ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 8 mei 2017

 

Aanwezig:

Marc MorrisWaarnemend voorzitterCD&V

Joël Vander ElstBurgemeesterGEMBEL - OPEN VLD

Marieke CyffersSecretaris

Chris GoidtsLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Johan Van BruystegemLid raad

Walter EveraertLid raad

Willy WautersLid raad

Christian DenisLid raad

Wim DevroeyLid raad

Bart GrobbenLid raad

Joris FonteynWaarnemer

 

Verontschuldigd:

Els Van den broeckVoorzitter

Hugo BussersOndervoorzitter

Annemie LenaertsLid raad

Arlette De PaepeLid raad

Stefaan HoremansLid raad

 

Afwezig:

Els VandenboschLid raad

Helmut JacobsLid raad

Lucien HombleLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 8 mei 2017

 

GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 12 DECEMBER 2016

 

 

Bespreking

Het verslag van de vergadering van 12 december 2016 wordt goedgekeurd.

 

Nieuwe datum volgende vergadering: 16 oktober 2017 om 20 uur

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 8 mei 2017

 

HERAANLEG CENTRUM LEEFDAAL: PRESENTATIE EN STAND VAN ZAKEN

 

 

Bespreking

De schepen geeft een presentatie over de heraanleg centrum Leefdaal. Deze presentatie werd ook gegeven op het infomoment voor de adviesraden op 20 februari 2017.

Meer info is te raadplegen op de website: http://www.bertem.be/product/517/heraanleg-centrum-leefdaal

 

Een lid verwijst naar de kasteelvijver en vraagt of er aan de loop van de Voer zelf ook iets verandert.

De schepen legt uit dat er een nieuwe instroom en uitstroom wordt gebouwd op de plaats waar deze nu ook aanwezig zijn. Wat ons dossier betreft verandert er niets aan de Voer. Er is een mogelijkheid dat de Provincie van de opportuniteit gebruik wil maken om een vistrap te construeren om het niveauverschil aan de molen te overbruggen.

 

Werkt de vijver nu ook al niet als buffer?

De schepen vertelt dat in zijn jonge jaren de instroom/uitstroom gebruikt werd om de vijver leeg te laten lopen om bv. onderhoudswerkzaamheden aan de vijver te kunnen uitvoeren. Nadien werd de vijver dan terug gevuld met water van de Voer en van de aanwezige bronnen. De laatste tientallen jaren werd dit niet meer gedaan, mede door de vervuiling van het water van de Voer. De vijver werkt dus momenteel eigenlijk niet als buffer (de instroom staat dicht).

 

Een lid vraagt of er nog inspraak mogelijk is na de ontwerpplannen?

Het voorontwerpplan wegenis en riolering is ondertussen uitvoerig besproken geweest, alle betrokkenen en de gemeenteraadsleden hebben hun suggesties kunnen doen. Alle opmerkingen zijn besproken, de terechte opmerkingen worden momenteel verwerkt in de ontwerpplanen. Het is niet meer de bedoeling om voor het wegenis- of rioleringsontwerp nog een inspraakmoment te organiseren. De uiteindelijk ontwerpplannen kunnen uiteraard nog op een volgende mobiliteitsraad getoond worden. Wat betreft het gemeenteplein is er een werkgroep opgericht met afgevaardigden van de politieke partijen uit de gemeenteraad. Tijdens de vergaderingen van de werkgroep wordt getracht tot een ontwerp te komen waar verschillende functies/wensen worden samengevoegd op het plein. Een uitgewerkt voorontwerp van het gemeenteplein zal aan de bevolking voorgelegd worden waarbij opnieuw mogelijkheid is tot inspraak en participatie.

 

Wanneer starten de werken?

Momenteel liggen de voorontwerpdossiers bij de ambtelijke commissie van de Vlaamse Milieumaatschappij voor goedkeuring van de financiering van het aandeel van Infrax en Aquafin. Ondertussen is het studiebureau verder aan het werken aan het ontwerpdossier. Na goedkeuring dient nog een bouwvergunning bekomen te worden, aanbestedingsdossier opgemaakt, aanbesteding voeren, aannemer aanstellen. We hopen nog steeds dat in het voorjaar van 2018 kan gestart worden met de eerste fase. Daarnaast is er nog een vertragend element in het stuk Kerkring/Kleine Kerkstraat. Hiervoor dient nog een archeologienota opgemaakt te worden. De voorbereidende stappen zijn hiervoor genomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 8 mei 2017

 

QUICK WINS EN HERAANLEG VOETPADEN NIJVELSEBAAN

 

 

Bespreking

De schepen licht toe dat op de gemeenteraad van 25 april 2017 de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaamse gewest werd goedgekeurd voor de realisatie van 2 quick wins en de aanleg van voetpaden langs de Nijvelsebaan (N253).

Een quick win is een maatregel die AWV wil uitvoeren om de verkeersveiligheid op de Nijvelsebaan in Korbeek-Dijle op korte termijn te verhogen. Ter hoogte van de Putstraat en Begijnhof zal AWV gronden verwerven om er een bochtverbreding uit te voeren. Gezien de gemeente Bertem, maar ook Huldenberg in het verleden meermaals vragende partij was om de situatie op de Nijvelsebaan voor de trage weggebruikers te verbeteren in afwachting van een volledig heraanleg, zal AWV, op vraag en kosten van de gemeente Bertem, over een totale lengte van 875 m langs de N253 ook de voetpaden herstellen en heraanleggen. Op die manier wordt steeds aan 1 zijde een voetpad voorzien voor de inwoners. Gezien de bermen op privé-terrein gelegen zijn dienen de inwoners wel hun toestemming te geven voor de aanleg van een voetpad op hun terrein.

 

Tussen Ter Dijle en de Kleine Hollestraat wordt voetpad in kiezelsteen/dolomiet/kassei afgewisseld met berm. Kan de verharding éénvormig gemaakt worden?

Dit wordt bekeken.

 

Kan er voor de fietsers geen fietssuggestiestrook voorzien worden op de Nijvelsebaan?

De vraag kan gesteld worden, maar het is AWV die deze beslissing moet nemen.

 

Een ander lid laat weten dat er nu een mooi alternatief is via het Dijlepad (alhoewel niet verlicht) dat veel gebruikt wordt door zowel fietsers als voetgangers. Hij wijst erop dat het stukje tussen de Stationsstraat en de Veeweide te smal is om te kruisen en dat dit breder zou mogen gemaakt worden.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 8 mei 2017

 

VARIA - GEMEENTE

 

 

Bespreking

Fietsverbinding Leuven: Ijse-route

De provincie wil een fietsroute verwezenlijken die van Overijse richting Leuven gaat. Op grondgebied Bertem loopt de fietsverbinding via Kleine Broekstraat - Nijvelsebaan - Moeys - Dijlepad. De fietsverbinding loopt over verschillende bestemmingsgebieden (natuurgebied, beschermd landschappelijke waardevolle gebieden, ...) waar andere administraties met vaak tegenstrijdige opvattingen/doelstellingen/wensen hun adviezen geven. Bertem heeft tijdens de vergadering aangegeven dat de administraties best niet louter blijven vasthouden aan hun eigen doelstellingen maar meedenken aan een veilige oplossing voor fietsers en voetgangers.

 

Stand van zaken snelheidscontroles Bertem

De uitgevoerde snelheidscontroles kunnen geraadpleegd worden op: http://www.lokalepolitie.be/5908/verkeer/controles/resultaten

Er wordt getracht wekelijks in elke gemeente van de politiezone 1x te flitsen. Op de Nijvelsebaan werd 1x geflitst in de laatste 3 maanden, nl. op 24 januari 2017. Onze politiezone heeft 2 flits apparaturen.

 

Een lid vraagt of er geen brief naar de minister van mobiliteit kan gestuurd worden of op N253 trajectcontrole kan worden uitgevoerd? AWV geeft zelf aan dat de N253 een heel onveilige baan is voor fietsers.

De burgemeester beaamt dat op de Nijvelsebaan te snel wordt gereden. Hij zegt dat een trajectcontrole niet alleen moeilijk is op dit stuk (vele zijstraten) maar ook een vertekend beeld gaat geven doordat de snelheid in de scherpe bochten fel naar beneden gaat waardoor ook het gemiddelde zal zakken.

Daarnaast wordt erop gewezen dat soms (niet in het bijzonder voor de Nijvelsenbaan) de perceptie van snelheid fout wordt ingeschat (bv. tractor, bus, vrachtwagen in een smalle straat)

 

ANPR camera's

Er is een plan in opmaak voor de 4 gemeentes van de politiezone voor de plaatsing van ANPR-camera's aan de invalswegen. Deze camera's registreren al het inkomend en uitgaand verkeer en kan zo (in de eerste plaats) helpen bij het vinden van de daders van inbraken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 8 mei 2017

 

VARIA - LEDEN

 

 

Bespreking

Stand van zaken MER Gewestelijk RUP afbakening regionaalstedelijk gebied Leuven

Het Departement Omgeving heeft op 30 januari 2017 het plan-MER Gewestelijk RUP Afbakening regionaalstedelijk gebied Leuven goedgekeurd. Het GRUP heeft tot doel om zones aan te wijzen voor stedelijk wonen, regionale bedrijvigheid, stedelijke open ruimtefuncties, ... Het plangebied situeert zich niet in Bertem. Het betreft o.a. wel de uitbreiding van ziekenhuis Gasthuisberg, dus uiteraard zullen wij hier invloed van ondervinden (bv. op gebied wonen, verkeer).

 

Fietsstraat Egenhovenstraat

De regels van de fietsstraat worden niet altijd gerespecteerd. Buiten de borden geeft de weginrichting niet aan dat je je in een fietsstraat bevindt. Kan er geen groot symbool geschilderd worden van de fietsstraat bij begin en einde?

Dit wordt bekeken.

 

Snelheidscontroles Nijvelsebaan Korbeek-Dijle

Zie puntje varia - gemeente - stand van zaken snelheidscontroles Bertem

 

Bustraject De Lijn nr. 395

Bus 395 rijdt nu vanuit Korbeek-Dijle via Gasthuisberg naar het station. De bus rijdt 10 minuten langer dan vroeger door deze omweg (en de snelheidsbeperking tot 20 km/h op de Bondgenotenlaan Leuven) waardoor aansluiting met de trein wordt gemist.

Bus 316 (Leefdaal) rijdt nu niet meer via Gasthuisberg, terwijl ook hier vraag naar was. De Lijn komt (voorlopig?) niet terug op zijn genomen beslissing. Ter info: De Lijn is momenteel bezig met de uitwerking van een masterplan met regionetten en periferienetten (deelgemeente Bertem hoort mogelijks nog in de periferie van Leuven).

 

Sluipverkeer N253 - kilometerheffing

Heeft de gemeente al cijfers van AWV van de verkeerstellingen zwaar verkeer voor en na de invoering van de kilometerheffing?

Op het overleg van 6 oktober had AWV de hertelling nog niet gedaan op de N253. De vraag wordt herhaald. Het aanvoelen is inderdaad wel dat er meer zwaar verkeer op de N253 zit, niet alleen met de invoering van de kilometerheffing maar mogelijks ook omdat de N253 op het bedrijfsvervoersplan in ingetekend als verbindingsroute naar o.a. Waver.

 

Parkeren op de N253

Regelmatig wordt op de gelijkgrondse berm, vlak naast de straat geparkeerd waardoor er geen vrije ruimte van 1m is voor voetgangers. De wegcode zegt dit nochtans.

Het kan niet de bedoeling zijn dat voetgangers de straat op moeten. Er wordt een artikel voorbereid voor Info Bertem om de inwoners hierop te wijzen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.