NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 25 oktober 2022

Van 20.30 uur tot 21 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Eddy Vranckx

Voorzitter vast bureau:

Joël Vander Elst

Leden Vast Bureau:

Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven en Tom Philips

Raadsleden:

Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

Waarnemend algemeen directeur:

Kris Philips

 

Verontschuldigd:

Raadsleden:

Wouter Fock en Hans Neckebrouck

 

 

 


Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

ZITTINGEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

        Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.

        Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
De OCMW-raad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de raad.

        Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de OCMW-raad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

        Notulen zitting van 27 september 2022.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 27 september 2022 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

RECHTSPOSITIEREGELING. GOEDKEURING VASTLEGGING VERVANGEND BETAALD VERLOF FEESTDAGEN 2023.

 

Feiten en context

        In 2023 vallen de reglementaire feestdagen 1 januari en 11 november op een zaterdag of zondag.

        Voor 15 december 2022 moet een beslissing genomen worden over wat er gebeurt met de feestdagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag.

 

Juridische gronden

        Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

        Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

        Artikel 179, §2 van het besluit van de Vlaamse regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 7 december 2007.
De raad krijgt de opdracht om de wijze te bepalen voor compensatie van feestdagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag.

        Artikel 226, §2 van de rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Bertem, goedgekeurd door de raad op 24 november 2020
De raad bepaalt jaarlijks op welke wijze feestdagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag gecompenseerd worden.

 

Adviezen

        Gunstig advies van de vakbonden per e-mail op

        17 oktober 2022 van Sven De Guise namens ACV

        19 oktober 2022 van Ben Willems namens ACOD-LRB

        20 oktober 2022 van Jokke Vanherwegen namens VSOA-LRB

 

Argumentatie

Omwille van de uniformiteit en van de integratie van de diensten van gemeente en OCMW is het wenselijk om aan de personeelsleden het recht te verlenen om de compensatie voor de feestdagen die vallen op zondag 1 januari 2023 en zaterdag 11 november 2023 conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantiedagen op te nemen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad beslist aan de personeelsleden het recht te verlenen om het vervangend betaald verlof voor de feestdagen van zondag 1 januari 2023 en zaterdag 11 november 2023 conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantiedagen op te nemen.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

MANTELZORGTOELAGE. GOEDKEURING AANPASSING REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MANTELZORGPREMIE.

 

Voorgeschiedenis

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 maart 2012 houdende de vaststelling van het reglement betreffende de toekenning van een mantelzorgtoelage.

 

Feiten en context

        Het OCMW tracht via de eigen mantelzorgtoelage zorgbehoevende personen te ondersteunen om hen toe te laten zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuissituatie te kunnen blijven wonen, ingebed in een netwerk van mantelzorgers (familieleden, kennissen, buren,... die vrijwillig een stuk zorg voor zorgbehoevende personen opnemen). Deze toelage kan door de zorgbehoevende gebruikt worden als minimale onkostenvergoeding aan de mantelzorger(s).

        De mantelzorgtoelage steunde tot op heden op de Belscore die een maatschappelijk werker opmaakte tijdens een huisbezoek. Zorgbehoevenden die 35 punten of meer scoorden op deze schaal openden het recht op de Vlaamse Zorgverzekering en kwamen niet in aanmerking voor de mantelzorgtoelage van het OCMW. Zorgbehoevenden die minder dan 35, maar meer dan 18 punten scoorden, konden aanspraak maken op de mantelzorgtoelage van het OCMW, indien zij ook aan de andere voorwaarden voldeden.

        Sinds 1 juli 2021 werd voor het inschalen van zorgbehoevendheid echter een nieuwe internationale tool uitgewerkt, namelijk de BelRAI Screener.

        Waar vroeger één optelsom gemaakt werd van de verschillende verminderde mogelijkheden, maakt de BelRAI Screener een optelling van de levensdomeinen ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen, zoals bijvoorbeeld persoonlijke hygiëne, zich verplaatsen, toiletgebruik of eten) en IADL (Instrumentele Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen zoals bijvoorbeeld trappen nemen, beheer financiën en medicatie, gebruik telefoon, boodschappen doen,…). Ook het functioneren van het geheugen, psychische problemen en gedragsproblemen worden nu ingeschaald.

        De bedoeling is dat op termijn alle zorgverleners, nationaal en internationaal, deze schaal zullen gebruiken om de verschillende rechten te openen en om hen te begeleiden in hun verschillende zorgnoden, zonder dat er telkens een nieuwe inschaling moet gemaakt worden. Voor elke zorgbehoevende zal dus nog maar één inschaling van de zorgzwaarte nodig zijn. Een zorgbehoevende opent nu automatisch het recht op een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij een totaalscore van 13, of minstens 5,5 punten op de som van de modules IADL en ADL van de BelRAI Screener.

        Aangezien het bestaande reglement van de gemeentelijke mantelzorgtoelage gebaseerd was op de BEL-score dient dit reglement te worden aangepast aan de nieuwe zorginschalingsmethodiek, de BelRAI Screener.

        De mogelijkheid tot toekenning van een gemeentelijke mantelzorgpremie aan diegenen die nét niet in aanmerking komen voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden werd grondig onderzocht door de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), met als doel om een gefundeerde score te lanceren die alle gemeenten zouden kunnen gebruiken in het streven naar een grotere uniformiteit in het toekennen van een gemeentelijke mantelzorgpremie.

        Vanuit dit onderzoek kwam de VVSG met een voorstel tot te gebruiken scores om te bepalen of een zorgbehoevende aanspraak kan maken op de gemeentelijke mantelzorgpremie:

        Score 12/30 voor de hele BelRAI Screener en geen 5.5 /12 of meer op ADL/IADL

        Score 4.5/12 voor de modules ADL én IADL (opgeteld) en geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener

        Score 4/6 op de module Cognitie én geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener én geen 5.5 /12 of meer op ADL & IADL.

 

Juridische gronden

        Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

        Decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2008.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur

 De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.

        Woonzorgdecreet van 15 februari 2019

 

Adviezen

        De dienst Zorg en Welzijn adviseert om voor de toekenning van de gemeentelijke mantelzorgpremie als basis de voorgestelde inschaling van de VVSG te hanteren en aan iedereen die ook voldoet aan de andere voorwaarden een maandelijkse premie toe te kennen van 55 euro.

        De dienst Zorg en Welzijn stelt voor volgende voorwaarden op te nemen in het nieuwe reglement:

        gedomicilieerd zijn in Bertem

        over een inkomen (gezamenlijk belastbaar inkomen gezin volgens het laatste aanslagbiljet belastingen en niet-belastbare vervangingsinkomens) beschikken, lager dan het grensbedrag van de verhoogde verzekeringstegemoetkoming, verhoogd met 5%. De inkomsten van inwonende descendenten en ascendenten worden vrijgesteld.

        onroerende goederen buiten de eigen woning worden in rekening gebracht :

        indien onbebouwd of onbewoond : geïndexeerd kadastraal inkomen x 3

        indien het een verhuurd gebouw betreft : werkelijk ontvangen huurgelden

        voldoen aan de volgende punteninschaling van de BelRAI screener:

        Score 12/30 voor de hele BelRAI Screener en geen 5.5 /12 of meer op ADL/IADL

        Score 4.5 /12 voor de modules ADL én IADL (opgeteld) en geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener

        Score 3/6 op de module Cognitie ( =som van module 3,4 en 5 )én geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener én geen 5.5 /12 of meer op ADL & IADL

        geen recht hebben op het Vlaamse zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.

        de mantelzorgtoelage wordt geschorst of stopgezet bij langdurige ziekenhuisopname van de gerechtigde (vanaf 4 weken), bij overlijden of bij plaatsing in een woonzorgcentrum.

        aanvaarding van ondersteunende hulp van een maatschappelijk werker (morele ondersteuning en overleg rond de thuiszorgsituatie), bijvoorbeeld door opmaak en opvolging van een zorgplan, teneinde een kwalitatief hoogstaande en adequate thuiszorg te kunnen uitbouwen rond de zorgbehoevende

 

Argumentatie

Sinds de invoering van een nieuwe zorginschalingsmethode via de BelRai-screener is het reglement van de gemeentelijke mantelzorgtoelage aan herziening toe. De VVSG deed reeds een grondig onderzoek en lanceerde een gefundeerde score die alle gemeenten kunnen gebruiken in het streven naar een grotere uniformiteit in het toekennen van een gemeentelijke mantelzorgpremie.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het OCMW van Bertem verleent een mantelzorgtoelage aan zorgbehoevende personen die thuis verzorgd worden met de hulp van vrijwillige mantelzorgers. De mantelzorger is elke natuurlijke persoon, die vrijwillig en onbezoldigd hulp biedt aan een thuiswonende zorgbehoevende.

Artikel 2:

De aanvragers van een mantelzorgtoelage dienen te voldoen aan de volgende criteria:

        Zorgbehoevend zijn en gedomicilieerd zijn in Bertem.

        Een inkomen hebben dat niet hoger is dan het grensbedrag van de verhoogde verzekeringstegemoetkoming, verhoogd met 5%. De inkomsten van inwonende descendenten en ascendenten worden vrijgesteld. Onroerende goederen buiten de eigen woning worden als volgt in rekening gebracht:
indien onbebouwd of onbewoond : geïndexeerd kadastraal inkomen x 3
indien het een verhuurd gebouw betreft : werkelijk ontvangen huurgelden

        Voldoen aan de door de VVSG vastgestelde punteninschaling van de BelRAI screener:

        Score 12/30 voor de hele BelRAI Screener en geen 5.5 /12 of meer op ADL/IADL

        Score 4.5 /12 voor de modules ADL én IADL (opgeteld) en geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener

        Score 3/6 op de module Cognitie ( =som van module 3,4 en 5 )én geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener én geen 5.5 /12 of meer op ADL & IADL

        Aanvaard van ondersteunende hulp door een maatschappelijk werker (morele ondersteuning en overleg rond de thuiszorgsituatie), bijvoorbeeld door de opmaak en opvolging van een zorgplan, teneinde een kwalitatief hoogstaande en adequate thuiszorg te kunnen uitbouwen voor de zorgbehoevende.

        Uitputting van het recht op een Zorgbudget voor Zwaar Zorgbehoevenden. Er wordt geen OCMW-toelage toegekend indien de aanvrager recht heeft op dit budget.

Artikel 3:

Per zorgbehoevende kan slechts één mantelzorgtoelage toegekend worden.

Artikel 4:

Een maatschappelijk werker van het OCMW zal tijdens een huisbezoek een onderzoek doen naar de functionaliteit en de zelfredzaamheid van de zorgbehoevende aan de hand van de BelRAI Screener.

Artikel 5:

De mantelzorgtoelage bedraagt 55 euro per maand.

Artikel 6:

De score op de BelRAI Screener kan steeds herzien worden in functie van de toestand van de zorgbehoevende. Minstens éénmaal per jaar gebeurt een evaluatie van de score.

Artikel 7:

Ingeval van toekenning gaat de mantelzorgtoelage in vanaf de eerste maand volgend op de datum van aanvraag. De uitbetaling gebeurt op maandelijkse basis. De mantelzorgtoelage wordt geschorst of stopgezet bij langdurige ziekenhuisopname van de gerechtigde (vanaf 4 weken), bij overlijden of bij plaatsing van de gerechtigde in een woonzorgcentrum. De schorsing of stopzetting gaat in op de laatste dag van de maand waarin de schorsing of stopzetting uitwerking heeft.

Artikel 8:

Uitbetaalde mantelzorgtoelagen kunnen door het OCMW worden teruggevorderd voor de periode waarin de zorgbehoevende niet voldeed aan de criteria zoals vermeld in artikel 2.

Artikel 9:

Dit reglement treedt in werking op 1 november 2022.

Artikel 10:

Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 26 maart 2012 houdende de vaststelling van het reglement betreffende de toekenning van een mantelzorgtoelage

wordt opgeheven met ingang van 1 november 2022.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

HULP IN NATURA. GOEDKEURING BESTEDING SUBSIDIE VOEDSELHULP 2022-2023.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 augustus 2021 betreffende de aanwending van de subsidies, toegekend bij koninklijk besluit van 4 juli 2021.

 

Feiten en context

        In 2020 en 2021 kregen de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bij koninklijk besluit van 31 maart 2020 en koninklijk besluit van 4 juli 2021, een federale subsidie toegekend om de meest kwetsbare mensen de kans te geven om voedsel en basishygiëneproducten te kopen. OCMW’s konden deze toelage aanwenden voor de bedeling van voedselpakketten, de bedeling van kant-en-klare maaltijden of voor de uitreiking van aankoopbonnen voor voeding.

        De raad voor maatschappelijk welzijn ging akkoord deze subsidie aan te wenden voor de aankoop van voeding met een lange bewaartermijn en basishygiënemateriaal, waarmee de dienst zorg en welzijn voedselpakketten samenstelde om uit te delen aan de meest hulpbehoevenden.

        De toelageperiode van deze subsidie liep af op 31 december 2021.

        Momenteel bevindt het land zich echter in een crisistoestand als gevolg van de inflatie, waardoor er nog steeds nood is aan deze hulpverlening.

        Hiertoe werd het koninklijk besluit van 11 september 2022 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor het tweede semester van het jaar 2022 en voor het jaar 2023 genomen.

        De maatregel inzake voedselhulp blijft bijgevolg onverkort behouden met ingang van 1 juli 2022 tot 31 december 2023.

        Bertem kreeg een toelage van €550 toegekend, waarvan 75% wordt uitbetaald meteen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad. De overige 25% wordt uitbetaald na goedkeuring van het eindverslag dat via het uniek verslag dient te worden ingegeven voor 28 februari 2024.

        De toelage kan worden aangewend voor de aankoop van voedsel en basishygiënemateriaal ter bescherming tegen Covid-19. Eventuele vervoerskosten om de voedselhulp af te leveren en administratieve kosten verbonden aan de aankoop van voedselbonnen komen ook in aanmerking voor de toelage.

        De toelage richt zich tot de gebruiker van het OCMW in de ruime zin, met name de persoon die gebruikmaakt van gelijk welke vorm van openbare dienstverlening die behoort tot de opdrachten van het OCMW. Ieder kwetsbaar persoon die een aanvraag doet voor voedselhulp bij het OCMW behoort automatisch tot de doelgroep.

        De OCMW's kunnen deze toelage aanwenden voor:

        de bedeling van voedselpakketten.

        de bedeling van kant-en-klare maaltijden

        de uitreiking van aankoopbonnen voor de aankoop van voeding.

 

Juridische gronden

        Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk besluit van 11 september 2022 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor het tweede semester van het jaar 2022 en voor het jaar 2023

        Omzendbrief van POD MI van 19 september 2022 betreffende de dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor de tweede helft van het jaar 2022 en de jaar 2023.

 

Adviezen

        De dienst Zorg en Welzijn adviseert de toegekende subsidie aan te wenden voor het maken van voedselpakketten, naar analogie met de aanwending van de subsidies van de eerdere toelageperiode.

        De dienst Zorg en Welzijn stelt voor de toelage van 550 euro aan te wenden voor de aankoop van voeding met een lange bewaartermijn en basishygiënemateriaal.

        De dienst denkt hierbij aan:

        droge voeding zoals rijst, pasta, beschuit, havermout

        conserven van groente

        confituur/choco

        melk

        handzeep/alcoholgel

        De dienst stelt voor om de pakketten uit te delen aan de meest kwetsbare cliënten van de dienst, die hier het meest nood aan hebben. Bij elke bedeling zal worden geregistreerd welke producten aan wie werden meegegeven, in het kader van de verantwoording van de subsidie via het uniek verslag.

 

Argumentatie

De besteding van de subsidie voor de aankoop van voedingsmiddelen en basishygiënemateriaal om hiermee voedselpakketten samen te stellen, op dezelfde manier als in de jaren 2020 en 2021, is de meest aangewezen en efficiënte manier, daar deze reeds gekend is bij de medewerkers belast met het uitvoeren ervan.

 

 

Bijlagen

        Omzendbrief van de POD maatschappelijke integratie van 19 september 2022 betreffende de dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor de tweede helft van het jaar 2022 en voor het jaar 2023.

        Koninklijk besluit van 11 september 2022 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor het tweede semester van het jaar 2022 en voor het jaar 2023.

        Bijlage bij het Koninklijk besluit van 11 september 2022.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de toelage van 550 euro, toegekend bij

koninklijk besluit van 1 september 2022, houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, aan te wenden voor de aankoop van voeding met een lange bewaartermijn en basishygiënemateriaal.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat met deze producten voedselpakketten van gelijke waarde zullen worden gemaakt. Deze voedselpakketten worden door de dienst Zorg en Welzijn uitgedeeld aan de meest behoeftige cliënten van de dienst.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

MAATREGELEN TER BEVORDERING VAN DE SOCIALE EN CULTURELE PARTICIPATIE. GOEDKEURING TOELAGE PARTICIPATIE EN SOCIALE ACTIE 2022.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 26 oktober 2021 tot goedkeuring van het nieuwe reglement voor de tussenkomst participatie en sociale actie.

 

Feiten en context

        De openbare centra voor maatschappelijk welzijn ontvangen jaarlijks een federale toelage om de participatie en sociale activering (PSA) van hun cliënten te bevorderen.

        Deze toelage kan aangewend worden voor de bevordering van de participatie en sociale activering van de gebruikers van het OCMW:

        de volledige of gedeeltelijke financiering van de deelname door de gebruikers aan sociale, sportieve of culturele manifestaties;

        de volledige of gedeeltelijke financiering van de deelname door de gebruikers aan sociale, culturele of sportieve verenigingen met inbegrip van lidgeld en voor de deelname noodzakelijke benodigdheden of uitrustingen

        de ondersteuning en de financiering van initiatieven van of voor de doelgroep op sociaal, cultureel of sportief vlak;

        de ondersteuning of financiering van initiatieven die de toegang en de participatie van de doelgroep tot de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën bevorderen;

        de financiering van het organiseren van collectieve modules die de individuele begeleiding in het kader van de geïndividualiseerd projecten voor maatschappelijke integratie kunnen aanvullen;

        activiteiten verbonden aan de steun in de strijd tegen armoede bij de kinderen van hun gebruikers, met name:

        de maatschappelijke dienstverlening in het kader van de deelname aan sociale programma's;

        de maatschappelijke dienstverlening in het kader van onderwijsondersteuning;

        de maatschappelijke dienstverlening in het kader van psychologische ondersteuning voor het kind of voor de ouders in het kader van de raadpleging van een persoon, gespecialiseerd op dat vlak;

        de maatschappelijke dienstverlening in het kader van paramedische ondersteuning;

        de maatschappelijke dienstverlening in het kader van pedagogische ondersteuning

        De afgelopen jaren werd deze toelage steeds in twee maal toegekend, eerst kwam een beslissing voor de eerste 6 maanden van het jaar en nadien volgde de beslissing voor de tweede helft van het jaar. De eerste beslissing, voor de eerste 6 maanden van het jaar, kwam telkens pas in juli van het betreffende jaar, met als gevolg dat de dienst cliënten vaak maandenlang moest laten wachten op een tussenkomst, en dat een groot deel van de subsidies vaak teruggestort moest worden. Om deze redenen besliste de raad voor maatschappelijk welzijn op 29 maart 2022 tot toekenning van en voorschotbudget van €2500 aan de dienst zorg en welzijn, om reeds tussenkomsten te kunnen toekennen voor het jaar 2022.

        Het Koninklijk besluit van 10 juli 2022 kent aan het OCMW van Bertem een toelage toe van €2854 voor het jaar 2022.

 

Juridische gronden

        Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

        Decreet betreffende het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 77.

        Koninklijk besluit van 10 juli 2022 houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor het jaar 2022.

 

Adviezen

        De dienst Zorg en Welzijn adviseert de toegekende subsidie voor het jaar 2022 aan te wenden voor het bevorderen van de participatie en sociale activering van cliënten van de dienst, onder de modaliteiten bepaald in het nieuwe reglement, goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 26 oktober 2021.

 

Argumentatie

De raad voor maatschappelijk welzijn constateert dat kinderen en volwassenen uit gezinnen met lage inkomens nog te weinig aansluiting vinden bij sportieve, culturele of andere verenigingen. Vrijetijdsparticipatie is een hefboom om mensen terug het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van de samenleving. Het is een kerntaak van het OCMW om ervoor te zorgen dat deze doelgroep kan participeren aan het verenigingsleven.

 

 

Bijlagen

        Koninklijk besluit van 10 juli 2022 houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor het jaar 2022

        Bijlage aan het Koninklijk besluit van 10 juli 2022 houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor het jaar 2022.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de toelage voor participatie en sociale actie, toegekend op basis van het koninklijk besluit van 10 juli  2022, aan te wenden voor het bevorderen van participatie van de doelgroep aan het sociale en culturele leven, onder de modaliteiten bepaald in het vernieuwde reglement, goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn op 26 oktober 2021, voor het jaar 2022.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

FINANCIËLE STEUN EN STEUNNORMEN. GOEDKEURING MINIMALE LEVERING AARDGAS.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de Vlaamse regering van 4 maart 2016 over de goedkeuring van het Energiearmoedeprogramma.

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 november 2020 over de deelname aan het systeem van de minimale levering van aardgas voor de winter van 2020-2021.

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 oktober 2021 over de deelname aan het systeem van de minimale levering van aardgas voor de winter van 2021-2022.

        Mail van 10 oktober 2022 van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap over de tussenkomst voor minimale levering van aardgas in de winterperiode 2022-2023.

 

Feiten en context

        Met de ‘minimale levering aardgas’ wil de Vlaamse regering de OCMW’s een middel aanreiken om gezinnen die de middelen ontberen om de budgetmeter aardgas op te laden, en die dus het risico lopen zonder verwarming te vallen in de winterperiode, te ondersteunen door hen een ‘minimale hoeveelheid’ aardgas ter beschikking te stellen via halfmaandelijkse opladingen van de budgetmeter. Concreet kan de aanvrager die in aanmerking komt na sociaal onderzoek, zijn budgetmeter voor aardgas twee keer per maand door het OCMW laten herladen met bedragen die worden vastgesteld door de regering en waarvan het OCMW het grootste deel kan recupereren via de netbeheerder.

        De Vlaamse Regering gaf op 30 september 2022 haar principiële goedkeuring aan maatregelen om de impact van de extreem hoge energieprijzen voor de gezinnen te verlichten, één daarvan is het versterken van de minimale levering, hiertoe werden twee beslissingen genomen:

        Hogere te recupereren bedragen voor OCMW’s die de minimale levering toepassen. Zij kunnen dit jaar 90% van de toegekende bedragen recupereren bij de netbeheerder, in plaats van 70% zoals de voorgaande jaren. Het resterend gedeelte van de bedragen kan het OCMW geheel of gedeeltelijk terugvorderen van de klant of zelf ten laste nemen.

        Uitbreiding van de minimale levering naar klanten bij de netbeheerder met het exclusief nachttarief die op elektriciteit verwarmen.

        De minister voor Energie legt de berekeningswijze vast voor de te hanteren bedragen. Bij het opstellen van de tabel met bedragen wordt de minimale levering bepaald als 60% van het gemiddeld verbruik in de wintermaanden december, januari en februari (voor een minimaal comfort). De hoogte van de tussenkomst is afhankelijk van:

        De tarieven bij de netbeheerder en de sociale tarieven bij aanvang van de toepassingsperiode.

        Het woningtype (open of halfopen bebouwing, rijhuis/hoekhuis of appartement)

        Het statuut van de aanvrager (beschermd of niet-beschermd)

        Voor de winterperiode van 2022-2023 werden volgende bedragen vastgelegd voor gas:

        voor een appartement:

        €97,66 voor een niet beschermde afnemer

        €21,66 voor een beschermde afnemer

        voor een rij- of hoekhuis:

        €138,66 voor een niet beschermde afnemer

        €30,66 voor een beschermde afnemer

        voor een vrijstaande of halfopen woning

        €166,66 voor een niet beschermde afnemer

        €36,66 voor een beschermde afnemer

        volgende bedragen werden vastgelegd voor elektricitiet via het exclusief nachttarief:

        voor een appartement:

        €176,77 voor een niet beschermde afnemer

        €63,77 voor een beschermde afnemer

        voor een rij- of hoekhuis:

        €252,77 voor een niet beschermde afnemer

        €90,77 voor een beschermde afnemer

        voor een vrijstaande of halfopen woning

        €302,77 voor een niet beschermde afnemer

        €108,77 voor een beschermde afnemer

        Deze regeling is optioneel voor de OCMW's.

        Het OCMW van Bertem neemt sinds 2012 jaarlijks deel aan deze maatregel. Het aantal cliënten die gebruik maakten van deze maatregel was tot nu toe eerder beperkt, met maximaal 2 cliënten per seizoen. De dienst voorziet dit jaar echter een grotere vraag gezien de ongezien hoge energieprijzen en de huidige inflatie.

        Netbeheerder Fluvius bezorgde een lijst van klanten met een actieve budgetmeter voor aardgas of exclusief nachttarief voor elektriciteit, op het grondgebied van Bertem. Deze lijst telt 31 personen, m.a.w. er zijn momenteel 31 personen binnen de gemeente die voor deze steun in aanmerking kunnen komen.

        Daarnaast moet de aanvrager een reëel risico op energiearmoede lopen. De dienst Zorg en Welzijn dient aan de hand van een sociaal onderzoek na te gaan of de hulpvraag gegrond is en de mogelijkheid om menswaardig te leven dus in het gedrang is.

        De toepassingsperiode van de maatregel loopt van 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023. Afhankelijk van de noden van de betrokken gezinnen, kunnen de tussenkomsten dus maximaal gedurende 5 maanden worden toegekend.

 

Juridische gronden

        Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976

        Energiebesluit van 19 november 2010.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 77: De Raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het OCMW vast.

        E-mail van 5 oktober 2022 van het Vlaams Energie- en klimaatagentschap over de tussenkomst voor minimale levering van aardgas in de winterperiode 2022-2023.

 

Adviezen

        De dienst zorg en welzijn stelt voor, naar analogie met de voorgaande jaren, om terug in te stappen in het systeem van minimale levering van aardgas via de budgetmeter, voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023.

        De dienst zorg en welzijn stelt voor om alle inwoners op de lijst van Fluvius, met een actieve budgetmeter voor aardgas, of met een exclusief nachttarief voor elektriciteit, aan te schijven om hen in te lichten over deze maatregel, waarna, indien de inwoner een aanvraag doet, de aanvraag individueel per sociaal verslag zal worden voorgelegd aan het BCSD.

        Positief advies van de financieel directeur om de opladingen voor mensen met een klassieke budgetmeter te laten uitvoeren door de financiële dienst door middel van de provisiekaart van de gemeente.

        Positief advies van de financieel directeur om de oplading, bij aanvragers met een digitale meter, te laten uitvoeren door het diensthoofd van de dienst zorg en welzijn, via overschrijving vanaf de provisierekening van het OCMW.

        De aanvragen zullen individueel worden voorgelegd aan het bijzonder comité voor de sociale dienst. Indien de aanvraag dringend is en niet kan wachten tot het eerstvolgend bijzonder comité voor de sociale dienst kan de voorzitter van het BCSD reeds dringend beslissen tot de toekenning van deze steunmaatregel, op voorwaarde dat het dossier ter bekrachtiging wordt voorgelegd op het eerstvolgende BCSD.

 

Argumentatie

        In tegenstelling tot de minimale levering aan 10 ampère via de budgetmeter voor elektriciteit, biedt de budgetmeter voor aardgas geen technisch betrouwbare en veilige mogelijkheid daartoe. Wie niet oplaadt en ook zijn noodkrediet heeft opgebruikt, valt zonder aardgas totdat hij de meter opnieuw oplaadt.

        De kans bestaat dat er gebruikers zijn die geen of onvoldoende middelen hebben om hun woning te verwarmen.

        een minimaal verwarmde woning tijdens de winterperiode is een vereiste om menswaardig te kunnen leven. Het voorkomen van energiearmoede onder inwoners van de gemeente behoort dan ook tot de kerntaken van het OCMW.

        De huidige inflatie en stijgende energieprijzen voorspellen mogelijks een stijgend aantal inwoners die te maken zullen krijgen met energiearmoede.

 

Financiële gevolgen

        Gezien het beperkt bereik van deze maatregel, en het feit dat 90% van de toegekende bedragen gerecupereerd kan worden, is de financiële impact eerder beperkt. De financiële impact heeft zich de voorbije jaren beperkt tot maximum 50 euro.

        De impact van de huidige inflatie en stijgende energieprijzen voorspellen echter mogelijks een stijgend aantal aanvragers van deze maatregel. Ook de bedragen van de tussenkomst zijn sterk hoger dan de afgelopen jaren.

        De uitbreiding van de categorie van gerechtigden op het sociaal tarief, beslist door de Federale regering op 1 februari 2021, impliceert dat een groter deel van de aanvragers recht zal hebben op een hoger bedrag van de tussenkomst, en dat brengt mogelijks dus ook een grotere financiële impact voor het bestuur met zich mee.

 

 

Bijlagen

        Mail van 10 oktober 2022 van het energie- en klimaatagentschap betreffende de minimale levering voor aardgas (MLA)

        Vlaamse richtlijnen betreffende de MLA voor de winterperiode 2022 - 2023.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist in te stappen in het systeem van minimale levering van aardgas voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023, en inwoners die in aanmerking komen, na individueel sociaal en financieel onderzoek, de halfmaandelijkse tussenkomst, volgens de bedragen die worden vastgelegd door de Vlaamse overheid, toe te kennen.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de maximale tussenkomst van 90% te recupereren bij de distributienetbeheerder en de overige 10%, al dan niet, geheel of gedeeltelijk terug te vorderen bij de aanvrager zelf, op basis van een individueel sociaal en financieel onderzoek dat wordt voorgelegd aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist 90% van de toegekende steunen terug te vorderen via de netbeheerder en de overige 10% al dan niet terug te vorderen van de rechthebbende, op basis van een gemotiveerd sociaal en financieel onderzoek dat wordt voorgelegd aan het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

VERKOOP PERCEEL BOUWGROND GELEGEN “HOOGVELD” AAN DE BOSSTRAAT TE BERTEM, SECTIE A NUMMER 0172BP0000, OPP. 16A 94CA. GOEDKEURING LASTENKOHIER.

 

Voorgeschiedenis

        Het perceel bouwgrond gelegen “Hoogveld” aan de Bosstraat te 3060 Bertem, gekadastreerd sectie A nummer 0172BP0000, met een oppervlakte van zestien are vierennegentig centiare (16a 94ca) hoort het OCMW van Bertem toe omwille van het gedurende meer dan dertig jaren ongestoorde eigendom, genot en bezit.

        Het perceel werd met ingang op 1 mei 1990 verhuurd als tuin aan het echtpaar Coudré - Rentmeesters, voorheen wonende op het aanpalende perceel Bosstraat 171 te 3060 Bertem. De huurovereenkomst werd opgezegd na verhuis van de huurders.

 

Feiten en context

        Naar aanleiding van de verhuis van de huurders van het perceel bouwgrond gelegen “Hoogveld” aan de Bosstraat te Bertem, gekadastreerd sectie A nummer 0172BP0000, met een oppervlakte van zestien are vierennegentig centiare (16a 94ca) werd de huurovereenkomst opgezegd met de bedoeling om het perceel te verkopen.

        Meester Stefan Vangoetsenhoven, notaris te Bertem, ging over tot het opstellen van de ontwerpvoorwaarden voor een online verkoop op biddit.be.

 

Juridische gronden

        Artikelen 1582 en volgende van het Burgerlijk Wetboek.

        Artikel 77 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor                                           de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door                                           of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Artikel 78 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 De raad voor maatschappelijk welzijn kan bij reglement zijn bevoegdheden overdragen                                           aan het vast bureau. De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau                                           worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen,                                           behalve die vermeld in artikel 84, § 3, 8°, b).

        Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 03/05/2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

 

 

Bijlagen

        Eenvormige verkoopsvoorwaarden BIDDIT - Bosstraat.

        Schattingsverslag opgesteld door Land-Expert BV.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het lastenkohier met de verkoopsvoorwaarden betreffende de openbare verkoop van het perceel bouwgrond gelegen “Hoogveld” aan de Bosstraat te 3060 Bertem, gekadastreerd sectie A nummer 0172BP0000, met een oppervlakte van zestien are vierennegentig centiare (16a 94ca) in bijlage van dit besluit goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter van de raad en de waarnemend algemeen directeur worden gemachtigd om het lastenkohier te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022
Overzicht punten

Zitting van 25 oktober 2022

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 en 74 van het decreet lokaal bestuur
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht aan de voorzitter vast bureau en aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

        Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over beleidsaangelegenheden van het OCMW die niet op de agenda van de OCMW-raad staan. Om het vast bureau in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het vast bureau en aan de voorzitter van de raad. Op mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

        Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Besluit

 

Mondelinge vragen

Er werden geen mondelinge vragen gesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2022