NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 29 september 2020

Van 20 uur tot 21 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Albert Mees

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Greet Goossens, Joery Verhoeven en Tom Philips

Raadsleden:

Yvette Laes, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Eddy Vranckx, Iris De Smet, Roland Gustin, Peter Persyn, Jimmy Geyns en Roos De Backer

Waarnemend algemeen directeur:

Joke Van Gansberghe

 

Verontschuldigd:

Raadslid:

Griet Verhenneman

Algemeen directeur:

Dirk Stoffelen

 


Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
  • Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
    De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
  • Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
    Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 25 augustus 2020.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 25 augustus 2020 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

POLITIEVERORDENINGEN. BEKRACHTIGING BESLUITEN BURGEMEESTER.

 

Voorgeschiedenis

  • Verordening van de burgemeester van 11 september 2020 tot herstel van de omheining van een weide en tot verplaatsing van een stier uit de weide A.E. Verbiststraat bij hoogdringendheid wegens acute veiligheidsredenen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet
    In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

 

Bijlagen

         Verordening van de burgemeester van 11 september 2020 tot herstel van de omheining van een weide en tot verplaatsing van een stier uit de weide A.E. Verbiststraat bij hoogdringendheid wegens acute veiligheidsredenen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de volgende besluiten van de burgemeester:

         Verordening van de burgemeester van 11 september 2020 tot herstel van de omheining van een weide en tot verplaatsing van een stier uit de weide A.E. Verbiststraat bij hoogdringendheid wegens acute veiligheidsredenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

DECRETALE GRADEN. AANPASSING AANDUIDING VERVANGERS ALGEMEEN DIRECTEUR EN FINANCIEEL DIRECTEUR.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 26 juni 2018 over de aanduiding van vervangers voor de algemeen directeur en de financieel directeur.

 

Juridische gronden

  • Artikel 162, §1 van het decreet lokaal bestuur
    Er zijn in elke gemeente een algemeen directeur en een financieel directeur die zowel van de gemeente als van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient, ten dienste staan.
  • Artikel 166 van het decreet lokaal bestuur
    Met behoud van de toepassing van artikel 175 regelt de gemeenteraad de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur bij hun afwezigheid of verhindering.

 

Argumentatie

Het ambt van algemeen directeur en van financieel directeur is een decretale graad, waarvan de rechten en plichten gedetailleerd omschreven worden in het decreet over het lokaal bestuur. De algemeen directeur en de financieel directeur bedienen zowel de gemeente als het OCMW.

 

De continuïteit van de dienstverlening binnen de gemeente en het OCMW moet gewaarborgd worden en blijven tijdens de periodes van de tijdelijke afwezigheid of verhindering van de directeurs.

 

De vervanging van de directeurs bij verhindering of tijdelijke afwezigheid is een praktische beslissing die flexibel en snel moet kunnen worden genomen. Daarom wordt de aanduiding van een vervanger best toevertrouwd aan de functiehouder zelf.

 

De voorgestelde vervangers komen in aanmerking voor de vervanging omdat de vervanging van de algemeen directeur of de financieel directeur als taak beschreven staat in de functiebeschrijving van het personeelslid.

 

Het raadsbesluit van 26 juni 2018 moet worden aangepast omdat de functies gewijzigd zijn in het organogram, omdat één van de aangeduide personeelsleden met pensioen gegaan is en omdat personeelsleden van het OCMW geen vervanger kunnen zijn voor een decretale graad.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad vertrouwt de beslissing over de aanduiding van een vervanger voor de algemeen directeur en voor de financieel directeur toe aan de functiehouder van het ambt. De functiehouder duidt een vervanger aan in overeenstemming met de artikelen 2 en 3 van dit besluit.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt de volgende personeelsleden aan als mogelijke vervangers voor de algemeen directeur:

         afdelingshoofd interne zaken

         afdelingshoofd grondgebiedzaken

         beleidsmedewerker directiesecretariaat.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt het volgende personeelslid aan als mogelijke vervanger voor de financieel directeur:

         Boekhouder.

 

Artikel 4:

Bij elke aanduiding van een plaatsvervanger brengt de functiehouder onverwijld de burgemeester en de voorzitter van de gemeenteraad op de hoogte.

 

Artikel 5:

In geval de algemeen directeur of de financieel directeur in de onmogelijkheid zou zijn om binnen de 3 werkdagen na het begin van zijn verhindering of tijdelijke afwezigheid een vervanger aan te duiden, duidt het college van burgemeester en schepenen een vervanger aan.

 

Artikel 6:

Dit besluit heft het besluit van de gemeenteraad van 26 juni 2018 op m.b.t. de aanduiding van vervangers voor de algemeen directeur en de financieel directeur.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

TWEEDE PENSIOENPIJLER. AANPASSING AANVULLEND PENSIOENSTELSEL VOOR CONTRACTUELE PERSONEELSLEDEN IN NAVOLGING VAN SECTORAAL AKKOORD 2020.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 17 december 2019 over de aanpassing 2de pensioenpijler vanaf 1 januari 2020.
  • Ministeriële omzendbrief KB/ABB 2020/2 van 28 mei 2020 betreffende het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.

 

Feiten en context

  • De 2de pensioenpijler is een aanvullend pensioen dat tot doel heeft om de kloof tussen het contractueel en het statutair pensioen gedeeltelijk te dichten op het ogenblik van de pensionering.
  • Momenteel geldt voor contractuele personeelsleden een percentage van 2%.
  • Het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen werd afgesloten op 8 april 2020 en op 29 mei 2020 verscheen de omzendbrief met toelichting bij dit akkoord.
  • Vanaf 1 januari 2020 wordt de sectoraal afgesproken minimale bijdragevoet 2de pensioenpijler van het contractueel personeel opgetrokken naar 2,5% of een gelijkwaardige dekking voor besturen die niet werken met een bijdragevoet maar met een kloofdichting.

 

Juridische gronden

  • Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.
  • Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van de pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.
  • Ministeriële omzendbrief KB/ABB 2020/2 van 28 mei 200 betreffende het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.

 

Adviezen

  • De financieel directeur verleende een visum op 10 september 2020.
  • Gunstig advies van de werknemersorganisaties.

 

Argumentatie

Na langdurige onderhandelingen sloten de sociale partners op 8 april 2020 in het comité C1 voor de provinciale en lokale besturen, onderafdeling Vlaams Gewest en Vlaamse Gemeenschap, een sectoraal akkoord af voor het jaar 2020. Het sectoraal akkoord 2020 geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020.

 

Het sectoraal akkoord bevat 3 engagementen inzake koopkrachtverhoging. Gemeente en OCMW dienen dit akkoord verplicht uit te voeren vanaf 1 januari 2020.

 

Eén ervan is de verhoging van de bijdragevoet van de 2de pensioenpijler tot 2,5% van de loonmassa vanaf 1 januari 2020, indien dit nog niet het geval zou zijn.

Vanaf 1 januari 2020 werd deze voor lokaal bestuur Bertem vastgesteld op 2%, 3% vanaf 1 januari 2021, 4% vanaf 1 januari 2022 en 5% vanaf 1 januari 2023.

 

Onze bijdragen voor de 2de pensioenpijler voldoen niet aan de gestelde voorwaarden en bijgevolg is hiervoor aanpassing nodig. Met ingang van 1 oktober 2020 wordt de sectoraal afgesproken minimale bijdragevoet 2de pensioenpijler opgetrokken naar 2,5%. Voor de periode van 1 januari tot en met 30 september 2020 zal een inhaaltoelage worden betaald.
Vanaf 1 januari 2021 en de daaropvolgende jaren blijft de trapsgewijze verhoging gelden, zoals eerder door de raad vastgesteld op 17 december 2019.

 

De andere engagementen van het sectoraal akkoord 2020 zullen in een apart raadsbesluit worden opgenomen.

 

Financiële gevolgen

De nodige budgetten zijn voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De sectoraal afgesproken minimale bijdragevoet 2de pensioenpijler van de contractuele personeelsleden van de gemeente wordt verhoogd naar 2,5% met ingang van 1 oktober 2020 en er wordt een inhaaltoelage gestort voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 september 2020.

 

Artikel 2:

Vanaf 1 januari 2021 en de daaropvolgende jaren blijft de pensioentoelage voor het aanvullend pensioenstelsel voor de contractuele personeelsleden bij de gemeente gelden, zoals eerder door de raad werd vastgesteld op 17 december 2019:

         3% van het pensioengevend jaarloon vanaf 1 januari 2021

         4% van het pensioengevend jaarloon vanaf 1 januari 2022

         5% van het pensioengevend jaarloon vanaf 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING AANKOOP - VERKOOPBELOFTE SITES RAPID BERTEM EN 'T BLOK.

 

Voorgeschiedenis

         Raadsbesluit van 26 november 2019 over de goedkeuring van de overeenkomsten vestiging recht van opstal en optieovereenkomst voor de sites Rapid Bertem en 't Blok.

 

Feiten en context

         In het kader van de verkoop van de sites Rapid Bertem en 't Blok vond een procedure plaats die begon met de goedkeuring van een verkoopleidraad door de gemeenteraad in zitting van 30 januari 2018 en na onderhandelingen met een door het college aangeduide voorkeursbieder resulteerde in de goedkeuring van optie- en opstalovereenkomsten door de gemeenteraad in zitting van 26 november 2019. Deze overeenkomsten werden afgesloten met de vennootschappen GML Estate voor de site Rapid Bertem en Geert Haentjens ARP voor de site 't Blok.

         De keuze om met optie- en opstalovereenkomsten te werken, kwam tot stand vanuit financiële en fiscale overwegingen en stelde de gemeente in staat om de verkoopprijs aanzienlijk te optimaliseren.

         De vennootschappen GML Estate en Geert Haentjens ARP vroegen een overleg waaruit bleek dat de voorziene optie- en opstalovereenkomsten ingevolge gewijzigde omstandigheden niet de ideale werkwijze vormen. De eerste omstandigheid heeft te maken met de Corona-crisis en de gevolgen daarvan voor de financiële sector. Bankinstellingen vragen een hogere eigen inbreng van ontwikkelaars en eisen bovendien een hogere mate van zekerheid tegenover de financiering die zij toestaan. Eigendom biedt een hogere mate van zekerheid dan opstal. Een tweede omstandigheid situeert zich bij de houding van de btw-administratie tegenover opties. Een optie heeft in dit geval betrekking op de verwerving van een zakelijk recht op een onroerend goed en op fiscaal vlak is bijgevolg enkel het tarief aan registratierechten verschuldigd dat met het zakelijk recht gepaard gaat bij de effectieve vestiging van het zakelijk recht. Toch is het volgens recente standpunten van de btw-administratie niet volledig duidelijk of de vestiging van de optie zelf buiten het toepassingsgebied van de btw blijft.

 

Juridische gronden

         Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen. Deze bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

 

Argumentatie

Bij het vervangen van het optie- en opstalrecht door een zuivere koop - verkoop garanderen zowel GML Estate als Geert Haentjens ARP het behoud van de oorspronkelijk overeengekomen verkoopprijs, evenals de andere overeengekomen modaliteiten. Het bedrag van de prijs die was voorzien bij het lichten van de opties is eveneens overgenomen, maar wordt opgesplitst in het betalen van een voorschot bij het verlijden van de notariële akte (eigen inbreng van de ontwikkelaar + 60% van de financiering van de bank) en het saldo in een tweede betalingsschijf bij het bekomen van een definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

220000/0050-00 BD2/AP28/A101

€ 2 850 000

€ 2 850 000

 

 

Bijlagen

         Overeenkomsten houdende aankoop-verkoopbelofte voor de sites Rapid Bertem en 't Blok.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde overeenkomsten goed:

         Overeenkomst houdende aankoop - verkoopbelofte site Rapid Bertem

         Overeenkomst houdende aankoop - verkoopbelofte site 't Blok.

 

Artikel 2:

De goedkeuring van deze overeenkomst heft de bepalingen op van het besluit van de gemeenteraad van 26 november 2019 betreffende de vestiging van optie- en opstalovereenkomsten voor de sites Rapid Bertem en 't Blok.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING VERKOOPOVEREENKOMST BOSKEE 2.

 

Voorgeschiedenis

         Schattingsverslag van 2 juli 2020, opgesteld door Landmeetkantoor Artois bvba.

         Collegebesluit van 6 juli 2020 over de intentie tot aankoop Boskee 2 voor algemeen nut en de aanstelling van notaris Vangoetsenhoven.

         E-mail van 9 juli 2020 aan notaris Vangoetsenhoven waarbij de gemeente haar interesse toont voor aankoop van de woning en een bod doet. 

         E-mail van 4 augustus van notaris Vangoetsenhoven waarbij de erfgenamen hun akkoord geven met de verkoop van de woning aan schattingswaarde.

 

Feiten en context

  • De aankoop betreft volgende perceel:

o        Woonhuis, 3de afdeling sectie B nr. 376Y

o        Het perceel is gelegen in woongebied.

o        Het perceel heeft volgens het kadaster een grootte van 1a 80ca.

o        Het recht van voorkoop is van toepassing.

  • De gemeente is met de eigenaars, Calewaert Rudy, Calewaert Johan en Calewaert Patrick, overeengekomen om de woning aan te kopen aan de schattingswaarde volgens het schattingsverslag van 2 juli 2020, opgesteld door landmeetkantoor Artois bvba.
  • De aankoopprijs is 165 000 euro.
  • De verkoopovereenkomst werd opgesteld door notaris Vangoetsenhoven.

 

Juridische gronden

  • Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking inzake onroerende goederen. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Met het dossier van de heraanleg Centrum Leefdaal voor ogen, is de aankoop van woning Boskee 2 een mooie opportuniteit om het zicht op het kruispunt Boskee - Dorpstraat te verbeteren en de bocht aan te passen door de draaicirkel te vergroten zodat het verkeer vlotter de draaibeweging kan maken.

 

Notaris Vangoetsenhoven is aangesteld voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte. In afwachting van het verlijden van deze akte werd een verkoopovereenkomst opgemaakt die na ondertekening door beide partijen en de goedkeuring van de gemeenteraad een definitief karakter geeft aan de aankoop.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgaven

2-23-83

0200-00/224007

€ 305 500 (2020)

€ 235 511,28

€ 165 000

Voor deze aankoop voor algemeen nut, wordt het budget voor Centrum Leefdaal, budgetcode 2-23-83 0200-00/224007, aangewend.

 

 

Bijlagen

  • verkoopovereenkomst

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde verkoopovereenkomst goed voor de aankoop van het woonhuis, gelegen Boskee 2 te Leefdaal, kadastraal gekend onder 3de afdeling sectie B nr. 376Y met een totale oppervlakte van 1a 80ca.

De aankoopprijs wordt vastgesteld op 165 000 euro.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de bijgevoegde verkoopovereenkomst en de authentieke akte te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

AANLEG VAN OPENBARE WEGEN IN VERKAVELINGEN. GOEDKEURING MODELOVEREENKOMST 'AANLEG WEGEN IN VERKAVELINGEN EN BIJHORIGHEDEN'.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 31 augustus 2020 over de principiële goedkeuring van de modelovereenkomsten over de aanleg van wegenis in verkavelingen in 1 fase of in 2 fases

 

Feiten en context

  • Het college heeft op 31 augustus 2020 zijn goedkeuring verleend aan de modelovereenkomsten opgesteld door de dienst openbare werken.

 

Juridische gronden

  • Artikel 31, §1 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014.

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Argumentatie

Indien een verkavelingsdossier voorziet in de aanleg van een nieuwe weg, is het aangewezen een overeenkomst met de verkavelaar op te stellen die de rechten en plichten van de verkavelaar vastlegt.

 

Het is aangewezen de huidige overeenkomst voor de aanleg van wegen in een verkaveling aan te passen. Het huidige model is te beknopt, geeft te weinig waarborgen voor een goede uitvoering en vermeldt geen termijn voor de overdracht van de wegenis.

 

De nieuwe modelovereenkomsten, opgesteld door de dienst openbare werken, leggen de rechten en plichten duidelijk vast tussen de gemeente en de verkavelaar. Er werden 2 nieuwe modelovereenkomsten opgesteld:

  • model 1 waarbij de werken worden uitgevoerd in 1 fase; de voetpaden worden samen met de wegenis uitgevoerd.
  • model 2 waarbij de werken worden uitgevoerd in 2 fases; de voetpaden worden hier pas aangelegd na de bouw van de woningen.

Afhankelijk van het verkavelingsdossier wordt model 1 of model 2 toegepast; model 1 indien de woningen in 1 aaneensluitende fase door één bouwheer worden gebouwd en model 2 als verschillende bouwheren de woningen bouwen.

 

De dienst openbare werken stelt voor om deze modelovereenkomsten te gebruiken voor alle nieuwe verkavelingsdossiers met aanleg van wegenis vanaf heden. De eerstvolgende verkaveling is de 'Blijenberg', goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 augustus 2020. Voor dit verkavelingsdossier werd nog geen overeenkomst met de verkavelaar opgesteld.

 

 

Bijlagen

  • modelovereenkomst aanleg wegenis in verkavelingen 1 fase CBS 31 aug 2020
  • modelovereenkomst aanleg wegenis in verkavelingen 2 fases CBS 31 aug 2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde modellen van 'Overeenkomst verkaveling met aanleg van wegenis en bijhorigheden' uitvoering in 1 fase of uitvoering in 2 fases tussen de verkavelaar en de gemeente goed.

 

Artikel 2:

Deze modellen van overeenkomst zullen vanaf heden worden gebruikt bij de verkavelingsdossiers met aanleg van wegenis.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

STRAATNAMEN. PRINCIPIËLE BESLISSING TOT HET VASTSTELLEN VAN EEN NIEUWE STRAATNAAM VOOR DE WEG ONTSTAAN DOOR EEN VERKAVELING LANGS DE SINT-FRANCISCUSBERG TE BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • E-mail van 19 augustus 2020 aan de Erfgoedkamer Bertem met verzoek tot gemotiveerd voorstel van naamgeving voor de nieuwe verkavelingsweg aan de St-Franciscusberg.
  • E-mail van 9 september 2020 van Rob Parisis namens Erfgoedkamer Bertem met voorstel van naamgeving.

 

Feiten en context

  • De verkavelingsaanvraag van Willems voor Land-Expert bv op de percelen afdeling 1 sectie C nr 182n3, 182f3, 182c3, 182g3, 182k3 en 182l3 voorziet in de aanleg van een weg om de ontsluiting van de loten mogelijk te maken.
  • Deze weg zal worden aangelegd door de verkavelaar en zal na de voorlopige oplevering kosteloos aan de gemeente overgedragen worden. Op dat ogenblik wordt de weg voor het verkeer opengesteld.
  • De raad van bestuur van de Erfgoedkamer Bertem stelt de naam 'Stroobantshof' voor.

 

Juridische gronden

  • Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.
    Dit decreet bepaalt de bevoegdheden, voorwaarden en procedures voor de naamgeving van openbare wegen en pleinen.
  • Ministerieel besluit van 20 april 2007 houdende reglementering van de particuliere brievenbussen.
  • Algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters (versie 31 maart 2019) van de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking, Rijksregister
  • Omzendbrief van 23 februari 2018 van de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking, Rijksregister: Best Address: richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer.

 

Adviezen

  • Voorstel tot naamgeving van de Erfgoedkamer Bertem

 

Argumentatie

De nieuwe weg die door de verkavelaar aangelegd zal worden, zal toegang verschaffen tot verschillende bouwpercelen en zal een openbaar karakter krijgen. Daarom is het noodzakelijk om deze weg een straatnaam te verlenen.

 

Tegenover de nieuwe straat bevindt zich de voetweg Wouterswegel en in het verlengde daarvan de Vossenstraat. Deze namen verwijzen beide naar families die sinds de dertiende eeuw een prominente rol speelden in Bertem. De onlangs aangelegde nieuwe zijstraat in de St-Franciscusberg kreeg de naam Gasthuishof. Deze verwijst naar de eeuwenoude Gasthuishoeve die tot aan het begin van de twintigste eeuw de omgeving domineerde. Naar analogie van deze naamgeving kan met de nieuwe straat de voornaamste familie die de Gasthuishoeve bewoonde, worden gememoreerd, namelijk de familie Stroobants. Het suffix '-hof' lijkt gepast voor de doodlopende straat met besloten karakter en verwijst tegelijkertijd naar de vroegere hoeve.

 

 

Bijlagen

  • advies Erfgoedkamer 'Stroobantshof' 9 sept 2020
  • plan wegenis Verkaveling Sint-Franciscusberg Bertem

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad stelt de straatnaam 'Stroobantshof' voor de nieuwe zijstraat van de Sint-Franciscusberg, ter hoogte van huisnummer 30, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het instellen van het openbaar onderzoek en het voeren van de procedure overeenkomstig het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Artikel 3:

De raad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om advies te vragen aan de gemeentelijke vrijetijdsraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

STRAATNAMEN. PRINCIPIËLE BESLISSING TOT HET VASTSTELLEN VAN EEN NIEUWE STRAATNAAM VOOR DE WEG ONTSTAAN DOOR EEN BOUWPROJECT TUSSEN TERVUURSESTEENWEG EN SINT-MEDARDUSSTRAAT TE BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 26 maart 2019 over de opzeg van de huurovereenkomst met VC Bertem-Leefdaal voor site Rapid.
  • Collegebesluit van 1 juli 2019 waarbij kandidaat-koper GML Estate nv uit Sint-Martens-Latem wordt aangeduid als voorkeursbieder.
  • Raadsbesluit van 26 november 2019 over de goedkeuring van de overeenkomsten tot vestiging van een recht van opstal en optieovereenkomst voor de sites Rapid Bertem en 't Blok.
  • Op 6 juli 2020 heeft Maxime Dumarey een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend.
  • Het openbaar onderzoek in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag liep van 20 augustus 2020 tot en met 19 september 2020.

 

Feiten en context

  • Het nieuwe woonproject wordt gerealiseerd op het voetbalterrein 'Rapid Bertem' tussen Tervuursesteenweg en Sint-Medardusstraat te Bertem, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie C nrs. 223E2 en 223D2.

 

Juridische gronden

  • Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.
    Dit decreet bepaalt de bevoegdheden, voorwaarden en procedures voor de naamgeving van openbare wegen en pleinen.
  • Ministerieel besluit van 20 april 2007 houdende reglementering van de particuliere brievenbussen.
  • Algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkingsregisters (versie 31 maart 2019) van de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking, Rijksregister
  • Omzendbrief van 23 februari 2018 van de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking, Rijksregister: Best Address: richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer.

 

Argumentatie

De nieuwe wandelwegen die door de projectontwikkelaar aangelegd zullen worden, zullen toegang verschaffen tot verschillende woningen en erven waarrond meergezinswoningen worden gebouwd. Deze wandelwegen blijven in privaat eigendom maar zullen wel publiek toegankelijk zijn. Zij hebben enerzijds de functie van brandweg (hulpdiensten), maar fungeren anderzijds ook als wandelwegen in het kader van de doorwaadbaarheid van het gebied. Daarom is het noodzakelijk om deze weg een straatnaam te verlenen.

 

Een huisnummering voor 51 wooneenheden langs de Tervuursesteenweg is niet haalbaar tenzij de bestaande gebouwen vanaf de frituur (161 A) hernummerd worden. Het project ligt tussen de nummers 161 A en 163. De hernummering zou dan lopen vanaf nummer 163 tot ten minste aan het rond punt. In deze strook zijn een aantal handelszaken gevestigd, waardoor een hernummering hier niet aangewezen is.

Een nummering via de Sint-Medardusstraat is in principe ook mogelijk. Tussen de bestaande huisnummers 12 en 22 zijn er echter maar 4 vrije huisnummers voor 51 te realiseren wooneenheden. Hier zouden 8 bestaande woningen vanaf huisnummer 22 moeten hernummerd worden. Ook dit heeft een te grote impact op de huidige nummering.

 

Bovendien is het nieuwe woonproject gelegen tussen 2 bestaande straten (aan de noord- en zuidzijde van het gebied), met toegangen zowel aan de Tervuursesteenweg (inrit ondergrondse parking, woonblok, commerciële ruimtes) als aan de Sint-Medardusstraat (woonblok, eengezinswoningen). Daardoor is het zeker niet aangewezen om één van beide bestaande straatnaam te gebruiken voor het volledige projectgebied, omdat dan verwarring kan ontstaan over de ligging van bepaalde woningen, onder meer voor hulpdiensten en pakjesbezorgers.

 

Om deze verschillende redenen stelt het college van burgemeester en schepenen voor om een nieuwe straatnaam toe te kennen.

 

'Rapidpark' verwijst naar de oude voetbalploeg FC Rapid Bertem. Deze club fusioneerde in 2005 met VC Leefdaal Vooruit tot de huidige Voetbalclub Bertem-Leefdaal. De voetbalclub FC Rapid Bertem sloot zich in de jaren ’50 aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg toen stamnummer 5660. De clubkleuren waren blauw en geel. Het oude bord F.C. Rapid Bertem is nog steeds zichtbaar vanop de Tervuursesteenweg ter hoogte van Bertem oud station.

 

 

Bijlagen

  • inplantingsplan Rapidpark

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad stelt de straatnaam 'Rapidpark' voor het nieuwe woonproject gelegen tussen Tervuursesteenweg en Sint-Medardusstraat, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het instellen van het openbaar onderzoek en het voeren van de procedure overeenkomstig het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Artikel 3:

De raad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om advies te vragen aan de gemeentelijke vrijetijdsraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

UITPAS IGS VRIJETIJDSREGIO DRUIVENSTREEK. GOEDKEURING IMPLEMENTATIE UITPAS EN BEPALING VAN DE SOLIDAIRE KOSTENDELING, DE DOELGROEPCRITERIA EN HET AANBOD.

 

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraadsbesluit van 20 juni 2019 waarbij de oprichting van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek tussen de gemeenten Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Bertem en Huldenberg werd goedgekeurd.

         Besluit van 16 december 2019 van de Vlaamse regering - Vlaams ministerie van cultuur, jeugd, sport en media - waarbij de oprichting van de intergemeentelijke projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek, werd goedgekeurd.

         Brief van 3 april 2020 van de Vlaamse Overheid - Departement cultuur, jeugd, sport en Media - Afdeling subsidiëren en erkennen - waarbij de werkingssubsidies voor een bedrag van 79 074 euro van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek op 26 februari 2020 werden goedgekeurd.

         Collegebesluit van 29 juni 2020 over de uitrol van de Uitpas in de IGS Druivenstreek.

 

Feiten en context

         De UiTPAS is een Vlaams instrument, waarmee heel wat doelstellingen rond participatie en communicatie van dit samenwerkingsverband gerealiseerd kunnen worden.

         De UiTPAS is een vrijetijdskaart die de participatie aan cultuur-, jeugd-, sport- en andere vrijetijdsactiviteiten stimuleert voor iedereen, met bijzondere aandacht voor mensen in armoede. Het biedt gebruikers een spaar- en voordelenprogramma via een puntenspaarsysteem. Pashouders ontvangen punten bij deelname aan UiTPAS-activiteiten die ze vervolgens kunnen omruilen voor voordelen.

         Mensen in armoede krijgen bovenop deze spaar- en ruilkansen een structurele korting op vrijetijdsaanbod.

         De bedoeling is dat de pas gebruikt wordt voor een sectoroverschrijdend, uitgebreid en gevarieerd vrijetijdsaanbod. Het opzet van de UiTPAS is om zowel verbreding als verdieping van participatie te bevorderen.

         In de ingediende cultuurnota van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek werd de uitrol van de Uitpas in het actieplan 2020 opgenomen omdat als het belangrijkste instrument dient om vrijetijdsparticipatie te verhogen voor alle inwoners van de Druivenstreek én voor specifieke doelgroepen. In dat actieplan staat onder andere:

º         het in kaart brengen van bestaande kortingssystemen.

º         het uitrollen van de UiTPAS voor bovenlokale gemeentelijke activiteiten

º         het betrekken van verenigingen en externe aanbieders, samen met het activeren van lokale netwerken vrijetijdsparticipatie.

         De Vlaamse regering heeft een aantal specifieke voorwaarden opgesteld om te kunnen starten met de Uitpas:

º         bepalen solidaire kostendeling

º         bepalen doelgroepcriteria

º         aanwezigheid van een lokaal netwerk

º         voldoende aanbod en een regionale intentie en visie.

 

Juridische gronden

         Bovenlokaal cultuurdecreet van 15 juni 2018 en het uitvoeringsbesluit van 26 oktober 2018.

         Artikel 56 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen bepaalt.

         Artikel 40 en artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt en de bevoegdheden die niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen gedelegeerd worden.

         Artikel 286, §1, 1° en artikel 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat de wijze bepaalt waarop de reglementen worden bekendgemaakt.

         Artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat de wijze bepaalt waarop het lokaal bestuur de toezichthoudende overheid op de hoogte brengt van de bekendmaking ervan.

         Artikel 401 tot 412 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, dat de oprichting en werking van een projectvereniging bepaalt.

 

Adviezen

         Extern overleg van de sociale diensten van de Druivenstreek op 3 juni 2020 over het afbakenen van de doelgroepen

         Intern overleg met de collega's van vrije tijd, per e-mail op 25 mei 2020 en 2 juni 2020 over de activiteiten die opgenomen zullen worden

 

Argumentatie

Het belangrijkste instrument om vrijetijdsparticipatie te verhogen en te diversifiëren voor alle inwoners van de Druivenstreek én voor specifieke doelgroepen, is het uitrollen van de UiTPAS voor de hele vrijetijdssector.

De UiTPAS biedt heel wat voordelen:

         De UiTPAS kan mensen die nu niet of weinig aan vrijetijdsactiviteiten deelnemen, over de drempel helpen met de spaar- en ruilmogelijkheden. Het biedt de mogelijkheid trouwe bezoekers te belonen nl. het sparen van punten die kunnen ingeruild worden tegen voordelen.

         Bovendien gaat het de stigmatisering van personen in armoede tegen. Het valt voor andere bezoekers niet op dat de doelgroep korting krijgt als ze met hun UiTPAS aan de balie passeren.

         De doelgroep met een kansentarief kan aan een goedkoop tarief deelnemen aan bovenlokale activiteiten en voorstellingen die de gemeente Bertem niet aanbiedt.

         De registratie in de achterliggende software zorgt voor interessante statistische gegevens die gebruikt kunnen worden voor de opvolging van de toegekende kortingen en naar promotie toe.

 

Om in april 2021 te kunnen instappen, moet het dossier voor 15 oktober 2020 ingediend worden.

Het indieningsdossier bevat:

1. de solidaire kostenregeling

2. de doelgroep

3. het aanbod

 

De stuurgroep doet volgend voorstel:

 

1. Voor het bepalen van de solidaire kostenregeling

         20% wordt betaald door de gebruiker

         40% wordt betaald door de organisator (in de eerste fase enkel gemeenteactiviteiten)

         40% wordt betaald door de gemeente van de woonplaats van de pashouder

 

Inwoners uit andere gemeenten kunnen deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden in de Druivensteek maar het kansentarief wordt beperkt tot inwoners van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek.

 

2. Voor het bepalen van de doelgroep

         RVV (statuut verhoogde tegemoetkoming

         Personen in CSR (collectieve schuldenregeling)

         Personen met een laag inkomen: het gezamenlijk (netto) belastbaar inkomen (cfr. inkomensgrens die gehanteerd wordt voor toekenning van een sociale woning). Indien het inkomen van 2 jaar terug, vermeld op het aanslagbiljet, gedurende 3 opeenvolgende maanden met meer dan 20% gedaald is, zullen de sociale diensten via een sociaal onderzoek rekening houden met “huidige inkomsten”. Dit betekent dat de actuele (netto) belastbare maandinkomsten omgezet worden op jaarbasis (cfr. regels die de sociale huisvestingsmaatschappijen toepassen)

 

3. Voor het bepalen van het aanbod

         alle (boven)gemeentelijke activiteiten

         bibliotheek

         zwembad

         culturele centra: alle voorstellingen

         sport: (boven)gemeentelijke activiteiten bv. initiatieles pilates, sportelactiviteiten, Kijk ik fiets, atletiekpark…

         toerisme: betalende wandelingen, musea

         speelpleinen en sportkampen in eigen beheer.

 

Mocht dit naar de toekomst een financieel probleem vormen voor de gemeenten, kan het aantal deelnames aan evenementen met het kansentarief beperkt worden in aantal.

 

Financiële gevolgen

De budgetten voor het uitrollen van de UiTPAS werden voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder de code ACT-118/0709-00/649907 voor de aankoop van de hardware voor de UiTPAS (2020) en voor de tussenkomst in de participatie (2021-2025).

 

Een simulatie (zie bijlage) voor de gemeente Bertem die gemaakt werd door Publiq laat zien dat 7% van de bevolking (of 108 personen) in aanmerking kan komen voor het kansentarief (ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde is 12%). Een ondersteuningsbudget van gemiddeld 500 euro voor het eerste jaar zou moeten volstaan, maar dat bedrag stijgt de jaren nadien wellicht naar 3200 euro binnen 5 jaar omdat er dan, nog volgens de raming, 331 personen in kansentarief zullen gebruikmaken van de UiTPAS.

 

Ook voor gezamenlijke communicatie voor activiteiten in het kader van UiTPAS (Druivenstreek) moet budget voorzien worden. De simulatie stelt een bedrag van 3000 euro voorop, mogelijks ligt het werkelijke bedrag lager omdat er binnen de Druivenstreek gezamenlijk gecommuniceerd kan worden, wat de kosten zou kunnen drukken.

 

Aan het UiTPAS-verhaal zijn ook inkomsten verbonden uit de verkoop van de UiTPAS-kaarten zelf. Als kaarten verkocht worden aan de gemiddelde prijs van 5 euro (voor kansengroepen aan 1 euro), dan gaat de simulatie ervan uit dat er het eerste jaar 297 passen zullen verkocht worden, waarvan 108 aan kansentarief. Dat betekent dat er 1485 euro inkomsten zullen zijn uit de verkoop. Een bedrag dat mogelijk nog iets kan stijgen de jaren nadien doordat er meer passen verkocht zullen worden.

 

 

Bijlagen

         kostensimulatie Uitpas

         advies sociale diensten Druivenstreek

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de implementatie van een UiTPAS voor de projectvereniging IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek.

 

Artikel 2:

De implementatie van de UiTPAS voor de projectvereniging IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek wordt samen met de voorgestelde solidaire kostendeling, de doelgroepcriteria en het aanbod goedgekeurd:

 

1. Solidaire kostenregeling

         20% wordt betaald door de gebruiker

         40% wordt betaald door de organisator (in de eerste fase enkel gemeenteactiviteiten)

         40% wordt betaald door de gemeente van de woonplaats van de pashouder

 

Inwoners uit andere gemeenten kunnen deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden in de Druivensteek maar het kansentarief wordt beperkt tot inwoners van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek.

 

2.De doelgroepcriteria

         RVV (statuut verhoogde tegemoetkoming

         Personen in CSR (collectieve schuldenregeling)

         Personen met een laag inkomen: het gezamenlijk (netto) belastbaar inkomen (cfr. inkomensgrens die gehanteerd wordt voor toekenning van een sociale woning). Indien het inkomen van 2 jaar terug, vermeld op het aanslagbiljet, gedurende 3 opeenvolgende maanden met meer dan 20% gedaald is, zullen de sociale diensten via een sociaal onderzoek rekening houden met “huidige inkomsten”. Dit betekent dat de actuele (netto) belastbare maandinkomsten omgezet worden op jaarbasis (cfr. regels die de sociale huisvestingsmaatschappijen toepassen)

 

3. Het aanbod

         alle (boven)gemeentelijke activiteiten

         bibliotheek

         zwembad

         culturele centra: alle voorstellingen

         sport: (boven)gemeentelijke activiteiten bv. initiatieles pilates, sportelactiviteiten, Kijk ik fiets, atletiekpark…

         toerisme: betalende wandelingen, musea

         speelpleinen en sportkampen in eigen beheer.

 

Artikel 3:

Het dossier wordt vóór 15 oktober 2020 ingediend bij Publiq vzw UiTPAS-cel, Henegouwenkaai 41-43, 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 29 september 2020

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

  • Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
    Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
  • Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
    Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.
  • Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
    Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

 

Raadslid Joris Fonteyn stelt enkele vragen over de corona-crisis.

  • Hoe evolueren de cijfers in Bertem naar aantal besmettingen en ziekenhuisopnames?
  • Hoe is de situatie in scholen en het woonzorgcentrum?
  • Welke maatregelen worden er genomen indien het aantal besmettingen sterk zou stijgen?
  • Welke ondersteuningen voorziet de gemeente voor particulieren, verenigingen en ondernemers en in welke mate werd daar al gebruik van gemaakt?

 

De burgemeester legt uit dat voor Bertem tot nog toe 48 besmettingen werden geregistreerd. Vorige week zaten we met 7 besmettingen in 1 week in fase vooralarm maar sinds vandaag zijn we met 6 besmettingen terug uit vooralarm. De besmettingen van afgelopen week zijn verspreid naar leeftijd en woonplaats. Er is ook geen enkele 60-plusser bij. Extra sensibilisering is dus niet noodzakelijk. In de scholen en de woonzorgcentra is geen enkele besmetting bijgekomen. Het woonzorgcentrum is 1 van de eerste gaan werken met mondmaskers en dat is allicht de oorzaak van de goede cijfers. Het laatste overleg met de scholen vond plaats op 10 september. De burgemeester benadrukt dat de 3 Bertemse scholen gelijk behandeld worden. Ze kunnen allemaal een beroep doen op de gemeente. Tot nog toe is er geen enkel kind besmet. Wel een ouder in 2 scholen. Er is wekelijks crisisoverleg waar de situatie kort wordt opgevolgd.

 

Ter ondersteuning van de bevolking heeft de gemeente verschillende acties ondernomen zoals de verspreiding van de mondmaskers en het opbellen van de 80-plussers. We informeren en sensibiliseren onze burgers via de communicatiekanalen van de gemeente. Ook naar de verenigingen bekijken we hoe we ze bijkomend kunnen ondersteunen. Er is een bevraging gebeurd over hun verliesposten. Zo rekenen we geen huur aan voor de zalen voor de periode dat de activiteiten niet konden doorgaan. Ook met de ondernemers is er overleg geweest. Voor hun activiteiten werd plexiglas voorzien. Tenslotte wenst de burgemeester alle inwoners te bedanken voor hun inspanningen die zich vertalen in de "goede" coronacijfers voor Bertem.

 

Schepen Tom Philips vult aan dat de gemeente budget heeft gekregen om de verenigingen tegemoet te komen. Deze middelen zullen gespreid in de tijd aan de verenigingen te beschikking worden gesteld aangezien de corona periode verder loopt. Zo vermijden we dat verenigingen die bv. in het najaar iets organiseren en waarvan die inkomsten nu wegvallen, uit de boot vallen. De dienst vrije tijd heeft een voorstel uitgewerkt dat een eerlijke verdeling moet mogelijk maken. Voor de ondernemers hebben we bekeken wat we als gemeente nog bijkomend kunnen doen, naast de inspanningen van de federale en Vlaamse overheid. Zo is besloten om het platform "koop lokaal" in de picture te zetten en kan er dit jaar gratis deelgenomen worden aan de eindejaar tombola.

De werkingssubsidie 2020-2021 zal worden toegekend op basis van 2019-2020 zonder dat verenigingen zich moeten bewijzen aangezien een aantal activiteiten niet konden doorgaan.

 

 

 

Raadslid Joris Fonteyn informeert naar de stand van zaken van het plan voor het verfraaien van de kerkhoven. Op de gemeenteraad van 26.11.2019 was immers aangegeven dat het college werkt aan een plan om de kerkhoven te verfraaien.

 

De burgemeester bevestigt dat het plan nog steeds in uitvoering is. Het nieuwe afdelingshoofd grondgebiedzaken is belast met de uitvoering. Aangezien deze ook de functie van noodplanambtenaar op zich neemt, is, gezien de corona, het plan voor de kerkhoven momenteel geen prioriteit. Dit neemt niet weg dat onze arbeiders al begonnen zijn met de verfraaiing en daar positieve reacties op komen. De kerkhoven liggen er nu proper bij maar het plan vraagt nog verdere uitwerking.

 

 

Raadslid Joris Fonteyn heeft vastgesteld dat de situatie van de ingestorte muur op het kerkhof van Bertem nog hetzelfde is. Het raadslid vraagt welke stappen er genomen zijn om de eigenaar tot herstel te verplichten?

 

Schepen Marc Morris refereert in zijn antwoord naar een gelijkaardig dossier, namelijk het zuidelijke deel van de omheiningsmuur langs de Egenhovenstraat die in maart 2013 is ingestort. Het oostelijk deel van de omheiningsmuur aan de zijde van het kerkhof is op 12 januari 2019 ingestort.

In beide gevallen gaat het dus over de hoeve op de hoek Groenendaal en Egenhovenstraat.  De hoeve is beschermd monument en in eigendom van erfgenamen Verjauw in onverdeeldheid.

De schepen geeft een overzicht van de stappen die ondernomen zijn sinds het instorten van het zuidelijk deel van de omheiningsmuur (gevolgd door het oostelijk deel).

 

  • 01 april en 16 september 2015: Aangetekende brieven vanuit de gemeente met aanmaning om de omheiningsmuur langs de Egenhovenstraat te herstellen.
  • 05 september 2016:  Ingebrekestelling door Meester De Schreye – advocaat van de gemeente
  • 3 november 2016: dagvaarding van familie Verjauw
  • 5 december 2016: Tussenvonnis aanstelling deskundige Meurisse
  • 09 februari 2017: Beperkt deskundigenonderzoek waarbij de opdracht is advies geven over de oorzaken van de instorting van een deel van de zuidermuur langs de Egenhovenstraat en de slechte staat van (een deel van) de oostermuur aan de zijde van het kerkhof.
  • 9 maart 2017: verslag van deskundige Meurisse waar de eis van de gemeente wordt ondersteund.
  • 28 november 2018: Tussenvonnis over de aanstelling van deskundige landmeter Michiels om de eigendomssituatie van de muur vast te stellen. Door tegenpartij Jos en Jules Verjauw wordt betoogd dat de muur eigendom is van de gemeente.
  • 8 januari 2019: Oostelijk deel van de omheiningsmuur aan de zijde van het kerkhof is in slechte staat: vaststellingen door gerechtsdeurwaarder.
  • 10 januari 2019: de 0gemeente stelt Meester De Schreye ook in dit dossier aan. Er volgt een ingebrekestelling aan familie Verjauw tot het nemen van dringende maatregelen
  • 12 januari 2019: Oostelijk deel van de omheiningsmuur aan de zijde van het kerkhof stort in.
  • 21 januari 2019: Plaatsbezoek van de heer deskundige MEURISSE.
  • 22 januari 2019: Brief van Vlaamse overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed aan de gemeente waar aangegeven wordt dat de hoeve beschermd monument is. Er wordt aangemaand tot herstel van schade.
  • 24 januari 2019: zitting van de Rechtbank van Eerste Aanleg te LEUVEN, zetelend in kortgeding.
  • 31 januari 2019: Vonnis Rechtbank van Eerste Aanleg te LEUVEN: De heer Jozef Verjauw moet binnen 6 weken:
    • Schoren plaatsen onder alle dakspanten
    • Stabiliteit verzekeren
    • Voorzien in veiligheidsperimeter
    • Opruimen van het puin op het kerkhof
  • 2 april 2019: muur Egenhovenstraat. Installatievergadering van de heer deskundige MICHIELS ter plaatse.
  • 13 november 2019: Deskundige MICHIELS komt op basis van de verschillende overtuigingsstukken tot het besluit dat de zuidelijke omheiningsmuur wel degelijk in privé eigendom is van de consoorten VERJAUW
  • 16 januari 2020: de Rechtbank kende een verlenging toe voor de neerlegging van het deskundig verslag tot uiterlijk 28 februari 2020. Tegenpartij mag reageren en betwist het verslag.
  • 4 februari 2020: De heer deskundige MICHIELS legde het eindverslag neer ter griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te LEUVEN. Het besluit van de heer deskundige MICHIELS blijft dat de zuidelijke omheiningsmuur privé eigendom is van de consoorten VERJAUW. De grenslijn tussen het eigendom van de partijen GEMEENTE BERTEM en de consoorten VERJAUW wordt gevormd door de buitenzijde (straatzijde) van de omheiningsmuur, zoals omschreven in het deskundig verslag.
  • 11 maart 2020: Beschikking van de Rechtbank van Eerste Aanleg te LEUVEN dd. m.b.t. de begroting van het ereloon en de kosten van deskundige MICHIELS.
  • 20 mei 2020: Beschikking van de Rechtbank van Eerste Aanleg te LEUVEN: datum voor pleiten van de zaak op zitting 17 maart 2021 om 10:15
  • 10 augustus 2020: Mr. PEETERS, raadsman van de heer Julius VERJAUW, deelt mee  dat hij de belangen van de heer VERJAUW niet langer zal behartigen. De heer Julius VERJAUW zal dus, net zoals de heer Jozef VERJAUW, zelf dienen te concluderen.
  • 3 september 2020: De heer Jozef VERJAUW maakte conclusie en blijft eigendom muur betwisten. Het is thans wachten op de conclusies van Mr. STIJNS, raadsman van Ria en Kristine VERJAUW en van mevrouw Cecilia PUTSEYS. Hij beschikt over een termijn om te concluderen tegen uiterlijk 02.11.2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/11/2020