NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 25 april 2017

Van 20.10 uur tot 21.10 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Albert Mees

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Greet Goossens en Joery Verhoeven

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Herman Ginis, Roos De Backer, Sonia Stiasteny, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Marc De Vlieger en Diane Vander Elst

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

 

Verontschuldigd:

Schepen:

Tom Philips

Gemeenteraadslid:

Jan Buysse

 


Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 28 maart 2017.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 28 maart 2017 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

PERSONEELSFORMATIE. AANPASSING PERSONEELSFORMATIE EN ORGANOGRAM.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 20 oktober 2015 over de aanpassing van de personeelsformatie en het organogram.

 

Feiten en context

  • De personeelsformatie bevat de opsomming van het aantal en de soorten betrekkingen die nodig zijn voor de permanente personeelsbehoeften.
  • Het organogram geeft de organisatiestructuur van de gemeentelijke diensten weer en geeft de gezagsverhoudingen aan.

 

Juridische gronden

  • Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
  • Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
  • Artikelen 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het vaststellen van het organogram en de personeelsformatie is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

  • Artikel 75 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Dit artikel bepaalt dat de gemeenteraad het organogram van de gemeentelijke diensten vaststelt.

  • Artikel 87, §4 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Dit artikel bepaalt dat de secretaris de taak heeft om in samenwerking met het managementteam een voorontwerp van het organogram en de personeelsformatie op te maken.

  • Artikel 103 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad stelt de personeelsformatie van het personeel vast.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van het managementteam van 1 maart 2017.
  • Gunstig advies van het hoog overlegcomité van 24 april 2017 over de voorgestelde wijzigingen aan het organogram en de personeelsformatie.

 

Argumentatie

De aanpassing aan de personeelsformatie en aan het organogram is nodig om de volgende redenen:

  • voor drie functies wordt een bevordering voorzien naar een ander niveau (E naar D) of naar een andere rang op hetzelfde niveau (C1-C3 naar C4-C5).
    • De startbaanbetrekking op E-niveau bij de dienst openbare werken ('buitendienst') wordt uitdovend geplaatst en vervangen door een functie van technisch assistent op D-niveau. De huidige taakinhoud van de E-functie is immers dezelfde als die van een D-functie bij dezelfde dienst; een gelijke taakinhoud verantwoordt een gelijke behandeling op het vlak van inschaling en dus verloning.
    • De taakinhoud van twee functies in de graad van administratief medewerker C1-C3 is dermate verschillend geworden t.o.v. de taakinhoud van de andere administratieve medewerkers, dat een onbillijke situatie is ontstaan. Voor beide functies geldt dat de verwachte originaliteit, complexiteit en verantwoordelijkheid m.b.t. de taken sterk zijn toegenomen en alleszins niet meer in verhouding staan tot de graad waarin deze functies zijn gesitueerd. Op vlak van de drie vermelde criteria verschillen deze twee functies essentieel van de andere functies op C1-C3 niveau. Het is daarom billijk om de graad en dus ook de verloning van deze functies aan te passen.
  • er wordt een nieuwe functie van stafmedewerker ingeschreven om volgende redenen:
    • Het nieuwe decreet lokaal bestuur zorgt voor de grootste wijziging in de gemeentelijke organisatie sinds de fusie in de vorige eeuw; het OCMW en het gemeentebestuur worden bestuurlijk en ambtelijk zo veel mogelijk geïntegreerd. Dit zorgt voor veel beleidsvoorbereidend, beleidscoördinerend en beleidsuitvoerend werk omdat de 2 organisaties in al hun aspecten geïntegreerd moeten worden. De voornaamste taken van de stafmedewerker zullen op korte termijn liggen op het vlak van de integratie gemeente-OCMW.
    • Zowel het verslag van de visitatiecommissie 'bestuurskrachtmeting van plattelandsgemeenten' als het ontwerprapport van Audit Vlaanderen over de audit van het gemeentebestuur stellen dat een aantal functies onvoldoende strategisch zijn ingevuld, waardoor andere medewerkers extra belast worden en het managementteam onvoldoende haar sturende rol speelt De aanwerving van een stafmedewerker moet hier een antwoord op bieden.
    • De taken, verantwoordelijkheden en expertise die van een gemeentesecretaris verwacht worden, zijn in 10 jaar toegenomen. Bovendien heeft de integratie van het OCMW in de gemeente tot gevolg dat de complexiteit en verantwoordelijkheid voor de toekomstige 'secretaris-directeur' nog toenemen. Dit maakt dat de organisatie nood heeft aan een medewerker op universitair niveau die deskundig is inzake personeel, organisatie en bestuurskundige materies en die de secretaris-directeur kan vervangen bij afwezigheid.
    • De stafmedewerker zal een aantal uitvoerende taken van de gemeentesecretaris minstens gedeeltelijk moeten overnemen.
    • Op langere termijn zullen de taken van de stafmedewerker zich meer situeren op het vlak van veranderingsmanagement, kwaliteitsmanagement en strategische beleidscoördinatie.
  • de stafmedewerker zal de leidinggevende worden van de projectbeheerder.
  • de functie van technisch assistent bode wordt in het organogram verplaatst van de dienst openbare werken ('buitendienst') naar de administratieve cel grondgebiedzaken. Hiermee wordt het organogram in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie; de bode wordt immers aangestuurd door de diensthoofden openbare werken en omgeving en hij vervult vooral technisch-administratieve en logistieke taken ter ondersteuning van de administratie, minder ter ondersteuning van de technisch-uitvoerende diensten.

 

Financiële gevolgen

De globale meerkost bij invulling van alle functies wordt geschat op ongeveer 70 878 euro (kostprijs bijkomende functies (98 576 euro) verminderd met de kost van de openstaande betrekkingen (27 698 euro)).

De extra werkingskosten ten gevolge van de nieuw ingevulde functies wordt geschat op 9858 euro.

 

 

Bijlagen

  • brtg-pbp-rpt-20170405-o bundel

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde organogram en de gewijzigde personeelsformatie, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

KLACHTENMANAGEMENT. RAPPORT MELDINGEN EN KLACHTEN 2016.

 

Juridische gronden

  • Artikel 197 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.
  • Artikel 198, §1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Het systeem van klachtenbehandeling moet worden georganiseerd op het ambtelijke niveau van de gemeente en maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.
  • Hoofdstuk 2.3 (Jaarlijkse rapportering) van het raadsbesluit van 28 oktober 2008 over het reglement behandeling van klachten en meldingen
    De klachtencoördinator rapporteert voor 31 maart over de klachten en meldingen van het afgelopen kalenderjaar. In het rapport geeft de klachtencoördinator minstens een overzicht van de hoeveelheid en de aard van de klachten en meldingen, van de gemiddelde behandelingstermijn en van de geboden oplossingen en verbeteringen in de organisatie.

 

 

Bijlagen

         Rapport meldingen en klachten 2016

 

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport meldingen en klachten 2016.

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

PATRIMONIUM. PRINCIPIËLE AANVAARDING SCHENKING KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW VAN GEZONDHEID IN LEEFDAAL (PUTTEBOS).

 

Voorgeschiedenis

  • Koninklijk besluit van 20 december 1974 over de rangschikking als monument van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gezondheid in Leefdaal (Puttebos).
  • Besluit van de administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed van 28 november 2013 over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst.
  • Brief van de eigenaars van de kapel van Puttebos van 13 februari 2017 over de schenking van de kapel aan de gemeente Bertem.

 

Feiten en context

  • Mevrouw Nicole De Wilder, mevrouw Fabienne De Wilder en mevrouw Irena Nielens zijn eigenaar van het perceel met kadastrale gegevens afdeling 3 sectie B nummer 40b, waarop de kapel van Puttebos ("Onze-Lieve-Vrouw van Gezondheid") gelegen is.
  • De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gezondheid is beschermd als monument sinds 20 december 1974.
  • Er zijn gebreken vastgesteld aan de kapel:
    • de trappen bevinden zich in zeer slechte staat
    • er is een raam kapot.
  • Gezien het om een beschermd monument gaat, moeten de eigenaars instaan voor het onderhoud en de instandhouding van de kapel.
  • De drie eigenaars van het huidige perceel verzoeken het gemeentebestuur van Bertem om een schenking te willen aanvaarden van de kapel en van het afgesplitst deel van het perceel afdeling 3 sectie B nummer 40b waarop de kapel staat. Concreet stellen zij aan de gemeente Bertem voor om over te gaan tot een splitsing van het huidige perceel, waarna het afgesplitste deel waar de kapel op staat, kosteloos wordt overgedragen aan de gemeente Bertem.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43, §2, 13° van het gemeentedecreet
    De gemeenteraad is bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen.

 

Argumentatie

De eigenaars stellen dat zij als particulieren wel mee (kunnen) zorgen voor het eenvoudig onderhoud van de kapel, maar dat zij niet beschikken over de nodige expertise noch over de noodzakelijke middelen om een dossier op te maken voor het beheer van de kapel, om een subsidiedossier op te stellen of om de restauratie van dit beschermd monument te financieren en te coördineren.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aanvaarding van de kosteloze schenking van de kapel en van het afgesplitst deel van het perceel afdeling 3 sectie B nummer 40b waarop de kapel staat.

 

Artikel 2:

Alle kosten die rechtstreeks en onrechtstreeks betrekking hebben op de schenking vallen ten laste van de gemeente.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad verzoekt het college om het dossier verder voor te bereiden met het oog op de opmaak en de goedkeuring van een notariële akte.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

RUP SPORTPARK VERONA. DEFINITIEVE VASTSTELLING.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 25 januari 2005 over de definitieve aanvaarding van het BPA zonevreemde terreinen en gebouwen voor sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten.
  • Raadsbesluit van 17 oktober 2006 over de definitieve aanvaarding van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Bertem.
  • Raadsbesluit van 25 juni 2013 over de goedkeuring van de lastvoorwaarden, raming en gunningswijze van de opdracht 'Opmaak Ruimtelijk Uitvoeringsplan sportpark Verona'.
  • Collegebesluit van 25 november 2013 over de gunning van deze opdracht aan Grontmij.
  • Collegebesluit van 22 juli 2015 over de goedkeuring van het voorontwerp van RUP 'Sportpark Verona'.
  • Op 12 november 2015 vond de plenaire vergadering plaats.
  • Op 3 augustus 2016 bezorgde de dienst milieueffectenrapportagebeheer van het departement LNE zijn beslissing dat het plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is
  • Raadsbesluit van 27 september 2016 over de voorlopige vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan sportpark Verona.
  • Openbaar onderzoek werd georganiseerd van 7 november 2016 tot en met 6 januari 2017.
  • Gemotiveerd advies van de GECORO van 14 maart 2017 naar aanleiding van de adviezen en de opmerkingen/bezwaren ingekomen tijdens het openbaar onderzoek.
  • Collegebesluit van 27 maart 2017 over de kennisname van adviezen en van de opmerkingen en bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Feiten en context

Planologische toestand

  • De percelen sectie D nrs 168c, 168d, 175l, 175m, 175r, 176d, 176g en 177a en een bestaande verbindingsweg tussen de Dorpstraat en de Kerstraat zijn opgenomen in het plangebied.
  • Het plangebied van het RUP is volgens het gewestplan Leuven (KB van 7 april 1977) grotendeels gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Kleinere delen liggen in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.
  • Voor het perceel sectie D nr 176g is het BPA zonevreemde terreinen en gebouwen voor sport-, recreatie en jeugdactiviteiten - deelplan 3 - Voetbalplein VC Leefdaal Vooruit van kracht.
  • Een gedeelte van het plangebied is gelegen in de ankerplaats 'Plateau van Duisburg'
  • De site is gelegen in de beschermingszone 2 van de drinkwaterwinning "Dispatching" van De Watergroep.
  • Er zijn in het plangebied geen goedgekeurde niet-vervallen verkavelingen van kracht.

Geografische ligging

  • De Dorpstraat, de Blokkenstraat en de Kerstraat begrenzen het plangebied van het RUP. Het plangebied ligt in de overgang van de vallei van de Voer en het plateau tussen de Voer- en de Dijlevallei. Het terrein helt gedeeltelijk af naar de Voer. De bestaande sportvoorzieningen zijn gedeeltelijk in de helling van het terrein ingewerkt. Een dicht begroeide berm langs de Kerstraat maakt de overgang naar het plateau. Langs de Kerstraat situeert zich de kapel. Rond de Dorpstraat, die een stuk lager gelegen is, ontwikkelde zich een bebouwingslint. De bestaande voetbalvelden en het pompstation van De Watergroep situeren zich op het einde van deze bebouwingsstrook.

Gewenste ontwikkeling

  • Door de centrale ligging tussen de 3 deelkernen van het plangebied en de goede ontsluiting van het gebied wordt de sportinfrastructuur op het niveau van de gemeente uitgebreid.
  • Het complex wordt ontwikkeld met een bijkomend voetbalveld, een sporthal en bijhorende parking.

Het bestaande BPA zonevreemde terreinen en gebouwen voor sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten - deelplan 3 - Voetbalplein VC Leefdaal Vooruit in 3061 Leefdaal, sectie D nr 176g met een oppervlakte van 18 700 m² wordt uitgebreid met de percelen in 3061 Leefdaal, sectie D nr 168d en 177a met een totale oppervlakte van 13 017 m², sectie D nr. 168 c met een oppervlakte van 4747 m² en sectie D nr 175l en 176d met een totale oppervlakte van 6456 m².

De bestaande site van 18 700 m² wordt geïntegreerd of uitgebreid met 24 220 m² naar een totale oppervlakte van 42 920 m².

  • Voor de realisatie van dit project is onteigening voor openbaar nut in combinatie met een ruiling van gronden met De Watergroep noodzakelijk.

Milieueffecten

  • Het RUP heeft betrekking op gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. De oppervlakte van het plangebied is 4,42 ha en valt dus onder de rubriek 10b 'stadsontwikkelingsprojecten van bijlage III van het besluit van de Vlaamse regering van 10 december 2004, gewijzigd op 1 maart 2013.
  • De dienst milieueffectenrapportagebeheer van het departement LNE oordeelde (beslissing van 3 augustus 2016) dat het plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

 

Juridische gronden

  • Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid
  • Besluit van de Vlaamse regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage
  • Besluit van de Vlaamse regering van 11 mei 2001 tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen
  • Besluit van de Vlaamse regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en de inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen
  • Artikel 2.2.1.tot artikel 2.2.5. Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 8 mei 2009

Deze artikelen handelen over de vorm en inhoud van algemene ruimtelijke uitvoeringsplannen

  • Artikel 2.2.13 tot artikel 2.2.17 Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 8 mei 2009

Deze artikelen handelen over de procedure van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen

  • Art. 2.4.3 tot art. 2.4.9. Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 8 mei 2009

Deze artikelen handelen over de verwerving van onroerende goederen, vereist voor de verwezenlijking van de ruimtelijke uitvoeringsplannen.

 

Adviezen

  • Gemotiveerd advies van de GECORO van 14 maart 2017 naar aanleiding van de adviezen en de opmerkingen/bezwaren ingekomen tijdens het openbaar onderzoek.
  • Collegebesluit van 27 maart 2017 over de kennisname van adviezen en van de opmerkingen en bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek, de beoordeling van het advies van de GECORO en het voorstel tot aanpassing van het ruimtelijk uitvoeringsplan vóór de voorlegging aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling.

 

Argumentatie

Een nieuwe infrastructuur voor sport en recreatie kan niet worden opgevangen bij de bestaande concentraties. Het structuurplan opteert voor de ontwikkeling van een nieuwe site, die alle recreatieve voorzieningen bundelt, in of nabij het hoofddorp. Maar tegelijkertijd voorziet het structuurplan ook de mogelijkheid om hiervoor locaties in of aansluitend bij de woonkern Leefdaal te voorzien indien mogelijke locaties in Bertem niet haalbaar of wenselijk zijn.

De uitbreiding van de gemeentelijke sportinfrastructuur zal aansluiten bij de bestaande site van VC Bertem-Leefdaal. Dit past in het algemeen principe van het bundelen en concentreren van gemeentelijke diensten en voorzieningen.

Bij de definitieve vaststelling van het plan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan slechts wijzigingen worden aangebracht, die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen of de adviezen, uitgebracht door de aangeduide diensten en overheden, of het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.

De bepalingen van het gemotiveerde advies van GECORO van 14 maart 2017 naar aanleiding van de ingekomen adviezen, bezwaarschriften en opmerkingen kunnen worden bijgetreden. Op basis van dit advies heeft het college op 27 maart 2017 de ontwerper Sweco opdracht gegeven het voorontwerp aan te passen. Het aangepaste ontwerp wordt nu voorgelegd voor definitieve vaststelling.

 

 

Bijlagen

  • feitelijke toestand
  • grafisch plan
  • juridische toestand
  • onteigeningsplan met onteigeningstabel
  • stedenbouwkundige voorschriften
  • toelichtingsnota
  • advies GECORO van 14 maart 2017
  • collegebesluit van 27 maart 2017
  • exemplaar voorschriften en toelichtingsingsnota met aanduiding van de wijzigingen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het aangepaste ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Sportpark Verona' zoals opgemaakt door het studiebureau Sweco en bestaande uit een plan over de feitelijke toestand, een grafisch plan, de juridische toestand, het onteigeningsplan met onteigeningstabel, de stedenbouwkundige voorschriften en de toelichtingsnota, wordt definitief vastgesteld.

 

Artikel 2:

Het definitief aanvaarde ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'sportpark Verona' wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de GECORO onmiddellijk na de definitieve vaststelling per beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van Vlaams-Brabant en aan de Vlaamse regering.

 

Artikel 3:

Na het verstrijken van de schorsingstermijn wordt de huidige beslissing bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

 

Artikel 4:

Nadat het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief in werking is getreden, wordt het onteigeningsplan, voor goedkeuring en het verlenen van de onteigeningsmachtiging, aan de Vlaamse regering voorgelegd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

NIJVELSEBAAN. GOEDKEURING VAN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST QUICK WINS TUSSEN AWV EN GEMEENTE BERTEM VOOR AANLEG VOETPADEN LANGS DE N253.

 

Voorgeschiedenis

  • Contactvergadering over ondermeer N253 tussen AWV en de gemeente Bertem van 6 oktober 2016.
  • Vraag per e-mail van AWV van 16 februari 2017 om op te lijsten waar langs de N253 de gemeente voetpaden wenst aan te leggen en te herstellen.
  • Collegebespreking van 13 maart 2017 waar het college principieel beslist om in totaal een traject van 875 m voetpad te laten aanleggen.

 

Feiten en context

  • Het Vlaamse gewest, met name het Agentschap Wegen en Verkeer wil overgaan tot de realisatie van Quick-Wins teneinde de verkeersveiligheid op de N253 te verhogen.
  • Vraag van de gemeente Bertem aan AWV op 6 oktober 2016 om samen met de Quick-Wins ook voetpaden aan te leggen waar dit mogelijk is.
  • Een lijst met zones waar de gemeente voetpaden, met een totale lengte van 875 m, wenst aan te leggen, is overgemaakt aan AWV.
  • De uitgaven ten laste van de gemeente worden geraamd op 72 314,05 euro excl. btw of 87 500 euro incl. 21% btw.
  • Het gewest is de aanbestedende overheid in deze samengevoegde opdracht.

 

Juridische gronden

  • Decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, in het bijzonder artikel 18bis tot en met 18sexies waarbij de wegbeheerder ertoe gehouden is de doorstroming van het geregeld vervoer te garanderen en de gemeente verplicht is om voorafgaand advies aan De Lijn te vragen over bepaalde ontwerpen van gemeentelijke reglementen die een permanente invloed kunnen hebben op de exploitatie van De Lijn
  • Besluit van de Vlaamse regering van 29 november 2002 betreffende de Basismobiliteit in het Vlaamse Gewest, in het bijzonder artikel 17 en 18 in verband met wegwerkzaamheden, manifestaties en herinrichting van wegen
  • Besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 betreffende de exploitatie en de tarieven van de VVM, in het bijzonder artikel 13 in verband met het onderhoud van de openbare weg waarin sporen zijn gelegen, artikel 17 tot en met 19 in verband met doorstroming en artikel 20 tot en met 27 in verband met de inplanting van haltes, al dan niet uitgerust met een schuilhuisje
  • Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
  • Decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid
  • Besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische omkadering, de financiering en de samenwerking inzake het mobiliteitsbeleid
  • Raadsbesluit van 2 april 2013 over de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur'
    De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de wijze van gunning en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten voor alle uitgaven van het investeringsbudget boven 20 000 euro (exclusief btw)
  • Artikel 38 van de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor de aanneming van werken, leveringen en diensten
    In geval van een samengevoegde opdracht voor rekening van verschillende aanbestedende overheden, duiden de betrokken personen de overheid of entiteit aan die in hun naam in de hoedanigheid van aanbestedende overheid zal optreden.

 

Adviezen

  • De financieel beheerder verleende een visum op 6 april 2017.

 

Argumentatie

Omdat het mogelijk is om gelijktijdig met de 'Quick Wins'-zones bijkomend voetpaden aan te leggen langs de N253 en om zo de verkeersveiligheid te verhogen, is het aangewezen om deze opportuniteit te benutten. AWV kan op dit ogenblik nog geen zekerheid geven over de timing van de volledige heraanleg van de Nijvelsebaan.

De uitgave voor het deel ten laste van de gemeente kan volledig betaald worden uit het investeringsbudget voor de aanleg van fiets- en voetpaden.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Begrotingskrediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/002/003/001/002

22400007/0200

€ 482 920,38

€ 482 920,38

€ 87 500

 

 

Bijlagen

  • Hul_1-Putstraat_Onteigening_V01
  • Hul_2-Begijnhof_Onteigening_V01
  • N253-21 Quick Wins - Bertem - SWO - DEF 06-04-2017
  • N253-21 Quick Wins - Bertem - SWO BIJLAGE 2a - wenslijst voetpaden - plan
  • N253-21 Quick Wins - Bertem - SWO BIJLAGE 2b - wenslijst voetpaden - kmp
  • N253-21 Quick Wins - Bertem - SWO BIJLAGE 3 - fietstrace Moeys-Kleine Broekstraat

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de bijgevoegde 'Samenwerkingsovereenkomst voor de herinrichting van een gewestweg', met al haar bijlagen, tussen het Vlaamse Gewest en de gemeente Bertem goed.

 

Artikel 2:

Het Vlaamse gewest treedt op als aanbestedende overheid voor deze samengevoegde opdracht.

 

Artikel 3:

De uitgaven ten laste van de gemeente zijn voorzien in het investeringsbudget van 2017 en verdere jaren op registratiesleutel 1419/002/003/001/002 22400007/0200.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

WERKZAAMHEDEN GEMEENTERAAD. OPRICHTING WERKGROEP DORPSPLEIN LEEFDAAL.

 

Voorgeschiedenis

  • Voorstelling van de voorontwerpplannen voor de vernieuwing van het dorpscentrum van Leefdaal tijdens de raadszitting van 31 januari 2017
  • Bespreking van de voorontwerpplannen voor de vernieuwing van het dorpscentrum van Leefdaal tijdens de raadszitting van 28 maart 2017

 

Feiten en context

  • Op 21 februari 2017 vond in gemeenschapscentrum Vlieg-In in Leefdaal een infomarkt plaats over de heraanleg van het dorpscentrum Leefdaal. Bijna 400 inwoners bezochten de infomarkt. Bijna 100 aanwezigen vulden een suggestieformulier in of stuurden een e-mail naar het e-mailadres centrumleefdaal@bertem.be.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad richt een tijdelijke werkgroep op die tot doel en taak heeft om, in het kader van het dossier van de heraanleg van het Dorpsplein in Leefdaal, te komen tot:

         een politieke synthese van de diverse standpunten die door belanghebbenden en de inwoners zijn overgemaakt aan het gemeentebestuur

         de beleidsmatige opvolging van de voortgang van het dossier.

 

Artikel 2:

De werkgroep-Dorpsplein wordt als volgt samengesteld:

         burgemeester

         schepen van openbare werken en mobiliteit

         1 gemeenteraadslid per fractie, aan te duiden door de fractie

         2 medewerkers van de gemeentelijke administratie.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de afvaardiging van de politieke fracties:

         GEMBEL - Open VLD: Herman Ginis

         CD&V: Roos De Backer

         N-VA: Karin Baudemprez

         sp.a: Griet Verhenneman

         Groen: Wouter Fock.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING. TOEKENNING NOODHULP AAN "HONGERSNOOD 1212".

 

Feiten en context

  • Op 14 maart 2017 lanceerde het Consortium 12-12 een gezamenlijke oproep voor de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan, Jemen, Somalië en Nigeria waar extreme honger dreigt. 20 miljoen mensen, waarvan 1,4 miljoen kinderen, lijden aan ernstige ondervoeding en zijn in gevaar. Volgens de Verenigde Naties is dit de ergste humanitaire ramp sinds 1945.

De hongersnood in de Hoorn van Afrika wordt veroorzaakt door gewapende conflicten, klimaatfactoren en extreme armoede.

  • De leden van het consortium 12-12 zijn Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België. Zij zijn aanwezig in de landen en doen al het mogelijke om de bevolking te helpen en te ondersteunen door de distributie van voedsel en drinkwater, medische zorg aan te bieden, de hygiëne te verbeteren, door de kinderen en meest kwetsbaren te beschermen, door de landbouw te versterken...

 

Juridische gronden

  • Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Ieder trekker van een gemeentelijke toelage moet deze gebruiken voor het doel waarvoor zij is toegekend en moet het gebruik ervan rechtvaardigen. Elke beslissing tot verlening van een toelage moet bepalen: de aard, de omvang en de aanwendingsvoorwaarden van de toelage, welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist en de termijnen waarbinnen die verantwoording dient te worden overgelegd.

Ieder verstrekker heeft het recht om ter plaatse de aanwending van de verleende toelage te doen controleren.

  • Artikel 10 uit het gemeenteraadsbesluit van 17 november 2015
    De gemeente richt een noodhulpfonds op voor aanwending in het kader van internationale acties bij grootschalige humanitaire rampen. Jaarlijks wordt 1/6 van het budget hierin gestort, desgevallend aangevuld met niet-opgenomen projectmiddelen.
    De gemeenteraad kan beslissen tot aanwending van de middelen in het noodhulpfonds o.a. ter versterking van lokale acties in dit kader.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

64900000/0160

1419/001/001/001/001

€ 3000

€ 3000

€ 500

 

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad kent een gemeentelijke toelage van 500 euro toe aan de campagne "hongersnood 12-12".

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 april 2017

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

 

  • Raadslid Griet Verhenneman wijst op de populariteit van de roze afvalzakken die naar het containerpark worden gebracht. Ze vraagt of er een huis-aan-huisinzameling van deze afvalzakken mogelijk is.
  • Raadslid Roos De Backer antwoordt dat er binnenkort een evaluatie gebeurt van het proefproject van de huis-aan-huisinzameling van roze zakken in enkele gemeenten. Dit is nu de 4e maand bezig en schijnt goed te gaan. De kans is groot dat de roze zakken binnenkort overal worden opgehaald. Dat zal echter nog zeker een jaar duren. Zo'n huis-aan-huisinzameling kost veel geld.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn vraagt naar de stand van zaken van het nieuwe reglement over de meergezinswoningen.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat op dit moment de interne voorbereiding nog bezig is. Er is een informele bespreking geweest met het Vlaamse Gewest en met de provincie Vlaams-Brabant. Interleuven begeleidt de gemeente. Er is een vraag tot vrijstelling tot MER-plicht ingediend. Van zodra daar een antwoord op gekomen is, kan een plenaire vergadering worden georganiseerd. Dat is wellicht voor één van de komende weken. De schepen legt uit dat de aanpak van het RUP wat atypisch is: het RUP bepaalt de zones binnen het woongebied waar meergezinswoningen NIET toegelaten zijn. Binnen de woonzones zullen nieuwe meergezinswoningen enkel mogelijk zijn binnen de kernen van Bertem en Leefdaal, niet in Korbeek-Dijle. Het idee is ontstaan na contact met de gemeente Boechout, waar een schepen en oud-parlementslid van Groen een delegatie van onze gemeente had uitgenodigd. De uitgangspunten van het RUP komen overeen met de nieuwe Visienota Ruimte van de provincie Vlaams-Brabant. De schepen kondigt een grondige toelichting aan in de gemeenteraad.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn verwijst naar het collegebesluit over het raamcontract voor asfalteringswerken en meer bepaald naar de prioriteitenlijst van straten die als eerste geasfalteerd moeten worden. J. Fonteyn stelt dat er in de lijst een aantal straten in de schoolomgeving van De Waaier ontbreken; deze straten zijn er slecht aan toe.
  • Schepen Morris antwoordt aan het raadslid dat het hier om een nieuw lijstje gaat. De straten waar het raadslid naar verwijst, zijn al toegewezen in een vorige opdracht. De aannemer moet die werken uitvoeren na oplevering van het Corbie-project.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn vraagt naar de opmaak van een rooilijnplan voor Den Tomme.
  • Schepen Marc Morris bevestigt dat het rooilijnplan nagenoeg klaar is. Er is al samengezeten met de bewoners. Volgens de schepen vielen de bemerkingen nogal mee, zoals "Kan mijn haag blijven staan?". Er is wel nog een stukje dat aan het rooilijnplan moet worden toegevoegd; de ontwerper is dit aan het finaliseren.
    Er is ook samengezeten met Infrax, Aquafin en Kortenberg i.v.m. de afwatering. Het rooilijnplan is een absolute voorwaarde vooraleer we werken kunnen uitvoeren. De wegen zijn immers allemaal nog privé.

 

  • Raadslid Leonard Vranckx vraagt of er nog nieuws is i.v.m. het huis dat onderstut is in de Bosstraat.
  • Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat deze woning onbewoonbaar is verklaard. Het bestuur heeft aan een deskundige gevraagd op welke manier we hier een oplossing voor kunnen bieden. Hier speelt een discussie tussen verzekeringsmaatschappijen. De burgemeester hoopt duidelijkheid te kunnen geven in de loop van de volgende maand.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.