Zitting van 25 februari 2025
ZITTINGEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
● Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
● Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
De OCMW-raad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de raad.
● Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de OCMW-raad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur.
Bijlagen
● Notulen zitting van 28 januari 2025
Besluit
Stemming punt
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 28 januari 2025 goed.
Zitting van 25 februari 2025
WERKZAAMHEDEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. GOEDKEURING HUISHOUDELIJK REGLEMENT RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN.
Voorgeschiedenis
● Aanpassing huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn op 30 juni 2020
Feiten en context
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van een zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin nadere regels over de werking zijn bepaald, en waarin de volgende bepalingen zijn opgenomen:
● Bijeenroeping
● Openbare en besloten zitting
● Informatie voor raadsleden en publiek
● Quorum
● Wijze van vergaderen
● Wijze van stemmen
● Notulen, zitingsverslag en ondertekening
● Commissies
● Vergoeding en terugbetaling
● Verzoekschriften
● Beroepsgeheim
Het voorstel is geïnspireerd op het modelreglement dat door Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) werd uitgewerkt.
Juridische gronden
● Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
Het huishoudelijk reglement bepaalt of de raad voor maatschappelijk welzijn digitaal of hybride kan vergaderen en de wijze waarop. De raad voor maatschappelijk welzijn kan enkel digitaal vergaderen onder de uitzonderlijke omstandigheden, vermeld in het huishoudelijk reglement. De raad voor maatschappelijk welzijn kan enkel hybride vergaderen onder de uitzonderlijke omstandigheden, vermeld in het huishoudelijk reglement.
● Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens een aantal bepalingen worden opgenomen zoals omschreven in dit artikel. De raad voor maatschappelijk welzijn kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.
● Besluit van de Vlaamse regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen
Argumentatie
Gehoord het voorstel van amendement van raadslid Wouter Fock:
Bijkomend artikel 10 §5:
"§5. Tijdens de bespreking van een punt kan nieuwe informatie naar boven komen, of kan de noodzaak blijken om extern bijkomend informatie te verzamelen of te overleggen. Daarom kan ieder raadslid vragen om het punt te verdagen tot de volgende raad voor maatschappelijk welzijn. Wordt deze verdaging aanvaard, dan worden tijdens de volgende raad voor maatschappelijk welzijn de standpunten nog kort toegelicht, en wordt tot stemming overgegaan."
Besluit
Stemming amendement
eenparig
Stemming punt
eenparig
BIJEENROEPING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN
Artikel 1. - § 1. - De raad vergadert ten minste tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen.
§ 2. - In principe vergadert de raad steeds fysiek in het gemeentehuis. De raad kan digitaal of hybride vergaderen onder de uitzonderlijke omstandigheden, vermeld in paragrafen 5 en 6 van dit artikel.
§ 3. - De voorzitter van de raad beslist tot bijeenroeping van de raad en stelt de agenda van de vergadering op.
§ 4. - De voorzitter moet de raad voor maatschappelijk welzijn bijeenroepen op verzoek van:
In hun schriftelijke aanvraag aan de voorzitter moeten de aanvragers de dag, het uur en de agenda van de beoogde vergadering vermelden. De aanvragers bezorgen voor elk punt op die agenda hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in artikel 2 van dit reglement kan nakomen.
De voorzitter roept de vergadering bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.
§ 5. - De raad voor maatschappelijk welzijn kan in de volgende uitzonderlijke omstandigheden digitaal vergaderen:
● tijdens een gemeentelijke, provinciale of federale fase van een noodsituatie zoals gedefinieerd in het koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen;
● tijdens een epidemische noodsituatie die is afgekondigd in uitvoering van de wet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie;
● er is een dringende noodzaak waarbij de tijd die nodig zou zijn om een fysieke vergadering te organiseren, de belangen van het OCMW (verder) zouden schaden;
● het gemeentehuis is fysiek ontoegankelijk (bv. na brand, overstroming, blokkade...) of er zijn technische redenen die het onmogelijk maken om een fysieke vergadering te organiseren in het gemeentehuis (bv. bij een elektriciteitspanne).
§ 6. - De raad voor maatschappelijk welzijn kan hybride vergaderen in de uitzonderlijke omstandigheden zoals vermeld in paragraaf 5.
§ 7. - In geval van een uitzonderlijke omstandigheid zoals vermeld in paragraaf 5, kan de burgemeester beslissen dat de raad niet fysiek kan vergaderen. De voorzitter geeft gevolg aan deze beslissing en moet de vergadering op digitale of hybride wijze organiseren.
In geval van een uitzonderlijke omstandigheid zoals vermeld in paragraaf 5, kan de voorzitter op eigen initiatief de vergadering op digitale of hybride wijze organiseren, na eensluidend advies van de burgemeester.
Artikel 2. - § 1. - De oproeping wordt ten minste acht kalenderdagen vóór de dag van de vergadering aan het raadslid bezorgd. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
De oproeping wordt digitaal, via e-mail en het elektronisch systeem voor vergaderbeheer, aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd. Het e-mailbericht wordt naar het persoonlijk e-mailadres verstuurd dat door de gemeente Bertem specifiek voor het raadslid werd aangemaakt (voornaam.familienaam@bertem.be). Het e-mailbericht bevat een digitale verwijzing naar de begeleidende stukken op het gemeentelijk elektronisch systeem voor vergaderbeheer. Uitzonderlijk, in geval van overmacht om technische redenen, kan de oproeping in papieren versie aan huis worden bezorgd.
Als de agenda en begeleidende stukken per uitzondering niet op digitale wijze ter beschikking kunnen worden gesteld, worden zij in de brievenbus bij de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn thuis bezorgd. Als de stukken omwille van de omvang niet in de brievenbus kunnen, wordt het raadslid via een schriftelijk bericht in de brievenbus uitgenodigd om deze stukken te komen afhalen in het gemeentehuis tijdens de openingsuren.
§ 2. - De oproeping voor een fysieke vergadering vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering, alsook de toegelichte voorstellen van beslissing.
De oproeping voor een digitale vergadering vermeldt in elk geval de wijze waarop de vergadering doorgaat, de uitzonderlijke omstandigheden die de keuze voor een digitale vergadering verantwoorden, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering, alsook de toegelichte voorstellen van beslissing. Uiterlijk op dezelfde dag ontvangen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn een digitale link om te kunnen deelnemen aan de digitale vergadering.
De oproeping voor een hybride vergadering vermeldt in elk geval de wijze waarop de vergadering doorgaat, de uitzonderlijke omstandigheden die de keuze voor een hybride vergadering verantwoorden, de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering, alsook de toegelichte voorstellen van beslissing. Uiterlijk op dezelfde dag ontvangen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn een digitale link om te kunnen deelnemen aan de hybride vergadering.
De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
Artikel 3. - § 1. - Leden van de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de raad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze schriftelijk, bij voorkeur per e-mail, hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad. Een lid van het vast bureau kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken.
§ 2. - De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de raad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen onverwijld mee aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Dit verloopt conform de afspraken rond de wijze van oproepen (artikel 2 § 1).
OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING
Artikel 4. - § 1. - De vergaderingen van de raad zijn in principe openbaar.
§ 2. - De vergadering is niet openbaar als:
Artikel 5. - De raad is in ieder geval openbaar op het tijdstip dat de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst de eed afleggen in geval van algehele vernieuwing van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
De vergaderingen over de beleidsrapporten (=het meerjarenplan en de aanpassingen ervan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.
Artikel 6. - De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken. Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken. Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende raad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.
INFORMATIE VOOR LEDEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN EN PUBLIEK
Artikel 7. - § 1. – Uiterlijk acht kalenderdagen voor de vergadering worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de website van de gemeente:
● plaats, dag, uur en agenda van de fysieke raadsvergadering.
● dag, uur en agenda van de digitale raadsvergadering en de hyperlink naar de audiovisuele live uitzending ervan.
● plaats, dag, uur en agenda van de hybride raadsvergadering en de hyperlink naar de audiovisuele live uitzending ervan.
§ 2. - Indien leden van de raad voor maatschappelijk welzijn punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze openbaar bekendgemaakt overeenkomstig § 1. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze openbaar bekendgemaakt.
§ 3. - De agenda met toegelichte voorstellen van beslissing voor de openbare zitting wordt tevens bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.
Artikel 8. - § 1. - Het OCMW maakt, aan ieder natuurlijk persoon en iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de raad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig de regels in verband met de openbaarheid van bestuur.
§ 2. - Tijdens de fysieke raadszitting ligt een overzichtslijst met een beknopte toelichting van de voorstellen die in openbare zitting worden behandeld, ter beschikking van de perscorrespondenten en het publiek.
§ 3. – De beslissingen van de raad worden door de voorzitter van het vast bureau bekendgemaakt op de website van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.
Aan beslissingen van de raad zal verder de nodige bekendheid gegeven worden door sommige beknopt, zo nodig met toelichting, te publiceren in het gemeentelijk informatieblad.
Artikel 9. - § 1. - De administratie maakt voor de opmaak en de verwerking van de notulen en de besluiten gebruik van een elektronisch systeem voor vergaderbeheer. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn nemen via dit systeem kennis van:
● de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn
● de ontwerpbesluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn, met eventuele bijlagen
● de besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn, met eventuele bijlagen
● de nog goed te keuren en de goedgekeurde notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn
● het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn
● de besluiten van het vast bureau, met eventuele bijlagen (na goedkeuring van de notulen)
● de goedgekeurde notulen van het vast bureau.
§ 2. - Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft toegang tot het digitaal archief van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn en van het vast bureau. De login en de materiële en immateriële beveiligingssystemen voor authenticatie van het raadslid zijn strikt persoonlijk en mogen niet aan derden worden verstrekt. De toegang tot het elektronisch systeem voor vergaderbeheer is enkel geldig tijdens de duur van het mandaat.
Artikel 10. - § 1. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben, vanaf de verzending van de oproeping, inzage in de dossiers van alle agendapunten, in het bijzonder de verklarende nota's en plannen, de feitelijke gegevens, de eventuele briefwisseling, de eventueel verleende adviezen en de toegelichte voorstellen van beslissing. Deze stukken worden opgenomen in het elektronisch systeem voor vergaderbeheer, voor zover ze digitaal beschikbaar zijn.
De dossiers kunnen op volgende wijze worden ingekeken:
1. op het directiesecretariaat tijdens de kantooruren
2. in het elektronisch systeem voor vergaderbeheer.
§ 2. - Het ontwerp van meerjarenplan, de wijzigingen aan het meerjarenplan en de jaarrekening worden op zijn minst veertien kalenderdagen vóór de vergadering waarop ze worden besproken, aan ieder lid van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.
§ 3. - De algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden verstrekken aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn die erom verzoeken, technische toelichting over stukken in de dossiers voor de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn richten hun verzoek schriftelijk, via e-mail of mondeling aan de algemeen directeur. Het antwoord wordt gegeven op dezelfde wijze, tenzij anders wordt overeengekomen.
§4. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben, vanaf de verzending van de oproeping, de mogelijkheid om via het elektronisch systeem voor vergaderbeheer een toelichting te vragen bij een agendapunt of een informatieve vraag te stellen bij een bepaald agendapunt. Zij dienen dit ten laatste 8 uur vóór het meegedeelde aanvangsuur via het elektronisch systeem voor vergaderbeheer te laten weten en geven bij voorkeur ook aan of zij het woord wensen te nemen naar aanleiding van een bepaald agendapunt. Bij latere verzoeken is de voorzitter niet verplicht om een toelichting te (laten) geven en/of een antwoord te (laten) verstrekken op de gestelde informatieve vraag. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben evenwel steeds het recht om ter zitting het woord te vragen bij een bepaald agendapunt, ook al hebben zij dit niet voorafgaand aan de zitting laten weten.
§5. Tijdens de bespreking van een punt kan nieuwe informatie naar boven komen, of kan de noodzaak blijken om extern bijkomend informatie te verzamelen of te overleggen. Daarom kan ieder raadslid vragen om het punt te verdagen tot de volgende raad voor maatschappelijk welzijn. Wordt deze verdaging aanvaard, dan worden tijdens de volgende raad voor maatschappelijk welzijn de standpunten nog kort toegelicht, en wordt tot stemming overgegaan.
Artikel 11. - § 1. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van het OCMW betreffen.
§ 2. - De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en die bestemd is voor de raad, wordt meegedeeld aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
§ 3. - Zonder voorafgaande aanvraag kunnen worden ingezien tijdens de openingsuren van het directiesecretariaat:
§ 4. - Alle andere dossiers, stukken en akten die betrekking hebben op het bestuur van het OCMW, kunnen door de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn worden ingekeken na afspraak met de algemeen directeur.
Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde dossiers, stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van het OCMW, delen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn aan hem schriftelijk of via e-mail mee welke dossiers of documenten zij wensen te raadplegen. Tevens vermelden zij de gewenste dag en het uur waarop zij de gevraagde documenten wensen in te zien, met een minimum van drie werkdagen tussen het tijdstip van de aanvraag en het gewenste tijdstip van inzage.
Bij ernstige twijfel of betwisting wordt de aanvraag voorgelegd aan het vast bureau.
De algemeen directeur beantwoordt uiterlijk 24 uur voor het gewenste tijdstip van inzage de aanvraag.
Bij bevestiging van de aangevraagde inzage deelt de algemeen directeur de dag, het uur en de plaats van inzage mee aan het raadslid.
Een weigering tot inzage kan enkel op basis van wettelijke of decretale gronden. Indien het organisatorisch onmogelijk is om de dossiers, stukken of akten klaar te leggen voor inzage op de gewenste dag en uur, bepaalt de algemeen directeur in onderling overleg met het raadslid een nieuwe dag en uur.
Het raadslid, dat de in deze § bedoelde documenten niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het afgesproken tijdstip, wordt geacht af te zien van inzage.
§ 5. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen een afschrift krijgen van de dossiers, akten en stukken betreffende het bestuur van het OCMW.
De aanvraag door leden van de raad voor maatschappelijk welzijn tot het afleveren van een afschrift gebeurt schriftelijk of per e-mail, gericht aan de algemeen directeur.
Een eventuele weigering van de aflevering van een afschrift kan enkel op basis van wettelijke of decretale gronden.
De gemotiveerde beslissing van de algemeen directeur tot weigering van de aflevering van een afschrift moet uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.
Bij ernstige twijfel of betwisting wordt de aanvraag voorgelegd aan het vast bureau.
§ 6. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht de instellingen van het OCMW en diensten die het OCMW opricht en beheert te bezoeken.
Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hem minstens vijf werkdagen vooraf schriftelijk of per e-mail mee welke instelling of diensten zij willen bezoeken en op welke dag en uur. De algemeen directeur beantwoordt de aanvraag uiterlijk 24 uur voor het gewenste tijdstip van het bezoek.
Tijdens het bezoek van een inrichting of dienst van het OCMW mogen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn zich niet mengen in de werking. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.
Artikel 12. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht aan het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Een toegelicht voorstel van beslissing is niet vereist voor het stellen van een mondelinge vraag.
Op schriftelijke vragen van leden van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn mondelinge vragen stellen over beleidsaangelegenheden van het OCMW die niet op de agenda van de raad staan. Om het vast bureau in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het vast bureau en aan de voorzitter van de raad. Op mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.
QUORUM
Artikel 13. - § 1. - De raad voor maatschappelijk welzijn kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de raad voor maatschappelijk welzijn aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde beginuur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.
§ 2. - De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
In deze tweede oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet lokaal bestuur overgenomen.
§ 3. - Bij een hybride of digitale vergadering gelden elk van de volgende voorwaarden om een lid dat digitaal deelneemt aan de vergadering, als aanwezig te beschouwen:
● het digitaal deelnemend raadslid laat zijn camera aanstaan gedurende de hele raadsvergadering en is zichtbaar herkenbaar
● het digitaal deelnemend raadslid zet zijn microfoon aan wanneer hij het woord krijgt en is hoorbaar herkenbaar
● elk digitaal deelnemend raadslid heeft afzonderlijk digitaal toegang tot de beraadslaging en de stemming.
Het digitaal deelnemend raadslid dat de vergadering tijdelijk of voortijdig verlaat, stopt op eigen initiatief en voor de duur van zijn afwezigheid de digitale connectie tot de digitale of hybride vergadering.
WIJZE VAN VERGADEREN
Artikel 14. - § 1 - De voorzitter zit de vergaderingen van de raad voor, en opent en sluit de vergaderingen.
Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.
§ 2. - Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet lokaal bestuur.
De voorzitter van een vergadering die op digitale of hybride wijze wordt georganiseerd, kan zich laten bijstaan door een personeelslid van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de algemeen directeur aanwijst.
Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.
Artikel 15. - § 1. - De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.
De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daarop bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.
§ 2. - Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Artikel 16. - § 1. - Nadat het agendapunt werd ingeleid, verleent de voorzitter desgevallend eerst het woord aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn die in toepassing van artikel 10§4 daartoe een verzoek hebben ingediend.
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn die fysiek deelnemen aan een fysieke of hybride vergadering, kunnen daarna het woord vragen door hun hand op te steken.
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn die digitaal deelnemen aan een digitale of hybride raadsvergadering, vragen het woord via het opsteken van een digitaal handje.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
§ 2. - Indien de raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.
De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.
Artikel 17. - Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking wordt geschorst:
Artikel 18. - § 1. - Met een amendement kan de raad een besluit nemen dat afwijkt van het ontwerpbesluit.
Een amendement wordt ingediend door één of meer leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. De raad beslist uiteindelijk of het amendement wordt aangenomen of verworpen.
Een amendement wordt bij voorkeur digitaal ingediend vóór de zitting bij de algemeen directeur en uiterlijk tijdens de zitting. De algemeen directeur bezorgt het amendement onverwijld aan de voorzitter.
§ 2. - De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.
Artikel 19. - Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
Als een lid van de raad aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 20. - De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.
Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.
Aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd hun gsm, tablet/laptop en andere communicatieapparatuur stil te zetten tijdens het verloop van de fysieke raadsvergadering.
Artikel 21. - De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke fysiek aanwezige toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.
De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.
Artikel 22. - Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.
Artikel 23. - Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. In geval van sluiting van een fysieke of hybride vergadering moeten de fysiek aanwezige leden van de raad dan onmiddellijk de zaal verlaten. In geval van sluiting van een digitale of hybride vergadering moeten de digitaal deelnemende leden de digitale vergadering onmiddellijk verlaten.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 24. - Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.
WIJZE VAN STEMMEN
Artikel 25. - § 1. - Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§ 2. - De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
Artikel 26. - § 1. - De raad voor maatschappelijk welzijn stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.
§ 2. - De raad voor maatschappelijk welzijn stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.
In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het OCMW-deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de raad voor maatschappelijk welzijn pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.
Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn. Als de gemeenteraad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de gemeenteraad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
Artikel 27. - § 1. - De leden van de raad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.
§ 2. - Er zijn vijf mogelijke werkwijzen van stemmen:
§ 3. - Bij fysieke en hybride vergaderingen stemmen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn bij handopsteking. Bij digitale vergaderingen stemmen de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn digitaal.
In elk geval wordt er mondeling gestemd als een derde van de aanwezige leden daarom verzoekt.
§ 4. - Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:
1. de vervallenverklaring van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn en van lid van het vast bureau;
2. het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de bestuursorganen van het OCMW en van de vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
3. individuele personeelszaken.
Artikel 28. - De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt. Nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven, vraagt hij achtereenvolgens welke leden van de raad voor maatschappelijk welzijn neen stemmen, zich onthouden of ja stemmen. Het niet willen deelnemen aan de stemming wordt gelijkgesteld met een onthouding.
Elk raadslid kan slechts éénmaal stemmen per stemming.
Artikel 29. - De mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid ja, neen of onthouding te laten uitspreken.
De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming.
Artikel 30. - § 1. - Voor een geheime stemming met stembriefjes worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.
§ 2. - Voor een geheime digitale stemming wordt gebruik gemaakt van een digitaal systeem dat de voorzitter toelaat om de authenticiteit van de uitgebrachte stem te controleren, zonder dat kan worden afgeleid wie welke geheime stem heeft uitgebracht.
§ 3. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen ja, neen of onthouden zich.
In geval van een geheime stemming met stembriefjes gebeurt de onthouding door het afgeven van een blanco stembriefje.
In geval van een geheime digitale stemming gebeurt de onthouding door het aanduiden van de antwoordmogelijkheid 'onthouding' of door niet te stemmen.
§ 4. - De voorzitter organiseert de geheime stemming en de wijze waarop de stemmen geteld worden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.
Artikel 31. - § 1. - Vooraleer tot de stemopneming bij een geheime stemming met stembriefjes over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal leden van de raad voor maatschappelijk welzijn die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
§ 2. - Indien na een geheime digitale stemming het aantal uitgebrachte stemmen hoger is dan het aantal leden van de raad voor maatschappelijk welzijn die aan de stemming hebben deelgenomen, wordt de digitale geheime stemming als ongeldig beschouwd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Artikel 32. - Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
NOTULEN, ZITTINGSVERSLAG EN ONDERTEKENING
Artikel 33. - § 1. - De notulen van de raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de raad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. Een raadslid dat vraagt om in de notulen de motivering van zijn stemgedrag op te nemen, bezorgt de tekst hiervan uiterlijk op de dag na de zitting aan de algemeen directeur, bij voorkeur op digitale wijze, met een maximum van 500 lettertekens. Tevens kunnen bijkomende feiten worden opgenomen in de desbetreffende rubriek van het motiverend gedeelte van het besluit, mits akkoord van de raad.
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.
§ 2. - De raad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de raad.
§ 3. - Als de raad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, § 2 en artikel 6 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen.
Artikel 34. - § 1. - De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. Indien er geen algemeen directeur (titularis of waarnemend) ter beschikking is tijdens de zitting van de raad, wordt het secretariaat waargenomen door het jongste lid (in leeftijd) van het vast bureau.
§ 2. - Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de raad ten minste acht dagen voor de vergadering van de raad gepubliceerd op het elektronisch systeem voor vergaderbeheer. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn worden via e-mail op de hoogte gebracht van deze publicatie.
§ 3. - Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur. In het geval de raad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de raad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§ 4. - Telkens als de raad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur ondertekend.
Artikel 35. - De notulen van de vergaderingen van het vast bureau worden uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het vast bureau volgend op de vergadering van het vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd, gepubliceerd op het elektronisch systeem voor vergaderbeheer. De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn worden via e-mail op de hoogte gebracht van deze publicatie.
RAADSCOMMISSIES
Artikel 36. - In de raad voor maatschappelijk welzijn wordt niet gewerkt met raadscommissies.
VERGOEDING LEDEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN
Artikel 37. - § 1. - Aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, met uitzondering van de voorzitter van het vast bureau en de leden van het vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn waarop zij aanwezig zijn, op voorwaarde dat de vergadering niet aansluit op een vergadering van de gemeenteraad.
§ 2. - De voorzitter van de raad of zijn vervanger ontvangt geen dubbel presentiegeld voor elke vergadering die hij effectief voorzit.
Artikel 38. - § 1. - Het presentiegeld wordt met ingang van 2 december 2024 en gedurende de legislatuur 2025-2031 als volgt vastgesteld: 124,98 euro vast per zitting van de raad.
Dit bedrag wordt geïndexeerd overeenkomstig artikel 18 van het besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.
§ 2. - De presentiegelden worden tweemaal per jaar op de bank- of postrekening van het raadslid gestort (na de raad van juni en na de raad van december).
VERZOEKSCHRIFTEN
Artikel 39. – § 1. – Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van het OCMW in te dienen.
De organen van het OCMW zijn de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau, het bijzonder comité voor de sociale dienst, de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, de voorzitter van het vast bureau, de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, de algemeen directeur en elk ander orgaan van het OCMW dat als overheid optreedt.
§ 2. - Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
De verzoekschriften worden aan het orgaan van het OCMW gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.
§ 3. - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het OCMW behoort, zijn onontvankelijk.
Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van de gemeente behoren, worden door de ontvanger van het verzoekschrift overgemaakt aan het bevoegde orgaan van de gemeente. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.
Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:
De voorzitter van het orgaan waaraan het verzoekschrift gericht is, doet deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.
Artikel 40. - § 1. – Is het een verzoekschrift voor de raad voor maatschappelijk welzijn, dan plaatst de voorzitter het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende raad indien het verzoekschrift minstens twintig dagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.
§ 2. - De raad voor maatschappelijk welzijn kan de bij hem ingediende verzoeken naar het vast bureau of naar het bijzonder comité voor de sociale dienst verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
§ 3. - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van het OCMW. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
§ 4. - Het betrokken orgaan van het OCMW verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.
ONDERTEKENING EN VORM VAN STUKKEN
Artikel 41. - § 1. De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de raad voor maatschappelijk welzijn en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de raad voor maatschappelijk welzijn worden ondertekend door de voorzitter van de raad en medeondertekend door de algemeen directeur.
De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de voorzitter van het vast bureau en van het vast bureau worden ondertekend door de voorzitter van het vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur.
§ 2. - Onverminderd § 1 wordt de briefwisseling van het OCMW ondertekend door de voorzitter van het vast bureau en medeondertekend door de algemeen directeur.
Artikel 42. - Stukken van het OCMW worden bij gewone brief of een digitale brief aan de betrokkene bezorgd, tenzij de wet, het decreet lokaal bestuur of een ander decreet een andere vorm van mededeling of kennisgeving oplegt. Onder 'digitale brief' wordt verstaan: een brief opgenomen in een digitaal bestand. Een digitale brief kan op eender welke wijze aan de betrokkene worden bezorgd (bv. e-mail, digitale postbus, digitaal loket, geheugendrager…).
BEROEPSGEHEIM
Artikel 43. - § 1. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, alsmede van alle andere personen, vermeld in het eerste lid, wegens schending van het beroepsgeheim, overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek.
§ 2. - De verplichte geheimhouding geldt ook voor de besluiten van de andere organen van het OCMW m.b.t. aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken en waarvan het raadslid kennisneemt vanuit zijn/haar hoedanigheid als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn. De beslissingsbevoegdheid voor de openbaarmaking van deze besluiten is geregeld in het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
§ 3. - De documenten die via het elektronisch systeem voor vergaderbeheer kunnen worden geraadpleegd, mogen niet worden gebruikt voor een doeleinde / op een wijze die onverenigbaar is met de rechten en verplichtingen van het mandaat.
ONDERSTEUNING LEDEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN
Artikel 44. - § 1. - De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben op het gemeentehuis toegang tot draadloos internet in het kader van de werkzaamheden van hun mandaat. Zij kunnen gratis kopieën bekomen van bestuursdocumenten van het OCMW. Zij kunnen alle nodige informatie inkijken in een lokaal dat door de algemeen directeur wordt toegewezen.
§ 2. - Het OCMW sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het OCMW sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun mandaat.
BEPALINGEN OVER HET BIJZONDER COMITE VOOR DE SOCIALE DIENST
Artikel 45. - Het presentiegeld dat toegekend wordt aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (of de plaatsvervanger als die aanwezig is) is gelijk aan het bedrag dat aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt toegekend, zoals vermeld in artikel 38 van dit reglement.
Artikel 46. - Artikel 44 is van overeenkomstige toepassing op de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 47. - De leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG) terugvorderen van het OCMW, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.
De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma's. De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur.
Artikel 48. - De leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst mogen, voor het uitvoeren van hun taken als mandataris, ICT-materiaal kopen zoals een smartphone, pc, tablet of laptop. Deze aankopen kunnen door het OCMW vergoed worden met een maximum – per legislatuur en per mandataris – van 500 euro.
Het toestel waarvoor een tussenkomst wordt gevraagd, moet voorzien zijn van een legale versie van antivirussoftware en van beveiligingssoftware tegen malware.
Voor de verkrijging van deze tussenkomst in de aankoopprijs dient een bewijsstuk van aankoop te worden voorgelegd aan de financiële dienst van de gemeente.
Artikel 49. - Jaarlijks wordt een overzicht overgemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dit document is openbaar.
Zitting van 25 februari 2025
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING AGENDA ALGEMENE VERGADERING INTERLEUVEN 19 MAART 2025 EN VASTSTELLING MANDAAT OCMW-VERTEGENWOORDIGER.
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 28 januari 2025 over de aanstelling van de vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Interleuven.
● Uitnodiging van 17 januari 2025 voor de algemene vergadering van Interleuven van 19 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.
Feiten en context
● OCMW Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.
● Op 19 maart 2025 om 19.00 uur wordt een algemene vergadering van Interleuven gehouden met volgende agendapunten:
1. Samenstelling van het bureau
2. Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 11 december 2024
3. Benoeming bestuurders cfr. art. 18 van de statuten
4. Benoeming deelnemers met raadgevende stem cfr. art. 21 van de statuten
Juridische gronden
● Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De aan de raad voor maatschappelijk welzijn toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd.
● Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
● Statuten van Interleuven, laatst gewijzigd op 21 juni 2023.
Argumentatie
Er is reeds een nieuwe vertegenwoordiger alsook plaatsvervanger aangeduid tijdens de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 januari 2025 voor de volledige duurtijd van de legislatuur.
De agenda van de algemene vergadering dient echter nog te worden goedgekeurd.
Bijlagen
● Uitnodiging algemene vergadering Interleuven en bijhorende bijlagen
Besluit
Stemming punt
eenparig
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 Interleuven vast te stellen en geeft opdracht tot de goedkeuring van alle agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.
Artikel 2:
De huidige beslissing wordt overgemaakt aan directiesecretariaat@interleuven.be en aan de vertegenwoordiger.
Voordracht vertegenwoordiger algemene vergadering Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 februari 2025
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING AANDUIDING VAN DE VERTEGENWOORDIGERS IN DE BESTUURSORGANEN VAN IGO DIV EN DAARUIT VOORTVLOEIEND DE BENOEMING VAN VERTEGENWOORDIGERS VOOR IGO-W VZW.
Voorgeschiedenis
● Oprichting van IGO-W vzw op 27 oktober 1998
● Oprichting dienstverlenende vereniging IGO div op 10 maart 2004
● Raadsbesluit van 2 maart 2004 waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging IGO Leuven
● Uitnodiging van 20 december 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van IGO div van 21 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.
● Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin Iris De Smet aangeduid werd als vertegenwoordiger van het OCMW Berten op de algemene vergadering van IGO div.
Feiten en context
● Het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO div.
● Op 21 maart 2025 om 18.30 uur wordt een bijzondere algemene vergadering van IGO div gehouden met volgende agendapunten:
1. Goedkeuring verslag AV 20/12/2024
2. Goedkeuring code van goed bestuur
3. Goedkeuring deontologische code
4. Benoeming van de leden van de Raad van Bestuur van IGO div
a. Benoeming van de stemgerechtigde bestuurders van de (clusters van) van gemeenten (15 bestuurders)
b. Benoeming van de bestuurders met raadgevende stem (maximaal 5 bestuurders)
c. Benoeming van de deskundigen (maximaal 5 deskundigen)
5. Benoeming van de leden van het Algemeen Comité van IGO div
6. Benoeming van de leden van de Raad van Bestuur van IGO-W vzw
7. Varia
● Op 28 januari 2025 werd Iris De Smet voorgedragen als vertegenwoordiger van het OCMW Bertem op de algemene vergadering van IGO div. Iris De Smet is eveneens aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de raad van bestuur en het algemeen comité van IGO div.
Juridische gronden
● Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De aan de raad voor maatschappelijk welzijn toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd.
● Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
● Statuten van IGO, goedgekeurd door de algemene vergadering van 17 december 2021.
Argumentatie
Met betrekking tot de mandaten voor IGO div:
Artikel 447 van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van één van de andere organen.
Artikel 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen. Een deelnemer kan haar vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering door de bevoegde raad van de deelnemer gebeuren.
Artikel 16 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO bepaalt dat de vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, door de algemene vergadering benoemd en door haar afzetbaar. De raad van bestuur telt 15 leden met volgende verdeling van de mandaten:
● Eén bestuurder voor Aarschot.
● Eén bestuurder voor Tienen.
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Rotselaar/Begijnendijk.
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Tremelo/Keerbergen
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Haacht/Boortmeerbeek
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Herent/Kortenberg
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Tervuren/Huldenberg/ Overijse/Hoeilaart
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bertem/Oud-Heverlee
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bierbeek/Boutersem
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Lubbeek/Holsbeek
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Hoegaarden/Landen
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Zoutleeuw/Linter
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Geetbets/Kortenaken/Glabbeek
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bekkevoort/Tielt-Winge
● Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Diest/Scherpenheuvel-Zichem
Enkel natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur. Maximaal twee derden van de leden van de raad van bestuur zijn van hetzelfde geslacht. Indien het totaal van de door de gemeenten voorgedragen kandidaten niet beantwoordt aan deze voorwaarde, worden de voordrachten gerangschikt in volgorde van de datum van voordracht van de gemeenteraad. Voor de kandidaten die voorgedragen worden door meer dan één gemeente, geldt de datum van de voordracht door de gemeenteraad waarvan zij zelf deel uitmaken. De kandidaten die het maximum van twee derden van hetzelfde geslacht overschrijden, en die als laatsten zijn voorgedragen door hun gemeenteraad, worden niet aanvaard. De gemeenten die behoren tot de groep waaruit deze kandidaat is voorgedragen, worden verzocht een kandidaat van het andere geslacht voor te dragen.
Artikel 18 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO bepaalt dat iedere deelnemende gemeente het recht heeft, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op de lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en deze aanduiding voor te leggen aan de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na algehele vernieuwing van de gemeenteraden. Zoals omschreven in artikel 18 van de statuten bepaalt de algemene vergadering de mandaten op basis van de geldende voorwaarden.
Artikel 442, §1, 1° van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur en artikel 31 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO, bepalen dat een algemeen comité opgericht kan worden dat de verbinding tussen de raad van bestuur en de algemene vergadering vormt. Elke deelnemer heeft 1 lid in het algemeen comité. Voor elke gemeente is de schepen verantwoordelijk voor welzijn/lokaal sociaal beleid, de schepen verantwoordelijk voor omgeving óf een door hen aangeduide vertegenwoordiger, verkozene of ambtenaar, lid. Voor de OCMW’s en andere leden van de vereniging wordt het lid van het algemeen comité bij geheime stemming benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers. De voorzitter en de ondervoorzitters van de raad van bestuur maken ambtshalve deel uit van het algemeen comité.
Artikel 21 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO bepaalt dat het mandaat van bestuurder zes jaar duurt en eindigt na de algemene vergadering die overgaat tot vernieuwing van de raad van bestuur binnen de eerste 3 maanden van het jaar volgend op de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.
Met betrekking tot de mandaten voor IGO-W vzw:
De samenwerkingsovereenkomst die gesloten werd tussen IGO div en IGO-W vzw is van toepassing. Daarin staan de modaliteiten van samenwerking tussen IGO div en IGO-W vzw beschreven en waaruit blijkt dat IGO div en IGO-W vzw op financieel, economisch, organisatorisch en bestuurlijk vlak nauw met elkaar verbonden zijn en waarbij IGO-W vzw onder controle van IGO div staat.
De statuten van IGO-W vzw zijn van toepassing, waarin bepaald wordt dat de raad van bestuur van IGO-W vzw bestaat uit minstens twee derden van de bestuurders van de kandidaten voorgedragen door IGO div en gelet op de beslissing van de Raad van Bestuur van IGO div dd. 19/4/2024 om de stemgerechtigde bestuurders van IGO div voor te dragen als leden van de Raad van Bestuur van IGO-W vzw en de mandaten te vernieuwen bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden en de vernieuwing van de bestuursorganen van IGO div.
Het mandaat van Iris De Smet als vertegenwoordiger van het OCMW Bertem in de algemene vergadering is onverenigbaar met haar mandaat als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de raad van bestuur en het algemeen comité van IGO div. Om die reden is de gemeenteraad genoodzaakt een nieuwe vertegenwoordiger te kiezen voor het OCMW Bertem.
Het vast bureau stelt Jana Vanden Plas voor als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IGO div.
Bijlagen
● 20250321_AV_Agenda_IGO_div
● IGO_Code_Goed_Bestuur
● IGO_Deontologische_Code
● Regio_Oost_Brabant_Inwonersaantallen
Besluit
Voordracht vertegenwoordiger algemene vergadering
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Stemming mandaat
eenparig
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit mevrouw Jana Vanden Plas voor te dragen als afgevaardigde voor de buitengewone algemene vergadering van 21 maart 2025. Mevrouw Jana Vanden Plas krijgt het mandaat de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering goed te keuren.
Mevrouw Jana Vanden Plas zal het OCMW vertegenwoordigen voor de hele legislatuur.
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering door de raad van maatschappelijk welzijn gebeuren.
Artikel 2: Mandaatbepaling voor stemming BAV
Aan de afgevaardigde van het OCMW wordt een bijzonder mandaat toegekend om de voorgestelde beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGO van 21 maart 2025 te stemmen.
Stemming vertegenwoordiger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 februari 2025
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER BEHEERSCOMITÉ GEMEENSCHAPPELIJKE INTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (GD-PBW) INTERLEUVEN.
Feiten en context
● In de schoot van Interleuven werd de Gemeenschappelijke Interne Preventiedienst opgericht. In het kader van de welzijnswet is het OCMW van Bertem verplicht om bij een preventiedienst aan te sluiten. Deze zorgt voor de nodige ondersteuning bij de implementatie van een aantal delen van deze welzijnswet.
● De gemeenschappelijke dienst wordt beheerd door een beheerscomité. Het is bevoegd voor het financiële beheer en de administratieve organisatie ervan.
● Het beheerscomité omvat:
○ de personen belast met het dagelijks beheer van het gemeentebestuur, het OCMW en de intercommunale die een beroep doen op de GD-PBW
○ de vertegenwoordigers van de werknemers.
Juridische gronden
● Artikel 2.4. van het koninklijk besluit van 3 maart 1999 over de oprichting van een gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk waarbij het OCMW Bertem is aangesloten.
● Artikelen 34 en 74 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en van de vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
Argumentatie
Het college van burgemeester en schepenen draagt Joke Himpens, raadslid, voor als lid van het beheerscomité.
Besluit
Stemming vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Artikel 1:
Mevrouw Joke Himpens, raadslid, wordt aangeduid als afgevaardigde van het OCMW Bertem in het beheerscomité van de gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (GD-PBW) van Interleuven.
Voordracht vertegenwoordiger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voordracht plaatsvervanger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 februari 2025
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN ALGEMENE VERGADERING VERENIGING VAN VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN VZW.
Feiten en context
● De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw is de ledenorganisatie van
○ de Vlaamse gemeenten en OCMW's
○ de Vlaamse politiezones
○ de Vlaamse hulpverleningszones
○ de verzelfstandigde entiteiten van gemeenten en OCMW's
○ de samenwerkingsverbanden van gemeenten en OCMW's
○ andere rechtspersonen waarin gemeenten of en OCMW's deelnemen om hun doelstellingen te verwezenlijken.
○ de VGC.
● De vereniging heeft tot doel de aangesloten lokale besturen te helpen bij het vervullen van hun beleidsdoelstellingen en opdrachten en hun autonomie te bevorderen en te verdedigen.
Juridische gronden
● Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
● Artikel 34 en 74 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en van de vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 10 van de statuten van de VVSG vzw
De vereniging wordt bestuurd door vijf bestuursorganen: de algemene vergadering, de bestuurlijke commissies, de raad van bestuur, het dagelijks bestuur en de algemeen directeur.
● Artikel 6 van de statuten van de VVSG vzw
De Vlaamse openbare centra voor maatschappelijk welzijn kunnen toetreden als gewoon lid.
● Artikel 11 van de statuten van de VVSG vzw
De algemene vergadering bestaat uit de afgevaardigden van de leden die daartoe gemandateerd zijn door de daartoe bevoegde organen. Alleen de effectieve leden hebben stemrecht in de algemene vergadering op voorwaarde dat zij het lidgeld voor het lopende jaar volledig hebben betaald en naar rato van één stem per lid. De algemene vergadering is bevoegd voor:
○ het wijzigen van de statuten,
○ het benoemen en het afzetten van de leden van de raad van bestuur,
○ het benoemen van de commissaris-bedrijfsrevisor,
○ het goedkeuren van de begrotingen en de rekeningen,
○ het ontbinden van de vereniging,
○ het uitsluiten van een lid.
Argumentatie
Het vast bureau draagt Iris De Smet, schepen, voor als vertegenwoordiger van het OCMW op de algemene vergadering van VVSG. Jimmy Geyns, raadslid, wordt voorgedragen als plaatsvervanger.
Besluit
Voordracht vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Voordracht plaatsvervanger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Artikel 1:
Iris De Smet, schepen, wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als afgevaardigde namens het OCMW Bertem in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw.
Artikel 2:
Jimmy Geyns, raadslid, wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde namens het OCMW van Bertem in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw.
Voordracht Voorzitter Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voordracht BCSD Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 februari 2025
LOKALE ADVIESCOMMISSIE OMTRENT DE MINIMALE LEVERING VAN ELEKTRICITEIT, GAS EN WATER. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.
Feiten en context
● In elke gemeente wordt een lokale adviescommissie opgericht waarvan de samenstelling en de procedure door de Vlaamse regering bepaald worden.
● De lokale adviescommissie geeft advies aan de netwerkbeheerder (Eandis/Fluvius) of waterleverancier (De Watergroep) over het afsluiten of heraansluiten van de toevoer van gas, elektriciteit of water.
● De huishoudelijke afnemers hebben het recht om gehoord te worden door de leden van commissie. Ze kunnen zich eveneens laten bijstaan of laten vertegenwoordigen door een raadsman of een vertrouwenspersoon.
Juridische gronden
● Decreet van 20 december 1996 tot regeling van de rol van de lokale adviescommissie in het kader van het recht op minimumlevering van elektriciteit, gas en water.
● Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water.
In elke gemeente wordt een commissie opgericht die samengesteld is uit:
1° de hoofd-maatschappelijk assistent(e) van de Sociale Dienst van het OCMW, of diens afgevaardigde, die het voorzitterschap van de commissie waarneemt;
2° één lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst van het OCMW van de gemeente waar de huishoudelijke abonnee zijn woonplaats heeft;
3° één vertegenwoordiger van de betrokken netbeheerder, aardgasnetbeheerder of exploitant, naargelang van het geval;
4° één vertegenwoordiger van de erkende instelling voor schuldbemiddeling, als de huishoudelijke afnemer, huishoudelijke aardgasafnemer of huishoudelijke abonnee, naargelang van het geval voor zijn sociale begeleiding een beroep gedaan heeft op een dergelijke instelling.
Het secretariaat van de commissie wordt waargenomen door een personeelslid van het OCMW.
● Artikel 34 en 74 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en van de vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
Argumentatie
Voor de lokale adviescommissie moet een lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden aangeduid. Het vast bureau draagt Iris De Smet, schepen en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, voor als vertegenwoordiger op de adviescommissie.
Daarnaast wordt Heidi Hoeben, diensthoofd zorg en welzijn, of haar aangeduide plaatsvervanger, voorgedragen als voorzitter van de adviescommissie.
Besluit
Voordracht BCSD
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Voordracht Voorzitter
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Artikel 1:
Iris De Smet, voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als vertegenwoordiger van het bijzonder comité voor de sociale dienst in de Lokale Adviescommissie voor minimale levering van gas, elektriciteit en water.
Artikel 2:
Heidi Hoeben, diensthoofd zorg en welzijn, of haar aangestelde plaatsvervanger, wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als voorzitter van de Lokale Adviescommissie voor minimale levering van gas, elektriciteit en water.
Voordracht plaatsvervanger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voordracht vertegenwoordiger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 februari 2025
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN BELEIDS- EN KREDIETCOMITÉ ENERGIEHUIS.
Feiten en context
● Voor een goede operationalisering van de werking van het Energiehuis werd een beleidsgroep opgericht. Deze beleidsgroep adviseert met betrekking tot het te volgen beleid, evalueert de werking en bepaalt onder meer de criteria voor de behandeling van de kredietaanvragen en de wijze waarop de basistaken worden uitgevoerd. Aan de gemeente en het OCMW wordt gevraagd om een effectief en plaatsvervangend lid voor deze beleidsgroep aan te duiden.
● Voor een goede behandeling van de kredietaanvragen is een kredietcommissie opgericht, die de behandeling van de kredietaanvragen conform de criteria opgesteld door de beleidsgroep bewaakt en dient toe te zien op het goed beheer van de kredieten. De kredietcommissie bestaat uit de afgevaardigden van de gemeente en van het OCMW in de beleidsgroep.
Juridische gronden
● Artikel 34 en 74 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en van de vertegenwoordigers van het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de raad voor maatschappelijk welzijn toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd.
Argumentatie
Het vast bureau draagt Jan De Keyzer, raadslid, voor als vertegenwoordiger van het OCMW Bertem op het beleids- en kredietcomité van Energiehuis IGO. Yvette Laes, raadslid, wordt voorgedragen als plaatsvervanger.
Besluit
Voordracht vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Voordracht plaatsvervanger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Artikel 1:
Jan De Keyzer, raadslid, wordt namens OCMW Bertem afgevaardigd als effectief lid in het beleidscomité en het kredietcomité van het Energiehuis.
Artikel 2:
Yvette Laes, raadslid, wordt namens OCMW Bertem afgevaardigd als plaatsvervangend lid in het beleidscomité en het kredietcomité van het Energiehuis.
Stemming vertegenwoordiger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 februari 2025
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING POOLSTOK CVBA.
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 24 september 2019 over de toetreding tot het Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cvba (Poolstok).
Feiten en context
● Op 24 september 2019 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de voorwaarden goed om toe te treden tot het Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cvba (Poolstok) voor ondersteuning inzake het personeels- en organisatiebeleid.
● Overeenkomstig artikel 30 van de gecoördineerde statuten mag elke aandeelhouder zich laten vertegenwoordigen door een gevolmachtigde. De volmachtgevers moeten minstens 3 dagen voor de algemene Vergadering een ondertekende volmacht neerleggen op de zetel van de vennootschap.
Juridische gronden
● Artikel 78, 2de lid, 5° van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen, of het aanwijzen van leden van de rechtspersonen.
● Titel V van de gecoördineerde statuten van het Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cvba van 25 mei 2018 over de samenstelling, bevoegdheden en werking van de Algemene Vergadering
Argumentatie
Het vast bureau draagt Tom Philips, schepen, voor als vertegenwoordiger van het OCMW Bertem op de algemene vergadering van Poolstok cvba.
Besluit
Stemming vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn duidt Tom Philips, schepen, aan als vertegenwoordiger voor OCMW Bertem.
Voordracht vertegenwoordiger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voordracht plaatsvervanger Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Bart Devisch Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer Diane Vander Elst Elsie Vander Hulst Merel Van Neck Ludo Croonenberghs Jimmy Geyns Karolien Schoenaerts Jurgen Gyns Joke Himpens Mathias Haesaerts Jozef Van Cortenberg Albert Mees Tom Philips Joël Vander Elst Jana Vanden Plas Yvette Laes Hans Neckebrouck Joery Verhoeven Wouter Fock Marc Morris Jan De Keyzer aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 februari 2025
OFP PROLOCUS. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING OFP PROLOCUS.
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 29 maart 2022 over de toetreding tot OFP PROLOCUS.
Feiten en context
● Op 29 maart 2022 keurde de gemeenteraad de voorwaarden goed om toe te treden tot OFP PROLOCUS.
● De toetreding tot OFP PROLOCUS houdt van rechtswege de aanvaarding in van de statuten en alle overige algemene of overkoepelende documenten en verbindende bestuursdocumenten.
● Iedere bijdragende entiteit duidt onder zijn bestuurders ten minste één vaste vertegenwoordiger aan die belast wordt met de uitvoering van de opdracht in naam en voor rekening van de rechtspersoon.
Juridische gronden
● Artikel 78, 2de lid van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
● Artikel 9 van de statuten van OFP PROLOCUS zoals beslist op de Algemene Vergadering van 17 december 2021 over de vaste vertegenwoordiging van leden.
Argumentatie
Iedere werkgever dient een vaste stemgerechtigde vertegenwoordiger (en eventueel een tweede 'vervanger') aan te duiden voor de algemene vergadering van het fonds. Deze persoon is idealiter een beleidsverantwoordelijke, maar kan ook vanuit de administratie aangeduid worden.
Concreet gezien gelden hierrond de volgende spelregels:
● de vertegenwoordiger moet bestuurder, lid van het directiecomité, of werknemer van de entiteit zijn;
● de vaste vertegenwoordiger kan conform Art. 15 van WIBP ook aangeduid worden uit de onderneming, instelling of entiteit die een controlebevoegdheid uitoefent over de bijdragende onderneming;
● conform Art. 17.2.3. van de statuten van het fonds kunnen alle leden van de algemene vergadering zich ook laten vertegenwoordigen door een ander lid van dezelfde groep mits een schriftelijke volmacht.
Het vast bureau draagt Tom Philips, schepen, voor als vertegenwoordiger van het OCMW Bertem op de algemene vergadering van OFP PROLOCUS. Iris De Smet, schepen, wordt voorgedragen als plaatsvervanger.
Besluit
Voordracht vertegenwoordiger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Voordracht plaatsvervanger
Na geheime stemming:
20 stemmen voor
Artikel 1:
De raad van maatschappelijk welzijn duidt Tom Philips, schepen, aan als vertegenwoordiger voor OCMW Bertem in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS.
Artikel 2:
Iris De Smet, schepen, wordt aangeduid als vervanger van de vaste vertegenwoordiger indien deze niet aanwezig kan zijn.
Zitting van 25 februari 2025
PERSONEELSFORMATIE. AANPASSING PERSONEELSFORMATIE EN ORGANOGRAM.
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 28 mei 2024 over de aanpassing van de personeelsformatie en het organogram.
● Bespreking van de organistructuur op het MAT van 20 juni, 26 juli, 20 augustus, 4 september, 7 oktober, 17 oktober en 21 november 2024
● Toelichting van de nieuwe structuur (streeforganogram) op het college van 25 november 2024
● Toelichting van de nieuwe structuur (streeforganogram) op het diensthoofdenoverleg van 3 december 2024.
● Toelichting van de nieuwe structuur (streeforganogram) op een algemene personeelsvergadering op 4 december 2024
● Bespreking van de nieuwe structuur op het HOC van 11 februari 2025
Feiten en context
● De personeelsformatie bevat de opsomming van het aantal en de soorten betrekkingen die nodig zijn voor de permanente personeelsbehoeften.
● Het organogram geeft de organisatiestructuur van de gemeentelijke diensten weer en geeft de gezagsverhoudingen aan.
Juridische gronden
● Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
● Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
● Artikel 161 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.
Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.
Adviezen
● Gunstig advies van het managementteam van 19 december 2024
● Gunstig advies HOC/BOC op 11 februari 2025
Argumentatie
We verwijzen hiervoor naar de motivatienota in bijlage, waarin een verantwoording is opgenomen voor elke functie die wijzigt in de voorgestelde aanpassing van het organogram.
Bijlagen
● motivatienota
● organogram + legende
● financiële impact
● personeelsformatie (statutaire en contractuele functies gemeente Bertem)
● verslag HOC van 11 februari 2025
● verslag MAT van 19 december 2024
Besluit
Stemming punt
eenparig
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het gewijzigde organogram en de gewijzigde personeelsformatie, zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit, goed.
Zitting van 25 februari 2025
RECHTSPOSITIEREGELING. GOEDKEURING AANPASSING RECHTSPOSITIEREGELING LOKAAL BESTUUR BERTEM.
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluiten van 28 mei 2024 over de goedkeuring van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en OCMW-personeel.
● Bespreking op het HOC/BOC van 11 februari 2025
● Bespreking op het MAT van 24 januari 2025.
Juridische gronden
● Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
● Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
● Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel.
● Artikel 171, §4 van het decreet lokaal bestuur
Dit artikel bepaalt dat de algemeen directeur de taak heeft om in samenwerking met het managementteam een ontwerp van plaatselijke rechtspositieregeling op te maken.
● Artikel 186 van het decreet lokaal bestuur
De raad stelt de rechtspositieregeling van het personeel vast.
● Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen van 12 januari 2024.
Adviezen
● Protocol van akkoord van het bijzonder onderhandelingscomité van 11 februari 2025.
● Positief advies van het managementteam van 24 januari 2025.
Argumentatie
Met de aanpassing van het organogram worden er een aantal nieuwe functies gecreëerd die door middel van bevordering kunnen worden ingevuld.
Het bestuur gelooft in de capaciteiten van haar personeelsleden en wil maximaal kansen bieden aan geïnteresseerde personeelsleden om te bevorderen naar een vacante functie.
Om medewerkers gelijke kansen te bieden voor het bevorderen naar een functie op hoger niveau, stellen we voor om de mogelijkheid te voorzien om tussentijdse wervingsreserves aan te leggen voor bevorderingen.
Concreet betekent dit dat bij een bevordering naar een bepaald niveau het bestuur kan kiezen om in een eerste stap een generieke proef te voorzien waaraan alle medewerkers die interesse hebben, kunnen deelnemen.
Deze generieke proef wordt gebaseerd op het beoogde niveau en meet niet de functiespecifieke competenties of inhoudelijke kennis. Dat geeft medewerkers de kans om zonder voorkennis deel te nemen. Alle geslaagde kandidaten worden opgenomen in een tussentijdse wervingsreserve.
Wanneer er nadien een functie vacant wordt verklaard - die door middel van bevordering kan worden ingevuld - kunnen alle geslaagde kandidaten die interesse hebben in die bepaalde functie, deelnemen aan de volgende proef. Deze proef zal de competenties voor de desbetreffende functie aftoetsen.
Om deze manier van werken te kunnen toepassen, moeten er twee artikels toegevoegd worden in de RPR:
Artikel 23 §1 bis
De aanstellende overheid beslist bij oproep voor een generieke functie of een tussentijdse reserve wordt aangelegd en bepaalt de geldigheidsduur ervan die maximaal, inclusief verlengingen, 2 jaar bedraagt.
Artikel 25 §1 bis
Alle geslaagde of geschikt bevonden kandidaten worden in de tussentijdse reserve opgenomen. Om kandidaten uit deze reserve aan te stellen, kunnen een of meerdere bijkomende selectietechnieken georganiseerd worden. Kandidaten die niet aangesteld worden, worden opnieuw opgenomen in de reserve.
Bijlagen
● advies managementteam 24 januari 2025
● verslag HOC 11 februari 2025
Besluit
Stemming punt
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de bijgevoegde nota rechtspositieregeling voor de personeelsleden van lokaal bestuur Bertem goed.
Artikel 2:
De gewijzigde rechtspositieregeling treedt in werking op 1 maart 2025.
Artikel 3:
Het administratief personeel kan deze rechtspositieregeling consulteren via intranet. Aan het overige personeel wordt een analoog exemplaar van deze rechtspositieregeling bezorgd.
Zitting van 25 februari 2025
MONDELINGE VRAGEN.
Juridische gronden
● Artikel 31 en 74 van het decreet lokaal bestuur
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht aan de voorzitter vast bureau en aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
● Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over beleidsaangelegenheden van het OCMW die niet op de agenda van de OCMW-raad staan. Om het vast bureau in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het vast bureau en aan de voorzitter van de raad. Op mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.
● Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.
Besluit
Mondelinge vragen
nihil
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.