ADVIES

Milieuraad

 

Gemeente Bertem

 

Vergadering van 29 maart 2018

 

Aanwezig:

Marita TomballeVoorzitter

Joery VerhoevenSchepenCD&V

Guy TrappeniersSecretaris

Anny De CosterLid raad

Chris GoidtsLid raad

Marleen DeromLid raad

Peter PiessensLid raad

Jelena VanopdenboschLid raad

Stefaan HoremansLid raad

Tony HulstLid raad

 

Verontschuldigd:

Guido YserbijtLid raadCD&V

Myriam MiddelkampLid raad

Luk DerondeLid raad

 

Afwezig:

Dirk MichielsLid raad

Jan MoeyersonsLid raad

Leen DemeulenaereLid raad

Tomas GeeraertLid raad

 

 

 

 

Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

ALGEMEEN. VERKIEZING VOORZITTER EN ONDERVOORZITTER.

 

Toelichting

De voorzitter heeft haar ontslag aangeboden. De ondervoorzitter heeft dit eerder reeds gedaan. De statuten van de milieuraad stellen dat de voorzitter en de ondervoorzitter worden verkozen door de stemgerechtigde leden van de raad. De keuze van de voorzitter en de ondervoorzitter wordt bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Bespreking

Er is geen kandidaat voorzitter om Marita op te volgen. Chris Goidts is wel bereid om deze vergadering voor te zitten in afwachting van het opnieuw samenstellen van de milieuraad na de verkiezingen. De secretaris geeft aan dat de raad statutair minstens twee keer moet samenkomen. De milieuraad is akkoord om de volgorde van de eerste twee geagendeerde punten te wijzigen. Ook de volgorde van de laatste twee punten wordt omgekeerd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

ALGEMEEN.VERSLAG VORIGE VERGADERING.

 

Toelichting

Het ontwerpverslag werd verstuurd op 12 januari 2018.

 

 

Bespreking

De raad keurt het verslag goed mits vervangen van het woordje 'Hij' in punt 3, bespreking 5de streepje door 'Een ander lid'.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

DIEREN. ACTIE "PAARD OP DE BAAN KALM AAN"

 

Toelichting

Een lid heeft voorgesteld om dit punt te agenderen. De campagne “Paard op de baan? Kalm aan!” is een initiatief van het Vlaams Paardenloket. Deze campagne tracht de andere weggebruikers stil te laten staan bij de manier waarop zij omgaan met paarden in het verkeer.

Momenteel steunen er 70 steden en gemeenten de campagne. Dit doen ze op heel wat verschillende manieren:

 

             artikels publiceren op hun website of in hun gemeenteblad

             uitdelen van stickers en posters

             ophangen van stickers en posters in publieke gebouwen

             bevestigen van spandoeken op gevaarlijke verkeerspunten

             spandoeken bestellen voor inwoners die erom vragen

             persconferenties organiseren

 

 

Bespreking

Een lid levert een artikel aan over paarden in het verkeer om op te nemen in Info Bertem. Het geeft ook posters mee om op te hangen in de gemeentelijke infoborden. Het lid vraagt ook of de ruiterpaden beter kenbaar worden gemaakt.

 

Een lid geeft aan dat andere weggebruikers minstens 2 m ruimte moeten laten tussen hun voertuig en het paard.

 

De secretaris zal met de politie opnemen wat al dan niet toegelaten is voor paarden op de openbare weg.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

TRAGE WEGEN. STAND VAN ZAKEN TRAGE WEGEN.

 

Toelichting

De milieuraad heeft gevraagd om een stand van zaken te geven over de trage wegen. De schepen en de secretaris zullen die stand toelichten op de vergadering.

 

 

Bespreking

De secretaris geeft een stand van zaken over de openstelling van trage wegen. Deze stand wordt als bijlage bij dit verslag gevoegd.

 

Een lid merkt op dat het zeker 20-25 getuigenissen kan voorleggen van gebruikers van de Bosrand.

 

Een lid merkt op dat de milieuraad kennis heeft genomen van de stand van zaken en dat er toch enige evolutie merkbaar is. De gemeente probeert toch om wegen open te stellen.

 

Een lid merkt op dat de Poelstraat in slechte staat verkeert en vraagt om de weg te herstellen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

RUIMINGEN GRACHTEN EN PLANNING PROVINCIE.

 

Toelichting

Een lid heeft gevraagd naar de planning van de provincie over de slibruimingen in de gemeente in de periode 2017-'18 en over wat en wanneer de boeren zelf mogen ruimen. De secretaris zal dit toelichten.

 

 

Bespreking

De secretaris geeft aan dat de provincie nog geen planning heeft opgemaakt van de slibruimingen in de gemeente voor de periode 2018-'19. Hij geeft aan dat volgens ANB de eigenaar of gebruiker het slib in een gracht mag ruimen. Om het slib te onderscheiden van bodem verwijst hij naar de eerder losse structuur van het slib. De secretaris zal ANB vragen om schriftelijk een overzicht te geven van hetgeen toegelaten is.

 

Een lid merkt op dat de Dorpsgracht in Leefdaal vervuild is. Ter hoogte van het pompstation aan Trullekeshoeve zijn er onderhoudswerken gebeurd en toen was de toestand beter.

 

Een lid merkt op dat het ruimen van een gracht of beek over de volledige lengte riskant is omwille van fauna en flora. Hij stelt voor om regelmatig een deel niet te ruimen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

MOBILITEIT. TERUGKOPPELING FIETSPADEN.

 

Toelichting

Een lid heeft gevraagd om een artikel uit De Standaard van 29 november 2017 over de online fietsbarometer te agenderen op de milieuraad.

De mobiliteitsraad heeft op 22 januari 2018 unaniem positief advies gegeven over de startnota voor de fietspaden Boskee. Deze mag in de huidige vorm voorgelegd worden aan de GBC (gemeentelijke begeleidingscommissie). De GBC is doorgegaan op 6 maart. Het verslag is nog in opmaak. 

Op 12 december 2017 heeft ook het eerste overleg plaatsgevonden met de provincie, de mobiliteitsbegeleider Vlaams-Brabant en de gemeente Kortenberg betreffende de mogelijkheden voor de aanleg van fietspaden langsheen de Meerbeeksesteenweg.

De mobiliteitsraad heeft op 22 januari 2018 hierbij volgende opmerkingen gemaakt:

 

         Kan de gemeente niet beter een fietspad aanleggen zonder er een subsidiedossier van te maken en de provincie hierbij te betrekken wat de doorlooptijd van het dossier zo lang maakt (zoals bv. fietspaden Neerijsesteenweg)?

 

Dat klopt inderdaad maar een subsidie van 80% mislopen is geen behoorlijk bestuur.

 

         Kan er niet bekeken worden om de bomen toch te behouden en de wortels te beschermen zodat deze het fietspad niet naar boven kunnen duwen?

 

         Kunnen niet alleen de slechtste stukken hersteld worden?

 

Dit is de minimale oplossing. Dit zal ook moeten gebeuren met eigen middelen.

 

         Het fietspad in de Delle is ook in zeer slechte staat.

 

 

 

Bespreking

De milieuraad vraagt om indien het mogelijk is geen bomen te verwijderen langsheen de Meerbeeksesteenweg.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

LUCHTVERONTREINIGING. MEETPLAN FIJN STOF.

 

Toelichting

Een lid heeft gevraagd om dit punt te agenderen. Hij zou een meetplan willen om met een Dylos fijnstofmeter een aantal metingen uit te voeren aan de bushaltes in Korbeek-Dijle, aan de fit-o-meter en in de Korbeekse Kerkstraat. De metingen moeten volgens hem toelaten om het lopende verkeersplan voor Korbeek-Dijle te evalueren naar zijn effect op de gezondheid van de bewoners, om de plaatsing en inrichting van de bushaltes zo nodig te heroverwegen en om de plaatsing van de fit-o-meter te evalueren.

 

 

Bespreking

Een lid stelt voor om met een fijnstofmeter op 5 welbepaalde punten de concentratie aan fijn stof te meten. Het voorstel wordt als bijlage bij dit verslag gevoegd. Volgens het lid kost zo'n toestel ongeveer 700 euro.

 

Een lid geeft aan dat er kan deelgenomen worden aan het project Curieuzeneuzen en dat hij eerder al een voorstel had gedaan om op lokaal niveau de fijnstofconcentratie te meten. Toen is de milieuraad echter niet ingegaan op dit voorstel. Het project Curieuzeneuzen is een wetenschappelijk onderzoek over heel Vlaanderen met 20 000 meetpunten waarvan de resultaten in oktober 2018 gepubliceerd worden. Fijn stof wordt niet alleen door voertuigen veroorzaakt. Daarom moeten de metingen volgens het lid in dezelfde periode vergeleken worden met neutrale meetpunten in een ruimere omgeving.

 

Een lid merkt op dat geplande appartementsgebouwen op de Dorpstraat tussen de Boskee en de Neerijse steenweg met 4 bouwlagen de concentratie fijn stof alleen maar zal doen stijgen.

 

De milieuraad staat achter het voorstel vermeld in het eerste lid.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

NATUUR. BEHEERPLAN HOLLE WEGEN.

 

Toelichting

Een lid heeft voorgesteld om dit punt te agenderen. Hij stelt dat de holle wegen een uitgebreid stuk natuur vormen in Bertem. Hij vraagt of er een beheersplan holle wegen is en zoniet, of dit niet moet overwogen worden?

 

 

Bespreking

De secretaris geeft een toelichting over de beheersplannen die het Regionaal Landschap heeft opgesteld voor de gemeente. Er zijn beheersplannen voor de Ruwaalstraat, Poelstraat, Korbeekstraat, Hoogveldbaan en Vernagelstraat. Verleden jaar hebben de INL-ploegen onderhoud uitgevoerd aan de Koppelstraat, Dreefstraat en Ruwaalstraat. Dit jaar staat Raffelberg en Gevelschoen op het programma.

 

Een lid merkt op dat de flanken van de holle weg die van het Begijnhof richting Neerijse loopt, afgeschraapt werd terwijl er zeldzame planten voorkomen. De secretaris zal dit bekijken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

ALGEMEEN. TERUGKOPPELING BESLISSINGEN BESTUUR.

 

 

Bespreking

De secretaris geeft een overzicht van de beslissingen van het bestuur sinds de vorige vergadering van de milieuraad:

 

- stand van zaken klimaatplan

- belastingsreglement afval

- zwerfvuilproject 2018

- haagplantactie

- advies aan EcoWerf inzake statiegeld plastiek flessen en blikjes

- rechtszaak vliegtuiglawaai

- camera's glasbollen

- deelname Curieuzeneuzen

- info-avond ombudsdienst luchthaven.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

DIEREN. PADDENTREK N253

 

Toelichting

Michel Renquin van Neerijse vraagt of er dit jaar iets voorzien om de padden, die kortelings van de kant van Struikenbos, over de Langerode, naar de Langerodevijvers trekken, veilig de N253 over te krijgen, zoals dat ook op andere verkeersonveilige locaties in de regio het geval is.

 

 

Bespreking

De milieuraad vraagt om twee borden (één in iedere richting) te plaatsen aan het begin van de Slagberg (kant Boskee) om automobilisten te wijzen op padden/kikvorsen die kunnen oversteken. 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Vergadering van 29 maart 2018

 

ALGEMEEN. RONDVRAAG.

 

 

Bespreking

Een lid vraagt of er interesse is om insectenhotels te plaatsen, bijvoorbeeld in de tuin van de gemeenteschool in Bertem en in Korbeek-Dijle. Een ander lid vraagt om een oproep te doen in Info Bertem waarbij particulieren via de gemeente zo'n hotel kunnen aankopen.

 

Een lid vraagt om bij het maaien meer rekening te houden met bijen in de bermen van holle wegen.

 

Een lid vraagt om de stand van zaken van het gebruik van de vijver van het kasteel als buffer voor overstromingen te agenderen op de volgende vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.