NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 19 december 2023

Van 20.45 uur tot 21.30 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Eddy Vranckx

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven en Tom Philips

Raadsleden:

Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

Algemeen directeur:

Bart Devisch

 

Verontschuldigd:

Raadslid:

Jimmy Geyns

 

 

 


Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
  • Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
    De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
  • Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
    Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

        Notulen van de zitting van 28 november 2023.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 28 november 2023 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

ZITTINGEN GEMEENTERAAD. MEDEDELING DATA ZITTINGEN 2024.

 

Besluit

Mededeling

De raad neemt kennis van de geplande datums voor de zittingen van de gemeenteraad in 2024:

        dinsdag 30 januari

        dinsdag 27 februari

        dinsdag 26 maart

        dinsdag 30 april

        dinsdag 28 mei

        dinsdag 25 juni

        dinsdag 27 augustus

        dinsdag 24 september

        dinsdag 22 oktober

        dinsdag 26 november

        dinsdag 17 december

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

REGIOWERKING. RAPPORTAGEVERSLAG BURGEMEESTERSOVERLEG REGIONALE SAMENWERKING OOST-BRABANT VAN MEI - OKTOBER 2023.

 

Juridische gronden

        Artikel 8 van het decreet over regiovorming en tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur van 3 februari 2023.

 

 

Bijlagen

        Rapportageverslagen

        Presentaties

 

Besluit

Mededeling

In het kader van het decreet over de regiowerking, dat oplegt dat er over de regiowerking maandelijks moet worden teruggekoppeld aan het college van burgemeester en schepenen en halfjaarlijks aan de gemeenteraad, is tijdens de laatste vergadering van het Burgemeestersoverleg regionale samenwerking Oost-Brabant dd. 22 maart 2023 beslist om telkens een rapportageverslag op te stellen en dit over te maken aan de algemeen directeurs van de lokale besturen die deel uitmaken van de regio Oost-Brabant.

De gemeenteraad neemt kennis van het rapportageverslag van het Burgemeestersoverleg regionale samenwerking Oost-Brabant dd. 26 mei 2023 en 20 oktober 2023, evenals van de presentaties.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

WOONMAATSCHAPPIJ WOONTROTS. GOEDKEURING AANDUIDING LID TOEWIJZINGSRAAD WOONMAATSCHAPPIJ WOONTROTS.

 

Feiten en context

        Met het e-mailbericht d.d. 17 november 2023 vraagt de woonmaatschappij Woontrots om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het werkingsgebied Bertem, Boortmeerbeek, Keerbergen, Kortenberg, Kraainem, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.

 

In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

 

Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen. De opmaak van een  toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

 

Alle gemeenten in het (deel)werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.

 

De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

 

Beleidsmatige opdracht

De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.

 

Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.

 

Operationele opdracht

De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

 

Voorstel

Door het college van burgemeester en schepenen wordt Marc Morris als bevoegde schepen inzake wonen voorgedragen om de gemeente Bertem te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad. Burgemeester Joël Vander Elst wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming effectieve vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

1 stem tegen

 

Stemming plaatsvervangende vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt Marc Morris aan als effectieve vertegenwoordiger om de gemeente Bertem te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied Bertem, Boortmeerbeek, Keerbergen, Kortenberg, Kraainem, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt Joël Vander Elst aan als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de gemeente Bertem te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied Bertem, Boortmeerbeek, Keerbergen, Kortenberg, Kraainem, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

PERSONEEL. GOEDKEURING OMSCHAKELING VAKANTIEREGELING CONTRACTUEEL PERSONEEL VAN PRIVÉSTELSEL NAAR PUBLIEK STELSEL MET INGANG VAN 1 JANUARI 2024.

 

Feiten en context

        In de huidige regeling genieten statutaire personeelsleden een andere vakantieregeling dan contractueel personeel.

        Voor het contractueel personeel is de vakantieregeling van de private sector van toepassing, d.w.z. dat de vakantiedagen berekend worden op de prestaties in het vakantiedienstjaar (= het voorgaande jaar).

        Voor het statutair personeel is de vakantieregeling publieke sector van toepassing en worden de vakantiedagen opgebouwd op basis van de prestaties in het lopende jaar.

        Voorstel vanuit de dienst HRM om voor alle personeelsleden hetzelfde verlofstelsel toe te passen, nl. het verlofstelsel van de publieke sector.

 

Juridische gronden

        Artikel 17 van de wet houdende sociale en diverse bepalingen van 26 juni 1992
De raad moet beslissen welk vakantiestelsel van toepassing is voor het contractuele personeelslid.
De raad heeft de keuze voor het vakantiestelsel van het contractuele personeelslid tussen het vakantiestelsel van de publieke sector en het vakantiestelsel van de bedienden uit de private sector.

        Besluit van de Vlaamse regering waarbij de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel werden vastgelegd van 7 december 2007 en latere wijzigingen

        Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen van 20 januari 2023

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

        De gecoördineerde versie rechtspositieregeling voor het bestuur van lokaal bestuur Bertem, laatst aangepast in de gemeenteraad en raad van maatschappelijk welzijn op 24 november 2020.

 

Adviezen

        Op voorstel van het schepencollege

 

Argumentatie

Momenteel zijn er twee verschillende vakantiestelsels, het vakantiestelsel privé voor de contractuele personeelsleden en het vakantiestelsel publiek voor de statutaire personeelsleden.

 

Vanaf 2024 zijn er wijzigingen op komst voor de verrekening van het vakantiegeld uit dienst. Het is daarom aangewezen om één en hetzelfde vakantiestelsel toe te passen voor al het personeel.

 

Voordelen aan het omschakelen naar de vakantieregeling publieke sector:

        is duidelijker en billijker voor de medewerkers (bv. bij wijziging prestatiebreuk onmiddellijk een aanpassing van het aantal vakantiedagen medewerkers);

        medewerkers die in dienst treden, hebben onmiddellijk een recht op vakantieverlof en moeten geen onbetaald verlof nemen of er moet geen - vaak ingewikkelde - verrekening vakantiegeld vorige werkgever gebeuren;

        het betekent een administratieve vereenvoudiging  - het vakantiestelsel publieke sector is voor de dienst HRM bovendien arbeidsintensief, omdat er geen dubbele tellers moeten bijgehouden worden;

        er is een lagere werkgeversbijdrage (verschil 2,09%) op de lonen indien de vakantieregeling publieke sector wordt toegepast (in plaats van 30,95% is er maar een patronale bijdrage van 28,86% bij toepassing van de vakantieregeling publieke sector);

        de vakantieregeling publieke sector sluit meer aan bij de Europese wetgeving.

 

Bij de omschakeling van vakantieregeling private sector naar publieke sector zal er een vertrekvakantiegeld moeten uitbetaald worden aan alle contractuele medewerkers, nl. het loon voor die dagen vakantie die ze niet zullen opnemen. Dit is eigenlijk geen meerkost, gezien anders het vertrekvakantiegeld wordt uitbetaald bij iedere pensionering/uitdiensttreding. In plaats van gespreid zou dit dan bij omschakeling in één keer gebeuren.
Daartegenover staat dat men voor contractuele personeelsleden waarvoor het vakantiestelsel publiek toegepast wordt, 2,09% minder patronale bijdrage moet betalen.

 

De nodige aanpassingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement worden, samen met enkele andere aanpassingen, ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van 30 januari 2024. 

 

Financiële gevolgen

De omschakeling naar het vakantiestelsel voor de publieke sector wordt voor de contractuele medewerkers als een uitdiensttreding beschouwd. Dit impliceert dat het vakantiegeld verschuldigd is aan de medewerkers die nu reeds in dienst zijn. Het gaat dus om een vooruitgeschoven betaling: bij de effectieve uitdiensttreding zou het enkel en dubbel vertrekvakantiegeld ook verschuldigd zijn.

 

Door het publieke vakantiestelsel te volgen is een lagere patronale sociale zekerheidsbijdrage verschuldigd voor het contractueel personeel (2,09% minder - in plaats van 30,95% bedraagt de patronale RSZ-bijdrage van de vakantieregeling publieke sector 28,86%).

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De raad beslist om vanaf 1 januari 2024 voor het contractueel personeel het vakantiestelsel van de publieke sector toe te passen.

 

Artikel 2:

Aan de contractuele personeelsleden zal een vertrekvakantiegeld worden uitbetaald voor de opgebouwde dagen vakantie op basis van het vakantiedienstjaar 2023 die in 2024 niet kunnen opgenomen worden.

 

Artikel 3:

Voor de contractuele personeelsleden die in de loop van het jaar 2024 met pensioen gaan wordt een overgangsmaatregel voorzien.

 

Artikel 4:

De rechtspositieregeling en het arbeidsreglement voor het personeel van lokaal bestuur Bertem zullen worden aangepast en voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

ONTHAAL NIEUWE INWONERS. GOEDKEURING VERENIGINGENVOUCHER.

 

Feiten en context

        Actiepunt 1.6.22. meerjarenplan: Elke nieuwe inwoner krijgt een onthaalpakket met o.a. een voucher voor deelname aan een vereniging.

        Vierde aanpassing strategische meerjarenplanning 2020-2025: verenigingenvoucher ter waarde van 50 euro per gezin voorzien.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur, artikel 40,§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. 

 

Financiële gevolgen

 

+-300 nieuwe gezinnen x 50 euro =  maximaal 15 000 euro per jaar

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

Nieuwe inwoners die zich inschrijven in Bertem ontvangen bij hun inschrijving een onthaalpakket met onder andere de onthaalbrochure, toeristische brochure, andere informatiegidsen en per gezin 5 verenigingenvouchers van 10 euro.

 

Artikel 2:

De verenigingenvoucher is een korting op het lidmaatschap van een erkende Bertemse vereniging. Elk nieuw gezin ontvangt 5 vouchers die bij 1 of meerdere verenigingen kunnen worden gebruikt. Op de website vinden inwoners een lijst met alle erkende Bertemse verenigingen.

 

Artikel 3:

Om de korting te ontvangen, laten inwoners de bon invullen door de vereniging(en) waar ze zich inschrijven, ze brengen de ingevulde bon(nen) samen met een betalingsbewijs naar het onthaal van het gemeentehuis en krijgen vervolgens het geld teruggestort. Dat is maximum 10 euro per voucher. Als het lidmaatschap minder dan 10 euro kost, ontvangt men het precieze inschrijvingsbedrag terug.

 

Artikel 4:

De dienst vrije tijd brengt de Bertemse verenigingen op de hoogte van dit reglement.

 

Artikel 5:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

STRATEGISCHE MEERJARENPLANNING. GOEDKEURING AANPASSING 4 MEERJARENPLAN 2020-2025 GEMEENTE - OCMW BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 over de goedkeuring van het strategisch meerjarenplan 2020-2025 gemeente - OCMW Bertem.

        Besluit van de gemeenteraad van 15 december 2020 over de eerste aanpassing van het strategisch meerjarenplan 2020-2025 gemeente - OCMW Bertem.

        Besluit van de gemeenteraad  van 22 februari 2022 over de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

        Besluit van de gemeenteraad van 20 december 2022 over de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

 

Feiten en context

        Bijsturingen op beleidsvlak en evoluties op maatschappelijk vlak zoals de stijging van de rentevoeten nopen tot een aanpassing van het meerjarenplan.

        De gemeenten en de OCMW's hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor het meerjarenplan definitief is vastgesteld. Voor de aanpassing van het meerjarenplan geldt dezelfde werkwijze.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 77, 78 en 249 tot en met 259.

        Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus.

        Ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus.

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Adviezen

Advies van het managementteam van 15 december 2023.

 

 

Bijlagen

        Aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 gemeente-OCMW Bertem.

 

Besluit

 

Stemming punt

 

18 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 stemmen tegen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het gedeelte van de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 vast dat betrekking heeft op de gemeente Bertem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gedeelte van de aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 goed dat betrekking heeft op het OCMW Bertem.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT VOOR ACTIVITEITEN AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF BELEKO M.B.T. EXPLOITATIE SPORTHAL VERONA.

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente richtte het autonoom gemeentebedrijf Beleko (hierna AGB) op met in de eerste plaats de bedoeling de exploitatie van de nieuwe sporthal Verona te laten verzekeren door het AGB. De gemeente trad op als bouwheer van de sporthal en gaf de sporthal en de omliggende bijhorende infrastructuur met ingang van 1 december 2023 in erfpacht aan het AGB.

        De raad van bestuur stelde reeds in de loop van 2021 een gebruiksreglement vast voor de sporthal, met inbegrip van tarieven die gelden bij verhuring. Dit reglement voorzag, op basis van onderhandelingen tussen gemeente en AGB, per uur verhuring reeds in een gemeentelijke tussenkomst onder de vorm van een prijssubsidie.  

 

Feiten en context

        Het AGB is opgezet vanuit de bedoeling om alle activiteiten op een economisch rendabele manier te laten verlopen. De toepasselijke tarieven in het kader van de verhuring van de sporthal zijn bijgevolg ook vanuit deze filosofie opgesteld. Bij de opmaak van het meerjarenplan stelde het AGB vast dat de in 2021 vastgestelde tarieven kunnen behouden blijven om een economisch rendabele exploitatie van de sporthal te verzekeren in 2023 en 2024.

        De gemeente wenst de sportbeoefening te stimuleren, in het bijzonder de beoefening ervan in club- of gemeenschapsverband. In functie van deze doelstelling is het belangrijk om de verhuurtarieven van de sporthal aantrekkelijk en betaalbaar te houden voor de gebruikers. Een ondersteuning onder de vorm van prijssubsidies is bijgevolg aangewezen.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 231 tot en met 244 die handelen over autonome gemeentebedrijven.

        De statuten van het AGB en de beheersovereenkomst tussen gemeente en AGB, zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluiten van respectievelijk 27 april 2020 en 29 juni 2021.

        BTW-circulaire E.T. 129.288 m.b.t. de werking van autonome gemeentebedrijven.

 

Argumentatie

Artikel 10 van de beheersovereenkomst tussen gemeente en AGB bepaalt dat de gemeente de werking van het AGB financieel zal ondersteunen, vooral door middel van resultaatgerichte prijssubsidies op de toegangsgelden. Volgens de BTW-regelgeving dient het bedrag of de factor van de prijssubsidies vooraf te worden vastgesteld op basis van de geraamde ontvangsten en uitgaven van het AGB en nadien consequent toegepast te worden op de effectieve verhuringen.

 

Op basis van het door het AGB opgestelde meerjarenplan kunnen de in het gebruiksreglement goedgekeurde tarieven behouden blijven zonder een economisch rendabele exploitatie van de sporthal in gedrang te brengen, evenwel mits de in het reglement vastgestelde prijssubsidies op hetzelfde niveau te handhaven. De vastgestelde tarieven voorzien in een gemeentelijke prijssubsidie die 3/4de van het verhuurtarief inclusief BTW bedraagt, waardoor de gebruikers zelf 1/4de van het verhuurtarief dienen te betalen. Het aandeel ten laste van de gebruiker situeert zich op een niveau dat vergelijkbaar is met de geldende tarieven in de sportinfrastructuur van omliggende gemeenten en houdt de tarieven betaalbaar voor de gebruikers.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

649500/0742-00

€ 14.000 (2023)

€ 90.000 (2024)

€ 14.000 (2023)

€ 90.000 (2024)

€ 14.000 (2023)

€ 90.000 (2024)

 

 

Bijlagen

        Gebruiksreglement sporthal Verona goedgekeurd door de raad van bestuur van 31 augustus 2021.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

Het autonoom gemeentebedrijf Beleko heeft haar ontvangsten en uitgaven m.b.t. de exploitatie van sporthal Verona geraamd voor de boekjaren 2023 (maand december) en 2024. Deze ramingen werden opgenomen in het meerjarenplan van het autonoom gemeentebedrijf. Uit deze ramingen blijkt dat de tarieven zoals vastgesteld in het door de raad van bestuur in zitting van 31 augustus 2021 goedgekeurde gebruiksreglement m.b.t. sporthal Verona kunnen behouden blijven om een economisch rendabele exploitatie van de sporthal te verzekeren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad zal voor de maand december van het boekjaar 2023 en het boekjaar 2024 volgende prijssubsidies toekennen per uur verhuring van een terrein (1/3 van de oppervlakte van de sportzaal) en van de danszaal, conform het onderscheid dat voor de verschillende categorieën van toepassing is in het gebruiksreglement:

        Categorie 1: € 10,50 (daluur) en € 21,00 (normaal uur)

        Categorie 2: € 24,00 (daluur) en € 30,00 (normaal uur)

        Categorie 3: € 48,00 (daluur) en € 60,00 (normaal uur)

Per uur verhuring van de volledige sportzaal gelden de volgende prijssubsidies:

        Categorie 1: € 25,50 (daluur) en € 52,50 (normaal uur)

        Categorie 2: € 60,00 (daluur) en € 75,00 (normaal uur)

        Categorie 3: € 120,00 (daluur) en € 150,00 (normaal uur)

 

Artikel 3:

Het autonoom gemeentebedrijf moet vóór het einde van de maand volgend op elk kwartaal een overzicht geven van de verhuringen waarop de prijssubsidies van toepassing zijn, met een onderscheid op basis van de bovenstaande categorieën en per categorie het totaal bedrag aan prijssubsidies voor het betrokken kwartaal. Met het oog op de afrekening van de prijssubsidies per kwartaal zal het autonoom gemeentebedrijf tegelijk met het voormelde overzicht een debetnota bezorgen aan de gemeente, die de gemeente binnen de 30 dagen na ontvangst dient te betalen aan het autonoom gemeentebedrijf.

 

Artikel 4:

De vaststelling van de prijssubsidies voor het boekjaar 2025 zal aan de gemeenteraad worden voorgelegd vóór 31 december 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

GOEDKEURING MEERJARENPLAN 2020-2025 VAN HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF BELEKO.

 

Voorgeschiedenis

        Goedkeuring van de statuten tot oprichting van het autonoom gemeentebedrijf Beleko, hierna AGB (besluit van de gemeenteraad van 27 april 2020) en goedkeuring van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB (besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2021).

        Vestiging van een erfpachtrecht door de gemeente aan het AGB voor de duur van 99 jaar m.b.t. de sporthal Verona en de omliggende infrastructuur, met ingangsdatum op 1 december 2023 (besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2023). 

        Besluit van de raad van bestuur van het AGB van 31 augustus 2021 houdende vaststelling van het gebruiksreglement en de retributies voor het gebruik van sporthal Verona.

        Vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB door de raad van bestuur in zitting van 19 december 2023.

 

Feiten en context

        De exploitatie van sporthal Verona vormt de eerste activiteit die het AGB ter uitvoering van de afgesloten beheersovereenkomst met de gemeente zal opnemen. Op basis van de uitbating door de gemeente in de afgelopen periode heeft het AGB een goed beeld van de kostenstructuur en de bezettingsgraad van de sporthal. Deze gegevens vormden de leidraad voor de opbouw van het eerste meerjarenplan van het AGB.

        De opmaak van de ramingen gebeurde in functie van de doelstelling om de sporthal op een economisch rendabele manier te beheren (lees: minstens break-even). Om deze doelstelling te bereiken is een gemeentelijke ondersteuning d.m.v. prijssubsidies vereist, vandaar dat de ramingen van de ontvangsten uit verhuring van de sporthal uitgaan van de toepassing van het voormelde gebruiksreglement van 31 augustus 2021.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 242 dat stelt dat de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf het meerjarenplan vaststelt en ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad.

        Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus.

        Ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus.

        Statuten van het AGB, goedgekeurd bij besluit van de gemeenteraad van 27 april 2020.

        Beheersovereenkomst tussen het AGB en de gemeente, goedgekeurd bij besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2021.

 

Argumentatie

De opmaak van het meerjarenplan van het AGB gebeurde in samenhang met de opmaak van de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente en OCMW, zodat de wederzijdse rechten en verplichtingen, en met name de eraan gekoppelde bedragen, overeenstemmen.

 

 

Bijlagen

        Meerjarenplan 2020-2025 van het AGB

 

Besluit

 

Stemming punt

 

18 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 stemmen tegen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf Beleko in bijlage van dit besluit goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

ERFGOEDSTICHTING VLAAMS-BRABANT. GOEDKEURING BEHEERSOVEREENKOMST VOOR KAPEL PUTTEBOS.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 28 augustus 2018 waarbij de akte van schenking van de kapel Puttebos aan de gemeente wordt goedgekeurd.

        Collegebespreking van 8 maart 2021 over de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.

        Toelichting werking en toetredingsvoorwaarden van de Erfgoedstichting door hun vertegenwoordigers tijdens het college van 3 mei 2021.

        Gemeenteraadsbesluit van 31 augustus 2021 over de toetreding tot de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.

        Overleg op 14 november 2023 met de coördinatoren over het project kapel Puttebos.

        Het dossier Puttebos werd op 4 december 2023 voorgedragen op de Adviescommissie van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant en gunstig geadviseerd voor opmaak van een restauratiedossier.

 

Feiten en context

        Erfgoedstichting Vlaams-Brabant werkt rond volgende vier pijlers:

     Onroerend erfgoed verwerven in Vlaams-Brabant, samen met de lokale besturen

     Verworven onroerend erfgoed revaloriseren:

     Restauratie en herbestemming van bouwkundig erfgoed, samen met het betreffende lokale bestuur

     Landschapsbeheer en groene recreatie, samen met deskundige partners op het terrein

     Verworven en gerevaloriseerd onroerend erfgoed maximaal ontsluiten: “van iedereen, voor altijd”

     Een steunpilaar voor lokale besturen, zowel inzake concrete adviestrajecten als inzake verwerving en herbestemming van beschermd onroerend erfgoed in nood.

        Het gemeentebestuur Bertem is toegetreden tot de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant vanaf 1 januari 2022.

        Voor de kapel Puttebos - kapel O.L.Vrouw van Gezondheid - wenst de gemeente beroep te doen op de diensten van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant voor een restauratiedossier met subsidies.

        De toestand van de kapel gaat al geruime tijd achteruit waarbij onderhoud niet meer volstaat. Een restauratie dringt zich op. 

        De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant faciliteert op haar beurt het restauratiedossier/ subsidiedossier. Bovendien kan -conform het onroerend erfgoedbesluit- aan sites in beheer van een erfgoedstichting een bijkomende verhoogde erfgoedpremie van 10% van de aanvaarde kostenraming worden toegekend.

        Met bijgevoegde beheersovereenkomst wordt de kapel in beheer gegeven aan SON Erfgoedstichting Vlaams-Brabant onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze ze enkel aanwendt met het oog op het verwezenlijken van het herstel van onroerend erfgoed.

        Conform de werking van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant blijft de gemeente Bertem financieel garant staan voor de werkzaamheden die via de erfgoedstichting worden uitgevoerd. Het volledige benodigde budget voor de werkzaamheden wordt geraamd en vastgelegd in de gemeentelijke begroting. Deze garantie wordt voorafgaand aan de werkzaamheden aan de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant overgemaakt.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 2e lid, 4° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen. Deze bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, meer bepaald art. 6.4.1 en het onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 meer bepaald art. 6.1.1.

 

Argumentatie

De expertise en tijd ontbreekt bij de administratie om het restauratiedossier van de kapel Puttebos - O.L.Vrouw van Gezondheid - uit te werken. Gezien we aangesloten zijn bij de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant kunnen we beroep doen op hun uitgebreide kennis en ervaring om de restauratie in goede banen te leiden.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

2-27-97

221500/0720-03

€ 28 000

€ 26 921,89

€ 0

 

Geen budgettaire impact voor het afsluiten van de beheersovereenkomst.

De beschikbare kredieten voorzien in het budget van het lokaal bestuur zullen aangewend worden bij de effectieve uitvoering van het restauratiedossier.

 

 

Bijlagen

        beheersovereenkomst

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst goed en stemt in om de kapel Puttebos in beheer te geven aan de Stichting voor openbaar Nut 'Erfgoedstichting Vlaams-Brabant', voor een periode van 10 jaar.

 

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur zijn gemachtigd om de beheersovereenkomst te ondertekenen. 

 

Artikel 3:

De financiële middelen worden, van zodra gekend, voorzien op de gemeentelijke begroting op registratiesleutel 2-27-97 221500/0720-03.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

BEGRAAFPLAATSEN. GOEDKEURING HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit houdende goedkeuring van het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen van 2 april 2013 en latere wijzigingen

 

Feiten en context

        Het bestaande huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen werd meermaals gewijzigd en is toe aan een coördinatie.

        De materie van de begraafplaatsen is een kerntaak van het lokaal bestuur. Het gaat over een complexe maar ook gevoelige materie, waarbij we met onze burgers in aanraking komen op het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn. Duidelijkheid is op dat moment voor iedereen het beste. Als lokaal bestuur moeten we hier onze verantwoordelijkheid nemen.

        Voor deze materie zijn de principes van niet-discriminatie, het gelijkheidsbeginsel en rechtszekerheid van essentieel belang.

 

Juridische gronden

        Decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging van 16 januari 2004, gewijzigd bij decreten van 10 november 2005, 18 april 2008, 9 december 2011 en 22 februari 2013.

        Omzendbrief BA-2006/03 van 10 maart betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten.

        Besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van de begraafplaatsen en crematoria.

        Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988, artikelen 119 en 135§2.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40§3, 286 en 287.

 

 

Bijlagen

        Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen zoals opgenomen in bijlage goed.

 

Artikel 2:

Voorgaand huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen van 2 april 2013 en alle wijzigingen aan dit reglement worden opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

 

Artikel 3:

Dit huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen treedt in werking vanaf 1 januari 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

IGS DRUIVENSTREEK. GOEDKEURING VERLENGING DUURTIJD PROJECTVERENIGING VRIJETIJDSREGIO DRUIVENSTREEK MET 1 JAAR.

 

Voorgeschiedenis

        Sinds 1 januari 2020 bestaat de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek, waarbij Bertem, Huldenberg, Tervuren, Overijse en Hoeilaart samenwerken rond vrijetijdsgerelateerde zaken (sport, cultuur, toerisme, erfgoed, jeugd, bibliotheken, ...)

        De werking van de vrijetijdsregio Druivenstreek loopt af op 31 december 2025, tot dan worden er ook subsidies toegekend door Vlaanderen.

 

Feiten en context

        Het decreet over de bovenlokale cultuurwerking, dat sinds 2019 van kracht is, bevordert de samenwerking tussen lokale besturen op het gebied van cultuur. Het biedt onder meer ondersteuning bij de oprichting van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IGS).

        Hoewel het decreet nog relatief jong is, werkt de Vlaamse overheid al enige tijd aan vernieuwing. Op 7 juli 2023 gaf de Vlaamse regering haar tweede goedkeuring aan het voorontwerp van het nieuwe bovenlokale cultuurdecreet.

        Het Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018, gewijzigd bij het decreet van 29 maart 2019, wordt opgeheven en het nieuwe Bovenlokaal Cultuurdecreet gaat in voege op 1 januari 2027. 

        De werkingssubsidies aan intergemeentelijk samenwerkingsverbanden voor een bovenlokale cultuurwerking (zoals de intergemeentelijke samenwerking Vrijetijdsregio Druivenstreek) die toegekend zijn voor de subsidieperiode die afloopt op 31 december 2025, kunnen worden verlengd tot en met 31 december 2026.

 

Juridische gronden

        Artikel 389 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017. Met het oog op de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang kunnen twee of meer gemeenten samenwerkingsverbanden tot stand brengen met of zonder rechtspersoonlijkheid, met of zonder beheersoverdracht.

        Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018.

        Statuten projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek.

 

Adviezen

        Advies van de vrijetijdsraad op 13 december 2023.

 

Argumentatie

Indien de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek subsidies wenst te ontvangen voor dat extra jaar, moet de looptijd van de projectvereniging met één jaar verlengd worden.
De projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek heeft als huidige einddatum 31 december 2025 en wenst een verlenging van de duurtijd met één jaar, zijnde tot 31 december 2026.

In het nieuwe cultuurdecreet worden de voorwaarden voor een intergemeentelijk samenwerkingsverband gewijzigd, het extra jaar geeft dan ook extra tijd aan de bestaande intergemeentelijke samenwerkingsverbanden om zich hierop voor te bereiden.

 

Financiële gevolgen

Elke deelnemende gemeente van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek (Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren) draagt - net zoals de afgelopen jaren - voor het jaar 2026, a rato van 1 euro per inwoner bij aan de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek. Voor Bertem is dit een geraamde uitgave van 10 595 euro.


De projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek krijgt voor het werkjaar 2026 dezelfde jaarlijkse werkingssubsidies van de Vlaamse overheid als de werkingssubsidies die in de periode 2019-2025 werden toegekend.

 

Registratiesleutel

Geraamde uitgave

649802 0119-02

€ 10 595

 

 

Bijlagen

        Statuten van de IGS Druivenstreek

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de verlenging van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek, met één jaar goed, met als einddatum 31 december 2026.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

IGS DRUIVENSTREEK. GOEDKEURING WIJZIGING STATUTEN PROJECTVERENIGING VRIJETIJDSREGIO DRUIVENSTREEK.

 

Voorgeschiedenis

        Sinds 1 januari 2020 bestaat de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek, waarbij Bertem, Huldenberg, Tervuren, Overijse en Hoeilaart samenwerken rond vrijetijdsgerelateerde zaken (sport, cultuur, toerisme, erfgoed, jeugd, bibliotheken, ...).

 

Feiten en context

        Door een aantal recente ontwikkelingen dienen de statuten van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek gewijzigd te worden.

        Volgende wijzigingen zijn noodzakelijk:

        Artikel 2: Naam en zetel

Sinds de start van de nieuwe coördinator volgen de diensten van het lokaal bestuur Tervuren alles op betreffende de personeelsadministratie, verzekeringen, … De standplaats van de coördinator is ook Tervuren. De maatschappelijke zetel van de projectvereniging is momenteel echter gevestigd in Bertem. Voor de administratieve vereenvoudiging en verhoging van de efficiëntie is het wenselijk dat de maatschappelijke zetel verhuisd naar Tervuren.

        Artikel 3: Duurtijd en verlenging

De projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek heeft de goedkeuring gekregen om de duurtijd met één jaar te verlengen, tot 31 december 2026. Dit moet aangepast worden in de statuten waar momenteel 31 december 2025 als einddatum vermeld staat.

        Artikel 4.2. Bevoegdheden Raad van Bestuur

In artikel 3 van het erkenningsreglement voor sportverenigingen met een bovenlokale werking staat vermeld dat de Raad van Bestuur van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek kan overgaan tot de erkenning van bovenlokale sportverenigingen. Momenteel valt die erkenning niet onder de bevoegdheden van de Raad van Bestuur zoals vermeld in de statuten en dient er een uitbreiding van de bevoegdheden te komen.

 

Juridische gronden

        Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Artikel 389 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, betreffende het regelen van de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang waarbij twee of meer gemeenten samenwerkingsverbanden kunnen tot stand brengen met of zonder rechtspersoonlijkheid, met of zonder beheersoverdracht.

        Erkenningsreglement voor sportverenigingen met een bovenlokale werking.

 

Argumentatie

Door de wijziging van statuten goed te keuren kan de IGS Druivenstreek op een juridisch correcte manier voort werken.

 

 

Bijlagen

        Statuten IGS Druivenstreek

        Erkenningsreglement voor sportverenigingen met een bovenlokale werking

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de volgende statutenwijziging van de projectvereniging vrijetijdsregio Druivenstreek goed:

 

Statuten van de projectvereniging Vrije tijd Druivenstreek 

 

Artikel 1: Het project en de deelnemers 

Door de gemeenten Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren  wordt, overeenkomstig 

artikel 396, §1 en volgende van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, hierna decreet lokaal bestuur genoemd,  een projectvereniging opgericht, met als hoofddoel  door overleg en samenwerking tussen de diverse vrijetijdsactoren in de regio een toegankelijke en kwaliteitsvolle  vrijetijdswerking te realiseren, waaraan alle inwoners kunnen participeren.  

  

Artikel 2: Naam en zetel 

De projectvereniging draagt de naam  “Vrijetijdsregio Druivenstreek”. De zetel van deze 

projectvereniging bevindt zich te Tervuren. 

  

Artikel 3: Duurtijd en verlenging 

De projectvereniging wordt initieel opgericht op de datum van de dagtekening ervan door de ondertekening van alle gemeenten en andere rechtspersonen die deelnemen aan de oprichting ervan, tot 31-12-2025, met een verlenging van één jaar, tot 31-12-2026.
De oprichtingsakte omvat de statuten. 

Deze termijn kan een onbeperkt aantal keren verlengd worden, doch telkens niet langer dan voor een periode van zes jaar. Deze verlenging moet expliciet gebeuren door een gemeenteraadsbeslissing van elke deelnemende gemeente voor het verstrijken van de lopende periode.  Bij gebrek aan instemming van alle betrokken gemeenten of bij het uitblijven van één of meerdere beslissingen zal de projectvereniging ontbonden worden. Uittreding tijdens de initiële duurtijd van de vereniging is niet mogelijk.  

 

Artikel 4: Raad van Bestuur 

4.1Samenstelling  

Bij toepassing van artikel 404 van het decreet lokaal bestuur wordt overgegaan tot de oprichting van een raad van bestuur, waarvan de stemgerechtigde leden  schepen of burgemeester  zijn. 

Iedere deelnemende gemeente heeft recht op 1 bestuurder met stemrecht en op 1 afgevaardigde met raadgevende stem, namelijk een raadslid in de betrokken gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.  

Bij de samenstelling van de raad van bestuur wordt rekening gehouden met de onverenigbaarheden voorzien in de artikelen 405 en 436 van het decreet lokaal bestuur. 

Het voorzitterschap wordt steeds toevertrouwd aan een door een gemeente aangewezen bestuurder.  

De raad van bestuur duidt een niet-stemgerechtigde secretaris aan. 

De raad van bestuur kan adviseurs uitnodigen deel te nemen aan de vergadering.  De raad van bestuur kan  één of meer stuurgroepen installeren om de uitwerking van deelthema’s op te volgen en voor te bereiden in functie van haar vergaderingen. De raad van bestuur kan specifieke opdrachten uitbesteden aan derden.  

De werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgesteld in het huishoudelijk reglement, dat bij deze statuten wordt gevoegd, doch dat gewijzigd kan worden bij eenvoudige beslissing van de raad van bestuur. 

 

4.2Bevoegdheden  

De Raad van Bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot nemen van beslissingen die hem expliciet door de deelnemende gemeenten zijn opgedragen: 

 

                     de benoeming van de accountant bedoeld in artikel 404 van het decreet lokaal bestuur 

                     de formele vaststelling van het personeelskader van de projectvereniging, nadat de goedkeuring ervan door de participerende gemeenten werd verworven. 

                     De goedkeuring van het jaarlijkse actieplan 

                     de voorlopige vaststelling van de begroting en begrotingswijzigingen, die worden onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraden van de participerende gemeenten. 

                     de voorlopige vaststelling van de jaarrekeningen, die samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant, aan de gemeenteraden van de participerende gemeenten, voor goedkeuring wordt voorgelegd, overeenkomstig de statutair voorgeschreven procedure. 

                     De erkenning van bovenlokale sportverenigingen

 

4.3Presentiegeld  

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen. 

 

4.4Duurtijd mandaat  

De duur van het mandaat van bestuurder wordt vastgesteld op 6 jaar. 

Een bestuurder verliest zijn of haar statuut van bestuurder  als de gemeenteraad die hij of zij vertegenwoordigt zijn of haar mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering een vervanger aanstelt. Bij overlijden of rechtsonbekwaamheid stelt de gemeenteraad die hij of zij vertegenwoordigt een opvolger aan. 

Indien de mandataris ontslag neemt uit de gemeenteraad dient deze vervangen te worden binnen een termijn van drie maanden volgend op het ontslag. 

De bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat. 

In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden wijzen de deelnemende gemeenten in de loop van de maand januari die volgt op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan op 1 februari daaropvolgend, conform art. 407 van het decreet lokaal bestuur. 

  

4.5Beraadslaging van de raad van bestuur  

De vergaderingen van de Raad van Bestuur zijn niet openbaar. De gedetailleerde notulen van de vergaderingen van de raad van bestuur, liggen, overeenkomstig de bepalingen vervat in artikel 406 van het decreet lokaal bestuur  ter inzage op het secretariaat van de gemeenten. 

 

Om geldig te beraadslagen en te beslissen is een aanwezigheidsquorum vastgesteld op de gewone meerderheid van het aantal bestuurders. Afgevaardigden met raadgevende stem tellen niet mee voor het quorum. Van dit aanwezigheidsquorum kan statutair worden afgeweken voor een tweede vergadering die volgt op een onvoldoende samengestelde eerdere vergadering, en voor zover het gaat om punten die voor de tweede maal op de agenda voorkomen. 

Deze bepaling geldt niet voor de voorstellen tot statutenwijziging, aanvaarding van toetredingen , uitsluiting van leden, wijziging van de financiële bijdrage van de deelnemers en voortijdige ontbinding van de vereniging. Hiervoor is een tweede derde meerderheid vereist. 
 
De voor de beslissingen vereiste meerderheid is steeds de gewone meerderheid die bereikt moet worden. 

De raad van bestuur vergadert ten minste twee keer per jaar, waarvan één keer voor de begroting van het volgend jaar en één keer voor de goedkeuring van de rekeningen.  

 

4.6 Aansprakelijkheid bestuurders 

De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de projectvereniging. Zij zijn overeenkomstig het gemeen recht verantwoordelijk voor de vervulling van de hen opgedragen taak, en aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur. In geval een bestuurder of bestuurster van rechtswege ontslagnemend is, ten gevolge van het verlies van zijn of haar openbaar mandaat, spreken de gemeenteraden zich onverwijld uit over zijn of haar aansprakelijkheid. In het geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden gebeurt deze beoordeling, n.a.v. de goedkeuring van de jaarrekening, zoals bedoeld in artikel 8 hierna, door de nieuwe gemeenteraden. 

 

4.7  Werkingsmodaliteiten  

Er is een huishoudelijk reglement, goedgekeurd door de gemeenteraden, waarin de werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd. Dat huishoudelijk reglement kan worden gewijzigd bij eenvoudige meerderheid van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur. 

 

4.8 Informatiedoorstroming 

De informatiedoorstroming tussen de organen van de projectvereniging onderling, naar de deelnemers en eventueel naar belanghebbende derden toe is geregeld in het huishoudelijk reglement. 

 

Artikel 5: Financiering  

De gemeentebesturen financieren de projectvereniging via een jaarlijkse subsidie die bestaat uit een financiële bijdrage op basis van het aantal inwoners. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgelegd en goedgekeurd door de gemeenteraden. Elk bestuur betaalt eenzelfde bedrag per inwoner. Het bevolkingscijfer wordt vastgesteld aan de hand van de jongste gepubliceerde cijfers van Statbel. Deze bijdrage kan worden aangepast aan de index van de consumptieprijzen.  

Naast de statutair bepaalde bijdrage kunnen de deelnemers een vrijwillige bijdrage leveren tot realisatie van de doelstellingen. Zij beslissen hierover autonoom. 

 

Er wordt geen maatschappelijk kapitaal gevormd. Eventuele geboekte winst is niet uitkeerbaar en blijft binnen de projectvereniging. 

 

Artikel 6: Boekhouding van de projectvereniging 

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen, en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt met betrekking tot de boekhoudkundige verrichtingen. 

 

De raad van bestuur stelt de jaarrekeningen vast en legt ze, samen met een activiteitenverslag, en het verslag van de accountant, voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten , die er hun goedkeuring aan verlenen overeenkomstig de procedurele bepalingen vervat in artikel 7. 

 

Artikel 7: Goedkeuring jaarrekening  

De jaarrekening, vergezeld van het activiteitenverslag, wordt overgemaakt aan alle deelnemende gemeenten. De gemeenteraden spreken zich bij eenvoudige meerderheid uit over deze jaarrekening, 

alsook over de décharge van de bestuurders. 

 

De jaarrekeningen worden na hun goedkeuring overeenkomstig de procedure, bepaald in de statuten, door toedoen van de raad van bestuur neergelegd bij Nationale Bank van België. 

 

Artikel 8: Toetredingen, uitsluitingen, wijzigingen statuten  

De wijzigingen van de statuten, de toetreding van nieuwe leden, uitsluiting van leden, de wijziging van de financiële bijdrage van de deelnemers en voortijdige ontbinding van de vereniging behoeven de instemming van twee derden van de deelnemers, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.  

Een deelnemer kan alleen voor een zware fout of voor het niet‐naleven van zijn verbintenissen worden uitgesloten. De betrokken deelnemer dient opgeroepen en gehoord te worden zo hij dit wenst. 

Andere gemeenten dan die vermeld in artikel 1 kunnen bij aanvang van een  nieuwe termijn opgenomen worden in de projectvereniging. Hun aanvraag, in de vorm van een gemeenteraadsbeslissing, dient schriftelijk bij de raad van bestuur van de projectvereniging toe te komen voor het verstrijken van de lopende periode.   

 

Artikel 10: Ontbinding en vereffening  

De vereniging kan voortijdig ontbonden worden mits een akkoord van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De vereniging stelt hiertoe een vereffenaar aan.  

 

In geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemers in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen.  

Bij de ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.  

 

Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien gelden de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. 

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

ADVIESRADEN. GOEDKEURING VERVANGING VOORZITTER VRIJETIJDSRAAD.

 

Voorgeschiedenis

        Voorzitter Paul Van Bruystegem overleed op 24 november 2023. Hij werd op 20 januari 2021 verkozen als voorzitter van de Vrijetijdsraad.

 

Feiten en context

        Volgens de statuten moet er een nieuwe voorzitter verkozen worden. De taken van de voorzitter zijn:

        in overleg met het dagelijks bestuur de agenda opstellen;

        de leden uitnodigen voor de vergadering;

        de vergaderingen openen, leiden en sluiten en de besprekingen leiden met oog voor een evenwichtige deelname van alle geledingen en leden.

        Er werd een oproep gedaan onder de leden van de Vrijetijdsraad op 5 december 2023. 2 geïnteresseerden stelden zich kandidaat:

        Ralf Hamal

        Peter Van Lishout

        De Vrijetijdsraad beraadslaagt op 13 december 2023 over de kandidaturen en draagt vervolgens 1 kandidatuur voor waarna de gemeenteraad cf. artikel 12 van de statuten kan overgaan tot benoeming.

        De Vrijetijdsraad heeft op 13 december 2023 na een geheime stemming de heer Ralf Hamal voorgedragen als kandidaat voorzitter.

 

Juridische gronden

        Artikel 3 van de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt. De overheidsinstanties moeten de gebruikers en alle ideologische en filosofische strekkingen betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid, overeenkomstig de modaliteiten van deze wet en op voorwaarde dat zij de principes en de regels van de democratie aanvaarden en naleven.

        Hoofdstuk III 'Deelneming aan de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid' Elke overheid moet alle erkende representatieve verenigingen en alle ideologische en filosofische strekkingen betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid. Met dit doel zullen zij een beroep doen op passende, bestaande of op te richten organen en structuren, met het oog op inspraak of advies. Deze organen van advies worden zo samengesteld dat de vertegenwoordiging van de ideologische en filosofische strekkingen alsmede van de gebruikersgroeperingen wordt verzekerd en dat een onrechtmatig overwicht van één der strekkingen of van een geheel van organisaties van de gebruikers die beweren tot éénzelfde strekking te behoren, vermeden wordt.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur. De bevoegdheid tot het inrichten van adviesraden en overlegstructuren kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 304, §3 van het decreet lokaal bestuur. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die al opdracht hebben op regelmatige systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren. Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren is van hetzelfde geslacht. Als dit niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies gevraagd worden. Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren.

        Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid. De gemeente moet de volgende culturele actoren bij de organisatie van inspraak en participatie betrekken: 1° alle culturele organisaties en instellingen, zowel private als publieke, die het Nederlandstalige culturele leven bevorderen, die werken met vrijwilligers of met professionele beroepskrachten en die een werking ontplooien op het grondgebied van de gemeente; 2° deskundigen op het vlak van cultuur die het Nederlandstalige culturele leven bevorderen en die in de gemeente wonen.

        Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal sportbeleid. Dit decreet is niet meer van toepassing sinds de inkanteling van de sectorale middelen van sport in het gemeentefonds vanaf 2016.

        Artikel 5, §1 van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid. Om voor subsidiëring in aanmerking te komen en met het oog op de organisatie van het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdwerk, inzonderheid in het kader van het meerjarenplan, richt de gemeenteraad een jeugdraad op of erkent de gemeenteraad een al bestaande jeugdraad.

        Decreet van 7 december 2012 betreffende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen.

        De Vlaamse regering stimuleert lokale besturen of ouderen op het terrein van een lokaal inclusief ouderenbeleid en voor het nemen van initiatieven die de inspraak van ouderen in dat beleid realiseren of versterken.

        De cultuurpactwet van 16 juli 1973, waarbij de gemeentebesturen een beroep moeten doen op bestaande of op te richten organen en structuren met het oog op inspraak en advies van de gebruikersgroeperingen en de ideologische en filosofische strekkingen bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid

        Gemeenteraad van 28 januari 2020 waar de statuten van de Vrijetijdsraad werden goedgekeurd.

 

Adviezen

Advies houdende voordracht van een kandidaat van de Vrijetijdsraad van 13 december 2023.

 

 

Bijlagen

        Statuten Vrijetijdsraad

 

Besluit

 

Stemming punt

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

1 onthouding

 

Artikel 1:

Ralf Hamal wordt benoemd als voorzitter van de vrijetijdsraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

OMGEVINGSHANDHAVING. GOEDKEURING AANSLUITING VLAAMS HANDHAVINGSPLATFORM

 

Voorgeschiedenis

 

De gemeente doet beroep op de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ voor de uitvoering van de taken in het kader van de samenwerkingsovereenkomst  4.2. Geïntegreerde omgevingshandhaving. Dit omvat de aanstelling van een milieutoezichthouder voor de handhaving van DABM, een verbalisant ruimtelijke ordening voor de handhaving van de VCRO en in de toekomst een verbalisant onroerend erfgoed voor de handhaving van het Decreet OE.

 

Feiten en context

Het agentschap Justitie en Handhaving van Vlaanderen beoogt met het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving de stroomlijning van de Vlaamse handhavingsregels. Eén van de stappen die zij daarbij willen nemen is de digitalisering van de handhaving van de Vlaamse regelgeving. Eén van de toepassingen van dit platform omvat de ‘aansluitertoepassing’ waarin de handhavers bepaalde documenten moeten opladen.

 

Vanaf 15 december 2023 zullen processen-verbaal en verslagen van vaststelling in het kader van misdrijven of inbreuken met betrekking tot onroerend erfgoed moeten opgeladen worden in het systeem.

 

Vanaf 25 maart 2024 zullen processen-verbaal en verslagen van vaststelling in het kader van misdrijven of inbreuken met betrekking tot milieu en ruimtelijke ordening moeten worden opgeladen.

 

Juridische gronden

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

het decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning en welke integraal is overgenomen in:

·        titel VI van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO);

·        titel XVI van het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid (DABM);

·        Hoofdstuk 11 van het decreet betreffende het onroerend erfgoed van 12 juli 2013.

Het kaderdecreet Vlaamse handhaving dat ingediend is in het Vlaams Parlement;

Het algemeen implementatiedecreet zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 26 mei 2023 waardoor bepaalde elementen van het kaderdecreet reeds in werking zullen treden.

 

Adviezen

De functionaris voor gegevensverwerking bij Interleuven gaf advies op 30 november 2023.

 

Argumentatie

 

Voor het gebruik van dit platform moeten nog maatregelen genomen worden:

Toegang tot het  Rijksregister en KSZ machtiging. Deze is reeds bekomen voor elke stad/gemeente.

Interleuven heeft deze toegangen, net als andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, momenteel nog niet.

Er zal echter op basis van verwerkersovereenkomsten worden gewerkt. Deze zijn reeds opgemaakt en ondertekend in het kader van de dienstverlening.

Ondertekenen van het Protocol tussen gemeenten/steden en Vlaanderen en een bijkomende annex aan dit protocol moet ondertekend worden voor de werking van Interleuven via verwerkersovereenkomsten.

 

 

Bijlagen

 

        addendum bij het protocol

        Overeenkomst AJH en Bertem

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

 

De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van het voorliggende protocol in bijlage met inbegrip van het addendum inzake gegevensverwerking zoals overgemaakt door het agentschap justitie en handhaving.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. GOEDKEURING VERKEERSSIGNALISATIE NAAR AANLEIDING VAN HET PARKEERVERBOD AAN HET KRUISPUNT GLORIANTLAAN MET CORBIELAAN TE 3060 BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Een buurtbewoner maakte een opmerking over geparkeerde voertuigen op het kruispunt van de Corbielaan en de Gloriantlaan te 3060 Bertem.

 

Feiten en context

        Aan het kruispunt van de Corbielaan met de Gloriantlaan staan dikwijls voertuigen geparkeerd, ondanks het feit dat er een parkeerverbod geldt ( op minder dan 5 meter van kruispunten). Er wordt gele belijning voorzien aan alle zijden kruispunt als extra aanduiding van het parkeerverbod.

        De mobiliteitscel gaf positief advies voor het aanduiden van het parkeerverbod.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

Aangezien het parkeerverbod aan het kruispunt van de Corbielaan en de Gloriantlaan te 3060 Bertem te 3060 Bertem niet gerespecteerd wordt, en dit leidt tot gevaarlijke rijmanoeuvres wordt het parkeerverbod bijkomend gesignaleerd door een gele onderbroken streep op de stoeprand tot 5m na het kruispunt.

 

 

Bijlagen

        Kruispunt Gloriantlaan met Corbielaan: parkeerverbod.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

Weggebruikers worden op de hoogte gebracht van het parkeerverbod aan het kruispunt van de Corbielaan en de Gloriantlaan te 3060 Bertem door middel van een gele onderbroken streep op de stoeprand aan alle zijden kruispunt over een lengte van 5 meter.

 

Artikel 2:

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. OPHEFFING PARKEERREGLEMENTERING MET BEPERKTE TIJDSDUUR IN DE DORPSTRAAT TEGENOVER DE WONINGEN MET HUISNUMMERS 427 EN 429 TE 3061 LEEFDAAL.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2016 over het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer voor het instellen van een parkeerreglementering met beperkte tijdsduur - van 8.00 uur tot 18.30 uur gedurende max. 30 min. - in de Dorpstraat tegenover de woningen 427 en 429.

        Gemeenteraadsbesluit van 25 mei 2021 over het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer. Instellen van een parkeerreglementering met beperkte tijdsduur in de Dorpstraat tegenover de woningen met huisnummers 427 en 429 te 3061 Leefdaal.

        E-mail van een buurtbewoner: gevaarlijke situatie ter hoogte van Dorpstraat 429. "Door het parkeervak in de bocht is er geen zicht op aankomend verkeer indien men rijdt richting het centrum van Leefdaal. Het handelspand heeft voor de deur (op eigen terrein) en ernaast plaats genoeg. Een mogelijke oplossing zou zijn dit parkeervak een 25-tal meter op te schuiven richting Bertem."

 

Feiten en context

        In de Dorpstraat tegenover de woningen met huisnummers 427 en 429 was er een parkeerprobleem tijdens de openingsuren van de lokale handelaars. Om die reden werd ter plaatse een parkeerreglementering met beperkte tijdsduur ingesteld.

        De mobiliteitscel stelt vast dat de huidige locatie van de parkeerplaatsen in een bocht het zicht voor het verkeer belemmert en er ter plaatse bovendien veel (school)fietsverkeer is en geeft positief advies om ze te verwijderen.

        De voorgestelde alternatieve locatie zal niet voorzien worden, bussen van De Lijn hebben voldoende ruimte nodig tussen 2 parkeerzones.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

Door het opheffen van de parkeerreglementering met beperkte tijdsduur in de Dorpstraat tegenover de woningen met huisnummers 427 en 429 te 3061 Leefdaal wordt het zicht voor het verkeer rijdend richting Leefdaal verbeterd, en worden gevaarlijke rijmanoeuvres vermeden.

 

 

Bijlagen

        Dorpstraat t.o. huisnrs 427 en 429 situatie.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

Het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer van 25 mei 2021- Instellen van een parkeerreglementering met beperkte tijdsduur in de Dorpstraat tegenover de woningen met huisnummers 427 en 429 te 3061 Leefdaal - wordt opgeheven.

 

Artikel 2:

De bestaande wegmarkeringen en verkeersborden worden verwijderd.

 

Artikel 3:

Aansluitend bij de zone voor en na de woningen met huisnummers 427 en 429 te 3061 Leefdaal wordt een onderbroken streep die de rijbaan verdeelt in rijstroken aangebacht.

 

Artikel 4:

De bepalingen onder art. 1, 6e van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer van 25 oktober 2016 over het instellen nieuwe verkeerssituatie Dorpstraat, met betrekking tot de parkeerreglementering met beperkte tijdsduur tegenover de woningen 427 en 429, goedgekeurd door de gemeenteraad op, worden opgeheven.

 

Artikel 5:

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. GOEDKEURING VERKEERSSIGNALISATIE NAAR AANLEIDING VAN HET INSTELLEN VAN EEN PARKEERVERBOD IN DE EGENHOVENSTRAAT TER HOOGTE VAN DE INRIT BEGRAAFPLAATS TE 3060 BERTEM.

 

Feiten en context

        In de Egenhovenstraat ter hoogte van de inrit van de begraafplaats te 3060 Bertem mag er geparkeerd worden voor de woningen met huisnummers 1 en 3. Hierdoor wordt het inrijden van het kerkhof bemoeilijkt. Er wordt ter plaatse een parkeerverbod ingesteld, aangeduid door een gele onderbroken streep op de trottoirband. Langs deze gele streep is het parkeren op de rijbaan verboden.

        De mobiliteitscel gaf positief advies voor het instellen van een parkeerverbod.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

Door het instellen van een parkeerverbod in de Egenhovenstraat ter hoogte van de inrit van de begraafplaats te 3060 Bertem worden gevaarlijke rijmanoeuvres bij het in- en uitrijden van het kerkhof vermeden.

 

 

Bijlagen

        Egenhovenstraat inrit begraafplaats.

 

Besluit

 

Stemming punt

 

18 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

In de Egenhovenstraat ter hoogte van de inrit van de begraafplaats te 3060 Bertem

wordt een parkeerverbod ingesteld ter hoogte van huisnummers 1 en 3.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door een gele onderbroken streep op de trottoirband.

 

Artikel 3:

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 19 december 2023

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

        Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

        Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

Nihil

 

 

Actuele vragen

Raadslid Bart Vander Elst informeert naar de herstelling van een verkeersdrempel in de Bosstraat t.h.v. de nummers 21-29. Deze drempel is in slechte staat door de aanwezigheid van losliggende klinkers en diepe sleuven die zorgen voor overlast bij aangelanden bij overrijdend verkeer.

Schepen Marc Morris antwoordt dat op korte termijn de eigen technische diensten in de mate van het mogelijke herstellingen zullen uitvoeren. Op lange termijn is er een vraag van de omwonenden om de drempel weg te nemen. In overleg met een aannemer, de diensten en zo nodig een studiebureau dient onderzocht te worden welke structurele oplossing het meest adequaat is.

 

Raadslid Iris De Smet doet een suggestie om bij een volgende editie van de tractorlichtparade de parking Aldi open te stellen voor voertuigen gezien de hoge bezoekersaantallen.

Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat voor de toekomst de vraag gesteld zal worden  aan Aldi om zo tegemoet te komen aan de hoge parkeerdruk.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.