Vergadering van 12 november 2024
VERHOOGDE AMBITIE LEKP 2.0
Bespreking
Het lokaal Energie- en klimaatpact is een engagement met het Agentschap Binnenlands Bestuur. Reeds op 22 juni 2021 werd LEKP 1.0 goedgekeurd door de gemeenteraad. Op 24 september 2024 keurde de gemeenteraad het engagement LEKP 2.0 goed dewelke een grotere ambitie vraagt.
Alle doelstellingen uit het LEKP 1.0 blijven bestaan. In het LEKP 2.0 worden 6 vernieuwde doelstellingen naar voor geschoven:
BASISDOELSTELLINGEN
● CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030 t.o.v. 2015.De scope wordt uitgebreid naar eigen mobiliteit.
● De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023
● Geen nieuwe principiële beslissing meer te nemen mbt. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA.
●
WERF 2: Verrijk je wijk
● 25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.
● Inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak (met een focus op de synergie tussen de 4 werven) voor einde 2024.
Vergadering van 12 november 2024
KLIMAATALLIANTIE VERRIJK JE WIJK
Toelichting
Klimaatalliantie is een samenwerkingsverband tussen 5 gemeenten (Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren) uit de Druivenstreek, IGO en 3Wplus.
● Opgestart op 1 mei 2021
● Gemeenten besloten om krachten te bundelen tegen klimaatsverandering.
● Doel: minder CO2 produceren en zorgen voor een Klimaatneutralere Druivenstreek
2.A ENERGETISCH RENOVEREN
Uit cijfers van Klimaat.be blijkt dat 12 % van alle CO2-uitstoot afkomstig is van residentiele verwarming. België scoort slecht op energie-efficiëntie van gebouwen. Daarom besloot Klimaatalliantie in eerste instantie in te zetten op het energetisch renoveren van particuliere woningen en het plaatsen van zonnepanelen.
Inwoners worden gratis geadviseerd en begeleid bij hun energetische renovatiewerken alsook bij het plaatsen van zonnepanelen.
Na online inschrijving neemt de renovatiebegeleider contact met je op om een huisbezoek in te plannen. Tijdens het huisbezoek voert hij een energetisch onderzoek uit van jouw woning en situatie. Op basis van die info maakt hij een stappenplan op.
Op deze manier heeft men een idee hoe de inwoner/eigenaar stap voor stap op eigen tempo de woning kan verbeteren.
Als je besluit om werken uit te voeren helpt 3WPlus je ook bij het vergelijken van offertes en het maken van de beste keuze. Alsook bij het aanvragen van premies of een lening.
Als resultaat kan je genieten van een beter wooncomfort en lagere energiefactuur.
2.B INSTALLATIE ZONNEPANELEN
Hiervoor wordt er samengewerkt met Druifkracht.
Klimaatalliantie doet de aanvragen, Druifkracht de rest. De werkwijze is gelijkaardig aan de gratis renovatiebegeleiding, maar dan enkel gericht op zonnepanelen. Op basis van het verbruik wordt er nagegaan hoeveel zonnepanelen er best geplaatst wordt.
2.C PROJECT ‘WARMTESCAN MET DRONE’
Deze winter zal de Klimaatalliantie de eerste keer met een drone warmtescans maken van woningen uit bepaalde buurten van Bertem
Buurten werden geselecteerd – In Bertem werd Grauwe Steenberg en Kouter weerhouden en in Leefdaal Kruiskouter (samen 209 woningen) - obv ouderdom en het vermoeden dat er veel potentieel is tot energetische renovatie.
De inwoners zijn aangeschreven door de Klimaatalliantie met de vraag zich te registeren wanneer men wenst deel te nemen. Een algemene infoavond zal plaatsvinden op 10 december 2024 in zaal De Vleugt om 19.30 uur.
De warmtescans kunnen enkel gebeuren tijdens koude periodes.
De resultaten zullen één-op-één besproken worden tijdens een volgende infoavond die gepland is op 24 april 2025.
Indien het project vlot loopt, kan dit herhaald worden met andere wijken/straten in de gemeente.
Vergadering van 12 november 2024
BEHAAG JE TUIN: STAND VAN ZAKEN
Toelichting
In 2024 zijn er 18 unieke bestellingen van plantgoed gebeurt via www.behaagjetuin.be, dit is een samenaankoop georganiseerd door de vijf Regionale Landschappen. Een tendens is dat het aantal bestellingen in dalende lijn is, in Bertem waren er in 2023 19 bestellingen.
Het afhaalmoment wordt georganiseerd in de gemeentelijke loods op 7 december. Wanneer er door de weersomstandigheden niet kan geleverd worden, zal het afhaalmoment verschoven worden naar 11 januari 2025.
Om extra promotie te maken rond het project ‘tuinrangers’ zal de hoofdverantwoordelijke een infostand bemannen.
Vergadering van 12 november 2024
VARIA
Bespreking
ADC meldt vandalisme mogelijks door het vroeger doven van de openbare verlichting. Er is onder andere graffiti gespoten op de molen en ingebroken in de leegstaande, aanpalende woning in de Slagberg.
Voorts meldt zij dat de zitbank aan het kapelletje ter hoogte van de Neerijse Steenweg stuk is en dient te worden hersteld/vervangen.
De vijver van het kasteel in Leefdaal zal binnenkort door Aquafin leeggepompt worden en omgevormd tot wachtbekken. Verdere afspraken hieromtrent worden met de eigenaar gemaakt.
Vergadering van 12 november 2024
IMPACT LOKALE MOBILITEITSMAATREGELEN OP LUCHTKWALITEIT.
Toelichting
Dit zijn 2 studies m.b.t. luchtkwaliteit.
Daaraan gerelateerd: Het is een Vlaamse verplichting om de impact stikstof op nabijgelegen natuurgebied te bestuderen in iedere bouwaanvraag waar extra mobiliteit wordt gegenereerd. (in de praktijk: vanaf bouwen van 1 huis)
Voor de rest worden dergelijke zaken steeds meegenomen in meer of mindere mate bij het beleid: opmaak LEKP, opmaak mobiliteitsplan, RUP’s, ….
Bespreking
CG vindt het belangrijk om deze problematiek te bespreken binnen een klimaat- en milieuraad cfr. Gezondheid. Dit issue moet overkoepelend zijn. (Het hangt allemaal samen). In eerste instantie is dit een mobiliteitsprobleem qua verkeer.
90 % van de wagens zijn vervuilend. CG gaat dieper in op enkele maatregelen die een lokaal bestuur kan nemen:
● Knip in een straat
● Schoolstraat: Paardenstraat
● Fietsstraat: aandacht bij heraanleg Leefdaal
● Eenrichtingsverkeerstraten
● Vergroenen van de berm
● Afschermen met schermen en bermen
● Doorgaand verkeer omleidingen weg van het centrum
● Opmaak circulatieplan
● Betalend parkeren
● Fietsverkeer stimuleren
● Deelsystemen
● Stimuleren van openbaar vervoer
Een kanttekening is echter dat de meest vervuilende wegen (Nijvelsebaan en Tervuursesteenweg = gewestwegen) beheerd worden door Wegen en Verkeer.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.