Vergadering van 16 november 2017
ALGEMEEN. VERSLAG VORIGE VERGADERING.
Toelichting
Het ontwerpverslag werd eerder reeds doorgestuurd.
Advies
Het verslag van de vergadering van 14 september 2017 wordt goedgekeurd.
Vergadering van 16 november 2017
AFVAL. ADVIES ZWERFVUILACTIE 2018.
Toelichting
Er wordt voorgesteld om de jaarlijkse zwerfvuilactie te houden op 29 april 2018. Omwille van een wenselijk hergebruik van het communicatiemateriaal wordt ook voorgesteld een vaste dag te nemen (bijvoorbeeld laatste zondag van april of eerste zondag van april). Er zou één afsluitmoment georganiseerd worden in plaats van 2 dit jaar. De actie dient wel aan de voorwaarden van de OVAM te voldoen opdat we in aanmerking komen voor subsidiëring. De milieuraad wordt om een advies gevraagd.
Bespreking
Een lid geeft aan dat zij de betrokken klassen van de school in Leefdaal zal bezoeken om de kinderen en hun ouders te motiveren om deel te nemen aan de zwerfvuilactie.
De secretaris zal de oudercomités van de scholen contacteren.
Een lid merkt op dat iedereen een leeg blikje zou moeten oprapen en dit in een straatvuilbak deponeren, bijvoorbeeld aan een bushalte.
Advies
De milieuraad geeft een gunstig advies voor het zwerfvuilproject 2018. De raad vraagt dat er op 3 plaatsen een bord zou komen met als tekst 'Sluikstorten verboden: je wordt gezien' of vergelijkbaar. De raad geeft ook aan dat een vaste dag voor de jaarlijkse zwerfvuildag moeilijk te realiseren is gezien de variabele periode van de vakanties en feestdagen.
Vergadering van 16 november 2017
WILD. BEJAGING EVERZWIJNEN.
Toelichting
In de zomer zouden er in Korbeek-Dijle dieren opgeschrikt zijn van everzwijnen waarna ze uit de weide gebroken zijn. De politie diende ingeschakeld te worden om een loslopende stier te lokaliseren. De gemeente heeft hierover reeds overleg gehad met het Agentschap voor Natuur en Bos. Dit onderwerp zal verder besproken worden op de milieuraad.
Bespreking
De voorzitster geeft een terugkoppeling over een overleg tussen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de wildbeheerseenheden en de Boerenbond. De betreffende consensustekst wordt als bijlage bij dit verslag gevoegd.
Volgende opmerkingen werden gemaakt:
- een lid merkt op dat de boeren geen schadevergoeding krijgen van ANB. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het perceel gelegen zijn in landbouwgebied en moet de landbouwer zijn perceel afspannen. Het lid vindt dat laatste onbegonnen werk. Er moeten dringend maatregelen genomen worden zoals omheiningen plaatsen in natuurgebieden, alles afschieten ook in natuurgebieden.
-een lid stelt dat everzwijnen dieren zijn van dit ecosysteem en we ze niet moeten uitroeien.
- een lid merkt op dat er hier niet genoeg ruimte is voor deze dieren. Dat ze thuishoren in de Ardennen (vangen en naar daar transporteren).
- een lid merkt op dat de afspraken uit de consensustekst moeten nageleefd worden. Een natuurgebied is volgens dit lid geen heilige grond.
- een lid stelt dat in de media werd gemeld dat jagers de everzwijnen uitzetten en bijvoederen. Een ander lid stelt dat de groenen ze uitzetten. Ze moeten natuurgebied dan maar omheinen zodat de dieren er niet uit kunnen.
- een lid stelt tenslotte dat de aansprakelijkheid voor de schade moet vastgesteld worden.
Advies
De milieuraad uit zijn bezorgdheid over mogelijke schade door everzwijnen nu en in de toekomst in landbouwgronden gelegen in natuurgebied in Korbeek-Dijle.
De milieuraad benadrukt dat de overeenkomsten van de consensustekst moeten nageleefd worden door alle partijen.
Vergadering van 16 november 2017
KLIMAAT. STAND VAN ZAKEN KLIMAATPLAN.
Toelichting
Er zal een stand van zaken gegeven worden over de uitvoering van de acties voorzien in het klimaatplan van de gemeente. Dit plan is raadpleegbaar op de gemeentelijke website.
Bespreking
De secretaris geeft een stand van zaken van het klimaatplan van de gemeente. Deze stand wordt als bijlage bij dit verslag gevoegd.
Vergadering van 16 november 2017
ALGEMEEN. EVALUATIE MILIEURAAD
Toelichting
Een lid vraagt of een punt kan toegevoegd worden aan de agenda: een evaluatie van de werking van de milieuraad.
Bespreking
De milieuraad gaat akkoord om dit punt toe te voegen.
Het lid stelt dat er weinig tot geen adviesvragen van het bestuur aan de milieuraad worden gesteld. Het lid vraagt zichzelf dan ook af wat het hier komt doen.
Een lid geeft aan dat er in de milieuraad net meer discussie is dan in de mobiliteitsraad waar het lid deel van uitmaakt. Ook komen er net in de milieuraad ook meer voorstellen van de leden zelf.
Vergadering van 16 november 2017
ALGEMEEN. TERUGKOPPELING GENOMEN BESLISSINGEN INZAKE MILIEU.
Bespreking
De secretaris geeft een overzicht van de belangrijkste beslissingen van het bestuur over milieugerelateerde zaken:
- plaatsen infoborden Bertembos
- kennisneming MER-screening managementplan Natura 2000
- 7 toelatingen tot afwijking op de muzieknormen
- goedkeuring 3 milieuvergunningen en akteneming 3 meldingen
- kennisneming voorstel camera's glasbollen
- deelname Open Tuinen 2018
- verlenging deelname intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (INL)
- kennisneming ministerieel besluit zandwinning De Kock
- goedkeuring beroepsconclusies vliegroutes
- bespreking onrechtmatige inneming buurtweg
Advies
De milieuraad vraagt dat hij om advies wordt gevraagd bij de vaststelling van het managementplan over de Natura 2000 gebieden in de gemeente.
Vergadering van 16 november 2017
ALGEMEEN. RONDVRAAG.
Bespreking
Een lid vraagt naar de planning van de provincie over de slibruimingen in de gemeente in de periode 2017-'18. Het lid vraagt ook naar de toelichting over wat en wanneer de boeren zelf mogen ruimen. De secretaris zal dit opzoeken.
Een lid vraagt om de stand van zaken inzake trage wegen te agenderen op de volgende milieuraad.
Een lid vraagt wie controles uitvoert op de inenting van huisdieren.
De volgende vergadering gaat door op 29 maart 2018 om 20 uur op het gemeentehuis.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.