ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 11 januari 2016

 

Aanwezig:

Els Van den broeckVoorzitter

Joël Vander ElstBurgemeesterGEMBEL - OPEN VLD

Jan BuysseSchepenCD&V

Marieke CyffersSecretaris

Annemie LenaertsLid raad

Arlette De PaepeLid raad

Chris GoidtsLid raad

Els VandenboschLid raad

Helmut JacobsLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Johan Van BruystegemLid raad

Willy WautersLid raad

Christian DenisLid raad

Wim DevroeyLid raad

Bart GrobbenLid raad

Stefaan HoremansLid raad

Joris FonteynWaarnemer

 

Verontschuldigd:

Hugo BussersOndervoorzitter

 

Afwezig:

Lucien HombleLid raad

Walter EveraertLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 11 januari 2016

 

GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 5 OKTOBER 2015

 

Toelichting

Het verslag van de vergadering van 5 oktober 2015 wordt ter goedkeuring voorgelegd. De op te volgen punten van de vorige vergaderingen worden overlopen.

 

 

Bespreking

Een lid informeert of er reeds overleg is geweest tussen de gemeente en De Lijn betreffende de bediening van Korbeek-Dijle (vergadering 22 juni 2015). Schepen Jan Buysse meldt dat De Lijn dit voorjaar afzonderlijk overleg plant met alle gemeenten rond de uitbouw van het net. Dit is de perfecte gelegenheid om deze voorstellen voor te leggen en te verdedigen. De gemeente zal volgende punten op de vergadering voorleggen:

         extra buslijn naar Korbeek-Dijle bv. de buslijn die van Egenhoven komt

         uren van de buslijn Korbeek-Dijle beter afstemmen aan de treinuren

         de bussen rijden enkel radiaal tussen Brussel en Leuven, er zijn geen dwarsverbindingen tussen de omliggende gemeenten.

 

Een lid informeert naar de reacties van de inwoners op het mobiliteitspan. Schepen Buysse deelt mee dat er 3 reacties zijn binnengekomen. Dit wordt doorgegeven aan het studiebureau en in de mate van het mogelijke mee verwerkt in het mobiliteitsplan. Nadien wordt het beleidsplan voor goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Een lid informeert naar de stand van zaken van het klimaatplan. Dit werd ondertussen goedgekeurd op de gemeenteraad van 17 november 2015 en is terug te vinden op de website bij de nieuwsberichten milieu.

 

Een lid informeert naar de stand van zaken van het fietspad Neerijsesteenweg. De schepen licht toe dat de GBC van de startnota ondertussen heeft plaatsgevonden. 2 voorstellen werden voorgelegd, fietspad aan 2 kanten en dubbelrichtingsfietspad aan overzijde bos. Er werd geopteerd voor het dubbelrichtingsfietspad met oversteekplaats aan de zone 50. De startnota wordt aangepast en wordt nadien voorgelegd aan de auditcommissie (RMC) alvorens gestart wordt met de projectnota. Nadien wordt het aanbestedingsdossier opgemaakt.  

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 11 januari 2016

 

ADVIESVRAAG PARKEERVERORDENING

 

Toelichting

De dienst ruimtelijke ordening heeft een ontwerp van stedenbouwkundige verordening opgemaakt betreffende het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg. 

 

Bij het optrekken van nieuwe gebouwen, het uitvoeren van bestemmingswijzigingen of het uitvoeren van verbouwingswerken en voor zover deze wijzigingen vergunningsplichtig zijn, moet de vergunninghouder het nodige aantal parkeerplaatsen en fietsenstallingen aanleggen, zoals bepaald in deze verordening.

 

Het ontwerp wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de mobiliteitsraad.

 

 

Bespreking

Schepen Jan Buysse licht de verordening toe. De parkeerverordening is er o.a. gekomen naar aanleiding van een geweigerde vergunning van het gemeentebestuur aan een bouwpromotor. De bouwpromotor had te weinig parkeermogelijkheden voorzien binnen zijn project volgens onze norm. Stedenbouw Leuven heeft de weigering teniet gedaan wegens het ontbreken van een goedgekeurde parkeerverordening.

Een lid vraagt zich af wat er gebeurt als de voorziene parkeerruimte na de bouw ingericht wordt als iets anders (bv. berging).

Jan Buysse zegt dat appartementen moeten verkocht worden mét garage/staanplaats. Wanneer de garage wordt ingericht als een andere ruimte moet in principe een functiewijziging aangevraagd worden (vergunningsplichtig). Als de garages gebruikt worden als stockage is dit echter moeilijk te handhaven. 

Een lid merkt op dat bv. in de Dorpstraat tussen Kuipersberg en Boskee parkeerplaatsen aangebracht zijn op de weg. Dit nodigt uit om op de straat te parkeren. De schepen zegt dat dit klopt maar dat de parkeergelegenheid te beperkt is voor alle bewoners waardoor dit bij vergunningsaanvragen toch een stimulans is voor de bewoners om op hun terrein parkeerplaatsen te realiseren.

Een lid merkt op dat auto's op straat ook dienst doen als snelheidsremmer.

Een ander lid zegt hierop dat dit klopt voor de bestuurders die de wegcode naleven, anderen zien dit als een gelegenheid om nog snel door te rijden.

Een lid maakt de bedenking dat er binnen 20 jaar misschien minder mensen zijn die zich een auto kunnen aanschaffen of nodig hebben. Je verplicht met deze verordening deze mensen om toch parkeerplaatsen te voorzien (kan ook nu een drempel zijn voor mensen om in bertem te komen wonen want niet meer betaalbaar).

Jan Buysse antwoordt hierop dat sociale woningbouw een oplossing kan zijn. Met artikel 12 is het bovendien mogelijk om een afwijking aan te vragen mits dit goed onderbouwd is. Wanneer de mobiliteit binnen 20 jaar dermate veranderd is kan de verordening ook aangepast worden.

Een ander lid is van mening dat de parkeerverordening zeer goed is bij grote projecten maar vermoedt dat artikel 12 vaak zal toegepast moeten worden bij verbouwingsaanvragen of kleine uitbreidingen van bv. rijwoningen. Jan Buysse zegt dat de verordening bij elk dossier moet afgetoetst worden. De inspanning voor het creëren van stalplaatsen op de eigendom moet evenredig zijn met de kost van het project.

Een lid vraagt zich af of deelauto's (verschillende woongelegenheden die een woning delen) onder artikel 12 vallen. Zowel schepen Jan Buysse als burgemeester Joël Vander Elst merken op dat de situatie helemaal anders kan zijn wanneer de woongelegenheid verkocht wordt.

Een lid vraagt zich af of het in de toekomst geen optie zou zijn dat de gemeente onbebouwde percelen huurt van de eigenaars en hier langparkeren op voorziet?

De bedenking werd gemaakt of van de parkeerplaatsen op openbaar domein geen betaald parkeren kan gemaakt worden of via parkeerkaarten?

Kan de wegcode rond parkeren niet opgemaakt worden in functie van de breedte van de straat? 

Een lid vraagt zich af wat er gebeurt bij verschillen tussen de parkeerverordening van de gemeente en de gewestelijke verordening bij de behandeling van bouwaanvragen op een gewestweg?

Schepen Buysse zegt dat het advies van AWV niet meer bindend is. 

Volgende correcties op het ontwerp van verordening worden vermeld:

         Titel: 2x het woord betreffende - 1x wegdoen

         Art. 6 2°: bouwproject i.p.v. project

         Art. 6 2°: goede plaatselijke ruimtelijke ordening

         Art. 6 3°: personen met een beperking i.p.v. handicap

         Screenen tekst op uniformiteit gebruik lang/breed

 

De mobiliteitsraad geeft een positief advies betreffende de parkeerverordening mits het aanbrengen van de kleine correcties. Het is een eerste kapstok om afdwingbare afspraken te hebben rond verplichtte oprit én om parkeerdruk op openbare ruimte in te perken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 11 januari 2016

 

PARKEREN J. VANHAERENSTRAAT - PARKEREN OP DE BERM/STOEP

 

Toelichting

Op verhoogde (openbare) bermen of voetpaden is parkeren ten allen tijde verboden (Wegcode). In de praktijk wordt er op nogal wat plaatsen in de gemeente toch veilig op de stoep geparkeerd.

In de J. Vanhaerenstraat bv. wordt vastgesteld dat heel veel wagens worden geparkeerd met de wielen op de stoep, zonder dat dit hinderlijk is voor andere weggebruikers.

 

Hoe staat de mobiliteitsraad hier tegenover? 

 

 

Bespreking

Schepen Jan Buysse licht dit punt toe. Er zijn een aantal plaatsen in de gemeente waar geparkeerd wordt op het voetpad op plaatsen waar de stoep bv. 4m breed is. Hier is nog voldoende doorgang voor voetgangers en zou het getolereerd kunnen worden. Er zijn andere plaatsen (bv. Hammeveld) waar nu geen voetpaden zijn en er op de onverharde bermen wordt geparkeerd. De inwoners daar zijn ook geen vragende partij voor voetpaden. De straat wordt hier als woonerf gebruikt en zal in de toekomst ook zo worden ingericht (voetgangers op de rijweg, zone 30). In nog andere straten zoals bv. J. Vanhaerenstraat is de straat zeer smal met aan weerszijden een voetpad. Het voetpad aan de kant van de weiden wordt niet vaak gebruikt en hierop wordt vaak geparkeerd. Kan dit ook toegestaan worden? In dat geval moet het voetpad aan de overzijde wel bereden worden bij kruisende voertuigen (wat nu ook het geval is).

Een lid maakt de opmerking dat de werkelijke toestand in de J. Vanhaerenstraat niet is zoals de foto van google streetview waar de straat leeg is. Ze maakt tevens de opmerking dat ondanks het bord plaatselijk verkeer heel vaak zwaar verkeer van de Tervuursesteenweg de J. Vanhaerenstraat in rijdt. Kan hier geen verbodsbord 3,5 ton komen?

Een lid maakt de opmerking dat als dit toegelaten wordt in de J. Vanhaerenstraat er veel aanvragen gaan komen om het ook in andere straten toe te laten.

Een ander lid maakt de bedenking dat er nu nog andere straten zijn waar eigenlijk een woonerfsituatie zich voordoet zoals bv. de Kerkstraat. Schepen Jan Buysse beaamt dit, in de Kerkstraat is er te weinig plaats voor voetpaden, de voetgangers mogen mee de rijbaan gebruiken.

De algemene conclusie over dit punt is dat de verkeerssituatie steeds duidelijk en leesbaar moet zijn/blijven en dat men geen uitzonderingen wil invoeren t.o.v. wegcode. Voetpaden mogen niet zonder meer worden ingenomen door geparkeerde wagens. Misschien is betere informatie over het parkeren en strengere handhaving nodig? In de Fr. Dottermansstraat is de politie tolerant voor voertuigen die op brede stoepen staat en het verkeer niet hinderen. Op de Nijvelsebaan mag er niet op de voetpaden/bermen geparkeerd worden, dit wordt beboet (100 euro). Als er fout geparkeerd wordt mag dit altijd doorgegeven worden aan bart.grobben@pzdijleland.be

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 11 januari 2016

 

UITWERKEN VAN DE COMMUNICATIE-ACTIES ZONE 30 SCHOOLOMGEVINGEN

 

Toelichting

Bespreking van de verdere uitwerking van de communicatie-acties zone 30 in schoolomgevingen (verspreiden materiaal, partners, ...).

 

 

Bespreking

De affiche is aangepast aan de opmerkingen. De campagne om 30 te rijden omvat een affiche en sticker. De mobiliteitsraad is blij met deze positieve campagne.

Er wordt voorgesteld de campagne te lanceren 2 weken voor de actie Sam de verkeersslang in de scholen (9-13/5/2016). Het materiaal kan verspreid worden via de scholen, chiro, inwoners zone 30. Eventueel via info Bertem maart te verspreiden zodat iedereen een poster A3-formaat heeft (met de mogelijkheid om extra materiaal aan te vragen)? Er wordt bekeken of dit mogelijk is.

Er wordt voorgesteld om naast de sticker ook een fietsvlagje te maken.

Een lid vindt de tekst 'hier wonen leuke mensen' te weinig contrasterend met de achtergrond. Een ander lid vindt het juist goed dat enkel de '30' in het oog springt aangezien je de tekst toch niet allemaal kunt lezen als je gewoon passeert.

Een ander lid stelt voor eventueel ook grotere borden in hard materiaal te maken om op enkele plaatsen op te hangen (bv. poort van school).

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 11 januari 2016

 

PRESENTATIE FIETSCOACHING

 

Toelichting

Op 17 december 2015 vond een fietscoaching plaats in de gemeente Bertem. De belangrijkste fietsroutes in Groot-Bertem werden bereden en besproken door afgevaardigden van het fietsberaad, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, studiebureau Traject en collega-ambtenaren en schepenen.

Het resultaat hiervan wordt toegelicht in de mobiliteitsraad.

 

 

Bespreking

Dit punt wordt hernomen volgende vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 11 januari 2016

 

VARIA

 

 

Bespreking

1. Er wordt geïnformeerd achter de toestand van het Dijlepad. Dit pad wordt momenteel door de technische dienst onderhouden (oppervlakkig). We hopen te kunnen genieten van Europese subsidies om het Dijlepad duurzaam te onderhouden. Principieel komt dit dossier in aanmerking. Het projectidee is verzonden. Als het dossier aanvaard wordt kan de projectaanvraag opgestart worden.

 

2. In de Kleinebroekstraat zijn er vooraan in de straat putten in de asfalt. Dit is reeds doorgegeven aan de technische dienst.

 

3. Een lid vraagt of er doelgerichte metingen van fijn stof kunnen gebeuren (bv. projectgebonden bij aanleg van fietspaden, aan bushaltes, schoolpoorten) als ondersteuning voor het beleid bij de reflectie rond gezondheid en mobiliteit.

Schepen Jan Buysse toont meetgegevens die beschikbaar zijn (geoloketvmm). Er is o.a. een permanent meetpunt in Leuven. Het is de algemene tendens dat het fijn stof de laatste jaren daalt. De schepen merkt op dat de metingen afhangen van variabel parameters (weer, wind, vochtigheid, ...). Er moet dus veel gemeten worden om duidelijke conclusies te kunnen maken. De schepen en de burgemeester vragen zich af of deze metingen nut hebben: zijn de conclusies nu reeds niet gekend? Op de plaatsen waar veel gestart/gestopt wordt en op druk bereden wegen weten we al dat er veel fijn stof zal zijn.

Ean ander lid oppert dat het interessant zou zijn om nu tellingen zwaar verkeer te doen op de Nijvelsebaan en Tervuursesteenweg en ook na de tolheffing voor vrachtwagens zodat de vergelijking gemaakt kan worden inzake de impact op lokale wegen. Schepen Jan Buysse geeft aan dat door het Vlaamse gewest een dergelijke opvolging werd beloofd. Als het Vlaams gewest in gebreke blijft, zal de gemeente het nodige doen.

 

De voorzitter stelt voor dat plaatselijke knelpunten best worden doorgegeven aan openbarewerken@bertem.be in plaats van deze in de mobiliteitsraad te bespreken: zo kunnen ze dadelijk ter harte worden genomen. De mobiliteitsraad focust zich in het algemeen op meer strategische discussies.

 

De volgende mobiliteitsraad zal plaatsvinden op 18 april 2016. 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.