Vergadering van 15 februari 2017
NATUUR. TOELICHTING NATUURINRICHTINGSPROJECT DIJLEVALLEI.
Toelichting
Dieter Devolder van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) geeft een toelichting over de natuurinrichtingswerken die door de VLM en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) worden uitgevoerd in de Dijlevallei, vooral dan de herinrichting van de vijvers van Oud-Heverlee met vernatting van die komgrond. Hij bespreekt ook de werken in Korbeek-Dijle, waaronder de gracht in de boomgaard.
Bespreking
De presentatie van Dieter Devolder wordt als bijlage bij dit verslag gevoegd.
Een lid vraagt waarom de gronden in Korbeek-Dijle natter zijn geworden. De spreker stelt dat één van de doelstellingen van het natuurinrichtingsproject voor het gebied rond de vijvers van Oud-Heverlee het ontwikkelen van een moerasgebied is. Het perceel waar de boomgaard werd aangelegd, behoort niet tot het natuurinrichtingsproject maar tot de Doode Bemde. Het perceel wordt beheerd door de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. De doelstelling van de Vrienden is het herstel van het perceel zoals het vroeger was. Dat perceel was bij de aanleg van de boomgaard perfect droog maar is nu natter geworden. Er zou vroeger een gemetselde drainagebuis aangelegd zijn op het perceel van Van Geel. Ook zou er de laatste jaren een buis gelegd zijn onder de boomgaard en zou er een buis gelegd zijn vanaf de Beekstraat die het hemelwater van die straat afvoert.
Een lid merkt op dat de bronnen ten noordwesten van de boomgaard de laatste 10 jaar meer water geven. Door de aanleg van grachten rondom het perceel is de grondwatertafel met 80 cm gedaald. Volgens hem dringt het regenwater meer in de grond doordat er op de hoger gelegen landbouwpercelen minder geploegd wordt.
Een lid stelt dat vroeger in de komgronden geen boomgaarden werden aangelegd. Het heeft immers geen zin om daar een boomgaard aan te planten.
Een lid vraagt of omwonenden kunnen aansluiten op de grachten rondom de boomgaard. De spreker antwoordt dat het perceel eigendom is van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en dat hij de coördinaten van de contactpersoon zal bezorgen.
Een lid merkt op dat het natter worden van het perceel niet veroorzaakt is door eventuele wijzigingen van de grondbewerkingen. Volgens hem komt de vernatting door het niet ruimen van de grachten. Indien het nu één dag regent, sijpelt er water in de woningen. Het lid merkt ook op dat hij geen vergunning krijgt als hij een aanvraag doet om de grachten te ruimen. De spreker stelt dat er wel kruidruimingen gebeuren maar hiermee wordt er geen slib verwijderd uit de grachten. Dit slib is mogelijk verontreinigd waardoor de verwijdering ervan vrij kostelijk is. Het is in principe de provincie die de Leibeek onderhoudt. De Leibeek werd geruimd omdat er slib van de riolering in terechtkwam. Hij merkt op dat er in natuurgebied niet mag ontwaterd worden maar dat de bestaande grachten wel mogen behouden worden.
Een lid merkt op dat de Voer sinds 50 jaar niet meer geruimd werd.
Een lid vraagt naar de toestand van de percelen gelegen tussen de Dijle en het Dijlepad. De spreker antwoordt dat de meeste percelen in die zone eigendom zijn van ANB. De grond wordt in concessie gegeven aan de landbouwers. De meeste gronden zijn grasland en zijn relatief droog. Op korte termijn zijn daar geen werken gepland door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Ook op het perceel van De Watergroep ten noordwesten van het Dijlepad tussen de Ormendaal en de Veeweide zijn geen maatregelen voorzien. De Ormendaal en de Veeweide liggen iets hoger en zijn daardoor niet vernat. Hij merkt ook op dat ANB momenteel een beheersplan opmaakt voor de Dijlevallei.
De voorzitter merkt op dat het geen zin heeft om fruitbomen aan te planten langs het weggetje dat loopt van de Dam naar het Dijlepad.
Advies
De milieuraad vraagtaan de secretaris om:
- ANB te contacteren met de vraag of omwonenden water mogen afleiden naar de grachten rondom de boomgaard
- de provincie te verzoeken om de grachten meer te ruimen
- uit te zoeken wat de landbouwers mogen doen met hun grachten
De milieuraad verzoekt alle betrokken partijen (ANB, VLM en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud) om duidelijker te communiceren.
Vergadering van 15 februari 2017
AFVAL. ADVIES ZWERFVUILPROJECT 2017.
Toelichting
Bertem is een landelijke gemeente waar het goed is om te wonen. Het glooiende landschap oefent een sterke uitstraling uit op de talrijke wandelaars en bezoekers. Het is daarbij van belang dat het landschap niet ontsierd wordt door rondslingerend afval. De voorgestelde opruimingsacties gaan echter verder dan loutere opruiming. Zij willen ook en vooral de mensen bewust maken dat zwerfvuil achterlaten niet past.
De milieuraad wordt om advies gevraagd over de bijgevoegde projectnota.
Bespreking
Een lid merkt op dat aan de Blokkenstraat en de Boskee nog sensibilisatieborden staan over zwerfvuil.
Advies
De milieuraad vraagt om EcoWerf te verzoeken om een actie rond zwerfvuil te organiseren in de scholen en geeft een gunstig advies.
Vergadering van 15 februari 2017
DIEREN. ZWERFKATTEN
Toelichting
Een lid heeft verzocht dit punt te agenderen.
Wanneer er zwerfkatten worden opgemerkt, kan een inwoner dat laten weten aan de dienst omgeving. De dienst plaatst dan kooien om die katten te vangen en naar de dierenarts te brengen. Daar worden ze gesteriliseerd of gecastreerd. Vervolgens worden ze teruggebracht naar de plaats waar ze gevangen werden.
Bespreking
Een lid vraagt wie controle zal uitvoeren op de inentingen van huisdieren. De secretaris zal dit navragen.
Advies
De milieuraad vraagt om een artikel over marters te plaatsen in Info Bertem.
Vergadering van 15 februari 2017
STAND VAN ZAKEN BUURTWEG 36.
Toelichting
Een lid heeft verzocht dit punt te agenderen.
Op 13 november 2014 werd de familie de Liedekerke aangeschreven als eigenaar van percelen waarop buurtweg 36 in Leefdaal gelegen is. Het gaat om de buurtweg die vertrekt vanaf de Keistraat en die vervolgens rondom Weebergbos loopt tot aan de Brede weg.
Bespreking
De secretaris stelt dat er met eigenaars van percelen waarop deze buurtweg ligt, werd gesproken met de bedoeling de weg terug toegankelijk te maken. De weg loopt door een stukje bos en een optie bestaat erin om de weg rond dit stuk te verleggen.
Vergadering van 15 februari 2017
ALGEMEEN. TERUGKOPPELING BESTUUR.
Toelichting
Er wordt een terugkoppeling gegeven van de besluiten van het bestuur inzake milieu sinds de vorige vergadering.
Bespreking
De secretaris geeft een overzicht van de beslissingen van het bestuur inzake milieu-aangelegenheden sinds de vorige vergadering:
- goedkeuring beroepsconclusies advocaat inzake het derdenverzet tegen de vliegroutes
- kennisname van de beslissing van de Raad van State waarbij het besluit van de minister tot opleggen van bijkomende voorwaarden in de milieuvergunning van de zandwinning van De Kock werd vernietigd.
- goedkeuring bestek voor de aankoop van een veegwagen
- mandaat voor het innen van de contantbelasting voor het containerpark aan EcoWerf.
Vergadering van 15 februari 2017
ALGEMEEN. RONDVRAAG.
Bespreking
Een lid vraagt of er reeds een beslissing genomen is over de inzet van de kasteelvijver als buffer van hemelwater bij de heraanleg van het centrum van Leefdaal. De schepen verwijst naar de toelichting die zal gegeven worden op 20 februari in de Vlieg-In voor alle adviesraden. De leden van de milieuraad hebben hiervan reeds een uitnodiging ontvangen.
De volgende vergadering zal doorgaan op 4 mei 2017 om 20 uur op het gemeentehuis.
Vergadering van 15 februari 2017
ALGEMEEN. VERSLAG VORIGE VERGADERING.
Toelichting
Het verslag van de vorige vergadering werd op 1 februari 2017 per mail verstuurd.
Advies
De milieuraad vraagt aan het lid dat de presentatie over de waterafvoer rond de boomgaard gegeven heeft en de secretaris om het verslag aan te passen en opnieuw naar de leden door te sturen. De leden kunnen dan tot één week na ontvangst van het verslag opmerkingen doorgeven. Nadien wordt het verslag geacht te zijn goedgekeurd.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.