NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 26 februari 2013

Van 20.03 uur tot 22.18 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Tom Philips

Burgemeester:

Albert Mees

Schepenen:

Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens en Jan Buysse

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Ken Geyns, Karin Baudemprez, Anja De Herdt en Griet Verhenneman

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

 

Verontschuldigd:

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs en Kristien Van Essche

 


Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 29 januari 2013.

 

Besluit

 

stemming

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 29 januari 2013 goed, mits toevoeging van een samenvatting van het antwoord op de vragen tijdens het vragenkwartiertje.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INSTALLATIE POLITIERAAD. KENNISNAME GELDIGVERKLARING VERKIEZING POLITIERAADSLEDEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Verkiezing van de politieraadsleden op 2 januari 2013
  • Besluit van de deputatie van Vlaams-Brabant van 24 januari 2013 over de geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad in Bertem

 

Juridische gronden

  • Artikel 18bis van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst
    Het dossier van de verkiezing van de leden van de politieraad en van hun opvolgers wordt onverwijld toegezonden aan de bestendige deputatie.
    Het feit dat de verkiezing geldigheid heeft verkregen door de beslissing van de bestendige deputatie, wordt door de gouverneur medegedeeld aan de betrokken gemeenteraad en aan de politieraad.
  • Artikel 18ter van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst
    De bestendige deputatie doet als administratief rechtscollege uitspraak over de geldigheid van de verkiezing binnen dertig dagen na ontvangst van het dossier.

 

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van de geldigverklaring van de verkiezing van de politieraadsleden in Bertem door de deputatie van Vlaams-Brabant op 24 januari 2013.

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

WERKZAAMHEDEN GEMEENTERAAD. GOEDKEURING HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD.

 

Voorgeschiedenis

  • Installatie van de gemeenteraad op 2 januari 2013

 

Juridische gronden

  • Artikel 40 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen in verband met de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

1.     de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels in verband met de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

2.     de wijze van verzending van de oproeping en het ter beschikking stellen van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de gemeentesecretaris of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

3.     de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;

4.     de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;

5.     de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

6.     de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;

7.     de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties.

8.     de wijze van bezorgen van het meerjarenplan, de wijzigingen aan het meerjarenplan, het budget, de budgetwijzigingen en de jaarrekening aan de raadsleden;

9.     de wijze waarop en de persoon door wie de stukken, vermeld in artikel 182, worden ondertekend;

10.de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

11.de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 51, vijfde lid.

 

Besluit

eenparig

 

BIJEENROEPING GEMEENTERAAD

 

Artikel 1:

§ 1. - De gemeenteraad vergadert ten minste tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen.

 

§ 2. - De gemeenteraad wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de gemeenteraad.

 

§ 3. - De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

  • een derde van de zittinghebbende leden.
  • een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.
  • het college van burgemeester en schepenen.
  • de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de voorzitter moeten de aanvragers de dag, het tijdstip en de agenda vermelden. Daartoe bezorgen ze voor elk punt op die agenda hun toegelicht voorstel van beslissing aan de gemeentesecretaris, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in artikel 2 van dit reglement kan nakomen.

 

De voorzitter roept de vergadering bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Artikel 2:

§ 1. - De oproeping wordt ten minste acht kalenderdagen vóór de dag van de vergadering aan het raadslid bezorgd. Dit gebeurt schriftelijk per brief. Op verzoek kan een raadslid de oproeping ook per e-mail ontvangen. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

§ 2. - De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering, alsook de toegelichte voorstellen van beslissing. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Artikel 3:

§ 1. - Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze schriftelijk of per e-mail hun toegelicht voorstel van beslissing aan de gemeentesecretaris, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken.

§ 2. - De gemeentesecretaris deelt per e-mail de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen onverwijld mee aan de gemeenteraadsleden.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

 

Artikel 4:

§ 1. - De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§ 2. - De vergadering is niet openbaar:

  • Als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;
  • Wanneer tweederde van de aanwezige leden van de gemeenteraad in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. De gemeenteraad moet deze beslissing motiveren.

 

§3. - De hoorzitting in het kader van een tuchtonderzoek, alsook de zittingen waarop de getuigen worden gehoord, zijn niet openbaar tenzij het betrokken personeelslid er zelf om verzoekt. De getuige kan echter de beslotenheid van zijn getuigenverhoor op de hoorzitting vragen als het personeelslid de openbaarheid heeft gevraagd.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad is in ieder geval openbaar op het tijdstip dat gemeenteraadsleden en schepenen de eed afleggen. De vergaderingen over het organogram, de personeelsformatie, de rechtspositieregeling, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, het budget, een budgetwijziging of de jaarrekening zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 6:

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken. Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken. Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

 

Artikel 7:

§ 1. – Behalve in spoedeisende gevallen worden plaats, dag, tijdstip en agenda van de raadsvergadering uiterlijk acht kalenderdagen voor de vergadering openbaar gemaakt op het gemeentehuis. Dit gebeurt door aanplakking aan het gemeentehuis. Daarnaast wordt dit ook op de gemeentelijke website gepubliceerd.

 

§ 2. - Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, openbaar gemaakt overeenkomstig §1. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid.

 

§ 3. - De agenda met toegelichte voorstellen van beslissing voor de openbare zitting wordt tevens bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.

 

Artikel 8:

§ 1. - De gemeente maakt, aan ieder natuurlijk persoon en iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

§2. - Tijdens de raadszitting ligt een overzichtslijst met een beknopte toelichting van de voorstellen die in openbare zitting worden behandeld, ter beschikking van de perscorrespondenten en het publiek.

 

§ 3. - Aan beslissingen van de gemeenteraad zal verder de nodige bekendheid gegeven worden door sommige beknopt, zo nodig met toelichting, te publiceren in het gemeentelijk informatieblad en op de website van de gemeente.

 

Artikel 9:

§ 1. - De gemeenteraadsleden hebben, vanaf de verzending van de oproeping, inzage in de dossiers van alle agendapunten, in het bijzonder de verklarende nota's en plannen, de feitelijke gegevens, de eventuele briefwisseling, de eventueel verleende adviezen en de toegelichte voorstellen van beslissing.

De dossiers kunnen op volgende wijze worden ingekeken:

  • op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren
  • vanaf 15 minuten vóór het geplande beginuur van de vergadering
  • digitaal, in het softwareprogramma voor vergaderbeheer.

 

§ 2. - Het ontwerp van meerjarenplan, de wijzigingen aan het meerjarenplan, het budget en de jaarrekening worden op zijn minst veertien kalenderdagen vóór de vergadering waarop ze worden besproken, schriftelijk aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd. Het ontwerp van budgetwijziging wordt uiterlijk samen met de agenda voor de vergadering waarop het wordt besproken, aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

§ 3. - De gemeentesecretaris of de door hem aangewezen personeelsleden verstrekken aan de gemeenteraadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen over stukken die in het dossier voorkomen. Onder technische inlichtingen wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De raadsleden richten hun verzoek schriftelijk, via e-mail of mondeling aan de gemeentesecretaris. Het antwoord wordt gegeven op dezelfde wijze, tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Artikel 10:

§ 1. - De raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

§ 2. - Zonder voorafgaande aanvraag kunnen worden ingezien tijdens de dagen en uren dat de diensten van het gemeentesecretariaat geopend zijn:

  • de begrotingen van vorige dienstjaren van de gemeente en de gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen;
  • de rekeningen van vorige dienstjaren van de gemeente, de gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen, de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;
  • de jaarverslagen van vorige dienstjaren van de gemeente en van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;
  • de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad;
  • de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen,;
  • de notulen van de beslissingen van de burgemeester;
  • de notulen van de beslissingen van de gemeentesecretaris;
  • de adviezen uitgebracht door gemeentelijke adviesraden;
  • de gemeentelijke toelagereglementen, algemene politieverordeningen, belasting- en retributiereglementen;
  • het register van de inkomende en uitgaande stukken.

 

§ 3.  Alle andere dossiers, stukken en akten die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden worden ingekeken na afspraak met de gemeentesecretaris.

Om de gemeentesecretaris in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde dossiers, stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan hem schriftelijk of via e-mail mee welke documenten zij wensen te raadplegen. Tevens vermelden zij de gewenste dag en het uur waarop zij de gevraagde documenten wensen in te zien, met een minimum van drie werkdagen tussen het tijdstip van de aanvraag en het gewenste tijdstip van inzage.

 

Bij ernstige twijfel of betwisting wordt de aanvraag voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

De gemeentesecretaris beantwoordt uiterlijk 24 uur voor het gewenste tijdstip van inzage de aanvraag. Een weigering tot inzage kan enkel op basis van wettelijke of decretale gronden. Indien het organisatorisch onmogelijk is om de dossiers, stukken of akten klaar te leggen voor inzage op de gewenste dag en uur, bepaalt de gemeentesecretaris in onderling overleg met het raadslid een nieuwe dag en uur.

 

Het raadslid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het afgesproken tijdstip, wordt geacht af te zien van inzage.

 

De inzage heeft steeds plaats in de collegezaal van het gemeentehuis, tenzij anders bepaald en meegedeeld door de gemeentesecretaris.

 

§ 4. - De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift krijgen van de dossiers, akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente.

 

De aanvraag door gemeenteraadsleden tot het afleveren van een afschrift gebeurt schriftelijk of per e-mail, gericht aan de gemeentesecretaris.

 

Een eventuele weigering van de aflevering van een afschrift kan enkel op basis van wettelijke of decretale gronden.

De gemotiveerde beslissing van de gemeentesecretaris tot weigering van de aflevering van een afschrift moet uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.

 

Bij ernstige twijfel of betwisting wordt de aanvraag voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

§ 5. - De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.

 

Om de gemeentesecretaris in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden hem minstens vijf werkdagen vooraf schriftelijk of per e-mail mee welke instelling of diensten zij willen bezoeken en op welke dag en uur. De gemeentesecretaris beantwoordt de aanvraag uiterlijk 24 uur voor het gewenste tijdstip van het bezoek.

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke instelling of dienst moeten de raadsleden passief optreden. Contacten met het personeel in het kader van het bezoekrecht verlopen via de gemeentesecretaris of via een door hem aangeduid personeelslid.

 

Artikel 11:

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

 

Een toegelicht voorstel van beslissing, als vermeld in artikel 1 § 3 van dit reglement, is niet vereist voor het stellen van een mondelinge vraag.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.

 

Artikel 12:

De OCMW-secretaris bezorgt de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn, behoudens de punten die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer van cliënten van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn of hun onderhoudsplichtigen, ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering per e-mail aan de burgemeester en aan de gemeenteraadsleden. In spoedeisende gevallen kan die termijn ingekort worden.

 

QUORUM

 

Artikel 13:

§ 1. - De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde beginuur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§ 2. - De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

In deze tweede oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van artikel 26 van het gemeentedecreet overgenomen.

 

Artikel 14:

Als het voor een gemeenteraadslid verboden is deel te nemen aan de bespreking en de stemming zoals bepaald in artikel 27 van het gemeentedecreet, moet dat punt op de vergadering behandeld worden, en kan de vergadering niet gesloten worden voor het punt in kwestie is behandeld of voor beslist is om het punt uit te stellen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

 

Artikel 15:

De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

Artikel 16:

§ 1. - De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daarop bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

 

§ 2. - Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 17:

§ 1. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

 

§ 2. - Indien de raad deskundigen wenst te horen of als de voorzitter van het OCMW toelichting moet geven, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan de gemeentesecretaris of aan andere deskundigen vragen om toelichtingen te geven.

 

Artikel 18:

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking wordt geschorst:

  • om te vragen dat men niet zal besluiten;
  • om de verdaging te vragen;
  • om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden.

 

Artikel 19:

§ 1. - Amendementen worden schriftelijk ingediend bij de voorzitter.

 

§ 2. - De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.

 

Artikel 20:

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een lid van de raad aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 21:

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

Aan de raadsleden wordt gevraagd hun gsm of andere communicatieapparatuur uit te schakelen of stil te zetten tijdens het verloop van de raadsvergadering.

 

Artikel 22:

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en hem verwijzen naar de politierechtbank, die hem kan veroordelen tot een geldboete van één tot vijftien euro of tot een gevangenisstraf van één dag tot drie dagen, behoudens andere vervolgingen, als het feit daartoe grond oplevert.

 

Artikel 23:

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Artikel 24:

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

 

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

 

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Artikel 25:

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in de artikelen 20 en 23.

 

Artikel 26:

§ 1. - Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§ 2. - De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Artikel 27:

De gemeenteraad stemt over het budget in zijn geheel, over de jaarrekeningen in hun geheel en over het meerjarenplan in zijn geheel. Elk gemeenteraadslid kan echter de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen van het budget, de jaarrekening of het meerjarenplan die hij aanwijst. In dat geval mag over het geheel slechts gestemd worden na de stemming over een of meer onderdelen die aldus zijn aangewezen. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel gemeenteraadslid afzonderlijk wil stemmen, en op de onderdelen die reeds bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.

 

WIJZE VAN STEMMEN

 

Artikel 28:

§ 1. - De  stemmingen in de gemeenteraad zijn niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§ 2. - Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

  • de stemming bij handopsteking;
  • de mondelinge stemming;
  • de geheime stemming.

 

§ 3. - De gemeenteraadsleden stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.

 

§ 4. - Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

  • de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;
  • het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
  • individuele personeelszaken.

 

Artikel 29:

De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt. Nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven, vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ja stemmen, neen stemmen of zich onthouden. Het niet willen deelnemen aan de stemming wordt gelijkgesteld met een onthouding.

 

Elk gemeenteraadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.

 

Artikel 30:

De mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid ja, neen of onthouding te laten uitspreken.

 

De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming.

 

Artikel 31:

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

 

De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

 

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter, de gemeentesecretaris en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Artikel 32:

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Artikel 33:

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

NOTULEN

 

Artikel 34:

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Een samenvatting van de mondelinge vragen en antwoorden in het vragenkwartiertje wordt opgenomen in de notulen.

 

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. Een raadslid dat vraagt om in de notulen de motivering van zijn stemgedrag op te nemen, bezorgt de tekst hiervan aan de gemeentesecretaris, bij voorkeur op digitale wijze.

 

Artikel 35:

§ 1. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de gemeentesecretaris opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het gemeentedecreet.

 

§ 2. - Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad ten minste acht dagen voor de dag van de volgende raadsvergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. De notulen van de vorige vergadering worden via e-mail verstuurd aan de raadsleden. Ze kunnen op aanvraag van het raadslid ook per post worden bezorgd binnen de bovenvermelde termijn.

 

§ 3. - Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§ 4. - Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht en bij de laatste zitting van de legislatuur, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de gemeentesecretaris ondertekend.

 

Artikel 36:

§1. - De notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen worden uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college van burgemeester en schepenen volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen waarop de notulen werden goedgekeurd, via e-mail verstuurd aan de gemeenteraadsleden. De notulen kunnen op aanvraag van het raadslid ook per post worden bezorgd binnen de bovenvermelde termijn.

 

§2. - Elk gemeenteraadslid heeft toegang tot het digitaal archief van de vergaderingen van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en schepenen. Het raadslid ontvangt een login en wachtwoord voor het softwareprogramma voor vergaderbeheer. De login en het wachtwoord zijn strikt persoonlijk en mogen niet aan derden worden meegedeeld. De toegang tot het digitaal archief is enkel geldig tijdens de duur van het mandaat. Volgende documenten kunnen worden geraadpleegd na goedkeuring van de notulen door het orgaan:

  • besluiten van de gemeenteraad
  • besluiten van het college van burgemeester en schepenen
  • de notulen van de gemeenteraad
  • de notulen van het college van burgemeester en schepenen.

 

RAADSCOMMISSIES

 

Artikel 37:

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De bevoegdheden van deze commissies worden bij de eventuele oprichting vastgesteld en goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad richt minstens een commissie op die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen van de gemeente.

 

Artikel 38:

§1. - De mandaten in iedere commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden, alsook de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Deze berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien een lid verklaart niet meer te behoren tot de fractie waartoe hij oorspronkelijk behoorde, kan dit lid niet meer zetelen in de commissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§2. - Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

Om ontvankelijk te zijn, moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig §1 een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan deze fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Artikel 39:

Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

 

De commissievoorzitter wordt verkozen door de gemeenteraad in openbare zitting en met geheime stemming op basis van een voordrachtakte. Bij staking van stemmen is het jongste lid verkozen.

 

Artikel 40:

De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kunnen de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Artikelen 4 en 28 t.e.m. 33 van dit reglement zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de commissies.

 

De commissievoorzitter heeft inzake leiding en handhaving van de orde dezelfde bevoegdheden als de voorzitter van de raad. Bij afwezigheid van de commissievoorzitter wordt hij vervangen door het commissielid met de hoogste rangorde als raadslid.

 

Het ambt van secretaris van een raadscommissie wordt waargenomen door een personeelslid van de gemeente, aangewezen door de gemeentesecretaris. De notulen worden opgesteld overeenkomstig de notulen van de gemeenteraad.

 

PRESENTIEGELD

 

Artikel 41:

§1. - Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de gemeenteraad waarop zij aanwezig zijn en voor de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies waarop zij als lid van de commissie aanwezig zijn.

 

§2. - De voorzitter van de gemeenteraad of zijn vervanger ontvangt een dubbel presentiegeld voor elke vergadering die hij effectief voorzit.

 

Artikel 42:

§1. - Het presentiegeld wordt met ingang van 1 januari 2013 en gedurende de legislatuur 2013-2018 als volgt vastgesteld:

200 euro vast per zitting van de gemeenteraad

60 euro vast per zitting van een gemeenteraadscommissie.

 

§2. - De presentiegelden worden tweemaal per jaar op de bank- of postrekening van het raadslid gestort (na de gemeenteraad van juni en na de gemeenteraad van december).

 

VERZOEKSCHRIFTEN

 

Artikel 43:

§1. - De inwoners hebben het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de gemeenteraad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de gemeenteraad. Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de gemeenteraad kunnen voorlichten.

 

Dat verzoek moet worden gesteund door ten minste 2 % van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar.

 

§2. - Het verzoek wordt ingediend met een formulier, dat de gemeente ter beschikking stelt, en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan de gemeente. Het moet de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats vermelden van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.

 

Het college van burgemeester en schepenen gaat na of aan die voorwaarden voldaan is.

 

§3. - Het verzoek moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij het college van burgemeester en schepenen ingediend zijn om in de eerstvolgende gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zoniet wordt het verzoek behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.

 

§4. - De gemeenteraad doet vooraf uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het verzoekschrift opgenomen voorstellen en vragen. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de gemeenteraad ook welk gevolg daaraan wordt gegeven en hoe dat wordt bekendgemaakt.

 

Artikel 44:

§1. - Ieder heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

§2. - De verzoekschriften worden aan de gemeente gericht. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

§3. - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

 

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1.     de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2.     het verzoekschrift een loutere mening weergeeft en geen concreet verzoek bevat;

3.     de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend;

4.     het taalgebruik beledigend is.

 

De voorzitter van het orgaan waaraan het verzoekschrift gericht is, doet deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen zodat het wel geagendeerd kan worden op de vergadering van het orgaan. De voorzitter van het orgaan waaraan het verzoekschrift gericht is, doet deze beoordeling binnen de 14 kalenderdagen. Hij deelt de geweigerde voorstellen mee op de eerstvolgende zitting van het orgaan dat hij voorzit. De verzoekschriften worden gearchiveerd. Ieder raadslid kan deze inkijken op de wijze zoals voorzien in het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 45:

§1. - De voorzitter van het orgaan plaatst het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende vergadering van het orgaan indien het verzoekschrift minstens twintig dagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§2. - De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§3. - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§4. - Het orgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

ONDERTEKENING VAN STUKKEN

 

Artikel 46:

§ 1. De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de gemeenteraad en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad worden ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en medeondertekend door de gemeentesecretaris.

 

De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de burgemeester en van het college van burgemeester en schepenen worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de gemeentesecretaris.

 

§2. - Onverminderd § 1 wordt de briefwisseling van de gemeente ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de gemeentesecretaris.

 

§3. - Alle andere stukken van de gemeente, die niet bedoeld worden in de voorgaande paragrafen, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de gemeentesecretaris, tenzij de wetgever de bevoegdheid tot ondertekening expliciet enkel aan de burgemeester heeft toegewezen.

 

BEROEPSGEHEIM

 

Artikel 47:

§1. - De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging van de gemeenteraadsleden, alsmede van alle andere personen, vermeld in het eerste lid, wegens schending van het beroepsgeheim, overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek.

 

§2. - De verplichte geheimhouding geldt ook voor de besluiten van de andere bestuursorganen van het gemeentebestuur m.b.t. aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken en waarvan het gemeenteraadslid kennisneemt vanuit zijn/haar hoedanigheid als gemeenteraadslid. De beslissingsbevoegdheid voor de openbaarmaking van deze besluiten is geregeld in het decreet op de openbaarheid van bestuur.

 

ONDERSTEUNING FRACTIES

 

Artikel 48:

§1.  - De fracties in de gemeenteraad kunnen voor hun fractievergaderingen gratis gebruikmaken van een vergaderzaal in het gemeentehuis of in het sociaal huis. Daartoe richten ze per e-mail een verzoek tot de dienst vrije tijd en communicatie (vrijetijd@bertem.be). In het verzoek vermeldt de aanvrager de gewenste vergaderzaal, datum en uur, het aantal personen, of er koffie en water gewenst is en of er een internetverbinding nodig is.

 

De gemeenteraadsleden hebben op het gemeentehuis toegang tot internet in het kader van hun de werkzaamheden van hun mandaat. Zij kunnen gratis kopieën bekomen van gemeentelijke bestuursdocumenten. Zij kunnen alle nodige informatie inkijken in een lokaal dat door de gemeentesecretaris wordt toegewezen.

 

§2. - Het gemeentebestuur sluit een gemeenschappelijke ongevallenverzekering en een verzekering ’burgerlijke aansprakelijkheid’ af voor gemeenteraadsleden, ten laste van de gemeentebegroting.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

WERKING GEMEENTERAAD. AANVAARDING DEONTOLOGISCHE CODE.

 

Juridische gronden

  • Artikel 41 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad neemt een deontologische code aan.

 

 

Bijlagen

  • Deontologische code voor mandatarissen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de deontologische code voor mandatarissen, in bijlage bij dit besluit, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

WERKING GEMEENTERAAD. OPRICHTING EN WIJZE VAN SAMENSTELLING RAADSCOMMISSIES.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 26 februari 2013 over de goedkeuring van de deontologische code voor mandatarissen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 39 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. In elke gemeente wordt minstens een commissie opgericht die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen van de gemeente. De gemeente richt hiertoe ofwel een aparte commissie op, ofwel integreert zij deze taak in de verschillende bestaande commissies.
    De mandaten in de commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden en de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Deze berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
  • Artikel 41 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad neemt een deontologische code aan.
  • Artikel 25 van de deontologische code voor mandatarissen
    Dit artikel voorziet in de samenstelling van een deontologische commissie, samengesteld door en uit raadsleden.
  • Artikelen 37-40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 februari 2013.

 

Argumentatie

Het gemeentedecreet stelt dat in elke gemeente minstens een commissie wordt opgericht die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden van de gemeente. Er wordt verwacht dat de gemeente hiertoe ofwel een aparte commissie opricht ofwel deze taak integreert in en bestaande commissie.

Deze commissie zal zich buigen over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waar het bestuur aan deelneemt en ook over alle andere vormen van intergemeentelijke samenwerking.

 

De oprichting van een deontologische commissie is voorzien in de gedragscode voor mandatarissen. De deontologische commissie moet waken over de naleving van deze gedragscode. De commissie is bevoegd om meldingen en klachten over inbreuken op de gedragscode te onderzoeken en om eventueel een publieke afkeuring van de handelwijze van de betrokken mandataris uit te spreken.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad richt twee raadscommissies op, die elk bestaan uit 11 gemeenteraadsleden:

  • de deontologische commissie
  • de raadscommissie voor intergemeentelijke samenwerking.

 

Artikel 2:

Het aantal effectieve commissieleden waarop elke fractie recht heeft, is gelijk aan de helft van het aantal gemeenteraadsleden dat voor de lijst verkozen is op 14 oktober 2012, met een minimum van 1:

  • GEMBEL - OPEN VLD: 4 effectieve leden
  • CD&V: 3 effectieve leden
  • N-VA: 2 effectieve leden
  • sp.a: 1 effectief lid
  • Groen: 1 effectief lid.

Elke fractie kan voor elk effectief lid één plaatsvervanger aanduiden.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

MANDATARISSEN. REGLEMENT TOEKENNING ERETITELS MANDATARISSEN.

 

Juridische gronden

  • Artikel 17, §4 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad kent de eretitels toe aan de gemeenteraadsleden.
  • Artikel 69 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad kent de eretitels toe aan de schepenen onder de voorwaarden die hij bepaalt.

 

Argumentatie

Sinds de laatste wijziging van het gemeentedecreet is niet langer de Vlaamse regering, maar wel de gemeenteraad bevoegd voor de toekenning van de eretitels aan gewezen schepenen. Bij de laatste vernieuwing van de gemeenteraad kwam een einde aan het mandaat van enkele schepenen, die in aanmerking zouden kunnen komen voor een eretitel.

Bovendien bestaat er ook nog geen gemeentelijk reglement voor de toekenning van de eretitels aan gewezen gemeenteraadsleden.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeenteraad van Bertem kan eretitels toekennen aan gewezen gemeenteraadsleden en gewezen schepenen onder de voorwaarden van dit reglement.

 

Artikel 2:

De eretitel van eregemeenteraadslid of ereschepen kan bij de gemeenteraad worden aangevraagd door respectievelijk het betrokken gewezen gemeenteraadslid of de betrokken gewezen schepen.

 

Artikel 3:

Om de eretitel van eregemeenteraadslid te krijgen, moet de aftredende mandataris:

  • gedurende ten minste 12 jaar in de gemeenteraad van Bertem zitting hebben gehad (met inbegrip van de jaren als gemeenteraadslid in de gemeenteraad van één van de deelgemeenten, voor de gemeentefusie)
  • van onberispelijk gedrag zijn.

 

Artikel 4:

Om de eretitel van ereschepen te krijgen, moet de aftredende mandataris:

  • gedurende een legislatuur of ten minste zes jaar het mandaat van schepen hebben uitgeoefend in de gemeente Bertem (met inbegrip van de jaren als schepen in één van de deelgemeenten, voor de gemeentefusie)
  • van onberispelijk gedrag zijn.

 

Artikel 5:

De schriftelijke aanvraag wordt gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Bij de aanvraag moet een uittreksel uit het strafregister (model 1) worden gevoegd, dat niet ouder mag zijn dan één maand voor de indiening van het verzoek tot verlening van de eretitel.

 

Artikel 6:

§1. De gemeentesecretaris onderzoekt of aan de voorwaarden voldaan is en brengt hierover een schriftelijk, gemotiveerd advies uit aan de gemeenteraad.

 

§2. Onder de term "onberispelijk gedrag" wordt verstaan: het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel van een zware tuchtstraf.

 

De gemeentesecretaris stelt op basis van het uittreksel uit het strafregister (model 1) vast of er al dan niet feiten bestaan die ertoe aanleiding geven om de eretitel te weigeren. Een strafrechtelijke veroordeling van de betrokkene voor een overtreding die op generlei wijze een goed en efficiënt bestuur van de gemeente in het gedrang heeft gebracht, zal geen aanleiding geven tot een weigering van de eretitel. Als echter onbetwistbaar vaststaat, op basis van het gerechtelijke verleden van de kandidaat, dat de betrokkene niet over het morele gezag beschikt om een eretitel te verkrijgen, wordt de titel geweigerd.

 

De gemeentesecretaris onderzoekt of er tegen de betrokkene geen zware tuchtstraffen (in zijn hoedanigheid van mandataris) werden uitgesproken.

 

Artikel 7:

De personen die nog een mandaat bekleden bij de gemeente of bij het OCMW van Bertem of die er personeelslid zijn, mogen deze eretitel niet voeren.

 

Artikel 8:

De eretitel wordt toegekend door de gemeenteraad in besloten zitting en bij geheime stemming.

 

Artikel 9:

Als na de toekenning van de eretitel de betrokkene een zware strafrechtelijke veroordeling of een zware tuchtstraf oploopt, kan de gemeenteraad de eretitel intrekken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN DE WATERGROEP.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening van 12 november 2012 in verband met de invulling van de bestuursmandaten bij de cvba Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening
  • Brief van De Watergroep van 10 januari 2013 over de invulling van de bestuursmandaten bij De Watergroep

 

Feiten en context

  • De algemene vergadering is het hoogste orgaan binnen De Watergroep. Zij vergadert eenmaal per jaar in juni. De algemene vergadering staat in voor de goedkeuring van de jaarrekening, de aanstelling van de revisoren, de benoeming van bestuurders en de vaststelling of wijziging van de statuten van De Watergroep. De algemene vergadering is samengesteld uit maximaal 2 afgevaardigden per vennoot, waarvan er 1 stemgerechtigd is.
  • De raad van bestuur is verantwoordelijk voor het algemene beleid van De Watergroep. De raad van bestuur bestaat, naast de voorzitter, uit minimaal 14 en maximaal 18 leden. De helft hiervan wordt benoemd door de Vlaamse regering, de andere helft door de algemene vergadering. De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheid om alle handelingen te verrichten die nodig zijn voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel van De Watergroep.
  • De Watergroep heeft vier provinciale waterdiensten, die elk bestuurd worden door een provinciaal comité, een provinciaal bureau en sectorcomités.
  • In de provinciale comités zetelen de vennoten van de respectieve provinciale waterdiensten van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. De voorzitter wordt aangesteld door de raad van bestuur en maakt er eveneens deel van uit. De leden van het comité zijn afgevaardigden van de vennoten (maximum 1 per vennoot). Zij moeten verkozen gemeenteraadsleden zijn.
  • De belangrijkste bevoegdheden van het provinciaal comité zijn:
    • de voordracht van provinciale bestuurders
    • het investeringsprogramma van de betrokken waterdienst
    • de personeelsbehoeften binnen de grenzen van het personeelskader
    • de tarieven van de betrokken waterdienst
    • het budget van de betrokken waterdienst en de naleving ervan
    • de goedkeuring van de bijzondere resultaatsrekening van de waterdienst.
  • In de sectorcomités worden belangrijke agendapunten van het provinciale comité inhoudelijk voorbereid. De sectorcomités fungeren als informatie- en overlegplatform.
  • De gemeente Bertem heeft recht op:
    • twee vertegenwoordigers in de algemene vergadering, van wie slechts 1 stemgerechtigd is
    • één vertegenwoordiger in het provinciaal comité (en automatisch ook in het sectorcomité).

 

Juridische gronden

  • Decreet van 28 juni 1983 houdende oprichting van de instelling Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 30 september 2011 over de goedkeuring van de wijziging van de statuten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening aangebracht door de algemene vergadering van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening op 17 juni 2011

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Roland Gustin algemene vergadering

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez algemene vergadering

Na geheime stemming:

6 stemmen voor

8 stemmen tegen

5 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

9 stemmen tegen

7 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Marc Morris provinciaal comité

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez provinciaal comité

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

9 stemmen tegen

7 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Roland Gustin, OCMW-raadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van De Watergroep.

 

Artikel 2:

De heer Marc Morris, schepen, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in het provinciaal comité van De Watergroep.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IVERLEK 19 MAART 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 26 december 2012 voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 19 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.
  • Op 19 maart 2013 wordt een algemene vergadering van Iverlek gehouden met volgende agendapunt:
    1.  Statutaire ontslagnemingen / benoemingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2013 moeten een gemeentelijke vertegenwoordiger en een gemeentelijke plaatsvervangende vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Ken Geyns, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Albert Mees, burgemeester, aan te duiden als gemeentelijke plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Ken Geyns buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Albert Mees plaatsvervangend buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez plaatsvervangend buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Ken Geyns, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 19 maart 2013.

 

Artikel 2:

De heer Albert Mees, burgemeester, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 19 maart 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDERS IVERLEK.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van Iverlek van 30 oktober 2012 over de voordracht van kandidaat-mandatarissen ingevolge vernieuwing van gemeenteraden – legislatuur 2013-2019.
  • Uitnodiging van 26 december 2012 voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 19 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.
  • Iverlek is een opdrachthoudende vereniging en beheert, bouwt en onderhoudt voor de gemeente Bertem het distributienet voor elektriciteit en aardgas en vervoert op vraag van de leveranciers de energie tot bij de gebruikers die op het net zijn aangesloten.
  • Op 19 maart 2013 wordt een algemene vergadering van Iverlek gehouden met volgende agendapunt:

1.     Statutaire ontslagnemingen / benoemingen.

  • De opdrachthoudende vereniging Iverlek telt drie regionale bestuurscomités: RBC Leuven, RBC Mechelen en RBC Zenne.
  • De gemeente Bertem behoort, samen met 19 andere gemeenten, tot RBC Leuven.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 57 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden moet een algemene vergadering worden samengeroepen binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende gemeenten die de voordracht moeten doen, reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
  • Artikel 59 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Er is een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder en afgevaardigde voor de algemene vergadering.
  • Omzendbrief van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 inzake intergemeentelijke samenwerking
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Energiebesluit van 19 november 2010
  • Artikel 12. punten 1. en 2. van de statuten
    De opdrachthoudende vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van maximaal 9 leden namens de openbare deelnemers, die door de algemene vergadering worden benoemd. Alle openbare leden van de raad van bestuur – behalve het lid met raadgevende stem – zijn lid van één van de regionale bestuurscomités waarvan sprake in artikel 17 van de statuten. De deelnemende gemeenten hebben het recht om samen maximum 9 kandidaat-bestuurders voor te dragen, waarvan 4 door de gemeenten behorende tot het regionaal bestuurscomité Leuven, 3 door de gemeenten behorende tot het regionaal bestuurscomité Mechelen en 2 door de gemeenten behorende tot het regionaal bestuurscomité Zenne.
    Elke gemeenteraad heeft het recht om een kandidaat voor de raad van bestuur voor te dragen. Het gaat om dezelfde persoon die voorgedragen wordt als kandidaat-lid van het RBC.
  • Artikel 17. punten 2. en 3. van de statuten
    Alle deelnemende gemeenten hebben het recht om één kandidaat-lid van een regionaal bestuurscomité voor te dragen. In principe dienen de gemeentelijke leden van het regionaal bestuurscomité en van de raad van bestuur gemeenteraadslid, burgemeester of schepen te zijn. Indien de deelnemende gemeenten een kandidaat-lid voordragen dat geen lid is van de gemeenteraad, maar van wie de deskundigheid met betrekking tot de statutair bepaalde doelstellingen manifest aantoonbaar is, wordt deze voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd.
  • Artikelen 12. punt 4. en 17. punt 3. van de statuten
    Niemand kan door meer dan één deelnemer worden voorgedragen of benoemd, noch mandaten gelijktijdig uitoefenen in de uitvoerende organen van meer dan drie dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Marc Morris bestuurder

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez bestuurder

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Marc Morris, schepen, wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Leuven van de opdrachthoudende vereniging Iverlek, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 19 maart 2013 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2019.

 

Artikel 2:

Dezelfde persoon als vermeld in artikel 1 wordt tevens voorgedragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Iverlek, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 19 maart 2013 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IVERLEK 19 MAART 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 26 december 2012 voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 19 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.
  • Op 19 maart 2013 wordt een algemene vergadering van Iverlek gehouden met volgend agendapunt:
    1. Statutaire ontslagnemingen / benoemingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 19 maart 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING FINILEK 19 MAART 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 21 december 2012 voor de buitengewone algemene vergadering van Finilek van 19 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Finilek.
  • Op 19 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van Finilek gehouden met volgend agendapunt:

1.     Statutaire benoemingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2013 moeten een gemeentelijke vertegenwoordiger en een gemeentelijke plaatsvervangend vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger en de heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, als gemeentelijke plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Roos De Backer buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

9 stemmen tegen

10 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Jan De Keyzer plaatsvervangend buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez plaatsvervangend buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

Mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de buitengewone algemene vergadering van Finilek van 19 maart 2013.

 

Artikel 2:

De heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de buitengewone algemene vergadering van Finilek van 19 maart 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDER FINILEK.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van Finilek van 30 november 2011 over de vernieuwing van de raad van bestuur
  • Uitnodiging van 21 december 2012 voor de buitengewone algemene vergadering van Finilek van 19 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Finilek.
  • Finilek is een dienstverlenende vereniging met als doel distributieaandelen en strategische participaties te financieren voor rekening en op verzoek van haar vennoten, om op die manier de participatie van de openbare sector in het maatschappelijk kapitaal van de energievoorziening intercommunale Iverlek te verhogen.
  • Op 19 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van Finilek gehouden met volgend agendapunt:

1.     Statutaire benoemingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 9 van de statuten
    Elke deelnemende gemeente van Finilek heeft het recht één kandidaat-bestuurder voor te dragen
  • Artikel 57 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden moet een algemene vergadering worden samengeroepen binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende gemeenten die de voordracht moeten doen, reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
  • Artikel 59 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Er is een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder en afgevaardigde voor de algemene vergadering.
  • Omzendbrief van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 inzake intergemeentelijke samenwerking
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Albert Mees bestuurder

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez bestuurder

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Albert Mees, burgemeester, wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder van de dienstverlenende vereniging Finilek, voor een duur van zes jaar, vanaf 19 maart 2013 tot en met de buitengewone algemene vergadering van het jaar 2019 waarbij tot de algehele vernieuwing van de raad van bestuur wordt overgegaan.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING FINILEK 19 MAART 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 21 december 2012 voor de buitengewone algemene vergadering van Finilek van 19 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Finilek.
  • Op 19 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van Finilek gehouden met volgend agendapunt:

1.     Statutaire benoemingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Finilek van 19 maart 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER GEWONE ALGEMENE VERGADERING IGS HOFHEIDE 26 MAART 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 2 januari 2013 voor de gewone algemene vergadering van 26 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IGS Hofheide.
  • Op 26 maart 2013 wordt een gewone algemene vergadering van IGS Hofheide gehouden met volgende agendapunten:

1.     Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 11 december 2012

2.     Aanduiden van de bestuurders met stemrecht en de bestuurders met raadgevende stem

3.     Stand van zaken bouwproject

4.     Varia.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de gewone algemene vergadering van 26 maart 2013 moet één gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Roos De Backer gewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt gewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

9 stemmen tegen

10 onthoudingen

 

Artikel 1:

Mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de gewone algemene vergadering van IGS Hofheide van 26 maart 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDERS IGS HOFHEIDE.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 21 december 2004 over de goedkeuring definitief voorstel statuten, motivering, bestuursplan en financieel plan crematorium en beslissing tot deelname aan de oprichting van de opdrachthoudende vereniging van crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven, in het kort "Hofheide".
  • Uitnodiging van 2 januari 2013 voor de gewone algemene vergadering van 26 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IGS Hofheide.
  • De provincie Vlaams-Brabant en 28 gemeenten van het arrondissement Leuven, waaronder de gemeente Bertem, nemen deel aan de vereniging.
  • Op 26 maart 2013 wordt een gewone algemene vergadering van IGS Hofheide gehouden met volgende agendapunten:

1.     Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 11 december 2012

2.     Aanduiden van de bestuurders met stemrecht en de bestuurders met raadgevende stem

3.     Stand van zaken bouwproject

4.     Varia.

 

Juridische gronden

  • Statuten
    De algemene vergadering is het hoogste gezagsorgaan van IGS Hofheide.
    De vereniging wordt bestuurd door de raad van bestuur. De samenstelling is als volgt:
    • Elke deelnemende gemeente of stad heeft recht op één bestuurder. Deze voorgedragen leden moeten lid zijn van de gemeenteraad. Indien dit niet het geval zou zijn, dient de gemeente haar voordracht uitdrukkelijk te motiveren door aan te tonen dat de betrokken persoon een deskundigheid heeft met betrekking tot de realisatie van de statutaire doelstellingen van IGS Hofheide die manifest aantoonbaar is.
    • De gemeente Holsbeek heeft recht op een extra bestuurder, omdat het crematorium op haar grondgebied gevestigd is.
    • De provincie Vlaams-Brabant heeft drie bestuurders.
    • Drie bestuurders met stemrecht, gezamenlijk voorgedragen door drie categorieën gemeente- of stadsbesturen
    • Vijf bestuurders met raadgevende stem, gezamenlijk voorgedragen door drie categorieën gemeente- of stadsbesturen.
  • De gemeente Bertem heeft in de raad van bestuur recht op één vertegenwoordiger.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Joël Vander Elst bestuurder

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez bestuurder

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

9 stemmen tegen

7 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Joël Vander Elst, schepen, wordt aangeduid als bestuurder namens de gemeente Bertem in de raad van bestuur van IGS Hofheide.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA GEWONE ALGEMENE VERGADERING IGS HOFHEIDE 26 MAART 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 2 januari 2013 voor de gewone algemene vergadering van 26 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IGS Hofheide.
  • Op 26 maart 2013 wordt een gewone algemene vergadering van IGS Hofheide gehouden met volgende agendapunten:

1.     Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 11 december 2012

2.     Aanduiden van de bestuurders met stemrecht en de bestuurders met raadgevende stem

3.     Stand van zaken bouwproject

4.     Varia.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 26 maart 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de gewone algemene vergadering van IGS Hofheide van 26 maart 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING ECOWERF 20 MAART 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 17 januari 2013 voor de algemene vergadering van EcoWerf van 20 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.
  • Op 20 maart 2013 wordt een algemene vergadering van EcoWerf gehouden met volgende agendapunten:

1.     aanstelling bureau van de algemene vergadering

2.     goedkeuring verslag van de algemene vergadering van 21 november 2012

3.     benoeming van de bestuurders en bestuurder-deskundige(n) van EcoWerf voor een periode van 6 jaar

4.     benoeming van de bestuurders met raadgevende stem voor een periode van 6 jaar.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 20 maart 2013 moet één gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Tom Philips, voorzitter gemeenteraad, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Tom Philips algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Tom Philips, voorzitter gemeenteraad, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van EcoWerf van 20 maart 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDERS ECOWERF.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 17 januari 2013 voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 20 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.
  • Op 20 maart 2013 wordt een algemene vergadering van EcoWerf gehouden met volgende agendapunten:

1.     aanstelling bureau van de algemene vergadering

2.     goedkeuring verslag van de algemene vergadering van 21 november 2012

3.     benoeming van de bestuurders en bestuurder-deskundige(n) van EcoWerf voor een periode van 6 jaar

4.     benoeming van de bestuurders met raadgevende stem voor een periode van 6 jaar.

 

Juridische gronden

  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 57 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden moet een algemene vergadering worden samengeroepen binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende gemeenten die de voordracht moeten doen, reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
  • Artikel 59 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Er is een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder en afgevaardigde voor de algemene vergadering.
  • Omzendbrief van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 inzake intergemeentelijke samenwerking
  • Statuten van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf van 15 december 2003, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 15 januari 2004.
    Elke aangesloten gemeente heeft recht op één bestuurder, voorgedragen door de gemeenteraad onder zijn leden;
  • Ministerieel besluit van 7 april 2004 over de goedkeuring van de oprichting en van de statuten van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Roos De Backer bestuurder

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Stemming kandidatuur Maria Andries bestuurder met raadgevende stem

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

1 onthouding

 

Artikel 1:

Mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder van de gemeente Bertem voor de intergemeentelijke vereniging EcoWerf.

 

Artikel 2:

Mevrouw Maria Andries, gemeenteraadslid, wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de intergemeentelijke vereniging EcoWerf.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING ECOWERF 20 MAART 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 17 januari 2013 voor de algemene vergadering van EcoWerf van 20 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.
  • Op 20 maart 2013 wordt een algemene vergadering van EcoWerf gehouden met volgende agendapunten:

1.     aanstelling bureau van de algemene vergadering

2.     goedkeuring verslag van de algemene vergadering van 21 november 2012

3.     benoeming van de bestuurders en bestuurder-deskundige(n) van EcoWerf voor een periode van 6 jaar

4.     benoeming van de bestuurders met raadgevende stem voor een periode van 6 jaar.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 20 maart 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van 20 maart 2013 van EcoWerf wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN STUURGROEP WOONPROJECT 'WONEN TUSSEN DIJLE EN VELP'.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 26 november 2007 over deelname aan het woonproject IGO Leuven
  • Raadsbesluit van 18 december 2007 over de bekrachtiging van de beslissing over het woonproject van IGO Leuven in het subsidiekader lokale woonbeleid
  • Raadsbesluit van 28 september 2010 over de verlenging van het intergemeentelijk woonproject

 

Feiten en context

  • Het woonproject werkt aan een degelijk woonbeleid. Het streeft hierbij naar betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor alle inwoners van de aangesloten gemeenten door:
    • in elke gemeente overleg te organiseren tussen gemeente, OCMW en een aantal partners (zoals sociale huisvestingsmaatschappijen) over het woonbeleid en concrete acties te bepalen
    • de gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van een aantal wettelijk opgelegde taken rond wonen: onder andere de aanpak van leegstand en het verbeteren van woningkwaliteit door bijvoorbeeld vooronderzoek uit te voeren binnen het kader van de procedure ongeschikt/onbewoonbaarverklaring
    • alle inwoners met woonvragen te helpen
  • De initiatiefnemer en projectuitvoerder van het woonproject is de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Het woonproject ging van start op 1 april 2008 met een duurtijd van drie jaar. Deze eerst termijn nam een einde op 31 maart 2011. Het project is met een periode van drie jaar verlengd.
  • Het werkingsgebied van het woonproject bestaat uit de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boutersem, Haacht, Oud-Heverlee en Rotselaar.
  • Voor de opvolging van het woonproject is een stuurgroep samengesteld met telkens 2 afgevaardigden (mandatarissen) van iedere deelnemende gemeente.

 

Juridische gronden

  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Besluit van de Vlaamse regering houdende de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid van 21 september 2007
    Met dit besluit wil de Vlaamse regering gemeenten aanzetten werk te maken van een volwaardig woonbeleid, bij voorkeur via intergemeentelijke samenwerking.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Marc Morris afgevaardigde stuurgroep

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Eddy Vranckx afgevaardigde stuurgroep

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez afgevaardigde stuurgroep

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

7 stemmen tegen

9 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt afgevaardigde stuurgroep

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

7 stemmen tegen

9 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Marc Morris, schepen, en de heer Eddy Vranckx, schepen, worden afgevaardigd namens de gemeente Bertem in de stuurgroep wonen van het woonproject 'Wonen tussen Dijle en Velp'.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IGO 21 MAART 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 10 januari 2013 voor de buitengewone algemene vergadering van IGO van 21 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Op 21 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van IGO gehouden met volgende agendapunten:

1.     welkom

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering van 20 december 2012

3.     aanduiding van de leden van de raad van bestuur door de algemene vergadering van IGO

a.      aanvaarding van de kandidaat-bestuurders van de gemeenten (verkiezing van 29 bestuurders)

b.      aanvaarding van de kandidaat-bestuurders van de provincie (verkiezing van 3 bestuurders)

c.      verkiezing en aanvaarding van 4 bestuurders op voordracht van de OCMW's

d.      verkiezing en aanvaarding van 5 bestuurders met raadgevende stem, voorgedragen door de gemeenten

e.      aanvaarding van de voorgedragen deskundigen

4.     afsluitende receptie.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 21 maart 2013 moet een gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor mevrouw Yvette Laes, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Yvette Laes buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Artikel 1:

Mevrouw Yvette Laes, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de buitengewone algemene vergadering van IGO van 21 maart 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDERS IGO.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 20 januari 2004 waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging IGO Leuven
  • Uitnodiging van 10 januari 2013 voor de buitengewone algemene vergadering van IGO van 21 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Op 21 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van IGO gehouden met volgende agendapunten:

1.     welkom

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering van 20 december 2012

3.     aanduiding van de leden van de raad van bestuur door de algemene vergadering van IGO

a.      aanvaarding van de kandidaat-bestuurders van de gemeenten (verkiezing van 29 bestuurders)

b.      aanvaarding van de kandidaat-bestuurders van de provincie (verkiezing van 3 bestuurders)

c.      verkiezing en aanvaarding van 4 bestuurders op voordracht van de OCMW's

d.      verkiezing en aanvaarding van 5 bestuurders met raadgevende stem, voorgedragen door de gemeenten

e.      aanvaarding van de voorgedragen deskundigen

4.     afsluitende receptie.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 57 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden moet een algemene vergadering worden samengeroepen binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende gemeenten die de voordracht moeten doen, reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
  • Artikel 59 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Er is een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder en afgevaardigde voor de algemene vergadering.
  • Omzendbrief van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 inzake intergemeentelijke samenwerking
  • Artikel 16 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO
    De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, door de algemene vergadering benoemd en door haar afzetbaar, als volgt samengesteld:
    • 1 lid per aangesloten gemeente, voorgedragen door de gemeenteraad;
    • 3 leden voorgedragen door de provincieraad;
    • 4 leden voorgedragen door de OCMW-raden;

Het aantal bestuurders dat op voordracht van de andere deelnemers wordt benoemd, mag nooit meer bedragen dan een vierde van het aantal op voordracht van de aangesloten gemeenten benoemde bestuurders.

  • Artikel 21 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO
    Het mandaat van bestuurder duurt zes jaar en eindigt na de algemene vergadering die overgaat tot vernieuwing van de raad van bestuur binnen de 3 maanden na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Jan Buysse bestuurder

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt bestuurder

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

9 stemmen tegen

7 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Maria Andries bestuurder met raadgevende stem

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

1 onthouding

 

Artikel 1:

De heer Jan Buysse, schepen, wordt tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGO.

 

Artikel 2:

Mevrouw Maria Andries, gemeenteraadslid, wordt tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, voorgedragen als bestuurder met raadgevende stem van de intergemeentelijke vereniging IGO.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IGO 21 MAART 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 10 januari 2013 voor de buitengewone algemene vergadering van IGO van 21 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Op 21 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van IGO gehouden met volgende agendapunten:

1.     welkom

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering 20 december 2012

3.     aanduiding van de leden van de raad van bestuur door de algemene vergadering van IBO

a.      aanvaarding van de kandidaat-bestuurders van de gemeenten (verkiezing van 29 bestuurders)

b.      aanvaarding van de kandidaat-bestuurders van de provincie (verkiezing van 3 bestuurders)

c.      verkiezing en aanvaarding van 4 bestuurders op voordracht van de OCMW's

d.      verkiezing en aanvaarding van 5 bestuurders met raadgevende stem, voorgedragen door de gemeenten

e.      aanvaarding van de voorgedragen deskundigen

4.     afsluitende receptie.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 21 maart 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van IGO van 21 maart 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING RIOBRA 22 MAART 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 9 januari 2013 voor de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
  • Op 22 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van Riobra gehouden met volgende agendapunten:

1.     verslag van de buitengewone algemene vergadering van 23 november 2012

2.     statutaire benoemingen (algehele vernieuwing van de raad van bestuur) en akteneming van de aanduiding van de leden met raadgevende stem in de raad van bestuur)

3.     vaststelling van de toe te kennen presentiegelden en reisvergoedingen (verplaatsingskosten)

4.     diversen/rondvraag.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van de andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2013 moet één gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Joery Verhoeven, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Joery Verhoeven buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt buitengewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Joery Verhoeven, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de buitengewone algemene vergadering van Riobra van 22 maart 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDER RIOBRA.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 9 januari 2013 voor de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
  • Op 22 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van Riobra gehouden met volgende agendapunten:

         verslag van de buitengewone algemene vergadering van 23 november 2012

         statutaire benoemingen (algehele vernieuwing van de raad van bestuur) en akteneming van de aanduiding van de leden met raadgevende stem in de raad van bestuur)

         vaststelling van de toe te kennen presentiegelden en reisvergoedingen (verplaatsingskosten)

         diversen/rondvraag.

 

Juridische gronden

  • Artikel 57 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden moet een algemene vergadering worden samengeroepen binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende gemeenten die de voordracht moeten doen, reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
  • Artikel 59 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Er is een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder en afgevaardigde voor de algemene vergadering.
  • Omzendbrief van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 inzake intergemeentelijke samenwerking
  • Artikel 16.2 van de statuten van Riobra
    Het gemeentebestuur van Bertem kan één kandidaat-bestuurder voordragen die lid is van de gemeenteraad.
  • Artikel 16.4 van de statuten van Riobra
    Aan de raad van bestuur wordt deelgenomen door ten hoogste vijf rechtstreeks door de verschillende gemeenten aangeduide afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Elke gemeente heeft het recht om maximum één afgevaardigde aan te duiden die raadslid is en verkozen is op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het OCMW (oppositieraadsleden)
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van de andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Raadsbesluit van 25 oktober 2005 over de oprichting van en de deelname aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Albert Mees bestuurder

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez bestuurder

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Albert Mees, burgemeester, wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder van de gemeente Bertem voor de intergemeentelijke vereniging Riobra.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING RIOBRA 22 MAART 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 9 januari 2013 voor de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
  • Op 22 maart 2013 wordt een buitengewone algemene vergadering van Riobra gehouden met volgende agendapunten:

1.     verslag van de buitengewone algemene vergadering van 23 november 2012

2.     statutaire benoemingen (algehele vernieuwing van de raad van bestuur) en akteneming van de aanduiding van de leden met raadgevende stem in de raad van bestuur)

3.     vaststelling van de toe te kennen presentiegelden en reisvergoedingen (verplaatsingskosten)

4.     diversen/rondvraag.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Riobra van 22 maart 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER GEWONE ALGEMENE VERGADERING INTERLEUVEN 27 MAART 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 31 januari 2013 voor de algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.
  • Op 27 maart 2013 wordt een algemene vergadering van Interleuven gehouden met volgende agendapunten:

1.     samenstelling van het bureau

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering van 27 juni 2012

3.     benoeming bestuurders cfr. art. 18 van de statuten
benoeming deelnemers met raadgevende stem cfr. art. 21 van de statuten.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 27 maart 2013 moeten een gemeentelijke vertegenwoordiger en een gemeentelijke plaatsvervangende vertegenwoordiger worden aangeduid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor de heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Jan De Keyzer gewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt gewone algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

9 stemmen tegen

7 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDERS INTERLEUVEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van 10 januari 2013 van Interleuven over de aanduiding van een bestuurder en een bestuurder met raadgevende stem.
  • Uitnodiging van 31 januari 2013 voor de algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.
  • De Intercommunale Interleuven is een intergemeentelijke vereniging die werkt op volgende beleidsdomeinen: ruimtelijke ordening, openbare werken, grond- en pandenbeleid, economische en sociale ontwikkeling, intergemeentelijke preventiedienst, intergemeentelijke milieudienst.
  • Op 27 maart 2013 wordt een algemene vergadering van Interleuven gehouden met volgende agendapunten:

1.     samenstelling van het bureau

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering van 27 juni 2012

3.     benoeming bestuurders cfr. art. 18 van de statuten

4.     benoeming deelnemers met raadgevende stem cfr. art. 21 van de statuten.

 

Juridische gronden

  • Statuten van Interleuven, vastgesteld door de algemene vergadering op 23 juni 1972 en laatst gewijzigd op 26 oktober 2010
    Als vennoot van Interleuven heeft de gemeente Bertem recht om één bestuurslid (gemeenteraadslid) aan te duiden voor de raad van bestuur.
    Iedere gemeentevennoot van Interleuven heeft tevens het recht om een gemeenteraadslid dat zetelt in de oppositie, aan te duiden als kandidaat-lid van de raad van bestuur van Interleuven, met raadgevende stem. De kandidaturen van de betrokken gemeenteraadsleden, die deel uitmaken van de oppositie, moeten worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Interleuven, die bevoegd is inzake de samenstelling van de raad van bestuur. Er zijn maximaal vijf dergelijke mandaten te bezetten. De criteria waaraan deze kandidaten moeten voldoen en de wijze waarop zij worden aangeduid door de algemene vergadering is voorzien in de statuten van Interleuven onder art. 21.
  • Artikel 57 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden moet een algemene vergadering worden samengeroepen binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende gemeenten die de voordracht moeten doen, reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
  • Artikel 59 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Er is een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder en afgevaardigde voor de algemene vergadering.
  • Omzendbrief van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 inzake intergemeentelijke samenwerking
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Albert Mees bestuurder

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez bestuurder

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Griet Verhenneman bestuurder met raadgevende stem

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Albert Mees, burgemeester, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de raad van bestuur van de dienstverlenende vereniging Interleuven.

 

Artikel 2:

Mevrouw Griet Verhenneman, gemeenteraadslid, wordt voorgedragen als bestuurder met raadgevende stem in de raad van bestuur van de dienstverlenende vereniging Interleuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA  ALGEMENE VERGADERING INTERLEUVEN 27 MAART 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 31 januari 2013 voor de algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.
  • Op 27 maart 2013 wordt een algemene vergadering van IGO gehouden met volgende agendapunten:

1.     samenstelling van het bureau

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering van 27 juni 2012

3.     benoeming bestuurders cfr. art. 18 van de statuten
benoeming deelnemers met raadgevende stem cfr. art. 21 van de statuten.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De buitengewone algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De benoeming en de vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moeten voor elke buitengewone algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 27 maart 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER BEHEERSCOMITÉ GEMEENSCHAPPELIJKE INTERNE PREVENTIEDIENST (GD-PBW) INTERLEUVEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van Interleuven van 7 januari 2013 over het Beheerscomité gemeenschappelijke interne preventiedienst (GD-PBW)

 

Feiten en context

  • In de schoot van Interleuven werd de Gemeenschappelijke Interne Preventiedienst opgericht. In het kader van de welzijnswet is de gemeente Bertem verplicht om bij een preventiedienst aan te sluiten. Deze zorgt voor de nodige ondersteuning bij de implementatie van een aantal delen van deze welzijnswet.
  • De gemeenschappelijke dienst wordt beheerd door een beheerscomité. Het is bevoegd voor het financiële beheer en de administratieve organisatie ervan.
  • Het beheerscomité omvat:
    • de personen belast met het dagelijks beheer van het gemeentebestuur, het OCMW en de intercommunale die een beroep doen op de GD-PBW
    • de vertegenwoordigers van de werknemers.

 

Juridische gronden

  • Artikel 2.4. van het koninklijk besluit van 3 maart 1999 waarbij vergund wordt een gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

  • Interleuven dringt erop aan om het mandaat in het beheerscomité GD-PBW toe te kennen aan de burgemeester of een schepen met de bevoegdheid welzijn, arbeidsveiligheid en gezondheid.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Albert Mees afgevaardigde beheerscomité

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt afgevaardigde beheerscomité

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

9 stemmen tegen

7 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Albert Mees, burgemeester, wordt aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Bertem in het beheerscomité van de gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk (GD-PBW).

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN EN VOORDRACHT BESTUURDER BIJ REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van Regionaal Landschap Dijleland vzw van 23 januari 2013 over de vernieuwing van de afgevaardigden en bestuursleden bij Regionaal Landschap Dijleland vzw

 

Feiten en context

  • Regionaal Landschap Dijleland vzw is een samenwerkingsverband tussen lokale overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties, toeristische organisaties en wildbeheereenheden.
  • Dertien gemeenten, waaronder de gemeente Bertem, zijn aangesloten bij het Regionaal Landschap Dijleland vzw.
  • De gemeente Bertem heeft recht op 2 effectieve en 2 plaatsvervangende leden in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Dijleland vzw.
  • Op 16 april 2013 zal er een bijzondere algemene vergadering doorgaan, waarop de algemene vergadering de nieuwe raad van bestuur zal verkiezen.
  • De gemeentebesturen hebben samen recht op 4 bestuursleden.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
    Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
  • Statuten van het Regionaal Landschap Dijleland vzw van 3 oktober 1997
  • Besluit van de Vlaamse regering van 8 december 1998 tot vaststelling van de regelen voor de voorlopige en definitieve erkenning van regionale landschappen
    Dit besluit regelt de voorlopige en definitieve erkenning, de organisatie, de werking, de betoelaging en de intrekking of schorsing van erkenning van regionale landschappen.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Jan Buysse effectieve algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Tom Philips effectieve algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez effectieve algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Joery Verhoeven plaatsvervanger algemene vergadering

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

3 stemmen tegen

1 onthouding

 

Stemming kandidatuur Ken Geyns plaatsvervanger algemene vergadering

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

3 stemmen tegen

1 onthouding

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt plaatsvervanger algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

7 stemmen tegen

9 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Jan Buysse, schepen, en de heer Tom Philips, voorzitter gemeenteraad, worden aangeduid als effectieve afgevaardigden van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Dijleland vzw.

 

Artikel 2:

De heer Joery Verhoeven, gemeenteraadslid, en de heer Ken Geyns, gemeenteraadslid, worden aangeduid als plaatsvervangende afgevaardigden van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Dijleland vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDE EN BESTUURDER BIJ TOERISME DIJLELAND VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 25 september 2001 over de goedkeuring van de ontwerpstatuten van de vzw VVV Dijleland.
  • Brief van Toerisme Dijleland vzw van 23 januari 2013 over de aanduiding van een afgevaardigde van de gemeente in de vzw Toerisme Dijleland

 

Feiten en context

  • Toerisme Dijleland vzw is een samenwerkingsverband tussen gemeentebesturen, vzw Toerisme Vlaams-Brabant, de erkende toeristische diensten en IGO. Ze heeft tot doel in overleg en samenwerking met zowel de federale, de regionale, de provinciale als de lokale instanties en ook met Leuven en het Hageland en in de regio Groene Gordel de toeristische mogelijkheden van de regio Dijleland in al zijn dimensies te bevorderen.
  • Veertien gemeenten, waaronder de gemeente Bertem, zijn aangesloten bij Toerisme Dijleland vzw.
  • De gemeente Bertem heeft recht op één afgevaardigde in de algemene vergadering en de raad van bestuur van Toerisme Dijleland vzw.
  • Op 6 maart 2013 zal er een algemene vergadering doorgaan, waarop de algemene vergadering de nieuwe raad van bestuur zal verkiezen.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
    Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
  • Statuten van Toerisme Dijleland vzw van 24 oktober 2001
    Het lid van de algemene vergadering namens de gemeente Bertem moet een gemeenteraadslid zijn. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur samengesteld uit bestuurders, die benoemd en herbenoembaar zijn door de algemene vergadering en gekozen worden onder de actieve leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

  • Toerisme Dijleland vzw adviseert om de schepen bevoegd voor toerisme aan te duiden als gemeentelijke afgevaardigde.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Marc Morris algemene vergadering/RVB

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt algemene vergadering/RVB

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

9 stemmen tegen

7 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Marc Morris, schepen, wordt aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Bertem in de algemene vergadering en de raad van bestuur van Toerisme Dijleland vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDE BIJ TOERISME VLAAMS-BRABANT VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw van 18 oktober 2012 over de aanduiding van een afgevaardigde van de gemeente in Toerisme Vlaams-Brabant vzw

 

Feiten en context

  • Toerisme Vlaams-Brabant vzw (voorheen: Toeristische Federatie van de Provincie Vlaams-Brabant vzw) is het overkoepelend en coördinerend orgaan voor het toerismebeleid op provinciaal niveau waarin de provincie Vlaams-Brabant, Toerisme Vlaanderen, de gemeenten en de bovenlokale toeristisch-recreatieve organisaties participeren.
  • Toerisme Vlaams-Brabant vzw heeft tot doel, in samenwerking met nationale, gewestelijke, provinciale en lokale instanties, de toeristische ontwikkeling van de provincie Vlaams-Brabant te bevorderen. Daartoe kan de vereniging onder meer elke activiteit bevorderen, ondernemen, aanmoedigen en coördineren die erop gericht is het toeristisch-recreatief patrimonium in de provincie meer toegankelijk te maken en te verruimen en ook over dat patrimonium informatie te verschaffen, het bij een ruim publiek in binnen- en buitenland bekend te maken en dit publiek uit te nodigen voor een bezoek, uitstap of korte vakantie in Vlaams-Brabant.
  • De gemeente Bertem is aangesloten bij Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
    Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
  • Statuten van Toeristische Federatie van de Provincie Vlaams-Brabant vzw, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 22 april 1982
    De gemeente Bertem heeft recht op één afgevaardigde in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.
    De raad van bestuur bestaat uit vijf vertegenwoordigers van de provincieraad van Vlaams-Brabant, vijf vertegenwoordigers van de andere leden, de gedeputeerde voor toerisme, het diensthoofd van de dienst toerisme, de directeur van de directie cultuur en onderwijs en de vertegenwoordiger van Toerisme Vlaanderen. De bestuurders worden aangesteld door de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur en overeenkomstig de bepalingen van het huishoudelijk reglement.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

  • Toerisme Vlaams-Brabant vzw adviseert om de schepen bevoegd voor toerisme aan te duiden als gemeentelijke afgevaardigde.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Marc Morris algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Marc Morris, schepen, wordt aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDE OVSG VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van OVSG vzw van 10 januari 2013 over de aanduiding van een afgevaardigde van de gemeente in Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw

 

Feiten en context

  • OVSG is de koepelorganisatie van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs.
  • In december 1990 werd het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw opgericht.
  • De vereniging heeft tot doel op te treden:
    • als representatieve organisatie van lokale openbare besturen of verenigingen opgericht door of op initiatief van lokale besturen, die onderwijs inrichten binnen de grensen van de Vlaamse Gemeenschap;
    • als pedagogische begeleidingsdienst in het gesubsidieerd officieel onderwijs.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
    Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
  • Statuten van OVSG vzw, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 4 april 1991
    Alle gemeenten die onderwijs organiseren, zijn vertegenwoordigd in de algemene vergadering met één door hen aangeduide mandataris die deel uitmaakt van het schoolbestuur. De afgevaardigden van de steden en gemeenten moeten minstens de hoedanigheid van gemeenteraadslid hebben.
    De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van minstens elf leden en maximum negenentwintig leden, benoemd door de algemene vergadering.
    Deze mandaten worden verdeeld tussen politieke mandatarissen volgens de resultaten van de laatste gemeenteraadsverkiezingen.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

  • OVSG adviseert om de schepen van onderwijs of de burgemeester aan te duiden als afgevaardigde in de algemene vergadering.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Greet Goossens algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

1 onthouding

 

Artikel 1:

Mevrouw Greet Goossens, schepen, wordt aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGERS PLAATSELIJK WERKGELEGENHEIDSAGENTSCHAP VAN MIDDEN-BRABANT VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van PWA Midden-Brabant van 31 januari 2013 over de aanduiding van de vertegenwoordigers door de nieuwe gemeenteraad

 

Feiten en context

  • Een Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) is een vzw, opgericht door een of meerdere gemeenten, die (langdurig) werklozen tewerkstelt buiten het reguliere arbeidscircuit.
  • De gemeenten Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren richtten in april 1995 het PWA Midden-Brabant op.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
    Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
  • Statuten van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap van Midden-Brabant, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 29 juni 1995
    De gemeenteraad van Bertem duidt 2 vertegenwoordigers aan, één uit de meerderheidspartijen en één uit de minderheidspartijen. De vertegenwoordigers worden aangeduid door de gemeenteraad, maar moeten er niet noodzakelijk deel van uitmaken.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Joël Vander Elst meerderheidspartijen

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt minderheidspartijen

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Joël Vander Elst, schepen, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de meerderheidspartijen van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van het PWA Midden-Brabant vzw.

 

Artikel 2:

Mevrouw Anja De Herdt, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de minderheidspartijen van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van het PWA Midden-Brabant vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN BIJ DE VERENIGING VAN VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw van 29 november 2012 met diverse mededelingen

 

Feiten en context

  • De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw is de ledenorganisatie van
    • alle Vlaamse gemeenten (308)
    • alle OCMW’s (308),
    • bijna alle politiezones (107)
    • afvalintercommunales - Interafval (26)
    • intercommunales voor streekontwikkeling (11)
    • andere intercommunale verbanden (22).
  • De vereniging heeft tot doel de aangesloten lokale besturen te helpen bij het vervullen van hun beleidsdoelstellingen en opdrachten en tevens hun autonomie te bevorderen en te verdedigen.
  • De eerste algemene vergadering van de VVSG vzw na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden zal plaatsvinden op 13 juni 2013 om 10 uur.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
    Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
  • Artikel 10 van de statuten van de VVSG vzw
    De vereniging wordt bestuurd door vier bestuursorganen: de algemene vergadering, de raad van bestuur, het directiecomité en de directeur.
  • Artikel 11 van de statuten van de VVSG vzw
    De algemene vergadering bestaat uit de afgevaardigden van de leden die daartoe gemandateerd zijn door de daartoe bevoegde organen.
    De algemene vergadering is bevoegd voor:
    • het wijzigen van de statuten,
    • het benoemen en het afzetten van de leden van de raad van bestuur,
    • het benoemen van de commissaris-bedrijfsrevisor,
    • het goedkeuren van de begrotingen en de rekeningen,
    • het ontbinden van de vereniging,
    • het uitsluiten van een lid.
  • Artikel 12 van de statuten van de VVSG vzw
    De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van minstens 23 en hoogstens 37 gewone leden, waarvan desgevallend minstens vier en hoogstens zes als vertegenwoordigers van de bijzondere afdeling "OCMW’s", drie of vijf gecoöpteerde leden waarvan naargelang het totaal aantal gecoöpteerden, één of twee op voordracht van de afdeling "OCMW’s" en tenslotte de directeur.
    De gewone leden van de raad van bestuur worden aangesteld door de algemene vergadering op voorstel van de raad van bestuur.
    De gecoöpteerde leden worden aangesteld door de raad van bestuur zelf.

Voor een gewoon bestuursmandaat kunnen alleen en uitsluitend gemeentemandatarissen in aanmerking komen of O.C.M.W.-raadsleden op voorwaarde dat de raad waarvan zij deel uitmaken daarmee instemt.

  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Stemming kandidatuur Tom Philips effectief algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Karin Baudemprez effectief algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Stemming kandidatuur Joery Verhoeven plaatsvervanger algemene vergadering

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Stemming kandidatuur Anja De Herdt plaatsvervanger algemene vergadering

Na geheime stemming:

3 stemmen voor

8 stemmen tegen

8 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Tom Philips, voorzitter gemeenteraad, wordt aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Bertem in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw.

 

Artikel 2:

De heer Joery Verhoeven, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Bertem in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

MANAGEMENTTEAM. DELEGATIE VAN DE BEVOEGDHEID TOT AANSTELLING EN ONTSLAG VAN SOMMIGE LEDEN VAN HET MANAGEMENTTEAM AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 23 november 2010 over de aanpassing van de personeelsformatie en het organogram

 

Feiten en context

  • Het managementteam telt momenteel vijf leden:
    • gemeentesecretaris (lid van rechtswege)
    • financieel beheerder (lid van rechtswege)
    • afdelingshoofd grondgebiedzaken
    • afdelingshoofd interne zaken
    • diensthoofd burgerzaken.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad kan bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen. De bevoegdheid tot het aanstellen en ontslaan van de gemeentesecretaris en de financieel beheerder, alsook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van die personeelsleden, kan echter niet aan het college worden toevertrouwd. Hieruit volgt dat de bevoegdheid tot aanstelling en ontslag van de andere leden van het managementteam wél kan worden gedelegeerd aan het college.
  • Artikel 96 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    In elke gemeente is er een managementteam. Het managementteam bestaat uit de gemeentesecretaris, de financieel beheerder en alle andere leden die geen mandataris zijn en waarvan de deelname aan het managementteam nuttig wordt geacht voor het functioneren van de gemeente.
    De gemeenteraad is bevoegd voor de aanstelling en het ontslag van de leden van het managementteam en treedt ten aanzien van hen op als tuchtoverheid.
  • Artikel 106 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de aanstelling en het ontslag van de personeelsleden, behoudens in de gevallen waarin door of krachtens de wet of het decreet die bevoegdheid aan de gemeenteraad is opgedragen.

 

Adviezen

  • Advies van het managementteam van 14 februari 2013

 

Argumentatie

De gemeentesecretaris en financieel beheerder zijn van rechtswege altijd lid van het managementteam. De gemeenteraad is daarnaast altijd bevoegd voor deze functies als aanstellende overheid, d.w.z. alleen de gemeenteraad kan deze functies vacant verklaren, de wijze van bezetting bepalen, de procedure organiseren, en uiteindelijk de beste kandidaat effectief aanstellen. Alleen de gemeenteraad is ook bevoegd als tuchtoverheid en is daarnaast als enige bevoegd om eventueel een einde te maken aan het dienstverband.

 

De gemeenteraad kan beslissen dat ook andere functiehouders lid moeten zijn van het managementteam. In principe is de gemeenteraad ook de aanstellende overheid voor deze leden van het managementteam. De bevoegdheid als aanstellende overheid betekent ook de bevoegdheid voor de volledige aanstellingsprocedure, en nadien eventueel als tuchtoverheid of als bevoegde overheid om te ontslaan.

 

De bevoegdheid als aanstellende overheid ten aanzien van de leden van het managementteam die geen decretale graad bekleden, is echter niet opgenomen in de lijst van niet-delegeerbare en exclusief aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden.

 

Bijgevolg kan in deze gevallen de bevoegdheid als aanstellende overheid (incl. de bevoegdheid als tuchtoverheid en de bevoegdheid om te ontslaan) wel worden gedelegeerd.

 

Door de bevoegdheid van aanstellende overheid voor de leden van het managementteam die geen decretale graad bekleden, toe te vertrouwen aan het schepencollege, wordt een grotere flexibiliteit beoogd, die o.a. te maken heeft met de frequentie van de vergaderingen. Zo is het bv. mogelijk om sneller te beslissen tot indisponibiliteitsstelling of de stopzetting ervan.

 

Besluit

 

stemming

 

16 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

3 stemmen tegen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

De bevoegdheid als aanstellende overheid ten aanzien van de leden van het managementteam die geen decretale graad bekleden, wordt vanaf 1 maart 2013 toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

SCHOOLRADEN. GOEDKEURING VERKIEZINGSREGLEMENT VOOR DE GELEDING VAN HET PERSONEEL.

 

Voorgeschiedenis

  • Proces-verbaal tot vaststelling van de oprichting / niet-oprichting van een ouderraad of pedagogische raad in de GBS Leefdaal van 22 januari 2013
  • Proces-verbaal tot vaststelling van de oprichting / niet-oprichting van een ouderraad of pedagogische raad in de GBS Bertem van 22 januari 2013

 

Feiten en context

  • De huidige mandaten van de schoolraad GBS Bertem en de schoolraad GBS Leefdaal lopen af op 31 maart 2013.

 

Juridische gronden

  • Artikel 8, §1 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    In iedere school wordt een schoolraad opgericht.
  • Artikel 10 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    De schoolraad wordt in het basisonderwijs samengesteld uit vertegenwoordigers van de ouders, het personeel en de lokale gemeenschap. De directeur woont de vergaderingen van de schoolraad van rechtswege bij met raadgevende stem.
  • Artikel 12 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    De oudergeleding in de schoolraad bestaat uit leden, rechtstreeks verkozen door en uit de ouders van de leerlingen. De personeelsgeleding in de schoolraad bestaat uit leden, rechtstreeks verkozen door en uit de personeelsleden die effectief tewerkgesteld zijn in de schooi. De verkiezing geschiedt bij geheime stemming. De stemming is verplicht voor het personeel.
    De inrichtende macht bepaalt de nadere regelen inzake de verkiezingsprocedure.
  • Artikel 14 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    De schoolraad wordt om de vier jaar opnieuw samengesteld.

 

Adviezen

  • Advies van de schoolraad GBS Bertem van 30 januari 2013
  • Advies van de schoolraad GBS Leefdaal van 18 februari 2013

 

Argumentatie

De afvaardiging van het personeel in de schoolraad wordt samengesteld, hetzij door verkiezingen, hetzij door aanduiding vanuit de pedagogische raad. Er bestaat geen pedagogische raad binnen het gemeentelijk basisonderwijs.

 

Aan de personeelsleden van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem is de mogelijkheid geboden om uiterlijk tot 21 januari 2013 de oprichting van een pedagogische raad te vragen; geen enkel personeelslid van de GBS Leefdaal of van de GBS Bertem heeft hiervan gebruik gemaakt. Daarom moeten er in beide scholen verkiezingen worden georganiseerd om de geleding van het personeel samen te stellen

 

Het schoolbestuur moet de verkiezingsprocedure regelen in een verkiezingsreglement.

 

Besluit

eenparig

 

VERKIEZINGSREGLEMENT GELEDING PERSONEEL

 

Hoofdstuk 1 Voorwaarde om kiesgerechtigd te zijn

 

Artikel 1:

Alle voltijds of deeltijds vastbenoemde en tijdelijke gesubsidieerde personeelsleden, behorend tot de categorieën:

  • van het bestuurs- en onderwijzend personeel
  • opvoedend hulppersoneel
  • paramedisch personeel
  • psychologisch, orthopedagogisch, sociaal en medisch personeel
  • technisch personeel
  • administratief personeel
  • ondersteunend personeel
  • beleids- en ondersteunend personeel

die effectief zijn tewerkgesteld in de school - met uitzondering van de directeur - zijn stemgerechtigd.

 

Hoofdstuk 2 Voorwaarde om gekozen te worden

 

Artikel 2:

Alle gesubsidieerde personeelsleden zoals vermeld in artikel 1 kunnen worden verkozen, met uitzondering van de directeur.

 

Hoofdstuk 3 Voorwaarden om te zetelen: onverenigbaarheden

 

Artikel 3:

Alvorens te zetelen in de schoolraad, moet een verklaring inzake onverenigbaarheid worden onderschreven.

 

Artikel 4:

De kandidaat-afgevaardigden van het personeel mogen geen lid zijn van een schoolbestuur, een andere schoolraad of oudervereniging van een onderwijsinstelling van een ander net.

 

Artikel 5:

Een kandidaat-afgevaardigde kan niet tegelijkertijd ouder zijn van een leerling die ingeschreven is in één van de scholen die vallen onder de betrokken schoolraad.

 

Artikel 6:

Een verkozene kan niet tegelijkertijd personeelslid zijn van het begeleidend CLB van de school.

 

Artikel 7:

Bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad en alle personen die onder hetzelfde dak wonen kunnen niet tegelijkertijd lid zijn van een zelfde schoolraad.

 

Hoofdstuk 4 De organisatie van de verkiezingen

 

Het kiesbureau

 

Artikel 8:

Ten laatste op 4 maart 2013 stelt het college van burgemeester en schepenen een kiesbureau samen bestaande uit een afgevaardigde van het schoolbestuur en minstens twee afgevaardigden van het personeel.

 

Artikel 9:

De leden van het kiesbureau mogen geen kandidaat zijn voor een mandaat in de schoolraad.

 

De kiezerslijst

 

Artikel 10:

De kiezerslijst wordt opgemaakt door de directeur en omvat alle kiesgerechtigde personen, met vermelding van hun naam en adres.

De directeur moet waken over de correctheid en volledigheid van de lijst, zodat ieder personeelslid op rechtmatige wijze aan de verkiezingen kan deelnemen.

 

Artikel 11:

Ten laatste op 16 januari 2013 wordt ad valvas in het personeelslokaal een bericht opgehangen door de directeur. Dit bericht maakt melding van het feit dat de kiezerslijst kan worden geraadpleegd op het schoolsecretariaat.

 

Artikel 12:

Elk personeelslid krijgt tien werkdagen vanaf de bekendmaking het recht om foutieve gegevens in de kiezerslijst te corrigeren of om zich alsnog op de kiezerslijst te laten inschrijven. Na afloop van deze termijn wordt de lijst definitief afgesloten.

 

De kandidatuurstelling en oproeping

 

Artikel 13:

Na het afsluiten van de kiezerslijsten maakt de directeur deze lijst over aan het kiesbureau.

 

Artikel 14:

Onder verantwoordelijkheid van het kiesbureau gebeurt er een schriftelijke oproep tot kandidaatstelling naar alle stemgerechtigden met vermelding van verkiesbaarheidsvoorwaarden en onverenigbaarheden, de wijze waarop en de termijn waarbinnen moet worden gekandideerd.

 

Artikel 15:

Deze oproep tot kandidaatstelling wordt tegelijkertijd ad valvas bekendgemaakt in het personeelslokaal.

 

Artikel 16:

De kandidaturen worden binnen de tien werkdagen na het afsluiten van de kiezerslijst neergelegd bij de directeur, die ze op zijn beurt bekendmaakt door ophanging in het personeelslokaal.

 

Hoofdstuk 5 De verkiezingsprocedure

 

Algemeen

 

Artikel 17:

Er worden 3 effectieve vertegenwoordigers verkozen voor de school, namelijk diegenen met de meeste stemmen.

 

Artikel 18:

Indien het mandaat van één van de leden van de geleding van het personeel vroegtijdig wordt beëindigd en er binnen het lopende mandaat geen plaatsvervangers beschikbaar zijn, moet er een nieuwe oproep worden gedaan met eventuele verkiezingen tot gevolg.

 

Artikel 19:

Indien bij gebrek aan voldoende kandidaten de geleding van het personeel niet volledig kan worden samengesteld, bestaat de schoolraad rechtsgeldig voor zover alle nodige decretaal vastgelegde stappen met het oog op de samenstelling van de schoolraad zijn ondernomen.

 

Aanduiding van rechtswege

 

Artikel 20:

Indien er niet meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, dan worden deze kandidaten van rechtswege als verkozen beschouwd.

 

Artikel 21:

De directeur maakt een proces-verbaal op dat onmiddellijk wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Een stemming is dan niet noodzakelijk.

 

Aanduiding na stemming

 

Artikel 22:

Indien er meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, dan moet er worden gestemd.

 

Artikel 23:

De directeur brengt de kiesgerechtigden op de hoogte via een oproepingsbrief die ter visering wordt voorgelegd.

 

Artikel 24:

De directeur organiseert een geheime stemming tijdens een personeelsvergadering. Een proces-verbaal wordt onmiddellijk opgemaakt en wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 25:

De kandidaten met het grootst aantal stemmen volgens het aantal te begeven mandaten zijn verkozen.

 

Artikel 26:

Bij gelijk aantal stemmen wordt voorrang gegeven aan de kandidaat met de grootste dienstanciënniteit bij het schoolbestuur.

 

Artikel 27:

De kandidaten die niet werden verkozen als effectief lid, worden in volgorde van hun stemmenaantal als plaatsvervanger aangewezen.

 

Hoofdstuk 6 De verkiezingswerkzaamheden

 

De stemming

 

Artikel 28:

Het kiesbureau legt in overleg met het college van burgemeester en schepenen de verkiezingsdatum en het stembiljet vast.

De afgevaardigde van het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de ordehandhaving.

 

Artikel 29:

Meldt men zich bij de stemming aan zonder oproepingsbrief, dan is stemmen toegestaan mits men voorkomt op de kiezerslijst en zijn identiteit kan bewijzen.

 

Het tellen van de stemmen

 

Artikel 30:

Het tellen van de stemmen gebeurt onmiddellijk na de stemming. Er wordt voor het beëindigen van de vergadering een proces-verbaal gemaakt, dat zal worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen ter bekrachtiging.

 

Beroepsmogelijkheid

 

Artikel 31:

Iedere stemgerechtigde kan bij het college van burgemeester en schepenen en binnen een termijn van vijf werkdagen na de verkiezing beroep aantekenen tegen de verkiezingsuitslag.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

SCHOOLRADEN. GOEDKEURING VERKIEZINGSREGLEMENT VOOR DE GELEDING VAN DE OUDERS.

 

Voorgeschiedenis

  • Proces-verbaal tot vaststelling van de oprichting / niet-oprichting van een ouderraad of pedagogische raad in de GBS Leefdaal van 22 januari 2013
  • Proces-verbaal tot vaststelling van de oprichting / niet-oprichting van een ouderraad of pedagogische raad in de GBS Bertem van 22 januari 2013

 

Feiten en context

  • De huidige mandaten van de schoolraad GBS Bertem en de schoolraad GBS Leefdaal lopen af op 31 maart 2013.

 

Juridische gronden

  • Artikel 8, §1 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    In iedere school wordt een schoolraad opgericht.
  • Artikel 10 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    De schoolraad wordt in het basisonderwijs samengesteld uit vertegenwoordigers van de ouders, het personeel en de lokale gemeenschap. De directeur woont de vergaderingen van de schoolraad van rechtswege bij met raadgevende stem.
  • Artikel 12 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
  • De oudergeleding in de schoolraad bestaat uit leden, rechtstreeks verkozen door en uit de ouders van de leerlingen. De verkiezing geschiedt bij geheime stemming.
    De inrichtende macht bepaalt de nadere regelen inzake de verkiezingsprocedure.
  • Artikel 14 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    De schoolraad wordt om de vier jaar opnieuw samengesteld.

 

Adviezen

  • Advies van de schoolraad GBS Bertem van 30 januari 2013
  • Advies van de schoolraad GBS Leefdaal van 18 februari 2013

 

Argumentatie

GBS BERTEM

Na de voorafgaande informatieronde en bevraging in de GBS Bertem is er op datum van 21 januari 2013 (datum van afsluiting bevraging) een vraag gekomen van minder dan 10% of minder dan 3 ouders om een ouderraad op te richten.

De GBS Bertem telt 118 gezinnen en 236 ouders.

  • 10 ouders wensen dat een ouderraad wordt opgericht, dit is dus minder dan 10% van de ouders.
  • 21 ouders wensen niet dat een ouderraad wordt opgericht.

Er moet dus geen ouderraad opgericht worden.

 

GBS LEEFDAAL

Na de voorafgaande informatieronde en bevraging in de GBS Leefdaal is er op datum van 21 januari 2013 (datum van afsluiting bevraging) een vraag gekomen van minder dan 10% of minder dan 3 ouders om een ouderraad op te richten.

De GBS Leefdaal telt 244 gezinnen en 474 ouders.

  • 40 ouders wensen dat een ouderraad wordt opgericht, dit is dus minder dan 10% van de ouders.

Er moet dus geen ouderraad opgericht worden.

 

Het schoolbestuur moet de verkiezingsprocedure regelen in een verkiezingsreglement.

 

Besluit

eenparig

 

Hoofdstuk 1 Voorwaarde om kiesgerechtigd te zijn

 

Artikel 1:

Iedereen die naar Belgisch recht in het bezit is van het ouderlijk gezag, of die de voogdij of de pleegvoogdij uitoefent over de regelmatig ingeschreven leerlingen van de onderwijsinstellingen die onder de schoolraad ressorteren, heeft per schoolraad één stem.

 

Artikel 2:

Ingeval van pleegvoogdij hebben de natuurlijke ouders geen stemrecht.

 

Artikel 3:

Ingeval van feitelijke of wettelijke scheiding hebben beide ouders stemrecht, ongeacht wie het exclusief ouderlijk gezag uitoefent.

 

Artikel 4:

De ouders die uit de ouderlijke macht ontzet zijn, hebben geen stemrecht.

 

Hoofdstuk 2 Voorwaarde om gekozen te worden

 

Artikel 5:

Iedere stemgerechtigde kan zich kandidaat stellen en kan worden verkozen.

 

Hoofdstuk 3 Voorwaarden om te zetelen: onverenigbaarheden

 

Artikel 6:

Een verkozene kan niet tegelijkertijd lid zijn van het schoolbestuur, de schoolraad of de oudervereniging van een onderwijsinstelling van een ander net.

 

Artikel 7:

Een verkozene kan niet tegelijkertijd lid zijn van het schoolbestuur van de school.

 

Artikel 8:

Een verkozene kan niet tegelijkertijd personeelslid zijn van:

  • de betrokken scholen die vallen onder de schoolraad;
  • het begeleidend CLB van de school.

 

Hoofdstuk 4 De organisatie van de verkiezingen

 

Het kiesbureau

 

Artikel 9:

Ten laatste op 4 maart 2013 stelt het college van burgemeester en schepenen een kiesbureau samen bestaande uit een afgevaardigde van het schoolbestuur en minstens twee afgevaardigden van de oudervereniging.

 

Artikel 10:

De leden van het kiesbureau mogen geen kandidaat zijn voor een mandaat in de schoolraad.

 

De kiezerslijst

 

Artikel 11:

De kiezerslijst wordt opgemaakt door de directeur en omvat alle kiesgerechtigde personen, met vermelding van hun naam en adres.

De directeur moet waken over de correctheid en volledigheid van de lijst, zodat iedere ouder op rechtmatige wijze aan de verkiezingen kan deelnemen.

 

Artikel 12:

Ten laatste op 16 januari 2013 wordt ad valvas aan de schoolingangen een bericht opgehangen door de directeur. Dit bericht maakt melding van het feit dat de kiezerslijst kan worden geraadpleegd op het schoolsecretariaat.

 

Artikel 13:

Elke ouder, voogd of pleegvoogd krijgt tien werkdagen vanaf de bekendmaking het recht om foutieve gegevens in de kiezerslijst te corrigeren of om zich alsnog op de lijst te laten inschrijven. Na afloop van deze termijn wordt de lijst definitief afgesloten.

 

De kandidatuurstelling en oproeping

 

Artikel 14:

Na het afsluiten van de kiezerslijsten maakt de directeur deze lijst over aan het kiesbureau.

 

Artikel 15:

Onder verantwoordelijkheid van het kiesbureau gebeurt er een schriftelijke oproep tot kandidaatstelling naar alle stemgerechtigden met vermelding van verkiesbaarheidsvoorwaarden en onverenigbaarheden, de wijze waarop en de termijn waarbinnen moet worden gekandideerd.

 

Artikel 16:

Deze oproep tot kandidaatstelling wordt tegelijkertijd ad valvas bekendgemaakt aan de schoolingang(en).

 

Artikel 17:

De kandidaturen worden binnen de tien werkdagen na het afsluiten van de kiezerslijst neergelegd bij de directeur, die ze op zijn beurt bekendmaakt door ad valvas de kandidaturenlijst aan de schoolingangen op te hangen.

 

Hoofdstuk 5 De verkiezingsprocedure

 

Algemeen

 

Artikel 18:

De verkiezingen worden georganiseerd per vestigingsplaats. Er worden hierbij 3 effectieve vertegenwoordigers verkozen voor de volledige school, namelijk diegenen met de meeste stemmen per vestigingsplaats.

 

Artikel 19:

Indien het mandaat van één van de leden van de geleding van de ouders vroegtijdig wordt beëindigd en er binnen het lopende mandaat geen plaatsvervangers beschikbaar zijn, moet er een nieuwe oproep worden gedaan met eventuele verkiezingen tot gevolg.

 

Artikel 20:

Indien bij gebrek aan voldoende kandidaten de geleding van de ouders niet volledig kan worden samengesteld, bestaat de schoolraad rechtsgeldig voor zover alle nodige decretaal vastgelegde stappen met het oog op de samenstelling van de schoolraad zijn ondernomen.

 

Aanduiding van rechtswege

 

Artikel 21:

Indien er niet meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, dan worden deze kandidaten van rechtswege als verkozen beschouwd.

 

Artikel 22:

Het kiesbureau maakt een proces-verbaal op dat onmiddellijk wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Een stemming is dan niet noodzakelijk.

 

Aanduiding na stemming

 

Artikel 23:

Indien er meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, moet er worden gestemd.

 

Artikel 24:

De directeur brengt de kiesgerechtigden op de hoogte via een oproepingsbrief.

 

Artikel 25:

De directeur organiseert een geheime stemming tijdens een oudergebeuren. Een proces-verbaal wordt onmiddellijk opgemaakt en wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 26:

De kandidaten met het grootst aantal stemmen volgens het aantal te begeven mandaten zijn verkozen.

 

Artikel 27:

Bij gelijk aantal stemmen wordt voorrang gegeven aan de jongste kandidaat.

 

Artikel 28:

De kandidaten die niet werden verkozen als effectief lid, worden in volgorde van hun stemmenaantal als plaatsvervanger aangewezen.

 

Hoofdstuk 6 De verkiezingswerkzaamheden

 

De stemming

 

Artikel 29:

Het kiesbureau legt in overleg met het college van burgemeester en schepenen de verkiezingsdatum en het stembiljet vast.

De afgevaardigde van het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de ordehandhaving.

 

Artikel 30:

Meldt men zich bij de stemming aan zonder oproepingsbrief, dan is stemmen toegestaan mits men voorkomt op de kiezerslijst en zijn identiteit kan bewijzen.

 

Het tellen van de stemmen

 

Artikel 31:

Het tellen van de stemmen gebeurt onmiddellijk na de stemming. Er wordt voor het beëindigen van de vergadering een proces-verbaal gemaakt, dat zal worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen ter bekrachtiging.

 

Beroepsmogelijkheid

 

Artikel 32:

Iedere stemgerechtigde kan bij het college van burgemeester en schepenen en binnen een termijn van vijf werkdagen na de verkiezingen beroep aantekenen tegen de verkiezingsuitslag.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

CATALOGUS BIBLIOTHEEK. GOEDKEURING OVEREENKOMST MET BIBNET SAMENAANKOOP BASISPAKKET METACONTENT.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 28 juni 2011 over de goedkeuring van de overeenkomst met de Provincie Vlaams-Brabant betreffende de samenwerking binnen het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS) Vlaams-Brabant.
  • Brieven Bibnet van 23 juli 2012 en van 25 oktober 2012.

 

Feiten en context

  • Bibnet is een vzw die als doel heeft het beleid van de Vlaamse regering betreffende de digitale bibliotheek te ondersteunen en uit te voeren. Dit houdt in het ontwikkelen, het realiseren en het beheren van inhoudelijke en technische toepassingen, met het oog op de uitbouw van de digitale bibliotheek voor de openbare bibliotheken binnen de Vlaamse Gemeenschap.
  • De gemeente Bertem richt een openbare bibliotheek in en maakt gebruik van het Provinciaal Bibliotheeksysteem.
  • De provincie Vlaams- Brabant voert een eigen provinciaal beleid ter ondersteuning van de bibliotheekwerking. Binnen die eigen invulling vraagt het decreet aandacht voor de specifieke rol van de provincies inzake schaalvergroting van de bibliotheekwerking, via de ontwikkeling van provinciale bibliotheeksystemen en het stimuleren van structurele samenwerkingsverbanden tussen de gemeenten.
  • Metacontent gaat over de presentatie van de catalogus via Bibliotheekportalen. Via deze portalen wordt de collectie van de bibliotheek met een meerwaarde op het internet gebracht.
  • De meerwaarde bestaat erin dat de catalogusgegevens aangevuld worden met bijkomende informatie of "metacontent".
  • Het voorgestelde basispakket "Metacontent" bestaat uit een korf van digitale bronnen zoals covers, samenvattingen, recenties en Mediargus persmappen.
  • Deze digitale bronnen zijn in Bibliotheekportalen geïntegreerd en vrij toegankelijk gemaakt.
  • Hierdoor krijgt de gebruiker via het internet een verrijkende, hedendaagse en aantrekkelijke catalogus aangeboden.
  • Met het Provinciaal Bibliotheeksysteem wordt ingetekend op het basispakket.
  • In 2012 financierde de provincie dit basispakket, maar vanaf 1 januari 2013 is dit te betalen door de Vlaams-Brabantse bibliotheken die aangesloten zijn op Bibliotheekportalen, dus ook voor de gemeente Bertem.
  • Voor deze samenaankoop stelt Bibnet een overeenkomst voor tussen hen en de gemeente.

 

Juridische gronden

  • Artikel 10 en 13 van het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid
    Deze artikelen bepalen de voorwaarden voor gemeentelijke openbare bibliotheken en de opdracht van de provincie voor een streekgericht bibliotheekbeleid.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de bibliotheekraad op 1 februari 2013

 

Argumentatie

De schaalvoordelen van de infrastructuur die met Bibliotheekportalen wordt voorzien, maken het mogelijk een online en geïntegreerd aanbod te realiseren op een eenduidige en gebruiksvriendelijke manier aan een lage kost.

 

Het is een grote uitdaging om bibliotheekcollecties de nodige zichtbaarheid te geven op het internet. Daarom werden bepaalde metacontent in Bibliotheekportalen geïntegreerd en vrij toegankelijk gemaakt op het internet. Typisch gaat het om fragmenten of informatie over werken, auteurs of onderwerpen in de catalogus die bibliotheekgebruikers helpen bij het gidsen en oriënteren doorheen de collectie. Deze collectieonderdelen worden aangeboden in de samenaankoop BASISPAKKET.

 

Er is vaak een licentie voor nodig en bij de integratie en presentatie van digitale content staat kwaliteit voorop. Bij samenaankoop kunnen hiervoor betere voorwaarden en kortingen bekomen worden. Deze samenaankoop werd op Vlaams niveau georganiseerd door Bibnet, dat daarvoor de wetgeving op de overheidsopdrachten heeft gevolgd; per PBS wordt er gezamenlijk op ingetekend door de aangesloten bibliotheken.

 

Voor 2012 hebben de provincies de kost voor het digitaal basispakket voor de gemeenten die aangesloten zijn op het PBS uitzonderlijk op zich genomen; voor 2013 zijn er provincies, waaronder de provincie Vlaams-Brabant, die dit niet meer verder financieren. Daarom dient de gemeente Bertem de aansluitingskost zelf te dragen.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

61031000

€ 10 000

€ 9933,45

€ 390 per jaar (niet-geïndexeerd)

 

 

Bijlagen

  • Overeenkomst Samenaankoop Basispakket Metacontent

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst Samenaankoop Basispakket Metacontent goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de uitgaven voor deze samenaankoop goed.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de gemeentesecretaris worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

GROENONDERHOUD. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, GUNNINGSWIJZE EN UIT TE NODIGEN FIRMA'S.

 

Feiten en context

  • Sinds 2010 wordt er jaarlijks een prijsofferte gevraagd voor ondersteuning van het groenonderhoud tijdens de zomermaanden.
  • In het kader van de opdracht "Groenonderhoud door sociale tewerkstelling 2013" werd een bijzonder bestek met nr. 188 opgesteld door de dienst openbare werken.
  • Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
    • Basisopdracht (Groenonderhoud door sociale tewerkstelling 2013), raming: 9400 euro excl. btw of 11 374 euro incl. 21% btw;
    • Verlenging (Groenonderhoud door sociale tewerkstelling 2014), raming: 9400 euro excl. btw of 11 374 euro incl. 21% btw;
    • Verlenging (Groenonderhoud door sociale tewerkstelling 2015), raming: 9400 euro excl. btw of 11 374 euro incl. 21% btw.
  • De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 28 200 euro excl. btw of 34 122 euro incl. 21% btw.
  • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.
  • Als uiterste datum voor het indienen van de offertes wordt 28 maart 2013 om 12.00 uur voorgesteld.

 

Juridische gronden

  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
  • Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, meer bepaald artikel 17, § 2, 1° a (limiet van 67 000 euro excl. btw niet overschreden).
  • Het koninklijk besluit van 8 januari 1996 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 120.
  • Het koninklijk besluit van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 3, § 1.
  • De algemene aannemingsvoorwaarden, opgenomen in de bijlage bij voormeld besluit van 26 september 1996.

 

Argumentatie

Deze opdracht wordt voorzien als ondersteuning van de gemeentelijke groenploeg tijdens de zomermaanden.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1313/001/001/001/001/60102500/0200

nog te bepalen

 

€ 34 122,00

 

 

Bijlagen

  • Bijzonder bestek met nr. 188 "Groenonderhoud door sociale tewerkstelling"

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het bijzonder bestek met nr. 188 en de raming voor de opdracht "Groenonderhoud door sociale tewerkstelling", opgesteld door de dienst openbare werken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 28 200 euro excl. btw of 34 122 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

Artikel 3:

Volgende firma’s worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

  • B. W. Ijsedal vzw, Schavei 75 te 3090 Overijse;
  • Blankedale, Pastorijstraat 118 te 3300 Tienen;
  • Boerderij de Brabander, Leedse Vroente 6 te 3472 Kersbeek-Miskom;
  • Igo Leuven, Aarschotsesteenweg 212 te 3010 Leuven;
  • NL Vlaams Brabant vzw, De Bavaylei 116 te 1800 Vilvoorde;
  • Wonen en Werken, Ijzermolenstraat 2 te 3001 Leuven.

 

Artikel 4:

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 28 maart 2013 om 12 uur.

 

Artikel 5:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in artikel 1313/001/001/001/001/60102500/0200.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING PERCEEL TUIN DORPSTRAAT.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2007 waarbij het onteigeningsplan perceel sectie C nummer 462d definitief goedgekeurd werd en aan het Aankoopcomité van Mechelen de opdracht werd gegeven om het onteigeningsplan te verwezenlijken. Deze opdracht hield in: het schatten van de vergoeding, het voeren van de onderhandelingen met de eigenaars en de gebruikers en het opmaken en verlijden van de aktes.

 

Feiten en context

  • Een gedeelte van het kruispunt Dorpstraat-Smisstraat is eigendom van dhr. Hensels Jean Marie Louis, gekadastreerd onder afdeling 1, sectie C, 462d. Het perceel heeft een grootte van 1 are 30 ca.
  • Bij de heraanleg van het kruispunt werd voor dit perceel een onteigeningsplan opgesteld voor reden van openbaar nut.
  • Het Aankoopcomité van Mechelen heeft met de eigenaar een akkoord kunnen bereiken over de minnelijke onteigening. De overeengekomen vergoeding bedraagt 9200 euro.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 mei 1870 houdende vereenvoudiging van de administratieve formaliteiten inzake onteigening ten algemenen nutte
  • Ministerieel besluit van 22 november 1957 EE/74.413 betreffende de vrijstelling van registratierechten.
    De gemeente verklaart dat de aankoop wordt gedaan voor openbaar nut.
  • Artikelen 42, §1 en 43, §2, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad is bevoegd voor alle onderwerpen van gemeentelijk belang.
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking m.b.t. onroerende goederen.

 

Adviezen

  • De financieel beheerder kan nog geen visum verlenen.

 

Argumentatie

Het perceel, gelegen op het kruispunt Dorpstraat-Smisstraat maakte feitelijk reeds onderdeel uit van het openbaar domein. Door deze minnelijke schikking wordt het perceel wettelijk openbaar domein.

 

De akte moet binnen de vier maanden vanaf de ondertekening ervan (21 november 2012) worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

wordt opgenomen in budget 2013

nog niet gekend

nog niet gekend

€ 9200

 

 

Bijlagen

  • Ontwerp van akte

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de akte van minnelijke onteigening van 21 november 2011 goed van een perceel gelegen in de Dorpstraat, gekadastreerd onder afdeling 1 sectie C nr 462d. De vergoeding bedraagt 9200 euro.

 

Artikel 2:

De akte, opgesteld door het Aankoopcomité Mechelen, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

ADVIESRADEN. VOORSTEL TOT OPRICHTING LANDBOUWRAAD.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van raadslid Kristien Van Essche van 19 februari 2013, waarin zij verzoekt om het agendapunt 'Oprichten landbouwraad' toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 26 februari 2013.

 

Juridische gronden

  • Artikel 22 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de gemeentesecretaris, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
    De gemeentesecretaris deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen onverwijld mee aan de gemeenteraadsleden.

 

Argumentatie

Bertem staat bekend als een actieve landbouwgemeente. Terecht want van de totale oppervlakte van Bertem is +/- 67% landbouwgrond.

Toch heeft gemeente nog nooit een echt landbouwbeleid gehad en heeft de land- en tuinbouwsector praktisch geen stem of inbreng.

Het raadslid stelt voor om een landbouwraad op te richten met een vertegenwoordiging van actieve land- en tuinbouwers. Deze raad moet betrokken worden en advies kunnen geven bij alle dossiers die impact hebben op het landbouwgebeuren, zoals verkeersinfrastructuur, milieudossiers, woonprojecten…

 

 

Bijlagen

  • Toegelicht voorstel van beslissing

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Door de afwezigheid van het raadslid op de raadszitting, wordt het punt uitgesteld naar de volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2013

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

  • Vraag van raadslid Leonard Vranckx: is het maken van kopies voor de verenigingen definitief stopgezet?
  • Antwoord van burgemeester Albert Mees: het ging om een tijdelijke stopzetting als gevolg van een groot aantal afwezigheden op de technische dienst. Het college houdt besprekingen over hoe dit in de toekomst aangepakt wordt. De volgende gemeenteraad wordt het retributiereglement geagendeerd.

 

  • Vraag van raadslid Karin Baudemprez: bij de werken op de Dorpstraat in Leefdaal hebben verschillende chauffeurs een lekke band opgelopen. De kosten zouden door de gemeente worden vergoed, hoeveel aanvragen zijn er binnengekomen? Er zitten stukjes zink in de steenslag, dus moet de aannemer tussenkomen?
  • Antwoord van schepen Marc Morris: ik heb zelf maar weet van één geval, het exacte aantal wordt de volgende zitting meegedeeld. De aannemer bestelt de ladingen steenslag, die geattesteerd en conform zijn (gem. 1% vreemde stoffen). Dit probleem wordt opgevolgd door onze toezichter en is op de werfvergadering reeds gesignaleerd.

 

  • Vraag van raadslid Leonard Vranckx: aan wie moet men een lekke band aangeven? Moet de politie dat dan niet vaststellen?
  • Antwoord van schepen Marc Morris: ik heb gevraagd om aan te duiden waar de lekke band(en) is/zijn opgelopen. Het is niet de bedoeling om onterechte lekke banden te gaan vergoeden, maar ik ga ervan uit dat men hier correct mee omgaat. Het college heeft nog geen concrete beslissing genomen in dit dossier.

 

  • Vraag van raadslid Herman Ginis: welke leidingen is men aan het aanleggen in de Nollekensstraat? Niemand is geïnformeerd over de werkzaamheden, dit moet beter gecommuniceerd worden.
  • Antwoord van schepen Jan Buysse: de nutsmaatschappijen moeten toelating vragen aan het college. In de Nollekensstraat is de brief op zaterdag gebust om op maandag te beginnen. Dit is inderdaad te laat. Algemeen zijn er met dit soort werken 3 problemen:
    • laattijdige verwittiging van de bewoners
    • slechte herstelling
    • openbreken van pas (her)aangelegde voetpaden.

Het college heeft beslist om strikter toe te zien op dergelijke werken. We willen de voorwaarden beter afdwingen en ook betere herstellingen. Er is principieel beslist dat in de eerste 3 jaar na aanleg de stoep niet mag worden opengebroken.

 

  • Melding van raadslid Herman Ginis: aan de Brede Weg, rechts van de Neerijse Steenweg richting Neerijse, is achter het bos een redelijk diepe put.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.