Vergadering van 22 juni 2015
GOEDKEURING VORIG VERSLAG VAN MOBILITEITSRAAD 12 JANUARI 2015
Bespreking
Na de verwelkoming van de twee nieuwe leden en de voorstelling door ieder lid van de mobiliteitsraad, wordt het verslag van de mobiliteitsraad van 12 januari 2015 goedgekeurd.
Schepen Jan Buysse geeft feedback bij de punten van de vorige vergadering:
• Mobiliteitsplan Bertem
Er wordt verder aan gewerkt mede op basis van de opmerkingen van de mobiliteitsraad. De GBC (Gemeentelijke Begeleidingscommissie) is op vrijdag 19 juni samengekomen en heeft de gemeentelijke visie op onze mobiliteit positief geadviseerd. Het gaat hier om een lange procedure die reeds in de vorige legislatuur is opgestart. Einde september wordt het plan voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad, dan volgt een openbaar onderzoek. De verzamelde mobiliteitsraad, Gecoro en milieuraad zullen samen info krijgen over het geheel. De bedoeling is om het mobiliteitsplan definitief goed te keuren tegen het einde van dit jaar. Het huidige mobiliteitsplan blijft gelden zolang er geen nieuw is. Op de vraag of niet iedereen mag komen naar de infovergadering, antwoordt de schepen dat deze beslissing nog moet worden genomen, maar dat dat wat hem betreft geen probleem is.
• Punten 2, 3 en 4 gaan verder op zaken die in het mobiliteitsplan staan geschreven. Er wordt altijd verder gebouwd op de visie die er is. Een lid vraagt of er een harmonisatie is tussen de omliggende gemeenten. De schepen antwoordt bevestigend, nl. voor die gevallen waar het bovengemeentelijke materie is, bv. de categorisering van de wegen. Niet iedereen heeft dezelfde visie daarover, cfr. Egenhovenstraat. De rol van het Vlaams Gewest is om dit bovenlokaal in het oog te houden.
• Verkeerscirculatieplan VBS De Waaier
Het subsidiedossier van de gemeente is door de provincie goedgekeurd; het bestuur ontvangt een subsidie van een kleine 50 000 euro om de plannen te kunnen realiseren. De gemeente probeert de aanleg van de stoep en de tijdelijke enkelrichting in orde te krijgen tegen 1 september.
Een lid vraagt wat er moet gebeuren met de ingestorte muur op de stoep langs de Groenendaal? Volgens de schepen is dit niet de meest natuurlijke route voor voetgangers. Hij legt uit dat deze muur privé eigendom is. De hekken zijn door de gemeente gezet omwille van de veiligheid. De eigenaar is aangemaand om de muur te herstellen.
Vergadering van 22 juni 2015
COMMUNICATIE-ACTIES ZONE 30 SCHOOLOMGEVINGEN
Toelichting
Aan de leden van de mobiliteitsraad wordt gevraagd om ideeën aan te reiken voor een sensibilisering van automobilisten voor het respecteren van de verkeersregels en meer bepaald van de snelheidsbeperkingen. Het idee was om een actie te doen naar iedereen die zich in een schoolomgeving wel eens bezondigt aan het niet respecteren van de zone 30. Welke concrete actie(s) hebben de leden van de mobiliteitsraad in gedachten?
Bespreking
De school communiceert bv. al wel naar de ouders, maar we moeten ons richten naar alle weggebruikers.
Een lid vraagt zich af of er wel een probleem is; zijn er veel mensen die te snel rijden? Een ander lid beweert dat niemand aan 30 km/u rijdt in de Neerijse Steenweg. Volgens een ander lid kan men aan De Waaier niet veel sneller rijden. In de buurt van de gemeenteschool van Leefdaal rijdt men ook niet te snel door de overvloed aan verkeer. Een lid meent dat men in een zone 30 repressief moet optreden; het is een kwestie van juist signaliseren, iedereen kent verkeersreglement. De korpschef deelt mee dat hij over slechts één voertuig en één personeelslid beschikt om snelheidscontroles te houden in de 3 gemeenten. Alleen in Bertem is de zone 30 ruimer dan de omgeving van een school, in de andere gemeenten van de politiezone is de zone 30 alleen gerelateerd aan de scholen.
Als het toestel werkt zoals het hoort, is de frequentie van de controles heel laag. De buurt rond de school van Leefdaal wordt misschien 5 of 6 keer per jaar aangedaan, voor een periode van een half uur. Sinds 2-3 jaar worden meer controles uitgevoerd, ook meer in zones 30. De resultaten worden ook gecommuniceerd via Info Bertem.
Een lid oppert dat handhaving één element is, maar dat inrichting en sensibilisering ook belangrijk zijn. De drie moeten naast mekaar staan. Vele mensen zijn zich er te weinig bewust van en houden zich er niet aan.
De schepen voegt toe dat het voorliggende vraag aan de mobiliteitsraad is om te onderzoeken hoe we ouders en passanten voor een stuk kunnen aanspreken met een boodschap die aanslaat; het is niet de bedoeling om zo veel mogelijk boetes uit te schrijven, maar om hen te overtuigen om er op een bewuste manier meer aandacht aan te geven.
Door de leden van de mobiliteitsraad worden een aantal ideeën opgeworpen:
• Octopuspalen in de buurt van de scholen? (Deze staan er al)
• Iets dat via het informatieblad van de gemeente wordt verspreid, bv. affiches
• Tijdelijke signalisatie bv LED-borden die je kan huren. Vrije tekst die je kan invoeren. Kost wel geld, niet beschikbaar bij politiezone. Alleen oplichten bij begin en einde schooltijd. In de kern is het altijd zone 30.
• Een radar plaatsen voor het begin van de zone 30, die begint te flikkeren wanneer je de toegelaten snelheid overschrijdt. Nu staan ze andersom. Mensen zijn soms verstrooid, je wordt herinnerd aan de maximum snelheid verderop, dit is efficiënter.
• In een vreemd dorp ben je niet altijd bij de les, een zone 30 valt niet altijd op; is de zone 30 altijd lang genoeg aangekondigd en correct aangegeven? Je moet het niet alleen aan de borden, maar ook aan de inrichting van de weg zien. Je kan dit alleen op langere termijn in orde brengen. Zijn de zones 30 op dit moment goed genoeg aangegeven?
• Je zou een verkeersbord C43 (snelheidsbeperking) kunnen aankondigen met een vooraankondiging bv. 200 meter vooraf. De schepen meent dat er al zodanig veel borden zijn dat je ze niet meer ziet. Volgens hem is het niet zo moeilijk om van 50 km/u naar 30 km/u te zakken.
• Het asfalt ziet er altijd hetzelfde uit, je zou een zone 30 moeten kunnen herkennen aan een versmalling, een andere wegbedekking, een plateau... De schepen beaamt dit en geeft als voorbeeld het begin van de zone 30 aan de Boskee in Leefdaal; daar stond het bord van het begin van de zone 30 in de berm, bijna tussen de bladeren. Recent is dit bord herzet tot op de wegversmalling, zodat het veel beter zichtbaar is.
• Een snelheidsmeter gekoppeld aan een rood licht; wie te snel rijdt, staat verderop voor een rood licht. Dit doet denken aan een voorstel van De Lijn om in het midden van de Blokkenstraat een rood licht te zetten. Zo heeft de Blokkenstraat geen voorrang meer op het verkeer op de steenweg en kan het verkeer op de steenweg vlotter verlopen.
• In Hamme-Mille als je van Waver komt, staat er een bord dat aangeeft welke boete je krijgt als je te snel rijdt.
• Kunnen we het niet ludieker aanpakken dan de snelheidsindicatieborden (en dus niet vermanend)? Bv. in Zweden en Noorwegen staat altijd kinderspeelgoed voor de deur van de scholen, dit is een effectieve manier om aandacht te trekken.
• De mensen die de zone 30 willen respecteren, herkenbaar maken bv. een sticker op de wagen?
• De twee snelheidsindicatieborden die we kunnen kopen met de provinciale subsidies zijn in eerste instantie bedoeld voor De Waaier, maar deze kunnen in principe wel overal in de gemeente geplaatst en verplaatst worden.
• Kinderen kunnen zelf het slachtoffer zijn. Zij zijn zich niet bewust van de wegcode, ook zij moeten de verkeersregels respecteren. Daar wordt te weinig aandacht aan geschonken. Ook via de kinderen kunnen de ouders bewust gemaakt worden. Twee jaar geleden heeft de vzw Over-hoop getuigenissen gebracht in de klassen. De school moet sensibiliseren via getuigenissen van slachtoffers. Een lid meent dat het eerst de taak van de volwassenen is om hun kinderen de verkeersregels te laten naleven.
Samenvatting:
• Rond infrastructuur, het aanduiden van zones, borden enz. blijven investeren
• Signalisatieborden met tekst om respect te vragen voor de zone 30. Hoeveel kost dit?
• Sticker en affiche om op te hangen
• Een gecoördineerde actie met de 3 scholen
• De campagne moet af en toe herhaald worden.
Vergadering van 22 juni 2015
HERAANLEG ROND PUNT EGENHOVENSTRAAT-J. VANLAERSTRAAT
Toelichting
Het rond punt zal worden heraangelegd ten behoeve van een bushalte en oversteekplaats voor fietsers. Aan de mobiliteitsraad worden 2 hoofdvarianten ter bespreking voorgelegd.
Bespreking
Schepen Jan Buysse geeft toelichting bij dit punt. De huidige busterminus heeft geen plek, de bus staat er los voor een garage en er is geen plaats voor een bushokje. De eigendomssituatie van de bermen is niet eenvoudig, verschillende plannen spraken mekaar tegen. Het kruispunt is heel groot, misschien kunnen we iets creatiever omgaan met deze ruimte om de bus een plaats te geven.
Het kruispunt is ook niet overzichtelijk voor de fietsers. Waar begint en eindigt het fietspad? De fietser wordt aan zijn lot overgelaten, de meesten trekken hun plan op het kruispunt. De bedoeling van de herinrichting is om de fietser duidelijker te maken wat van hem wordt verwacht, waar hij kan en mag rijden.
Twee hoofdalternatieven worden voorgelegd:
• Voorstel 1: de bus wordt geplaatst rechts richting Egenhoven. De rotonde blijft bestaan en de hiërarchie van de 3 aansluitende straten blijft dezelfde. De bushalte wordt in één van de bogen geplaatst.
Een subvariant is hetzelfde ontwerp maar dan met groenzones.
• Voorstel 2: het rond punt wordt opgeheven. Mensen die van Egenhoven komen, mogen niet richting de school rijden, maar naar de Ferd. Vanlaerstraat en dan de Dorpstraat. De bushalte zou op één van de overblijvende plekken op de rotonde worden geplaatst. De wachtzone voor de bussen komt aan de middencirkel van de rotonde. De boogstralen moeten nog worden nagekeken en besproken met De Lijn; er moet genoeg plaats zijn voor de draaibewegingen van de gelede bussen. Normaal gezien is het kruispunt groot genoeg om dit ontwerp te realiseren.
De schepen heeft deze ontwerpen al informeel besproken met Sarah Van Geit van de provinciale dienst voor mobiliteit. De Egenhovenstraat is een belangrijke provinciale fietsroute. Er zou een fietsoversteekplaats moeten komen.
Verschillende leden uiten hun bezorgdheid voor de mogelijkheid om snelheid te ontwikkelen in voorstel 2; auto's zouden vrij spel krijgen. De grote bocht, met een breed zicht, zou expresswegachtig overkomen. Anderzijds moet er bij een rotonde wel voorrang worden gegeven. De waarnemend korpschef stelt voor om een rammelstrook aan te leggen om de snelheid af te remmen. Een ander lid stelt voor om de aslijn anders in te tekenen en de 'bult' (verkeerseiland aan de zuidzijde van de Egenhovenstraat) aan de noordzijde te leggen, zodat auto's die vanuit Egenhoven komen, een bocht moeten nemen.
Een lid vraag dat er een bushokje en fietsenstalling worden voorzien; het is een tendens dat kinderen met de fiets naar de bushalte rijden en dan met de bus naar Leuven rijden.
De schepen bevestigt dat deze halte-infrastructuur er zal komen.
Een lid vraagt om aan alle kanten een degelijk voet- en fietspad aan te leggen. Er wordt verwezen naar het nieuw aangelegde fietspad in Egenhoven. Als er geen apart voetpad wordt aangelegd, moet men ook aan de voetgangers denken bv. door het toenemend aantal elektrische fietsen.
Hoe moet de rotonde worden ingericht voor de fietsers? Er moet een goede overgang worden voorzien van het fietspad naar fietsen op de rijweg cfr de Boskee. Een mogelijk idee is om gemengd verkeer te maken en om het fietspad op de Egenhovenstraat te laten eindigen vóór het kruispunt en vervolgens de fietsers op de rijbaan te laten fietsen.
Een lid vindt deze rotonde geen geschikte plaats om de bus te laten stoppen, maar De Lijn wil niet verder rijden.
Na de gedachtenwisseling deelt de schepen mee dat De Lijn en de provinciale ambtenaar zich het meest kunnen vinden in voorstel 2, omdat het het meest leesbaar en compacter is.
Dit moet nog wel in detail worden uitgewerkt. We moeten er bv. ook voor zorgen dat mensen niet van hun huis worden afgesloten. Er zijn intussen ook meer huizen gebouwd dan weergegeven op het plan.
Samengevat vraagt de mobiliteitsraad aandacht voor de volgende aspecten:
• Als de rotonde wordt heringericht voor de bus, moet er voldoende aandacht gaan naar de fietsers, fietspaden in alle richtingen... De aandacht voor de fietser moet meegenomen worden bij de verdere uitwerking van de plannen.
• Het ontwerp moet oplossingen bieden voor een aangepaste snelheid van de auto's.
• Er moet worden onderzocht of er wel plaats is om 2 gelede bussen achter mekaar te plaatsen aan de middencirkel van de rotonde.
Vergadering van 22 juni 2015
FIETSVERKEER DORPSTRAAT, BOSSTRAAT, MEZENSTRAAT, EGENHOVENSTRAAT, ...
Toelichting
Op diverse verkeersassen is de fietsinfrastructuur onvolledig of onduidelijk. Soms ontbreekt ook de plaats op het smalle wegprofiel. Mogelijkheden zijn de omvorming van de stoep tot fietspad, de aanleg van fietssuggestiestroken of aanliggende fietspaden (fietsstroken)…
In afwachting van een definitieve visie wordt een verkennende bespreking gehouden.
De schepen licht dit agendapunt toe. Als fietser zou je een veel leesbaarder situatie moeten krijgen, daar is nog werk aan, zeker op de grote assen. Je zou algemene principes moeten kunnen vooropstellen.
De schepen wil het denkwerk hierover als 'huiswerk' meegeven aan de leden van de adviesraad. Hij heeft hier een eerste gedachtenexperiment rond uitgeschreven, dat wordt uitgedeeld aan de leden, zodat iedereen erover kan nadenken tegen de volgende keer. Je zou een duidelijk onderscheid moeten hebben: waar mikken we op wegen 50 km/u, waar 30 km/u... Voor een bepaald type weg zou je een bepaalde type inrichting moeten hebben.
Voorstel van fietsstructuur:
Wegen >= 50 km/u - lokale weg 1 of 2
Voetpad > 1 meter
Huizen > 1,5 meter van fietspad
-> fietspad i.p.v. voetpad
-> duidelijke en comfortabele overgang fietspad-straat
-> continuïteit
Voetpad < 1 meter
Huizen < 1,5 meter van fietspad
-> afgelijnde fietsstroken (bij voorkeur) (voldoende plaats gewone wagens, geen geparkeerde wagens)
-> fietssuggestiestrook of versmald wegprofiel
Zone 30 - lokale weg 1 of 2
-> fietssuggestiestrook of versmald wegprofiel
Bespreking
Een lid pleit voor toepassing van het STOP-principe.
Er wordt verwezen naar het principe in Nederland, waar de fietspaden helemaal apart van de autorijwegen liggen. De realisatie van aparte fietspaden is in de praktijk niet eenvoudig, bv. het Dijlepad: de gemeente krijgt geen toelating voor de aanleg van een fietspad, wel voor een 'onderhoud' van het bestaande pad. Een lid meent dat Natuur en Bos wel bereid zou zijn om toelating te geven voor de aanleg van een fietspad.
Een lid verwijst naar de aanleg van fietssnelwegen; in dat kader moet nagedacht worden over de aanleg van aparte fietspaden.
Een lid wijst op de tendens naar meer fietsverkeer. Bertem mag niet achterlopen op de evolutie.
Vergadering van 22 juni 2015
VARIA
Bespreking
Buslijn vanuit KD
Buslijn 395 langs de Nijvelsebaan is perfect als je in Leuven moet zijn maar niet als je een aansluiting met de trein moet hebben; je bent steevast te laat voor de IC-treinen bv. 7.19 u Knokke Blankenberge. De volgende treinen zitten overvol. Het lid heeft al een brief geschreven naar De Lijn, maar heeft geen antwoord gekregen. Zijn voorstel is om de bus om 6.45 uur te laten vertrekken. Heel wat mensen in Korbeek-Dijle klagen daarover.
Opstappen in Oud-Heverlee is geen alternatief.
De schepen antwoordt dat De Lijn overleg heeft aangekondigd met de gemeente. Dit wordt in de bespreking meegenomen.
Verkeersbordendatabank
Een lid verwijst naar recente berichten in de pers. Hij vraagt of dit wordt bijgehouden door de gemeente. Dit wordt door de gemeentesecretaris nagevraagd.
Sluipverkeer
Een aantal mensen rijden via de wijk, zij hebben dan voorrang om rechtstreeks door te steken naar de Egenhovenstraat.
Fietspad Meerbeeksesteenweg
Het fietspad langs de Meerbeeksesteenweg onder de bomen is zo goed als onberijdbaar. Er is een poging geweest om met asfalt de omhooggeduwde beton te overbruggen, maar dit zijn volgens het lid wipplankjes.
De schepen antwoordt dat de bomen aan de kant van het veld een afgrond hebben en dat zij met hun wortels de betonplaten omhoogduwen. Eigenlijk zouden de bomen gerooid moeten worden om dit definitief te kunnen oplossen. Dit is niets om op korte termijn te kunnen doen.
Speelstraten
Een lid heeft de goedkeuring van 2 straten gezien. Kan dit niet voor meerdere jaren worden aangevraagd? De schepen vindt dit een goede suggestie.
Signalisatie
Als de technische dienst aan het werken is, zetten ze signalisatie. Het lid vraagt om deze liefst niet op het fietspad te zetten, want dan moet je als fietser op de weg.
Fietsostrades
Een lid vraagt of de gemeente Bertem zich hiervoor engageert? Volgens hem zegt de provincie dat Bertem in het programma van volgend jaar zit voor de fietssnelweg Leuven-Tervuren.
Nijvelsebaan
Het plaatje 70 km/u hangt dicht bij het bord bebouwde kom.
Kleine Broekstraat
Een lid vraagt om de putten op te vullen met asfalt.
Dijlepad
Een lid vraagt wanneer het Dijlepad wordt hersteld. De schepen antwoordt dat we mikken op subsidies van de provincie via een Europees project. Het lid noemt de situatie van het pad in de winter echt slecht. Het pad wordt ook gebruikt door joggers uit Leuven. Met subsidies kan je veel meer realiseren. Voor het Dijlepad gaat het over het onderhouden ervan (geen heraanleg), we mikken op subsidies in het kader van het plattelandsbeleid.
Files in dorp Korbeek-Dijle
Er is bij sommige bewoners een grote bezorgdheid over fijn stof door draaiende, stilstaande motoren. Volgens het lid staat het verkeer 1,5 uur per dag stil in het dorp. Vraag is om na te denken over oplossingen die maken dat het verkeer traag maar gestaag doorgaat. Is er een mogelijk om het verkeer op te houden voor het dorp?
Volgende vergadering
5 oktober 20 uur in het gemeentehuis
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.