Zitting van 26 september 2017
ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 29 augustus 2017 goed.
Zitting van 26 september 2017
INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING REKENINGEN IT-PUNT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt het het financieel resultaat 2016 van ilv it-punt goed.
Zitting van 26 september 2017
INFORMATICA. GOEDKEURING DEELNAME VERA RAAMCONTRACT ICT-HARDWARE.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Het is aangewezen dat de gemeente gebruikmaakt van de raamovereenkomst om volgende redenen:
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeente Bertem doet een beroep op de raamovereenkomst “RAAMOVEREENKOMST ICT MATERIAAL 2017/012” die via VERA als opdrachtencentrale voor lokale overheden in de provincie Vlaams-Brabant werd toegewezen aan:
Artikel 2:
De looptijd van het raamcontract van de opdracht in artikel 1 bedraagt 48 maanden met ingang op 2 augustus 2017.
Artikel 3:
Eventuele aankopen kaderend in dit raamcontract zullen worden uitgevoerd via de bestelprocedure uitgewerkt door VERA
Zitting van 26 september 2017
AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN PARKEERVERBOD IN DE VOSSENSTRAAT.
Voorgeschiedenis
• Raadsbesluit van 25 juni 2013 over het instellen van een parkeerverbod in een deel van de Vossenstraat tussen Fr. Dottermansstraat en pastorijmuur.
Feiten en context
• Geparkeerde wagens in de Vossenstraat nabij het kruispunt met de Fr. Dottermansstraat beperken het zicht bij het inrijden van de Vossenstraat.
Juridische gronden
• Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.
• KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
• MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
• Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
• Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
• Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
• Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
Adviezen
• Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem van 4 april 2017.
• Gunstig advies van de politiezone Voer en Dijle.
Argumentatie
Om veiligheidsredenen moet de wettelijke parkeervrije strook van 5 meter na het kruispunt worden uitgebreid tot aan de woning met huisnr. 2, aan beide zijden van de rijbaan.
Het aanvullend reglement op het wegverkeer uit 2013 biedt geen oplossing voor de huidige problematiek.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
In de Vossenstraat wordt na de wettelijke parkeervrije zone van 5 meter achter het kruispunt met de Fr. Dottermansstraat een bijkomende zone met parkeerverbod ingesteld tot aan de woning met huisnr. 2, aan beide zijde van de rijbaan.
Artikel 2:
De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door overlangse markeringen in de vorm van een gele onderbroken streep op de werkelijke rand van de rijbaan, aangebracht conform art. 75.1.2°, voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Artikel 3:
Het raadsbesluit van 25 juni 2013 over het instellen van een parkeerverbod in een deel van de Vossenstraat tussen Fr. Dottermansstraat en pastorijmuur wordt opgeheven op 13 oktober 2017.
Artikel 4:
Dit reglement treedt in werking op 13 oktober 2017.
Zitting van 26 september 2017
ROOILIJNPLANNEN. VOORLOPIGE VASTSTELLING ROOILIJNPLAN WALENPOT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan voorlopig vast.
Argumentatie
In de Walenpot zal riolering worden aangelegd (Aquafin en Infrax) en de wegenis zal worden vernieuwd. Gezien de Walenpot volledig op privé-eigendom van de aangelanden ligt, dient de weg eerst ingenomen te worden. De aangelanden doen gratis grondafstand in ruil voor een uitgeruste weg. Hiervoor heeft Interleuven een rooilijnplan en individuele grondinnemingsplannen opgemaakt.
Het is aan de gemeenteraad om dit rooilijnplan voorlopig vast te stellen. De regelgeving van het rooilijndecreet legt op dat het openbaar onderzoek wordt aangekondigd binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het bijgevoegde rooilijnplan 'Bertem Walenpot' (plan 1 en plan 2) en de bijgevoegde individuele grondinnemingsplannen worden voorlopig vastgesteld.
Artikel 2:
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het ontwerp van rooilijnplan en de individuele grondinnemingsplannen binnen de 30 dagen te onderwerpen aan een openbaar onderzoek.
Zitting van 26 september 2017
WIJK-WERKEN. GOEDKEURING DEELNAME AAN WIJK-WERKEN MET IGO ALS ORGANISATOR.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
• In het arrondissement Leuven kunnen de gemeenten die aangesloten zijn bij IGO div een beroep doen op de intergemeentelijke vereniging IGO als organisator voor het ‘wijk-werken’.
• Op 4 september 2017 hadden 23 van de gemeenten positief gereageerd door een intentieverklaring door het CBS en/of de OCMW-raad te laten goedkeuren. Twee gemeenten zijn bezig met de voorbereiding van hun beslissing, vier gemeenten moeten hun keuze nog bekendmaken.
• Vanaf een samenwerkingsverband met 60 000 inwoners stelt VDAB 1 VTE personeelslid ter beschikking aan de organisator van het nieuwe stelsel ‘Wijk-Werken’. Gebaseerd op het aantal inwoners van de gemeenten die aangesloten zijn bij IGO zou de regio kunnen beschikken over 6,71 VTE VDAB medewerkers, indien alle betrokken lokale besturen beslissen om IGO als regionale organisator voor het ‘wijk-werken’ aan te duiden en zo de terbeschikkinggestelde personeelsleden optimaal in te zetten.
• Naast personeelsinzet van VDAB wordt in het nieuwe stelsel ‘wijk-werken’ ook een gebruikersprijs per cheque voorzien, waarmee overheadkosten (werkingskosten en/of extra personeelskosten) voor de organisator gefinancierd kunnen worden. Vlaanderen hanteert een prijsvork voor de gebruikers tussen 5,95 euro en 7,45 euro per cheque.
• Dankzij regionale samenwerking kan zowel in het maximum- als in het minimumscenario ruimte ontstaan om extra begeleiding in te zetten voor de ondersteuning van zowel gebruikers als van de nieuwe ‘wijk-werkers’, hetzij door dit zelf te organiseren, hetzij door hiervoor een beroep te doen op externe expertise. In oktober 2017 wordt een voorstel ter goedkeuring aan de raad van bestuur van IGO voorgelegd en aan alle gemeenten die deelnemen overgemaakt. De beslissing moet in consensus worden genomen tegen 1 december 2017.
• IGO zal geen extra middelen aan de gemeenten of de OCMW’s vragen om het ‘wijk-werken’ te financieren. De marge op de gebruikersprijs zal bepalend zijn voor de extra begeleidingsinzet die IGO kan leveren.
• IGO wil ook de lokale verankering waarborgen. In de praktijk zal er gewerkt worden met clusters van nabije gemeenten, die eigen accenten kunnen leggen en hun werking afstemmen op de lokale noden. De samenstelling van de clusters zal in het najaar, in overleg met de lokale besturen, verder uitgewerkt worden.
Juridische gronden
Argumentatie
Instappen in het systeem ‘Wijk-Werken’, zoals het op heden voorligt, brengt geen extra kosten met zich mee voor iedere individuele gemeente.
IGO div blijkt de meest geschikte keuze om de organisatie van Wijk-werken op te nemen, en dit om:
• een regiodekkende oplossing te bieden aan wie gebruikmaakt van het bestaande PWA-systeem, als klant of als medewerker en zo versnippering tegen te gaan.
• optimaal gebruik te maken van het door VDAB terbeschikkinggestelde personeel.
• extra personeel te kunnen aanwerven om in te zetten op de kwaliteit van de dienstverlening, zowel naar de werkzoekende als naar de gebruiker/klant. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van de extra inkomsten die gegenereerd worden bij de ontvangst van ‘Wijk-Werk’-cheques, rekening houdende met een voldoende grote veiligheidsmarge.
Bij de huidige organisatie van PWA wordt er al regionaal samengewerkt. De huidige PWA-beambten werken reeds voor verschillende gemeenten. De kans is reëel dat de huidige PWA-beambten ook de nieuwe terbeschikkinggestelde ‘wijk-werk’-ambtenaren worden. VDAB organiseert momenteel een interne bevraging daaromtrent.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 september 2017 over de instap in het nieuwe ‘Wijk-Werken’ stelsel en over de organisatie van het ‘Wijk-Werken’ op niveau van de intergemeentelijke vereniging IGO div waarvan de gemeente Bertem vennoot is.
Zitting van 26 september 2017
VRAGENKWARTIERTJE.
Bespreking
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.