NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 28 januari 2025

Van 20 uur tot 20.30 uur

 

Aanwezig:

Aangewezen-burgemeester:  Joël Vander Elst

Schepenen:  Joery Verhoeven, Tom Philips, Marc Morris, Mathias Haesaerts

Raadsleden:  Ludo Croonenberghs, Jan De Keyzer, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Hans Neckebrouck, Jurgen Gyns, Merel Van Neck, Elsie Vander Hulst, Joke Himpens, Jozef Van Cortenberg, Jana Vanden Plas, Karolien Schoenaerts

Voorzitter:  Albert Mees

Algemeen directeur:  Bart Devisch

 

Verontschuldigd:

Schepen:  Iris De Smet

Raadsleden:  Yvette Laes, Jimmy Geyns

 


Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

ZITTINGEN GEMEENTERAAD. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
  • Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
    De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
  • Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
    Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

        Notulen van de zitting van 17 december 2024.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 17 december 2024 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IGO DIV VAN 21 MAART 2025 TOT BEPALING VAN DE AFGEVAARDIGDE EN VASTSTELLING VAN DIENS MANDAAT EN TOT AANDUIDING VAN DE VERTEGENWOORDIGERS IN DE BESTUURSORGANEN VAN IGO DIV EN DAARUIT VOORTVLOEIEND DE BENOEMING VAN VERTEGENWOORDIGERS VOOR IGO-W VZW.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO.

        Op 21 maart 2025 om 18.30 uur wordt een bijzondere algemene vergadering van IGO div gehouden met volgende agendapunten:
1. Goedkeuring verslag AV 20/12/2024
2. Goedkeuring code van goed bestuur
3. Goedkeuring deontologische code
4. Benoeming van de leden van de Raad van Bestuur van IGO div
a. Benoeming van de stemgerechtigde bestuurders van de (clusters van) van gemeenten (15 bestuurders)
b. Benoeming van de bestuurders met raadgevende stem (maximaal 5 bestuurders)
c. Benoeming van de deskundigen (maximaal 5 deskundigen)
5. Benoeming van de leden van het Algemeen Comité van IGO div
6. Benoeming van de leden van de Raad van Bestuur van IGO-W vzw
7. Varia

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Statuten van IGO, goedgekeurd door de algemene vergadering van 17 december 2021.

 

Argumentatie

Met betrekking tot de mandaten voor IGO div:

Artikel 447 van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van één van de andere organen.

 

Artikel 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.  Een deelnemer kan haar vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering door de bevoegde raad van de deelnemer gebeuren.

 

Artikel 16 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO bepaalt dat de vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, door de algemene vergadering benoemd en door haar afzetbaar. De raad van bestuur telt 15 leden met volgende verdeling van de mandaten:

        Eén bestuurder voor Aarschot.

        Eén bestuurder voor Tienen.

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Rotselaar/Begijnendijk.

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Tremelo/Keerbergen

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Haacht/Boortmeerbeek

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Herent/Kortenberg

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Tervuren/Huldenberg/ Overijse/Hoeilaart

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bertem/Oud-Heverlee

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bierbeek/Boutersem

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Lubbeek/Holsbeek

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Hoegaarden/Landen

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Zoutleeuw/Linter

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Geetbets/Kortenaken/Glabbeek

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bekkevoort/Tielt-Winge

        Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Diest/Scherpenheuvel-Zichem

 

Enkel natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur. Maximaal twee derden van de leden van de raad van bestuur zijn van hetzelfde geslacht. Indien het totaal van de door de gemeenten voorgedragen kandidaten niet beantwoordt aan deze voorwaarde, worden de voordrachten gerangschikt in volgorde van de datum van voordracht van de gemeenteraad. Voor de kandidaten die voorgedragen worden door meer dan één gemeente, geldt de datum van de voordracht door de gemeenteraad waarvan zij zelf deel uitmaken. De kandidaten die het maximum van twee derden van hetzelfde geslacht overschrijden, en die als laatsten zijn voorgedragen door hun gemeenteraad, worden niet aanvaard. De gemeenten die behoren tot de groep waaruit deze kandidaat is voorgedragen, worden verzocht een kandidaat van het andere geslacht voor te dragen.

 

Artikel 18 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO bepaalt dat iedere deelnemende gemeente het recht heeft, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op de lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en deze aanduiding voor te leggen aan de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na algehele vernieuwing van de gemeenteraden. Zoals omschreven in artikel 18 van de statuten bepaalt de algemene vergadering de mandaten op basis van de geldende voorwaarden.

 

Artikel 442, §1, 1° van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur en artikel 31 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO, bepalen dat een algemeen comité opgericht kan worden dat de verbinding tussen de raad van bestuur en de algemene vergadering vormt. Elke deelnemer heeft 1 lid in het algemeen comité. Voor elke gemeente is de schepen verantwoordelijk voor welzijn/lokaal sociaal beleid, de schepen verantwoordelijk voor omgeving óf een door hen aangeduide vertegenwoordiger, verkozene of ambtenaar, lid. Voor de OCMW’s en andere leden van de vereniging wordt het lid van het algemeen comité bij geheime stemming benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers. De voorzitter en de ondervoorzitters van de raad van bestuur maken ambtshalve deel uit van het algemeen comité.

 

Artikel 21 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO bepaalt dat het mandaat van bestuurder zes jaar duurt en eindigt na de algemene vergadering die overgaat tot vernieuwing van de raad van bestuur binnen de eerste 3 maanden van het jaar volgend op de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

 

Met betrekking tot de mandaten voor IGO-W vzw:

De samenwerkingsovereenkomst die gesloten werd tussen IGO div en IGO-W vzw is van toepassing. Daarin staan de modaliteiten van samenwerking tussen IGO div en IGO-W vzw beschreven en waaruit blijkt dat IGO div en IGO-W vzw op financieel, economisch, organisatorisch en bestuurlijk vlak nauw met elkaar verbonden zijn en waarbij IGO-W vzw onder controle van IGO div staat. 

 

De statuten van IGO-W vzw zijn van toepassing, waarin bepaald wordt dat de raad van bestuur van IGO-W vzw bestaat uit minstens twee derden van de bestuurders van de kandidaten voorgedragen door IGO div en gelet op de beslissing van de Raad van Bestuur van IGO div dd. 19/4/2024 om de stemgerechtigde bestuurders van IGO div voor te dragen als leden van de Raad van Bestuur van IGO-W vzw en de mandaten te vernieuwen bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden en de vernieuwing van de bestuursorganen van IGO div.        

Het college van burgemeester en schepenen stelt Yvette Laes voor als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IGO div. Mevrouw Joke Himpens wordt voorgesteld als plaatsvervanger. Mevrouw Iris De Smet wordt voorgesteld als lid van de raad van bestuur en het algemeen comité. Voor deze laatste wordt mevrouw Diane Vander Elst voorgesteld als plaatsvervanger.

 

 

Bijlagen

        20250321_AV_Agenda_IGO_div

        IGO_Code_Goed_Bestuur

        IGO_Deontologische_Code

        Regio_Oost_Brabant_Inwonersaantallen

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Voordracht vertegenwoordiger algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht vertegenwoordiger raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht vertegenwoordiger algemeen comité

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger algemeen comité

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 21 maart 2025 van de intergemeentelijke vereniging IGO wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2: Mandaatbepaling BAV

De gemeenteraad besluit mevrouw Yvette Laes voor te dragen als afgevaardigde voor de buitengewone algemene vergadering van 21 maart 2025. Mevrouw Yvette Laes krijgt het mandaat de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering goed te keuren.

 

Mevrouw Yvette Laes zal de gemeente vertegenwoordigen voor de hele legislatuur.

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad gebeuren.

 

Mevrouw Joke Himpens wordt voorgedragen als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

Artikel 3: Mandaatbepaling voor stemming BAV

Aan de afgevaardigde van de gemeente wordt een bijzonder mandaat toegekend om de voorgestelde beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGO van 21 maart 2025 te stemmen.

 

Artikel 4: Vertegenwoordigers clusters

Mevrouw Iris De Smet wordt voorgedragen als stemgerechtigd vertegenwoordiger van de cluster van gemeenten Bertem/Oud-Heverlee in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGO tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad. Het al dan niet zetelen in de raad van bestuur van de voorgedragen kandidaat is voorwaardelijk en afhankelijk van afspraken die op clusterniveau worden gemaakt.

 

De vertegenwoordiger die aldus voorgedragen wordt, wordt eveneens voorgedragen als bestuurder van IGO-W vzw.

 

Artikel 5: Algemeen Comité

Mevrouw Iris De Smet, schepen van sociale zaken, wordt voorgedragen als lid van het algemeen comité van de intergemeentelijke vereniging IGO. Het voorgedragen mandaat loopt vanaf de aanstelling tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Mevrouw Diane Vander Elst wordt voorgedragen als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER EN DIENS PLAATSVERVANGER VOOR DE ALGEMENE VERGADERING VAN ECOWERF.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 9 december 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 26 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 20 december 2023.

 

Argumentatie

Er moet voor de algemene vergaderingen van EcoWerf voor de periode van de nieuwe legislatuur een gemeenteraadslid als vertegenwoordiger van de gemeente aangeduid worden, alsook een plaatsvervanger.

 

Het college van burgemeester en schepenen draagt mevrouw Elsie Vander Hulst voor als veregenwoordiger op de algemene vergadering van EcoWerf. De heer Hans Neckebrouck wordt voorgedragen al plaatsvervanger.

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Mevrouw Elsie Vander Hulst, Oude Baan 64, 3060 Bertem, elsie.vanderhulst@bertem.be wordt aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant;

 

Artikel 2:

De heer Hans Neckebrouck, Nijvelsebaan 107, 3060 Korbeek-Dijle, hans.neckebrouck@bertem.be wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van EcoWerf.

 

Artikel 3:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

        de gemeentelijke afgevaardigde

        EcoWerf, t.a.v. managementassistent Ann Verloo.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VASTSTELLING VAN HET MANDAAT VAN DE VERTEGENWOORDIGER VAN DE GEMEENTE VOOR DE ALGEMENE VERGADERING VAN ECOWERF VAN 26 MAART 2025.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 9 december 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 26 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

        Op 9 december 2024 kwam de uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 26 maart 2025 en met bijhorende agenda en bijlagen.

        Aanstelling bureau van de bijzondere algemene vergadering

        Goedkeuring verslag van de buitengewone en bijzondere algemene vergadering van 20 november 2024

        Benoeming van de bestuurders van EcoWerf voor een periode van zes jaar

        Benoeming van de bestuurders met raadgevende stem voor een periode van zes jaar

        Benoeming van de vertegenwoordiger en plaatsvervanger(s) voor het algemeen comité van EcoWerf

        Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van heden voorafgaand zijn mevrouw Elsie Vander Hulst en meneer Hans Neckebrouck aangesteld als vaste vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van EcoWerf.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, waaronder artikel 41 en 432.

        De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 20 december 2023.

 

 

Bijlagen

        Agenda en bijlagen

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

Mevrouw Elsie Vander Hulst wordt gemandateerd om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant van 26 maart 2025 goed te keuren

 

Artikel 2:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

        de gemeentelijke afgevaardigde

        EcoWerf, t.a.v. managementassistent Ann Verloo.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VAN EEN BESTUURDER VOOR DE RAAD VAN BESTUUR VAN ECOWERF.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 9 december 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 26 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

 

Juridische gronden

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur
In de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen worden de leden van de raad van bestuur, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximaal vijftien. De leden van de raad van bestuur worden benoemd op voordracht van de deelnemers. Niemand kan gelijktijdig mandaten uitoefenen in de uitvoerende organen van meer dan drie dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen.

        Artikel 445 van het decreet lokaal bestuur
In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar dat volgt op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, op voorwaarde dat de raden van de deelnemende besturen die de voordracht moeten doen, al in hun nieuwe samenstelling vergaderd hebben.

        Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van een van de andere organen.

        De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 20 december 2023.

 

Argumentatie

Aangezien er binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de gemeenteraadsverkiezingen een algemene vergadering wordt bijeengeroepen waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, moet er een bestuurder voor de gemeente afgevaardigd worden voor een periode van zes jaar.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt Joery Verhoeven voor als vertegenwoordiger bij de Raad van Bestuur van EcoWerf.

 

 

Bijlagen

        Statuten EcoWerf

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Joery Verhoeven, Tervuursesteenweg 448, 3060 Bertem, joery.verhoeven@bertem.be wordt voorgesteld als bestuurder van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant. Het al dan niet zetelen in de raad van bestuur van de voorgedragen kandidaat is voorwaardelijk en afhankelijk van afspraken die op clusterniveau worden gemaakt.

 

Artikel 2:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

        de gemeentelijke afgevaardigde

        EcoWerf, t.a.v. managementassistent Ann Verloo.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANSTELLING VAN EEN VERTEGENWOORDIGER EN DIENS PLAATSVERVANGER VOOR HET ALGEMEEN COMITÉ VAN ECOWERF.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 9 december 2024 voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf van 26 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 442, §1, 1° van het decreet lokaal bestuur
In elke dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging kan een algemeen comité worden opgericht om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

        Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur
De leden van de regionale bestuurscomités, het algemeen comité en de adviescomités van de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen worden, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers. Zij ontvangen geen vergoeding onder welke vorm dan ook voor hun prestaties in dat comité.

        De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 20 december 2023.

 

Argumentatie

Voor het algemeen comité van EcoWerf voor de periode van de nieuwe legislatuur moet de schepen van omgeving als vertegenwoordiger van de gemeente worden aangeduid, alsook één of meerdere plaatsvervangers. Deze laatste kunnen zowel mandataris of ambtenaar zijn.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de heer Joery Verhoeven voor als vertegenwoordiger bij het algemeen comité van EcoWerf. Mevrouw Diane Vander Elst wordt voorgedragen als plaatsvervanger.

 

 

Bijlagen

        Statuten EcoWerf

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Joery Verhoeven, Tervuursesteenweg 448, 3060 Bertem, joery.verhoeven@bertem.be wordt aangesteld als vertegenwoordiger voor het algemeen comité van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Artikel 2:

Mevrouw Diane Vander Elst, Dorpstraat 340, 3061 Leefdaal, diane.vanderelst@bertem.be  wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor het algemeen comité van EcoWerf.

 

Artikel 3:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

        de gemeentelijke afgevaardigde

        EcoWerf, t.a.v. managementassistent Ann Verloo.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS BEKKENBESTUUR DIJLE-ZENNEBEKKEN.

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken, van 6 januari met de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan gemeente Bertem deel uitmaakt.

 

Feiten en context

        De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) coördineert het integraal waterbeleid op Vlaams niveau. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op lokaal niveau. Voor het integraal waterbeleid is Vlaanderen opgedeeld in 11 bekkens. De gemeente Bertem maakt deel uit van het Dijle-Zennebekken.

        Het bekkenbestuur heeft tot taak:
1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
6° advies te verlenen over:
a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

 

Juridische gronden

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur

Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het nieuwe ‘Waterwetboek’)
Dit decreet regelt het integraal waterbeleid in Vlaanderen evenals de samenstelling en de werking van de bekkenbesturen.

        Besluit van de Vlaamse regering van 9 september 2005 betreffende de geografische indeling van watersystemen en de organisatie van het integraal waterbeleid in uitvoering van Titel I van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid

 

Argumentatie

Het decreet Integraal Waterbeleid bepaalt de minimale samenstelling van een bekkenbestuur. Elke gemeente, waarvan het grondgebied geheel of gedeeltelijk deel uitmaakt van het bekken, heeft een vertegenwoordiger in het bekkenbestuur. De provinciegouverneur, als voorzitter van het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken, verzoekt de gemeenteraad van Bertem om voor de gemeente Bertem een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor het bekkenbestuur. Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...). In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht (nav het MEP-decreet). Zij worden aangeduid voor de periode van de nieuwe legislatuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de heer Joël Vander Elst voor als effectlief lid van de algemene vergadering. De heer Joery Verhoeven wordt voorgedragen als zijn plaatsvervanger.

 

 

Bijlagen

        E-mail van 6 januari 2025 met betrekking tot de aanduiding van een vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de deelname van de gemeente in het Dijle-Zennebekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Artikel 2:

De heer Joël Vander Elst, burgemeester en bevoegd voor onder meer erosie en waterlopen,  wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken.

 

Artikel 3:

De heer Joery Verhoeven, schepen van onder meer milieu, wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in het bekkenbestuur van het Dijle-Zennebekken.

 

Artikel 4:

Het antwoordformulier wordt digitaal ingevuld en verzonden via de ontvangen link.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDE EN PLAATSVERVANGEND AFGEVAARDIGDE ALGEMENE VERGADERING DE CV VLAAMSE MAATSCHAPPIJ VOOR WATERVOORZIENING (DE WATERGROEP).

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van De Watergroep van 4 december 2024 in verband met de vertegenwoordigers in de aandeelhoudersbesturen en algemene vergadering van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep)

 

Feiten en context

        De algemene vergadering is het hoogste orgaan binnen De Watergroep. Zij vergadert één keer per jaar op een centrale locatie in Vlaanderen. De algemene vergadering staat in voor de goedkeuring van de jaarrekening, de aanstelling van de revisoren, de benoeming van bestuurders en de vaststelling of wijziging van de statuten van De Watergroep. Elke vennoot mag zich hoogstens door één afgevaardigde laten vertegenwoordigen.

 

Juridische gronden

        Decreet van 28 juni 1983 houdende oprichting van de instelling Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

        Titel III van de statuten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, laatst gewijzigd op 8 december 2017

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet voor de algemene vergaderingen van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep) een afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde aanduiden. Deze personen hoeven geen lid van de gemeenteraad te zijn. Zij worden aangeduid voor de periode van de nieuwe legislatuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt Joery Verhoeven voor als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Watergroep. Merel Van Neck wordt voorgesteld als zijn plaatsvervanger.

 

 

Bijlagen

        E-mail van 4 december 2024

        Statuten van de Watergroep

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Joery Verhoeven wordt aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep).

 

Artikel 2:

Mevrouw Merel Van Neck wordt aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep).

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER AANDEELHOUDERSBESTUUR DRINKWATER CV VLAAMSE MAATSCHAPPIJ VOOR WATERVOORZIENING (DE WATERGROEP).

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van De Watergroep van 4 december 2024 in verband met de vertegenwoordigers in de aandeelhoudersbesturen en algemene vergadering van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep)

 

Feiten en context

        De Watergroep heeft één aandeelhoudersbestuur voor de drinkwaterdiensten en één aandeelhoudersbestuur voor de rioolwaterdiensten. Deze aandeelhoudersbesturen adviseren de raad van bestuur rond verschillende thema’s: investeringsprogramma, tarieven, budget, jaarrekeningen, statutenwijzigingen en strategische dossiers.

        De leden van de aandeelhoudersbesturen worden aangeduid door de gemeentelijke en provinciale vennoten van de betrokken waterdienst, waarbij elke vennoot het recht heeft één vertegenwoordiger aan te duiden.

 

Juridische gronden

        Decreet van 28 juni 1983 houdende oprichting van de instelling Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

        Titel VI van de statuten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, laatst gewijzigd op 8 december 2017

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad mag voor het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep) een vertegenwoordiger aanduiden. Deze persoon moet gemeenteraadslid zijn. De leden van de aandeelhoudersbesturen worden aangeduid voor een periode van 6 jaar en zijn herbenoembaar.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt Joël Vander Elst voor als vertegenwoordiger bij het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst van De Watergroep.

 

 

Bijlagen

        E-mail van 4 december 2024

        Statuten van de Watergroep

        Huishoudelijk reglement

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Joël Vander Elst wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep).

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDE BIJ TOERISME VLAAMS-BRABANT VZW.

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 19 december 2024 over de aanduiding van een nieuwe vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Toerisme Vlaams-Brabant.

 

Feiten en context

        Toerisme Vlaams-Brabant vzw is het overkoepelend en coördinerend orgaan voor het toerismebeleid op provinciaal niveau waarin de provincie Vlaams-Brabant, Toerisme Vlaanderen, de gemeenten en de bovenlokale toeristisch-recreatieve organisaties participeren.

        Toerisme Vlaams-Brabant heeft als doel het toeristisch beleid voor de provincie Vlaams-Brabant te ontwikkelen en uit te voeren. De promotie en de vermarkting van het toeristisch-recreatief aanbod in de twee groene regio’s Hageland en Groene Gordel én in kunststad Leuven staan voorop.

        De gemeente Bertem is aangesloten bij Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

        Op 6 mei 2025 is er een algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant gepland, waarvoor een vertegenwoordiger moet worden aangeduid.

 

Juridische gronden

        Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.

        Statuten van Toeristisme Vlaams-Brabant v.z.w., gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 2 september 2011
De gemeente Bertem heeft recht op één afgevaardigde in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.
De raad van bestuur bestaat uit vijf vertegenwoordigers van de provincieraad van Vlaams-Brabant, vijf vertegenwoordigers van de andere leden, de gedeputeerde voor toerisme, het diensthoofd van de dienst toerisme, de directeur van de directie recreatie. De bestuurders worden aangesteld door de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur en overeenkomstig de bepalingen van het huishoudelijk reglement.
De gemeente Bertem kan, indien het wenst, een vertegenwoordiger voordragen als kandidaat voor het bestuursorgaan.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 

Adviezen

        Toerisme Vlaams-Brabant vzw adviseert om de schepen bevoegd voor toerisme aan te duiden als gemeentelijke afgevaardigde.

 

Argumentatie

Het college stelt Joery Verhoeven, schepen van toerisme, voor als vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant.

 

 

Bijlagen

        E-mail van 19 december 2024

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Joery Verhoeven wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Bertem in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS WOONTROTS.

 

Voorgeschiedenis

        Brief van Woontrots bv van 28 november 2024 met betrekking tot de vertegenwoordiging binnen de organen van Woontrots bv.

 

Feiten en context

        Woontrots is een Woonmaatschappij, erkend door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

 

Juridische gronden

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Statuten van Woontrots bv

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen draagt Mathias Haesaerts voor als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.

Marc Morris wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur. Iris De Smet wordt voorgedragen als tweede kandidaat voor de raad van bestuur in het kader van het genderevenwicht.

 

 

Bijlagen

        Brief van 28 november 2024

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht Marc Morris - raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht Iris De Smet - raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Mathias Haesaerts wordt aangeduid als afgevaardigde voor de gemeente Bertem in de algemene vergadering van Woontrots bv.

 

Artikel 2:

Marc Morris wordt aangeduid voor de gemeente Bertem in de raad van bestuur van Woontrots.

Iris De Smet wordt aangeduid als tweede kandidaat voor de raad van bestuur in het kader van het genderevenwicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING HOFHEIDE.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

 

Juridische gronden

        Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

        Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van een van de andere organen.

        Artikel 28 van de statuten van Hofheide, laatst gewijzigd op 26 maart 2019
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Zij worden rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De deelnemers duiden de afgevaardigde aan bij het begin van een nieuwe legislatuur, telkens als de gemeenteraden volledig worden vernieuwd. De aanduiding is geldig voor de volledige duur van de legislatuur of tot deze aanduiding gewijzigd wordt door de deelnemer.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet voor de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Hofheide een gemeenteraadslid als vertegenwoordiger van de gemeente en een gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente aanduiden. Zij worden aangeduid voor de periode van de nieuwe legislatuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt Jana Vanden Plas voor als afgevaardigde op de algemene vergadering van Hofheide. Merel Van Neck wordt voorgesteld als plaatsvervanger.

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Mevrouw Jana Vanden Plas wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem voor de algemene vergaderingen van Hofheide, opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven.

 

Artikel :

Mevrouw Merel Van Neck wordt voor de duur van de legislatuur aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem voor de algemene vergaderingen van Hofheide, opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDER RAAD VAN BESTUUR HOFHEIDE.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Hofheide.

 

Juridische gronden

        Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De gemeenteraadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan niet gebruikmaken van de mogelijkheid, vermeld in het eerste lid.
De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur
In de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen worden de leden van de raad van bestuur, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximaal vijftien. De leden van de raad van bestuur worden benoemd op voordracht van de deelnemers. Niemand kan gelijktijdig mandaten uitoefenen in de uitvoerende organen van meer dan drie dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen.

        Artikel 445 van het decreet lokaal bestuur
In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar dat volgt op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, op voorwaarde dat de raden van de deelnemende besturen die de voordracht moeten doen, al in hun nieuwe samenstelling vergaderd hebben.

        Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van een van de andere organen.

        Artikel 15 van de statuten van Hofheide, laatst gewijzigd op 29 januari 2019
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit 15 stemgerechtigde leden, door de algemene vergadering benoemd op voordracht van de deelnemers. De 15 bestuursmandaten worden verdeeld als volgt: (...) één bestuurder voor de cluster Bertem/Oud-Heverlee (...).

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet voor de raad van bestuur van Hofheide een bestuurder voordragen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt Joël Vander Elst voor als lid van de raad van bestuur van Hofheide.

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Joël Vander Elst, burgemeester, wordt voorgedragen als bestuurder namens de cluster Bertem/Oud-Heverlee in de raad van bestuur van Hofheide, opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven.

Het al dan niet zetelen in de raad van bestuur van de voorgedragen kandidaat is voorwaardelijk en afhankelijk van afspraken die op clusterniveau worden gemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER VRIJETIJDSREGIO.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 25 juni 2019 over de oprichting van projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek.

        Raadsbesluit van 27 augustus 2019 over de aanduiding van vertegenwoordigers van de gemeente Bertem in de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek

 

Juridische gronden

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 404 van het decreet lokaal bestuur
De projectvereniging beschikt uitsluitend over een raad van bestuur. Alleen natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.
De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur, naast de afgevaardigde met raadgevende stem. Iedere gemeente wijst een afgevaardigde aan die deelneemt aan de vergaderingen van de raad van bestuur als lid met raadgevende stem. Die afgevaardigden zijn altijd raadsleden in de betrokken gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen het mandaat als lid van de raad van bestuur vervullen.

        Artikel 407 van het decreet lokaal bestuur
De duur en de wijze van beëindiging van het mandaat van bestuurder worden statutair bepaald. Alle bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In dat geval wijzen de deelnemende gemeenten in de loop van de maand januari die volgt op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan op 1 februari daaropvolgend. Eventueel worden nog bestuurders door de andere deelnemers aangewezen in de loop van de maand die volgt op de installatie van hun eigen raden.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet voor de raad van bestuur twee effectieve vertegenwoordigers en plaatsvervangers aanduiden uit de leden van de gemeenteraad: één stemgerechtigd lid uit de meerderheidspartijen en één lid met raadgevende stem uit de minderheidspartijen.

Zij worden aangeduid voor de periode van de legislatuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen draagt Marc Morris voor als effectief lid van de raad van bestuur. Tom Philips wordt voorgedragen als plaatsvervanger.

 

Vanuit de minderheidspartijen werden Ludo Croonenberghs voor N-VA en Wouter Fock voor Groen voorgedragen. Het college van burgemeester en schepenen doet een voorstel waarbij de grootste fractie het mandaat opneemt voor de eerste 3 jaar (Ludo) en de kleinste fractie het mandaat opneemt voor de laatste 3 jaar van de legislatuur (Wouter).

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht vertegenwoordiger met raadgevende stem

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Marc Morris, schepen, wordt namens de gemeente Bertem voor de hele duur van de legislatuur aangeduid als effectieve afgevaardigde met stemrecht in de raad van bestuur van de projectvereniging “Vrijetijdsregio Druivenstreek”.

 

De heer Tom Philips, schepen, wordt aangeduid als zijn plaatsvervanger.

 

Artikel 2:

De heer Ludo Croonenberghs, raadlid, wordt namens de gemeente Bertem voor de eerste drie jaar van de legislatuur (2025-2027) aangeduid als effectieve afgevaardigde met raadgevende stem in de raad van bestuur van de projectvereniging “Vrijetijdsregio Druivenstreek”.

De heer Wouter Fock, raadlid, wordt namens de gemeente Bertem voor de laatste drie jaar van de legislatuur (2028-2030) aangeduid als effectieve afgevaardigde met raadgevende stem in de raad van bestuur van de projectvereniging “Vrijetijdsregio Druivenstreek”.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGERS NPBW VZW.

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 19 december 2024 van Nationaal Park Brabanse Wouden vzw aangaande de aanduiding van nieuwe vertegenwoordigers

 

Feiten en context

        Het lokaal bestuur Bertem is stichtend lid van de vzw ‘Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen’ opgericht op 21 maart 2024.  Op dezelfde dag ondertekenden we de samenwerkingsovereenkomst Nationaal Park Brabantse Wouden, die onder andere de financiering van het park regelt. 

        De oprichtingsakte en de samenwerkingsovereenkomst, samen gelezen met het regelgevend kader voor de Vlaamse parken, regelen de governance van het Nationaal Park.

 

Juridische gronden

        De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

        Decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2023 tot vaststelling van de algemene erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken.

        Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van het Nationaal Park Vlaanderen ‘Brabantse Wouden’ conform artikel 7 van het decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en de algemene landschapszorg.

        Oprichtingsakte vzw ‘Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen’, verleden voor Meester Bosmans op 21 maart 2024.

 

Argumentatie

Elk van de 12 lokale besturen van de Brabantse Wouden is in de Algemene Vergadering vertegenwoordigd met één vaste stemgerechtigde vertegenwoordiger en één plaatsvervanger (art 14).  Volgens ditzelfde artikel 14 dient het te gaan over een gemandateerd lid.  En zowel vertegenwoordiger als plaatsvervanger dienen gemeenteraadslid te zijn.              
Gelet op de installatie van de nieuwe gemeenteraden bij de lokale besturen is een nieuwe aanwijzing van gemandateerde gemeenteraadsleden aangewezen als vertegenwoordiger én als plaatsvervanger in de Algemene Vergadering.

Elk van de 12 lokale besturen van de Brabantse Wouden kan bovendien één kandidaat bestuurder voordragen om opgenomen te worden in het bestuursorgaan.  Binnen deze lijst van (maximaal) 12 kandidaten zullen 6 bestuurders, die tevens gemeenteraadslid moeten zijn, effectief worden bekrachtigd (artikel 22).  Dit gebeurt door de Algemene Vergadering (artikel 15).  De eerstkomende algemene vergadering die over de bekrachtiging van bestuurders kan beslissen gaat door op 28 februari 2025.

 

De bestuurders hebben een mandaat voor hoogstens 6 jaar, dat -volgens de statuten - afgestemd wordt op de BBC-cyclus (artikel 22).  Uittredende bestuurders zijn herbenoembaar.

Op de algemene vergadering van 28 februari 2025 wordt ook een statutenwijziging voorgesteld waarbij het zesjarige mandaat van bestuurder niet gekoppeld blijft aan de BBC-cyclus, zoals de statuten (artikel 22) heden bepalen, maar aan de start van een nieuwe lokale legislatuur, de zogenaamde installatie van nieuwe gemeenteraden.

 

De statuten voorzien dat de Algemene Vergadering (verder AV), die minstens 4 x per jaar vergadert, de volledige inhoudelijke sturing waarneemt.  De AV is met andere woorden exclusief bevoegd voor de inhoudelijke besluitvorming over de doelstellingen en de projecten van de vzw.  De lokale besturen hebben in deze AV, statutair verankerd, minstens de helft van de stemmen.  Momenteel heeft elk lokaal bestuur 1 stem via één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger.

De statuten voorzien dat het Bestuursorgaan (verder BO), dat frequent vergadert, ertoe gehouden is te werken binnen het inhoudelijke en budgettaire kader dat door de Algemene Vergadering wordt uitgezet voor de inhoudelijke doelstellingen en projecten.  Het BO wordt beperkt tot 12 bestuurders waarvan 6 bestuurders namens de lokale besturen.  Elk lokaal bestuur heeft dan ook de mogelijkheid één bestuurder voor te dragen, waarna de Algemene Vergadering van 28 februari 2025 de 6 bestuurders namens de lokale besturen zal aanduiden. 

Volgens het parkendecreet en de statuten dienen de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV én de gemeentelijke bestuurders in het BO gemeenteraadsleden te zijn. 

De ambtelijke vertegenwoordiging van ons lokaal bestuur binnen de Brabantse Wouden verloopt via een omvangrijke beheerstructuur met themagroepen en een initiatiefgroep.

De installatie van nieuwe gemeenteraden in december 2024 geeft aanleiding tot een nieuwe mandatering van vertegenwoordigers en plaatsvervangers binnen de algemene vergadering en een (eventuele) nieuwe voordracht van een kandidaat bestuurder voor het bestuursorgaan van de vzw Nationaal Park Brabantse Wouden vzw.

De koppeling van de 6 jarige periodes voor het mandaat van bestuurders in de statuten (art 22) is in de praktijk weinig doordacht.  De statuten bepalen dat “het mandaat van een bestuurder eindigt wanneer een bestuurder gedurende één jaar niet heeft deelgenomen aan de vergaderingen van het Bestuursorgaan, alsook door het verstrijken van het mandaat of door overlijden, door vrijwillig ontslag, door afzetting door de Algemene Vergadering, zodra een lid de hoedanigheid verliest of niet meer voldoet aan de voorwaarden krachtens dewelke deze persoon als bestuurder werd aanvaard.  Tot die voorwaarden behoort alleszins dat de bestuurder gemeenteraadslid moet zijn.  Het lijkt aanvullend ook aangewezen dat de bestuurder het mandaat behoudt van de gemeente die hem heeft voorgedragen.  Het is dan ook werkzamer en opportuner de zesjarige periode te koppelen aan de legislatuur van de gemeenteraden in plaats van aan de BBC-cyclus.

Met voorliggend besluit wordt de gemeenteraad dan ook verzocht :

        Een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger, beiden gemeenteraadsleden, af te vaardigen voor de Algemene Vergadering.

        (Eventueel) een gemeenteraadslid als kandidaat bestuurder voor te dragen voor het Bestuursorgaan, te bekrachtigen door de Algemene Vergadering van 28 februari 2025.

        Een beperkte wijziging van de statuten goed te keuren die eveneens zal voorliggen op de Algemene Vergadering van 28 februari 2025.met als oogmerk het mandaat van bestuurders de legislatuur van de gemeenteraad te laten volgen en niet de BBC-cyclus.  Dit via de vervanging van één zin binnen artikel 22, in casu “Alle bestuurders hebben een mandaat voor hoogstens 6 jaar dat afgestemd wordt op de BBC-cyclus van de gemeenten” te vervangen door “Alle bestuurders hebben een mandaat voor hoogstens 6 jaar dat afgestemd wordt op de legislatuur van de gemeenteraden 

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de heer Tom Philips voor als effectlief lid van de algemene vergadering. Mevrouw Iris De Smet wordt aangesteld als plaatsvervangend lid.

De hee Tom Philips wordt voorgedragen als kandidaat-lid van het bestuursorgaan van het NPBW vzw.

 

 

Bijlagen

        E-mail van 19 december 2024

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht  vertegenwoordiger raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Stemming punt statuten

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit de heer Tom Philips aan te stellen als vertegenwoordiger in de algemene vergadering en mevrouw Iris De Smet, aan te stellen als plaatsvervanger in de algemene vergadering van het Nationaal Park Brabantse Wouden vzw.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad besluit de heer Tom Philips voor te dragen als kandidaat bestuurder van het bestuursorgaan van het Nationaal Park Brabantse Wouden vzw.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad besluit het hoger geformuleerde voorstel van statutenwijziging goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VOLMACHTDRAGERS ALGEMENE VERGADERINGEN ZEFIER.

 

Voorgeschiedenis

        Brief van  1 oktober 2024 over de vertegenwoordiging op de algemene vergaderingen van Zefier cvba.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan Zefier cvba.

 

Juridische gronden

        Artikel 180 van de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur

Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikelen 25 en 27 van de statuten van de cvba Zefier

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen draagt Tom Philips voor als volmachtdrager voor de algemene vergadering van cv Zefier.

Kris Philips, financieel directeur wordt voorgedragen als plaatsvervanger.

 

 

Bijlagen

        E-mail van 1 oktober 2024

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Tom Philips, schepen, wordt aangeduid als volmachthouder van de gemeente Bertem op alle algemene vergaderingen van Zefier cvba voor de hele legislatuur.

 

Artikel 2:

Kris Philips, financieel directeur, wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachthouder van de gemeente Bertem op alle algemene vergaderingen van Zefier cvba voor de hele legislatuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGERS ALGEMENE VERGADERING RIOBRA.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 7 januari 2025 voor de buitengewone algemene vergadering van Riobra van 12 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.

        Op 12 maart 2025 wordt een buitengewone algemene vergadering van Riobra gehouden met volgend agendapunt:

  1. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Statuten van Riobra, laatst gewijzigd op 29 juni 2023 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 9 augustus 2023.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet voor de algemene vergaderingen van Riobra een gemeenteraadslid als vertegenwoordiger van de gemeente en een gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente aanduiden. Zij worden aangeduid voor de periode van de nieuwe legislatuur.

 

Voor deze vertegenwoordigers gelden er een deel decretale en statutaire onverenigbaarheden. Deze zijn opgesomd in punt twee van de nota omtrent de mandatenwissel en dienen nageleefd te worden.

Vertegenwoordigers op de algemene vergadering mogen niet als kandidaat-lid worden voorgedragen voor het Regionaal Bestuurscomité of voor de Raad van Bestuur.

 

Het college van burgemeester en schepen draagt de heer Jimmy Geyns voor als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van  de opdrachthoudende vereniging Riobra. De heer Jef Van Cortenberg wordt aangeduid als plaatsvervanger.

 

 

Bijlagen

        Brief van 7 januari 2025

        Nota mandatenwissel 2025

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Jimmy Geyns wordt aangeduid als effectieve vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Riobra voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

De heer Jef Van Cortenberg wordt aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Riobra voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslis­singen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vere­niging Riobra, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING VAN DE AGENDA VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 12 MAART 2025 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER EN VOORDRACHT KANDIDAAT-LID VOOR HET REGIONAAL BESTUURSCOMITÉ OOST EN DE RAAD VAN BESTUUR VAN RIOBRA.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 7 januari 2025 voor de buitengewone algemene vergadering van Riobra van 12 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

        Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2025 over de aanstelling van Jimmy Geyns en Jef Van Cortenberg als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Riobra.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.

        Op 12 maart 2025 wordt een buitengewone algemene vergadering van Riobra gehouden met volgend agendapunt:
1. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Statuten van Riobra, laatst gewijzigd op 29 juni 2023 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 9 augustus 2023, waaronder
Artikel 21 stelt dat alle huidige mandaten bij Riobra onmiddellijk vervallen na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan.
Artikel 23 punt 2 stelt dat elke gemeente het recht heeft om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité en het lid met raadgevende stem geen deel uitmaakt van een regionaal bestuurscomité

        Artikel 15 punt 2 stelt dat de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Het is nodig om één en dezelfde kandidaat-bestuurder voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité oost en de raad van bestuur. Ook voor deze positie zijn er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden opgenomen in de nota mandatenwissel (punt 2), dewelke integraal van toepassing zijn.

 

Het college stelt de heer Tom Philips voor als kandidaat-bestuurder van het Regionaal Bestuurscomité Oost en de Raad van Bestuur van de opdrachthoudende vereniging Riobra.

 

 

Bijlagen

        Brief van 7 januari 2025

        Nota mandatenwissel

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Voordracht vertegenwoordiger raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht vertegenwoordiger regionaal bestuurscomité

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra van 12 maart 2025 met als enig agendapunt ‘Statutaire ontslagnemingen / benoemingen’.

 

Artikel 2:

De heer Tom Philips wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité Oost van de opdrachthoudende vereniging Riobra, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 12 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad besluit dezelfde persoon vermeld in artikel 2, zijnde de heer Tom Philips, tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Riobra, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 12 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 12 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen om zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen ge­no­men in de gemeenteraad van heden inzake voormelde arti­kelen.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen is gelast met de uitvoering van voormelde beslis­singen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vere­niging Riobra, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGERS ALGEMENE VERGADERING FLUVIUS ZENNE-DIJLE.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 7 januari 2025 voor de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle van 12 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle.

        Op 24 maart 2025 wordt een buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle gehouden met volgend agendapunt:

  1. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Statuten van Fluvius Zenne-Dijle.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet voor de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle een gemeenteraadslid als vertegenwoordiger van de gemeente en een gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente aanduiden. Zij worden aangeduid voor de periode van de nieuwe legislatuur.

 

Voor deze vertegenwoordigers gelden er een deel decretale en statutaire onverenigbaarheden. Deze zijn opgesomd in punt twee van de nota omtrent de mandatenwissel en dienen nageleefd te worden.

Vertegenwoordigers op de algemene vergadering mogen niet als kandidaat-lid worden voorgedragen voor het Regionaal Bestuurscomité of voor de Raad van Bestuur.

 

Het college stelt de heer Jimmy Geyns voor als vertegenwoordiger van de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle. Mevrouw Elsie Vander Hulst wordt voorgesteld als plaatsvervanger.

 

 

Bijlagen

        Brief van 7 januari 2025

        Nota mandatenwissel 2025

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De heer Jimmy Geyns wordt aangeduid als effectieve vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2:

Mevrouw Elsie Vander Hulst wordt aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zennee-Dijle voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslis­singen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vere­niging Riobra, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING VAN DE AGENDA VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 24 MAART 2025 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER EN VOORDRACHT KANDIDAAT-LID VOOR HET REGIONAAL BESTUURSCOMITÉ OOST EN DE RAAD VAN BESTUUR VAN FLUVIUS ZENNE-DIJLE.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 7 januari 2025 voor de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle van 24 maart 2025, met bijhorende agenda en bijlagen.

        Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2025 over de aanstelling van Jimmy Geyns en Elsie Vander Hulst als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Fluvius Zenne-Dijle.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle.

        Op 24 maart 2025 wordt een buitengewone algemene vergadering van Fluvius Zenne-Dijle gehouden met volgend agendapunt:
1. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Statuten van Fluvius Zenne-Dijle, waaronder
Artikel 18 stelt dat alle huidige mandaten bij Fluvius Zenne-Dijle onmiddellijk vervallen na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan.
Artikel 17 punt 2 stelt dat elke gemeente het recht heeft om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité en het lid met raadgevende stem geen deel uitmaakt van een regionaal bestuurscomité
Artikel 12 punt 2 stelt dat de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 24 maart 2025 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Het is nodig om één en dezelfde kandidaat-bestuurder voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité Leuven en de raad van bestuur. Ook voor deze positie zijn er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden opgenomen in de nota mandatenwissel (punt 2), dewelke integraal van toepassing zijn.

 

Het college stelt de heer Jef Van Cortenberg voor al kandidaat-bestuurder van het Regionaal Bestuurscomité Leuven en de Raad van Bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle.

 

 

Bijlagen

        Brief van 7 januari 2025

        Nota mandatenwissel

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Voordracht vertegenwoordiger raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht vertegenwoordig regionaal bestuurscomité

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle van 24 maart 2025 met als enig agendapunt ‘Statutaire ontslagnemingen / benoemingen’.

 

Artikel 2:

De heer Jef Van Cortenberg wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité Leuven van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 24 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad besluit dezelfde persoon vermeld in artikel 2, zijnde de heer Jef Van Cortenberg, tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle, voor een duur van zes jaar, vanaf de Buitengewone Algemene Vergadering van 24 maart 2025 tot aan de eerste (Buitengewone) Algemene Vergadering in het jaar 2031. 

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle op 24 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen om zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen ge­no­men in de gemeenteraad van heden inzake voormelde arti­kelen.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen is gelast met de uitvoering van voormelde beslis­singen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vere­niging Riobra, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER EN PLAATSVERVANGEND GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING INTERLEUVEN.

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 22 oktober 2024 met betrekking tot vertegenwoordiger van Interleuven

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Statuten van Interleuven, laatst gewijzigd op 21 juni 2023

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet voor de algemene vergaderingen van Interleuven een gemeenteraadslid als vertegenwoordiger van de gemeente en een gemeenteraadslid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente aanduiden. Zij worden aangeduid voor de periode van de nieuwe legislatuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen draagt de heer Jan De Keyzer voor als vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven. Mevrouw Diane Vander Elst wordt voorgedragen als plaatsvervanger.

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Jan De Keyzer wordt tot het einde van de legislatuur aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem voor de algemene vergaderingen van Interleuven.

 

Artikel 2:

Diane Vander Elst wordt tot het einde van de legislatuur aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem voor de algemene vergaderingen van Interleuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. VOORDRACHT BESTUURDER RAAD VAN BESTUUR INTERLEUVEN.

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van 22 oktober 2024 met betrekking tot de vertegenwoordiging in de raad van bestuur van Interleuven

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.

        Interleuven is een intergemeentelijke vereniging die werkt op volgende beleidsdomeinen: ruimtelijke ordening, openbare werken, grond- en pandenbeleid, economische en sociale ontwikkeling, intergemeentelijke preventiedienst, intergemeentelijke milieudienst.

 

Juridische gronden

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur
In de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen worden de leden van de raad van bestuur, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximaal vijftien. De leden van de raad van bestuur worden benoemd op voordracht van de deelnemers. Niemand kan gelijktijdig mandaten uitoefenen in de uitvoerende organen van meer dan drie dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen.

        Artikel 445 van het decreet lokaal bestuur
In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar dat volgt op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, op voorwaarde dat de raden van de deelnemende besturen die de voordracht moeten doen, al in hun nieuwe samenstelling vergaderd hebben.

        Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur
Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van een van de andere organen.

        Artikel 18 van de statuten van Interleuven, laatst gewijzigd op 18 januari 2023
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, op voordracht van de gemeentelijke deelnemers benoemd door de algemene vergadering en door haar afzetbaar. Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt vijftien. Er is één bestuurder voorzien voor de cluster van gemeenten Bertem/Oud-Heverlee.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen stelt Joël Vander Elst voor als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van Interleuven.

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Joël Vander Elst wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van de cluster van gemeenten Bertem/Oud-Heverlee in de raad van bestuur van de dienstverlenende vereniging Interleuven.

Het al dan niet zetelen in de raad van bestuur van de voorgedragen kandidaat is voorwaardelijk en afhankelijk van afspraken die op clusterniveau worden gemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGEN. VERTEGENWOORDIGING IN DE VERVOERREGIORAAD.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2018 over de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.

        Besluit van de Vlaamse regering van 21 december 2018 over de goedkeuring van het ontwerp van decreet betreffende de basisbereikbaarheid.

        Gemeenteraadsbesluit van 29 januari 2019 met aanduiding van gemeentelijke vertegenwoordigers in de vervoerregioraad Leuven.

        Gemeenteraadsbesluit van 25 augustus 2020 met goedkeuring van de nota OV-plan 2021.

        Gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2023 met goedkeuring synthesenota Duurzaam Scenario.

 

Feiten en context

        De vervoerregioraad is het overlegorgaan van de vervoerregio’s die bij het Decreet Basisbereikbaarheid (26 april 2019) werden gecreëerd en waarbinnen steden en gemeenten samenwerken met de Vlaamse overheid aan de opmaak en uitvoering van de regionale mobiliteitsplannen en de aanpak van de mobiliteitsuitdagingen. Bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 werd de gemeente Bertem ingedeeld in de Vervoerregio Leuven. Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.

        In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Leuven een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 2 mei 2024 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio.

        De aanduiding van de vertegenwoordiging van de gemeente gebeurt door de gemeenteraad. De vereiste voor deze gemandateerde is dat hij/zij kan rapporteren en terugkoppelen over het gemeentelijk mobiliteitsbeleid. Daarnaast staat de gemeentelijke vertegenwoordiger ook in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college en de gemeenteraad. De gemeente kan ook verzoeken om te mogen worden uitgenodigd in de vervoerregioraad van aangrenzende vervoerregio’s. In dat geval dient ook deze vertegenwoordiging te worden vastgelegd.

 

Juridische gronden

        Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 betreffende de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.

        Het Decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019.

 

Argumentatie

        Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid  van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.

        Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college en de gemeenteraad.

 

Besluit

 

Voordracht vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht ambtelijke vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Voordracht ambtelijke plaatsvervanger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

Joël Vander Elst, burgemeester, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Leuven.

 

Artikel 2:

Marc Morris, schepen, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Leuven.

 

Artikel 3:

De gemeentelijke mobiliteitsambtenaar, Filip Delie, wordt aangeduid als ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de vervoerregio Leuven.

 

Artikel 4:

Marieke Cyffers wordt aangeduid als plaatsvervangend  ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente Bertem in de vervoerregio Leuven.

 

Artikel 3:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het secretariaat van de vervoerregioraad via vervoerregio.leuven@vlaanderen.be

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING PRINCIPIËLE BESLISSING TOT AANKOOP VAN ZAAL EN WONING "ONS HUIS".

 

Voorgeschiedenis

        In de loop van 2023 gaven zowel de kerkfabriek Sint-Pietersbanden (eigenaar van het pleintje in de Vossenstraat) als het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen (eigenaar van de zaal en de woning "Ons Huis") de intentie te kennen voormelde eigendommen te willen verkopen.

        De gemeente liet haar interesse blijken in deze eigendommen en bereikte met de kerkfabriek Sint-Pietersbanden een akkoord voor een minnelijke aankoop. In uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2024 verwierf de gemeente inmiddels de eigendom van het pleintje in de Vossenstraat (een perceel van 6a66ca gekadastreerd in eerste afdeling, sectie C, nr. 0256B P0000).

        Ingevolge bespreking op het college van 24 juni 2024 bracht de gemeente een bod uit van € 498.000 op de zaal en woning Ons Huis, doch het Vicariaat ging niet in op dit voorstel.

 

Feiten en context

        Het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen lanceerde in het najaar van 2024 een openbare procedure voor de verkoop van haar eigendommen via het vastgoedkantoor ERA Vandendries uit Leuven aan een ingestelde verkoopprijs van € 530.000 voor beide eigendommen samen.

        Landmeetkantoor Artois bvba uit Herent schatte in opdracht van het Vicariaat de vrije verkoopwaarde van de eigendommen op € 536.300 (schattingsverslag van 20 maart 2023 in bijlage). In voorbereiding van haar bod van juni 2024 liet het college eveneens een schatting maken door Michiels Expertises bv uit Leuven, die bij verslag van 10 juni 2024 de eigendommen schatte op een verkoopwaarde van € 495.000.

        Op basis van de schattingswaarde van Michiels Expertises, gecombineerd met een wederbeleggingsvergoeding, formuleerde het college bij mail van 17 oktober 2024 een voorstel tot aankoop tegen de prijs van € 525.000 aan het met de verkoop belaste kantoor ERA Vandendries, onder voorbehoud van akkoord van de op dat ogenblik nog nieuw te installeren gemeenteraad. Na overleg met het Vicariaat liet het kantoor weten dat het Vicariaat akkoord kon gaan met dit voorstel, op voorwaarde dat de nieuw verkozen gemeenteraad uiterlijk tegen eind januari 2025 een principiële beslissing hieromtrent zou goedkeuren.  

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. De gemeenteraad kan de bevoegdheid m.b.t. daden van beschikking over onroerende goederen niet delegeren naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

        Zowel het pleintje in de Vossenstraat als de zaal Ons Huis hebben een belangrijke historische, sentimentele en landschappelijke waarde voor het centrum van Bertem. De nabijheid van de pastorij, die de gemeente in erfpacht heeft, versterkt nog dit gegeven. Mits een aantal renovatiewerken is de zaal bovendien geschikt om er gemeenschapsfuncties in onder te brengen. Het college denkt daarbij in de eerste plaats aan een jeugdhuis, waarvoor in de deelgemeente Bertem momenteel geen geschikte andere locatie voorhanden is.

        De verkoop van de zaal is onlosmakelijk gekoppeld met de verkoop van de aanpalende woning, waartoe bij de gemeente op dit ogenblik geen behoefte bestaat. De woning is evenwel volledig gerenoveerd en komt zonder kosten in aanmerking voor verhuring aan een marktconforme prijs. Desgevallend kan ze ook als noodwoning fungeren, hetgeen dan weer perspectief zou geven om de huidige noodwoning aan de parochiale gebouwen te Korbeek-Dijle op permanente basis te verhuren.

        Bijgevolg valt een gezamenlijke aankoop van beide gebouwen op basis van de staat en de ligging ervan als verantwoord te beschouwen met het oog op de functies die de gemeente in het zaalgedeelte kan onderbrengen en de huuropbrengsten die de woning kan opleveren.

 

Financiële gevolgen

Deze aankoop is nog niet voorzien in het lopende meerjarenplan 2020-2025. Na overdracht van de ongebruikte investeringskredieten van het boekjaar 2024, samen met de herschikking van kredieten in 2025 van een aantal projecten die vertraging hebben opgelopen, zal het mogelijk zijn om door middel van een kredietverschuiving de nodige middelen te voorzien. Een dergelijke verschuiving behoort tot de bevoegdheid van het college en zal gebeuren vooraleer de aankoopakte ter goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

 

Bijlagen

        Schattingsverslag Landmeetkantoor Artois bvba d.d. 20/03/2023.

        Schattingsverslag Michiels Expertises bv d.d. 10 juni 2024.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad toont zich principieel bereid tot de aankoop van de woning en de zaal in de Vossenstraat 1A en 3 te Bertem, beter gekend als de site "Ons Huis", voor een totaal aankoopbedrag van € 525.000. De beide eigendommen samen beslaan een oppervlakte van 6a78ca en zijn gekadastreerd in eerste afdeling, sectie C, nrs. 270S3 en 270T3.

 

Artikel 2:

Het college wordt gelast met de voorbereiding van de definitieve aankoop, met inbegrip van het voorzien van de nodige budgettaire kredieten, waarna in een volgende zitting van de gemeenteraad de aankoopakte ter goedkeuring kan worden voorgelegd.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. GOEDKEURING VERKEERSSIGNALISATIE NAAR AANLEIDING VAN HET INSTELLEN VAN PARKEERVAKKEN IN DE DORPSTRAAT TUSSEN DE LANGE GRACHT EN DE BRONSTRAAT TE 3061 LEEFDAAL.

 

Voorgeschiedenis

        Omwonenden maakten meermaals opmerkingen over de snelheid van het doorgaand verkeer tussen Vossem en Leefdaal.

        Op 16 oktober 2024 werd een schrijven gericht aan de omwonenden m.b.t. de beoogde aanpassingen: parkeerplaatsen aanbrengen, parkeerverbod (stippellijn), wijziging voorrang. Hierop kwamen 2 reacties m.b.t. concrete inplanting van de vakken en de nood aan parkeerplaats voor de deur vanwege fysieke beperking.

        Op basis van de reacties werd het plan nog verder aangepast na een onderzoek ter plaatse.

        De mobiliteitscel besprak de mogelijkheden en gaf positief advies om afgebakende parkeervakken aan te brengen.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

Door het aanbrengen van afgebakende parkeervakken in de Dorpstraat tussen de Lange Gracht en de Bronstraat te 3061 Leefdaal wordt de snelheid van het doorgaand verkeer afgeremd.

 

 

Bijlagen

        Dorpstraat tussen Lange Gracht en Bronstraat Parkeervakken.

 

Besluit

 

Stemming punt

 

17 stemmen voor: Joël Vander Elst, Joery Verhoeven, Tom Philips, Marc Morris, Mathias Haesaerts, Ludo Croonenberghs, Jan De Keyzer, Diane Vander Elst, Hans Neckebrouck, Jurgen Gyns, Merel Van Neck, Elsie Vander Hulst, Joke Himpens, Jozef Van Cortenberg, Jana Vanden Plas, Karolien Schoenaerts en Albert Mees

1 onthouding: Wouter Fock

 

Artikel 1:

In de Dorpstraat tussen de Lange Gracht en de Bronstraat te 3061 Leefdaal worden afgebakende parkeervakken aangebracht:

        in de rijrichting Leefdaal: over een lengte van 18 meter ter hoogte van huisnummer 623.

        in de rijrichting Vossem: over een lente van 12 meter ter hoogte van huisnummer 580.

In beide parkeerstroken bakenen witte markeringen de plaatsen af waar de voertuigen moeten staan. Voor de parkeervakken wordt het verkeersbord B15 geplaatst.

        in de rijrichting Leefdaal: over een lengte van 6 meter ter hoogte van huisnummer 627.

Dit parkeervak is voorbehouden voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap. Het wordt aangeduid in het blauw met het verkeersbord E9a met het bijhorend symbool en het onderbord a.

 

Artikel 2:

Verkeer komend uit de lange Gracht, de Kleine Zavelweg en de Bronstraat moeten voorrang verlenen aan het verkeer op de Dorpstraat.

Deze regeling wordt aangeduid door het verkeersbord B1 en een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken.

 

Artikel 3:

Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES. GOEDKEURING AANWIJZING PROVINCIALE AMBTENAAR VOOR HET OPLEGGEN VAN GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE GELDBOETES.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2018: Politiereglement. Goedkeuring algemene politieverordening met gemeentelijke administratieve sancties.

        Bericht van Eline Parys, Bestuurssecretaris-Jurist bij de Provincie Vlaams-Brabant:"Bij de provincie Vlaams-Brabant zijn er intussen 4 sanctionerend ambtenaren aangesteld en om de continuïteit van onze dienstverlening maximaal te garanderen, vragen we onze aangesloten gemeenten om de nog niet aangestelde sanctionerend ambtenaren, Vanesa Smeulders en Eline Parys bijkomend aan te stellen".

 

Feiten en context

        De procedure ivm de gemeentelijke administratieve geldboetes vereist enige juridische kennis enerzijds en anderzijds waarborgt een afwikkeling op provinciaal niveau een eenvormige en neutrale beoordeling.

        Het is wenselijk een provinciaal ambtenaar te belasten met het opleggen van de gemeentelijke administratieve geldboetes omdat enerzijds er in de gemeente geen geschikte ambtenaar is en anderzijds dergelijk personeelslid meer expertise kan ontwikkelen.

        De provincie heeft een dienstverlenende opdracht naar de gemeenten toe en zij kan een sanctionerend ambtenaar ter beschikking stellen. Johan Guillemyn en Greet Van Eygen werden reeds als provinciaal sanctionerende ambtenaren aangesteld.

        De Procureur des Konings te Leuven gaf op 12 september 2022 positief advies omtrent de aanstelling van Vanesa Smeulders als sanctionerend ambtenaar.

        Op 21 juni 2022 werd Vanesa Smeulders bij provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant aangesteld als provinciaal sanctionerend ambtenaar.

        Op 13 augustus 2024 gaf de Procureur des Konings te Leuven positief advies omtrent de aanstelling van Eline Parys als sanctionerend ambtenaar.

        Op 24 september 2024 werd Eline Parys bij provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant aangesteld als provinciaal sanctionerend ambtenaar.

 

Juridische gronden

        Artikel 119 en 119bis van de Nieuwe Gemeentewet

        De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen. De gemeente moet een afschrift hiervan bezorgen aan de deputatie van de provincieraad en aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank.

        Artikel 6, §§2 en 3 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        Artikelen 1, §2 en 2, §1 van het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Besluit

 

Stemming Vanesa Smeulders

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Stemming Eline Parys

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

 

Artikel 1:

De gemeenteraad wijst mevrouw Vanesa Smeulders en mevrouw Eline Parys aan als ambtenaren belast met het opleggen van administratieve geldboetes.

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, aan de juridische dienst van de provincie Vlaams-Brabant, aan de voorzitter van het politiecollege en aan de procureur des Konings te Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 januari 2025

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

        Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

        Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

        Mondelinge vraag van raadslid Wouter Fock (Groen)
"Is er een termijn gekend waarin de afwerking van de fietsstraat onder de brug van de autosnelweg zal afgerond zijn? Zolang niet alle signalisatie aangebracht is, is er een verhoogd risico op gevaarlijke verkeerssituaties, zeker in deze donkere dagen."

Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat de gemeente deze belijning ook zeker wenst in orde te zien. De aannemer werd aangeschreven en ondertussen zijn deze werken gepland. Door het slechte weer heeft het nog wat vertraging, maar ook het college hoopt op een snelle en correcte uitvoering van de werken.

 

        Mondelinge vraag van raadslid Karolien Schoenaerts (N-VA)
"De verhuis van de school GBS Leefdaal heeft impact gehad op lesuren en examens van de kinderen. Hoe had de gemeente de school kunnen helpen dit te voorkomen? Welke initiatieven kan de gemeente aanbieden om opgelopen leerachterstand ook in een breder kader weg te werken?"

Schepen Marc Morris antwoordt dat bij elke verhuis, ook al is die ingepland, snel geschakeld moet worden. De verhuis tussen 6 en 13 december werd effectief opgevangen door de titularissen. Dat is onvermijdelijk bij een verhuis. Er is er steeds over gewaakt dat het verlies van lesuren zo laag mogelijk gehouden werd. Grote examens waren er niet, maar wel grote toetsen na themablokken.
De verhuis van een school van bijna 400 leerlingen was een huzarenstuk, waar leerlingen, leerkrachten, families en vrijwilligers hun uiterste best hebben gedaan.
We moeten zorgen voor een meer dan voldoende niveau. Beloftes zijn momenteel moeilijk maar in buurgemeentes kan men alvast beroep doen op zomerscholen. We moeten kijken wat mogelijk is voor de kinderen die het nodig hebben.

 

Actuele vraag

        Raadslid Karolien Schoenaerts (N-VA): Heeft vragen omtrent de omleidingsroute en recente communicatie naar aanleiding van de werken in het centrum van Leefdaal.

Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat de werken in het centrum van Leefdaal van enorme schaal zijn, met een enorme impact. De werken hadden wat voorsprong genomen, waardoor er op een snellere manier dan verwacht besloten moest worden over de omleidingsroute. Dit alles natuurlijk in samenspraak en overleg met verschillende partijen. 

Het eerste idee was om met verkeerslichten te werken in de Vlieg-Uit. Hier kwam een negatief advies van de politie, omdat het een te lang stuk is om te overbruggen. Dit zou zowel zorgen voor enorme opstoppingen in de Dorpstraat en de Mezenstraat. De andere mogelijkheid is een omleiding langs Neerijse. Hierbij wordt de druk op de handelaars in het centrum bijzonder groot.
De laatste optie is dan via de Molswegel. We zijn niet gelukkig met deze oplossing, maar het alternatief kon ook niet. De omleiding zou op woensdag starten, de werken op maandag. Gezien een rechterlijke beschikking gaan we in de loop van de volgende dagen op zoek naar een oplossing en beraden we ons over wat onze mogelijkheden zijn, niet in het minste voor de handelaars.

Marc Morris, schepen, vult aan dat de omleiding 8 dagen op voorhand werd gecommuniceerd. Hij verwijst ook naar de werken in 2012 en 2013 waar er ook een omleiding was langs de holle weg aan de Korbeekstraat, in het veld via de W. Van Vlaesselaerstraat. Toen heeft niemand geprotesteerd. De omleiding die nu op tafel lag is veel minder ingrijpend, maar kon jammer genoeg niet rekenen op de flexibiliteit van buurtbewoners. De omleiding zal nu dan via Neerijse zijn.

Ludo Croonenberghs, raadslid, stelt een bijkomende vraag naar de werking van verkeerslichten aan de Vlieguit.

Marc Morris, schepen, antwoordt dat het kruispunt niet voorzien is op lichten. Er zijn teveel richtingen mogelijk, waardoor de files veel langer zouden worden dan ze nu al zijn.

Joël Vander Elst, burgemeester vult aan dat op het kruispunt veel kruisende bewegingen van voertuigen plaats vinden in 4 verschillende richtingen. Om enkele wagens door te laten, moet het minstens 8 minuten rood licht zijn. Experten en deskundigen zijn het erover eens dat dit niet werkbaar is.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/02/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.