Vergadering van 1 september 2016
ALGEMEEN. GOEDKEURING VERSLAG VORIGE VERGADERING.
Toelichting
Het ontwerpverslag werd doorgemaild naar de leden op 18 mei 2016.
Bespreking
Door de beperkte aanwezigheid van leden op de vergadering wordt dit punt uitgesteld tot de volgende vergadering.
Vergadering van 1 september 2016
ALGEMEEN. VOORSTELLING NIEUW LID LEEFDAAL (ONDER VOORBEHOUD)
Toelichting
Door het ontslag van Daniel Elskens als geïnteresseerde inwoner van Leefdaal werd in Info Bertem een oproep gedaan voor kandidaten. Aan het college zal gevraagd worden om een nieuw lid aan te duiden op basis van de ingekomen kandidaturen.
Bespreking
De aanstelling van een nieuw lid zal voorgelegd worden aan het college.
Vergadering van 1 september 2016
HEMELWATER. BESPREKING WATEROPVANG HERINRICHTING CENTRUM LEEFDAAL.
Toelichting
In het kader van de herinrichting van het centrum van Leefdaal dient er voorzien te worden in de buffering van het hemelwater dat afstroomt van de verharde oppervlakte. Een mogelijk scenario bestaat erin om de vijver van het kasteel van Leefdaal hierbij als buffer te gebruiken. Een lid van de milieuraad had gevraagd om hierover een bespreking te houden in de milieuraad.
Bespreking
Schepen Marc Morris licht het project toe. Hij wijst erop dat 3 projecten in het centrum van Leefdaal samenvallen: Voerfase 6B, de herinrichting van de Dorpstraat, het gemeenteplein en het begin van de Neerijse steenweg en tenslotte de heraanleg van de Kleine Kerkstraat en de Kerkring. Door de gewestelijke hemelwaterverordening moet bij de aanleg en heraanleg van verhardingen een buffering aangelegd worden waarin het hemelwater dat door deze verharding niet meer kan infiltreren in de bodem tijdelijk opgeslagen kan worden. Er wordt een vertraagde afvoer van regenwater voorzien zodat bij hevige neerslag het regenwater niet direct afstroomt naar de Voer zodat de kans op overstromingen wordt verkleind. Het nodige buffervolume in het kader van de voornoemde projecten bedraagt 900 m³. De goedkoopste oplossing bestaat erin om de vijver aan het kasteel hiervoor te gebruiken. De vijver heeft al vele jaren een instroom- en uitstroomconstructie. Wanneer het peil van de Voer een bepaald niveau bereikt heeft zal de inloopconstructie naar de vijver geopend worden. Het waterpeil in de vijver kan/mag hierbij maximum 15cm stijgen ten opzichte van het huidige waterpeil maar meestal zal dit maar enkele centimeters toenemen. De wijze waarop de vijver als buffering zal gebruikt worden werd geadviseerd door het Agentschap Natuur en Bos. De oevers worden niet verhoogd en het uitzicht van de omgeving zal niet wijzigen. De presentatie van de schepen wordt bij dit verslag gevoegd als bijlage.
Advies
De milieuraad vraagt dat:
- de ecologische waarde van de vijver behouden blijft
- het slibprobleem van de Korbeekstraat in het oog wordt gehouden
- de provincie de Voer beter onderhoudt.
Vergadering van 1 september 2016
INRICHTINGEN VOOR OPENBAAR GEBRUIK. KENNISGEVING LAADPALEN ELEKTRISCHE WAGENS.
Toelichting
Het besluit van de Vlaamse regering van 19 november 2010 over de algemene bepalingen van het energiebeleid (energiebesluit) stelt dat "elke elektriciteitsdistributienetbeheerder jaarlijks ... een aanbesteding organiseert voor de installatie, het onderhoud en de commerciële exploitatie van publiek toegankelijke oplaadpunten voor elektrische voertuigen.... . Naast deze basisinfrastructuur voor publieke palen moet elke elektriciteitsdistributienetbeheerder ... een aanbesteding organiseren zodat tot en met 31 december 2020 in de installatie, het onderhoud en de commerciële exploitatie wordt voorzien van publiek toegankelijke oplaadpunten voor een elektrisch voertuig voor normaal vermogen telkens als daarvoor een aanvraag bij de elektriciteitsdistributienetbeheerder wordt ingediend door een particulier." Deze tweede aanbesteding wordt in het schrijven van Eandis van 3 juni 2016 een aanbesteding voor de infrastructuur 'Paal volgt wagen' genoemd. Tot eind 2020 kunnen in Vlaanderen laadpunten geplaatst worden binnen dit concept. Dit houdt in dat burgers die geen privé oplaadpunt kunnen plaatsen (wegens geen garage, oprit...) en waar geen publieke laadinfrastructuur is, via een webapplicatie een oplaadpaal kunnen aanvragen. Een gemeente kan volgens het energiebesluit in beide gevallen ervoor kiezen om zelf een aanbesteding uit te schrijven.
Volgens het huidige situeringsplan houdt dit de plaatsing in van in totaal 3 publieke laadpalen op het grondgebied van Bertem voor eind 2020, waarvan 1 publieke
laadpaal voor de periode 2016-2017. Vanaf 2018 voert de minister jaarlijks een evaluatie uit en deze aantallen kunnen dus aangepast worden naargelang deze evaluatie.
Eandis zal de procedures voor de aankoop, plaatsing en uitbating van de palen in de gemeente en voor de uitrol van de infrastructuur 'Paal volgt wagen' organiseren.
Bespreking
Door de beperkte aanwezigheid van leden op de vergadering wordt dit punt uitgesteld tot de volgende vergadering.
Vergadering van 1 september 2016
MER. KENNISGEVING ONTWERP-MER GRUP REGIONAALSTEDELIJK GEBIED LEUVEN.
Toelichting
In het kader van de milieueffectrapportage (MER) voor het plan van Ruimte Vlaanderen voor de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Leuven, heeft de gemeente op 13 juli 2016 een uitnodiging ontvangen voor een bespreking op vrijdag 2 september 2016. De uitnodiging bevat ook een link naar het ontwerp-MER en de Richtlijnen milieueffectenrapportage.
Tijdens de ontwerptekstbespreking zullen de deskundigen de resultaten van hun onderzoek presenteren op basis van de ontwerpversie van het MER. Opmerkingen dienen ten laatste op 29 augustus 2016 digitaal doorgegeven te worden aan de dienst MER van de Vlaamse overheid.
De procedure voor de opmaak van een MER voor het regionaalstedelijk gebied Leuven werd een eerste maal opgestart in 2011. Het college heeft toen op 30 mei 2011 opgemerkt dat de toename van het verkeer een zware belasting is en heeft gevraagd om flankerende en milderende maatregelen te nemen. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 31 juli 2013 kwam de geldigheid van de procedures volgens het integratiespoorbesluit in het gedrang. Ruimte Vlaanderen heeft hierop beslist om het MER-proces opnieuw op te starten maar nu via het reguliere spoor.
De terinzagelegging van het nieuwe kennisgevingsdossier, onder andere in de gemeente Bertem, gebeurde van 22 juli 2015 tot 19 september 2015. Naar aanleiding hiervan heeft de afdeling grondgebiedzaken van de gemeente gevraagd om ook het gedeelte van de N3 tussen Leuven-Tervuren te betrekken bij het aspect Mens en Mobiliteit en de aanverwante aspecten in het ontwerp-MER.
Het plangebied situeert zich in Leuven en overlapt (deels) met de gemeenten Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek, Bierbeek en Herent. De afbakeningslijn in het westen loopt ter hoogte van de E40 en de N3 grotendeels gelijk met de E314. Deze lijn kan in een latere fase nog wijzigen. De stad Leuven is geen vragende partij om de deelgebieden Sint-Jansbergsesteenweg en Groenveld (luik stedelijk wonen) op te nemen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) maar deze deelgebieden zijn wel opgenomen in de ontwerp-MER.
Een deelgebied dat wel in het GRUP zal opgenomen worden en dat mogelijke effecten heeft op de gemeente Bertem is het Termunckveld. Dit gebied ligt tussen de N3, de oprit van de E40 in Leuven en de E314. De huidige bestemming is agrarisch gebied en recreatiegebied. Dit karakter zou op termijn veranderen wanneer het gebied een invulling krijgt van wetenschapspark en/of openbaar nut.
Een ander deelgebied met mogelijke effecten op de gemeente is Gasthuisberg & Vogelzang. Gasthuisberg heeft de bestemming openbaar nut en Vogelzang is woonuitbreidingsgebied. Het masterplan Gasthuisberg voorziet in een verdichting van de site met daarbij een uitbreiding naar onder meer Vogelzang. Er wordt een herbestemming naar stedelijke voorzieningen gepland.
De factor waarvan de grootste impact kan verwachten worden op het milieu in de gemeente Bertem is de mobiliteit. Door het gecumuleerde effect van de realisatie van de meeste deelgebieden zal het aantal personenauto-equivalenten (pae) op de Tervuursesteenweg (N3) in Bertem in de ochtendspits stijgen van 1060 pae/uur tot 1450 pae/uur en in de avondspits van 533 pae/uur tot 664 pae/uur. De verzadigingsgraad van de steenweg neemt hierdoor toe van 106% tot 145% in de ochtendspits en van 53% tot 66% in de avondspits.
Door het toegenomen verkeer kan verwacht worden dat de luchtkwaliteit achteruit zal gaan bij de realisatie van het plan. Maar de gepresenteerde modelberekeningen geven een zeer miniem effect weer. Het jaargemiddelde van de concentratie van NO2 ter hoogte van de Tervuursesteenweg stijgt zeer licht van 32,7 microgram/m³ tot 33,7 terwijl de jaargemiddelden van de concentratie van fijn stof (PM10 en PM2.5 ) amper toenemen van respectievelijk 22,9 en 16,5 microgram/m³ tot respectievelijk 23,0 en 16,6. Het aantal overschrijdingen van de daggrenswaarde van PM10 op jaarbasis stijgt weliswaar van 3 tot 4. Deze daggrenswaarde bedraagt 50 microgram/m³. Het model geeft niet aan met hoeveel microgram deze grenswaarde overschreden wordt. Het wettelijke aantal toegelaten overschrijdingen bedraagt echter 35 voor PM10 zodat deze overschrijdingen binnen de wettelijke norm vallen. Voor NO2 geeft het model geen overschrijdingen in de huidige situatie en ook niet na realisatie van het plan. Het ontwerp-MER geeft geen indicaties over eventuele overschrijdingen van de daggrenswaarde van PM2.5 die 25 microgram/m³ bedraagt.
Bespreking
Jan Buysse geeft een toelichting over de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Leuven. Het betreft in wezen een afbakening tussen het stedelijk gebied en het omliggende platteland. De grens in het westen ligt bij de E314. Hij stelt dat het voorliggend MER een wetenschappelijk rapport is dat de gevolgen van het GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) in kaart brengt.
Hij verwijst ook naar een studie van het studiebureau BUUR over het regionaal netwerk voor het openbaar vervoer. Hierin wordt het belang van een goede ruimtelijke ordening op de mobiliteit sterk benadrukt. In de studie wordt ook voorgesteld om de bussen op alle assen prioriteit te geven en bijkomende ontwikkeling enkel toe te laten nabij deze assen.
Vergadering van 1 september 2016
ALGEMEEN. TERUGKOPPELING BESLISSINGEN BESTUUR.
Bespreking
Door de beperkte aanwezigheid van leden op de vergadering wordt dit punt uitgesteld tot de volgende vergadering.
Vergadering van 1 september 2016
ALGEMEEN. RONDVRAAG.
Bespreking
Een lid merkt op dat de inzameling van plastics op het containerpark geen succes is.
Jan Buysse antwoordt dat een experiment is opgezet waarbij het afval dat nu bestemd is voor de blauwe zak en voor de roze zak samen in een paarse zak wordt gestopt en waarbij een ophaling aan huis gebeurt.
Een lid merkt op dat het systeem van gratis beurten op het containerpark onduidelijk blijft voor vele inwoners. Velen beseffen niet dat een gratis beurt een waarde heeft van 2,5 euro wanneer men met de wagen komt. De folder van EcoWerf over plastics is onduidelijk. Inwoners beseffen niet dat ze voor de aflevering van harde plastics ook een gratis beurt kunnen gebruiken.
Een lid vraagt naar het doven van de openbare verlichting (OV) zoals dit gebeurt in een aantal omliggende gemeenten.
Jan Buysse antwoordt dat Eandis een masterplan voor de OV zal opmaken. In omliggende gemeenten wordt in de week het licht gedoofd van middernacht tot 5-6 uur terwijl in het weekend de lichten langer gedoofd blijven. Op gevaarlijke punten blijft het licht wel aan.
Een lid vraagt naar de stand van zaken over de trage wegen.
Jan Buysse antwoordt dat er reeds meerdere wegen terug open gesteld zijn en dat er nog onderhandeld wordt over de weg rond het Weebergbos, de Leefdaalse Heideweg en de Jeneverweg. Voor de verbinding van het Eikenbos met het Bertembos ter hoogte van de Bosstraat wordt er nog gewacht op het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
Een lid merkt op dat veel fietspaden er verwaarloosd bijliggen waarbij er vooral veel onkruid aanwezig is. Het lid verwijst hierbij naar de Boskee.
Jan Buysse antwoordt dat nieuwe wegen nu zodanig aangelegd worden dat de onkruidkieming wordt beperkt. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van de goot in het midden van de weg in plaats van tegen de boordsteen, een verharding aan te leggen zonder voegsel tussen de klinkers of door het gebruik van een ander soort voegsel en ook door geen of minder dolomietverharding aan te leggen. Ook heeft de gemeente op bepaalde plaatsen het dolomiet ingezaaid met gras zodat het onkruid minder kans maakt.
Een lid geeft aan dat hij een cursus over het klimaat gevolgd heeft en dat hij bereid is om over dit onderwerp voordrachten te geven om de inwoners voor deze problematiek te sensibiliseren.
Een lid merkt op dat er nabij de boomhut op de Koeheide nog steeds afval ligt.
Guy Trappeniers antwoordt dat er een brief met een aanmaning werd verstuurd naar de daders. Wanneer het afval voor een bepaalde datum niet wordt opgeruimd zal de gemeente dit doen en de gemaakte kosten doorrekenen aan de daders.
De voorzitter vraagt aan alle leden om in elk geval de secretaris van de milieuraad te verwittigen wanneer ze een vergadering niet kunnen bijwonen. En dit als het kan , minstens een week op voorhand. Dit kan telefonisch (016 49 97 92 of per mail (milieu@bertem.be)
De volgende vergadering gaat door op 10 november om 20 uur op het gemeentehuis.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.