Vergadering van 16 september 2014
LUCHT. PRESENTATIE 'IMPACT VAN LUCHTVERONTREINIGING DOOR VERKEER OP DE MENSELIJKE GEZONDHEID'.
Toelichting
Stien Stassen van het lokaal gezondheidsoverleg (Logo) Oost-Brabant geeft op verzoek van de milieuraad een presentatie getiteld 'Impact van luchtverontreiniging door verkeer op de menselijke gezondheid'.
Bespreking
Stien Stassen, één van de 15 Medisch Milieukundigen in Vlaanderen heeft een zeer interessante toelichting gegeven over de impact van verkeer op de volksgezondheid. Na een uiteenzetting over de luchtverontreiniging en de gezondheidseffecten werd ook stilgestaan bij de lokale maatregelen die Bertem kan nemen en wat je kan doen als adviesraad.
Mevr. Stassen geeft aan dat ze bereid is om de gemeente bij te staan bij verdere actie rond het thema.
In de rand van de presentatie werden volgende opmerkingen geformuleerd door de leden:
• De N253 gaat verbreed worden en op enkele plaatsen rechter getrokken worden met langs weerszijden een fietspad. Voor de gezondheid en veiligheid zou het beter zijn om het Dijlepad verder te ontwikkelen. Schepen Jan Buysse licht toe dat er reeds overleg is geweest met de provincie Vlaams-Brabant en Natuur en Bos. Natuur en Bos is zeer sterk gekant tegen de ontwikkeling van het Dijlepad tot een volwaardig fietspad. De gemeente heeft wel plannen om het pad beter berijdbaar te maken.
• Een lid van de milieuraad maakt de bedenking wat het nut is van de opgelegde normen rond luchtverontreiniging. Vlaanderen en Brussel mogen nog zoveel inspanningen leveren, het resultaat van Wallonië kan niet/moeilijk geëvenaard worden.
Vergadering van 16 september 2014
ALGEMEEN. VERSLAG VORIGE VERGADERING.
Bespreking
Joris Fonteyn merkt op dat zijn aanwezigheid niet vermeld staat op het verslag van 5 juni 2014. Dit wordt aangepast.
De raad keurt het verslag van 5 juni 2014 goed.
De volgende vergadering van de milieuraad vindt plaats op 18 november 2014.
Vergadering van 16 september 2014
AFVAL. ADVIESVRAAG PLAATSING EN VERWIJDERING VUILBAKJES OPENBAAR DOMEIN.
Toelichting
De gemeente Bertem heeft subsidie verkregen van de Vlaamse overheid om een groot gedeelte van de straatvuilnisbakjes in de gemeente te vernieuwen. Voor de vernieuwing wil de gemeente een evaluatie maken van de huidige locaties van de vuilnisbakjes.
Het huidige aantal vuilnisbakjes is reeds erg hoog voor een landelijke gemeente, de locaties ervan kunnen eventueel wel verbeterd worden.De criterialijst die door het netheidsnetwerk van de OVAM wordt voorgesteld kan hierbij als inspiratiebron dienen.
Voorgesteld wordt om als algemene regel de straatvuilnisbakjes in de woonwijken weg te halen. Voetgangers zijn er in regel vlak bij hun woning en kunnen daar met het afval terecht. Op deze locaties is er vaak ook misbruik van de vuilnisbakjes voor gewoon huisvuil.
Aan bushaltes en op rustpunten/banken buiten woonwijken blijven er vuilbakjes aanwezig. Door het weghalen van vuilnisbakjes op minder evidente plaatsen komt er mogelijkheid om bakjes bij te plaatsen op locaties waar er nu nog te veel zwerfvuil aanwezig blijft (bv schoolomgeving, speelpleinen, uitgang sportinfrastructuur, …).
De milieuraad wordt hierrond om advies gevraagd.”
Advies
De milieuraad gaat akkoord met de principes.
Aan de leden van de raad wordt de lijst bezorgd met het voorstel van de gemeente om vuilnisbakken te verwijderen/bij te zetten. De milieuraad kan nog bijkomende suggesties doen.
Vergadering van 16 september 2014
ALGEMEEN. TERUGKOPPELING TRAGE WEGEN, ZWERFVUILACTIE EN ZWALUWACTIE.
Bespreking
Thema trage wegen
Jan Buysse licht toe dat de werkgroep trage wegen de criteria toegepast heeft voor het openstellen/afschaffen van trage wegen. Een voorstel van prioritaire wegen is op kaart aangeduid. Er zal met de desbetreffende landbouwers/eigenaars onderhandeld worden.
Gezien de gevoeligheid van het onderwerp wordt aan de gemeente de kans gegeven om in alle discretie te werken. De lijst met prioritair open te stellen wegen wordt daarom voorlopig niet openbaar gemaakt.
Zwerfvuilactie
De volgende zwerfvuilactie zal plaatsvinden 8 maart 2015. Via spandoeken en affiches zal er gecommuniceerd worden.
Zwaluwactie
De tellingen van de zwaluwnesten geeft volgend resultaat:
Korbeek-Dijle (48): 36 nesten in de kerk, enkele in Beekstraat, Korbeekse Kerkstraat.
Leefdaal (23): grens met Vossem.
Er wordt een briefing verstuurd om extra woningen te vinden (10 à 15) die bereid zijn (als ze voldoen aan de vereisten) om een nestkastje te hangen. De nestkastjes worden gehangen door IGO. Een nestkastje kost 15 euro + 2,5 manuren. De manuren komen uit het pakket waarvoor de gemeente jaarlijks betaalt aan IGO (20 euro /u).
Vergadering van 16 september 2014
ALGEMEEN. RONDVRAAG.
Bespreking
1. Milieu-evenement zuiver water Voer: de activiteit die gepland was in de zomervakantie is niet kunnen doorgaan (door het slechte weer). Er kan nog altijd een voorstel voor activiteit gepland worden als een lid het initiatief wil nemen.
2. Een lid maakt melding van een zwerfvuilstort in de Slangepoel. De technische dienst van de gemeente is op de hoogte en heeft de eigenaars reeds aangeschreven.
3. Een lid maakt melding van slechte staat van sommige landbouwwegen zoals bv. de Ruwaalstraat. De gemeente meldt dat jaarlijks één straat wordt hersteld.
4. De panelen op het pleintje Dreef Leefdaal moeten nog steeds ingevuld worden. Een lid stelt voor aan Johan Morris te vragen de panelen in te vullen met info van het kasteel, project kunstvoer, WO 1914-1918. Jan Buysse merkt op dat de Erfgoedkamer het best geplaatst is om invulling te geven aan de borden. De vraag werd reeds gesteld aan de Erfgoedkamer maar zal herhaald worden.
5. Een lid meldt dat de oude watermolen aan renovatie toe is. De gemeente is geen eigenaar van de molen en kan hier dus geen actie in nemen.
6. Een lid geeft aan dat er zeer veel afval is achter gebleven na kattestroof. Het zwerfvuil, brikjes, plastieken rietjes lagen verspreid op het terrein. Kunnen de kinderen en monitoren niet meer gesensibiliseerd worden? Kan de organisatie nog meer aandacht schenken aan het gebruik van een koekjesdoos, drinkbus?
7. Er wordt melding gemaakt dat de lichten in de sporthal vaak onnodig blijven branden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.