Zitting van 27 september 2016
ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 28 juni 2016 goed.
Zitting van 27 september 2016
RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. KENNISNAME ONTSLAG RAADSLID DIANE VANDER ELST.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Mededeling
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van mevrouw Diane Vander Elst (GEMBEL - OPEN VLD) als lid van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Bertem.
Zitting van 27 september 2016
INSTALLATIE OCMW-RAAD. VERKIEZING OCMW-RAADSLID R. VERDEYEN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Voordrachtsakte lijst nr. 8 (GEMBEL - OPEN VLD):
Kandidaat-werkend lid OCMW | Kandidaat-opvolger(s) |
Kandidaat-werkend lid nr. 1 | |
Robert Verdeyen | 1. Marc Clerinx |
Juridische gronden
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad verklaart Robert Verdeyen verkozen als werkend lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Zijn opvolger is Marc Clerinx.
Zitting van 27 september 2016
OCMW-RAAD. ONDERZOEK GELOOFSBRIEVEN OCMW-RAADSLEDEN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Argumentatie
De geloofsbrieven omvatten de schriftelijke bewijsstukken die elk verkozen werkend lid van de raad voor maatschappelijk welzijn en zijn/haar opvolger(s), moeten voorleggen en waaruit blijkt dat hij/zij op een wettige wijze is verkozen en dat er tegen zijn/haar verkiezing geen bezwaren zijn. Elke kandidaat moet volgende stukken voorleggen:
Het doel van het onderzoek is om na te gaan of men nog aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet en zich niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid bevindt (artikel 20 van het OCMW-decreet):
1. Belgische nationaliteit
2. Leeftijd van 18 jaar bereikt hebben
3. Ingeschreven in bevolkingsregister
4. Geen uitsluiting/schorsing kiesrecht of veroordeling.
Uit het onderzoek van de geloofsbrieven van het verkozen lid van de raad voor maatschappelijk welzijn en zijn opvolger door de gemeenteraad, blijkt dat zij voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden. Niemand heeft verklaard zich in een van de gevallen van onverenigbaarheid te bevinden.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De geloofsbrieven van het lid voor de raad van maatschappelijk welzijn Bertem en zijn opvolger worden goedgekeurd:
Voor lijst nr. 8 (GEMBEL - OPEN VLD):
Ludo Croonenberghs Joris Fonteyn Marc Morris Jan Buysse Diane Vander Elst Griet Verhenneman Joery Verhoeven Yvette Laes Dirk Stoffelen Eddy Vranckx Wouter Fock Joël Vander Elst Albert Mees Leonard Vranckx Greet Goossens Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Marc De Vlieger Tom Philips Sonia Stiasteny Karin Baudemprez Herman Ginis Ludo Croonenberghs Joris Fonteyn Marc Morris Jan Buysse Diane Vander Elst Griet Verhenneman Joery Verhoeven Yvette Laes Wouter Fock Joël Vander Elst Albert Mees Leonard Vranckx Greet Goossens Kristien Van Essche Jan De Keyzer Roos De Backer Marc De Vlieger Tom Philips Sonia Stiasteny Karin Baudemprez Herman Ginis Jan Buysse Leonard Vranckx Wouter Fock Herman Ginis Joël Vander Elst Roos De Backer Karin Baudemprez Greet Goossens Joery Verhoeven Yvette Laes Marc De Vlieger Kristien Van Essche Tom Philips Sonia Stiasteny Marc Morris Joris Fonteyn Diane Vander Elst Ludo Croonenberghs Albert Mees Griet Verhenneman Jan De Keyzer aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 september 2016
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN IVERLEK EN EANDIS ASSETS 3 OKTOBER 2016 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
1. Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2017 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2017
2. Statutaire benoemingen
3. Statutaire mededelingen.
Eandis Assets (18.45 uur)
1. Aanvaarding van toetreding van een B1 deelnemer (onder voorbehoud van effectieve intrede)
2. Voorstel van wijziging van de statuten en bijlagen
3. Bepaling van de inwerkingtreding van de statutenwijziging
4. Machtiging tot coördinatie van de statuten en bijlagen met aanpassing van het register van de deelnemers
5. Verlenen van machtiging aan de heer Nick Vandevelde en/of de heer José Verbiese en/of mevrouw Sofie Arickx om de beslissing genomen in voorgaande agendapunten bij authentieke akte te doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen
6. Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2017 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2017
7. Statutaire benoemingen
8. Statutaire mededelingen.
Juridische gronden
Argumentatie
Voor de algemene vergaderingen in buitengewone zitting van 3 oktober 2016 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.
De gemeenteraad is van mening dat er de laatste dagen, inzonderheid na de brief van de Staatsveiligheid en de resterende onduidelijkheden na de informatievergaderingen, ingericht door Eandis, nog te veel onduidelijkheid in dit dossier blijft. Om die reden vraagt de gemeenteraad aan zijn afgevaardigde om zich te onthouden bij de stemming over de agendapunten van 1 tot en met 5 (en de agendapunten 6 tot en met 8 goed te keuren).
Besluit
21 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Greet Goossens, Tom Philips, Joery Verhoeven, Ludo Croonenberghs, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Marc De Vlieger, Diane Vander Elst, Jan Buysse en Albert Mees
Motivatie stem voor Joris Fonteyn: N-VA onthoudt zich omwille van de vele onduidelijkheden in het dossier en de onthullingen die recent in de pers kwamen, zoals de nota van de staatsveiligheid over de banden van State Grid met het Chinese leger.
Ook kan een private partner volgens het Decreet maar deelnemen aan een distributienetbeheerder indien die niet actief is als energieleverancier. Volgens de Europese Commissie worden alle Chinese staatsbedrijven als 1 bedrijf beschouwd Daar zowel State Grid als CGNPG die in het VK een kerncentrale gaat bouwen, Chinese staatsbedrijven zijn, is dus niet voldaan aan het Decreet.
Artikel 1:
Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen in buitengewone zitting van Iverlek en Eandis Assets van 3 oktober 2016 wordt opdracht gegeven om zich te onthouden bij de stemming over de agendapunten 1 tot en met 5 en om de agendapunten 6 tot en met 8 goed te keuren.
Zitting van 27 september 2016
RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN SPORTPARK VERONA. VOORLOPIGE VASTSTELLING.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Planologische toestand
Geografische ligging
Gewenste ontwikkeling
Het bestaande BPA zonevreemde terreinen en gebouwen voor sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten - deelplan 3 - Voetbalplein VC Leefdaal Vooruit in 3061 Leefdaal, sectie D nr 176g met een oppervlakte van 18 700 m² wordt uitgebreid met de percelen in 3061 Leefdaal, sectie D nrs 168d en 177a met een totale oppervlakte van 13 017 m², sectie D nr. 168 c met een oppervlakte van 4747 m² en sectie D nrs 175l en 176d met een totale oppervlakte van 6456 m².
De bestaande site van 18 700 m² wordt geïntegreerd of uitgebreid met 24 220 m² naar een totale oppervlakte van 42 920 m².
Voor de realisatie van dit project is onteigening voor openbaar nut in combinatie met een ruiling van gronden met De Watergroep noodzakelijk.
Milieueffecten
De dienst milieueffectenrapportagebeheer van het departement LNE oordeelde (beslissing van 3 augustus 2016) dat het plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.
Juridische gronden
Deze artikelen handelen over de procedure van gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplannen.
Deze artikelen handelen over de verwerving van onroerende goederen, vereist voor de verwezenlijking van de ruimtelijke uitvoeringsplannen.
Adviezen
Argumentatie
Een nieuwe infrastructuur voor sport en recreatie kan niet worden opgevangen bij de bestaande concentraties. Het structuurplan opteert voor de ontwikkeling van een nieuwe site, die alle recreatieve voorzieningen bundelt, in of nabij het hoofddorp. Maar tegelijkertijd voorziet het structuurplan ook de mogelijkheid om hiervoor locaties in of aansluitend bij de woonkern Leefdaal te voorzien indien mogelijke locaties in Bertem niet haalbaar of wenselijk zijn.
De uitbreiding van de gemeentelijke sportinfrastructuur zal aansluiten bij de bestaande site van VC Bertem-Leefdaal. Dit past in het algemeen principe van het bundelen en concentreren van gemeentelijke diensten en voorzieningen.
Rekening houdend met het reliëf van de zone wordt het bijkomend voetbalveld voorzien aan de kant van de Dorpstraat omdat het terrein daar vlakker is.
Om de gewenste situatie te kunnen realiseren, zal de gemeente de percelen 175l en 176d verwerven en met De Watergroep ruilen tegen het perceel 168c. Ook zal de gemeente de percelen 168d en 177a, in privé eigendom, moeten verwerven. Met het oog op de grondwerving wordt een onteigenings- en ruilingsplan toegevoegd aan het RUP.
Overeenkomstig artikel 2.2.2. van de VCRO bevat het voorliggende ontwerp van het RUP 'Sportpark Verona' volgende elementen:
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Sportpark Verona', zoals opgemaakt door het studiebureau Sweco met planidentificatienummer 16550001 (augustus 2016) wordt voorlopig vastgesteld. Dit plan bestaat uit een plan over de feitelijke toestand, een grafisch plan, de juridische toestand, een onteigenings- en ruilingsplan, stedenbouwkundige voorschriften en een toelichtingsnota.
Artikel 2:
Het schepencollege wordt opdracht gegeven om de procedure van het openbaar onderzoek te voeren. Dit geldt eveneens voor de procedure betreffende het onteigeningsplan.
Artikel 3:
Dit besluit wordt samen met de plannen (1 analoog exemplaar + 1 digitale versie) opgestuurd naar:
Zitting van 27 september 2016
AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN VERPLICHTE RIJRICHTING IN DE JOHN VANHAERENSTRAAT NAAR DE GEEN-STRAAT IN BERTEM.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Op het kruispunt John Vanhaerenstraat - Geen-straat is de zichtbaarheid beperkt.
De John Vanhaerenstraat kent een smal wegprofiel, smalle voetpaden en geen fietsinfrastructuur. Kruisen in deze straat gaat niet zonder het voetpad op te rijden. In het belang van de verkeersveiligheid en de woonkwaliteit is het wenselijk om de verdere verkeersbelasting van de John Vanhaerenstraat en van het kruispunt John Vanhaerenstraat - Geen-straat te beperken.
Door een verplichte rijrichting naar de Geen-straat in te stellen, komende van de Tervuursesteenweg, wordt niet alleen het kruispunt John Vanhaerenstraat - Geen-straat veiliger maar kan ook het sluipverkeer worden ontmoedigd. Tevens blijven de woningen van de Geen-straat en de garages en tuinen van de woningen Tervuursesteenweg bereikbaar vanop de Tervuursesteenweg.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Op het kruispunt John Vanhaerenstraat - Geen-straat wordt voor alle bestuurders komende van de Tervuursesteenweg een gebod om rechts af te slaan ingesteld met uitzondering van de fietsers.
Artikel 2:
Op het kruispunt John Vanhaerenstraat - Geen-straat wordt voor alle bestuurders komende van de Geen-straat een gebod om rechts af te slaan ingesteld met uitzondering van de fietsers.
Artikel 3:
De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:
voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Zij zullen door de technische dienst van de gemeente Bertem geplaatst en onderhouden worden zoals bepaald in het MB van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.
Zitting van 27 september 2016
VOETPADEN. GOEDKEURING OFFERTE EANDIS AANLEG VOETPAD CORBIELAAN.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Met de aanleg van een kabel door Eandis in de Corbielaan wordt een goede gelegenheid gecreëerd om aansluitend een kwaliteitsvol en esthetisch voetpad in deze straat te voorzien. In deze straat ligt het voetpad aan de pare zijde in asfalt, wat niet mooi oogt. Ook wijkbewoners hebben de wens in het verleden uitgedrukt om dit stukje voetpad aan te pakken. De wijk Varenberg bestaat 50 jaar, wat maakt dat de voetpaden een opfrissing nodig hebben.
Dit werk kan moeilijk ingepland worden in de planning van de arbeiders van de gemeentelijke dienst openbare werken. De aanstelling van een studiebureau en aannemer om dit voetpad aan te leggen, vraagt tijd. Eandis is bereid om het voetpad aan te leggen met betonstraatstenen en boordstenen geleverd door de gemeente. Eandis is zelf onderworpen aan de wet op de overheidsopdrachten. Daarom is geen nieuwe aanbesteding nodig.
De nodige kredieten om dit werk te laten uitvoeren, zijn voorzien in het meerjarenplan en in het budget.
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
1419/002/003/001/002/22400007/0200 | € 523 401,59 | € 513 321,97 | € 57 522,50 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Goedkeuring wordt verleend aan de heraanleg van het voetpad aan de even zijde van de Corbielaan voor de totale kostprijs van 47 539,26 euro excl. btw of 57 522,50 euro incl. 21% btw, waarvan:
Artikel 2:
De uitgave wordt voorzien in het investeringsbudget van 2016, op budgetcode 1419/002/003/001 002/22400007/0200.
Zitting van 27 september 2016
FINILEK. BORGSTELLING THESAURIEBEWIJZENPROGRAMMA.
Feiten en context
• In 1997 werd door Finilek een thesauriebewijzenprogramma opgezet, waarbij de gemeente Bertem zich heeft aangesloten. De gemeente Bertem stelde zich binnen dit programma borg tot terugbetaling van de aangegane verbintenissen.
• Het bestaande programma voor de uitgifte van thesauriebewijzen door de dienstverlenende vereniging Finilek wordt stopgezet.
• Finilek heeft nu een nieuw initiatief genomen om een thesauriebewijzenprogramma op te zetten.
• De dienstverlenende vereniging Finilek , RPR Mechelen, met ondernemingsnummer 0257.942.992 met maatschappelijke zetel Stadhuis Mechelen, Grote Markt 21 te 2800 Mechelen, hierna "de Emittent" genoemd, heeft besloten een Multi-Term thesauriebewijzenprogramma op te zetten voor een maximaal bedrag van 100 miljoen euro (verder "het Thesauriebewijzenprogramma"). De arranger is Belfius Bank NV, RPR Brussel, BTW BE0403.201.185 met maatschappelijke zetel Pachecolaan 44 te 1000 Brussel (verder "de Arranger").
• Onder het thesauriebewijzenprogramma kunnen worden uitgegeven:
º thesauriebewijzen type CP (commercial paper) met looptijden van 7 dagen tot 1 jaar
º thesauriebewijzen type MTN (medium term notes) met looptijden langer dan 1 jaar.
• De gemeente Bertem is vennoot van Finilek en daardoor wordt het mogelijk om te voorzien in de financieringsbehoeften van de gemeente tegen een voordelige prijs en soms voordeliger dan traditionele leningen.
• Om een nieuw programma van uitgifte van thesauriebewijzen te kunnen starten, dienen de gemeenten-venoten zich borg te stellen om de goede afloop van de verrichtingen te garanderen.
• De Emittent vraagt aan al zijn deelnemers zich borg te stellen in verhouding tot ieders potentieel gebruik van de door de Emittent opgehaalde financiering, zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de Emittent op 23 mei 2016. Deze borgstelling wordt gevraagd teneinde de meest gunstige rentevoeten op de uitgegeven thesauriebewijzen te kunnen behalen.
• De gemeente Bertem staat sedert 1997 voor een hoger bedrag borg voor het bestaande Thesauriebewijzenprogramma dat uitdooft vanaf de start van het nieuwe programma. De bestaande borg komt dan ook te vervallen na terugbetaling op de vervaldag van het thesauriebewijs met de langste resterende looptijd.
• Tot op heden heeft de gemeente Bertem geen beroep gedaan op dit thesauriebewijzenprogramma.
Juridische gronden
• Artikel 3 van de wet van 22 juli 1991 betreffende de thesauriebewijzen en de depositobewijzen
Deze wet machtigt de zuivere financieringsintercommunales om thesauriebewijzen uit te geven.
• Decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking
• Artikel 42 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.
• Statuten van Finilek
Artikel 8 punt 5 bepaalt dat de verbintenissen per deelnemer vastgesteld en verschuldigd zijn.
Artikel 8 punt 6 bepaalt dat de deelnemers elk voor hun deel de verbintenis aangaan om de financieringen te waarborgen die Finilek te hunnen behoeve heeft aangegaan met het oog op het verwerven van aandelen distributienetbeheer, van strategische participaties en van investeringen voorzien op het investeringsbudget van de gemeente.
Argumentatie
Om een beroep te kunnen doen op het nieuwe thesauriebewijzenprogramma voor de gemeentelijke financieringsnoden, dient de gemeente zich borg te stellen om de terugbetaling van de thesauriebewijzen te garanderen. Tot op heden heeft de gemeente geen beroep gedaan op dit programma, maar naar de toekomst toe is deze financieringswijze te overwegen, zeker in het kader van het goede beheer van de financiële middelen van de gemeente.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt onderstaande voorwaarden voor de borgstelling voor het thesauriebewijzenprogramma goed:
"Zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen ten aanzien van de houders van thesauriebewijzen uitgegeven onder het Thesauriebewijzenprogramma (verder "de Houders") voor de betaling van alle schuldvorderingen in hoofdsom, interesten - inbegrepen de verwijlinteresten - en alle andere kosten en bijhorigheden, welke de Houders zouden hebben ten opzichte van de Emittent uit hoofde van het Thesauriebewijzenprogramma.
Deze borgstelling is beperkt tot een maximaal te waarborgen bedrag van € 409 000,00 in hoofdsom, te verhogen met ¡nteresten, kosten en bijhorigheden, zijnde 0,409% van het maximaal uit te geven bedrag.
Deze borgstelling wordt aangegaan omwille van de reden(en) vermeld in het overwegend gedeelte en heeft geen intuitu personae karakter naar de Begunstigde(n) toe.
De gemeente neemt kennis van het lnformation Memorandum van het Thesauriebewijzenprogramma en aanvaardt dit zonder voorbehoud.
De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de Emittent of enige Houder, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren.
De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en van elke indeplaatsstelling in de rechten van enige Houder en van elk verhaal tegen de Emittent, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang iedere Houder niet volledig is terugbetaald in hoofdsom, interesten, kosten en bijhorigheden.
De gemeente staat aan de Houders of de Arranger het recht toe om aan de Emittent alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Houders en de Arranger geschikt achten.
De gemeente verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaafd blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen, welke wijzigingen de Houders of de Arranger ook mogen aanbrengen aan de bedragen en/of modaliteiten van het Thesauriebewijzenprogramma (met uitzondering van de verhoging van het maximaal uit te geven bedrag onder het Thesauriebewijzenprogramma).
De Houders en de Arranger worden uitdrukkelijk ontslagen van de verplichting de gemeente kennis te geven van de wijzigingen waarvan hierboven sprake. Er wordt ten overvloede bepaald dat de gemeente eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen."
Zitting van 27 september 2016
VRAGENKWARTIERTJE.
Bespreking
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.