Vergadering van 13 september 2018
ALGEMEEN. VERSLAG VORIGE VERGADERING.
Toelichting
Het ontwerpverslag werd naar de leden gemaild op 19 april 2018. De raad wordt gevraagd dit ontwerpverslag goed te keuren.
Bespreking
De vergadering vraagt aan de secretaris om de zitting te leiden.
In het verslag van de vorige vergadering moet 'broedvogels' vervangen worden door 'fauna en flora'. Mits deze wijziging wordt het verslag goedgekeurd.
Vergadering van 13 september 2018
WATEROVERLAST. BUFFERING KASTEELVIJVER LEEFDAAL.
Toelichting
Een lid had op de vorige vergadering gevraagd om de stand van zaken van het gebruik van de vijver van het kasteel als buffer voor overstromingen te agenderen.
In het kader van de herinrichting van het centrum van Leefdaal dient er voorzien te worden in de buffering van het hemelwater dat afstroomt van de verharde oppervlakte. Een mogelijk scenario bestaat erin om de vijver van het kasteel van Leefdaal hierbij als buffer te gebruiken. Schepen Marc Morris heeft het project toegelicht op de milieuraad van 1 september 2016.
Bespreking
Een lid merkt op dat er veel nitraten, nitrieten en slib aanwezig kunnen zijn in het water dat via de Voer in de vijver stroomt. Hij vindt dat het water beter op een andere plaats nabij de Voer gebufferd wordt. Een ander lid zegt dat het slib nu reeds zichtbaar is in de vijver.
Een lid merkt op dat bij droog en warm weer de Voer zwart ziet van het rubber van de autobanden.
Een lid vraagt waarom het oude stort niet als bufferbekken kan gebruikt worden. Het zal dan wel eerst gesaneerd moeten worden.
Een lid zegt dat een vijver geen natuurlijk ecosysteem is. De vijver is nu reeds aangeslibd zodat er weinig tot geen extra water kan gebufferd worden. Bij veel regen zullen de rioleringen over storten naar de Voer en het rioolwater zal zo in de vijver terechtkomen.
Vergadering van 13 september 2018
SAMENWERKING REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND.
Toelichting
Een lid heeft gevraagd om dit punt te agenderen.
Regionale Landschappen zetten in op natuurprojecten op met versterking van leefgebieden, groene stapstenen en verbindingen voor waardevolle fauna en flora. Het is ook het aanspreekpunt voor landschapszorg in de streek. Zowel inwoners als verenigingen en gemeenten kunnen er terecht met vragen over de aanleg en het beheer van boomgaarden, hagen, poelen… of over natuurvriendelijke inrichting van een perceel, subsidiemogelijkheden of vergunningen. Het Regionale Landschap ontwikkelt verder ook herstelplannen voor trage wegen en bouwen aan kwaliteitsvolle wandelgebieden in samenwerking met partners. Tenslotte organiseert het cursussen, evenementen en excursies kunnen inwoners proeven van hun streek en kennis maken met de bijzondere natuur en het landschap.
Bespreking
De secretaris somt de verwezenlijking en input op van het Regionaal Landschap Dijleland:
• beheersplannen holle wegen
• Pastoorsbos
• poel Leefdaal
• pastorijtuin Bertem
De milieuraad vraagt om het Regionaal Landschap Dijleland uit te nodigen op een volgende vergadering.
Vergadering van 13 september 2018
SUBSIDIËRING AFBRAAK BETONOPPERVLAK.
Toelichting
Een lid heeft gevraagd om dit punt te agenderen. Hij beveelt aan om een inventaris op te maken van oppervlakken die in de gemeente Bertem in aanmerking komen voor omzetting naar waterdoorlaatbare ondergrond.
Veertien procent van Vlaanderen is vandaag verhard. Dat leidt ertoe dat het regenwater dat op die plaatsen neervalt vaak meteen in de rioleringen verdwijnt, in plaats van ter plaatse in de grond te dringen. Bij warme zomers houdt het beton en asfalt ook de hitte vast en koelt het ’s avonds minder snel af. Minister Schauvliege maakt 5 miljoen euro vrij als subsidie voor particulieren, bedrijven, scholen of lokale overheden die verhardingen in beton of asfalt definitief uitbreken.
Bespreking
De milieuraad vraagt of de gemeente een inventaris kan opmaken van het openbaar domein dat in aanmerking komt voor subsidiëring. Als voorbeelden wordt gegeven:
• de asfaltparking ter hoogte van de Aldi
• achter de parochiezaal in Leefdaal.
Vergadering van 13 september 2018
KLIMAAT. SUBSIDIEAANVRAAG KLIMAATOPROEP.
Toelichting
De Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw heeft gemeenten en lokale verenigingen opgeroepen om projecten op poten te zetten om de klimaatuitdaging aan te pakken. Er is 12 miljoen euro beschikbaar voor alle geselecteerde projecten samen. Indienen kan tot 15 september 2018. Het college heeft op 20 augustus 2018 beslist aan IGO de opdracht toe te vertrouwen van het begeleiden van inwoners bij het renoveren van hun woning en de opmaak van een subsidie-aanvraag hiervoor. De milieuraad wordt om advies gevraagd.
Bespreking
Een lid vraagt om ook kleine ingrepen te ondersteunen.
Een lid stelt dat een warmtewisselaar van zo'n 200 000 euro in de Voer aangewezen is om zelf energie op te wekken uit de Voer.
Advies
De milieuraad geeft een gunstig advies.
Vergadering van 13 september 2018
ENERGIE. ENERGIEPRESTATIECONTRACT (EPC-PROJECT)
Toelichting
De gemeenteraad heeft het klimaatplan goedgekeurd waarin als actie opgenomen werd om een EnergiePrestatieContract (EPC) af te sluiten met een ESCO (Energy Service Company). Om de gemeenten Bertem en Lubbeek hierbij te begeleiden, werd Ingenium aangesteld als EPC-facilitator. Ingenium heeft de nodige aanbestedingsdocumenten bezorgd, die ter goedkeuring aan de raad worden voorgelegd. De milieuraad wordt om advies gevraagd.
Bespreking
Een lid merkt op dat als referentiedag-temperatuur 16,5 °C is opgenomen terwijl dit normaal 11 °C is. Hij vraagt om dit na te kijken.
Een ander lid zegt dat er toch best voorzichtig mee omgesprongen moet worden.
Advies
De milieuraad geeft een gunstig advies.
Vergadering van 13 september 2018
RONDVRAAG.
Bespreking
Een lid zegt dat de berm aan de Voer gemaaid is waarop de Japanse duizendknoop aanwezig was en dat het maaisel niet werd afgevoerd.
Een lid vraagt waarom een holle weg niet verhard mag worden terwijl in het natuurinrichtingsproject Dijlevallei toch ballast wordt gebruikt op de wegen. Een ander lid antwoordt dat holle wegen beschermd zijn.
Een lid zegt dat hij Knautia-bijen gezien heeft. Aan de Blokkenstraat en Delle staan er meer dan 1000 planten die als gastheer fungeren.
Een lid vraagt of over naar analogie met erfgoed in de gemeente ook een folder kan uitgegeven worden over de aanwezige natuur.
Een lid vraagt dat de gemeente ook dode katten onderzoekt op aanwezigheid chip zodat de eigenaar kan verwittigd worden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.