Zitting van 31 januari 2023
ZITTINGEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
● Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
● Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
De OCMW-raad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de raad.
● Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de OCMW-raad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de raad en de algemeen directeur.
Bijlagen
● Notulen zitting van 20 december 2022.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 20 december 2022 goed.
Zitting van 31 januari 2023
TWEEDE PENSIOENPIJLER. GOEDKEURING WIJZIGING SAMENSTELLING MIPS.
Voorgeschiedenis
● Raadsbesluit van 17 december 2019 over de aanpassing 2de pensioenpijler vanaf 1 januari 2020.
● Raadsbesluit van 29 september 2020 over de verhoging 2de pensioenpijler van 2% naar 2,5% in navolging van het sectoraal akkoord.
● Raadsbesluit van 30 maart 2021 over de verhoging 2de pensioenpijler conform het aangepast meerjarenplan: 6% vanaf 1 januari 2024, 7% vanaf 1 januari 2025.
● Raadsbesluit van 26 april 2022 over de toetreding tot OFP Prolocus.
Feiten en context
● De 2de pensioenpijler is een aanvullend pensioen dat tot doel heeft om de kloof tussen het contractueel en het statutair pensioen gedeeltelijk te dichten op het ogenblik van de pensionering.
● Het OCMW kan met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (AGB, gemeente) een MIPS-groep vormen. Binnen een MIPS-groep is interne mobiliteit voor het personeel mogelijk zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid; binnen een MIPS-groep speelt een onderlinge solidariteit.
● Het OCMW vormt samen met het gemeentebestuur Bertem, het AGB en de vrijetijdsregio Druivenstreek een MIPS-groep.
● Lokaal bestuur Tervuren zal vanaf januari 2023 de coördinatie van de vrijetijdsregio Druivenstreek overnemen. De vrijetijdsregio Druivenstreek zal vanaf dan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van Tervuren volgen.
Juridische gronden
● Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen
● Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van de pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid
● Wet van 18 december 2018 tot waarborging van de duurzaamheid en het sociale karakter van de aanvullende pensioenen en tot versterking van het aanvullend karakter ten opzichte van de rustpensioenen
● Wet van 30 maart 2018 betreffende het gemengd pensioen
● Artikel 78, 2e lid, 5° van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen
● Statuten, de beheersovereenkomst, het financieringsplan (algemeen luik en specifiek luik VVSG), de Verklaring inzake Beleggingsbeginselen (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het Kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement MIPS, de toetredingsakte van OFP PROLOCUS
Argumentatie
Besturen kunnen er voor kiezen om een MIPS (Multi Inrichters Pensioenstelsel) op te richten. In tegenstelling tot binnen het globale fonds bestaat er binnen zo'n MIPS onderlinge financiële solidariteit. Voor de aangeslotenen zorgt een MIPS voor een ononderbroken pensioenopbouw bij interne mobiliteit binnen de werkgevers van deze MIPS. Ook voor het OFP leveren MIPS-groepen een voordeel op. Zo zorgen ze voor een betere administratieve beheersbaarheid en een vereenvoudiging van de aangifteverplichtingen.
Voorwaarde hiervoor is dat het gaat om juridisch gelinkte besturen binnen dezelfde gebiedsomschrijving die financieel van elkaar afhankelijk zijn (bv. gemeente, OCMW, AGB). Ook dient het pensioenplan van deze werkgevers in dit geval identiek te zijn.
Vrijetijdsregio Druivenstreek stapt per 1 januari 2023 uit de MIPS-groep. Gemeentebestuur Bertem, OCMW Bertem en AGB Beleko blijven in de MIPS-groep.
De opgebouwde reserves door de vrijetijdsregio Druivenstreek gedurende het jaar 2022 worden overgedragen naar het compartiment van het uni-plan (cfr bijlage aan MIPS) voor vrijetijdsregio Druivenstreek.
Bijlagen
● Uittreding van een inrichter uit de MIPS-BERTEM
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad neemt kennis van de uittreding van de vrijetijdsregio Druivenstreek uit de MIPS-groep.
Artikel 2:
De raad beslist om de opgebouwde reserves van de vrijetijdsregio Druivenstreek over te dragen naar het compartiment van het uni-plan (cfr bijlage aan MIPS) van de vrijetijdsregio Druivenstreek vanaf 1 januari 2023.
Zitting van 31 januari 2023
MONDELINGE VRAGEN.
Juridische gronden
● Artikel 31 en 74 van het decreet lokaal bestuur
De leden van de raad voor maatschappelijk welzijn hebben het recht aan de voorzitter vast bureau en aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
● Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over beleidsaangelegenheden van het OCMW die niet op de agenda van de OCMW-raad staan. Om het vast bureau in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het vast bureau en aan de voorzitter van de raad. Op mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.
● Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.
Besluit
Mondelinge vragen
Er werden geen mondelinge vragen gesteld.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.