ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 12 januari 2015

 

Aanwezig:

Jan BuysseWaarnemend voorzitter

Albert MeesBurgemeester

Marieke CyffersSecretaris

Annemie LenaertsLid raad

Arlette De PaepeLid raad

Chris GoidtsLid raad

Els VandenboschLid raad

Helmut JacobsLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Johan Van BruystegemLid raad

Lucien HombleLid raad

Walter EveraertLid raad

Willy WautersLid raad

Jan DaemsVervangend lid

Johan StruyfVervangend lid

 

Verontschuldigd:

Els Van den broeckVoorzitter

Hugo BussersOndervoorzitter

Wim DevroeyLid raad

 

Afwezig:

Edwin CampsLid raad

Kris DompasLid raad

Wouter FockLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 12 januari 2015

 

GOEDKEURING VORIG VERSLAG VAN MOBILITEITSRAAD 22 SEPTEMBER 2014

 

 

Bespreking

Het verslag van de mobiliteitsraad van 22 september 2014 wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 12 januari 2015

 

OPVOLGING OUDE PUNTEN

 

Toelichting

1) Lokale communicatie-actie rond het respecteren van de zone 30 (in het bijzonder in schoolomgevingen). Welke concrete actie(s) hebben de leden van de mobiliteitsraad in gedachten?

 

2) Verwijderen bloembakken: stand van zaken

 

 

Bespreking

1) Door afwezigheid van de voorzitter wordt dit punt uitgesteld naar de volgende vergadering.

 

Een lid van de raad licht toe dat enkele ouders van leerlingen van de school van Leefdaal een mobiliteitsactie hebben opgesteld om aandacht te vragen voor de zwakke weggebruiker. Woensdag zal, in het bijzijn van zo veel mogelijk kinderen, ouders en de schepen van openbare werken, het traject Korbeekstraat - lagere school te voet worden afgelegd.

 

2) In de Lange Gracht werden 2 bloembakken weggehaald, alsook in de Hofakker (oude bakken in treinbilzen).

 

De signalisatie van de bloembakken dient nagekeken te worden op de aanwezigheid van een bord D1 (witte pijl op blauw bord) en een bord A7 b, c (wegversmalling).

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 12 januari 2015

 

ADVIES BELEIDSNOTA MOBILITEITSPLAN

 

Toelichting

De volgende (en laatste) stap in het proces is de opmaak van een beleidsplan en actieplan door het studiebureau. Het studiebureau heeft een aanzet gegeven, de gemeente Bertem heeft dit verder aangevuld tot het werkdocument wat als bijlage is bijgevoegd. Aan de mobiliteitsraad wordt reeds een advies gevraagd alvorens wordt teruggekoppeld met het studiebureau.

 

 

Bespreking

Schepen Jan Buysse licht de beleidsnota toe.

Volgende vragen/bemerkingen werden door de raadsleden geformuleerd:

         pg 25: Wat betekent 'categorisering van de wegen met aandacht voor de leesbaarheid van het hiërarchieniveau'.

Schepen legt uit dat elke soort weg (primaire wegen, secundaire wegen, lokale wegen type I, II, woonerf, ...) wordt ingericht volgens bepaalde ontwerpprincipes. Uit het wegbeeld moet voor de weggebruiker duidelijk af te leiden (lezen) zijn welke snelheid er mag gereden worden, waar de plaats is voor elke weggebruiker.

         pg 45: Mezenstraat staat geselecteerd als lokale weg type II (ontsluitingsweg). Een raadslid merkt op dat de Mezenstraat nu eerder een lokale weg type I (verbindingsweg) is.

Schepen zegt dat de Mezenstraat altijd al gecategoriseerd is als ontsluitingsweg. De verbindingsweg is de Boskee. Met de heraanleg van centrum Leefdaal wordt de Mezenstraat alleszins ingericht als ontsluitingsweg.

         pg 48: Wat wordt bedoeld met de omvorming van voetpad naar fietspad?

Schepen legt uit dat voetpaden nabij en in de kernen het meest gebruikt worden.  Bewoners die verder van de kern wonen nemen veelal de fiets voor hun verplaatsingen. Er dient dus bekeken te worden of het niet functioneler is om bepaalde voetpaden verder van de kern gelegen om te vormen naar fietspaden.

         pg 49: De vraag wordt gesteld of een verbinding van openbaar vervoer tussen Oud-Heverlee en Veltem niet interessant is.

Zoals aangegeven in de beleidsnota werd hierover reeds overleg gepleegd met De Lijn. Voor deze verbinding is echter geen economisch draagvlak.

De burgemeester licht toe dat in het verleden met het gemeentelijk busje de verbinding tussen Korbeek-Dijle en Bertem werd aangeboden. Dit was echter geen succes. 

         pg 51: Sluipverkeer van Korbeek-Dijle naar E40. Komt het verkeer niet vooral uit Oud-Heverlee? Kan dit niet beperkt worden in de Stationsstraat?

Het sluipverkeer komt zowel uit Oud-Heverlee als Neerijse. Op het kruispunt Korbeekse Kerkstraat/Nijvelsebaan is dit zeer duidelijk vast te stellen tijdens de ochtendspits. Het verkeer neemt nadien de Blokkenstraat om zo de E40 (terug) op te rijden. In de Stationsstraat worden maatregelen genomen om de snelheid naar beneden te halen en het sluipverkeer te ontmoedigen. De zone 30 werd uitgebreid tot voor de brug over de Dijle, er werd een bloembak geplaatst en er wordt geschrankt blokparkeren ingevoerd.

 

Advies

De mobiliteitsraad geeft positief advies betreffende de opgemaakte werkversie van de beleidsnota. De nota kan verder uitgewerkt worden door het studiebureau.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 12 januari 2015

 

ADVIES VERKEERSCIRCULATIE OMGEVING DE WAAIER

 

 

Bespreking

Helmut Jacobs licht dit agendapunt toe aan de hand van een presentatie (=voorstel van de werkgroep verkeer De Waaier).

 

Verloop traject

 

Sinds 2013 maakt de werkgroep verkeer werk van een voorstel rond een verkeersveilige schoolomgeving De Waaier. Ondertussen heeft er een overlegmoment plaatsgevonden met de buurtbewoners/ouders/gemeente Bertem (november 2013), verschillende vergaderingen met de provincie Vlaams Brabant/werkgroep/gemeente Bertem, werd een enquête gehouden in de school De Waaier (oktober 2014) en werd het voorliggende voorstel van de werkgroep overgemaakt aan de provincie. Momenteel is de werkgroep wachtende op de feedback van de provincie.

 

Voorstel

De school De Waaier ligt in een rustige omgeving. Tijdens de piekmomenten (begin/einde school) is het verkeer echter een chaos in de schoolomgeving. In de Egenhovenstraat worden vooral kinderen afgezet voor de lagere school. De kiss and ride in de straat werkt vrij goed. Het grootste knelpunt vormt de Paardenstraat waar geparkeerd wordt om vooral de kleuters naar de school te brengen. In het hoge deel van de Paardenstraat ontstaat een chaos van geparkeerde wagens, wagens die terug willen keren maar niet kunnen kruisen met tegenliggers, ... Het onderste deel van de Paardenstraat heeft een smal wegprofiel, wegdek is in slechte staat, wat een gevaar vormt voor fietsers die vanaf de Dorpstraat naar de school willen rijden.

Het voorstel van de werkgroep is om 2 verkeerslussen te maken en een fietsroute.

         Lus 1 voor afzetten kinderen lagere school: Groenendaal-Egenhovenstraat-Paardenstraat-Dorpstraat.

Het gedeelte Paardenstraat tussen Egenhovenstraat en Moeys is, uitgezonderd voor leveringen Moeys, enkelrichting naar de Dorpstraat toe. Er wordt een bijkomende kiss and ride voorgesteld in de Egenhovenstraat waar ook de schoolbus kan staan.

         Lus 2 voor afzetten kinderen kleuterschool:

Egenhovenstraat-Paardenstraat (hoog deel)-Slangenpoelweg.

De Paardenstraat (hoge gedeelte) wordt enkelrichting tijdens de piekmomenten (8h15-9h15 en 15h30-16h30, woe 11h30-12h30, vrij 14h30-15h30) door middel van bv. dynamische signalisatie. 

         Fietsroute:

Kerkstraat-Egenhovenstraat-Paardenstraat-Dorpstraat.

Door de enkelrichting van de Kerkstraat om te draaien en het verkeer via de Groendendaal te leiden wordt de Kerkstraat een verkeersluwe straat en veilig(er) voor fietsers. Het straatprofiel van de Paardenstraat (laag gedeelte) dient aangepast te worden ten behoeve van de zwakke weggebruiker (voorbeeld fietsstraat)

 

Bedenkingen van de mobiliteitsraad:

 

         Fietsers mogen ook vanaf de Dorpstraat de Paardenstraat naar boven rijden, in plaats van de Kerkstraat te nemen. Dit zal altijd gevaarlijk blijven door het smalle wegprofiel van de Paardenstraat. Dit moet goed gecommuniceerd worden naar de ouders toe.

         Sommige ouders komende van de Blokkenstraat nemen de Slangenpoelweg naar de Paardenstraat. Waar dienen deze ouders te draaien door de tijdelijke eenrichting in de Paardenstraat (hoge gedeelte)?

 

Advies

De mobiliteitsraad staat positief tegenover het voorstel van de werkgroep De Waaier.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 12 januari 2015

 

VARIA

 

 

Bespreking

         Op de Neerijsesteenweg geldt de voorrang van rechts. Er wordt slechts zelden voorrang verleend. Een raadslid vraagt of er geen bord kan bijgezet worden met de woorden 'u heeft geen voorrang'. De politie zegt dat de voorrangsborden er zijn en dienen nageleefd te worden. Een bijkomend bord is een overbodig bord.

         Het fietspad van de Blokkenstraat loopt niet door ter hoogte van de Slangenpoelweg. Dit wordt doorgegeven aan de technische dienst.

         Een raadslid meldt dat er in de Bosstraat tussen 5h en 8h 's morgens vaak te snel wordt gereden. Er wordt gevraagd of er niet eens in de Bosstraat kan geflitst worden tijdens deze uren. De politie meldt dat er regelmatig in de Bosstraat geflitst wordt en zal deze vraag doorgeven aan de flitser.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.