ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 22 november 2021

 

Aanwezig:

Marieke Cyffers

Secretaris

 

Dirk Van Compernolle

Lid raad

 

Jef Van Holsbeke

Lid raad

 

Willy Wauters

Lid raad

 

Mathieu Caudron

Voorzitter

 

Agnetha Van Pee

Lid raad

 

Thomas Dhoey

Lid raad

 

Jan Van den Auweele

Lid raad

 

Walter Everaert

Lid raad

 

Chris Goidts

Lid raad

 

Joke Himpens

Lid raad

 

Lies Van Rossen

Lid raad

 

Bart Grobben

Deskundige politie

 

Marc Morris

Lid raad

CD&V

Sonja Hertogs

Lid raad

 

 

Verontschuldigd:

Joël Vander Elst

Burgemeester

GEMBELANGEN OPEN VLD

Christian Denis

Lid raad

 

Arlette De Paepe

Ondervoorzitter

 

Philippe Martens

Lid raad

 

 

Afwezig:

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 22 november 2021

 

GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 30 NOVEMBER 2020

 

 

Bespreking

Follow up vorige mobiliteitsraad:

- Hoffelijkheidscampagne Voerwegje 2021. Er werden borden geplaatst in het voerwegje met de tekst 'Geniet en deel het pad. Heb respect en groet elkaar.' Vermeld in Info Bertem mei/juni 2021.

- Aan Sport Vlaanderen werd de vraag voorgelegd voor aanpassing van de mountainbikeroute. Sport Vlaanderen wenst geen aanpassing te doen aan de route voorlopig.

- Vraag: kan er nog verder onderzocht worden of er geen snelheidsremmers kunnen geplaatst worden op het voerwegje en aan kruispunten?

-Voetpaden Nijvelsebaan zijn uitgevoerd.

 

Goedkeuring verslag mobiliteitsraad 30 november 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

Vergadering van 22 november 2021

 

VOORSTELLING NIEUWE MOBILITEITSAMBTENAAR BERTEM: FILIP DELIE

 

 

Bespreking

Filip Delie is de nieuwe omgevingsambtenaar en mobiliteitsambtenaar van de gemeente Bertem. Hij zal vanaf de volgende vergadering ook de secretaris van de mobiliteitsraad zijn.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

Vergadering van 22 november 2021

 

STAND VAN ZAKEN FIETSPADDOSSIERS

 

Toelichting

Toelichting stand van zaken van de lopende fietspaddossiers in Boskee, Neerijse steenweg en Meerbeeksesteenweg aan de hand van een presentatie. De presentatie werd ook vooraf aan de leden bezorgd. 

Toelichting fietssnelwegdossiers F203 en F29.

 

 

Bespreking

Fietspad Meerbeeksesteenweg

De Meerbeeksesteenweg en de Hulstbergstraat liggen op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Op grondgebied Bertem gaat het over 1,3km.

Er wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aangelegd van 3m langs zuid/westzijde op grondgebied Bertem en Kortenberg.

Er is grondinneming nodig op perceel OCMW Brussel van 8m breed. Dit zal ca. 100 000 euro kosten en wordt niet gesubsidieerd. Principieel akkoord OCMW raad Brussel.

Alle bomen kunnen blijven staan. Er wordt een grachtje voorzien (afhankelijk van talud tussen rijweg en fietspad of achter het fietspad). Het voetpad aan de kant van het nieuwe fietspad wordt verwijderd om extra ruimte te geven aan de bomen. Aan de andere zijde blijft het bestaande fietspad als voetpad liggen tot aan de Walenpot.

Startnota en projectnota werden in 1 unieke verantwoordingsnota gegoten en woerd goedgekeurd. Ontwerpdossier/aanbestedingsdossier wordt momenteel voorbereid. Er wordt gemikt op goedkeuring dossier op gemeenteraad van februari 2022. Na zekerheid over de toekenning van de fietssubsidies wordt de grondverwerving verwezenlijkt. Voor de uitvoering wordt gemikt op 2022-2023.

 

Komt er verlichting?

 Ja, er komt verlichting maar de branduren liggen nog niet vast. Hiervoor moet verder afgestemd worden met het Agentschap Natuur en Bos (hierna ANB). 

 

 

Fietspad Boskee

Boskee ligt op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Van de Dorpstraat tot het kasteel is al een fietspad aangelegd, ook op N3 ligt een goed fietspad. Dit dossier is de missing link. De bermen worden niet ingenomen, er is gekozen voor een gebruiksrecht van 25 jaar voor de aanleg van het fietspad.

Slagberg-Hofakker: enkelrichtingsfietspad van 1,5m in asfalt langs beide zijden.

Hofakker-N3: voetpad tot aan bushalte en fietssuggestiestrook op de rijweg. Hierdoor geen menging van fietsers en voetgangers aan de halte. Zijde kasteel loopt het enkelrichtingsfietspad door tot aan de N3.

Aan de N3 worden opstelvakken voor fietsers voorzien.

Projectnota is op de projectstuurgroep besproken. Er wordt nog afwatering en buffering voor de bijkomende verharding opgelegd, cfr provinciale verordening. Hiervoor worden nu de nodige besprekingen gedaan met de betrokken partners.

 

 

Fietspad Neerijse steenweg

Ook hier is momenteel geen fietsvoorziening aanwezig. Het eerste ontwerp van fietspad dateert van 20 jaar geleden. Een onteigeningsplan is opgemaakt in 2008. De grondverwervingen lopen zeer moeilijk, deze zijn reeds bezig sinds 2014.

Tussen de Bredeweg en de bebouwing, zone 70, wordt aan de kant van de landbouwpercelen een dubbelrichtingsfietspad voorzien van 3m in asfalt met een groene berm van 3m. Vanaf de bebouwing tot aan de Vlieguit, zone 50, worden enkelrichtingsfietspaden in asfalt voorzien.

Startnota is goedgekeurd, projectnota moet nog opgemaakt worden. Grondinnemingen worden terug opgenomen. 21/39 innermingen zijn gerealiseerd. De resterende zijn de meer moeilijkere dossiers.

 

Worden de fietspaden verder doorgetrokken richting de Dorpstraat?

Vanaf Vlieguit zal er gemengd verkeer zijn tot aan de Dorpstraat, dus geen aparte fietspaden.

 

F203

De aanleg van de fietssnelwegen is een bevoegdheid van de Vlaamse Overheid. De realisatie van de fietssnelwegen naar Brussel is toevertrouwd aan de Werkvennootschap. De gemeente is in deze dossiers een partner. Het doel is om het fietsnetwerk naar Brussel te realiseren en de fietsverplaatsingen naar Brussel te verhogen (tevens ook een minder hinder maatregel voor werken aan de ring).

Er werden 8 tracés geselecteerd en getoetst aan verschillende criteria. Er wordt verder gewerkt met 1 voorkeursscenario, ten noorden van de E40. Dit loopt vanaf de Voskapelstraat in Sterrebeek via de wijk Armendaal langs de E40 tot het oprittencomlex in Bertem.

Het traject wordt uitgebreid om aansluiting te maken met de F29 die Leuven met Tervuren verbindt. Wij hebben vanuit de gemeente gepleit om via de Blokkenstraat en Slangenpoelweg aansluiting te maken op de F29 op de Bredeweg (variante 1).

De Blokkenstraat komt echter niet in aanmerking, deze straat kan wegens gebrek aan ruimte niet voldoen aan de fietskwaliteit die aan een fietssnelweg wordt opgelegd. Ook De Lijn kant zich tegen een opwaardering van de Blokkenstraat met een eventueel fietspad. Voor De Lijn is een rijbaanversmalling of gemengd verkeer niet verzoenbaar met een kernnetlijn (stadslijn Leuven rijdt via de Dorpstraat - Blokkenstraat door tot N3). Deze piste werd dus verlaten.

Variante 3, een fietssnelweg door het terrein van het Agentschap Wegen en Verkeer (verder AWV) en via een fietsbrug naast E40 tot aan de Slangenpoelweg was een zeer ambitieus plan, maar buiten proportie duur.

Variante 2 wordt verder onderzocht. Hierbij gaat men onder Tervuursesteenweg door, langs het captatiebekken van AWV en langs de E40 verder tot de Blokkenstraat. De aansluiting van de Blokkenstraat naar de Slangenpoelweg (langs welke kant onder de brug?) wordt momenteel verder onderzocht.

 

Waarom wordt er niet geopteerd voor de zuidzijde van de autostrade van Sterrebeek tot Bertem? Dan moet je de autostrade niet kruisen.

Dit was een van de scenario's maar scoorde slecht op de criteria (hoogteverschillen, natuurdomein).

 

Mogen wagens nog op de Slangenpoel als dit een fietssnelweg is?

Jawel, gemengd verkeer.

 

Komen er lichten aan de Blokkenstraat?

Dat weten we nog niet. Er zijn nog geen flankerende maatregelen bepaald.

 

 

F29

Dit is de fietsverbinding van Leuven naar Tervuren. Er waren 3 opties:

- N3: Deze ligt goed op grondgebied Leefdaal, redelijk op grondgebied Bertem, matig op grondgebied Leuven, is niet aanwezig in Vossem en deels terug in Tervuren. Het is niet mogelijk om op N3 fietssnelwegkwaliteit te realiseren wegens de vele conflicten (inritten, ...) Dit traject wordt verder onderzocht en aangepakt door AWV. Het tracé grens Leefdaal/Vossem tot aan Carrefour Tervuren waar momenteel een fietspad ontbreekt is inmiddels volledig opgemeten en wordt momenteel door een studiebureau ontworpen.

- Dorpenroute: via de Egenhovenstraat en de Dorpstraat door Bertem en Leefdaal. Bij dit traject stellen wij ons de vraag hoe hier fietssnelwegkwaliteit kan gerealiseerd worden. Ook hier heb je vele conflicten (inritten, vaak beperkt wegprofiel, ...). Ook deze piste werd verlaten. Er wordt wel onderzocht hoe de fietspadkwaliteit hier verbeterd kan worden door eerder plaatselijke ingrepen. Dit wordt verder onderzocht door Regionet.

- Plateauroute: via de Bredeweg met kruising aan Delle en Neerijse steenweg. Men wilde de holle weg nemen via TweeEik, de gemeente heeft ervoor gepleit om toch op de Bredeweg te blijven tot in Duisburg. Op grondgebied Bertem is deze route in vrij goede staat. Achter Weebergbos moet de Bredeweg nog verbeterd worden. Daar ligt nu 'ternair zand'. Er wordt bij de heraanleg gekozen voor een duurzamer materiaal. 

 

Rekening houdend met alle criteria is de plateauroute naar voren geschoven voor de realisatie van een fietssnelweg.

 

De Bredeweg is een landbouwweg. De berm naast de weg is niet altijd in goede staat om naar uit te wijken bij kruising landbouwvoertuigen/fietsers en voetgangers. Kan er naast de bredeweg 1m gras voorzien worden voor uitwijkmogelijkheden?

Wordt meegegeven aan de Werkvenootschap als suggestie.

 

 

 

 

 

 


 

Advies

F203

Er is in de vergadering geen consensus over de aansluitzijde van de Blokkenstraat naar de Slangenpoelweg. Beide kanten onder de brug lijken zijn voordelen en nadelen te hebben.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

Vergadering van 22 november 2021

 

HOPPINPUNTEN BERTEM

 

Toelichting

Op grondgebied Bertem werden 2 plaatsen geselecteerd als Hoppinpunt voor realisatie op korte termijn: Bertem Oud Station en Leefdaal Oud Station.

 

 

Bespreking

Hoppinpunten hebben als doel om over te kunnen schakelen van de ene vervoersmodus naar de andere. Het nieuwe OV-netwerk gaat in werking in 2022. Bij deze implementatie wordt ook het vervoer op maat uitgerold. Dit gaat over deelwagens, deelfietsen, ...

Voor Bertem worden 2 plaatsen op korte termijn aangepakt: Leefdaal Oud Station en Bertem Oud Station. Beide locaties zijn eigendom van AWV.

Leefdaal Oud Station: Er worden 3 elektrische deelfietsen voorzien, laadpunt fietsen,  laadpunt elektrische wagens, nieuwe fietsenstallingen en een verplaatsing van de postbus van de Mezenstraat naar het Hoppinpunt.

Bertem Oud Station: Er worden 2 deelwagens voorzien, laadpunt wagens, fietsenstalling en een pakketautomaat.

 

Kunnen de glasbollen ondergronds voorzien worden?

Kunnen er ook fietsboxen voorzien worden om elektrische fietsen veilig achter te laten ipv fietsenstallingen?

We nemen de suggesties mee.

 

Zullen de deelfietsen nuttig zijn in Leefdaal?

Af te wachten.

 

Zijn er nog mobipunten geselecteerd?

Ja, Bertem gemeenteplein, Leefdaal Dorpsplein. Zelf uit te werken.

 

Is er voor de laadpalen al een plan uitgerold?

Nog niet concreet door de gemeente actie in genomen. Veel mensen voorzien het zelf (via bedrijf). Voor de gemeente is er nog geen verplichting om dit te voorzien. De gemeente volgt het op vanop afstand.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

Vergadering van 22 november 2021

 

MOBILITEITSTOETS WOONPROJECT TUSSEN EGENHOVENSTRAAT EN DORPSTRAAT

 

Toelichting

Voor een groot woonproject tussen de Egenhovenstraat en de Dorpstraat werd een mobiliteitstoets uitgevoerd. Toelichting nota. Zie bijlage bij de uitnodiging.

 

 

Bespreking

Dit is een privaat project in voorbereiding. De omgevingsvergunning werd nog niet ingediend. In het kader van het project heeft de projectontwikkelaar een mobiliteitsstudie gedaan. Het project komt in een binnengebied van 3,2ha waar 66 wooneenheden worden voorzien. (= 23 wooneenheden/ha). Geen appartementen. Het binnengebied zelf is vooral voor de zachte weggebruikers, er is geen doorgaand verkeer. Toegang is voorzien via de Dorpstraat en de Egenhovenstraat.

 

Wat vindt de raad van de oplossingen die voorgesteld worden naar mobiliteit?

 

Is het mogelijk dat zwakke weggebruikers naar het dorp van Bertem kunnen zonder de omliggende straten te nemen? Ja er is een doorgang voor zwakke weggebruikers door het project die de Ferd. Vanlaerstraat met de Dorpstraat verbindt.

 

Ligt op de Dorpenroute (via Ferd. Vanlaerstraat en Dorpstraat). Kan de Dorpenroute hier ook geen gebruik van maken? Kan bekeken worden.

 

Er werd geen rekening gehouden met het nieuwe OV-plan dat in werking gaat. Dit moet zeker herbekeken worden en aangepast worden.

 

De nota spreekt over veilige fietspaden in de omgeving. Dat is wat kort door de bocht. Is het een optie om het fietspad van de Egenhovenstraat vanaf het rond punt nog wat door te trekken en via dit project tot de Dorpstraat te laten gaan?

 

Wordt de watertoets hier toegepast? Het project zal hieraan moeten voldoen. Dit maakt geen onderdeel uit van deze mobiliteitstoets.

 

Op p22. gaat een alinea over het verkeer rond de site. Dit is niet ten gronde gedaan. Ook de parkeernood werd niet ten gronde onderzocht. In de Egenhovenstraat wordt er veel geparkeerd in de omgeving van o.a. de school en ook aan Peluc is er te weinig capaciteit. Op beide locaties is er dus al overlast. Kan dit meegenomen worden in de parkeervoorziening?

 

De parkeernorm is 1,2. Dit is niet representatief voor een nieuwe ontwikkeling met vermoedelijk veel jonge gezinnen. De parkeernorm is bepaald voor de gemiddelde bevolking. Dit lijkt te weinig voor deze ontwikkeling?

De norm in de parkeerverordening Bertem is niet 1,2 maar vraagt 2 parkeerplaatsen per wooneenheid + bezoekersparking voor grote ontwikkeling.

 

Is er in zo'n project ook de mogelijkheid om deelwagens op te leggen? Opleggen niet maar de aanvrager kan dit wel in de vergunning aanbieden eventueel als afwijking om te voldoen aan de parkeerverordening.  

 

Bij de keuze van materiaal van fietspad dient best rekening gehouden te worden met het natte gebied hier.

 

Parkeervoorziening: suggestie laadinfrastructuur?

 

De ontsluiting aan de Dorpstraat in een bocht en in de Egenhovenstraat in een talud is niet ideaal wat zichtbaarheid betreft. Verder uit te werken.

 

Kan onderzocht worden of de fietsverbinding via Ferd. Vanlaerstraat en de ontsluiting van de woningen via de Egenhovenstraat omgewisseld kan worden? Mogelijks geeft de ontsluiting via de Egenhovenstraat overlast in de Paardenstraat en dus de schoolomgeving voor wagens die naar Brussel willen.

 

Advies

De mobiliteitsraad geeft advies om volgende verder te onderzoeken:

 

         Er werd geen rekening gehouden met het nieuwe OV-plan dat in werking gaat. Dit moet zeker herbekeken worden en aangepast worden in de nota.

         De parkeernood werd niet ten gronde onderzocht. In de Egenhovenstraat wordt er veel geparkeerd in de omgeving van o.a. de school en ook aan Peluc is er te weinig capaciteit. Op beide locaties is er dus al overlast. Kan dit meegenomen worden in de parkeervoorziening op de site?

         Suggestie om deelwagens en laadinfrastructuur te voorzien.

         De ontsluiting aan de Dorpstraat in een bocht en in de Egenhovenstraat in een talud is niet ideaal wat zichtbaarheid betreft. Verder uit te werken.

         Kan onderzocht worden of de fietsverbinding via Ferd. Vanlaerstraat en de ontsluiting van de woningen via de Egenhovenstraat eventueel omgewisseld kan worden? Mogelijks geeft de ontsluiting via de Egenhovenstraat overlast in de Paardenstraat en dus de schoolomgeving voor wagens die naar Brussel gaan.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Overzicht punten

Vergadering van 22 november 2021

 

VARIA LEDEN

 

Toelichting

Punt aangebracht door Chris Goidts: toelichting voorstel afschaffen snelheid 70km/h in Bertem.

 

 

Bespreking

Varia leden

         De parkings aan het Vossenhol staan altijd vol. Om te motiveren dat mensen met de fiets komen moeten misschien de fietsroutes naar het Vossenhol verbeterd worden.

Het nieuwe fietspadproject Meerbeeksesteenweg is de beste optie.

Voor de Hoogveldbaan was het de bedoeling om een comfortstrook aan te leggen naast de kasseistrook. Dit was ok voor onroerend erfgoed maar geen optie voor ANB. Voor ANB is enkel een betonstrook in het midden aanvaardbaar.

         Werken wachtbekken Verbiststraat: er is werfverkeer tussen 8 en 10 in de omgeving van de school. Eventueel een charter/verordening voor toekomstige werken in schoolomgevingen dat werfverkeer rond de spitsuren niet mag?

         Werken rond het Dorpsplein in Leefdaal: het voetpad wordt ingenomen. Toegelaten?

Ook wordt er geparkeerd in een lange lijn richting wijk. Er zijn geen uitwijkmogelijkheden als je naar de Dorpstraat rijdt. Kan er parkeerverbod komen op sommige stukken? Te bespreken in de mobiliteitscel.

 

Toelichting door Chris Goidts: welke snelheid in Bertem

 

De maximumsnelheid op wegen is bepaald in de wegcode. Deze is gebaseerd in functie van de auto en de situatie (bocht, ...).

 

Er is te weinig ruimte om elke weggebruiker (gemotoriseerd en niet-gemotoriseerd) zijn plaats en snelheid te geven. Een fietser wordt momenteel nog te veel als een 'storend' element gezien die zo snel mogelijk voorbij moet gereden worden. Daarnaast is er op onze wegen een probleem van sluipverkeer.

 

Mogelijke oplossingen naar veiligheid en snelheid:

         snelheidsremmers (betonnen elementen, plantenbakken). Deze zijn vaak gevaarlijke obstakels en tevens duur om aan te leggen.

         invoer van fietsstraten

         invoer van eenrichtingsverkeer

         snelheidsbeperking over groot gebied

 

Waarom niet de snelheid op de gemeentewegen overal van 70km/h naar 50km/h brengen? Dit verhoogt de veiligheid enorm en het tijdverlies is niet heel groot.

Dit zal ook het sluipverkeer ontmoedigen.

 

Zijn jullie bereid op de gemeentewegen snelheid te beperken tot 50km/h?

 

De bespreking van dit punt is wegens het late uur niet kunnen gebeuren. De leden van de mobiliteitsraad worden gevraagd hierover na te denken en een standpunt in te nemen/advies te geven op de volgende raad.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/05/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.