NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 26 november 2019

Van 21 uur tot 22 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Albert Mees

Voorzitter vast bureau:

Joël Vander Elst

Leden Vast Bureau:

Marc Morris, Greet Goossens en Tom Philips

Raadsleden:

Yvette Laes, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Eddy Vranckx, Jenne Van Cortenberg, Iris De Smet, Roland Gustin, Peter Persyn en Jimmy Geyns

Algemeen directeur:

Dirk Stoffelen

 

Verontschuldigd:

Lid vast bureau:

Joery Verhoeven

Raadslid:

Jan De Keyzer

 


Overzicht punten

Zitting van 26 november 2019

 

ZITTINGEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

         Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.

         Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
De OCMW-raad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de raad.

         Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de OCMW-raad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

         Notulen zitting van 22 oktober 2019.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 22 oktober 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2019

 

OCMW. VERPLAATSING MAATSCHAPPELIJKE ZETEL.

 

Juridische gronden

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

         Artikel 290 van het decreet lokaal bestuur
Alle briefwisseling aan de gemeente wordt geacht te zijn gericht aan het college van burgemeester en schepenen. Behalve bij andersluidende beslissing van de gemeenteraad wordt de briefwisseling verstuurd naar het gemeentehuis. Alle ingaande en uitgaande briefwisseling, van welke aard ook, wordt geregistreerd.
Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "de gemeente" wordt gelezen als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn", "college van burgemeester en schepenen" wordt gelezen als "vast bureau" en "het gemeentehuis" wordt gelezen als "de zetel van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

Adviezen

         Gunstig advies van het managementteam van 15 oktober 2019

 

Argumentatie

De maatschappelijke zetel en het correspondentieadres van het OCMW van Bertem zijn momenteel gevestigd in het sociaal huis op het adres Tervuursesteenweg 182 in 3060 Bertem. De briefwisseling gericht aan het OCMW wordt afgegeven en geregistreerd door een administratief medewerker van het OCMW in het sociaal huis.

Het adres van de maatschappelijke zetel en het correspondentieadres van het OCMW van Bertem moeten om volgende redenen worden gewijzigd:

1)     het directiesecretariaat zal vanaf 1 maart 2020 alle inkomende briefwisseling van gemeente én OCMW registreren in het daartoe voorziene register van inkomende briefwisseling.

2)     er zal nog slechts één centraal onthaal zijn voor zowel de OCMW- als de gemeentediensten. Dit centraal onthaal wordt gesitueerd en georganiseerd in het gemeentehuis op het adres Tervuursesteenweg 178 in 3060 Bertem.

3)     door de fysieke reorganisatie van de diensten en de medewerkers van gemeente en OCMW is er geen duidelijk onderscheid meer te maken tussen de administratieve zetels van het OCMW en van de gemeente.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn van Bertem beslist om het adres van de maatschappelijke zetel en het correspondentieadres van het OCMW van Bertem vanaf 1 maart 2020 te wijzigen naar het adres Tervuursesteenweg 178 in 3060 Bertem.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2019

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING IGO 20 DECEMBER 2019 EN VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGER OCMW.

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 januari 2019 over de aanstelling van Iris De Smet en Diane Vander Elst als resp. vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IGO.

         Uitnodiging van 5 november 2019 voor de algemene vergadering van IGO van 20 december 2019, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

         Het OCMW van Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO.

         Op 20 december 2019 om 17.30 uur wordt een algemene vergadering van IGO gehouden met volgend agendapunt:

1. Goedkeuring verslag 28.06.2019

2. Goedkeuring strategisch plan 2019-2024

3. Goedkeuring begroting 2020

4. Goedkeuring jaarplan 2020

5. Goedkeuring voordrachten algemeen comité nieuwe leden:

a. Politiezone Voer en Dijle: Danny Vangoidtsenhoven

b. Ecowerf: Rudi Beeken

c. Interleuven: Maggy Steeno

6. Varia.

 

Juridische gronden

         Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De aan de raad voor maatschappelijk welzijn toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd.

         Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

         Statuten van IGO, goedgekeurd door de algemene vergadering van 28 juni 2019.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 20 december 2019 moet het mandaat van de vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Greet Goossens, Tom Philips, Yvette Laes, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Eddy Vranckx, Jenne Van Cortenberg, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns en Albert Mees

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Peter Persyn

 

Motivatie onthouding Joris Fonteyn: De N-VA fractie onthoudt zich omdat bij de inkomsten een stijging met factor 8 t.o.v. 2018 af te leiden is bij de post 'Toelage gemeenten'. De reden daarvoor is niet duidelijk.

 

Artikel 1:

De vertegenwoordiger op de algemene vergadering van IGO van 20 december 2019 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2019

 

WARME MAALTIJDEN. MEDEDELING NIEUWE WERKWIJZE BEDELING WARME MAALTIJDEN.

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 november 2017 over de gunning van de opdracht tot het leveren van individueel geportioneerde warme middagmalen.

         Besluit van het vast bureau van 25 november 2019 over de nieuwe werkwijze voor de bedeling van de warme maaltijden.

 

Feiten en context

         Sinds 1 januari 2018 bereidt traiteur Claessens André, Brixtonlaan 1F, 1930 Zaventem, de warme maaltijden voor het OCMW Bertem.

         De maaltijden worden op weekdagen door een medewerker van het OCMW afgehaald in Zaventem.

         Er werden de voorbije maanden gemiddeld 24 maaltijden per dag afgeleverd bij cliënten. De afnemers zijn voornamelijk senioren.

         Aan de hand van kwaliteitscontrole en via tevredenheidsenquêtes wordt vastgesteld dat de traiteur kwalitatieve maaltijden levert.

         Gebruikers betalen een inkomensgerelateerde prijs, tussen 3,02 en 7,26 euro voor een gewone maaltijd. Voor de 'maaltijd van de chef' variëren de prijzen van 4,23 tot 10,16 euro. De kostprijs per maaltijd bedraagt 7,49 euro voor een warme maaltijd, soep en dessert en 11 euro voor een 'maaltijd van de chef'.

         De bedeling gebeurt met een dienstwagen, die dringend aan vervaging toe is. Een nieuwe wagen moet aan een aantal voorwaarden voldoen (voldoende groot, multi-inzetbaar (vervoer), airconditioning, ecologisch…).

         De bedeling gebeurde tot voor kort door een logistieke medewerkster met een halftijds contract. Ze gaf meermaals aan dat de job fysiek en psychisch te belastend werd voor haar. Ze gaf aan dat er, gezien de tijdsdruk, zo goed als geen ruimte meer is om de sociale functie te vervullen.

         Er werd overeengekomen om een einde te stellen aan de samenwerking, na haar ziekteperiode. Momenteel gebeurt de bedeling door de vaste vrijwilliger.

         De traiteur levert reeds op een aantal plaatsen in onze gemeente en zou de leveringen kunnen overnemen.

 

Juridische gronden

         Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

         Advies van de dienst zorg en welzijn:

º         Aangezien het leveren van maaltijden, naast andere thuiszorgdiensten, een belangrijke detectiefunctie heeft, moet dit ook verzekerd kunnen worden bij de levering van de traiteur.

º         De dienst zorg en welzijn stelt voor om aan de levering een aantal voorwaarden te stellen:

          levering gebeurt zo vaak mogelijk door éénzelfde persoon

          bij verontrustende situatie (deur blijft gesloten, verwardheid...) wordt het OCMW verwittigd zodat er contact opgenomen kan worden met de mantelzorger

          OCMW doet steekproeven om de kwaliteit te bewaken (maaltijden én levering)

 

Argumentatie

De aankoop van een nieuwe dienstwagen die aan een aantal strikte voorwaarden moet voldoen, brengt een aanzienlijke kostprijs met zich mee.

De tijds- en werkdruk zijn toegenomen zodat er geen ruimte meer is om de sociale functie te vervullen.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De raad neemt kennis van de levering van warme maaltijden door traiteur Claessens André vanaf 1 december 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2019

 

ENERGIEARMOEDE. GOEDKEURING DEELNAME SYSTEEM MINIMALE LEVERING AARDGAS 2019-2020.

 

Voorgeschiedenis

         Besluit van de Vlaamse regering van 4 maart 2016 over de goedkeuring van het Energiearmoedeprogramma

         Brief van 27 september 2019 van het Vlaams Energieagentschap over de tussenkomst voor minimale levering van aardgas in de winterperiode 2019-2020

 

Feiten en context

         Met de ‘minimale levering via de aardgasbudgetmeter’ wil de Vlaamse regering de OCMW’s een middel aanreiken om gezinnen die de middelen ontberen om de budgetmeter aardgas op te laden en die dus het risico lopen zonder verwarming te vallen in de winterperiode, te ondersteunen door hen een ‘minimale hoeveelheid’ aardgas ter beschikking te stellen via periodieke opladingen van de budgetmeterkaart.

         OCMW Bertem neemt sinds 2012 jaarlijks deel aan deze maatregel. Het aantal cliënten die gebruikmaakten van deze maatregel was eerder beperkt (maximum één cliënt per seizoen).

         De toepassingsperiode van de maatregel loopt van 1 november tot en met 31 maart. Afhankelijk van de noden van de betrokken gezinnen, kunnen de tussenkomsten dus maximaal gedurende 5 maanden worden toegekend.

         Er kan maximaal 70% van het opgeladen bedrag gerecupereerd worden bij de netwerkbeheerder. De overige 30% kan het OCMW terugvorderen van de cliënt of eventueel zelf ten laste te nemen. Ook andere verdeelsleutels zijn mogelijk.

         Deze regeling is optioneel voor de OCMW’s: zij kunnen beslissen al dan niet in het systeem te stappen.

 

Juridische gronden

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976
Deze regeling valt onder de algemene maatschappelijke dienstverlening die de OCMW’s op basis van de OCMW-wet toekennen (art. 1 en art. 57, §1). Dat betekent dat de algemene regels inzake OCMW-dienstverlening van toepassing zijn.

         Decreet lokaal bestuur

         Artikelen 5.4.6. tot en met 5.4.10 van het Energiebesluit van 19 november 2010
Deze artikelen handelen over het systeem van minimale levering van aardgas via de aardgasbudgetmeter.

 

Adviezen

         De financieel directeur stelt voor dat het OCMW de 30% bijdrage, die niet gerecupereerd kan worden bij de distributienetbeheerder, ten laste neemt. Het gaat om opladingen van € 6,20 - € 17,30 per cliënt per halve maand.

         Het bijzonder comité voor de sociale dienst gaf op 21 oktober 2019 een positief advies.

 

Argumentatie

In tegenstelling tot de minimale levering aan 10 ampère via de budgetmeter voor elektriciteit, biedt de budgetmeter voor aardgas geen technisch betrouwbare en veilige mogelijkheid daartoe. Wie niet oplaadt en ook zijn noodkrediet (1000 kWh) heeft opgebruikt, valt zonder aardgas totdat hij de meter opnieuw oplaadt met de budgetmeterkaart.

De kans bestaat dat er gebruikers zijn die geen of onvoldoende middelen hebben om hun woning te verwarmen.

Om te vermijden dat mensen zonder verwarming vallen, voorzag de Vlaamse regering een alternatief. Dat laat de OCMW’s toe om aan behoeftigen een beperkte financiële steun toe te kennen om op te laden. Deze financiële tussenkomst staat voor een minimale hoeveelheid aardgas, goed voor een minimaal comfort. De OCMW’s beschikken hiermee over een extra instrument om een financiële tussenkomst te doen in de energiekosten van 1 november tot en met 31 maart.

 

Financiële gevolgen

         Gezien het beperkt bereik van deze maatregel, is de financiële impact eerder beperkt. De financiële impact heeft zich de voorbije jaren beperkt tot maximum 50 euro.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om in te stappen in het systeem van minimale levering van aardgas voor de periode van 1 november 2019 tot en met 31 maart 2020.

 

Artikel 2:

De raad beslist om de maximale tussenkomst van 70% te recupereren bij de distributienetbeheerder en de overige 30% ten laste te laten nemen door het OCMW.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2019

 

BELFIUS. GOEDKEURING VOLMACHTEN SOCIALE REKENINGEN.

 

Feiten en context

         De dienst zorg en welzijn gebruikt een aantal producten van Belfius: sociale bijstandsrekeningen, budgetbeheerrekeningen en rekeningen voor systeem I.

         Momenteel openen de maatschappelijk werkers alle rekeningen en voeren zij ook alle betalingen uit.

         Om hen op korte termijn administratief te ontlasten, zullen de medewerkers van de administratie een aantal zaken overnemen, o.a. het inputten van overschrijvingen voor personen die in budgetbeheer zijn.

         Het OCMW levert ook betalingsverbintenissen af voor personen die verblijven in een woon- en zorgcentrum of in een andere vorm van residentiële opvang. Het opvolgen van inkomsten en het betalen van facturen gebeurt via een specifiek systeem: systeem I-rekeningen.

         Voor personen die sociale bijstand ontvangen en geen eigen bankrekening kunnen openen, kan het OCMW een sociale bijstandsrekening openen.

 

Juridische gronden

         Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976.

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

Rekening houdend met de specifieke taakverdeling binnen de dienst zorg en welzijn, wordt volgende verdeling voorgesteld:

         Sociale bijstandrekeningen

º         Muriel Debandt, diensthoofd zorg en welzijn

º         Sarah Tacquet, maatschappelijk werker

º         Debbie Verlooy, maatschappelijk werker

º         Ylana Thys, maatschappelijk werker

º         Mia Rom, maatschappelijk werker

         rekeningen systeem-I

º         Ines Martin, administratief medewerker

º         Annelies Vansantvoet, administratief medewerker

º         Muriel Debandt, diensthoofd zorg en welzijn

º         Mia Rom, maatschappelijk werker

         rekeningen budgetbeheer

º         Ines Martin, administratief medewerker

º         Annelies Vansantvoet, administratief medewerker

º         Muriel Debandt, diensthoofd zorg en welzijn

º         Sarah Tacquet, maatschappelijk werker

º         Debbie Verlooy, maatschappelijk werker

º         Ylana Thys, maatschappelijk werker

º         Mia Rom, maatschappelijk werker

 

 

Bijlagen

         Groeperingsrekening budgetbeheer: toegangen.

         Groeperingsrekening systeem I: toegangen.

         Groeperingsrekening sociale bijstand: toegangen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om volgende personen toegang te verlenen tot de groeperingsrekening budgetbeheer:

         Ines Martin, administratief medewerker

         Annelies Vansantvoet, administratief medewerker

         Muriel Debandt, diensthoofd zorg en welzijn

         Sarah Tacquet, maatschappelijk werker

         Debbie Verlooy, maatschappelijk werker

         Ylana Thys, maatschappelijk werker

         Mia Rom, maatschappelijk werker

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om volgende personen toegang te verlenen tot de groeperingsrekening sociale bijstand:

         Muriel Debandt, diensthoofd zorg en welzijn

         Sarah Tacquet, maatschappelijk werker

         Debbie Verlooy, maatschappelijk werker

         Ylana Thys, maatschappelijk werker

         Mia Rom, maatschappelijk werker

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om volgende personen toegang te verlenen tot de groeperingsrekening systeem I:

         Ines Martin, administratief medewerker

         Annelies Vansantvoet, administratief medewerker

         Muriel Debandt, diensthoofd zorg en welzijn

         Mia Rom, maatschappelijk werker

 

 

 

Publicatiedatum: 18/12/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2019

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

         Artikel 31 en 74 van het decreet lokaal bestuur
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht aan de voorzitter vast bureau en aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

         Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over beleidsaangelegenheden van het OCMW die niet op de agenda van de OCMW-raad staan. Om het vast bureau in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het vast bureau en aan de voorzitter van de raad. Op mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

         Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Besluit

 

Mondelinge vragen

Er worden geen mondelinge vragen gesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/12/2019