Vergadering van 30 november 2020
GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 3 AUGUSTUS 2020
Bespreking
Goedkeuring verslag mobiliteitsraad 3 augustus 2020 over het openbaar vervoersplan.
Het advies van de mobiliteitsraad is integraal opgenomen in het gemeenteraadspunt over de goedkeuring en zo ook doorgegeven aan de vervoerregioraad Leuven. Dit werd ook overlopen in de laatste vervoerregioraad.
Vergadering van 30 november 2020
STAND VAN ZAKEN FIETSPADDOSSIERS
Toelichting
Wat is de stand van zaken van de lopende fietspaddossiers in Boskee, Neerijse steenweg en Meerbeeksesteeenweg?
Toelichting aan de hand van presentatie.
Bespreking
Fietspad Meerbeeksesteenweg
De Meerbeeksesteenweg en de Hulstbergstraat liggen op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.
Er wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aangelegd langs zuid/westzijde op grondgebied Bertem en Kortenberg. Kortenberg had al het studiebureau Quadrant aangesteld, wij hebben hierbij aangesloten zodat 1 bureau alles ontwerpt en opvolgt.
Grondinneming op perceel OCMW Brussel zal ca. 100 000 euro kosten, dit wordt niet gesubsidieerd. Momenteel ligt dit voor op OCMW raad Brussel.
Startnota en projectnota worden momenteel in 1 unieke verantwoordingsnota gegoten, dit in overleg met provincie en departement MOW en voorgelegd op de projectstuurgroep voor goedkeuring.
Fietspad Boskee
Boskee ligt op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Van de Dorpstraat tot het kasteel is al een fietspad aangelegd, ook op N3 ligt een goed fietspad. Dit dossier is de missing link.
Het onteigeningsplan is opgemaakt in 1937. Bij de aanleg van de Boskee na WOII werden de grenzen (rooilijn van 12m) nagenoeg gerespecteerd, maar de innemingen zijn nooit administratief gerealiseerd. Het openbaar domein beperkt zich dus tot de rijweg en boordsteen.
We hebben de bermen nu niet ingenomen, maar hebben gekozen voor een gebruiksrecht van 25 jaar voor de aanleg van het fietspad. Het gebruiksrecht met de kasteelheer en Verdeyen waren snel in orde. Gebruiksrecht voor Boskee 26 heeft 3 jaar geduurd.
Uiteindelijk hebben we een akkoord bekomen en werd het gebruiksrecht goedgekeurd in de gemeenteraad.
Slagberg-Hofakker: enkelrichtingsfietspad van 1,5m in asfalt langs beide zijden.
Hofakker-N3: voetpad tot aan bushalte en fietssuggestiestrook op de rijweg. Op die manier geen innames nodig. Dit is ook beter voor de opstap aan de bushalte (geen menging fietsers/voetgangers aan halte). Richting N3 loopt het enkelrichtingsfietspad door.
Projectnota is klaar. Dossier kan op de projectstuurgroep besproken worden.
Fietspad Neerijse steenweg
Ook hier is momenteel geen fietsvoorziening. Het eerste ontwerp van fietspad dateert van 20 jaar geleden. Een onteigeningsplan is opgemaakt in 2008. De grondverwervingen lopen zeer moeilijk, deze zijn reeds bezig sinds 2014.
Tussen de Brede weg en de bebouwing, zone 70, wordt aan de kant van de landbouwpercelen een dubbelrichtingsfietspad 3m in asfalt met groene berm 3m voorzien.
Vanaf de bebouwing tot aan de Vlieguit, zone 50, worden enkelrichtingsfietspaden in asfalt voorzien.
Grondinnemingen worden verder uitgevoerd. Startnota is goedgekeurd, projectnota moet nog opgemaakt worden. Gezien de werken moeten aangevat worden binnen de 2 jaar na goedkeuring projectnota wordt nog even gewacht tot we zeker zijn dat alle grondinnemingen gerealiseerd kunnen worden.
Vraag en antwoord
• Een lid vraagt of er verlichting wordt voorzien op de rijbaan of het fietspad van de Meerbeeksesteenweg?
Er is hierover nog geen definitieve beslissing genomen. Meningen bij provincie/MOW zijn verdeeld. Eventueel volgende led-verlichting of met reflectoren.
• Worden er ook werken aan de rijbaan gedaan zoals in Meerbeek?
We hebben geen plannen om aan de rijbaan iets te veranderen. Dit past ook niet in het investeringsprogramma. In het ontwerp is voorzien om de huidige fietspaden op te breken en plaats te geven aan de bestaande bomen. Er wordt vanuit gemeente wel gevraagd om het fietspad tot aan de Walenpot te laten liggen als toekomstig voetpad.
• Is voor het fietspad Neerijse steenweg goed onderzocht hoe overgang dubbelrichtingsfietspad en enkelrichtingsfietspaden zal gebeuren?
In het onteigeningsplan is bepaald waar de overgang zal zijn. De verdere uitwerking van de overgang zal gebeuren in de ontwerpfase (projectnota). Hier wordt zeker de nodige aandacht aan gegeven.
• Wordt het fietspad Neerijse steenweg verder doorgetrokken naar het centrum?
Daar wordt aan gedacht maar dit zit niet in dit project.
• Waar horen de voetgangers op de Neerijse steenweg?
Naast het fietspad zal nog een goed begaanbare groenstrook zijn. Voetgangers mogen ook altijd op het fietspad stappen.
• Wordt de bushalte van Boskee verhoogd aangelegd?
Ja. In nieuw vervoervoersplan wordt deze halte in de toekomst wel enkel nog gebruikt voor schoolbussen.
• In Boskee staat nu vaak een vrachtwagen geparkeerd. Mag dat nog?
Momenteel staat deze volledig reglementair. In nieuw ontwerp zijn snelheidsremmers voorzien t.h.v. Boskee 26.
• Mogen voetgangers op het fietspad Boskee stappen?
Ja, gemengd gebruik voetgangers/fietsers van het fietspad mag.
• Wat voor (juridische) bescherming geeft een fietssuggestiestrook aan fietsers?
Geen. Fietssuggestiestrook geeft fietsers aan om hier te rijden. Bestuurders wil men op die manier attent maken om ruimte te maken voor de fietsers. Er mag zelfs in principe geparkeerd worden op fietssuggestiestroken (als andere wegreglementering dit toelaat). Op de fietssuggestiestrook in Boskee is dit niet mogelijk.
• Mag je als fietser 'rechts door rood' komende van Boskee op Tervuursesteenweg?
Deze vraag wordt in de projectnota voorzien om voor te leggen aan Agentschap Wegen en Verkeer.
• Waar kan je een overzicht bekijken van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk?
In mobiliteitsplan op website.
Vergadering van 30 november 2020
CATEGORISERING GEBRUIKERS OP TRAGE WEGEN
Toelichting
Bespreking toegelaten categorieën van gebruikers/voertuigen op voetwegen/buurtwegen.
Hoe kan dit op terrein concreet gemaakt worden?
Bespreking
Er wordt een uiteenzetting gegeven door de voorzitter met een presentatie.
Wetgeving van toepassing op trage wegen: wegcode, decreet gemeentewegen en het mobiliteitsplan. Wat zijn de definities en de doelstellingen van de gemeente Bertem vanuit het mobiliteitsplan?
De voorzitter geeft toelichting bij de betekenis van het verkeersbord C3 en enkele onderborden (uitgezonderd plaatselijk verkeer, M2, F99a, F99b, F99c).
Toelichting soorten voertuigcategorieën, handhaving (enkel met sluitende, duidelijk zichtbare en reglementaire signalisatie) en de maximale snelheid op trage wegen.
Vraag en antwoord
• Er is gemengd gebruik van trage wegen (fietsers/voetgangers) en een verschil in snelheid tussen de gebruikers wat op smalle paden voor gevaarlijke toestanden zorgt. Zou snelheid in toekomst niet kunnen gelimiteerd worden op bepaalde plaatsen?
Dit kan theoretisch gezien, maar de snelheidsbeperking moet dan wel na elke kruispunt herhaald worden. De snelheid is ook moeilijk te controleren door de politie.
• Is het dan mogelijk om een onderbord aan te brengen aan bv. voerwegje met de gewenste snelheid?
Er kan altijd een bord (geen wettelijk onderbord) aangebracht worden met tekst naar keuze. Bv 'wees hoffelijk en deel de ruimte'. Hoffelijkheid is allerbelangrijkste. Dit telt voor alle weggebruikers.
• Op het voerwegje t.h.v. de Lange Gracht staan 2 knotwilgen dicht op het pad. Kan hier iets aan gebeuren?
Voorlopig blijft het zo, het voorbij rijden is nog net te doen aan aangepaste snelheid. Vellen van bomen geeft ook veel tegenstand.
• Een lid is van mening dat speedpedelecs gezien hun hoge en onaangepaste snelheid niet thuishoren op het voerwegje. Er wordt ook een gebrek aan hoffelijkheid ervaren van mountainbikers. Het voerwegje van de kerk tot aan de school is een drassig en moeilijk tracé. Voetgangers en (gewone) fietsers worden hier vergeten.
Mountainbikers weren gaat niet. Hoffelijkheid sensibiliseren is belangrijkste. VSV doet campagnes waar gemeente op kan intekenen. De gemeente heeft recent dan ook ingetekend op een fietsveiligheidscampagne van VSV.
Schepen Marc Morris legt uit. Naast het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (cfr mobiliteitsplan Bertem) is er ook het fietsknooppuntennetwerk (fietsers die vaak op gps rijden), specifieke routes voor menners/ruiters en ook een mountainbikenetwerk. In het mountainbikenetwerk is het voerwegje ook opgenomen. Vooral het gedeelte tussen Boskee en Lange Gracht is opgenomen in verschillende routes. We zouden kunnen vragen dit traject, al dan niet gedeeltelijk, te herzien voor mountainbikers en een ander aangenaam traject voorstellen om het voerwegje wat te ontlasten.
• Fietsbeugels aan de oversteken met de rijwegen zou wenselijk zijn om de snelheid op trage wegen zoals het voerwegje naar beneden te halen.
Een lid merkt op dat dit wel hinderlijk is voor fietskarren. Het voerwegje wordt ook gebruikt voor brengen/ophalen van schoolgaande kinderen.
• Moet voetganger wegspringen voor fietser en fietser voor voertuig?
Geen enkele weggebruiker mag andere in gevaar brengen. Bij gemengd gebruik heeft er niemand 'voorrang'.
• Het dijlepad ligt buiten de bebouwde kom en wordt veel gebruikt door inwoners van Korbeek-Dijle voor verplaatsingen naar Leuven. Een lid geeft mee dat, zelfs op het bredere stuk van Veeweide tot Leuven, de kruising met een speedpedelec schrikwekkend is.
Een speedpedelec mag max. 45km rijden maar moet snelheid aanpassen aan de situatie. Alles komt terug op hoffelijkheid.
• Van Veeweide tot Leuven is het dijlepad voldoende breed om voetgangers/fietsers voldoende ruimte te geven. Van Veeweide tot Stationsstraat is het pad maar ca. 85cm verhard. Schepen Marc Morris legt uit dat ANB (agentschap Natuur en Bos) van mening is dat dit stuk enkel voor voetgangers toegankelijk zou moeten zijn. Zijn de inwoners van Korbeek-Dijle hiermee akkoord?
De inwoners van Korbeek-Dijle zijn vragende partij om de volle 1,65m te benutten om het pad comfortabeler te maken. Het pad is onmisbaar voor inwoners Korbeek-Dijle om naar Leuven te gaan met fiets zolang N253 geen fietspad heeft.
Voorstel: het pad verbreden en niet de gebruikers beperken.
De Shelter voorziet ook afvaarten tot Leuven waarbij de deelnemers terugkomen via step of mountainbike.
Advies
Advies aan college:
Dijlepad
Geen beperking van de gebruikers tot enkel voetgangers zoals ANB voorstelt maar wel een verbreden tot 1,65m voor het gedeelte tussen Veeweide en Stationsstraat wat het pad comfortabeler maakt.
Voerwegje
De mobiliteitsraad vraagt of er rond hoffelijkheid in het verkeer op het voerwegje specifiek en op trage wegen in het algemeen actie kan ondernomen worden. Voorstel: een hoffelijkheidscampagne?
De mobiliteitsraad vraagt een aanpassing van de mountainbikeroutes om het drukste traject van het Voerwegje te ontlasten.
Vergadering van 30 november 2020
VARIA LEDEN
Toelichting
Punt aangebracht door Agnetha Van Pee: Verkeersveiligheid op autoluwe/autoloze paden, meer specifiek het voerwegje in Leefdaal.
Bespreking
• De bespreking van het voerwegje is mee opgenomen in het vorige agendapunt rond trage wegen.
• Vraag voetpaden Nijvelsebaan: is de aanleg van vrijliggende voetpaden/fietspaden definitief van de baan?
De bedoeling is om in de bestaande situatie maximaal voetpaden aan te leggen aan 1zijde van de weg. De gemeente voorziet ca. 800m aan voetpad. De aannleg van het voetpad gebeurt op privé-eigendom met toestemming van alle mensen. Het grote project is niet van de baan maar de timing is niet gekend. De aanleg van deze voetpaden zijn enkel een verloren kost wanneer binnen dit en enkele jaren de onteigeningen N253 rond zijn maar dit kunnen we niet voorspellen.
• Waarom wordt er van Ormendaal tot brug over autostrade geen fietspad naast de rijweg aangelegd? Daar is de ruimte.
Deze vraag is gekend bij de gemeente, Leuven en AWV. Dit gedeelte van de N253 ligt op grondgebied Leuven, de beheerder van de N253 is AWV. Volgens het vademecum fietsvoorzieningen is er hier onvoldoende ruimte voor een fietspad. Mogelijks wordt dit argument aangehaald door AWV.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.