Vergadering van 18 mei 2016
VERSLAG VORIGE VERGADERING.
Toelichting
Het ontwerpverslag werd verstuurd op 3 maart 2016.
Advies
Het verslag wordt goedgekeurd.
Vergadering van 18 mei 2016
AFVAL. INZAMELING PLASTICS OP HET CONTAINERPARK.
Toelichting
Om de burger toe te laten zijn afval nóg selectiever te kunnen aanbieden, start EcoWerf vanaf 1 juli 2016 met een extra dienstverlening, namelijk de inzameling van harde en zachte (gemengde) plastics op haar containerparken. Hiervoor dienen het politie- en retributiereglement aangepast te worden.
De ontwerpbesluiten die voorgelegd zullen worden aan de gemeenteraad van 24 mei 2016 zijn als bijlage toegevoegd bij deze uitnodiging. De milieuraad wordt verzocht om hierover een advies uit te brengen.
Bespreking
De schepen geeft een toelichting over de selectieve inzameling van zachte en harde plastics op het containerpark. De zachte plastics worden afgevoerd naar Eco die het zal recycleren tot straatmeubilair. De harde plastics worden gerecycleerd tot het basismateriaal (na malen en flocculatie). Door het selectief inzamelen van deze fracties ontstaat er minder restafval waardoor in bepaalde gevallen inwoners kunnen overschakelen naar een kleinere grijze container of een ophaalbeurt kunnen overslaan zodat de ophaalkosten op hun factuur dalen. De actie maakt deel uit van het gemeentelijk klimaatplan.
Een lid vraagt om een artikel te plaatsen in het infoblad over de gratis fracties op het containerpark.
Advies
De milieuraad geeft een gunstig advies mits opname van het artikel in het infoblad.
Vergadering van 18 mei 2016
ENERGIE. GRATIS BOUWADVIES DIALOOG.
Toelichting
In het klimaatplan van de gemeente is de actie 'Extra financiële ondersteuning voor het duurzaam bouwadvies van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen: 20 gratis adviezen te financieren door gemeente' opgenomen. Hiertoe zal een overeenkomst opgemaakt worden met Dialoog. Deze overeenkomst is als bijlage bij deze uitnodiging gevoegd. De milieuraad wordt verzocht hierover een advies uit te brengen.
Bespreking
De schepen geeft een toelichting over de gratis bouwadviezen. Het is een actie uit het gemeentelijk klimaatplan. Het betreft in feite een subsidie van de gemeente waardoor een reglement vereist is. Het deskundig advies wordt verstrekt door een bouwkundig ingenieur. De criteria op basis waarvan de adviezen toegewezen zullen worden zullen nog bepaald worden in een aanvullend reglement.
Advies
De milieuraad geeft een gunstig advies mits aanvulling in artikel 3 dat 'daarbovenop de afspraken gelden met de provincie waarbij inwoners een advies kunnen bekomen voor 50 euro.'
Vergadering van 18 mei 2016
TOEGANKELIJKHEIDSREGLEMENT GEMEENTEBOSSEN.
Toelichting
Bij de raadsbeslissing van 25 september 2007 is er weliswaar een bosbeheersplan voor Bertembos goedgekeurd (met een toegankelijkheidsreglement in een bijlage) en tegelijk is het oude toegankelijkheidsreglement opgeheven. Het reglement in die bijlage moet eigenlijk beschouwd worden als documentatie bij het bosbeheersplan. Het is niet voldoende dat een reglement als bijlage in een goedgekeurd document zit, opdat het als dusdanig verordenende kracht zou hebben. Dit betekent dat er momenteel geen enkel reglement van toepassing is.
Het ontwerpreglement is als bijlage toegevoegd bij deze uitnodiging. De milieuraad wordt verzocht hierover een advies uit te brengen.
Bespreking
De schepen licht dit punt toe. Hij geeft aan dat een barbecue, open vuur en bivakplaats niet voorzien werden omdat de vrees bestaat dat hierdoor bepaalde mensen worden aangetrokken die minder respect opbrengen voor de plaatselijke infrastructuur. Er verandert verder niets ten opzichte van het vorig toegankelijkheidsreglement tenzij de opname van speelzones, een vrij toegankelijke zone en parkings. Het Eikenbos wordt eerder voorzien voor recreatie terwijl in Bertembos de natuur primeert. Het Agentschap voor Natuur en Bos zal een wandeling kenbaar maken op een nog te plaatsen infobord.
Advies
De milieuraad geeft een gunstig advies.
Vergadering van 18 mei 2016
LUCHTVERONTREINIGING. FIJN STOF METING.
Toelichting
De milieuraad heeft aan het bestuur gevraagd om te zoeken naar een goedkopere manier om het fijn stof te meten en om de nodige maatregelen te nemen om de verontreiniging te beperken.
Er wordt voorgesteld om deze aankoop te financieren vanuit het budget dat voorzien is voor de milieuraad. De milieuraad wordt gevraagd om deze meetcampagne uit te voeren op basis van een gehuurd toestel. De resultaten zullen besproken worden met de mobiliteitsraad. Meer informatie over het toestel is te vinden op fijnstofmeter.
Bespreking
De schepen stelt dat de geslotenheid van de bebouwing, het aandeel van het zwaar verkeer, het aantal voertuigen en het regelmatig vertragen, stoppen en terug optrekken van de voertuigen belangrijke factoren zijn die een invloed hebben op de emissie van fijn stof. Het centrum van Leefdaal dat binnenkort heraangelegd zal worden, zal daarbij zo verkeersarm als mogelijk worden ingericht. De bussen van De Lijn moeten evenwel steeds doorgang hebben. Hij wijst wel op het streven van de Vlaamse overheid om de dorpskernen te verdichten waardoor er meer woongelegenheden in het centrum komen. De gemeente heeft wel in een parkeerverordening voorzien dat bij nieuwbouw voldoende parkeerplaatsen worden voorzien door de bouwheer.
Een lid stelt voor om een traject op te stellen waarop de metingen van de concentratie van fijn stof zullen gebeuren. De aanpak van de meetpunten moet planmatig en met herhalingen gebeuren. Andere leden zijn van oordeel dat zulke metingen eerder het voorwerp van een wetenschappelijke studie dienen uit te maken.
Advies
De milieuraad adviseert om de aanpak van de fijn stof metingen in de gemeente voor te leggen aan de Bond Beter Leefmilieu.
Vergadering van 18 mei 2016
SUBSIDIE AUTODELEN.
Toelichting
In het klimaatplan is de actie 'Ondersteun initiatieven van inwoners voor autodelen op wijkniveau : ondersteun technisch-juridisch en operationeel onderhoud voor dergelijke opzet' opgenomen.
Er wordt voorgesteld om deze aankoop te financieren vanuit het budget dat voorzien is voor de milieuraad. De resultaten zullen besproken worden met de mobiliteitsraad.
Bespreking
De schepen legt uit dat dit een project in opbouw is op initiatief van enkele inwoners uit Leefdaal. Deze inwoners vragen om de meerkost van de verzekering (een 50-tal euro) gedurende 1 of 2 jaar zou gedragen worden door de gemeente.
Advies
De milieuraad is akkoord om dit project de eerste 2 jaren te ondersteunen en voor een bedrag van ongeveer 50 euro/jaar tussen te komen in de kosten. Dit zal bekostigd worden uit het eigen budget van de milieuraad dat door de gemeente wordt voorzien.
Vergadering van 18 mei 2016
ENERGIE. VRAAG LID OVER MOGELIJKHEDEN ALTERNATIEVE ENERGIE.
Toelichting
Een lid heeft gevraagd om een punt over de mogelijkheden van alternatieve energie in Bertem te agenderen op de milieuraad.
Vergadering van 18 mei 2016
TERUGKOPPELING BESLUITEN BESTUUR.
Toelichting
Er zal een terugkoppeling gegeven worden over de besluiten met betrekking tot het milieu die het bestuur genomen heeft sinds de vorige vergadering van de milieuraad.
Bespreking
De schepen geeft aan dat enkele gemeenten eerder een klacht ingediend hebben bij de rechtbank tegen de vliegroute Leuven Rechtdoor waarbij vliegtuigen die oostwaarts opstijgen pas na Leuven afzwenken naar het zuiden. In kortgeding was de rechtbank hierop ingegaan maar de gemeente heeft hiertegen samen met de gemeenten Oud-Heverlee en Herent derdenverzet aangetekend. De rechtbank heeft de gemeenten nu gevolgd in dit derdenverzet waardoor de vliegroute Leuven Rechtdoor behouden blijft.
Vergadering van 18 mei 2016
RONDVRAAG.
Bespreking
Een lid van de milieuraad vraagt:
- om een artikel in het infoblad te plaatsen over loslopende honden. Zij verstoren nesten van dieren en brengen schade toe aan de gewassen. Ook het afwijzen van het plukken van maïskolven wordt best mee opgenomen.
- om een artikel op te nemen in het infoblad over het laten groeien van gras om de biodiversiteit te bevorderen.
- om een artikel op te nemen in het infoblad over de actie van het gratis bloemenzaad.
- meer uitleg over de intentie van de gemeente om de vijver van het kasteel in Leefdaal te gebruiken als wachtbekken. Dit zal de biodiversiteit en het milieu schaden. Het lid vraagt of er geen alternatieven zijn en stelt zelf de locatie van het oude stort voor nabij de Voer. De schepen antwoordt dat de gebruikelijke procedure zal gevolgd worden waarbij onder meer advies aan het Agentschap voor Natuur en Bos zal gevraagd worden.
- de schepen stelt dat hij Ecopower om informatie zal vragen over de micro-centrales om energie op te wekken.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.