ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 18 november 2019

 

Aanwezig:

Joël Vander ElstVoorzitterGEMBELANGEN OPEN VLD

Marieke CyffersSecretaris

Christian DenisLid raad

Dirk Van CompernolleLid raad

Jef Van HolsbekeLid raad

Willy WautersLid raad

Mathieu CaudronLid raad

Agnetha Van PeeLid raad

Thomas DhoeyLid raad

Arlette De PaepeLid raad

Jan Van den AuweeleLid raad

Chris GoidtsLid raad

Joke HimpensLid raad

Philippe MartensLid raad

Lies Van RossenLid raad

Marc MorrisOndervoorzitterCD&V

 

Verontschuldigd:

Walter EveraertLid raad

Bart GrobbenDeskundige politie

 

Afwezig:

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 18 november 2019

 

VERWELKOMING EN INSTALLATIE MOBILITEITSRAAD

 

Toelichting

De schepen van mobiliteit Marc Morris verwelkomt alle leden van de nieuwe mobiliteitsraad.

Mobiliteit is een belangrijk beleidsdomein waar iedereen dagelijks mee geconfronteerd wordt en dat leeft bij de mensen.

De mobiliteitsraad is gericht op het geven van adviezen omtrent beleidsthema's. De mobiliteitsraad komt minstens 2x per jaar samen, dit kan meer zijn bij bv. dringende adviesvragen.  In de mobiliteitsraad zetelen geen afgevaardigden van politieke partijen of verenigingen meer, maar wel een mengeling van geëngageerde burgers en experten. Een gemeentelijk mandataris kan wel als waarnemer de vergadering bijwonen.

 

De behandeling van de aanvragen van bewoners voor paaltjes, spiegels, herstellingen aan stoepen, ... worden behandeld in de mobiliteitscel. Dit kan via de nodige meldingsformulieren op de website of e-mail. De mobiliteitscel, bestaande uit leden van het college, administratie en politie, is een interne cel die op maandelijkse basis samen komt zodat korter op de bal kan gespeeld worden.

 

De leden stellen zich kort voor. Zij hopen hun steentje te kunnen bijdragen aan de verbetering van de mobiliteit. 

 

De adviesraad is nog niet volledig; er is een oproep gebeurd in Info Bertem voor 1 geïnteresseerde inwoner uit Bertem (waarvoor intussen een kandidatuur is ontvangen en goedgekeurd).

 

De samenstelling van de mobiliteitsraad is gepubliceerd op de gemeentelijke website:

https://www.bertem.be/product/555/mobiliteitsraad

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2020
Overzicht punten

Vergadering van 18 november 2019

 

BESPREKING STATUTEN MOBILITEITSRAAD EN AFSPRAKENNOTA

 

Toelichting

De schepen overloopt de statuten van de mobiliteitsraad en de afsprakennota met de adviesraden. Beide documenten omschrijven de werking van de mobiliteitsraad en de samenwerking met het gemeentebestuur.

 

In de afsprakennota worden o.a. volgende zaken vermeld:

         De raad wordt gevraagd om advies te geven in belangrijke dossiers voor besluitvorming.

         De raad kan zelf agendapunten om te behandelen aanreiken aan de voorzitter van de raad (e-mail).

         Adviezen worden schriftelijk bezorgd aan het bestuur.

         Het gemeentebestuur zal de adviesraad bij de volgende vergadering steeds in kennis brengen van het gevolg dat werd gegeven aan de adviezen uit voorgaande vergaderingen.

 

 

Bespreking

Een lid vraagt of er een werkingsbudget voorzien wordt voor de mobiliteitsraad?

Er worden geen budgetten voorzien specifiek voor adviesraden. Vanuit de raad kan wel een advies geformuleerd worden aan het college om bv. een sensibiliseringscampagne te voeren. Er wordt dan intern gekeken of dit binnen bestaande budgetten past of dat hiervoor nieuw budget moet voorzien worden.

 

Advies

De mobiliteitsraad geeft unaniem positief advies over de statuten.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2020
Overzicht punten

Vergadering van 18 november 2019

 

VERKIEZING VOORZITTER EN ONDERVOORZITTER

 

Toelichting

Voor de mobiliteitsraad zijn een voorzitter en ondervoorzitter nodig, te verkiezen uit de

stemgerechtigde leden. Aan de leden wordt gevraagd wie zich hiervoor kandidaat wenst te

stellen.

De taak van de voorzitter is vnl. om de vergaderingen te leiden en om ze samen met de

schepen en de gemeentelijke administratie voor te bereiden. De ondervoorzitter vervangt de

voorzitter bij afwezigheid.

 

 

Bespreking

Tijdens de vergadering heeft niemand zich kandidaat gesteld om de rol van voorzitter of ondervoorzitter op zich te nemen. Tot 1 december wordt de kans gegeven aan de leden om zich kandidaat te stellen voor voorzitter of ondervoorzitter.

Ondertussen heeft Mathieu Caudron zijn kandidatuur voor voorzitter via mail ingediend.

Op de volgende mobiliteitsraad zullen de leden gevraagd worden dit voorzitterschap te aanvaarden.

Als ondervoorzitter kan een lid zich nog kandidaat stellen. Omwille van het genderevenwicht geniet een vrouwelijke kandidaat hiervoor de voorkeur. 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2020
Overzicht punten

Vergadering van 18 november 2019

 

BESPREKING EN ADVIES MEERJARENPLAN 2020-2025

 

Toelichting

De schepen van mobiliteit stelt de inhoudelijke krachtlijnen van het nieuwe meerjarige

beleidsplan van het lokaal bestuur Bertem voor, meer bepaald op vlak van mobiliteit, investeringen, erosie...

Deze doelstellingen en acties werden als bijlage bij de uitnodiging meegestuurd. Het

gelijkblijvend beleid wordt beschreven in een aparte nota.

 

 

Bespreking

De schepen legt uit dat het meerjarenplan start in 2020 en 2019 het overgangsjaar is van de vorige legislatuur. Het meerjarenplan wordt opgebouwd met doelstellingen, acties en budgetten. Dit plan dient gelezen te worden samen met de nota regulier beleid. Dit is het lopend beleid wat niet specifiek in acties meer opgenomen is in het meerjarenplan.

De schepen geeft toelichting bij enkele acties.

 

Voor actie B10 legt de schepen uit dat het de ambitie is van de gemeente om in elke deelgemeente 1 snelheidscamera te voorzien. De locatie wordt bepaald in overleg met de politiezone.

ANPR-camera’s worden gebruikt voor preventie tegen diefstal. Deze zijn geplaatst op de hoeken van de politiezone. 

Een lid informeert naar de frequentie en de resultaten van de snelheidscontroles.

In elke gemeente van de politiezone wordt 1 x per week geflitst. De resultaten hiervan zijn te raadplegen op de website van de politiezone VODI: https://www.politie.be/5908/verkeer/controles/resultaat. De resultaten kunnen tijdens de mobiliteitsraad besproken worden.

 

Actie B15: Controle parkeren met beperkte tijdsduur. Dit kunnen we tot nu toe niet laten vaststellen. Er wordt verwacht dat dit parkeerregime in de toekomst meer zal ingevoerd worden in de gemeente. Er wordt gezocht naar een betaalbare oplossing om dit te controleren (parkeerbedrijf, ...). Hiervoor wordt geïnformeerd bij naburige gemeenten die dit systeem reeds hebben ingevoerd.

 

Actie B25: Begin 2019 zijn we gestart met de opmaak van een hemelwaterplan. Hierin worden knelpunten opgenomen waar vaak modder- en/of wateroverlast is. Er zal een prioriteitenlijst gemaakt worden met de aan te pakken knelpunten.  

 

Actie B47: Er wordt een beheersplan voor veldwegen en holle wegen uitgewerkt waarin gekeken wordt of ook landbouwers ingezet kunnen worden voor het onderhoud. (dit gebeurt nu reeds voor het bermenonderhoud naast straten)

 

Actie B48: De gemeente hoopt deze legislatuur veel vooruitgang te boeken in de fietspaddossiers. De meeste fietspaddossiers behandelen fietspaden die op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk liggen. We krijgen hiervoor veel subsidies (90%) maar de fietspaden moeten dan ook aan veel voorwaarden voldoen wat de doorloop van een dossier verlengt. Het fietspaddossier van Boskee en Neerijse steenweg is het verst gevorderd. Het dossier van de Meerbeeksesteenweg is net opgestart, hiervoor werken we samen met Kortenberg. Voor het dossier van de Everbergesteenweg en Kruisstraat zullen eerst nog veel innemingen nodig zijn gezien er geen openbaar domein is naast de straat.

Voor een fietsverbinding in de Dijlevallei is reeds meerdere malen overleg geweest met de provincie, Huldenberg, Overijse en Hoeilaart (Ijseverbinding Leuven-Hoeilaart). De gesprekken zijn sinds mei 2019 on hold gezet. De route in natuurgebied zorgt voor veel tegenstand van bepaalde overheidsinstanties.

Een lid maakt de bedenking dat de eisen voor fietspaden vroeger minder/anders waren dan nu (breedtes, materiaal, het bijkomen van elektrische fietsen speed pedelecs). Het lid doet de suggestie dat een deskundige een toelichting komt geven van wat in de toekomst verwacht kan worden zodat fietspaden/suggestiestroken, … hierop reeds kunnen ontworpen worden.

Het Dijlepad, wat in het verleden verbeterd is als alternatief voor de Nijvelsebaan, wordt meer en meer gebruikt. Een lid vraagt of er een mogelijkheid is om het stuk tussen Veeweide en Stationsstraat te verbreden gezien kruisen niet mogelijk is op het pad.

Een lid vraagt of het voerwegje ook vernieuwd kan worden. De schepen legt uit dat het voerwegje niet vernieuwd zal worden maar er wel op regelmatige basis onderhoud op gebeurt.

Een lid vraagt of er voor mobiliteit geen masterplan voor de toekomst wordt gemaakt. De schepen licht toe dat de gemeente een mobiliteitsplan heeft dat geactualiseerd is in 2016. Dit is een waardevol document waarin reeds veel info over de mobiliteit in verzameld is. De actualisatie van het mobiliteitsplan is terug te vinden op de website: https://www.bertem.be/product/216/mobiliteitsplan

 

Advies

De mobiliteitsraad geeft unaniem positief advies over het meerjarenplan 2020-2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2020
Overzicht punten

Vergadering van 18 november 2019

 

TOELICHTING VERVOERREGIORAAD LEUVEN

 

Toelichting

De schepen legt aan de hand van een presentatie uit wat de taak is van de vervoerregioraad. Momenteel is de vervoerregioraad bezig met de opmaak van een OV-plan gericht op een vraag gestuurd efficiënt openbaar vervoernet en met aandacht voor combimobiliteit (treinnet - kernnet - aanvullend net - vervoer op maat).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2020
Overzicht punten

Vergadering van 18 november 2019

 

TOELICHTING REGIONET

 

Toelichting

De schepen legt uit dat bij regionet meer naar het ruimtelijke wordt gekeken. Hoe is de combinatie van mobiliteit en toekomst (ruimtelijk) mogelijk. Regionet bekijkt o.a. hoe de doorstroming voor het openbaar vervoernet kan verbeterd worden door bv. aanleg van busbanen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2020
Overzicht punten

Vergadering van 18 november 2019

 

VARIA LEDEN

 

 

Bespreking

1) Stavaza Quick Wins Nijvelsebaan

Zowel de gemeente Bertem als Huldenberg hebben de vraag gesteld aan AWV om, in afwachting van de heraanleg N253, minstens aan 1 zijde een voetpad te kunnen aanleggen. AWV zelf heeft ook enkele kleinere werken (taludaanpassingen). AWV heeft een aanbestedingsprocedure opgestart en een omgevingsvergunning aangevraagd. Er hebben ondertussen 2 openbare onderzoeken plaatsgevonden. De vergunning is niet verleend door de Vlaamse Overheid wegens de ingediende bezwaren en fouten in het dossier.

 

2) Oversteekplaatsen Nijvelsebaan

Een lid vraagt of er oversteekplaatsen voor voetgangers mogen ingericht worden op de N253, bijvoorbeeld aan de Blokkenstraat.

Dergelijke aanvragen worden eerst besproken en geadviseerd door de verkeersdeskundige van de politie alvorens de vraag wordt ingediend bij AWV. In het verleden werd dit steeds negatief geadviseerd door de politie maar de vraag zal opnieuw gesteld worden.

 

3) Verharding Hoogveldbaan

Een lid vraagt of de verharding van de Hoogveldbaan (toegangsweg voor fietsers/voetgangers naar het Vossenhol) kan verbeterd worden. We hebben advies gevraagd aan Natuur en Bos om de boordsteen te mogen aanstorten met beton. Hierop werd een negatief advies geformuleerd. Wij blijven ijveren voor een comfortstrook op de Hoogveldbaan.

 

4) Parkeren in de Dorpstraat

Een lid vraagt of in de Dorpstraat Leefdaal de parkeeraanduiding niet uniform kan gebeuren. De manier van parkeeraanduiding is vastgelegd in de wegcode en is niet altijd uniform door te trekken.

 

5) Trage wegennet

Een lid stelt voor om een denkoefening te doen over hoe op korte en lange termijn de uitbouw van het trage wegennet een alternatief kan zijn voor knelpunten in de dorpskern. Met hierbij extra aandacht voor de trage wegen die kunnen uitgebouwd worden als veilige schoolroute voor fietsers en/of voetgangers en voor lokaal verkeer tussen de dorpen.

 

6) Volgende vergadering

10 februari 2020 en 20 april 2020, telkens om 20 uur in het gemeentehuis.

Te behandelen thema’s op een van de volgende mobiliteitsraden:

         Toelichting geactualiseerd mobiliteitsplan 2016

º         Een lid vraagt of een presentatie (power-point) kan gegeven worden over de uitgangspunten en krachtlijnen van het mobiliteitsplan en de de visie van de gemeente. Wat werd door de vorige adviesraad gedaan met het mobiliteitsplan?

º         Kan er specifiek ingezoomd worden op de veiligheids-en mobiliteitsaspecten van het mobiliteitsplan voor de heraanleg van de dorpskern Leefdaal?

         Aftoetsen opstarten campagne rond bv. het opvoeden van bestuurders en het aanmoedigen om fiets te gebruiken

         Stavaza heraanleg centrum Leefdaal

         Toelichting door deskundige over kwaliteitseisen bij de aanleg van fietspaden

Gelieve punten die de leden van de adviesraad graag willen bespreken tijdens de vergadering vooraf door te geven aan de voorzitter en de secretaris van de mobiliteitsraad, Marieke Cyffers, marieke.cyffers@bertem.be

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 26/02/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.