ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 22 september 2014

 

Aanwezig:

Els Van den broeckVoorzitter

Hugo BussersOndervoorzitter

Jan BuysseSchepen

Marieke CyffersSecretaris

Annemie LenaertsLid raad

Els VandenboschLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Johan Van BruystegemLid raad

Lucien HombleLid raad

Walter EveraertLid raad

Willy WautersLid raad

Wim DevroeyLid raad

Joris FonteynWaarnemer

Jan DaemsVervangend lid

Johan StruyfVervangend lid

Karien LeoVervangend lid

 

Verontschuldigd:

Albert MeesBurgemeester

Arlette De PaepeLid raad

Edwin CampsLid raad

Helmut JacobsLid raad

 

Afwezig:

Chris GoidtsLid raad

Kris DompasLid raad

Wouter FockLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 22 september 2014

 

GOEDKEURING VORIG VERSLAG VAN MOBILITEITSRAAD 10 JUNI 2014

 

 

Bespreking

Het verslag van de mobiliteitsraad van 10 juni 2014 wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 september 2014

 

OPVOLGING OUDE PUNTEN

 

Toelichting

1) Lokale communicatie-acties rond mobiliteit: welke voorstellen van acties/onderwerpen hebben de leden van de mobilteitsraad?

 

2) Bespreking voorstel werkgroep verkeersveiligheid schoolomgeving De Waaier. 

 

...

 

 

Bespreking

Thema trage wegen

 

Jan Buysse licht toe dat de werkgroep trage wegen de criteria toegepast heeft voor het openstellen/afschaffen van trage wegen. Een voorstel van prioritaire wegen is op kaart aangeduid. Er zal met de desbetreffende landbouwers eigenaars onderhandeld worden.

Gezien de gevoeligheid van het onderwerp wordt aan de gemeente de kans gegeven om in alle discretie te werken. De lijst met prioritair open te stellen wegen wordt daarom voorlopig niet openbaar gemaakt.

 

 

Mobiliteitsplan

 

De nota verbreden en verdiepen van het mobiliteitsplan werd 27 mei 2014 besproken op de gemeentelijke begeleidingscommissie (GBC). Het studiebureau heeft vervolgens de nota aangepast aan de opmerkingen en klaargemaakt ter voorlegging aan de kwaliteitsadviseur van de regionale mobiliteitscommissie (RMC). Op 19 augustus 2014 werd de nota besproken op de RMC. Het besluit van de kwaliteitsadviseur klinkt als volgt: "De nota voldoet aan de geldende regels en richtlijnen. Het is een keurige en nette nota, vlot geschreven en mooi geïllustreerd. Een scherpe conclusie bij een aantal thema's ontbreekt wel en er moet over gewaakt worden om bij elk thema de doelstellingen van "duurzame mobiliteit" niet te ondergraven (in het bijzonder bij het thema parkeren). Globaal is het een positief verhaal."  

De volgende (en laatste) stap in het proces is de opmaak van een beleidsplan en actieplan door het studiebureau. Zij zijn ondertussen hieraan gestart. Het afgewerkte document, dat het nieuwe mobiliteitsplan vormt, dient opnieuw voor advies voorgelegd te worden aan de adviesraden (mobiliteitsraad, milieuraad en gecoro) en de RMC. Na goedkeuring door de RMC wordt het ter goedkeuring geagendeerd op de gemeenteraad.

 

 

Lokale communicatie-acties rond mobiliteit

 

Aan de leden van de mobiliteitsraad werd gevraagd na te denken over voorstellen van onderwerpen en acties waarrond een communicatiecompagne kan opgestart worden. Vanuit de raad kwamen volgende voorstellen naar voor:

         parkeren op de stoep

         respect tussen fietsers en bestuurders

         impact afkoppelingsplan op de bevolking

º         tips aan de bevolking voor als de elektriciteit uitvalt -> via Info Bertem

         korte afstanden te voet

º         10 000 stappen

         respecteren zone 30 in schoolomgevingen

º         hangertjes in auto met vermelding 'ik rijd 30 in zone 30'

º         signalisatiebord 'Rijdt u met aangepaste snelheid?'

º         actie waarbij de kinderen hun ouders aanmoedigen om zich aan de snelheid te houden

         verkeersveiligheid in schoolomgevingen

º         signalisatiebord 'goed parkeren is veiligheid respecteren'

º         signalisatiebord 'wees geen aap achter het stuur'

º         plaatsen van een kartonnen politieagent aan de scholen

         sluipverkeer

         snelheid

º         10/10 vindt een flitsmarathon van de politie plaats

         hoffelijkheid in het verkeer

 

Uit de bespreking volgt dat een campagne rond het respecteren van de zone 30 (in het bijzonder in schoolomgevingen) wenselijk is. Aan de leden van de mobiliteitsraad wordt gevraagd verder na te denken over concrete acties rond dit onderwerp.

 

 

Verkeersplan school De Waaier

 

Karien Leo van de werkgroep Verkeer De Waaier licht de stand van zaken toe. De werkgroep heeft hun voorstel besproken met de provincie Vlaams-Brabant. Om in aanmerking te komen voor subsidiëring dient de school hun voorstellen te onderbouwen met bijkomende info. De school geeft alle kinderen (1 per gezin) als huiswerk een stratenplan mee waar de route van/naar school wordt aangeduid samen met de knelpunten. Tegen 10 oktober 2014 dient de werkgroep een document met motivering van hun acties te bezorgen aan de provincie.   

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 september 2014

 

POSITIONERING VAN BLOEMBAKKEN

 

Toelichting

Op nogal wat plaatsen in Bertem staan bloembakken opgesteld. Het bestuur wil het gebruik ervan evalueren en waar nodig bijsturen.

 

Op basis van de huidige locaties, wordt voorgesteld volgende criteria hierbij in overweging te nemen:

 

Behoud  bloembakken:

         Plaatsen waar snelheidsremmende maatregelen aangewezen zijn en waar obstructies wegneembaar moeten blijven (bv omwille van uitzonderlijk transport, wielerwedstrijd, …)

         Plaatsen waar snelheidsremmende maatregelen aangewezen zijn en plooibakens/paaltjes om esthetische redenen minder aangewezen zijn

 

Verwijderen bloembakken:

         Plaatsen waar snelheidsremmende maatregelen niet langer noodzakelijk zijn

         Plaatsen waar de bloembakken kunnen worden vervangen door plooibakens of eventueel door poorten

         Kleine bloembakken waar beplanting bij droogte snel sterft

         Plaatsen waar een snelheidsremmend effect reeds aanwezig is door bv. een parkeervak

 

Aan de mobiliteitsraad wordt advies gevraagd over de gestelde criteria.

 

 

Bespreking

Onder de leden van de mobiliteitsraad waren er zowel voorstanders als tegenstanders voor het behoud van bloembakken.

 

Volgens de criteria blijven de bloembakken in de Bosstraat behouden. Een lid van de raad vindt bloembakken in de Bosstraat niet aangewezen.

 

Een lid vindt de aanwezigheid van een parkeervak geen argument om een bloembak te verwijderen. Als er geen wagen geparkeerd staat is er dan ook geen snelheidsremmer aanwezig.

 

Er wordt voorgesteld of er geen peterschap kan georganiseerd worden voor het onderhoud van kleine bloembakken door bewoners uit de buurt.

 

Advies

De raad wenst geen sluitend advies te geven over de lijst met criteria en wil situatie per situatie bekijken. De raad wenst op de hoogte gebracht te worden wanneer bloembakken verdwijnen/verplaatsen/vervangen worden door andere snelheidsremmers.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 september 2014

 

BEPERKINGEN ZWAAR VERKEER

 

Toelichting

Op plaatsen met dichte bebouwing, geparkeerde wagens en onvoldoende voorzieningen voor voetgangers en fietsers kan zwaar verkeer voor verkeersonveiligheid en aantasting van de woonkwaliteit zorgen.

Zwaar verkeer wordt daarom bij voorkeur geconcentreerd op de grotere verkeersassen zoals de Tervuursesteenweg, Nijvelsebaan, Blokkenstraat, Meerbeeksesteenweg, …

Op plaatsen waar ondanks het bestaan van betere alternatieven toch (te) veel zwaar verkeer doorkomt, kan een formele beperking van het zwaar verkeer overwogen worden door het instellen van een verbodsbepaling.

Op basis van recente vragen en ervaringen wordt een dergelijke beperking nu overwogen voor de Mezenstraat en de Bosstraat (uitgezonderd landbouwvoertuigen, en laden en lossen). Rond een dergelijke beperking voor de Stationsstraat wordt overleg gevoerd met Oud-Heverlee.

 

 

Bespreking

Jan Buysse licht toe dat de aanbevolen routes voor zwaar verkeer bovengemeentelijk bekeken moet worden en op elkaar afgestemd worden. Er zal dan ook op korte termijn een overleg plaatsvinden tussen Bertem, Huldenberg, Tervuren, Overijse en Oud-heverlee en de mobiliteitsbegeleider van de Vlaamse Overheid.

 

De raad kan zich vinden in het voorstel om in de Mezenstraat en de Bosstraat een tonnagebeperking in te voeren.

 

Een lid van de raad maakt een bedenking bij de Blokkenstraat als aanbevolen route zwaar verkeer. Er is een nieuwe atletiekpiste aangelegd en een kunstgrasveld met een toegang en/of uitrit langs de Blokkenstraat. Is er gedacht aan een alternatief om de atletiekpiste op een veiligere manier te bereiken vanuit Bertem dan via het aanliggend fietspad langsheen de Blokkenstraat? Jan Buysse merkt op dat het zwaar verkeer bij voorkeur via Blokkenstraat rijdt en niet via het centrum Leefdaal. De bestuurders op de Blokkenstraat kunnen wel best attent gemaakt worden dat er een in/uitrit is van het atletiekterrein en een uitrit van de voetbal op de Blokkenstraat uitkomt.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 september 2014

 

VARIA

 

 

Bespreking

         Het zebrapad aan het sociaal huis is niet veilig. Het zebrapad ligt te ver van het kruispunt, bestuurders die uit de A.E. Verbiststraat komen beseffen niet altijd dat de voetgangers ook groen hebben. Jan Buysse geeft aan dat dit probleem aangekaart is bij AWV, de wegbeheerder.

         Het voetgangerslicht kruispunt Tervuursesteenweg - A.E. Verbiststraat geeft slechts ca. 17sec groen. Het oversteken met kleine kinderen op die tijd is vrij kort. 

         De spiegel aan de parking Bosstraat geeft zicht tot aan Bosstraat 11. Tegenover de parking staat meestal een wagen geparkeerd. Voor bestuurders die richting Herent rijden is het afrijden van de parking soms moeilijk.

         Overhangende takken op de Meerbeeksesteenweg en de Diepestraat vermoeilijken de doorgang voor zwaar verkeer en landbouwvoertuigen. Ook in Boskee hangen takken voor de borden en verkeerslichten.

         Kan er een zebrapad voorzien worden aan postkantoor Bertem?

         Ter hoogte van bakkerij Van Reeth wordt in een lang lint geparkeerd. Het kruisen van bussen of landbouwvoertuigen is hier moeilijk. 

 

 

De volgende vergadering van de mobiliteitsraad zal doorgaan op maandag 1 december 2014.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.