ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 5 oktober 2015

 

Aanwezig:

Els Van den broeckVoorzitter

Albert MeesBurgemeester

Jan BuysseSchepen

Dirk StoffelenWaarnemend secretaris

Annemie LenaertsLid raad

Arlette De PaepeLid raad

Chris GoidtsLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Johan Van BruystegemLid raad

Lucien HombleLid raad

Walter EveraertLid raad

Willy WautersLid raad

Christian DenisLid raad

Stefaan HoremansLid raad

Jan DaemsVervangend lid

Joris FonteynWaarnemer

 

Verontschuldigd:

Marieke CyffersSecretaris

Edwin CampsLid raad

Els VandenboschLid raad

Helmut JacobsLid raad

Wim DevroeyLid raad

 

Afwezig:

Hugo BussersOndervoorzitter

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 5 oktober 2015

 

GOEDKEURING VERSLAG EN OPVOLGING VAN MOBILITEITSRAAD 22 JUNI 2015

 

Toelichting

Het verslag van de vergadering van 22 juni 2015 wordt ter goedkeuring voorgelegd. De op te volgen punten van de vorige vergaderingen worden overlopen.

 

 

Bespreking

Schepen Buysse kondigt aan dat het openbaar onderzoek voor het mobiliteitsplan op 1 november 2015 start. Op 9 november vindt een gezamenlijke informatievergadering met de Gecoro en de milieuraad plaats. Een deskundige van studiebureau Technum zal de toelichting komen geven. Een lid vraagt naar de interactie tussen het mobiliteitsplan en het klimaatplan. De schepen antwoordt dat de finaliteit van beide plannen verschillend is, maar dat de doelstellingen gelijklopen.

 

I.v.m. het circulatieplan van VBS De Waaier deelt schepen Buysse mee dat alle maatregelen zijn vervat in één aanvullend reglement op het wegverkeer, dat goedgekeurd is door de gemeenteraad. Het reglement zal de komende maand in voege gaan. Er komt nog een artikel in Info Bertem.

 

Heraanleg rond punt Egenhovenstraat: het is wachten op een diepgaand advies van De Lijn. Een lid heeft de situatie ter plaatse uitgetest en vindt het fietspad op grondgebied Bertem een 'ramp'. De schepen vindt het fietspad in een behoorlijke staat tussen de brug van de snelweg en het rond punt. De prioriteit in de te realiseren dossiers (heraanleg en aanleg van missing links) is vroeger reeds bepaald, o.m. op basis van de beschikbare budgetten. De schepen zegt dat de gemeente niet alles tegelijk kan doen. Wel vindt de schepen dat de duidelijkheid over hoe de fietser moet rijden (ook verderop in de Egenhovenstraat) beter moet. Het stuk Egenhovenstraat-Leuven is nu geen prioriteit. Het advies van De Lijn gaat voornamelijk over het dimensioneren van het rond punt.

De burgemeester erkent dat er te snel wordt gereden, maar vertelt de historiek over de 2e versmalling die verwijderd is voor de aanleg van een woning. De gemeente onderzoekt waar opnieuw een 2e versmalling kan worden aangebracht.

Sommige besturen leggen een fietssuggestiestrook aan omdat dat minder kost. Dit staat in de suggesties bij punt 4 van de vorige vergadering.

Een lid noemt de oversteek aan de Sint-Jansbergsesteenweg in Leuven het gevaarlijkste punt.

 

I.v.m. het punt over de fietsstructuur deelt schepen Buysse mee dat de gemeente deelneemt aan 'fietscoaching', een project van het Fietsberaad (VVSG). Samen met een 15-tal gemeenten doet Bertem mee aan dit project om bij mekaar ervaring en goede ideeën op te doen. Op vraag van een lid legt schepen Buysse uit wat de definitie is van lokale wegen type I en II.

 

Vragen bij de 'varia' van vorige vergadering:

         Het overleg met De Lijn over de uren van de bussen vanuit Korbeek-Dijle naar Leuven en de slechte aansluitingen moet nog plaatsvinden.
Een lid deelt mee dat bus 395 Overijse of Groenendaal naar Leuven-station 's morgens om 7.35 u overvol zit en dat dat ook nadelig is voor scholieren. Soms rijden 2 gelede bussen na mekaar (bv. een lege bus rijdt achter een volle bus). Het lid vindt dat dit soms slecht gecoördineerd is.

         Een lid verwijst naar de bussen die vanuit Leuven naar de Egenhovenstraat rijden (7, 8, 616): zij rijden tot aan het rondpunt aan de Egenhovenstraat. Het lid vraagt of het niet mogelijk is dat één van die bussen tijdens de spits doorrijdt naar Korbeek-Dijle om daar te draaien.

         Het reglement over de organisatie van speelstraten zal worden herzien.

         I.v.m. de fietsostrades heeft schepen Buysse informatie bij provincie gevraagd over het investeringsprogramma voor de fietssnelweg Leuven-Tervuren. Deze fietsostrade zit niet in het programma voor 2016, wel eventueel op langere termijn.

         AWV wilt geen lichten op de Nijvelsebaan. AWV mikt op doorstroming op de gewestwegen. Een lid merkt op dat lichten juist zorgen voor meer verkeer vanuit Neerijse. Anderzijds zouden de verkeerslichten op de piekuren zorgen voor meer verkeer in de Mezenstraat. Een lid pleit voor toeritdosering, i.s.m. Oud-Heverlee.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 5 oktober 2015

 

ADVIES ONTWERP KLIMAATPLAN BERTEM

 

Toelichting

Op 29 april 2014 keurde de gemeenteraad het burgemeestersconvenant goed. De gemeente verbindt er zich toe om de CO2-uitstoot op het grondgebied van Bertem tussen 2011 en 2020 met tenminste 20% terug te dringen.

Om die doelstelling te halen, moet de gemeente ondermeer een actieplan met concrete maatregelen opstellen.

Op 31 augustus 2015 heeft het college beslist om het bijgevoegde ontwerp-klimaatplan voor advies voor te leggen aan de milieu- en de mobiliteitsraad.

 

 

Bespreking

Schepen Buysse, tevens bevoegd voor leefmilieu, licht het Klimaatplan toe. Dit kadert in het burgemeestersconvenant, waarbij het, in opvolging van het Kyoto-protocol, de bedoeling is om tegen 2020 20% CO2-uitstoot te verminderen. Een groot deel van de gemeenten in onze provincie heeft dit engagement ondertekend. Het plan omvat een cataloog aan maatregelen. Er staan een aantal zaken in die we sowieso van plan waren, bv. in het mobiliteitsplan.

Het VITO heeft voor alle gemeenten berekend welke sector verantwoordelijk is voor hoeveel CO2 (benaderende cijfers). Bertem heeft een uitzonderlijke situatie: door de autosnelwegen komt de meeste CO2-uitstoot van mensen die Bertem passeren, niet van mensen die hier wonen. Op een totale CO2-uitstoot van 75 000 ton per jaar (2012) zorgt het particulier en commercieel vervoer in Bertem alleen al voor 50 000 ton CO2-uitstoot. De schepen zegt dat Bertem zijn best zal doen, maar op de meeste uitstoot hebben we geen impact. Enkel op het lokaal verkeer hebben we impact. 17 000 ton is afkomstig van huishoudens.

M.b.t. de openbare verlichting zal worden onderzocht of (een deel van) de openbare verlichting tijdens een gedeelte of heel de nacht kan worden uitgeschakeld. Er zijn meer en meer gemeenten die beslissen om bepaalde openbare verlichting uit te schakelen tijdens de nacht. Dit heeft voor- en nadelen. Er werden en worden studies over de gevolgen daarvan verricht.

Heel het luik i.v.m. verkeersveiligheid zal bijdragen tot een modal shift. Voor kleine afstanden van 5-8 km worden het fiets- en voetverkeer gestimuleerd.

Groenaanleg kan helpen om de extra opwarming in de steden tegen te gaan. Er moet voldoende groen en water worden voorzien in de woonkernen om het klimaat leefbaar te houden.

Voor landbouwproducten wordt gestreefd naar een korte keten.

 

Reacties:

         Een lid meent dat de Kyoto-norm behalen niet mogelijk is, want als we stoppen met gas te verbruiken enz. komen we nog niet aan de norm. Kunnen we niet aan VITO vragen om alles wat we zelf kunnen doen, eruit te halen? Alle beleidsniveaus moeten hun verantwoordelijkheid nemen. We kunnen moeilijk besparen op de snelweg. Als je kijkt naar de CO2 productie per inwoner (bv. Huldenberg), zou je al een indicatie krijgen voor de inwoners van Bertem.
De schepen antwoordt dat men zich niet mag blindstaren op de pure cijfers van de CO2. Dit geeft eerder een indicatie en de onderlinge verhoudingen weer. De cijfers zijn niet gebaseerd op reële metingen, maar op schattingen op basis van andere cijfers. Je hebt de cijfers nodig om gedragsverandering te initiëren.

         Punten 38 en 41 gaan over hetzelfde onderwerp. Eén van beide moet geschrapt worden.

         Bij de acties staan 2 waarden op de assen 'investering' en 'realisatie'. De waarden zijn inhoudelijk niet duidelijk: bv. wat houdt de term 'strategisch' in? De secretaris licht toe dat deze waarden afkomstig zijn uit een catalogus met mogelijke acties, ter beschikking gesteld door de provincie. De legende wordt best opgenomen in het plan. Vervolgens moeten de acties herijkt worden omdat 'strategisch' een synoniem lijkt voor de 'lange termijn'.

 

 

Investering

Realisatie

Geen

Laag

Groot

Gemakkelijk

'Quick wins' of onmiddellijke acties

Prioritaire acties

Strategische acties

Gemiddeld

Prioritaire acties

Prioritaire acties

Strategische acties

Moeilijk

Strategische acties

Strategische acties

Strategische acties

 

         Onmiddellijke acties (of Quick wins):
Gemakkelijke en direct te realiseren maatregelen op een korte termijn met een aanzienlijk reductiepotentieel aan CO2 en met weinig of geen investeringsnoodzaak.

         Prioritaire acties:
Te nemen op korte /middellange termijn die relatief eenvoudig te realiseren zijn en waarvoor een gematigde investering nodig is en economisch rendabel zijn.

         Strategische acties:
Deze acties impliceren een grotere impact en behoeven meestal een zwaardere investering.

 

         Een lid vraagt naar een toegankelijk, overzichtelijk fietspadenplan. Sommige bepalingen zijn volgens het lid te warrig, te wollig. Een deel daarvan zit in het mobiliteitsplan, bv. op welke wegen kan je een vrijliggend fietspad aanleggen? Er is een Fiets-GEN plan van de provincie Vlaams-Brabant. Bertem zou op dezelfde manier zo'n plan aan de bevolking kunnen voorleggen. De schepen verwijst naar de vergadering van 9 november over het mobiliteitsplan. De volgorde van investeringen op de functionele fietsroutes staat in dat plan. We zijn bezig samen met de provincie om die zaken te bekijken en te realiseren. We kunnen niet eindeloos veel plannen maken, we moeten ook zaken realiseren. Hij verwijst ook naar de bouwverordening in opmaak, waarin regels worden opgenomen over het voorzien van plaats voor het stallen van fietsen. Er wordt rekening gehouden met de typologie en functie van de gebouwen. Ook dit soort zaken zijn belangrijk, het gaat om een fietsbeleid in de breedte.

         Een lid noemt het sluipverkeer een belangrijke factor; het wordt boven ons beslist; zit Bertem daar bij als raadgevend orgaan? Als je een kaart bekijkt, dan zouden 2 of 3 bijkomende opritten Bertem kunnen ontlasten. De schepen antwoordt dat de trend eerder omgekeerd is (opritten sluiten) omdat de weefbewegingen files veroorzaken. Cfr. nieuwe inrichting van de Brusselse ring. Ook de afrit aan het pompstation leidt tot sluipverkeer.

         Een lid vraagt of er al eens gedacht is aan de gemeenschappelijke verwarming van wijken. Dit zou veel CO2 besparen.

         Een lid wijst op een gedragsverandering. Hij verwijst naar de N253; ouders rijden de kinderen met de fiets in de wagen naar de fietsparking. Vandaaruit fietsen de kinderen naar Leuven omdat het vanaf dat punt veilig is.

         Een lid stelt voor om aan bushaltes fietsparkings te voorzien.

         Een lid verwijst naar Colruyt, dat elektrische bedrijfsfietsen ter beschikking stelt. Een lid suggereert om een samenaankoop van elektrische fietsen te organiseren, eventueel in combinatie met het onderhoud van de fietsen.

         Een lid vraagt of er nog wordt gedacht aan tussenstadse spoorverbindingen op elektriciteit? De schepen antwoordt dat er inderdaad mensen zijn die dromen van een tram. Een mogelijke tramverbinding tussen Leuven-Tervuren is opgenomen in de studie van studiebureau BUUR (Regionet van Leuven).

         Een lid vraagt zich af of het openbaar vervoer nog een toekomst heeft. De doorstroming gaat volgens hem te traag. Ook over overstapmogelijkheden moet nagedacht worden: auto-fiets, auto-bus, fiets-bus…

         Sommige mensen zijn volgens een lid te weinig op de hoogte van de mogelijkheden van de Dienst Aangepast Vervoer.

         I.v.m. het financieel plaatje vraagt een lid of deze uitgaven al gepland waren of zijn er extra middelen voor de uitvoering van het klimaatplan? De schepen antwoordt dat de grootste bedragen die erin staan, bestaande investeringen zijn in voet- en fietspaden.

 

Advies

Mits herijking van de acties en het schrappen van dubbel vermelde acties, geeft de mobiliteitsraad een positief advies over het deel mobiliteit van het klimaatplan.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 5 oktober 2015

 

COMMUNICATIE-ACTIES ZONE 30 SCHOOLOMGEVINGEN

 

Toelichting

De ideeën rond communicatie-acties in de zone 30 en meer specifiek in de schoolomgevingen zijn verder uitgewerkt in 3 ontwerpen. De mobiliteitsraad houdt een bespreking van deze 3 ontwerpen met het oog op de definitieve uitwerking hiervan.

 

 

Bespreking

De algemene reacties zijn positief, ook op het grafische vlak. Versie 2 ("Hier wonen leuke mensen. Leuke mensen rijden gezellig traag") wordt het beste bevonden (kortste en meest positieve tekst).

 

De volgende opmerkingen voor verbetering van het ontwerp worden gemaakt:

         De leesbaarheid van de letters is een aandachtspunten (vooral "leuke mensen": is hier voldoende contrast? Tekst in een kader zetten?)

         Op de poster staan geen mensen; er mag een voetganger en fietser om de straat wat levendiger te maken.

         Bord zone 30 op de straat mag groter en opvallender.

         Idee om de posters te personaliseren: voorzie stippen of een witte strook aan boven- en/of ondertitel zodat inwoners hun namen kunnen op schrijven.

 

Het is de bedoeling om de campagne te lanceren in het voorjaar 2016.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 5 oktober 2015

 

VARIA

 

 

Bespreking

Fietspad Neerijse steenweg

De Neerijse steenweg staat als eerste op de lijst voor aanvragen voor subsidies voor de aanleg van fietspaden. De provincie en het Vlaamse gewest gaan 80% subsidiëren. Het studiebureau bekijkt hoe het fietspad gerealiseerd kan worden in relatie tot de omgeving. Er is een concept opgemaakt met 2 varianten. Dit gaat worden besproken in de gemeentelijke begeleidingscommissie, waar ook de provincie, De Lijn en het Vlaamse gewest hun mening kunnen geven. Schepen Buysse licht de 2 varianten toe aan de hand van de voorontwerpplannen.

Het eerste idee was om (komende vanuit Neerijse) eerst in 2 richtingen te fietsen aan de overzijde van het bos. Dan dichter bij het centrum aan de beide zijden van de weg en dan een oversteek richting Vlieguit. Normaal gezien zou er een oversteek zijn aan de Keistraat maar één woning staat in de weg. Het fietspad kan in deze variant dus niet volledig doorgetrokken worden. Breedte: 2,50 m.

De andere variant houdt in dat er van in het begin een fietspad aan elke kant is. Aan het kruispunt met de Bredeweg worden alle oversteekbewegingen geconcentreerd. Breedte: 1,50 m.

Elke variant heeft voor- en nadelen.

Er wordt opgemerkt dat een fietspad aan het bos langer nat en glad zou blijven, o.m. door bladeren. Anderen menen dat het beter is dat er minder oversteekbewegingen zijn.

Haagjes zijn goed voor een smaller wegbeeld, o.m. om de snelheid te doen dalen, maar je kan er geen flitswagen zetten. Er moet worden opgelet dat de aangelanden nog door kunnen (veel smalle percelen).

Een lid waarschuwt om het concept niet eenzijdig af te stemmen op fietsers, voetgangers en auto's; er wordt te weinig rekening gehouden met vrachtwagens en tractoren (chauffeurs zitten hoger en voertuigen rijden snel tegen de takken).

 

Volgende vergaderingen

9 november 2015 en 11 januari 2016

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.