Zitting van 24 september 2013
ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
stemming
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 25 juni 2013 goed.
Zitting van 24 september 2013
BUDGET. GOEDKEURING JAARREKENING 2012.
Voorgeschiedenis
• Raadsbesluit van 20 december 2011 over de goedkeuring van het budget van de gemeente voor het dienstjaar 2012
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
De jaarrekening voor 2012 bevat de rechten en verplichtingen van de gemeente. Wegens het instappen in 2013 in de beleids- en beheerscyclus zijn geen kredieten meer overgedragen naar het volgende dienstjaar. Ook dienden een aantal wijzigingen aangebracht te worden aan de inventaris met het oog op het opstellen van de beginbalans in de beleids- en beheerscyclus. Daardoor komt de bespreking van de jaarrekening op de gemeenteraad later dan normaal. De jaarrekening bestaat uit twee delen. In de eerste plaats is er de begrotingsrekening die de toestand op budgettair vlak weergeeft. Het tweede document is de balans en de resultatenrekening waarin algemeen boekhoudkundig gerapporteerd wordt.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de begrotingsrekening 2012 en de balans en resultatenrekening 2012 goed met een positief begrotingsresultaat en boekhoudkundig resultaat van
7 090 257,75 euro in de gewone dienst en een negatief begrotingsresultaat en boekhoudkundig resultaat van 3 553 072,65 euro in de buitengewone dienst.
De resultatenrekening sluit met een positief saldo van 1 276 805,21 euro en het balanstotaal bedraagt 61 347 753,53 euro.
Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Eddy Vranckx Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Dirk Stoffelen Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Maria Andries Griet Verhenneman Ken Geyns Kristien Van Essche Ludo Croonenberghs Roos De Backer Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Tom Philips Jan De Keyzer Joery Verhoeven Marc Morris Yvette Laes Albert Mees Greet Goossens Jan Buysse Joël Vander Elst Karin Baudemprez Joris Fonteyn Anja De Herdt aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 0
Zitting van 24 september 2013
OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. GOEDKEURING BUDGET 2013.
Voorgeschiedenis
• Raadsbesluit van 2 april 2013 over de goedkeuring van het budget van het OCMW Bertem
• Besluit van 14 mei 2013 van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant over de schorsing van het budget 2013 van het OCMW Bertem
• Besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 27 juni 2013 over de goedkeuring van het budget 2013
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
De gemeenteraad dient het budget van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn goed te keuren. De besturen die vanaf het financiële boekjaar 2013 starten met de beleids- en beheerscyclus worden vrijgesteld van het opstellen van een meerjarenplan. Bij de nieuwe opmaak van het budget 2013 werden de budgettaire cijfers nauwer aangesloten bij de cijfers van de rekeningen.
Bijlagen
Besluit
17 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Ludo Croonenberghs, Maria Andries, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman
3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het budget 2013 van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn Bertem goed met een batig budgettair resultaat van 3239 euro en met een positieve autofinancieringsmarge van 8083 euro.
Zitting van 24 september 2013
AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN PLAATSELIJK VERKEER IN DE BEGIJNENSTRAAT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Om te voorkomen dat het doorgaand verkeer ter hoogte van het kruispunt met de Vossenstraat rechtsomkeer moet maken, wordt in de Begijnenstraat alle verkeer verboden in de rijrichting naar de Dorpstraat met uitzondering van het plaatselijk verkeer.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
In de Begijnenstraat wordt alle verkeer verboden in de rijrichting naar de Dorpstraat, met uitzondering van het plaatselijk verkeer.
Artikel 2:
De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:
- C3 met onderbord 'Uitgezonderd plaatselijk verkeer'
- C31 a en b met onderbord 'Uitgezonderd plaatselijk verkeer'
voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Zitting van 24 september 2013
AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN RIJBAANVERSMALLINGEN IN DE KRUISSTRAAT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
De Kruisstraat wordt tijdens de spitsuren overbelast door het verkeer dat een sluipweg zoekt om de file op de E40 te vermijden.
Om dit sluipverkeer te ontmoedigen, worden in de Kruisstraat drie rijbaanversmallingen ingericht.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
In de Kruisstraat, deel tussen het Hammeveld en de Coige-steenweg, zullen 3 rijbaanversmallingen worden ingesteld:
• Ter hoogte van de woning nummer 16 met voorrang voor het verkeer rijdende naar de Tervuursesteenweg.
• Ter hoogte van de woning nummer 34 met voorrang voor het verkeer rijdende naar de Coige-steenweg.
• Ter hoogte van de woning nummer 43 met voorrang voor het verkeer rijdende naar de Coige-steenweg.
Artikel 2:
De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:
- A7
- B19
- B21
- D1
voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Eddy Vranckx Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Dirk Stoffelen Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Joris Fonteyn Tom Philips Sonia Stiasteny Griet Verhenneman Anja De Herdt Ludo Croonenberghs Leonard Vranckx Roos De Backer Joery Verhoeven Albert Mees Joël Vander Elst Greet Goossens Karin Baudemprez Jan Buysse Ken Geyns Maria Andries Jan De Keyzer Yvette Laes Marc Morris Kristien Van Essche aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1
Zitting van 24 september 2013
LANDINRICHTING PLATEAU VAN MOORSEL. PRINCIPIËLE GOEDKEURING ONTWERP INRICHTINGSPROJECT 'MISSING LINKS'.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
• Het ontwerp werd ter inzage gelegd van 1 augustus 2013 tot 15 september 2013. Er werd 1 schriftelijk bezwaar ingediend tegen de ecobrug door Walter Everaert. Het bezwaar kan als volgt samengevat worden:
º De ecobrug is gelegen in agrarisch gebied waar weinig dieren zich bevinden. De dieren die een habitat in de buurt hebben, maken reeds gebruik van de bestaande brug. Weinig dieren zullen bijkomend de oversteek maken.
º De ecobrug zou haar nut kunnen hebben in de verspreiding van de das en het everzwijn. Beide dieren richten echter een enorme economische schade aan in de landbouwgewassen en zijn dan ook niet gewenst in de regio.
º Het is gewenst om op de brug een ruimte te vrijwaren waar landbouwvoertuigen elkaar kunnen kruisen, gelet op de zeer steile helling langs de zuidzijde van de brug.
º Een aanplant van bomen is niet aangewezen in agrarisch gebied omdat hierdoor een zonevreemd bos gerealiseerd zal worden.
º De corridor voor dieren kan ook bereikt worden door achter de bestaande bomen langs de E40 een groen scherm te plaatsen in plaats van een afrastering.
º Een ecobrug kan enkel goed functioneren in een rustige omgeving voor dieren. In de toelichting staat vermeld dat de brug langs 2 zijden aansluit op onverharde veldwegen. Dit lijkt niet correct gezien de brug langs de zuidzijde met een geasfalteerde weg aansluit op de Tervuursesteenweg.
º Er wordt niet gemeld dat er zich op 5 m van de plaats waar men een poel plant om dieren te lokken, een terrein bevindt waar dagelijks een plaatselijke vliegclub hun telegeleide helikopters oplaten.
º De buurt van de brug is ook niet rustig voor dieren gezien het kleine bos ten westen van de ecobrug dagelijks door 2 jagers wordt bezocht.
º De ecologische return van het project zal zeer beperkt zijn.
º Met uitzondering van het kleine bos ten westen van de brug is deze regio een van de weinige regio's in de gemeente waar het nog mogelijk is om rendabele teelten zoals witloof en koolzaad te verbouwen zonder noemenswaardige problemen met houtduiven. De aanplant van bijkomend groen en een poel rond de brug kan hierin verandering brengen.
º Deze regio heeft Vlaanderen, door de herbevestiging van agrarisch gebied, in de eerste plaats voor de landbouw voorzien.
Argumentatie
De aanpak van de 3 missing links betekent voor de gemeente een financiële inbreng van 3665,16 euro incl. btw. Dit beperkte aandeel is te verantwoorden gezien de recreatieve en ecologische verbindingen die gerealiseerd zullen worden.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
1313/002/005/001/005 22098507/0680 | € 155 000 | € 155 000 | € 3665,16 |
Bijlagen
Besluit
19 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Ludo Croonenberghs, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Joris Fonteyn, Ken Geyns, Karin Baudemprez, Anja De Herdt en Griet Verhenneman
1 stem tegen: Kristien Van Essche
Artikel 1:
De gemeenteraad geeft een positief advies over het ontwerp van inrichtingsplan 'Missing Links', opgemaakt door de VLM.
Artikel 2:
Het bezwaarschrift van Walter Everaert wordt gevoegd bij het advies van de gemeenteraad en overgemaakt aan de planbegeleidingsgroep.
Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Eddy Vranckx Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Dirk Stoffelen Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Anja De Herdt Joël Vander Elst Albert Mees Greet Goossens Ken Geyns Roos De Backer Joery Verhoeven Maria Andries Jan Buysse Kristien Van Essche Griet Verhenneman Karin Baudemprez Marc Morris Ludo Croonenberghs Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Yvette Laes Jan De Keyzer Tom Philips Joris Fonteyn aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 september 2013
WEGENIS HET BIES. GOEDKEURING AANDEEL GEMEENTE BERTEM.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
Momenteel komt het gemengde afvalwater van Het Bies nog in de Voer terecht. Een scheiding van het regenwater en het afvalwater is dan ook aan de orde. Door de werken zal het afvalwater van Het Bies aangesloten worden op de nieuw aangelegde collector in de Dorpstraat. Het regenwater zal geloosd worden in de Voer.
Financiële gevolgen
De nodige kredieten worden voorzien in de volgende budgetwijziging van 2013.
Bijlagen
Besluit
19 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Ludo Croonenberghs, Maria Andries, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns, Karin Baudemprez, Anja De Herdt en Griet Verhenneman
1 onthouding: Joris Fonteyn
Artikel 1:
Het gemeentelijk aandeel van de raming voor de opdracht "Riolerings-en wegeniswerken Het Bies", opgesteld door de ontwerper, Grontmij, A. Gossetlaan 28-28A te 1702 Groot-Bijgaarden, voor een totaal bedrag van 489 014,62 euro incl. 21% btw, wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
Deze uitgave wordt als volgt gefinancierd:
• Afdeling 3 (15 465,17 euro excl. btw of 18 712,86 euro incl. 21% btw) en afdeling 5 (333 137,29 euro excl. btw of 403 096,12 euro incl. 21% btw) ten laste van het budget van de gemeente Bertem;
• Afdeling 6 (55 541,85 euro excl. btw of 67 205,64 euro incl. 21% btw) ten laste van het gemeentelijk investeringsfonds bij Riobra.
Artikel 3:
De nodige kredieten worden voorzien in de volgende budgetwijziging van 2013.
Zitting van 24 september 2013
PPS. GOEDKEURING DADINGSOVEREENKOMST MET CORDEEL ZETEL HOESELT NV.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Gemeentebestuur Bertem en Cordeel Zetel Hoeselt NV hebben besloten om elkaar wederzijdse toegevingen te doen met het oog op het definitief sluiten van de voormelde discussies. Door het sluiten van een dadingsovereenkomst doen beide partijen afstand van alle rechten en aanspraken die zij ten opzichte van elkaar hebben en die verband houden met de betwistingen zoals hierboven omschreven.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
22101007/0130 1313/002/005/001/010 | € 1 000 000 | € 1 000 000 | € 150 000 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde dadingsovereenkomst tussen de gemeente Bertem en Cordeel Zetel Hoeselt NV goed.
Zitting van 24 september 2013
HERAANLEG VOETPADEN IN BEGIJNENSTRAAT, BLANKAART, BROEKSTRAAT EN LEUVENSTRAAT. GOEDKEURING ONTWERP, RAMING, LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
De Begijnenstraat, Broekstraat, Blankaart en Leuvenstraat hebben de eerste prioriteit gekregen in de studie voetpaden, uitgevoerd in samenwerking met het Steunpunt Straten vzw.
Financiële gevolgen
Begrotingsartikel | Begrotingskrediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
1313/002/003/001/001/001 22410707/020 | € 250 000 | € 250 000 | € 259 615,06 (perceel 1+2) |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het bijzonder bestek met nr. 4216 en de raming voor de opdracht "Aanleg of heraanleg voetpaden fase 1: Begijnenstraat, Blankaart, Broekstraat en Leuvenstraat", opgesteld door de ontwerper, Quadrant, Dorpsstraat 202 te 3078 Kortenberg wordt goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 216 825,47 euro excl. btw of 259 615,06 euro incl. 21% btw.
Artikel 2:
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de open aanbesteding.
Artikel 3:
Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 4:
De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het budget van 2013, op artikel 1313/002/003/001/001/001/22410707/0200 van het investeringsbudget.
Artikel 5:
Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.
Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Eddy Vranckx Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Dirk Stoffelen Jan Buysse Sonia Stiasteny Leonard Vranckx Griet Verhenneman Joris Fonteyn Marc Morris Maria Andries Joery Verhoeven Anja De Herdt Albert Mees Ludo Croonenberghs Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Ken Geyns Yvette Laes Karin Baudemprez Joël Vander Elst Greet Goossens Tom Philips Albert Mees Joery Verhoeven Kristien Van Essche Jan Buysse Sonia Stiasteny Yvette Laes Tom Philips Roos De Backer Marc Morris Joël Vander Elst Ken Geyns Greet Goossens Jan De Keyzer Karin Baudemprez Anja De Herdt Ludo Croonenberghs Joris Fonteyn Maria Andries Griet Verhenneman Leonard Vranckx aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 5
Zitting van 24 september 2013
VOETWEGEN. GOEDKEURING GEDEELTELIJKE VERLEGGING VOETWEG 20BIS EN GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING VOETWEG 21.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
De uitbreiding speelt zich af in woongebied met landelijk karakter. De uitbreiding stimuleert een zonevreemd bedrijf, wat uitdovend zou moeten zijn.
Bespreking:
Moeys staat niet op de lijst van zonevreemde bedrijven wat uitdovend zou moeten zijn.
Deze klacht is niet van toepassing op het gedeeltelijk verleggen van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21, maar op een eventuele uitbreiding op het domein van Moeys. Deze klacht is niet relevant in dit dossier maar wel bij het openbaar onderzoek van een mogelijke uitbreiding van het bedrijf Moeys.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De uitbreiding van het bedrijf, wat de reden vormt voor de verlegging van de voetweg, is in strijd met de ruimtelijke ontwikkeling en met het behoud van de kenmerkende authenticiteit van de kern Korbeek-Dijle.
Bespreking:
De gedeeltelijke verlegging van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21 impliceert niet dat er per definitie een uitbreiding van het bedrijf Moeys zal goedgekeurd worden.
Deze klacht is niet van toepassing op het gedeeltelijk verleggen van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21, maar op een eventuele uitbreiding op het domein van Moeys. Deze klacht is niet relevant in dit dossier maar wel bij het openbaar onderzoek van een mogelijke uitbreiding van het bedrijf Moeys.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De verplaatsing vergroot de lengte van de voetweg. De bestaande bermen herbergen unieke natuurwaarden die bij de verplaatste weg ook moeten ingevuld worden.
Bespreking:
De gedeeltelijke afschaffing van pad 21 tot aan de brug Ruwaal houdt in dat 100 m 'omgegaan' moet worden via pad 20 bis en pad 22 om aan dezelfde brug te komen. Deze 'omlegging' is niet van die aard dat dit als onaanvaardbaar kan beschouwd worden.
Bij het openmaken van voetweg 22 is de nodige aandacht besteed aan de ecologische waarde van de bermen.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Een verlegging van de voetweg en de voorgenomen uitbreiding van het bedrijf verhindert de realisatie van de doelstelling 'De Ruwaal wordt ontwikkeld als duidelijk aanwezige groenader doorheen de woonband'.
Bespreking:
Deze klacht is niet van toepassing op het gedeeltelijk verleggen van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21, maar op een eventuele uitbreiding op het domein van Moeys. Deze klacht is niet relevant in dit dossier maar wel bij het openbaar onderzoek van een mogelijke uitbreiding van het bedrijf Moeys.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De betrokken percelen en paden liggen in Vogelrichtlijngebied. De Europese richtlijnen zijn van toepassing en de noodzakelijke documenten (passende beoordeling, aandacht voor rode lijst soorten) dienen opgesteld te worden.
Bespreking:
De Vogelrichtlijn is vooral van toepassing op agrarische bedrijven in het Vogelrichtlijngebied. Het bedrijf Moeys ligt slechts gedeeltelijk in Vogelrichtlijngebied. De percelen en paden liggen dus aan het begin van het richtlijngebied. Bij een mogelijke uitbreiding van het bedrijf dient rekening gehouden te worden met de Europese richtlijnen.
Deze klacht is niet van toepassing op het gedeeltelijk verleggen van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21, maar op een eventuele uitbreiding op het domein van Moeys. Deze klacht is niet relevant in dit dossier maar wel bij het openbaar onderzoek van een mogelijke uitbreiding van het bedrijf Moeys.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De voetweg is niet alleen de kortste verbinding naar het dorpscentrum maar tevens de veiligste gezien de lamentabele toestand van de voetpaden, of zelfs het volledig ontbreken ervan, langs de Nijvelsebaan.
Bespreking:
De gedeeltelijke afschaffing van pad 21 tot aan de brug Ruwaal houdt in dat 100 m 'omgegaan' moet worden via pad 20 bis en pad 22 om aan dezelfde brug te komen. Deze 'omlegging' is niet van die aard dat dit als onaanvaardbaar kan beschouwd worden. Er is een perfect alternatief voor het af te schaffen gedeelte voetweg.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De voetweg 21 is een wandel- en fietspad.
Bespreking:
Het alternatief via pad 20 bis en pad 22 heeft eveneens een voldoende breedte om als wandel- en fietspad te gebruiken.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De afschaffing van de voetweg gebeurt volledig in het kader van het plan van de firma Moeys om een loods te bouwen in het verlengde van de bestaande loods. Dit gebouw en de activiteit die het zal meebrengen zal de rustige omgeving in de kern van Korbeek-Dije ernstig aantasten.
Bespreking:
De gedeeltelijke verlegging van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21 impliceert niet dat er per definitie een uitbreiding van het bedrijf Moeys zal goedgekeurd worden.
Deze klacht is niet van toepassing op het gedeeltelijk verleggen van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21, maar op een eventuele uitbreiding op het domein van Moeys. Deze klacht is niet relevant in dit dossier maar wel bij het openbaar onderzoek van een mogelijke uitbreiding van het bedrijf Moeys.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De nieuwe loods komt in een woongebied met landelijk karakter en grenst aan natuurgebied. De ecologische waarde van de Dijlevallei wordt bevestigd door de vele waarnemingen van interessante soorten. Gans de Dijlevallei is één grote aaneengesloten zone met grote natuurwaarden. De aansluiting met de Doode Bemde maakt de vallei in Korbeek-Dijle uitermate waardevol. Dit gebied mag niet stukje per stukje aangesneden worden. De loods is daar dus absoluut niet op zijn plaats.
Bespreking:
De gedeeltelijke verlegging van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21 impliceert niet dat er per definitie een uitbreiding van het bedrijf Moeys zal goedgekeurd worden.
Deze klacht is niet van toepassing op het gedeeltelijk verleggen van voetweg 20 bis of de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 21, maar op een eventuele uitbreiding op het domein van Moeys. Deze klacht is niet relevant in dit dossier maar wel bij het openbaar onderzoek van een mogelijke uitbreiding van het bedrijf Moeys.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Voetweg 21 wordt veel gebruikt. Het is de kortste weg tussen de dorpskom en het zuiden van het dorp. Het voorgestelde nieuwe traject is meer dan 2 keer zo lang. De bedoeling van trage wegen is o.a. ook om de zwakke weggebruiker een korte en aangename doorsteek te bieden.
Bespreking:
De afschaffing van pad 21 tot aan de brug Ruwaal bedraagt ca. 115 m. Het nieuwe traject langs pad 20 bis en pad 22 houdt in dat 100 m 'omgegaan' moet worden om aan dezelfde brug te komen, met andere woorden, het nieuwe traject is 215 m lang. Deze 'omlegging' is niet van die aard dat dit als onaanvaardbaar kan beschouwd worden. Er is dus een perfect alternatief voor het af te schaffen gedeelte voetweg.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
De aanvraag druist volledig in tegen de huidige tendens in Vlaanderen om voetwegen te heropenen en verbeteren.
Bespreking:
Het pad 22, dat onderdeel vormt van het nieuwe traject, is een bestaande voetweg uit de atlas der buurtwegen die in ere is hersteld. Er wordt dus een gedeelte van een voetweg afgeschaft (pad 21), maar een ander gedeelte (pad 22) is opnieuw goed toegankelijk.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Dit openbaar onderzoek werd niet zoals gebruikelijk ad valvas bekendgemaakt aan het gemeentehuis.
Bespreking:
Het openbaar onderzoek werd op 3 manieren bekendgemaakt:
- De aangelanden hebben persoonlijk een aangetekende brief ontvangen.
- Er werd een bericht van bekendmaking van openbaar onderzoek opgehangen aan de gemeentelijke valvas (op 22 mei 2013).
- De bekendmaking van het openbaar onderzoek werd eveneens op de gemeentelijke website gepubliceerd (op 24 mei 2013).
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Voetweg 21 is de meest veilige, directe en vooral kortste verbindingsvoetweg tussen de dorpskom en aanliggende woongebieden. De voetweg wordt niet alleen gebruikt door fietsers en wandelaars maar ook door ouderen, kinderen en mindervaliden. Het voorgestelde traject is meer dan 2 keer zo lang als het traject van voetweg 21. De bedoeling van trage wegen is nu juist om de zwakkere (tragere) weggebruiker een oplossing te bieden om via een korter traject zich toch te kunnen verplaatsen.
Bespreking:
De gedeeltelijke afschaffing van pad 21 tot aan de brug Ruwaal bedraagt ca. 115 m. Het nieuwe traject langs pad 20 bis en pad 22 houdt in dat 100 m 'omgegaan' moet worden om aan dezelfde brug te komen, met andere woorden, het nieuwe traject zal 215 m lang zijn. Deze 'omlegging' is niet van die aard dat dit als onaanvaardbaar kan beschouwd worden. Er is dus een perfect alternatief voor het af te schaffen gedeelte voetweg.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Bij regenweer blijkt dat er uitgebreide plasvorming is op voetweg 22 ter hoogte van de aansluiting met voetweg 20 bis. Bij vriesweer wordt voetweg 22 praktisch onbruikbaar door ijzelvorming.
Bespreking:
Voetweg 22 is in die mate verbeterd dat dit een perfect alternatief vormt voor pad 21 dat zelf in natte periodes glad is op het gedeelte langs de Ruwaal.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Deze aanvraag kan onmogelijk gekaderd worden in een politiek waarbij op dit ogenblik overal voetwegen worden heropend of terug in ere worden hersteld.
Bespreking:
Het pad 20 bis en pad 22, wat in ere hersteld is, vormen een perfect alternatief voor het af te schaffen gedeelte van pad 21.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Er is geen maatschappelijk draagvlak voor wijziging of afschaffing van voetwegen te Korbeek-Dijle.
Bespreking:
Dit betreft de mening van een beperkte groep bewoners. In deze buurt liggen 2 voetwegen op enkele tientallen meters van elkaar. Door het supprimeren van 1 voetweg blijft er nog altijd een mooi wandelpad behouden.
Besluit:
Deze klacht wordt niet aanvaard.
Argumentatie
Het gedeeltelijk afschaffen van voetweg 21 en het in ere herstellen van voetweg 22 als alternatief zorgt voor een verbetering in de aansluiting naar de Nijvelsebaan toe. Niettegenstaande het traject 100 m langer is, is het traject nu meer rechtlijnig en wordt het gladde tracé (tijdens natte periodes) langsheen de Ruwaal opgeheven.
Financiële gevolgen
De inkomsten voor een bedrag van 30 000 euro zullen worden ingeschreven in de volgende budgetwijziging.
Bijlagen
Besluit
13 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips en Ken Geyns
5 stemmen tegen: Ludo Croonenberghs, Maria Andries, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt
2 onthoudingen: Leonard Vranckx en Griet Verhenneman
Artikel 1:
Aan de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant wordt voorgesteld om de voetweg 20 bis van de atlas der buurtwegen van Korbeek-Dijle gedeeltelijk te verleggen en de voetweg 21 van de atlas der buurtwegen van Korbeek-Dijle gedeeltelijk af te schaffen, zoals aangeduid op het plan van de landmeter.
Artikel 2:
De meerwaarde van 30 000 euro dient, na goedkeuring door de deputatie, gestort te worden in de gemeentekas. Het bedrag wordt ingeschreven in het budget van de gemeente.
Artikel 3:
Uit de bespreking van de klachten wordt besloten dat de ontvangen opmerkingen tijdens het openbaar onderzoek niet in aanmerking kunnen genomen worden in het dossier.
Zitting van 24 september 2013
RENOVATIE SCHOOL LEEFDAAL. GOEDKEURING OPTIE NIEUWBOUW.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Nadat het studiebureau AR-TE een lijst van gebreken in de lagere school had opgesteld, bleek dat de renovatiekosten zo hoog opliepen dat de optie nieuwbouw uitvoerig onderzocht werd. De afweging renovatie of nieuwbouw is meermaals besproken op het college en met de architect. De voordelen en nadelen van de optie renovatie of nieuwbouw kunnen als volgt samengevat worden:
Renovatie
+ drukken van de prijs
+ de gebouwen kunnen in gebruik blijven via een fasering van werken
+ kortere tijdspanne van de werken
+ de mooie gevel kan behouden blijven
- niettegenstaande de gebouwen in gebruik kunnen blijven, zullen een aantal tijdelijke klassen (containerklassen) ingericht moeten worden, wat de kostprijs snel doet stijgen
- wanneer de gevel behouden blijft, zullen er wel koudebruggen zijn ter hoogte van de vloeraansluitingen waarlangs de warmte het gebouw zal verlaten
- geluidshinder
- er zullen altijd onvoorziene problemen en kosten zijn
- de slechte maatvoering van lokalen blijft
- koudebruggen ter hoogte van aansluitingen
- zal de renovatie een permanente oplossing zijn voor de problemen?
Nieuwbouw
+ de nadelen ten gevolge van een gebouw dat in gebruik blijft, worden vermeden
+ functionele maatvoering leslokalen
+ een nieuw duurzaam en energiezuinig gebouw voor tientallen jaren
+ een tijdelijk onderkomen voor de lagere school is niet nodig volgens het voorstel 1 van de architect
- hogere kostprijs
- langere tijdspanne van de werken.
Door te kiezen voor een nieuwbouw, wordt geïnvesteerd in een gebouw dat voldoet aan de huidige en toekomstige energieprestatie-eisen. Tevens wordt de nodige aandacht besteed aan een kwalitatief, leefbaar en compact gebouw voor vele tientallen jaren.
Financiële gevolgen
De uitgave voor de gemeente Bertem wordt in voorstel 1 van de architect geraamd op
2 464 247 euro incl. btw en studiekosten.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om bij AGIOn een aanvraagdossier voor nieuwbouw in te dienen voor de schoolgebouwen van de lagere school in Leefdaal.
Zitting van 24 september 2013
PASTORIJ BERTEM. GOEDKEURING HUISHOUDELIJK REGLEMENT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Er zijn meerdere gebruikers van de pastorij Bertem. Daarom is het nodig om een huishoudelijk reglement vast te stellen, waarin de praktische modaliteiten van het gebruik van de pastorij worden geregeld.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt het huishoudelijk reglement voor de pastorij Bertem goed.
Zitting van 24 september 2013
SCHOOLRADEN. GOEDKEURING OVEREENKOMSTEN SCHOOLRAAD-SCHOOLBESTUUR.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
De directeur, het schoolbestuur en de schoolraad bepalen in een overeenkomst de procedureregels die bij het uitoefenen van de participatierechten in acht moeten worden genomen.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De bijgevoegde overeenkomst tussen het schoolbestuur en de schoolraad van de GBS Bertem wordt goedgekeurd.
Artikel 2:
De bijgevoegde overeenkomst tussen het schoolbestuur en de schoolraad van de GBS Leefdaal wordt goedgekeurd.
Zitting van 24 september 2013
SCHOOLRADEN. GOEDKEURING HUISHOUDELIJKE REGLEMENTEN.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
a) de wijze van bijeenroeping;
b) de wijze van besluitvorming, inzonderheid de aanwezigheidsquota en de stemverhoudingen;
c) het aantal mandaten per geleding;
d) de wijze waarop de schoolraad het personeel, leerlingen en ouders informeert en ermee communiceert.
Adviezen
Argumentatie
De werking van de schoolraad moet volgens het participatiedecreet worden geregeld bij huishoudelijk reglement.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het bijgevoegde voorstel van huishoudelijk reglement van de schoolraad van de GBS Bertem goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt het bijgevoegde voorstel van huishoudelijk reglement van de schoolraad van de GBS Leefdaal goed.
Zitting van 24 september 2013
AANKOOP VAN DIGITALE SCHOOLBORDEN. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, GUNNINGSWIJZE EN UIT TE NODIGEN FIRMA'S.
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Deze opdracht kadert in de verdere omschakeling van de klassieke, analoge schoolborden naar digitale schoolborden. In 2012 werden reeds acht digitale schoolborden aangekocht en geplaatst in de gemeentelijke basisscholen. Vanuit didactisch oogpunt is het belangrijk dat er een continuïteit zit in de beschikbare didactische hulpmiddelen; de schoolteams en het schoolbestuur streven ernaar om elke leerling van een gemeentelijke basisschool vanaf het eerste tot en met het zesde leerjaar onderwijs aan te bieden in een klas met een digitaal schoolbord.
Financiële gevolgen
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2013, op artikel 1313/002/003/001/007/24300000/0703 en 1313/002/003/003/004/24110000/0802 van het investeringsbudget en in het budget van de volgende jaren. De financiering gebeurt met eigen middelen.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het bijzonder bestek met nr. 207 van 10 september 2013 en de raming voor de opdracht "Aankoop van digitale schoolborden", opgesteld door de dienst secretariaat worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 33 500 euro excl. btw of 40 535 euro incl. 21% btw.
Artikel 2:
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.
Artikel 3:
Volgende firma’s worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:
• Vanerum België nv, Kleine Schaluinweg 7 te 3290 Diest;
• NOW.be, Rue Emile Francqui 1/4 te 1435 Mont-Saint-Guibert;
• Dox nv, Antwerpsesteenweg 499 te 2500 Lier;
• Bis Business Information Systems nv, Wayenborgstraat 1 te 2800 Mechelen.
Artikel 4:
De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 17 oktober 2013 om 12 uur.
Artikel 5:
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2013, op artikel 1313/002/003/001/007/24300000/0703 en 1313/002/003/003/004/24110000/0802 van het investeringsbudget en in het budget van de volgende jaren.
Zitting van 24 september 2013
BIOMETRISCHE VERBLIJFTITELS EN PASPOORTEN. BEKRACHTIGING COLLEGEBESLUIT OVER OVEREENKOMST BELGISCHE STAAT EN DE GEMEENTE OVER BIOMETRISCHE VERBLIJFTITELS EN PASPOORTEN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
De FOD Binnenlandse Zaken verzocht de gemeente om de overeenkomst voor 15 september 2013 ondertekend terug te sturen. Het materiaal moet zo snel mogelijk besteld worden. Op het Belgisch grondgebied moeten 700 paspoortbureaus worden uitgerust door 6 erkende leveranciers.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
1313/001/001/001/001/61031000/0119 | € 100 000 | € 44 612 | € 1268 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad bekrachtigt het collegebesluit van 19 augustus 2013 over de overeenkomst tussen de Belgische staat en de gemeente Bertem over de afgifte van biometrische verblijftitels en paspoorten.
Zitting van 24 september 2013
STEUNPUNT STRATEN VZW. OPZEGGING LIDMAATSCHAP.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
De uitgave bedraagt jaarlijks 500 euro.
Steunpunt Straten vzw kan ingeschakeld worden als externe deskundige bij diverse processen en projecten met betrekking tot de (her)inrichting van openbare ruimten. In 2010-2011 werd Steunpunt Straten vzw ingeschakeld als partner bij de opmaak van het voetpadenplan. De volgende jaren werd geen beroep meer gedaan op hun deskundigheid.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
1313/001/001/001/001 613800/0110 | € 40 000 | € 12 500 | € -500 |
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het lidmaatschap bij Steunpunt Straten vzw, Generaal Capiaumontstraat 11 bus 1, 2600 Antwerpen (Berchem), wordt per aangetekend schrijven opgezegd met ingang van 1 januari 2014.
Zitting van 24 september 2013
RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT COMPOSTVATEN EN -BAKKEN.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Argumentatie
De aankoop en verdeling van compostvaten en -bakken brengt heel wat financiële kosten en administratief werk met zich voor de gemeentelijke diensten. De aankoop van compostvaten en -bakken betekent een gemiddelde jaarlijkse uitgave voor de gemeente van 3197 euro voor de periode 2007-2013. Het is aangewezen om deze vaten en bakken ten minste tegen kostprijs aan de inwoners aan te bieden.
Bovendien krijgen sommige bakken en vaten een oneigenlijk gebruik of worden ze helemaal niet meer gebruikt. Dit wordt nog in de hand gewerkt door het gratis verstrekken van dit materiaal waardoor de indruk wordt gewekt dat het weinig waarde heeft waardoor men er soms onachtzaam mee omgaat.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Geraamde inkomsten |
733 230 00/0301 | 7500 euro | 350 euro |
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad beslist om de verkoopprijs aan de inwoners voor het composteren vast te stellen op de huidige aankoopprijs die de gemeente betaalt:
• compostvat: 21,90 euro
• beluchtingsstok: 5,40 euro
• houten compostbak: 38,01 euro
Artikel 2:
De retributie is contant te betalen aan de balie van de technische dienst van de gemeente door de inwoner die een compostvat, -bak of beluchtingsstok wenst aan te kopen.
Artikel 3:
De raad machtigt het college van burgemeester en schepenen om bij een nieuwe aankoop van compostvaten, -bakken en beluchtingsstokken, deze aan te bieden aan de inwoners aan de nieuwe aankoopprijzen.
Artikel 4:
Dit reglement treedt in werking op 25 september 2013.
Artikel 5:
De raad heft bij de inwerkingtreding van dit besluit het raadsbesluit van 26 februari 2002 tot vaststelling van de verkoopprijs van compostvaten op.
Zitting van 24 september 2013
VRAGENKWARTIERTJE.
Bespreking
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.