ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 22 januari 2018

 

Aanwezig:

Marc MorrisWaarnemend voorzitterCD&V

Joël Vander ElstBurgemeesterGEMBEL - OPEN VLD

Marieke CyffersSecretaris

Annemie LenaertsLid raad

Arlette De PaepeLid raad

Bart GrobbenLid raad

Bram JanssensLid raad

Chris GoidtsLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Johan Van BruystegemLid raad

Walter EveraertLid raad

 

Verontschuldigd:

Els Van den broeckVoorzitter

Christian DenisLid raad

Stefaan HoremansLid raad

Willy WautersLid raad

Wim DevroeyLid raad

 

Afwezig:

Hugo BussersOndervoorzitter

Els VandenboschLid raad

Lucien HombleLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 22 januari 2018

 

GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 16 OKTOBER 2017

 

 

Bespreking

Follow-up verslag 16 oktober 2017:

 

         Oplossingen/maatregelen snelheid Stationsstraat en Korbeekse Kerkstraat?

Dit wordt behandeld in de mobiliteitscel. Op de mobiliteitscel van 23/1 werd besproken om een proefproject te starten met een doseerlicht voor de brug komende van Oud-Heverlee.

         Kruispunt Vlieguit-Irislaan: weghalen markering rond punt.

Dit wordt meegenomen in het eerstvolgende bestek markeringswerken (incl. verwijderen van markeringen met waterstraal).

 

Het verslag van de vergadering van 16 oktober 2017 wordt goedgekeurd.

 

Nieuwe datum volgende vergadering:  7 mei om 20 uur

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 januari 2018

 

OPSTART DOSSIER FIETSPADEN LANGSHEEN DE MEERBEEKSESTEENWEG

 

 

Bespreking

12 december 2017 heeft het eerste overleg plaatsgevonden met de provincie, de mobiliteitsbegeleider Vlaams-Brabant en de gemeente Kortenberg betreffende de mogelijkheden voor de aanleg van fietspaden langsheen de Meerbeeksesteenweg.

Doorheen de jaren hebben de wortels van de bomen in de bermen veel betonplaten van het fietspad naar boven geduwd. De gemeente wenst het fietspad te vernieuwen zodat een duurzame oplossing voor de toekomst wordt bekomen. De Meerbeeksesteenweg ligt op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk en komt in aanmerking voor 80% subsidies (deels Provincie en Vlaamse Overheid) bij de aanleg van een nieuw fietspad.

Vooraf werd advies aangevraagd aan Natuur en Bos over de mogelijkheid om de bomen te kappen. Natuur en Bos is voorstander om de bomen aan 1 kant te laten staan (rechterkant als je naar Meerbeek rijdt) omdat dit aansluit bij kleinere landschapselementen. De gemeente is voorstander om een dubbelzijdig fietspad aan te leggen zodat de bomen aan de rechterkant kunnen blijven staan.

De provincie heeft aangegeven dat ze naar veiligheid en oversteekbaarheid liever een enkelrichtingsfietspad wensen. Ter hoogte van de grens met Kortenberg is een dubbelrichtingsfietspad niet mogelijk, zelfs een enkelrichtingsfietspad wordt hier moeilijk gezien de grachten naast de rijweg niet gedempt mogen worden. Het feit dat de Hulstbergstraat in Kortenberg een holle weg is maakt de aanleg van een fietspad er niet gemakkelijker op. Kortenberg onderzoekt waar de grenzen van het openbaar domein juist liggen en bekijkt de mogelijkheid van het fietspad boven op het talud.

 

Volgende opmerkingen worden gemaakt:

 

Kan de gemeente niet beter een fietspad aanleggen zonder er een subsidiedossier van te maken en de provincie hierbij te betrekken wat de doorlooptijd van het dossier zo lang maakt (zoals bv. fietspaden Neerijsesteenweg)?

Dat klopt inderdaad maar een subsidie van 80% mislopen is geen behoorlijk bestuur.

 

Kan er niet bekeken worden om de bomen toch te behouden en de wortels te beschermen zodat deze het fietspad niet naar boven kunnen duwen?

 

Kunnen niet alleen de slechtste stukken hersteld worden?

Dit is de minimale oplossing. Dit zal ook moeten gebeuren dan met eigen middelen.

 

Het fietspad in de Delle is ook in zeer slechte staat.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 januari 2018

 

ADVIESVRAAG STARTNOTA FIETSPADEN BOSKEE

 

Toelichting

Het studiebureau Talboom heeft na verschillende besprekingen een tweede versie opgemaakt van de startnota voor de fietspaden Boskee die ter goedkeuring besproken kan worden op de GBC (gemeentelijke begeleidingscommissie). Alvorens deze GBC zal doorgaan wordt het advies van de mobiliteitsraad gevraagd over de inhoud van de startnota.

 

 

Bespreking

Marc Morris licht de presentatie over de startnota toe.

 

Het grootste struikelblok in dit dossier is de eigendomssituatie. In het verleden werd een rooilijn opgemaakt van 12m, deze werd echter administratief nooit verwezenlijkt waardoor de 3m naast de rijweg (vanaf de boordsteen) nog steeds eigendom is van de aangelanden. Om het fietspad op de bermen aan te kunnen leggen moeten deze bermen eigendom zijn van de gemeente of moet er met de eigenaars een overeenkomst afgesloten worden voor een recht van gebruik van minstens 25 jaar. De rechterzijde (komende van de Dorpstraat) is allemaal eigendom van de graaf van het kasteel. Met hem werd een overeenkomst afgesloten voor een recht van gebruik van 30 jaar. Ook aan de linkerzijde werd de overeenkomst met de eigenaars deels ondertekend. Enkel de eigenaar/graaf van het domein Molendael heeft zijn akkoord nog niet gegeven. 

 

Kan de verjaring niet ingeroepen worden?

Een verjaring kan ingeroepen worden via een gerechtsprocedure. De graven behouden liefst hun eigendommen, daarom dat de voorkeur gaat naar de toepassing van een recht van gebruik.

 

Is er nagedacht over het onderhoud van het fietspad achteraf? Er is hier veel bladerval.

Het onkruidvrij houden van het fietspad gaat goed meevallen, gezien het fietspad voorzien wordt in beton. We hebben een veegwagen aangekocht met een zijdelingse borstel die dus ook de voetpaden/fietspaden kan vegen.

 

Zijn er ook plannen om in de Everbergsesteenweg fietpaden aan te leggen?

Niet gepland.

 

Advies

De mobiliteitsraad geeft unaniem zijn positief advies over de nota. Deze mag in de huidige vorm voorgelegd worden aan de GBC. De GBC zal doorgaan op 6 maart.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 januari 2018

 

VARIA - GEMEENTE

 

 

Bespreking

Toelichting snelheidsstatistieken van de bemande controles op grondgebied Bertem van het jaar 2017

De burgemeester legt uit dat Bertem in vergelijking met andere gemeenten vrij slecht scoort. Dit is te wijten aan de rechte toegangswegen naar onze gemeente die uitnodigen tot versnellen. De beste manier om dit in te tomen is regelmatig blijven flitsen, niet het plaatsen van bloembakken, paaltjes, versmallingen,... Er zal dan ook blijvend ingezet worden op flitscontroles, waarbij Bertem elke week aan de beurt komt.

 

Een lid vraagt of er geflitst kan worden in de Blokkenstraat? Dit is een straat zonder bewoning, er wordt prioriteit gegeven aan controles in zones met bewoning.

 

Kunnen de statistieken bij wijze van sensibilisering niet in de kranten geplaatst worden? 

 

Fietssnelweg Leuven-Tervuren: 4 scenario's

De provincie wenst (in samenwerking met de Vlaamse Overheid) een fietssnelweg (F29) aan te leggen tussen Leuven en Tervuren. Tijdens het overleg werden 4 scenario's toegelicht: langs Tervuursesteenweg, langs het Voerwegje, over het Plateau van Moorsel (Bredeweg o.m.) en doorheen de Dorpstraat. Voor de provincie is de fietssnelweg in de Dorpstraat het voorkeursscenario (motivering provincie: ideaal scenario voor de ontsluiting van de kernen).

De gemeente heeft aangegeven dat dit geen evidente of realistische route is voor een fietssnelweg, maar dat de voorkeur van de gemeente Bertem gaat naar een route over het Plateau van Moorsel (via Egenhoven, stukje fietspad Sint-Jansbergsesteenweg, Paardenstraat, Brede Weg, ...).

 

De mobiliteitsraad treedt het standpunt van de gemeente bij en verkiest ook het traject over het Plateau van Moorsel om verder te onderzoeken naar haalbaarheid. 

 

Vervanging voorzitter mobiliteitsraad

Onze voorzitter Els Van den Broeck wil graag de fakkel doorgeven aan een nieuwe voorzitter wegens bijkomende engagementen. Kandidaten mogen zich kenbaar maken.

Chris Goidts wil zich kandidaat stellen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 22 januari 2018

 

VARIA - LEDEN

 

 

Bespreking

Bespreking Bram Janssens evaluatie maatregelen rond schoolomgeving De Waaier

         Variabel verbodsbord C1 hangt al geruime tijd niet meer op in de Paardenstraat.

Dit is in herstelling bij de firma. Van zodra het hersteld is wordt het terug gehangen. Voorlopig werd een verkeersbord C1 geplaatst met een onderbordje met de uren.

         Fietsers rijden vanop de Dorpstraat de Paardenstraat naar boven. Dit geeft een gevaarlijke situatie met voertuigen die naar beneden rijden. Kan bekeken worden of de fietsers hier niet naar boven mogen maar verder moeten rijden en via Smisstraat en Kerkstraat moeten rijden.

Dit wordt bekeken in de eerstvolgende mobiliteitscel van 23/1. Er gaat een fietsroute langs de Paardenstraat naar boven. Er moet onderzocht worden of de route kan aangepast worden.

         Zijn er gegevens beschikbaar van het snelheidsindicatiebord in de zone 30 op de Dorpstraat net voor de Paardenstraat?

Dit kan uitgelezen worden.

         Kan de fietsstraat (Kerkstraat, Egenhovenstraat, Paardenstraat) niet in het rood aangeduid worden bij de herasfalteringen?

Dit is niet voorzien in het dossier. Er kan wel op termijn een groot symbool van de fietsstraat bij begin/einde geplaatst worden.

 

Varia punten leden

         Tussen de Stationsstraat en de Veeweide ligt modder op het Dijlepad.

Als het droger wordt zal onderhoud worden uitgevoerd.

         Kunnen extra fietsers op de Fr. Dottermansstraat geschilderd worden?

         Afschaf voorrang van rechts aan de Slangenpoelweg?

Dit wordt bekeken.

         Vanuit Korbeek-Dijle komt veel (sluip)verkeer langs de Blokkenstraat naar het rond punt. Kan om dit te ontmoedigen de Dorpstraat geen voorrang krijgen op de Blokkenstraat?

Het kruispunt Blokkenstraat/Dorpstraat werd zo aangelegd dat de Blokkenstraat voorrang heeft. Dit was zo voorzien omdat er in het verleden veel problemen waren met bestuurders die vanop de Tervuursesteenweg naar de Dorpstraat reden om de file aan de rotonde te vermijden waardoor het druk verkeer zich dus naar de Dorpstraat verplaatste. Door de voorrang aan de Blokkenstraat af te nemen en ook de Begijnenstraat onderaan enkelrichting te maken, werd deze beweging ontmoedigd waardoor het verkeer nu op de Tervuursesteenweg blijft (wat de bedoeling is).

In de mobiliteitscel wordt momenteel wel onderzocht om de intensiteit van het sluipverkeer in Korbeek-Dijle aan te pakken door voor de brug over de Dijle (komende van Oud-Heverlee) een toeritdosering aan te brengen. Er zal een proefproject worden opgestart. Naast het sluipverkeer hebben we in Korbeek-Dijle ook nog een problematiek van zwaar verkeer en hoge snelheid.

         Waarom is langs de ene kant een breed en langs de andere kant een smaller voetpad voorzien in de nieuwe weg Het Blok?

Het Blok wordt een doodlopende woonstraat, met weinig autoverkeer (enkel aangelanden). Voetgangers kunnen naast de voetpaden ook nog langs het veilige verharde betonnen voetweg achter de woningen in het groen.  

         Ter hoogte van de Gebr. Jourandstraat is het moeilijk om als fietsers de straat in te rijden. Kan het gootje uitgevlakt worden?

         Het (nieuwe) betonnen fietspad van de Tervuursesteenweg ligt enkele cm hoger dan de rijweg. Ter hoogte van de Oude Tervuursebaan loopt de boordsteen door waardoor het moeilijk oprijden is, komende van bv. de Begijnenstraat. Kan het gootje aangewerkt worden?

         Op de gewestweg in Bertem staan veel verkeersborden scheef. Kan dit doorgegeven worden aan AWV?

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.