opp. 50.00a en D0263/2, opp. 31.40 ten voordele van Ginis Albert wonende Dorpstraat 379 te 3061 Leefdaal goed te keuren.
Artikel 2:
Deze overeenkomst gaat onder dezelfde voorwaarden in vanaf 6 maart 2018.
Artikel 3:
Betwistingen in deze zaak kunnen alleen gebeuren bij de bevoegde rechtbank van het arrondissement Leuven.
Zitting van 13 maart 2018
DEELNAME GROEPSWERKING BUDGETINZICHT
Voorgeschiedenis
• De dienst Welzijn werd door het CAW gecontacteerd om deel te nemen aan de stuurgroep BudgetInZicht.
• Hun aanbod houdt de mogelijkheid tot het deelnemen aan de groepswerking in.
Feiten en context
•Een grote groep mensen ontvangt vanuit het OCMW budgethulpverlening , in de vorm van budgetbeheer of –begeleiding.
•Deze begeleidingen stopzetten is het moeilijk, onder meer . omdat cliënten de capaciteiten missen om hun budget zelf in handen te nemen.
•Het bachelorproject een derdejaarsstagaire op de sociale dienst gaat over groepswerkingen naast de reguliere schuldhulpverlening. Dus deze groepswerking sluit hier erg bij aan, zij zal dit project uitwerken samen met Mikaïl Ilgazoglu van BudgetInZicht.
•In 2011 werden door minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen 15 projecten goedgekeurd. Deze projecten houden in dat OCMW’s, OCMW-verenigingen en verenigingen waar armen het woord nemen, onder budgethouderschap van het CAW zullen samenwerken rond kwaliteitsvolle schuldhulpverlening, lerende netwerken en preventie. Sinds 2014 zijn deze projecten gedoopt onder de naam BudgetInZicht.
•De groepswerking zal bestaan uit 8 sessies, van telkens 3u15. Momenteel zijn er 5 deelnemers, echter hebben nog niet alle cliënten gereageerd op het voorstel. Zaken die in de groepssessie aan bod zullen komen zijn onder andere: inkomsten, vaste uitgaven, huishoudbudget, schulden en invordering, verzekeringen, energiekosten, kredieten, internetfraude, organisatie, enzovoort.
•Het OCMW dient enkel een lokaal, beamer en flipchart/whiteboard te voorzien. De groepswerker zorgt voor de rest van het nodige materiaal.
•Ook zal deze groepswerking kosteloos zijn, aangezien BudgetInZicht wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.
Juridische gronden
• Ons OCMW heeft sinds 06/10/2016 een erkenning als dienst voor schuldbemiddeling en dit voor onbepaalde duur.
Adviezen
• Aangezien personen in budgetbeheer een grote groep cliënten van het OCMW vormen, lijkt het ons aangewezen deze groepswerking te organiseren. Op deze manier kunnen vaardigheden collectief worden aangeleerd, dit is efficiënter dan wanneer een maatschappelijk werker dit bij elke cliënt individueel dient te doen. Op deze manier is het ook eenvoudiger de stap naar afbouw van de begeleiding te zetten, de cliënten hebben namelijk al vaardigheden aangeleerd, wat opnieuw tijd bespaart.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze groepswerking, deze is volledig kostenloos.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Deel te nemen aan de groepswerking die aangeboden wordt door het CAW in het kader van het project BudgetInZicht.
Zitting van 13 maart 2018
NOTA STUDENTEN EN LEEFLOON
•Recht op Maatschappelijke Integratie Wet van 26 mei 2002
•Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976
•Decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2008.
Argumentatie
De raad formuleert een aantal opmerkingen op de nota.
Bijlagen
• Nota van de dienst Welzijn
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de richtlijnen van de sociale dienst i.v.m. de toekenning van een recht op maatschappelijke integratie onder de vorm van een leefloon voor studenten goed, rekening met de door de raad geformuleerde opmerkingen.
Zitting van 13 maart 2018
GEZINSZORG: ONREGELMATIGE PRESTATIES
Voorgeschiedenis
• De raadsbeslissing van 14 augustus 2015 waarbij de principiële samenwerkingsovereenkomst, versie 140815 tussen OCMW Tervuren en OCMW Bertem betreffende de gemeenschappelijke dienstverlening inzake gezinszorg en aanvullende thuiszorg goedgekeurd werd;
Juridische gronden
• De organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 8 juli 1976.
• Het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2008.
• Het woonzorgdecreet van 13 maart 2009;
• Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009; “Artikel 11. § 1. Iedere dienst verleent onregelmatige prestaties afhankelijk van de noodwendigheden. Onregelmatige prestaties zijn uren die binnen het toegekende urencontingent gepresteerd worden, hetzij op weekdagen tussen 20 uur en 7 uur, hetzij op zater-, zon- en feestdagen, met het oog op een continue hulp- en dienstverlening”.
“Voorwaarden betreffende het personeel: 1° een dienst stelt doorlopend minstens tien voltijdse equivalenten verzorgend personeel tewerk. De verzorgende personeelsleden verrichten de activiteiten, vermeld in artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 maart 2009 tot uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende de zorg- en bijstandsverlening in de thuiszorg, met inachtneming van artikel 3, 4 en 4/1 van dat besluit”.
• Arbeidswet van 16 maart 1971, B.S. 30 maart 1971;
• Koninklijk besluit van 18 juni 1990 tot vaststelling van de afwijkingen van de minimumgrens van de duur van de prestaties der werknemers, B.S., 30 juni 1990;
Adviezen
• Het voorstel onregelmatige prestaties, opgesteld door het operationeel team Gezinszorg Tervuren-Bertem:
Doelstelling: Binnen de samenwerking met OCMW Tervuren wanneer nodig hulp kunnen bieden tijdens de weekends. Avondwerk zal later bekeken worden, nachtwerk wordt niet opgestart, bestaande dienstverlening biedt dit voldoende aan.
Voorwaarden voor de gebruikers: Beperkt tot de zwaarbehoevende (Belprofielschaal van minstens 30 punten) klanten (minstens 4u op weekdagen gezinshulp via onze dienst) , die verzorging, hulp bij aan –en uitkleden of bij het eten (limitatief, afwijkingen via de dienstverantwoordelijken) nodig hebben.
De verzorgenden: De verzorgenden van beide OCMW's, ongeacht hun arbeidsritme, houden twee weekends per jaar vrij. Zij krijgen 3u per weekenddag permanentievergoeding en overuren toegekend conform de regels van de RPR.
Permanentie dienstverantwoordelijken: de verdeling van de permanenties dient te gebeuren over meer dan 2 personen.
• Gunstig advies van het managementteam;
• Het HOC gaf op 12 maart 2018 advies: er werden een aantal vragen en opmerkingen geformuleerd aan het OCMW van Tervuren. Zij vragen ook dat er in onderling overleg een document wordt opgesteld waarin de rechten van de personeelsleden van Bertem en Tervuren worden gewaarborgd: bijkomende bespreking met het OCMW van Tervuren is aangewezen.
Besluit
eenparig
Artikel 1: Het voorstel van het operationeel team “onregelmatige prestaties gezinszorg” principieel goed te keuren; de raad geeft opdracht om de vragen en opmerkingen van de vakbonden te beantwoorden en om samen met het OCMW van Tervuren een document op te stellen waarin de rechten van de personeelsleden van Bertem en Tervuren worden gewaarborgd: bijkomende bespreking met het OCMW van Tervuren is aangewezen.
Artikel 2:
Deze beslissing over te maken aan het OCMW van Tervuren en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en te onderwerpen aan het algemeen toezicht.
Zitting van 13 maart 2018
DEONTOLOGISCHE CODE PERSONEEL
Juridische gronden
• Het raadsbesluit van 10 januari 2017 houdende goedkeuring van het organogram en de personeelsformatie van het OCMW.
• De bepalingen van de rechtspositieregeling OCMW-personeel, goedgekeurd door de Raad op 28 juni 2011, en de latere wijzigingen;
• De organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 8 juli 1976
• Het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2008.
Adviezen
• Het HOC gaf op 12 maart 2018 advies.
Bijlagen
• Deontologische code OCMW-personeel
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De deontologische code voor het OCMW-personeel goed te keuren.
Artikel 2:
De deontlogische bepalingen in het arbeidsreglement en in de dienstafspraken voor het personeel van de thuisdiensten blijven onverkort gelden.
Zitting van 13 maart 2018
REGLEMENT TIKKLOK EN TOEGANG
Voorgeschiedenis
• Het OCMW tekende in op het lastenboek aankoop tijdsregistratie- en toegangscontrolesysteem Ref.: SE281.853/338 van de gemeente Bertem.
• De opdraxcht werd gegund aan Bodet Software: zij installeerden in het sociaal huis het tijdsregistratiesysteem Kelio.
Feiten en context
• Naar aanleiding van de integratie van het OCMW is het aangewezen om het reglement tikklok en toegang van de gemeente over te nemen.
Juridische gronden
• Het raadsbesluit van 10 januari 2017 houdende goedkeuring van het organogram en de personeelsformatie van het OCMW.
• De bepalingen van de rechtspositieregeling OCMW-personeel, goedgekeurd door de Raad op 28 juni 2011, en de latere wijzigingen;
• De organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 8 juli 1976
• Het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2008.
Adviezen
• Het HOC gaf op 12 maart 2018 advies.
Bijlagen
• Het reglement tikklok en toegang
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het reglement tikklok en toegang goed te keuren.
Zitting van 13 maart 2018
INTERLEUVEN: ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
• De wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van de Vlaamse Raad van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale.
• Het decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.
• De organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 8 juli 1976.
• Het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2008.
Argumentatie
De agenda van de algemene vergadering werd besproken.
Besluit
eenparig
Artikel 1: Guido Yserbijt aan te duiden als vertegenwoordiger van het OCMW op alle algemene vergaderingen van Interleuven, en dus ook de bijzondere algemene vergadering van 23 mei 2018 en de algemene vergadering van 23 mei 2018.
Artikel 2: Het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW als volgt vast te stellen: goedkeuring alle agendapunten van beide vergaderingen.
Zitting van 13 maart 2018
VOORZITTERBESLISSINGEN 2017; OVERZICHT
Juridische gronden
• De organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 8 juli 1976.
• Het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Bijlagen
• Overzicht voorzitterbeslissingen 2017
Besluit
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het overzicht van de financiële steunen die de voorzitter in 2017 toekende overeenkomstig een reglement dat door de raad goedgekeurd werd.
Zitting van 13 maart 2018
KENNISNAME VERSLAGEN VAN HET MAT
Juridische gronden
• Art. 95 tot 97 van het decreet betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2008.
Bijlagen
• Verslag MAT
Besluit
Artikel 1:
De raad neemt kennis van de verslagen van het MAT van 5 december 2017 en 16 januari 2018.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.