ADVIES

Mobiliteitsraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 10 februari 2020

 

Aanwezig:

Joël Vander ElstBurgemeesterGEMBELANGEN OPEN VLD

Marieke CyffersSecretaris

Christian DenisLid raad

Dirk Van CompernolleLid raad

Jef Van HolsbekeLid raad

Willy WautersLid raad

Mathieu CaudronVoorzitter

Agnetha Van PeeLid raad

Thomas DhoeyLid raad

Walter EveraertLid raad

Chris GoidtsLid raad

Joke HimpensLid raad

Philippe MartensLid raad

Lies Van RossenLid raad

Marc MorrisLid raadCD&V

Sonja HertogsLid raad

 

Verontschuldigd:

Arlette De PaepeOndervoorzitter

Jan Van den AuweeleLid raad

Bart GrobbenDeskundige politie

 

Afwezig:

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 10 februari 2020

 

GOEDKEURING VERSLAG VAN DE MOBILITEITSRAAD VAN 18 NOVEMBER 2019

 

 

Bespreking

Volgende opmerkingen werden expliciet opgenomen in het vorige verslag.

1- Het voorstel om een denkoefening te doen over hoe op korte en op lange termijn de uitbouw van het trage wegennet een alternatief kan zijn voor knelpunten in de dorpskern. Met een specifieke aandacht voor de trage wegen die kunnen uitgebouwd worden  als veilige wegen voor fietsers en/of voetgangers voor schoolverkeer en lokaal verkeer tussen de dorpen.

 

2- Een tweede punt is het voorstel om in de eerstkomende adviesraad een voorstelling te geven (met PowerPoint)  over de uitgangspunten en krachtlijnen van de mobiliteitsplan en visie van de gemeente en wat de vorige adviesraad hiermee gedaan heeft.

 

3- Een derde punt is dat we specifiek zouden inzoomen op veiligheid- en mobiliteitsaspecten van het masterplan voor de heraanleg van de dorpskern in Leefdaal

 

Het verslag van de vergadering van 18 november 2019 wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 12/08/2020
Overzicht punten

Vergadering van 10 februari 2020

 

VERKIEZING VOORZITTER EN ONDERVOORZITTER

 

Toelichting

Mathieu Caudron heeft zijn kandidatuur voor voorzitter via mail ingediend.

Arlette De Paepe is bereid de rol van ondervoorzitter op zich te nemen.

 

 

Bespreking

De leden van de mobiliteitsraad gaan akkoord dat Mathieu Caudron voorzitter wordt en Arlette De Paepe ondervoorzitter.

 

De voorzitter ligt toe dat hij in zijn professionele carrière als hoofdinspecteur van de verkeersdienst Leuven elke dag met mobiliteit bezig is.

 

 

 

Publicatiedatum: 12/08/2020
Overzicht punten

Vergadering van 10 februari 2020

 

TOELICHTING GEACTUALISEERD MOBILITEITSPLAN 2016

 

Toelichting

Welke thema's werden behandeld in het geactualiseerd mobiliteitsplan uit 2016? Er wordt een toelichting gegeven aan de hand van een presentatie.

 

De actualisatie van het mobiliteitsplan is terug te vinden op de website: https://www.bertem.be/product/216/mobiliteitsplan

 

 

 

Bespreking

Schepen Marc Morris geeft uitleg bij de presentatie over het geactualiseerd mobiliteitsplan 2016.

In 2002 werd het eerste mobiliteitsplan opgemaakt samen met een verkeerscirculatieplan.

In 2007 werd een sneltoets gedaan. Alle actoren kwamen tot het besluit dat ze nog achter het beleidsscenario van het mobiliteitsplan stonden, maar dat het plan zelf toe was aan een verbreding en verdieping van een aantal welbepaalde thema’s. Dit betekent concreet dat een aantal thema’s uit het mobiliteitsplan verder werden uitgewerkt namelijk:

         Mobiliteitseffecten van geplande ruimtelijke ontwikkelingen;

         Parkeren;

         Signalisatiestrategie;

         Mobiliteitsvisie kern Leefdaal;

         Trage wegen.

In 2016 werd het geactualiseerde mobiliteitsplan goedgekeurd.

De schepen overloopt de thema's in grote lijnen.

 

Een lid vraagt wat het verschil is tussen lokale weg I of II.

Een lokale weg type I is een lokale verbindingsweg die kernen onderling verbindt of verbindingen vormt naar een hoger wegennet. Voorbeelden zijn Bosstraat, Blokkenstraat, Boskee-Dorpstraat-Neerijse steenweg, Meerbeeksesteenweg, Korbeekse Kerkstraat-Stationsstraat.

Een lokale weg type II is een lokale gebiedsonstsluitingsweg die in de eerste plaatst verzamelt en ontsluit naar een weg van hogere categorie. Voorbeelden zijn J. Ginisstraat, Dorpstraat, Delle, Mezenstraat, Kruisstraat, Egenhovenstraat,...

Elke wegencategorie heeft een eigen functie, met daarbij horende bepalingen voor de inrichting ervan.

 

Een lid vraagt of er binnen de mobiliteitsraad opnieuw naar de trage wegen kan gekeken worden. De schepen licht toe dat er reeds een plan van te heropenen trage wegen werd opgemaakt (in de vorige milieuraad, zie ook figuur B11 in het mobiliteitsplan). Het lid stelt voor om los van het plan te kijken welke (parallel)wegen in aanmerkingen kunnen komen om uit te rusten voor een bepaalde categorie weggebruikers (voet/fiets/ruiter of gemengd) en wat realistisch is op korte/middellange/lange termijn.

Thematisch werken rond trage wegen kan.

 

Een lid vraagt hoe het plan van het fietsroutenetwerk moet geïnterpreteerd worden.

De bovenste categorie, de fietssnelwegen, zijn niet getekend.

De hoofdroute zijn fietspaden langsheen hoofdwegen (N3).

De functionele fietsroute (= bovenlokale functionele fietsroute) is een gemeente overschrijdend netwerk van fietspaden dat zoveel mogelijk punten als scholen, bedrijven, .... met elkaar verbindt. Dit is meestal de meest logische en kortste verbinding tussen twee punten. Voor de realisatie van fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk krijgen we subsidies (90% momenteel) als de infrastructuur voldoet aan de voorwaarden van het Fietsvademecum.  vb. Meerbeeksesteenweg, Blokkenstraat, Boskee, Neerijse steenweg, Bosstraat, Kruisstraat.

De alternatieve functionele fietsroutes zijn rustigere parallele verbindingen zoals bv. Dorpstraat (parallel aan N3), Dijlepad (parallel aan N253).

De recreatieve fietsroutes zijn gericht op de vrijetijdsfietser en zijn wegen weg van het autoverkeer zoals bv. Voerwegje.

 

Het openbaar vervoernetwerk wordt momenteel hertekend. Een lid vraagt of wij invloed hebben op het plan van de vervoerregio Leuven.

Elke gemeente is vertegenwoordigd in een vervoerregio en heeft een stem. Wij horen bij vervoerregio Leuven. Wij stemmen mee voor het volledige plan maar richten ons natuurlijk vooral op wat er veranderd voor onze reizigers. Alle bedenkingen zijn nuttig en mogen doorgegeven worden. De schepen licht toe dat we bijvoorbeeld het voorstel hebben gedaan van een tangentiële verbinding die Station Boutersem, Bierbeek De Borre, Oud-Heverlee Zoet water, Korbeek-Dijle, Bertem, Herent Station verbindt. Dit voorstel is niet aanvaard gezien het aantal verwachte reizigers (gebaseerd op verplaatsingsgegevens van inwoners) te gering is. Een lid maakt de bedenking dat het moeilijk te bepalen is of een lijn succesvol is als ze er niet is.

 

 

Een lid vraagt of gemeente Bertem een verkeersdienst heeft om zich te buigen over mobiliteitsproblemen. Voor de hele politiezone is er één verkeersdeskundige die veel werk verricht. Gezien deze persoon druk bevraagd is bekijkt de gemeente de mogelijkheid of we ook via Interleuven bijkomend beroep kunnen doen op een verkeersdeskundige.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/08/2020
Overzicht punten

Vergadering van 10 februari 2020

 

STAND VAN ZAKEN HERAANLEG CENTRUM LEEFDAAL

 

Toelichting

Toelichting aan de hand van presentatie en ontwerp omgeving kerk/Dorpsplein/Neerijse steenweg.

 

 

Bespreking

Een lid vraagt of reeds bekeken is of kan bekeken worden om van de Dorpstraat tussen Neerijse steenweg en Mezenstraat ook een schoolstraat te maken bij begin en einde school (dynamische signalisatie). Hierover is nog niets beslist. Het is wel zo dat in dit gedeelte handelszaken gelegen zijn die je tijdelijk onbereikbaar maakt met een voertuig, het openbaar vervoer mag ook niet door een schoolstraat. Maar het kan wel onderzocht worden.

Met het principe van de fietsstraat die ingericht zal worden tussen Neerijse steenweg en Mezenstraat gaat De Lijn akkoord.

 

Het project heeft heel wat vertraging opgelopen door de rioleringsproblematiek in het gedeelte Boskee-Neerijse steenweg. De riolering komende van de Neerijse steenweg die aansluit op Boskee heeft momenteel een overstort via het 'waterstraatje' (steeg tussen bakker en woning graaf). De buisdiameter van de riolering is onvoldoende wat tot wateroverlast leidt bij hevige regenval. In het nieuwe ontwerp worden de diameters van de riolering vergroot, wordt in de Kerkring een overstort voorzien (bypass) en wordt een overstortconstructie voorzien met lozing in de Voer. Het tracé voor de aansluiting op de Voer was voorzien binnen een vastgoedproject. Gezien de onenigheid tussen de betrokken eigenaars, de ingediende beroepen en de uiteindelijke annulatie van de omgevingsvergunning ligt nu terug het originele tracé (via het 'waterstraatje') op tafel voor goedkeuring en akkoord eigenaars. Als het tracé definitief vast ligt zal het studiebureau starten met de aanvraag omgevingsvergunning (bouwverlof 2020?).

 

De gemeente heeft ondertussen een aantal maatregelen getroffen ter voorbereiding van de werken en ter verbetering van de veiligheid van de voetgangers.

De woning Dorpstraat 554 werd aangekocht door de gemeente. Deze woning naast het hoekappartement op de Mezenstraat komt tot bijna tegen de straat waardoor hier geen aanvaardbaar voetpad kan aangelegd worden. Deze woning zal afgebroken worden van zodra de opzegperiode van het huurcontract verstreken is.

Een brugje over de Voer wordt momenteel aangelegd achter de Mezenstraat. Dit brugje zal het Voerwegje verbinden met de parking achter de school. Deze veilige toegangsweg kan ook gebruikt worden tijdens de heraanleg van de Dorpstraat.

 

Daarnaast is ook een fietspaddossier lopende voor de Neerijse steenweg (onteigeningen bezig) en voor Boskee (1 eigenaar heeft zijn akkoord nog niet gegeven).

 

In het ontwerp wordt een (kleine) parking voor kortparkeren voorzien op het Dorpsplein en een parking voor langparkeren achter het Dorpsplein (inrit Neerijse steenweg). Een lid merkt op dat de nodige aandacht in het ontwerp moet gegeven worden aan het langsparkeren in de Neerijse steenweg. Momenteel wordt er aan de Carrefour in een lang lint geparkeerd wat voor problemen zorgt aan het kruispunt Neerijse steenweg-Dorpstraat.

De Neerijse steenweg dient zo ingericht te worden dat er een vlotte doorstroming is maar dat men zich aan de snelheidsbeperking houdt. De leden doen een aantal voorstellen voor de snelheid te beperken: flitspaal, grote snelheidsborden of markeringen, rood licht met waarschuwingsbord (geen 30km/h = rood).

 

Voor het ontwerp van dorpscentrum/plein heeft de gemeente nog wat extra groen (bomen) gevraagd in het plan. Andere suggesties mogen nog gegeven worden. Vanuit de raad komende volgende voorstellen: afsluitbare fietsboxen, postboxen, laadpunt fietsen en wagens, mobipunt. Deze voorstellen zullen onderzocht worden.

 

Een lid vraagt of er alternatieve schoolroutes voorzien worden tijdens de werken.

Er zijn een aantal alternatieve mogelijkheden: Voerwegje, nieuw brugje over de Voer, via wijk Kruiskouter en L. Van Buekenhoudtstraat en verbinding met Voerwegje.

De gemeente denkt eraan om met de school ook een schoolroutekaart uit te werken.

 

Een lid vraagt of het ontwerp nog aangepast kan worden. De schepen licht toe dat het ontwerp er is gekomen na een heel lang participatief traject. Aan het ontwerp dat nu voorligt gaan

we ons houden. Suggesties/opmerkingen zijn uiteraard nog welkom en zullen onderzocht worden naar haalbaarheid (financieel, techisch, ...). 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/08/2020
Overzicht punten

Vergadering van 10 februari 2020

 

VARIA LEDEN

 

 

Bespreking

1) Nieuws van de politiezone

Het aantal diefstallen is in 2019 met 29% gedaald t.ov. 2018 dankzij de grotere inzet van interventieploegen maar ook dankzij de ANPR-camera's die geplaatst werden op de toegangswegen die tot op heden gebruikt worden voor de daders van diefstallen op te sporen.

Politiezone zal vanaf nu gasboetes uitdelen voor foutparkeerders.

Er worden fietsploegen geïntroduceerd.

Flitscijfers 2019 zijn bekend: 58x geflitst in de gemeente, 10600 voertuigen gecontroleerd, 8200 in regel (77%), 2400 geflitst (23%). De evaluatie wordt bij het verslag gevoegd.

 

2) Telapparaat

De gemeente beschikt over een telapparaat (tellingen soorten voertuigen, snelheid) dat ingezet wordt om gegevens te verschaffen over het rijgedrag in bepaalde straten. Dit helpt om al dan niet bepaalde maatregelen te treffen in bepaalde straten. Wanneer de mobiliteitsraad om een advies wordt gevraagd en het nuttig is om over bepaalde telgegevens te beschikken kan dit apparaat ingezet worden.

 

 

3) Deelwagens

Een lid vraagt of de gemeente vertrouwd is met het concept van deelwagens.

De schepen legt uit dat in het nieuwbouwproject dat gerealiseerd zal worden op de voetbalsite Rapid een eerste keer deelwagens worden ingezet ter vervanging van (ondergrondse) parking (1 deelwagen compenseert 10 gewone wagens/parkings). Er wordt gestart met 3 deelwagens aan deze site. Als dit aanslaat wordt uitgebreid naar 5 deelwagens. Deze deelwagens zullen niet alleen beschikbaar zijn voor de nieuwe bewoners maar ook voor de buurt.

 

4) Volgende vergadering

20 april 2020 om 20 uur in het gemeentehuis.

Aangezien tijdens de vergadering van 10 februari aangegeven werd dat de besprekingen binnen de Vervoerregio dienen te worden toegelicht, kan dit een hoofdpunt zijn voor de volgende vergadering.

Gelieve punten die de leden van de adviesraad graag willen bespreken tijdens de vergadering vooraf door te geven aan de voorzitter (mathieurc@hotmail.com) en de secretaris van de mobiliteitsraad (marieke.cyffers@bertem.be). 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/08/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.