Zitting van 30 april 2019
ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 26 maart 2019 goed.
Peter Persyn Joël Vander Elst Eddy Vranckx Griet Verhenneman Joery Verhoeven Roland Gustin Albert Mees Marc Morris Guido Yserbijt Tom Philips Pieter Sempels Greet Goossens Jan De Keyzer Iris De Smet Jimmy Geyns Yvette Laes Maria Andries Diane Vander Elst Wouter Fock Dirk Stoffelen Joris Fonteyn Peter Persyn Joël Vander Elst Eddy Vranckx Griet Verhenneman Joery Verhoeven Roland Gustin Albert Mees Marc Morris Guido Yserbijt Tom Philips Pieter Sempels Greet Goossens Jan De Keyzer Iris De Smet Jimmy Geyns Yvette Laes Maria Andries Diane Vander Elst Wouter Fock Joris Fonteyn aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Zitting van 30 april 2019
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AFVAARDIGING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER SOCIAAL VERHUURKANTOOR SPIT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Besluit
Na geheime stemming:
19 stemmen voor
1 stem tegen
Artikel 1:
Marc Morris, schepen, wordt afgevaardigd voor de algemene vergadering van de vzw SVK SPIT.
Zitting van 30 april 2019
AFVAL. AANPASSING POLITIEREGLEMENT BEHEER VAN HUISHOUDELIJK AFVAL EN VERGELIJKBAAR BEDRIJFSAFVAL.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
De gemeenten en verenigingen van gemeenten kunnen met de OVAM overeenkomsten sluiten om de organisatie van de selectieve ophaling of inzameling van huishoudelijke afvalstoffen te bevorderen of te begeleiden.
Als een gemeente of haar samenwerkingsverband de opgelegde verplichtingen niet nakomen, kan de Vlaamse regering, in de plaats treden van de gemeente of haar samenwerkingsverband.
Argumentatie
Omwille van de impact van de hoge temperaturen in de zomermaanden van 2018 op de chauffeurs en laders van EcoWerf, wenst EcoWerf de inzamelrondes in juli en augustus voortaan te laten starten om 06.00 uur.
Dit houdt in dat de inwoners hun huisvuil ook vroeger moeten buitenzetten. Het huidige politiereglement bepaalt dat het huisvuil ten laatste om 07.00 uur op de dag van de inzameling moet worden aangeboden. Dit moet dus gewijzigd worden in 06.00 uur.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Artikel 7, § 1 van het politiereglement over het beheer van huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval, goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 april 2018, wordt aangepast als volgt:
"De afvalstoffen mogen slechts na 20 uur van de dag voorafgaand aan de dag waarop de ophaling van de afvalstoffen zal plaatsvinden buiten geplaatst worden. De afvalstoffen moeten in de periode van september tot juni ten laatste om 7 uur op de dag van de ophaling buiten geplaatst worden en in de maanden juli en augustus ten laatste om 6 uur op de dag van de ophaling."
Zitting van 30 april 2019
ROOILIJNPLAN WALENPOT. GOEDKEURING ONDERTEKENDE AFSTANDSBELOFTES.
Voorgeschiedenis
• Collegebesluit van 8 juni 2015 waarbij het bestek, raming, gunningswijze via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking wordt goedgekeurd voor de opdracht 'Opmaak rooilijnplan Walenpot'.
• Collegebesluit van 21 september 2015 waarbij de opdracht 'Opmaak rooilijnplan Walenpot' gegund wordt aan Interleuven cvba.
• Infoavond voor de bewoners op 21 maart 2017.
• Gemeenteraadsbesluit van 26 september 2017 over de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan Walenpot.
• Collegebesluit van 11 december 2017 waarbij Interleuven cvba wordt aangesteld voor de opmaak van de afstandsbeloftes en akten voor openbaar nut.
• Gemeenteraadsbesluit van 19 december 2017 over de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Walenpot.
• Infovergadering van 4 april 2018 met de eigenaars waarbij o.a. de verwervingsprocedure werd toegelicht en de aanwezigen de afstandsbelofte hebben ontvangen voor ondertekening.
• Brief van 9 mei 2018 aan alle aanwezigen en niet-aanwezigen van de infovergadering met de vraag de afstandsbelofte te ondertekenen.
• Herinneringsbrief van 31 juli 2018 aan de eigenaars die de afstandsbelofte nog niet ondertekend hebben.
• Gemeenteraadsbeslissing van 28 augustus 2018 waarbij de ontwerpakte en volgende afstandsbeloftes werden goedgekeurd:
o Inneming nr. 1, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134Y5, eigendom van Schneider-Depré Johan, Walenpot 1 te Bertem.
o Inneming nr. 2, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134M, eigendom van Devulder Finn en Manche Christine, Walenpot 2 te Bertem en Devulder Nina, Waterhoenlaan 7/4 te Tervuren.
o Inneming nr. 3, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134E6, eigendom van Monteban Alain en Wagner Anne, Walenpot 4 te Bertem.
o Inneming nr. 4, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134G6, eigendom van Desmet Véronique en Dubois Tom, Walenpot 6 te Bertem.
o Inneming nrs. 5 en 6, deel van perceel afdeling 1, sectie B nrs. 134C6 en 134B6, eigendom van Koekelbergh Christophe, Walenpot 10 te Bertem.
o Inneming nr. 7, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134W3, eigendom van Ghem Fabienne en Vandenberge Frédéric, Walenpot 12 te Bertem.
o Inneming nr. 8A en 8B, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134P5, eigendom van Egers Marie, Walenpot 10A te Bertem.
o Inneming nr. 9, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134N5, eigendom van Uyttendaele Veerle, Walenpot 5 te Bertem.
o Inneming nr. 10, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134F3, eigendom van Vanderveken Christine, Walenpot 7 te Bertem.
o Inneming nr. 11, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134T4, eigendom van Desmedt Mario en Karki Mamato, Walenpot 14 te Bertem.
o Inneming nr. 13, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134L6, eigendom van Cardoen Tom, Walenpot 9 te Bertem.
o Inneming nr. 14, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134W5, eigendom van Van Tilt Sam, J.P. Minckelerstraat 94 te Leuven.
o Inneming nr. 18, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134X2, eigendom van Waignein Lena, Walenpot 15 te Bertem.
o Inneming nrs. 19 en 20, deel van perceel afdeling 1, sectie B nrs. 134L5 en 134C5, eigendom van Ghem Fabienne en Vandenberge Frédéric, Walenpot 12 te Bertem.
o Inneming nr. 24, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134A5, eigendom van Dejong Mireille, Rue de Bois-De Breux 317 te Luik, Dejong Olivier, Groene Corniche 42 te St-Pieters-Woluwe en Tireur Lucie, Horizonlaan 4 te St-Pieters-Woluwe.
o Inneming nr. 25, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134K5, eigendom van De Troyer Frank en Lapauw Mia, Goswin III-laan 4 te Leuven.
o Inneming nrs. 27 en 28, deel van perceel afdeling 1, sectie B nrs. 157 en 160, eigendom van Buekenhoudt Geert en Buekenhoudt Theophile, Ferdinand Vanlaerstraat 15 te Bertem, Buekenhoudt Johan, Toverberg 5 te Leuven en Buekenhoudt Mark, Molenstraat 18 te Bertem.
o Inneming nr. 29, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 159, eigendom van Van Bever Anne, Tervuursesteenweg 232/2 te Bertem, Van Bever Eric, Bessenlaan 41 te Rotselaar en Vanbuekenhout Marie, Oude Tervuursebaan 7 te Bertem.
o Inneming nrs. 27 en 28 van pachter (en mede-eigenaar) Buekenhoudt Geert.
Feiten en context
o Inneming nr. 12, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134E5, eigendom van Iverlek (Fluvius), Aarschotsesteenweg 58 te Leuven.
o Inneming nrs. 15 en 17, deel van perceel afdeling 1, sectie B nrs. 134A6 en 134V5, eigendom van Vliegen Robert, Nieuwstadstraat 6/2/2 te Bree.
o Inneming nr. 16, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134H5, eigendom van Kayaert Ward, Walenpot 18 te Bertem.
o Inneming nr. 21, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134T5, eigendom van Dekeyser Frank, Vossenstraat 15 te Bertem.
o Inneming nr. 22, deel van perceel afdeling 1, sectie B nr. 134M5, eigendom van Champagne Anthony en Pierlot Fabienne, Walenpot 17 te Bertem.
Juridische gronden
De gemeente verklaart dat de aankoop wordt gedaan voor openbaar nut.
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang.
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen.
Argumentatie
In de Walenpot zal riolering worden aangelegd (door Aquafin en Infrax) en de wegenis zal worden vernieuwd. Gezien de Walenpot volledig op privé-eigendom van de aangelanden ligt, dient de weg eerst ingenomen te worden. De aangelanden doen gratis grondafstand in ruil voor een uitgeruste weg.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde 6 afstandsbeloftes goed voor de innemingen met nrs. 12, 15, 16, 17, 21 en 22.
Zitting van 30 april 2019
SCHOLENGEMEENSCHAP KHAMSA. GOEDKEURING FINANCIEEL VERSLAG SCHOLENGEMEENSCHAP KHAMSA.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het financieel verslag van het schooljaar 2018-2019 van de scholengemeenschap Khamsa goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de begroting van het schooljaar 2019-2020 van de scholengemeenschap Khamsa goed.
Zitting van 30 april 2019
CENTRAAL KERKBESTUUR. GOEDKEURING PASTORIEPLAN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
Door de kerkelijke evolutie moet een afweging worden gemaakt welke pastorieën in de toekomst nodig zijn en waarvoor zij kunnen worden gebruikt. Voor de gemeente is het interessant om zekerheid te krijgen over het toekomstig gebruik van de huidige pastorieën, zodat er planmatig kan worden gewerkt. Het pastorieplan biedt hiervoor een kader.
Het pastorieplan bevat het akkoord tussen alle betrokken partijen over de desaffectatie van de vroegere pastorie van Korbeek-Dijle en de verkoop ervan door de kerkfabriek, over de aankoop van de parochiale gebouwen aan de Schoolberg door de kerkfabriek en over de affectatie ervan als nieuwe pastorie van Korbeek-Dijle. De oude pastorie van Korbeek-Dijle was eigendom van de kerkfabriek en was een gewone pastorie bij bestemming, d.w.z. een gebouw verworven of gebouwd met de uitdrukkelijke bedoeling als woning voor de pastoor te dienen. In de praktijk werd zij echter gebruikt als lokalen voor de Chiro. Wat de bestemmingswijziging of de vervreemding van dergelijke pastorieën betreft, beschikt de kerkfabriek over een algemene handelingsbekwaamheid en autonomie inzake goederenbeheer. Voor beslissingen inzake beheer en beschikking van goederen, handelt de kerkfabriek autonoom en is ze niet afhankelijk van goedkeuring of van voorafgaande machtiging door de toezichthoudende overheid. Niettemin is de gemeente betrokken partij, aangezien zij de woning Schoolberg 5 huurt voor de priester. Deze woning is in maart 2019 door de vzw Parochiale Werken Leuven verkocht aan de Kerkfabriek Sint-Bartholomeus Korbeek-Dijle.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het bijgevoegde ontwerp van pastorieplan Bertem goed.
Zitting van 30 april 2019
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING JAARVERSLAG EN JAARREKENING ILV SPORTREGIO DIJLE & HAGELAND.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde jaarrekening van de interlokale vereniging Sportregio Dijle & Hageland betreffende het werkjaar 2018 goed.
Artikel 2:
De raad keurt het bijgevoegde jaarverslag van de interlokale vereniging “Sportregio Dijle & Hageland” betreffende het werkjaar 2018 goed.
Zitting van 30 april 2019
RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE DEELNAME AAN KUNGFU ACTIVITEITEN INGERICHT DOOR HET GEMEENTEBESTUUR.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Geen last of belasting kan door de agglomeratie; de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglement, vast.
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.
Argumentatie
De dienst vrije tijd wenst de kung fu lessen voor kinderen van 6 tot 12 jaar verder te organiseren. Voor de deelname aan de lessen is een persoonlijke bijdrage van de deelnemers nodig.
De raad kan het college machtigen om het tarief zelf en de wijze van inning te bepalen in functie van de kostprijs.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Met ingang van 1 januari 2020 en voor een termijn die eindigt op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op de deelname aan het sportaanbod kungfu, ingericht door het gemeentebestuur.
Artikel 2:
De retributie is verschuldigd door de persoon die deelneemt aan het sportaanbod kungfu. De retributie moet betaald worden voor deelname aan een aangeboden lessenreeks. Er kan niet worden betaald voor aparte lessen als onderdeel van een lessenreeks.
Artikel 3:
In geval de deelnemer wegens overmacht niet (meer) kan deelnemen aan de lessenreeks, wordt het resterende bedrag (waarde van het aantal resterende lessen) terugbetaald.
Artikel 4:
De gemeenteraad machtigt het college om het tarief voor elke lessenreeks en de wijze van inning vast te stellen. De retributie mag maximaal 3,50 euro per les bedragen.
Zitting van 30 april 2019
MONDELINGE VRAGEN.
Juridische gronden
Mondelinge vragen
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.