NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 20 december 2016

Van 20.15 uur tot 21.45 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Albert Mees

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Tom Philips en Joery Verhoeven

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Marc De Vlieger, Diane Vander Elst en Jan Buysse

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

 

Verontschuldigd:

Schepen:

Greet Goossens

 


Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 22 november 2016.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 22 november 2016 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

BESTUURLIJK TOEZICHT. KENNISNAME BUDGETWIJZIGING NR. 1 OCMW 2016.

 

Voorgeschiedenis

  • Kennisname door de gemeenteraad van het budget 2016 van het OCMW op 23 februari 2016.
  • Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 6 december 2016 over de goedkeuring van de budgetwijziging 1 van 2016.

 

Feiten en context

  • De financiële dienst heeft in samenspraak met de OCMW-raad en het managementteam een voorstel van budgetwijziging voor het boekjaar 2016 opgesteld.

 

Juridische gronden

  • Artikel 156 van het OCMW-decreet
    De budgetwijziging wordt aan de gemeente bezorgd. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn licht de budgetwijziging toe op de vergadering van de gemeenteraad. Als een budget past binnen het meerjarenplan, neemt de gemeenteraad er kennis van.

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn omdat het budget past binnen het meerjarenplan van het OCMW, goedgekeurd door de gemeenteraad. Bij de opmaak en de wijziging van het budget 2016 werden de budgettaire cijfers nauwer aangesloten bij de cijfers van de rekeningen. Omwille van deze werkwijze is het noodzakelijk om in de loop van het jaar de evolutie van de kredieten nauwer op te volgen en dienen de kredieten aangepast te worden aan de realiteit.

 

 

Bijlagen

  • Budgetwijziging 1/2016 OCMW.
  • Verklarende nota bij de budgetwijziging.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging nr. 1/2016 van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Bertem met een positief resultaat op kasbasis van 296 797 euro en een positieve autofinancieringsmarge van 1995 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

BUDGET. GOEDKEURING BUDGET 2017 GEMEENTEBESTUUR BERTEM EN BIJHORENDE AANPASSING VAN HET MEERJARENPLAN 2014 - 2019.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 18 december 2015 over de goedkeuring van het budget 2016.
  • Raadsbesluit van 18 december 2015 over de goedkeuring van het aangepast strategisch meerjarenplan 2014-2019 gemeentebestuur Bertem.
  • Raadsbesluit van 29 augustus 2016 over de goedkeuring van budgetwijziging nr. 1 van de gemeente en aanpassing meerjarenplan 2014 - 2019.
  • Raadsbesluit van 22 november 2016 over de goedkeuring van budgetwijziging nr. 2 van de gemeente.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43, §2, 3° van het gemeentedecreet
    De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van het budget, is een bevoegdheid van de gemeenteraad en is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.
  • Artikel 87, §4 van het gemeentedecreet
    De gemeentesecretaris zorgt in overleg met het managementteam voor het opstellen van het voorontwerp van de beleidsnota van het budget.
  • Artikel 93 van het gemeentedecreet
    De financieel beheerder staat onder de functionele leiding van de gemeentesecretaris in voor het opstellen, in overleg met het managementteam, van het voorontwerp van de financiële nota van het jaarlijkse budget.
  • Artikel 148 van het gemeentedecreet
    Voor het begin van ieder financiële boekjaar stelt de gemeenteraad op basis van het meerjarenplan het budget van de gemeente vast.
    De gemeenteraad stemt over het budget in zijn geheel. Elk gemeenteraadslid kan echter de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen van het budget die hij aanwijst. In dat geval mag over het geheel pas gestemd worden na de stemming over een of meer onderdelen die aldus zijn aangewezen. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel gemeenteraadslid afzonderlijk wil stemmen, en op de onderdelen die al bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.
    Het ontwerp van budget wordt op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.
  • Artikel 149 en 150 van het gemeentedecreet
    Het budget van de gemeente omvat een beleidsnota en een financiële nota. De beleidsnota verwoordt het beleid dat de gemeente gedurende het financiële boekjaar zal voeren en concretiseert de beleidsdoelstellingen. De beleidsnota omvat een toelichting omtrent de financiële toestand van de gemeente en verwoordt de aansluiting met de financiële nota.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
    Dit besluit bevat de inhoud van de beleidsrapporten (meerjarenplan, budget en jaarrekening), evenals de regels voor de boekhouding.
  • Ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
    Dit besluit handelt over de vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.
  • Ministerieel besluit van 9 juli 2013 over de digitale rapportering van gegevens van de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
    Dit besluit regelt o.a. de digitale rapportering aan Afdeling Binnenlands Bestuur.
  • Omzendbrief BB 2016/2 over de strategische meerjarenplanning (meerjarenplan 2014-2019) en budgettering (budget 2017) volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van het managementteam van13 december 2016.

 

 

Bijlagen

  • Budget 2017 en bijhorende aangepaste meerjarenplanning 2014-2019.

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Tom Philips, Joery Verhoeven, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Jan De Keyzer, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Jan Buysse en Albert Mees

4 onthoudingen: Ludo Croonenberghs, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Marc De Vlieger

 

Artikel 1:

De raad keurt het budget voor het dienstjaar 2017 met bijhorende aanpassing van het meerjarenplan 2014 - 2019 goed. Het batig resultaat op kasbasis bedraagt 1 648 173 euro en de autofinancieringsmarge 506 806 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

SPEELPLEINWERKING KATTESTROOF. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 17 december 2013 over het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking Kattestroof met als eindtermijn 31 december 2018.

 

Feiten en context

  • De dienst vrije tijd en communicatie organiseert tijdens de paasvakantie 2 weken speelpleinwerking en tijdens de zomervakantie 6 weken speelpleinwerking.

 

Juridische gronden

  • Artikel 170, §4 van de grondwet
    Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.
  • Artikel 42 van het gemeentedecreet

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.

  • Artikel 43, §2, 15° van het gemeentedecreet

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeente heeft het softwareprogramma Recreatex aangekocht. Alle (betalende) activiteiten die de gemeentelijke diensten organiseren, vinden voortaan onderdak in een online vrijetijdswinkel. Ook de inschrijvingen voor de gemeentelijke speelpleinwerking en andere vrijetijdsactiviteiten gebeuren dus online via de vrijetijdswinkel. Hierdoor moeten er aanpassingen gebeuren aan het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 januari 2017 en voor een termijn die eindigt op 31 december 2018 wordt een retributie geheven op de deelname van kinderen aan de activiteiten van de gemeentelijke speelpleinwerking en op de deelname aan de animatorenwerking van de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die de inschrijving van het kind voor de gemeentelijke speelpleinwerking vraagt of door de persoon die deelneemt aan de animatorenwerking van de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Artikel 3:

De tarieven worden als volgt vastgesteld:

SPEELPLEINWERKING

Dagdeelname

  • Volledige of halve dagdeelname door kinderen gedomicilieerd in de gemeente Bertem: 6 euro
  • Volledige of halve dagdeelname door kinderen gedomicilieerd buiten de gemeente Bertem: 8 euro

 

Speciale activiteiten

  • Activiteit ter plaatse, met lijnbus of lage toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd in de gemeente: 10 euro
  • Activiteit ter plaatse, met lijnbus of lage toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd buiten de gemeente: 12 euro
  • Activiteit met busverplaatsing of hoge toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd in de gemeente Bertem: 15 euro
  • Activiteit met busverplaatsing of hoge toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd buiten de gemeente Bertem: 17 euro

Het college wordt gemachtigd om de activiteiten in te delen in hetzij de categorie "Activiteit ter plaatse, met lijnbus of lage toegangsprijs" hetzij de categorie "Activiteit met busverplaatsing of hoge toegangsprijs".

De retributie voor deelname aan een speciale activiteit wordt niet gecumuleerd met de retributie voor dagdeelname.

 

Opvang

  • 1 euro per kind voor de opvang tussen 7.30 en 8 uur, ongeacht de duurtijd van de opvang
  • 1 euro per kind voor de opvang tussen 17 en 18 uur, ongeacht de duurtijd van de opvang
  • 5 euro per kind per begonnen kwartier voor uitzonderlijke noodopvang na 18 uur.
  • Tijdens uitstappen en speciale activiteiten wordt er geen opvang aangerekend.

 

Kledij

  • 7 euro voor een T-shirt.

 

ANIMATORENWERKING

Kledij

  • 0 euro voor het eerste T-shirt
  • 5 euro voor een extra T-shirt
  • 6 euro voor een sweater.

 

Artikel 4:

Voor de volgende activiteiten machtigt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen tot het wijzigen van het tarief van de retributies en van de wijze van innen:

  • Speelpleinwerking: deelname aan activiteiten en uitstappen
  • Animatorenwerking: deelname aan een vormingsactiviteit of weekend.

 

Artikel 5:

Het bedrag van de retributie wordt op volgende wijze geïnd:

SPEELPLEINWERKING

  • Online betaling via de vrijetijdswinkel voor speciale activiteiten en uitstappen. In uitzonderlijke gevallen kan er aan de balie van de dienst vrije tijd en communicatie contant (cash of debetkaart) betaald worden.
  • Er wordt geen terugbetaling gedaan ingeval het kind niet deelneemt aan de speciale activiteit of uitstap, tenzij na voorlegging van een medisch attest.
  • Na elke speelpleinperiode ontvangen de ouders een factuur voor de andere gemaakte kosten zoals de gewone speelpleindagen en de opvang.
  • De T-shirts voor kinderen zijn contant betaalbaar aan de balie van de dienst vrije tijd en communicatie of ter plaatse op het speelplein.

ANIMATORENWERKING

  • De vormingsactiviteiten en weekends worden eveneens ondergebracht in de vrijetijdswinkel, tenzij anders bepaald door het college van burgemeester en schepenen.
  • De T-shirts en sweaters voor animatoren zijn contant betaalbaar aan de balie van de dienst vrije tijd en communicatie of ter plaatse op het speelplein.

 

Artikel 6:

Het retributiereglement van 17 december 2013 over speelplein Kattestroof wordt opgeheven op 1 januari 2017.

 

Artikel 7:

Dit besluit wordt binnen de 20 dagen voor kennisgeving overgemaakt aan de provinciegouverneur.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

TREKTOCHTEN. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 24 maart 2015 over het retributiereglement van de trektochten.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem organiseerde voor de eerste maal een grote trektocht in 1989. De grote trektocht heeft telkens een buitenlandse bestemming. Een paar jaar later werd ook een kleine trektocht georganiseerd in onze Ardennen.
  • Sinds 1 januari 2013 zijn de trektochten onttrokken aan de activiteiten van Brevo vzw. Alle uitgaven, inkomsten en kosten verbonden aan de trektochten werden ondergebracht in het budget van de gemeente.
  • De dienst vrije tijd en communicatie organiseert tijdens de zomervakantie een tiendaagse trektocht voor +15-jarigen en een vijfdaagse trektocht voor jongeren van 12 tot 15 jaar.
  • De organisatie van de trektochten brengt kosten en inkomsten met zich mee.

 

Juridische gronden

  • Artikel 170, §4 van de grondwet
    Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.
  • Artikel 42 van het gemeentedecreet
    De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.
  • Artikel 43, §2, 15° van het gemeentedecreet
    De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeente heeft het softwareprogramma Recreatex aangekocht. Alle (betalende) activiteiten die de gemeentelijke diensten organiseren, vinden voortaan onderdak in een online vrijetijdswinkel. Ook de inschrijvingen voor de trektochten gebeuren dus online via de vrijetijdswinkel. Hierdoor moeten er aanpassingen gebeuren aan het retributiereglement voor de trektochten.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 januari 2017 en voor een termijn die eindigt op 31 december 2018 wordt een retributie geheven op de deelname van jongeren aan de trektochten georganiseerd door het gemeentebestuur van Bertem.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die deelneemt aan de trektochten. De volwassen begeleiders van de trektochten, nominatief aangeduid door het college van burgemeester en schepenen, worden vrijgesteld van betaling van de retributie.

 

Artikel 3:

De tarieven worden als volgt vastgesteld:

 

GROTE TREKTOCHT

         Deelname door jongeren gedomicilieerd in de gemeente Bertem: 350 euro

         Deelname door jongeren gedomicilieerd buiten de gemeente Bertem: 420 euro

         Vanaf de tweede deelnemer in eenzelfde gezin: een korting van 30 euro

 

KLEINE TREKTOCHT

         Deelname door jongeren gedomicilieerd in de gemeente Bertem: 95 euro

         Deelname door jongeren gedomicilieerd buiten de gemeente Bertem: 110 euro

         Vanaf de tweede deelnemer in eenzelfde gezin: een korting van 10 euro.

 

Artikel 4:

Het bedrag van de retributie wordt online betaald via de vrijetijdswinkel. In uitzonderlijke gevallen kan er aan de balie van de dienst vrije tijd en communicatie contant (cash of debetkaart) betaald worden.

De personen die erom vragen, kunnen een afbetalingsplan afspreken met de financieel beheerder.

De retributie moet betaald zijn voor de vertrekdatum van de tocht waaraan de jongere deelneemt.

Er wordt geen terugbetaling gedaan in geval de jongere niet deelneemt aan de trektocht, tenzij na voorlegging van een medisch attest dat een situatie van overmacht aantoont.

 

Artikel 5:

Het retributiereglement van 24 maart 2015 over de deelname aan de trektochten wordt opgeheven op 1 januari 2017.

 

Artikel 6:

Dit besluit wordt binnen de 20 dagen voor kennisgeving overgemaakt aan de provinciegouverneur.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

GEBRUIKERSREGLEMENT BIBLIOTHEEK. AANPASSING OPENINGSUREN BIBLIOTHEEK BERTEM EN UITLEENPOST LEEFDAAL.

 

Voorgeschiedenis

         Raadsbesluit van 29 april 2014 over de aanpassing van het gebruikersreglement van de bibliotheek.

         Collegebesluit van 26 september 2016 over de wijziging van de openingsuren van de bibliotheek.

 

Juridische gronden

         Artikel 42 en 43 van het gemeentedecreet van 6 juli 2005, waar de bevoegdheden van de gemeenteraad worden vastgelegd

         Artikel 9 van het decreet op Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012

 

Adviezen

         Positief advies van de bibliotheekraad van 12 september 2016 over de voorgestelde wijziging van de openingsuren

 

Besluit

eenparig

 

ALGEMEEN

 

Artikel 1: Toegankelijkheid

De bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen die zich aan dit reglement houdt. De aanwezige documenten en informatiebronnen, inclusief internet, zijn vrij en gratis raadpleegbaar.

 

Artikel 2: Inschrijving

Inschrijving gebeurt na voorlegging van de identiteitskaart. Door zich in te schrijven, verklaart de bibliotheekgebruiker zich akkoord met dit reglement, waarvan hij een exemplaar ontvangt bij inschrijving of op verzoek.

 

Artikel 3: Verantwoordelijkheid

De bibliotheekgebruiker is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende materialen. Hij mag deze materialen niet verder uitlenen. Hij kijkt het geleende materiaal bij ontvangst na om eventuele beschadigingen te laten vaststellen. Indien er problemen zijn, verwittigt hij het personeel om te vermijden dat hij zelf aansprakelijk wordt gesteld.

 

Artikel 4: Auteursrechten

De bibliotheek zorgt er voor dat de bepalingen van de auteurswet worden gerespecteerd. Documenten mogen uitsluitend voor eigen gebruik worden gekopieerd. De volledige verantwoordelijkheid in verband met het gebruik van de bibliotheekmaterialen berust bij de gebruiker.

 

Artikel 5: Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De wetgeving inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is van toepassing. De bibliotheekgebruiker gaat akkoord met het gebruik van de door hem ter beschikking gestelde persoonlijke gegevens, in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek en voor de verzending van culturele informatie door de betrokken gemeente of provincie. Persoonlijke gegevens en uitleengegevens van de gebruiker worden zonder zijn toestemming niet meegedeeld aan derden.

 

Artikel 6: Onvoorziene omstandigheden

Alle onvoorziene omstandigheden worden geregeld door de verantwoordelijke van de bibliotheek waar het probleem zich voordoet, en indien nodig door het college van burgemeester en schepenen van de respectievelijke gemeente.

 

SPECIFIEK VOOR BIBLIOTHEEKNET VLAAMS-BRABANT

 

Artikel 7: Aantal documenten per keer

Elke bibliotheekgebruiker kan maximaal 15 materialen uitlenen.

 

Artikel 8: Uitleentermijn en verlengen

Voor alle materialen bedraagt de uitleentermijn 4 weken (28 dagen). Verlengen in de bibliotheek, telefonisch of online kan tweemaal voor telkens een periode van 4 weken, voor zover de materialen niet gereserveerd zijn en de eerste uitleentermijn niet overschreden is.

 

Artikel 9: Overschrijden uitleentermijn

Wie de uitleentermijn overschrijdt, betaalt een vergoeding en eventueel de kosten voor de aanmaningsbrieven. Er worden maximaal 3 gewone aanmaningen gestuurd. Daarna volgt een aanmaning die aangetekend wordt verstuurd. Het aanrekenen van de vergoeding start op de dag na het verstrijken van de uitleentermijn en wordt per dag gerekend.

 

Artikel 10: Reserveren

De bibliotheekgebruiker kan gelijktijdig maximaal 5 reservaties plaatsen. Ook voor interbibliothecair leenverkeer kan hij maximaal 5 aanvragen gelijktijdig plaatsen. De hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de bibliotheekgebruiker. Ook indien hij de gevraagde materialen niet afhaalt.

 

Artikel 11: Lidmaatschap en tarieven

Voor de inwoners van de gemeente is het lidmaatschap gratis. Voor niet-inwoners, vanaf 18 jaar is het lidmaatschap betalend. Het lidmaatschap wordt in één van de aangesloten bibliotheken van het bibliotheeknet Vlaams-Brabant betaald en betekent automatisch het lidmaatschap in alle bibliotheken aangesloten op het bibliotheeknet. Het lidmaatschap geldt voor 12 maanden en wordt één maal betaald per 12 maanden.

 

SPECIFIEK VOOR UW BIBLIOTHEEK

 

Artikel 12: Gebruik bibliotheek

 

Uitleenruimte

Openingsdagen en -tijden

 

Bertem - Hoofdbibliotheek

Bosstraat 1

Tel. 016 49 99 97

E-mail: bibbertem@bibliotheek.be

 

Maandag:18 - 20 uur

Dinsdag:18 - 20 uur

Woensdag:14 - 17 uur

Donderdag:18 - 20 uur

Zondag:10 - 12.30 uur

 

Leefdaal - Uitleenpost

Vlieguit 6

 

Woensdag:17 - 19 uur

Zaterdag:10 - 12 uur

 

Leeszaaltje hoofdbibliotheek

Kranten liggen hier voor iedereen ter inzage. Dit zaaltje is ook buiten de hierboven aangegeven openingstijden voor het publiek als volgt toegankelijk:

van maandag tot vrijdag, enkel wanneer er personeel aanwezig is:

vanaf 9 - 12 uur en vanaf 14 - 16 uur.

 

Bibliotheek-aan-huis

Wie als inwoner van Bertem, Leefdaal en Korbeek-Dijle niet of nauwelijks tot in de bibliotheek geraakt, kan een beroep doen op deze dienst. Voor meer informatie kan je terecht bij het bibliotheekpersoneel of via e-mail: bibbertem@bibliotheek.be

 

Vaste sluitingsdagen

De hoofdbibliotheek en de uitleenpost zijn gesloten op deze dagen:

1 januari (Nieuwjaarsdag) - Pasen - Paasmaandag - O.-H.-Hemelvaart - Dag na O.-H.-Hemelvaart - Pinksteren - Pinkstermaandag - 1 mei (Feest van de Arbeid) - 11 juli (Feest van de Vlaamse Gemeenschap) - 21 juli (Nationale Feestdag) - 15 augustus (O.-L.-V -Ten-Hemelopneming) - 1ste maandag van september (Leuven kermis) - 1 november (Allerheiligen) - 2 november (Allerzielen) - 11 november (Wapenstilstand) - 24 december - 25 december (Kerstmis) - 26 december (2de kerstdag) - 31 december.

Andere sluitingsdagen worden tijdig meegedeeld.

 

Artikel 13: Inleveren, reserveren en interbibliothecair lenen

 

Inleveren

De uitgeleende materialen moeten worden binnengebracht in de bibliotheek waar ze werden ontleend. De uiterste dag voor het terugbrengen van de materialen staat vermeld op de uitleenbon. Buiten de openingsuren van de bibliotheek kan het uitgeleende - cd's, dvd's en cd-roms degelijk verpakt - in de inleverbox gedeponeerd worden.

 

Reserveren

Alleen uitgeleende werken kunnen gereserveerd worden. De aanvrager wordt verwittigd wanneer het werk ingeleverd wordt. Vanaf dan blijft het 10 werkdagen ter beschikking van de aanvragende lener; daarna wordt het opnieuw voor iedereen uitleenbaar.

 

Aankoopsuggesties en interbibliothecair leenverkeer

Bij de collectievorming worden de wensen van de gebruikers zoveel mogelijk in acht genomen. Aankoopsuggesties kan men indienen aan de balie of via e-mail.

Ook kunnen werken die we niet bezitten, in andere bibliotheken aangevraagd worden.

 

Artikel 14: Tarieven

- lidmaatschap niet-inwoners 18+€ 5,00

- nieuwe lidkaart bij verlies of diefstal€ 3,00

- reservatie of aanvraag interbibliothecair leenverkeer€ 1,00

- vergoeding bij overschrijden van uitleentermijn

per dag en per materiaal € 0,10

gewone aanmaningsbrief € 1,00

aangetekende aanmaningsbrief  kost aangetekende zending

- kopie of afdruk internet

A4:zwart/wit € 0,10

A3 kopie: zwart/wit en A4 kleur € 0,50

- leengeld per titel

luisterboek, cd of dvd-fictie € 0,50

cd, cd-rom of dvd - informatief  gratis

- leengeld 3 e-boeken€ 5,00

- verlies en schade         reële kost + € 5,00 adm.kost

 

Artikel 15: Internet

Internet is beschikbaar tijdens de openingsuren van de bibliotheek voor bibliotheekgebruikers met een geldige lidkaart. Kinderen jonger dan 10 jaar mogen enkel onder begeleiding van ouders internet raadplegen. Gebruikers dienen zich vooraf met hun lidkaart aan de balie te melden. In volgorde van aanmelding kan gedurende een half uur gewerkt worden. Deze tijdsduur kan verlengd worden indien geen andere kandidaat-gebruikers zich aandienen. Reserveren is niet mogelijk.

Om redenen van privacy, beveiliging en efficiënt gebruik is het gebruik beperkt tot:

- het zoeken van informatie op het net;

- het overnemen van gegevens op USB-stick of op papier.

Het is bijgevolg niet toegestaan via internetfaciliteiten van de bibliotheek geldelijke of andere verbintenissen aan te gaan waarop de bibliotheek kan worden aangesproken.

De bibliotheek is niet verantwoordelijk voor trage verbindingen van het internet en evenmin voor de aard en de kwaliteit van de informatie die op de online-informatiekanalen te vinden is.

Het bibliotheekpersoneel kan helpen bij het opstarten en eventueel bij het oplossen van internetproblemen, maar is niet beschikbaar om individueel op te leiden tot internetgebruik.

Kan niet:

- het gebruiken van internet voor illegale of commerciële doeleinden;

- het zonder toestemming kopiëren van gegevens waarop auteursrecht berust of andere inbreuken op het copyright;

- het computerbeveiligingssysteem schenden;

- het vernietigen, veranderen of aanpassen van computerinformatie;

- het vernietigen, aanpassen of beschadigen van apparatuur, software of gegevens die toebehoren aan de bibliotheek of aan andere gebruikers;

- het aansluiten van andere toestellen op de de computer van de bibliotheek;

- het opstaan van gegevens vanuit internet op de harde schijf van de computer van de bibliotheek.

Sancties volgen bij het niet-naleven van de bovenvermelde richtlijnen en gaan van het vergoeden van de veroorzaakte schade, het tijdelijk of definitief uitsluiten uit de bibliotheek tot het juridisch vervolgen bij ernstige vergrijpen. Het college van burgemeester en schepenen bepaalt de te betalen vergoeding in geval van schade.

 

Artikel 16: Bijzondere bepalingen

Betwistingen over te betalen bedragen, kunnen enkel op vertoon van het betalingsbewijs. De bibliotheek is niet aansprakelijk voor diefstal of ongevallen. De gebruikers dienen de rust en de privacy van andere gebruikers te respecteren. Er geldt een rook-, eet- en dierenverbod in alle afdelingen van de bibliotheek. Bij storend gedrag kan het verantwoordelijk personeelslid de gebruiker het gebouw doen verlaten.

Definitieve uitsluiting gebeurt door de bibliotheekraad op voorstel van de bibliothecaris.

 

Artikel 17: Overige gevallen

Betwistingen en onvoorziene gevallen die niet door dit reglement geregeld zijn, worden behandeld door de bibliothecaris.

 

Artikel 18:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2017.

 

Artikel 19:

De raad heft bij de inwerkingtreding van dit besluit het raadsbesluit van 29 april 2014 over het gebruikersreglement van de bibliotheek op.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP WERKEN AAN NUTSVOORZIENINGEN OP GEMEENTELIJK OPENBAAR DOMEIN.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 27 november 2001 over de onderschrijving van de code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen.
  • Brief van Eandis van 18 oktober 2016 over de goedkeuring van het gemeentelijk retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.

 

Juridische gronden

  • Artikel 170, §4 van de grondwet
    Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.
  • Artikel 42 van het gemeentedecreet
    De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.
  • Artikel 43, §2, 15° van het gemeentedecreet
    De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op het gemeentelijk grondgebied.

 

Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein.

 

De gemeente heeft de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen goedgekeurd; die code heeft tot doel een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, om de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden.

 

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening. Daarnaast zijn er een aantal werken zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

 

Het huidige retributiereglement vervalt op 31 december 2016.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

1419/001/001/001/001/

73699000/0020

€ 24 561

€ 24 561

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Dit retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2017 voor een termijn eindigend op 31 december 2019.

 

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

Permanente nutsvoorzieningen zijn:

         alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

         telecommunicatie,

         radiodistributie en kabeltelevisie,

         de transmissie van enigerlei data,
ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

         alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

 

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

 

Artikel 2:

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt voor werken in rijwegen 2,17 euro, voor werken in voetpaden 1,63 euro en voor werken in aardewegen 0,98 euro.

Wanneer in dezelfde sleuf gelijktijdig werken uitgevoerd worden voor twee of meer nutsvoorzieningen, bedraagt voormelde retributie voor de eigenaar van elke nutsvoorziening 60 % van hoger vermeld(e) bedrag(en).

 

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

 

Artikel 3:

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,09 euro per op het grondgebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,54 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de gemeente.

 

Artikel 4:

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

BELASTINGEN. GOEDKEURING MANDAAT INNEN BELASTINGEN CONTAINERPARK DOOR ECOWERF.

 

Voorgeschiedenis

         Raadsbesluit van 24 mei 2016 over de aanpassing van het belastingreglement containerpark.
Er wordt een contantbelasting gevestigd voor het ter inzameling en verwerking aanbieden van afvalstoffen op het containerpark.

         Schrijven van EcoWerf van 27 oktober 2016 waarin gevraagd wordt om EcoWerf machtiging te verlenen om de contantbelasting die door de burger verschuldigd is voor de toegang tot en voor het aanbieden van betalende afvalfracties op het containerpark, te innen in naam en voor rekening van de gemeente.

 

Feiten en context

         De betaling van de contantbelasting gebeurt volgens volgend schema: de inwoner betaalt op het containerpark met Bancontact op een rekening van de gemeente; EcoWerf registreert en rapporteert naar de gemeente; de gemeente betaalt maandelijks een werkingsbijdrage aan EcoWerf.

         De opvolging van wanbetalers is thans de verantwoordelijkheid van de gemeente.

         De betaling van de contantbelasting zal na de machtiging gebeuren volgens volgend schema: de inwoner betaalt op het containerpark met Bancontact rechtstreeks aan EcoWerf; EcoWerf factureert de werkingsbijdrage voor haar dienstverlening aan de gemeente maar maakt tegelijk een kredietnota over aan de gemeente voor de inkomsten ontvangen op het containerpark. Het eventueel saldo zal dan worden overgemaakt hetzij door EcoWerf hetzij door de gemeente.

 

Juridische gronden

         Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

         Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

         Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

         Raadsbesluit van 25 november 2003 inzake de intergemeentelijke samenwerking - oprichting van een opdrachthoudende vereniging - goedkeuring definitief voorstel overlegorgaan - oprichtingsdossier.
De gemeente heeft beheersoverdracht gedaan aan EcoWerf voor de exploitatie van het containerpark.

         Artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet).
De gemeente kan haar intergemeentelijke samenwerkingsverband ertoe machtigen de kosten van het beheer van huishoudelijk afval te innen, ook als ze in de vorm van belastingen en retributies worden verhaald.

         Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema).

         Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 14 oktober 2016.

 

Argumentatie

De betalingsprocedure wordt eenvoudiger en efficiënter. EcoWerf centraliseert en draagt zorg voor alles terwijl de gemeente wordt ontlast. De vereenvoudiging geldt tevens voor de artikelverkoop op het containerpark (compost, roze zakken…). Deze moet dan niet langer aan EcoWerf terugbetaald worden door de gemeente. Voor de containerparken die bezocht worden door inwoners van verschillende gemeenten moeten de onderlinge verrekeningen niet meer tussen de gemeenten gebeuren, doch gebeurt de verrekening automatisch via EcoWerf. Vanaf 2018 (na de aanpassing van de nodige software en een eerste pilootproject) zouden de wanbetalingen bovendien door EcoWerf kunnen opgevolgd worden.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 januari 2017 wordt EcoWerf gemachtigd de contantbelasting die door de burger verschuldigd is voor de toegang tot en voor het aanbieden van betalende afvalfracties op het containerpark, te innen in naam en voor rekening van de gemeente.

 

Artikel 2:

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht zoals geregeld door het gemeentedecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

RENOVATIE TRAPHAL SCHOOL BERTEM. GOEDKEURING ONTWERP, RAMING, LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebespreking van 2 oktober 2013 waarbij 2 voorstellen werden voorgelegd.

De voorstellen werden besproken in de stuurgroep waarna het studiebureau verder heeft gewerkt aan het voorstel met 3 niveaus. De raming bedroeg toen 71 100 euro incl. 21% btw.

  • Collegebespreking van 3 november 2014 waarin het college verzocht te onderzoeken of de wettelijk voorziene mogelijkheid tot afwijking van de verplichting tot het plaatsen van een lift kan worden gemotiveerd. Deze afwijking werd bekomen.
  • Er werd een bouwaanvraagdossier ingediend op 17 augustus 2015. De vergunning is verleend op 5 oktober 2015.
  • Na het plaatsbezoek van 28 april 2016 werd een technisch rapport opgemaakt van de huidige situatie. Hierin worden de vastgestelde gebreken en de mogelijke oplossingen inclusief budgettering van de verschillende noodzakelijk geachte technische werken beschreven.
  • Collegebespreking van 29 augustus 2016 waarbij de technische nota werd besproken. Het college behoudt het standpunt dat in dit dossier enkel de traphal wordt gerenoveerd en dat de technieken niet worden vernieuwd.

 

Feiten en context

  • In het kader van de opdracht “Renovatie traphal school Bertem” werd een bijzonder bestek met nr. 6022 (het dossiernummer voor de technieken is 16092A) opgesteld door de ontwerper, GDesignGroup, Leuvensesteenweg 276 te 3200 Aarschot.
  • De totale uitgave van het werk wordt geraamd op 126 747,39 euro excl. btw of 153 364,34 euro incl. 21% btw.
  • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de open aanbesteding.

 

Juridische gronden

  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
  • Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, meer bepaald artikel 24.
  • Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 5, § 2.
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Argumentatie

De vloer van de traphal (het dichtst bij het gemeentehuis) in het lagere schoolgebouw Bertem is reeds geruime tijd naar boven gekomen. De traphal op zich kan veel functioneler ingericht worden. Daarom werd geopteerd om de volledige traphal te strippen en te vernieuwen. De gasinstallatie in de kelder wordt niet mee vernieuwd.

Om de hinder voor de school te beperken, wordt in het bestek beschreven om de werken te starten in de paasvakantie. De werken duren 100 werkdagen (zonder verlet). Dit is tot eind september.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/002/003/004/002

080002/22102500

€ 169 886,44

€ 160 010,53

€ 153 364,34

 

 

Bijlagen

  • Aanbestedingsdossier renovatie traphal school Bertem

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het bijzonder bestek met nr. 6022 (het dossiernummer voor de technieken is 16082A) en de raming voor de opdracht “Renovatie traphal school Bertem”, opgesteld door de ontwerper, GDesignGroup, Leuvensesteenweg 276 te 3200 Aarschot, worden goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

De totale uitgave van het werk wordt geraamd op 126 747,39 euro excl. btw of 153 364,34 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de open aanbesteding.

 

Artikel 3:

Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4:

Het krediet is voorzien op begrotingsartikel 1419/002/003/004/002 080002/22102500 van het investeringsbudget.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

HUISVESTING. GOEDKEURING VERDERZETTING INTERGEMEENTELIJK WOONPROJECT LOKAAL WOONBELEID IGO "WONEN TUSSEN DIJLE EN VELP" EN GOEDKEURING VAN HET SUBSIDIEDOSSIER/PROJECTVOORSTEL VOOR DE PERIODE VAN 1 APRIL 2017 TOT 31 MAART 2020.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 26 november 2007 over deelname aan het woonproject IGO Leuven
  • Raadsbesluit van 18 december 2007 over de bekrachtiging van de beslissing over het woonproject van IGO Leuven in het subsidiekader lokale woonbeleid
  • Raadsbesluit van 28 september 2010 over de verlenging van het intergemeentelijk woonproject "Wonen tussen Dijle en Velp"
  • Raadsbesluit van 30 april 2013 over de verlenging van het intergemeentelijk woonproject "Wonen tussen Dijle en Velp"
  • Raadsbesluit van 28 mei 2013 over de goedkeuring van het subsidiedossier voor de werkjaren 7, 8 en 9.
  • IGO heeft op 9 november 2016 het subsidiedossier/projectvoorstel voor goedkeuring overgemaakt aan de gemeente.

 

Feiten en context

  • De initiatiefnemer en projectuitvoerder van het woonproject is de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Het woonproject werkt aan een degelijk woonbeleid. Het streeft hierbij naar betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor alle inwoners van de aangesloten gemeenten.
  • Het woonproject ging van start op 1 april 2008 met een duurtijd van drie jaar. Deze eerste termijn nam een einde op 31 maart 2011. Het project werd telkens met een periode van drie jaar verlengd tot einde maart 2014 en tot eind maart 2017.
  • Het werkingsgebied van het woonproject bestaat uit de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boutersem, Haacht, Oud-Heverlee en Rotselaar.
  • Het project werd oorspronkelijk opgestart onder het subsidiebesluit van de Vlaamse regering van 21 september 2007. De twee verlengingen vallen ook onder dit besluit. In 2010 werden een aantal wijzigingen aangebracht aan het subsidiebesluit. In de derde en laatste driejarige subsidieperiode werd de subsidie merkelijk teruggeschroefd.
  • Door het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016 houdende de subsidiëring van de intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid werd het mogelijk het huidige samenwerkingsverband verder te zetten.
  • De voorbereiding van voorliggende subsidieaanvraag gebeurde tijdens een eerste gemeentelijk overleg op 26 augustus 2016, de intergemeentelijke stuurgroep van 7 september 2016, een tweede gemeentelijk overleg op 22 september 2016 en tevens ook op het lokaal woonoverleg van 26 september 2016.
  • Het ontwerp van de subsidieaanvraag werd voorgelegd en besproken met het Agentschap Wonen-Vlaanderen op 4 oktober 2016. Op 28 oktober 2016 vond een tweede overleg plaats om de bijsturing opnieuw af te stemmen met het Agentschap Wonen-Vlaanderen.
  • De geraamde kosten voor de gemeente Bertem bedragen:
    • 1/04/2017 – 31/03/2018: (1ste projectjaar): € 33 000
    • 1/04/2018 – 31/03/2019: (2de projectjaar): € 34 320
    • 1/04/2019 – 31/03/2020: (3de projectjaar): € 35 640.
  • De voorziene personeelsinzet bestaat uit 6,6 VTE (voor drie werkingsjaren) die wordt nodig geacht om het volledige takenpakket naar behoren uit te voeren.
  • Het subsidiebesluit van 8 juli 2016 houdende de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid duidt de stuurgroep aan als begeleider en ondersteuner van het project. De stuurgroep dient twee keer per werkingsjaar samen te komen, waarbij elke gemeente vertegenwoordigd wordt door minstens één lid van het college van burgemeester en schepenen of van de gemeenteraad. Door de gemeenteraad van 26 februari 2013 werden de schepenen Marc Morris en Eddy Vranckx afgevaardigd in deze stuurgroep.

 

Juridische gronden

  • Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
  • Het decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

  • Het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016 houdende de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

 

Adviezen

  • De financieel beheerder verleende een visum op 25 november 2016.

 

Argumentatie

De Vlaamse regering wil met de subsidies voor intergemeentelijke projecten lokaal woonbeleid gemeenten aanzetten om een volwaardig lokaal woonbeleid uit te bouwen via intergemeentelijke samenwerking.

De huidige subsidiëringsperiode van het project "Wonen tussen Dijle en Velp" eindigt op 31 maart 2017. Om de opgebouwde dienstverlening, dynamiek en kennis te vrijwaren, is het voortzetten van het woonproject een absolute vereiste. Eigen personeel en kennis zijn niet aanwezig om een gelijkaardige dienstverlening te verzekeren.

Om het intergemeentelijk project "Wonen tussen Dijle en Velp" verder te zetten, dient een subsidie aangevraagd te worden volgens het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016 houdende de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid. Artikel 24 van dit besluit bepaalt dat "Wonen tussen Dijle en Velp" een aanvraag kan indienen tot en met 31 december 2016.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

0629/64990000

€ 33 000

€ 33 000

€ 33 000

 

 

Bijlagen

  • Subsidiedossier/projectvoorstel

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het intergemeentelijk woonproject IGO "Wonen tussen Dijle en Velp" wordt verlengd voor de volgende driejaarlijke subsidieperiode die eindigt op 31 maart 2020 onder voorbehoud van goedkeuring van het subsidiedossier/projectdossier door de Vlaamse overheid.

 

Artikel 2:

De raad keurt het subsidiedossier/projectdossier, waarin de gemeente de verwezenlijking van de subsidiabele activiteiten nastreeft en wenst te concretiseren zoals bepaald in de aanvraag, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

PATRIMONIUM. AANKOOP PERCEEL GROND DORPSTRAAT/NEERIJSESTEENWEG IN LEEFDAAL.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 12 december 2016 over de goedkeuring van de ontwerp verkoopovereenkomst tussen de heer Marc Vander Elst en mevrouw Hilde Lecluse enerzijds en de gemeente Bertem anderzijds.

 

Feiten en context

  • De heer Marc Vander Elst en mevrouw Hilde Lecluse zijn eigenaar van de kadastrale percelen sectie F178P en sectie F177, gelegen aan de Dorpstraat / Neerijse steenweg te Leefdaal.
  • Het gemeentebestuur wenst gedeelten van bovenvermelde percelen aan te kopen om er een parking voor langparkeren te creëren die zal worden aangelegd bij de heraanleg van het centrum van Leefdaal.
  • De eigenaars hebben zich middels de ondertekening van een verkoopovereenkomst verbonden tot de onderhandse verkoop aan de gemeente van de gedeelten van bovenvermelde percelen met een totale oppervlakte van 12a85ca, zoals in geel aangeduid op het plan van opmeting opgemaakt door landmeter Johan Artois op 20 mei 2015. De verkoopprijs is vastgesteld op 371 250 euro.
  • De verkoopovereenkomst is door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd onder de opschortende voorwaarde van de goedkeuring ervan door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

  • MB van 22 november 1957 EE/74.413 betreffende de vrijstelling van registratierechten.
    De gemeente verklaart dat de aankoop wordt gedaan voor openbaar nut.
  • Artikelen 42, §1 en 43, §2, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad is bevoegd voor alle onderwerpen van gemeentelijk belang.
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking m.b.t. onroerende goederen.

 

Argumentatie

Er bestaat een grote behoefte aan parkeergelegenheden in het centrum van Leefdaal. Er bestaan niet veel alternatieven voor het creëren van extra parkings die ruimtelijk verantwoord zijn, centraal gelegen zijn en voldoende groot zijn. Met de aankoop van dit perceel kan bijkomende parkeergelegenheid worden gecreëerd voor diverse groepen belanghebbenden: de bewoners (van o.a. het gedeelte Dorpstraat tussen Boskee en Neerijse steenweg), de handelaars, de bezoekers van de handelszaken, de deelnemers aan de erediensten in de kerk... Bovendien kan op deze manier het dorpsplein op een andere, kwaliteitsvolle manier worden ingericht en kunnen de parkeerplaatsen op het plein exclusief worden voorbehouden voor kortparkeren en voor mensen met een handicap.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

0200/22000000

€ 400 000

€ 400 000

€ 371 250

 

 

Bijlagen

  • Verkoopovereenkomst

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Tom Philips, Joery Verhoeven, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Jan De Keyzer, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Jan Buysse en Albert Mees

4 onthoudingen: Ludo Croonenberghs, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Marc De Vlieger

 

Artikel 1:

De raad keurt de aankoop goed van de gedeelten van de percelen sectie F178P en sectie F177, gelegen aan de Dorpstraat/Neerijsesteenweg te Leefdaal, met een totale oppervlakte van 12a85ca, zoals in geel aangeduid op het plan van opmeting opgemaakt door landmeter Johan Artois op 20 mei 2015, gevoegd als bijlage bij dit besluit. De aankoopprijs wordt vastgesteld op 371 250 euro.

 

Artikel 2:

De aankoop geschiedt voor openbaar nut, met name voor de aanleg van een openbare parking voor langparkeren.

 

Artikel 3:

De raad bekrachtigt de verkoopovereenkomst tussen de verkoper, de heer Marc Vander Elst en mevrouw Hilde Lecluse, en de koper, de gemeente Bertem, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 december 2016.

 

Artikel 4:

Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

WERKZAAMHEDEN GEMEENTERAAD. OPRICHTING WERKGROEP SPORTHAL.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 17 december 2013 over de goedkeuring van het strategisch meerjarenplan 2014-2019 gemeentebestuur Bertem.

 

Feiten en context

  • Het meerjarenplan van het gemeentebestuur voorziet de oprichting van een bijkomende hal voor zaalsporten:
    Actieplan nr. 002.001.009: De gemeente realiseert nieuwe sportinfrastructuur, zodat de Bertemse verenigingen hun werking in de eigen gemeente (verder) kunnen ontplooien
    Actie nr. 002.001.009.001 De gemeente creëert het kader voor de realisatie van een sportschuur

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad richt een tijdelijke werkgroep op die tot doel en taak heeft om, in het kader van het dossier van de oprichting van een nieuwe gemeentelijke sporthal:

         de politieke besluitvorming voor te bereiden

         de voortgang van het dossier op te volgen

         de communicatie- en inspraakprocessen te bespreken.

 

Artikel 2:

De werkgroep-sporthal wordt als volgt samengesteld:

         burgemeester

         schepen van sport

         schepen van openbare werken

         1 gemeenteraadslid per fractie, aan te duiden door de fractie

         2 medewerkers van de gemeentelijke administratie.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING. TOEKENNING NOODHULP AAN HAÏTI.

 

Feiten en context

  • Op 4 oktober 2016 trok orkaan Matthew over het eiland Haïti. Het was de krachtigste orkaan in bijna 10 jaar die de regio trof. Door de doortocht van Matthew zijn duizenden mensen dakloos en is het drinkwater sterk vervuild waardoor er een cholera epidemie uitbrak.
  • Het Rode Kruis is nog steeds ter plaatse om de duizenden getroffen gezinnen te steunen bij de wederopbouw van hun huizen en voor de verdeling van hulpgoederen.

 

Juridische gronden

  • Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Ieder trekker van een gemeentelijke toelage moet deze gebruiken voor het doel waarvoor zij is toegekend en moet het gebruik ervan rechtvaardigen. Elke beslissing tot verlening van een toelage moet bepalen: de aard, de omvang en de aanwendingsvoorwaarden van de toelage, welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist en de termijnen waarbinnen die verantwoording dient te worden overgelegd.

Ieder verstrekker heeft het recht om ter plaatse de aanwending van de verleende toelage te doen controleren.

  • Artikel 10 uit het gemeenteraadsbesluit van 17 november 2015
    De gemeente richt een noodhulpfonds op voor aanwending in het kader van internationale acties bij grootschalige humanitaire rampen. Jaarlijks wordt 1/6 van het budget hierin gestort, desgevallend aangevuld met niet-opgenomen projectmiddelen.
    De gemeenteraad kan beslissen tot aanwending van de middelen in het noodhulpfonds o.a. ter versterking van lokale acties in dit kader.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

64900000/0160

1419/001/001/001/001

€ 3000

€ 1200

€ 1200

 

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad kent een gemeentelijke toelage van 1200 euro voor noodhulp aan Haïti toe aan het Rode Kruis.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2016

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

 

  • Raadslid Griet Verhenneman kaart de situatie in de J. Vanhaerenstraat aan. Zij heeft vastgesteld dat wat er beslist is, niet wordt toegepast. Zij vraagt of er controles gehouden worden.
  • Burgemeester Joël Vander Elst heeft geen weet van controles ter plaatse. Wel deelt hij aan de raad mee dat vanaf begin volgend jaar de nieuwe politiezone de controles zal verhogen. Elke week zal er één dag in elke gemeente van de politiezone worden gecontroleerd, geflitst en geverbaliseerd. De burgemeester deelt ten slotte nog mee dat ook het bestuur al enkele vragen en opmerkingen gekregen heeft van mensen die zeggen dat de nieuwe verkeersregeling niet nageleefd wordt.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn stelt dat de raadsleden alleen maar de adviesraden kunnen volgen als ze ook effectief uitgenodigd worden. Voor de vergadering van de mobiliteitsraad op 12 december 2016 is dit niet gebeurd; niet in het programma Meeting.mobile maar ook niet via e-mail.
  • De gemeentesecretaris bevestigt dat de uitnodiging en agenda niet meegedeeld zijn aan de raadsleden.
  • De burgemeester antwoordt dat dit inderdaad een fout van de administratie is en dat dit niet meer mag gebeuren.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn verwijst naar mediaberichten in oktober over de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van kunstgrasvelden. Hij vraagt of dat bij ons ook het geval is.
  • Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat hij deze vraag gesteld heeft aan de firma die het kunstgrasveld heeft aangelegd. Die firma trekt al die berichten in twijfel. Er is in de pers wel een naam van een firma verschenen, maar het is niet zij die het veld in Bertem heeft aangelegd. De gemeente heeft geen enkele communicatie hierover van hogerhand gekregen. Het bestuur is echter wel bereid om nogmaals de vraag te stellen. Vlaams minister Muyters zou hier ook mee bezig zijn. Het kunstgrasveld in Bertem is geen onderdeel van het Vlaams investeringsprogramma voor kunstgrasvelden. Tot slot leest de burgemeester voor uit een online artikel van een dagblad, waarin staat dat kunstgras dan toch niet kankerverwekkend zou zijn.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn formuleert een aantal opmerkingen over de nieuwe dienstregeling van De Lijn. Hij stelt dat voornamelijk de bussen die door de kernen van Bertem en Leefdaal rijden, worden getroffen. Zo is buslijn 318 de enige bus die door Bertem rijdt en aan de vesten rechtsaf rijdt. Net deze bus zou vanaf 9 januari 2017 naar links afdraaien, richting station. Buslijnen 410, 317 en 395 zouden langs Gasthuisberg rijden, wat problematisch is voor de schoolgaande jeugd.
  • Schepen Marc Morris bevestigt de uitspraken van het raadslid, maar vindt ze niet volledig. Er zijn nog andere bussen die wijzigingen kennen in omgekeerde zin; zo zou buslijn 316 niet meer langs Gasthuisberg maar wel langs de Tervuursepoort rijden. De wijzigingen maken deel uit van een grotere aanpak. Vooral de stad Leuven heeft gewogen op een aantal aanpassingen. Zij willen de Ringbus promoten; daarom rijdt de buslijn 318 in de andere richting. De frequentie van de Ringbus wordt zwaar opgevoerd. In oktober en november heeft de schepen deelgenomen aan 2 overlegmomenten van De Lijn. Zij hebben een aantal argumenten voor deze wijzigingen aangeleverd, vnl. vanuit hun bedrijfsvoering. Op dit moment wenst men zich aan hun plan te houden. In de toekomst zal er nog een striktere scheiding komen tussen het stads- en streekvervoer. Uit bevragingen van De Lijn blijkt dat mensen bereid zijn om de overstap te maken als men vlot kan switchen en als er een goede infrastructuur is. Het busstation aan het station van Leuven is oververzadigd, ook dat moet op een andere manier worden aangepakt. De schepen stelt ten slotte dat we terecht veel wensen hebben naar De Lijn maar dat zij het met veel minder budget moeten doen. Op een bepaald moment moet dit op Vlaams niveau bekeken worden en hij verwijst daarvoor naar de Vlaamse minister bevoegd voor mobiliteit. Wat de aangehaalde buslijnen betreft, deelt de schepen mee dat buslijn 395 de meest succesvolle is in Bertem. Buslijn 616 is zeer succesvol tot Egenhoven maar op grondgebied Bertem zijn er weinig opstapbewegingen. De Lijn is nog aan het nadenken over een eventueel andere aanpak.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn ervaart dat er weinig rekening wordt gehouden met de voorrang van rechts aan de zijstraten van de Dorpstraat in Bertem en Leefdaal. Hij vraagt of hier niet beter gesensibiliseerd kan worden.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat er in de mobiliteitscel zal bekeken worden wat er technisch mogelijk is. Ook moet het advies van de politie gevraagd worden. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om een groot kruis op het wegdek te schilderen. Dit wordt verder bekeken.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.