Vergadering van 12 december 2016
GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 25 APRIL 2016
Bespreking
Het verslag van de vergadering van 25 april 2016 wordt goedgekeurd.
De op te volgen punten van de vorige vergaderingen worden overlopen:
Fietsbeugels aan bushaltes
De gemeente moet deze zelf plaatsen. Als wordt vastgesteld dat er nood is aan fietsbeugels aan een bepaalde halte mag dit doorgegeven worden aan de dienst openbare werken (openbarewerken@bertem.be). De dienst zal dan bekijken of er plaats is op het openbaar domein om deze te plaatsen.
Zwarte punten
Bart Grobben had de info met fietsongevallen na de vorige vergadering aan alle leden van de mobiliteitsraad overgemaakt. Deze info was voor iedereen duidelijk.
Nieuwe datum volgende vergadering: 8 mei 2017 om 20 uur
Vergadering van 12 december 2016
KENNISMAKING MET NIEUWE SCHEPEN
Bespreking
Schepen Marc Morris heeft de fakkel overgenomen van schepen Jan Buysse. Een nieuwe schepen (Joery Verhoeven) is bijgekomen. De bevoegdheden van de schepenen zijn herverdeeld. Schepen Marc Morris neemt de bevoegdheid Mobiliteit erbij. Als schepen van stedebouw en ruimtelijke ordening was hij eveneens betrokken bij de opmaak van het mobiliteitsplan. Mobiliteit is dus niet nieuw voor hem. Hij zal er alles aan doen om de bevoegdheid mobiliteit ter harte te nemen en het werk van Jan Buysse voort te zetten.
Een lid bedankt in naam van de mobiliteitsraad voormalig schepen Jan Buysse voor zijn inzet en grote toewijding van de afgelopen jaren.
Hij vraagt of het klimaatplan van de Vlaamse Regering de komende 3j reeds in voege gaat? De schepen antwoordt dat het nog niet duidelijk is wat er de komende 3j nog in voege zal gaan. Hij zal dit opvolgen.
Vergadering van 12 december 2016
RECENTE BESLISSINGEN VAN DE GEMEENTERAAD
Bespreking
1. Tweede goedkeuring parkeerverordening
De schepen legt uit dat we van de Administratie van de Provincie Vlaams-Brabant 5 opmerkingen hebben gekregen. 2 punten werden aangepast (niet in verband met mobiliteit) waarna de parkeerverordening opnieuw werd goedgekeurd op de gemeenteraad. De aldus gewijzigde verordening werd voorgelegd aan de deputatie ter goedkeuring. (Inmiddels ook goedgekeurd)
2. Bijsturing inrichting Dorpstraat Voer fase 5
2 jaar na de werken werden de inwoners en De Lijn bevraagd. 21 reacties werden ontvangen. De belangrijkste opmerkingen/suggesties werden in de praktijk afgetoetst door een fietstocht die het bestuur samen met de politie en de administratie heeft ondernomen. Dit heeft geresulteerd in een aantal aanpassingen die uitgevoerd worden (waarvan sommige goedgekeurd dienden te worden door de gemeenteraad):
• Fietssuggestiestroken worden aangebracht in de Dorpstraat aan de kant van de pare huisnummers van huisnr. 296 tot aansluitend op de bestaande fietssuggestiestrook en aan de kant van de onpare huisnummers van huisnr. 343 tot huisnr. 295b.
• Voor de bereikbaarheid van woning nr. 389 (t.h.v. Voerhoek) wordt een parkeerverbod ingesteld. (is gebeurd)
• Voor een veiligere verkeerssituatie en een betere zichtbaarheid:
º wordt een bijkomend parkeerverbod ingesteld vanaf huisnr. 420 tot huisnr. 426. (voor de W. Van Vlasselaerstraat richting Leefdaal)
º wordt een bijkomend parkeerverbod ingesteld recht tegenover de woningen met huisnr. 423 en 425. (voor bakkerij Vandereet)
Een lid maakt de opmerking dat regelmatig fietsers op het voetpad rijden omdat de rijweg niet veilig is. De schepen licht toe dat het tijdens de fietstocht bekeken is of het haalbaar is om als fietser veilig vanaf de Delle tot aan 'de plezanten draai' (nr. 341) op het voetpad te rijden. Dit was niet het geval. Sommige opritten waren niet of nauwelijks zichtbaar wat gevaarlijk is en op sommige plaatsen was de dwarshelling van het voetpad te groot om comfortabel te kunnen fietsen.
3. Afsluiten Broekstraat (verbinding met Blankaart)
De Broekstraat tussen Th. Wautersstraat en Blankaart wordt geregeld als sluipweg gebruikt ondanks dat dit een smal straatje is voor plaatselijk verkeer. In de gemeenteraad werd goedgekeurd om de Broekstraat af te sluiten met paaltjes.
Een lid laat weten dat de landbouwers hier niet mee gediend zijn.
De schepen legt uit dat er ook een aantal inwoners van de wijk hier niet mee akkoord gingen. Er werd overleg gepleegd met een delegatie van de wijk waarbij werd afgesproken om het een kans te geven. Er worden neerklapbare paaltjes geplaatst, als het nodig is wordt er bijgestuurd.
4. Verkeersregeling John Vanhaerenstraat/Geenstraat
De schepen legt uit dat dit een voorbeeld is waarbij na evaluatie werd bijgestuurd. Tijdens de grote vakantie werd de John Vanhaerenstraat (sluipweg) afgesloten aan de kant van de Tervuursesteenweg. Dit bleek verre van ideaal te zijn voor de bewoners van de Tervuursesteenweg die hun garage in de Geenstraat hebben. De situatie werd aangepast zodat vanuit de Tervuursesteenweg de John Vanhaerenstraat kan ingereden worden maar met verplichte richting rechtsaf naar de Geenstraat.
Een lid merkt op dat het bord in de Weygenstraat met voorrang van rechts voor de John Vanhaerenstraat is afgeschenen. Dit wordt overgemaakt aan de technische dienst voor vervanging.
5. Aanleg voetpaden Corbielaan/Groenendaal
Aangezien Eandis grote werken diende uit te voeren in Bertem werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om het voetpad in asfalt in de Corbielaan door Eandis te laten vervangen door een voetpad in betonstraatstenen (zoals in de rest van de wijk). Deze werken dienden door de GR goedgekeurd te worden.
De vraag werd gesteld of de nadarhekken aan de kerkhofmuur (waar instorting is gebeurd) blijven staan. De schepen legt uit dat de muur na 3,5 jaar nog steeds niet hersteld werd door de eigenaars. De gemeente is uiteindelijk moeten overgaan tot dagvaarding om hieraan een einde te kunnen stellen.
6. Wegenis verkaveling Nubrix - Nijvelsebaan Korbeek-Dijle
Het gaat over een verkaveling die komt op de Nijvelsebaan (via ventweg) tussen de Putstraat en de Veewijde. Dit dossier heeft jaren aangesleept met enkele beroepsprocedures tot gevolg. Er is uiteindelijk een akkoord bekomen tussen de verkavelaar en Natuur en Bos over de bouwlijn. De Deputatie heeft een beslissing genomen, de vergunning is verleend.
Vergadering van 12 december 2016
RUP SPORTPARK VERONA
Bespreking
De voorbereidingen voor een sportpark tussen Bertem en Leefdaal, waar outdoor en indoor sporten worden gekoppeld, zijn in volle gang. Er dienen gronden geruild en aangekocht te worden. Een MER-ontheffing is gebeurd, RUP is opgemaakt en is in openbaar onderzoek tot begin januari.
De mobiliteitsaspecten zijn eerder beperkt. De locatie op de hoek Dorpstraat/Blokkenstraat is gekozen voor de goede ontsluiting waarbij zo min mogelijk hinder voor de inwoner zal zijn. Er is een bushalte in de buurt. In de Kerstraat zullen enkel landbouwvoertuigen mogen komen en zwakke weggebruikers. De ontsluitingsweg aan de Dorpstraat wordt verbreed, dit zal de enige toegangsweg voor auto's zijn. Naast een nieuwe sporthal wordt een grote parking voorzien voor ca. 120 wagens, een zone voor het stallen van bussen. Tevens wordt een aparte in/uitgang voorzien via de Dorpstraat voor fietsers en voetgangers.
De volgende stap is de behandeling van de opmerkingen openbaar onderzoek door de GECORO. Het RUP moet dan al dan niet bijgestuurd worden. Vervolgens dient het RUP definitief goedgekeurd te worden in de gemeenteraad.
Vergadering van 12 december 2016
VARIA - MEDEDELINGEN
Bespreking
1. Plaatsing straatnaamborden trage wegen
Er wordt de komende weken gestart met de plaatsing van de straatnaambordjes. Deze zijn opgemaakt in samenwerking en met subsidies van de provincie.
Een lid vraagt wie het onderhoud van de bordjes zal doen.
Een lid vraagt of een lijst met de trage wegen kan bezorgd worden. Dit wordt bijgevoegd bij het verslag.
Er zijn overeenkomsten afgesloten met de landbouwers voor erosie. Wat als er een voetweg doorloopt? Moeten de erosiemaatregelen dan onderbroken worden voor de voetweg? De schepen laat weten dat het geval per geval moet bekeken worden en moet gezocht worden naar de beste oplossing.
2. Verslag overleg met AWV
Voor de Nijvelsebaan zijn de woningen onteigend en afgebroken, er werden enkele flankerende maatregelen genomen. Het plan van de inname van voortuinen is opgemaakt maar nog niet goedgekeurd.
Een lid stelt vast dat de snelheid naar boven is gegaan en er meer zwaar verkeer rijdt op de N253. Kan de snelheid op sommige stukken naar 30 km/h gebracht worden?
Dit is geen bevoegdheid van de gemeente. De Nijvelsebaan is een gewestweg in beheer van AWV. De gemeente zal wel, waar kan, inspanningen doen om het voor de zwakke weggebruiker veiliger te maken.
De burgemeester laat weten dat de politiezone vanaf 1 januari 2017 fusioneert met de politiezone Tervuren. De politiezone groeit zo aan tot ca. 100 medewerkers. Het is de bedoeling dat in elke gemeente 1x/week geflitst wordt.
Een lid informeert naar de tellingen zwaar verkeer op de N253. Voor de kilometerheffing zijn er tellingen gebeurd. AWV wou de gewenningsperiode overbruggen voor er nieuwe tellingen gebeuren.
Een lid vraagt of er nog sprake is van uitbreiding parking Ter Dijle. De schepen laat weten dat daarvoor deze legislatuur geen middelen voorzien zijn. Voor Korbeek-Dijle zijn deze legislatuur een atletiekpiste en nieuwe jeugdlokalen voorzien.
Een lid vraagt of de gemeente inspraak heeft in de plannen voor de N253. De schepen legt uit dat de gemeente mee moet investeren in de voetpaden. Hierin zullen we dus wel inspraak hebben. De schepen bevestigt dat nu na het uitvoeren van de flankerende maatregelen het zicht voor bestuurders verbeterd is en dat vooral de zwakke weggebruikers hiervan de dupe zijn.
3. Stand van zaken fietspad Neerijse steenweg en fietspad Boskee
De startnota fietspad Neerijse steenweg werd goedgekeurd op RMC 16/2/2016. De projectnota dient nu opgemaakt te worden in overleg met het studiebureau voor het ontwerp. (voor de startnota en projectnota werd een ander studiebureau aangesteld dan voor het dossier).
Voor het fietspad Boskee werd de eerste versie van de startnota opgemaakt door het studiebureau Talboom. Deze dient besproken te worden op een GBC. Daarna zal aan de mobiliteitsraad advies gevraagd worden.
4. Verslag overleg met De Lijn
Schepen Marc Morris heeft 21 oktober 2016 en 6 december 2016 overleg gepleegd met De Lijn en buurgemeenten waarbij het aanbod werd geëvalueerd en de doorstroming in de gemeente. De Lijn zet vooral in op doorstroming. Bij het verslag gevoegd is de presentatie van De Lijn van de 2 vergaderingen terug te vinden.
Volgens een lid is het aanbod van de Lijn voor de toekomst in Korbeek-Dijle weinig hoopvol. Lijn 395 is zeer succesvol en krijgt rond 7 uur een bijkomende verbinding. Deze Lijn zal via Gasthuisberg rijden. Dit zou volgens het lid een achteruitgang betekenen.
5. Overleg Oud-Heverlee beperking zwaar verkeer
Onze schepen heeft overleg gepleegd met de nieuwe schepen van mobiliteit in Oud-Heverlee (Mattias Bouckaert). De schepen is bereid om een beperking zwaar verkeer (7,5 ton) voor de Stationsstraat voor te leggen aan het schepencollege op vraag van de gemeente Bertem. Oud-Heverlee bekijkt de doorstroming zwaar verkeer en bekijkt of het haalbaar is.
6. Tijdelijke parking Het Blok
De parking over het gemeentehuis zal bij de werken aan Het Blok (start 30 januari) dienst doen als werfweg. Er zal daar dan niet meer kunnen geparkeerd worden. Er wordt als alternatief een tijdelijke parking aangelegd op het braakliggend terrein naast het Ideetje. De vergunning werd bekomen. Op het gemeenteplein zullen tijdens de werken tijdelijk een paar parkeerplaatsen sneuvelen.
7. Beslissing Deputatie afrekening schoolomgeving De Waaier
De gemeente zal voor de werken schoolomgeving De Waaier nog subsidies ontvangen. Het einddossier werd goedgekeurd in de Deputatie.
8. Aanleg Dijlepad in eigen beheer
Na een moeizame overlegperiode met de provincie en Natuur en Bos werd beslist om in eigen beheer onderhoudswerken uit te voeren aan het Dijlepad.
Vergadering van 12 december 2016
VARIA - LEDEN
Bespreking
1. Geen ophaling roze zakken
Voor de roze zakken is er geen huis-aan-huisophaling maar moeten de zakken door iedereen naar het containerpark gebracht worden. Naar mobiliteit en milieu is het geen goede zaak dat iedereen moet rijden voor zijn roze zak.
De schepen legt uit dat ecowerf met een proefproject voor ophaling bezig is. De factuur voor de gemeente zal bij ophaling stijgen. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om de tussenperiodes voor ophaling te vergroten?
2. Huisreglement mobiliteitsraad (verlenen advies, opmerkingen op voorlopig verslag, punt agenderen)
Art 4. van het huisreglement vermeldt dat voorstellen van de agenda naar de voorzitter moeten gestuurd worden. Best is de secretaris in cc. te zetten.
Ook eventuele opmerkingen op het voorlopig verslag mogen gestuurd worden naar voorzitter en secretaris.
Wanneer de raad advies uitbrengt zal in de toekomst gesproken worden over: de raad kan positief advies geven mits voldaan wordt aan de opgenomen opmerkingen.
3. Agendapunten volgende vergadering
Volgende vergadering wordt behandeld:
• MER GRUP regionaalstedelijk gebied Leuven
• terugkoppeling bespreking fijn stof milieuraad
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.