NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 16 december 2014

Van 20.02 uur tot 20.35 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Tom Philips

Burgemeester:

Albert Mees

Schepenen:

Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens en Jan Buysse

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Ken Geyns, Karin Baudemprez, Anja De Herdt, Griet Verhenneman en Wouter Fock

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

 

Verontschuldigd:

Gemeenteraadslid:

Kristien Van Essche

 


Overzicht punten

Zitting van 16 december 2014

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 18 november 2014.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 18 november 2014 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2014

 

INTEGRATIE GEMEENTE-OCMW. GOEDKEURING VISIENOTA SAMENWERKING GEMEENTE EN OCMW IN BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • Bespreking ontwerp van visienota door college van burgemeester en schepenen en vast bureau op 24 november 2014.
  • Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van Bertem van 15 december 2014 over de goedkeuring van de visienota.

 

Feiten en context

  • In het Vlaams regeerakkoord van 22 juli 2014 werd volgende passage opgenomen: "We integreren de OCMW’s uiterlijk tegen de start van de volgende lokale bestuursperiode volledig in de gemeentebesturen (vrijwillig voor de centrumsteden). We werken modellen uit die de gemeenten bij deze integratie kunnen hanteren (bvb. sui generis EVA), zodat ze de taken die ze in het kader van de federale wetgeving moeten uitoefenen kunnen blijven opnemen. We garanderen alleszins de nodige waarborgen voor de persoonlijke levenssfeer en een neutrale dossierbehandeling zoals die in de huidige bijstandscomités bestaat bij toekenning van maatschappelijke dienstverlening en individuele steun.
    We overleggen met de federale overheid om hinderpalen voor deze maximale integratie op te heffen."
  • De beleidsnota van Vlaams minister van binnenlands bestuur concretiseert de intentie tot integratie als volgt:
    "Uiterlijk tegen de start van de volgende lokale bestuursperiode zal ik de bestaande verhouding tussen de gemeente en het OCMW – die ongeacht een aantal recente evoluties nog steeds uitgaat van een bipolair model – wijzigen. Ik zal voorjaar 2015 modellen voorstellen waarbij het OCMW volledig geïntegreerd wordt in de gemeente en waarbij de gemeenteraad het lokaal sociaal beleid bepaalt.
    Met de vertegenwoordigers van de lokale besturen en in samenwerking met de minister van Welzijn zal ik, op korte termijn, deze modellen om de OCMW’s volledig te integreren in de gemeenten bekijken en nagaan hoe deze best verankerd kunnen worden in de organieke regelgeving.
    De inhoud van deze modellen is in belangrijke mate afhankelijk van het ‘OCMW-beleid’ van de federale overheid en van wetgevende initiatieven die het federale beleidsniveau dienaangaande al dan niet zal ondernemen. Ik zal daarom, naast het aftoetsen van de voorgenomen integratie van gemeenten en OCMW bij de vertegenwoordigers van de lokale besturen, met de nieuwe federale regering in overleg treden op het gebied van de organisatie en financiering van de taken die de OCMW’s uitvoeren op basis van de federale wetgeving.
    Uiteraard zal ik erover waken dat in al de integratievoorstellen die ik doe het principe van kwalitatief hoogstaande ‘niet-gepolitiseerde’ individuele dienstverlening zoals die vandaag de dag gevrijwaard wordt in het OCMW-decreet, behouden blijft.
    Voor het OCMW-personeel zal ik waar nodig een stelsel van overgangsregelingen uitwerken dat rekening houdt met de rechten die het geniet op het ogenblik van de inwerkingtreding van de integratie van het OCMW in de gemeente.
    (...)
    Ik wil reeds in de eerste helft van 2015 een conceptnota uitwerken over de wijzigingen in de verhouding tussen de gemeente en het OCMW en deze met alle betrokken actoren bespreken, ook in het Vlaams Parlement. De decretale vertaling van de te nemen opties zal gebeuren in het kader van het Decreet Lokaal Bestuur. De inwerkingtreding van de nieuwe decretale regeling laat ik samenvallen met de aanvang van de eerstvolgende bestuursperiode. Hetgeen betekent dat er geen nieuwe OCMW-raden meer verkozen en geïnstalleerd zullen worden na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
    In het spoor van de beoogde decretale regeling die OCMW’s in de gemeenten integreert, zal ik de gemeenten en OCMW’s begeleiden in het inkantelingsproces door modellen uit te werken en te voorzien in specifieke initiatieven ter ondersteuning."
  • Het federaal regeerakkoord van 9 oktober 2014 vermeldt de volgende passage over het OCMW:
    "De federale regering zal het wettelijk kader aanpassen zodat een organieke integratie van de gemeentebesturen en de OCMW’s mogelijk wordt. Daarbij wordt erover gewaakt dat de huidige opdrachten van het OCMW met betrekking tot maatschappelijke dienstverlening met respect voor de privacy van de betrokkenen en met de nodige waarborgen met betrekking tot de professionaliteit van de dienstverlening verzekerd blijven."

 

Juridische gronden

  • Artikel 2 van het gemeentedecreet
    De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. Overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet zijn ze bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang voor de verwezenlijking waarvan ze alle initiatieven kunnen nemen.
  • Artikel 42, §1 van het gemeentedecreet
    De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, bepaald in artikel 2.

 

 

Bijlagen

  • Visienota inzake samenwerking gemeente-OCMW

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde "Visienota inzake samenwerking tussen gemeente en OCMW in Bertem" goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om de integratie van het OCMW in de gemeente, conform de visienota verder voor te bereiden en te realiseren in samenwerking en in samenspraak met het OCMW.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2014

 

PATRIMONIUM. VERKOOP DEEL PERCEEL HOEK HET MOELEKE EN GRAUWE STEENBERG VOOR NIEUWE MS-DISTRIBUTIECABINE EANDIS.

 

Voorgeschiedenis

         Brief van Eandis van 5 maart 2014: aanvraag toelating voor het vervangen van een bestaande elektriciteitscabine met nummer 8097 op de hoek van Het Moeleke en de Grauwe Steenberg.

         Collegebesluit van 14 april 2014 over de aanvraag van Eandis voor het vervangen van een bestaande elektriciteitscabine hoek Het Moeleke - Grauwe Steenberg.

         E-mail van 8 augustus 2014 van mevr. Beauson van Eandis met een nieuw opmetingsplan.

         Collegebesluit van 18 augustus 2014 waarbij beslist wordt een verkoopsovereenkomst te laten opmaken.

         Brief van Eandis van 4 november 2014 met 3 exemplaren van de verkoopsovereenkomst, het schattingsverslag en het opmetingsplan.

 

Feiten en context

         Eandis wenst een MS-distributiecabine met afmetingen 3,45 m (lengte) x 2,70 m (breedte) x 2,40 m (hoogte) in te planten op de hoek van de Grauwe Steenberg en Het Moeleke. Dit is op dezelfde locatie als de huidige cabine. Het betreffende perceeltje is gelegen op het perceel afdeling 1, sectie A, 146/l (deel) en is 43 m² groot.

         Eandis heeft het perceel laten schatten. De schattingswaarde bedraagt 50 euro/m² in volle eigendom.

 

Juridische gronden

         Artikel 43, §2, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
Het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad voor zover de verrichting niet nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen.

 

Argumentatie

Het gemeentebestuur heeft het perceel in kwestie niet nodig voor de realisatie van zijn doelstellingen.

 

Financiële gevolgen

De inkomsten bedragen 2150 euro.

 

 

Bijlagen

         opmetingsplan Het Moeleke

         overeenkomst Het Moeleke

         schattingsverslag

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed voor de verkoop aan Eandis van een perceeltje gelegen op het perceel afdeling 1, sectie A, 146/l (deel), voor de plaatsing van een nieuwe MS-distributiecabine met afmetingen 3,45 m (lengte) x 2,70 m (breedte) x 2,40 m (hoogte).

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de schattingswaarde van 50 euro/m². Dit geeft een totale opbrengst van 2150 euro (43 m² x 50 euro/m²).

 

Artikel 3:

De gemeenteraad verzoekt Eandis om de authentieke akte op te maken en machtigt de voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris om de authentieke akte te ondertekenen.

 

Artikel 4:

Eandis dient de nodige vergunningen te bekomen vooraleer werken uit te voeren op het perceel.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2014

 

HERSTELLEN DAKGOTEN SCHOOL LEEFDAAL. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, GUNNINGSWIJZE EN UIT TE NODIGEN FIRMA'S.

 

Feiten en context

  • In het kader van de opdracht “Herstellen dakgoten school Leefdaal” werd een bestek met nr. 254 opgesteld door de facilitaire dienst.
  • De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 37 190,08 euro excl. btw of 45 000 euro incl. 21% btw.

 

Juridische gronden

  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikel 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
  • Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, meer bepaald artikel 26, § 1, 1° a (limiet van 85 000,00 euro excl. btw niet overschreden).
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.
  • Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, meer bepaald artikel 105.
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 5, § 2.

 

Argumentatie

De dakgoten van de school van Leefdaal zijn op verschillende plaatsen stuk, met waterinsijpeling in het gebouw als gevolg. Om verdere schade aan het gebouw te voorkomen, dienen deze dringend hersteld te worden.

Er wordt voorgesteld om de gunningsprocedure voor deze opdracht op te starten en de uitnodigingen tot offerte op 17 december 2014 te verzenden.

Als uiterste datum voor het indienen van de offertes wordt 8 januari 2015 om 12 uur voorgesteld.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcode 1419/002/003/004/002 080002/22102500.

 

 

Bijlagen

  • Bestek herstellen dakgoten school Leefdaal

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. FA861.21/254 en de raming voor de opdracht “Herstellen dakgoten school Leefdaal”, opgesteld door de facilitaire dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 37 190,08 euro excl. btw of 45 000,00 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

Artikel 3:

Volgende firma’s worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

- Stas dakbedekkingen nv, Het Dorlik 11 te 3500 Hasselt;

- Algemene Timmer- en Dakwerken bvba, Heirweg 124 te 9506 Idegem;

- Desodt & zoon bouw- en alle dakwerken nv, Karel Steverlyncklaan 11 te 8900 Ieper;

- Dak- en torenwerken en bouwmaterialen De Kort bvba, Elsum 2 te 2440 Geel;

- Dakwerken Meynen bvba, Bergstraat 16 te 2400 Mol;

- Dakwerken Stordeur, Begijnenstraat 21 te 3060 Bertem;

- Dakco, Glabbeekstraat 265 te 3450 Geetbets;

- Verhoeven Luc, Veldbloemenlaan 4 te 3061 Bertem (Leefdaal);

- Dakwerken Huygh, Nijvelsebaan 132 te 3060 Bertem (Korbeek-Dijle);

- Dehertog Mark, Nieuwstraat 9 te 3060 Bertem;

- Verhoeven Bart, Dorpstraat 259 te 3078 Kortenberg;

- Dakman, Korbeekstraat 15 te 3061 Leefdaal.

 

Artikel 4:

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 8 januari 2015 om 12 uur.

 

Artikel 5:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2014, op budgetcode 1419/002/003/004/002 080002/22102500.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2014

 

BREVO. KENNISNAME ONTBINDING EN VEREFFENING.

 

Voorgeschiedenis

  • Kennisname door de gemeenteraad van Bertem van het ontwerp van statuten voor de gemeentelijke vzw Brevo op 30 oktober 1990
  • Kennisname door de gemeenteraad van Bertem van de oprichting van de vzw Brevo, de samenstelling van de algemene vergadering en van de raad van beheer op 29 januari 1991
  • Publicatie van de statuten van de vzw Brevo in het Belgisch Staatsblad op 25 april 1991
  • Principebesluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 oktober 2011 over de gedeeltelijke overname van de activiteiten van de vzw Brevo
  • Kennisname door de gemeenteraad van de visie op de toekomst van de gemeentelijke vzw Brevo op 25 oktober 2011
  • Algemene vergaderingen van de vzw Brevo op 16 september 2014 en 8 oktober 2014
  • Publicatie van de akte over de ontbinding en vereffening van de vzw Brevo in het Belgisch Staatsblad op 28 november 2014.

 

Feiten en context

  • De algemene vergadering van de vzw Brevo heeft beslist om de vereniging te ontbinden.

 

Juridische gronden

  • De wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk.
  • Titel VII van het gemeentedecreet over de gemeentelijke verzelfstandigde agentschappen

 

Argumentatie

De gemeentelijke vzw Brevo is destijds opgericht om een soepele werking van een aantal gemeentelijke vrijetijdsactiviteiten te garanderen, waaronder speelpleinwerking, trektochten en seniorenfeest.

De aanpassing van de vzw Brevo aan het gemeentedecreet inzake extern verzelfstandigde agentschappen is tijdrovend, onefficiënt en juridisch complex.

Het gemeentedecreet biedt voldoende instrumenten om een soepele organisatie van gemeentelijke activiteiten te garanderen.

De argumenten die aan de basis lagen voor de oprichting van de vzw Brevo zijn in de huidige juridische context niet meer noodzakelijk.

De vrijetijdsactiviteiten van de vzw Brevo worden niet meer georganiseerd door de vzw Brevo, maar wel door het gemeentebestuur.

 

Financiële gevolgen

Het netto-actief vermogen is vastgesteld op 21 043,85 euro en komt, conform de statuten van de vzw, toe aan de gemeente Bertem met de verplichting het aan te wenden voor de aflossing van de financiële lasten van ter beschikking gestelde infrastructuur of voor verwezenlijkingen van doelstellingen die gelijk zijn of overeenstemmen met het maatschappelijk doel van de vereniging.

 

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de algemene vergadering van de vzw Brevo op 8 oktober 2014 tot vrijwillige ontbinding van de vereniging.

 

De akte over de ontbinding en vereffening van de vzw Brevo is op 28 november 2014 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2014

 

STRAATNAMEN. DEFINITIEVE VASTSTELLING VAN DE NIEUWE STRAATNAAM 'HULSTERBERG' VOOR DE WEG ONTSTAAN DOOR EEN VERKAVELING LANGSHEEN DE DORPSTRAAT TUSSEN DE WONINGEN MET NRS. 571 EN 577.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 23 oktober 2012 over de goedkeuring van de wegenis verkaveling Huyghe.
  • Collegebesluit van 29 oktober 2012 over het afleveren van een verkavelingsvergunning voor de verkaveling van het perceel gelegen in de Dorpstraat, afdeling 3, sectie B, nrs 224b2, 224c2, 224d2, 224w en 227n2 aan Rudy Huyghe en Jacqueline De Muynck, Voerhoek 27 te 3080 Tervuren.
  • Collegebesluit van 23 juni 2014 over de principiële keuze voor de straatnaam in de verkaveling Huyghe.
  • Raadsbesluit van 3 september 2014 over de principiële beslissing van de straatnaam 'Hulsterberg' voor de weg ontstaan in de verkaveling Huyghe.

 

Feiten en context

  • De verkaveling voorziet in de aanleg van een weg om de ontsluiting van de loten mogelijk te maken.
  • Deze weg zal bij de voorlopige oplevering kosteloos aan de gemeente overgedragen worden. Op dat ogenblik wordt de weg voor het verkeer opengesteld.

 

Juridische gronden

  • Decreet van 28 januari 1977 (laatst gewijzigd bij decreet van 29 november 2002) tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.
    Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

 

Adviezen

  • Openbaar onderzoek van 1 oktober 2014 tot 30 oktober 2014 waarbij geen opmerkingen of klachten zijn ontvangen.
  • De cultuurraad heeft in de vergadering van 22 september 2014 gunstig advies gegeven over de naamgeving.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad gaat definitief akkoord om de naam "Hulsterberg" te geven aan de nieuwe straat in de verkaveling langsheen de Dorpstraat tussen de woningen nrs. 571 en 577.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2014

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

 

  • Raadslid Leonard Vranckx vraagt wanneer wordt gestart met de aanleg van de wegenis op Het Blok.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat er in het RUP een zone is aangeduid waar archeologische opgravingen kunnen gebeuren. Het Agentschap Onroerend Erfgoed wil proefsleuven maken. Er zijn offertes opgevraagd en ingediend. Het dossier ligt reeds een maand bij de VMSW voor goedkeuring. Bedoeling is om volgende maandag de opdracht te gunnen. Daarna kan de aanbesteding gebeuren. Er moet ook een nieuwe bouwaanvraag worden ingediend omdat het Vlaams Gewest niet in staat was om het dossier af te werken binnen de voorziene termijn.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn vraagt naar de timing voor het budget 2015 van de gemeente.
  • Burgemeester Albert Mees antwoordt dat het door de lange afwezigheid van de financieel beheerder niet mogelijk was om het budget tijdig klaar te krijgen. Er is prioriteit gegeven aan het budget van het OCMW. In januari wordt het budget van de gemeente voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn vraagt informatie over de audit bij het OCMW en over de uitstap uit SOCiAL.
  • Schepen Eddy Vranckx legt uit dat het hier over 2 verschillende dingen gaat. Van de audit door Audit Vlaanderen zijn de resultaten binnen. Het rapport zal op de raad worden gebracht, zoals de wetgeving voorziet. De schepen bevestigt verder dat de raad voor maatschappelijk welzijn maandag heeft beslist om uit SOCiAL te stappen. Het besluit wordt deze week opgestuurd naar SOCiAL (er is een opzegtermijn van 1 jaar). De uitstap is vooral in het belang van het personeel en van de cliënten waarvoor een integrale zorg erg belangrijk is. Het OCMW staat niet volledig achter de hervormingen in de gezinszorg. Om de gesubsidieerde uren te behouden, wordt een samenwerking beoogd met Huldenberg en Tervuren. Het is mogelijk om de uitstap nog in te trekken.
  • Raadslid Joris Fonteyn merkt op dat de gemeenteraad nog maar net een nieuwe dienst bij SOCiAL heeft goedgekeurd.
  • Schepen Eddy Vranckx beaamt dit, maar voegt eraan toe dat het OCMW Bertem hier geen gebruik van ging maken. De goedkeuring was statutair nodig.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn vraagt naar de stand van zaken van de hoofdverhuurovereenkomst met de voetbalclub.
  • Schepen Joël Vander Elst antwoordt dat er nog geen bijeenkomst met de club is geweest. Hij vermoedt dat dit echter wel binnen enkele weken is afgerond.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn heeft kennis gekregen van een aantal conflictsituaties m.b.t. geparkeerde voertuigen in de smalle Gebr. Jourandstraat.
  • Burgemeester Albert Mees bevestigt dit en legt uit dat het gaat om een bewoner van een halfopen bebouwing, die zijn wagen voor de woning zet i.p.v. op de oprit. De bewoner van de woning aan de overzijde kan daardoor niet buitenrijden met zijn vrachtwagen. De wijkagenten hebben reeds bemiddeld, wat een tijdelijke oplossing biedt maar daarna verwatert het opnieuw. Een minnelijke overeenkomst is blijkbaar moeilijk. De burgemeester suggereert dat er mogelijk andere maatregelen nodig zijn zoals een gele lijn.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.