ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 25 april 2016

 

Aanwezig:

Els Van den broeckVoorzitter

Joël Vander ElstBurgemeesterGEMBEL - OPEN VLD

Jan BuysseSchepenCD&V

Marieke CyffersSecretaris

Annemie LenaertsLid raad

Arlette De PaepeLid raad

Chris GoidtsLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Walter EveraertLid raad

Willy WautersLid raad

Christian DenisLid raad

Bart GrobbenLid raad

Stefaan HoremansLid raad

 

Verontschuldigd:

Hugo BussersOndervoorzitter

Els VandenboschLid raad

Johan Van BruystegemLid raad

Lucien HombleLid raad

Wim DevroeyLid raad

 

Afwezig:

Helmut JacobsLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 25 april 2016

 

GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 11 JANUARI 2016

 

Toelichting

Het verslag van de vergadering van 11 januari 2016 wordt ter goedkeuring voorgelegd. De op te volgen punten van de vorige vergaderingen worden overlopen:

 

Communicatie-actie zone 30

De affiche wordt bij de info Bertem van mei-juni gevoegd. De stickers worden meegegeven met de kinderen van de scholen en bij de handelaars gelegen. Zes panelen worden opgehangen in de buurt van de scholen.

 

Metingen fijn stof en tellingen zwaar verkeer Nijvelsebaan/Tervuursesteenweg

De tellingen van het zwaar verkeer op de N253 en N3 zijn voorafgaand aan de kilometerheffing gebeurd door AWV.

Jan Buysse oppert om de fijn stofmetingen in de mileuraad te behandelen gezien het punt daar ook in behandeling is. Een parallelle behandeling is niet nodig.

Een lid vindt dat dit echt een mobiliteitsprobleem is. Er zouden nu en later metingen moeten gebeuren zodat het bestuur over deze gegevens beschikt en in zijn beleid bij mobiliteitskeuzes hiermee kan rekening houden. Jan Buysse herhaalt om de materie verder in de milieuraad te behandelen.

 

Bediening De Lijn Korbeek-Dijle

De vraag werd opnieuw gesteld aan De Lijn. Zij hebben dit bekeken. Hun antwoord: '... Ik denk dus dat er voldoende mogelijkheden zijn om in Brussel te geraken met de trein zonder dat de klant lang moet wachten in Leuven Station. ... Wat betreft het overbezettingsprobleem: dit staat reeds genoteerd bij de zaken die we in de toekomst willen aanpakken.'

Een lid vindt dit een typische reactie van De Lijn, van een niet-busgebruiker. Hij vindt dat er een slechte coördinatie is en geeft als voorbeeld dat de bus van 7h35 (Kosterberg) steeds propvol zit, de tweede bus erachter rijdt leeg mee. Zulke toestanden zijn een slecht signaal voor de jeugd die later niet meer geneigd zullen zijn om het OV te nemen. Kan De Lijn geen werk maken van een gemeentelijke project voor alternatief vervoer in plaats van grootschalige projecten?

Jan Buysse geeft aan dat we als gemeente alleen maar kunnen blijven aandringen bij De Lijn en hun de bekommernissen van de bevolking overmaken.

De voorzitter deelt mee dat voor alternatieven (Individueel aangepast vervoer) zoals een dorpsauto nog geen wettig kader bestaat.

 

Resultaat bevraging parkeren in de John Vanhaerenstraat

Tijdens het overleg met de inwoners werd beslist om tijdens de zomervakantie de John Vanhaerenstraat ter hoogte van de Tervuursesteenweg af te sluiten als proefproject.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 25 april 2016

 

PRESENTATIE FIETSCOACHING

 

Toelichting

Op 17 december 2015 vond een fietscoaching plaats in de gemeente Bertem. De belangrijkste fietsroutes in Groot-Bertem werden bereden en besproken door afgevaardigden van het fietsberaad, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, studiebureau Traject en collega-ambtenaren en schepenen.

Het resultaat hiervan wordt met een presentatie toegelicht door schepen Jan Buysse.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 25 april 2016

 

VERKENNING VERDER FIETSBELEID

 

 

Bespreking

Jan Buysse licht het verdere fietsbeleid toe.

De aanleg van nieuwe fietspaden krijgt prioriteit. Zeker op de verbindingswegen naar omliggende dorpen ontbreken er nog grote stukken fietspad. Voor de aanleg van deze bovenlokale functionele fietsroutes, kan de gemeente 80 % subsidies ontvangen in de kosten voor aanleg. Voorwaarde is wel dat er gedetailleerde studies worden opgemaakt die de aanleg en uitvoering van de fietspaden ondersteunen. De opmaak, bespreking en goedkeuring van deze studies vraagt belangrijke inzet van middelen door de gemeente.

Verschillende dossiers werden opgestart. Het verst gevorderde dossier is dit van de Neerijse steenweg waar de onteigeningen lopende zijn en de startnota reeds goedgekeurd is.

De gemeenteraad keurt in mei een tweede dossier goed om een studiebureau aan te stellen om ook voor de Boskee een dergelijk fietspaddossier op te starten. Verder op de lange termijn planning staan de Kruisstraat en de Bosstraat.

Daarnaast worden kleinere maatregelen getroffen die het voor de fietser aangenamer moeten maken en minder financiële middelen vragen zoals bv. rijbaanversmalling door belijning in de Everbergsesteenweg, beter markeren van fietsovergangen.

Daarnaast worden in het dossier heraanleg centrum Leefdaal ook fietsvoorzieningen aangelegd.

 

Een lid vraagt of er in de Blokkenstraat geen nieuwe fietspaden komen? De snelheid van de voertuigen moet hier naar beneden en de fietsers zouden best een afzonderlijk fietspad hebben.

De heraanleg van een nieuw fietspad in de Blokkenstraat staat momenteel niet op de planning.

Een lid geeft aan dat de voertuigen heel duidelijk moeten zien waar de fietssuggestiestroken of fietsovergangen zijn door bv. sergeantstrepen en fietsiconen aan te brengen op de fietspaden.

Een lid vraagt of de optie kan bekeken worden om in de Dorpstraat enkel richting in te voeren voor voertuigen van Bertem richting Leefdaal.

Met de fietspaden wordt het woon-werk verkeer en woon-schoolverkeer per fiets gepromoot. Het merendeel van de fietsende kinderen gaat buiten Bertem naar school, het is dus belangrijk om ook de schoolassen uit te zetten.

Hier wordt rekening mee gehouden.

Een lid vraagt of het geen idee is om een gezamenlijk mobiliteitsplan op te stellen met omliggende gemeenten?

Jan Buysse legt uit dat in het mobiliteitsplan het fietsroutenetwerk bekeken wordt over de gemeentegrenzen heen. Het is wel zo dat bij fietspaden over de grenzen heen meer afstemming nodig is op gebied van materialen, uniforme kleuren, de plaats van de fietsers (op rijweg of apart fietspad).

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 25 april 2016

 

VARIA

 

 

Bespreking

- In Leuven worden aan de bushaltes fietsbeugels geplaatst, op grondgebied Bertem niet.

Dit wordt nagevraagd/bekeken.

- Is het niet interessant om een mobiliteitsactie rond dodehoekongevallen met fietsers te doen?

Dit zou voor de scholen zeer interessant zijn en wordt bekeken.

- De takken aan bushalte Boskee moeten gesnoeid worden.

- Zijn er 'zwarte punten' waar veel fietsongevallen gebeuren?

Politie zoekt op.

- Veel bestuurders/fietsers kennen de wegcode niet. Kunnen de elementaire regels niet opgefrist worden in Info Bertem? Kan bv. een boekje over de wegcode meegegeven worden aan nieuwe inwoners?

Dit wordt bekeken.

- Mededeling Jan Buysse: Op het volgend stratenplan worden de namen van de trage verbindingen mee opgenomen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.