NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 31 januari 2023

Van 20 uur tot 20.30 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Eddy Vranckx

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Yvette Laes en Joery Verhoeven

Raadsleden:

Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

Waarnemend algemeen directeur:

Kris Philips

 

Verontschuldigd:

Schepen:

Tom Philips

Raadslid:

Roland Gustin

 

 

 


Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.

        Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

        Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

        Notulen van de zitting van 20 december 2022.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 20 december 2022 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

DE WATERGROEP. MEDEDELING INFOMARKT WATERPRODUCTIECENTRUM.

 

Besluit

Bespreking

De raadsleden worden via deze weg geïnformeerd over het initiatief van De Watergroep om een infomarkt met betrekking tot de bouw van het nieuw waterproductiecentrum te organiseren op maandag 13 februari 2023.

Deze zal doorgaan in de kantine van de voetbalinfrastructuur van 19 tot 21 uur.

De infomarkt te Kortenberg zal doorgaan op donderdag 9 februari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

TWEEDE PENSIOENPIJLER. GOEDKEURING WIJZIGING SAMENSTELLING MIPS.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 17 december 2019 over de aanpassing 2de pensioenpijler vanaf 1 januari 2020.

        Raadsbesluit van 29 september 2020 over de verhoging 2de pensioenpijler van 2% naar 2,5% in navolging van het sectoraal akkoord en de jaarlijkse verhoging met 1% tot 2023.

        Raadsbesluit van 30 maart 2021 over de verhoging 2de pensioenpijler conform het aangepast meerjarenplan: 6% vanaf 1 januari 2024, 7% vanaf 1 januari 2025.

        Raadsbesluit van 26 april 2022 over de toetreding tot OFP Prolocus.

 

Feiten en context

        De 2de pensioenpijler is een aanvullend pensioen dat tot doel heeft om de kloof tussen het contractueel en het statutair pensioen gedeeltelijk te dichten op het ogenblik van de pensionering.

        Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (AGB, OCMW) een MIPS-groep vormen. Binnen een MIPS-groep is interne mobiliteit voor het personeel mogelijk zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid; binnen een MIPS-groep speelt een onderlinge solidariteit.

        Het gemeentebestuur vormt samen met het OCMW, het AGB en de vrijetijdsregio Druivenstreek een MIPS-groep.

        Lokaal bestuur Tervuren zal vanaf januari 2023 de coördinatie van de vrijetijdsregio Druivenstreek overnemen. De vrijetijdsregio Druivenstreek zal vanaf dan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van Tervuren volgen.

 

Juridische gronden

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen

        Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid

        Wet van 18 december 2018 tot waarborging van de duurzaamheid en het sociale karakter van de aanvullende pensioenen en tot versterking van het aanvullend karakter ten opzichte van de rustpensioenen

        Wet van 30 maart 2018 betreffende het gemengd pensioen

        Artikel 41, 2e lid, 4° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen

        Statuten, de beheersovereenkomst, het financieringsplan (algemeen luik en specifiek luik VVSG), de Verklaring inzake Beleggingsbeginselen (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het Kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement MIPS, de toetredingsakte van OFP PROLOCUS

 

Argumentatie

Besturen kunnen er voor kiezen om een MIPS (Multi Inrichters Pensioenstelsel) op te richten. In tegenstelling tot binnen het globale fonds bestaat er binnen zo'n MIPS onderlinge financiële solidariteit. Voor de aangeslotenen zorgt een MIPS voor een ononderbroken pensioenopbouw bij interne mobiliteit binnen de werkgevers van deze MIPS. Ook voor het OFP leveren MIPS-groepen een voordeel op. Zo zorgen ze voor een betere administratieve beheersbaarheid en een vereenvoudiging van de aangifteverplichtingen.
Voorwaarde hiervoor is dat het gaat om juridisch gelinkte besturen binnen dezelfde gebiedsomschrijving die financieel van elkaar afhankelijk zijn (bv. gemeente, OCMW, AGB). Ook dient het pensioenplan van deze werkgevers in dit geval identiek te zijn.
 

Vrijetijdsregio Druivenstreek stapt per 1 januari 2023 uit de MIPS-groep. Gemeentebestuur Bertem, OCMW Bertem en AGB Beleko blijven in de MIPS-groep.

 

De opgebouwde reserves door de vrijetijdsregio Druivenstreek gedurende het jaar 2022 worden overgedragen naar het compartiment van het uni-plan (cfr bijlage aan MIPS) voor vrijetijdsregio Druivenstreek.

 

 

Bijlagen

        Uittreding van een inrichter uit de MIPS-BERTEM

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad neemt kennis van de uittreding van de vrijetijdsregio Druivenstreek uit de MIPS-groep.

 

Artikel 2:

De raad beslist om de opgebouwde reserves van de vrijetijdsregio Druivenstreek over te dragen naar het compartiment van het uni-plan (cfr bijlage aan MIPS) van de vrijetijdsregio Druivenstreek vanaf 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

FIETSPADEN HULSTBERGSTRAAT EN MEERBEEKSESTEENWEG. GOEDKEURING AANGEPAST ONTWERP, RAMING, LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE DEEL BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 28 april 2020 over de goedkeuring van de overeenkomst voor de aanstelling van het studiebureau Qaudrant voor de heraanleg van het fietspad Meerbeeksesteenweg.

        Collegebesluit van 19 oktober 2020 waarbij de gemeente de intentie heeft tot aankoop van grond van OCMW Brussel voor de verwezenlijking van het fietspad tegen de eenheidsprijzen uit het schattingsverslag.

        Principieel akkoord van OCMW Brussel in zitting van 2 december 2020 met de verkoop van delen van de percelen 1 ste afdeling, Sectie B, nrs.131A, 132D, 209A tegen de eenheidsprijzen uit het schattingsverslag.

        Opmaak rooilijn- en grondinnameplan door Quadrant op 12 mei 2021.  

        Raadsbesluit van 29 maart 2022 over de goedkeuring van het ontwerpdossier, de lastvoorwaarden en de gunningswijze.

        Raadsbesluit van 29 maart 2022 over de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan Meerbeeksesteenweg.

        Raadsbesluit van 30 augustus 2022 over de definitieve vaststelling van het rooilijnplan Meerbeeksesteenweg.

 

Feiten en context

        In het kader van de opdracht “Fietspaden Hulstbergstraat-Meerbeeksesteenweg” werden de opdrachtdocumenten aangepast door de ontwerper, Quadrant bvba, Dorpsstraat 202 te 3078 Kortenberg.

         Volgende aanpassingen op grondgebied Kortenberg werden aangebracht:

        Er werden aanpassing aan de bochtstralen Klein Vilvoordestraat – Hulstbergstraat voorzien i.f.v. vlotte toegang voor groter vervoer;

        Het dwarsrooster in weg nr.34 werd verlaagd;

        In weg nr.3 werd ter hoogte van huisnummer 100 de bestaande gracht verbreed en de kasseiweg geprofileerd zodat deze afwatert naar de gracht;

        Aan huisnummer 53/55 werd een extra overwelving van de gracht voorzien;

        De gracht langs de Hulstbergstraat van huisnummer 55 tot huisnummer 96 werd verbreed en uitgevoerd met een natuurlijk talud i.p.v. een houten beschoeiing.

        Ramingsprijzen werden geactualiseerd sinds de vorige versie februari 2022 (ca. 15% prijsherziening)

        Volgende aanpassingen op grondgebied Bertem werden aangebracht:

        Ramingsprijzen werden geactualiseerd sinds de vorige versie februari 2022 (ca. 15% prijsherziening)

        Op vraag van de waterloopbeheerder is er extra grachtbeschoeiing voorzien bij de aansluiting aan de Bosdelle

        Timing en fasering werd bij opgenomen in het bestek. Fase 1 Bertem - start 31/7/2023 - 50 werkdagen. Meerbeeksesteenweg blijft toegankelijk in 2 richtingen met alternerende verkeerslichten. Fase 2 Kortenberg - start na fase 1 - 135 werkdagen. Hulstbergstraat wordt afgesloten voor doorgaand verkeer.

        Zowel de Hulstbergstraat als de Meerbeeksesteenweg zijn opgenomen in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het project komt dus in aanmerking voor de Fietsfonds-subsidie waarbij het Vlaamse Gewest (50%) en de provincie (40%) tussenkomen voor de subsidiabele posten.

        De totale uitgave van het werk wordt geraamd op 3 080 376,55 euro excl. btw of 3 727 255,63 euro incl. 21% btw.

Het deel op grondgebied Bertem wordt geraamd op 688 831,04 euro excl. btw of 833 485,56 euro incl. 21% btw:

        Het aandeel van de gemeente Bertem wordt geraamd op 217 654,33 euro excl. btw of 263 361,74 euro incl. 21% btw.

        Het aandeel van de provincie/Vlaams Gewest wordt geraamd op 471 176,71 euro excl. btw of 570 123,82 euro incl. 21% btw.

        Door de actualisatie van de opdrachtdocumenten zal het subsidiebedrag voor Kortenberg nog wijzigen. Het bedrag voor Bertem blijft nagenoeg hetzelfde, namelijk 439 770 euro excl. btw of 532 121,77 euro incl. btw. Het uiteindelijk subsidiebedrag wordt bepaald op basis van het gunningsbedrag.

        De gemeente Bertem zal de plaatsingsprocedure voeren voor de 2 aanbestedende overheden. Elke gemeente staat in voor de gunning van hun eigen aandeel.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van een openbare procedure.

 

Juridische gronden

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 openbare procedure en artikel 130.

Twee of meer aanbestedende entiteiten kunnen overeenkomen bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen. Wanneer een volledige plaatsingsprocedure gezamenlijk wordt uitgevoerd namens en voor rekening van alle betrokken aanbestedende entiteiten, zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor het nakomen van hun verplichtingen. Dit geldt ook wanneer een aanbestedende entiteit de plaatsingsprocedure beheert en optreedt voor rekening van zichzelf en voor rekening van de andere betrokken aanbestedende entiteiten.

        Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Argumentatie

Door de wijzigingen in het bovenlokaal dossier dient het dossier opnieuw ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad van beide gemeenten en voor subsidiëring overgemaakt te worden aan de Provincie.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

2.20.72

0200-00/224607

€ 1 779 043 (2020-

2025)

€ 1 669 822,95 (2023-2025)

€ 833 485,56

 

 

 

Bijlagen

        Ontwerpdossier fietpaden Hulstbergstraat - Meerbeeksesteenweg

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het bijzonder bestek met nr. 4803 en de raming voor de opdracht “Fietspaden Hulstbergstraat - Meerbeeksesteenweg”, opgesteld door de ontwerper, Quadrant bvba, Dorpsstraat 202 te 3078 Kortenberg, worden goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

Artikel 2:

De totale uitgave van het werk wordt geraamd op 3 080 376,55 euro excl. btw of 3 727 255,63 euro incl. 21% btw.

Het deel op grondgebied Bertem wordt geraamd op 688 831,04 euro excl. btw of 833 485,56 euro incl. 21% btw:

        Het aandeel van de gemeente Bertem wordt geraamd op 217 654,33 euro excl. btw of 263 361,74 euro incl. 21% btw.

        Het aandeel van de provincie/Vlaams Gewest wordt geraamd op 471 176,71 euro excl. btw of 570 123,82 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 3:

Er werd op 9 juni 2022 een subsidiedossier bij de Provincie Vlaams-Brabant goedgekeurd voor 439 770 euro excl. btw of 532 121,77 euro incl. btw (aandeel Bertem). Door de actualisatie van de opdrachtdocumenten is het subsidiebedrag in het aandeel Kortenberg gewijzigd. Deze wijziging wordt opnieuw ingediend bij de Provincie Vlaams-Brabant.

 

Artikel 4:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van een openbare procedure.

 

Artikel 5:

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget op actie BD2-AP20-A72 224607/0200-00.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

ERFGOEDCONVENANT. GOEDKEURING AANPASSING CONVENANT MET DE ERFGOEDKAMER BERTEM VZW.

 

Voorgeschiedenis

        Collegebesluit van 7 december 2009 over de goedkeuring van de visienota over de inhoudelijke invulling van de pastorij.

        Raadsbesluit van 26 januari 2010 over de visienota van de pastorij.

        Collegebesluit van 10 mei 2010 over de goedkeuring van het ontwerp van het convenant met de Erfgoedkamer Bertem vzw.

        Raadsbesluit van 31 januari 2012 over de goedkeuring van het convenant met de Erfgoedkamer Bertem vzw met als ingangsdatum 1 januari 2012 en als einddatum 31 december 2013.

        Raadsbesluit van 31 januari 2012 over de goedkeuring van de gebruiksovereenkomst voor de pastorij Bertem.

        Raadsbesluit van 24 september 2013 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de pastorij Bertem.

        Raadsbesluit van 17 december 2013 over de goedkeuring verlenging convenant met de Erfgoedkamer Bertem vzw.

        Raadsbesluit van 24 april 2018 over de goedkeuring van de erfpachtovereenkomst over de pastorij Bertem tussen de gemeente Bertem en de Kerkfabriek Sint-Pieters-Banden.

        Collegebesluit van 12 juni 2019 over de bespreking van het ontwerp van het huishoudelijk reglement voor de pastorij Bertem.

        Raadsbesluit van 26 november 2019 over de goedkeuring verlenging convenant met de Erfgoedkamer Bertem vzw.

        Raadsbesluit van 27 september 2022 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de pastorij Bertem.

 

Feiten en context

        De Erfgoedkamer Bertem vzw heeft op 27 september 2022 haar toekomstplan voor de komende jaren bezorgd.

        Het lopende convenant werd hierop afgestemd en aangepast.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 2e lid, 23° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Adviezen

De Erfgoedkamer Bertem vzw en de gemeente hebben op 21 december 2022 het convenant geëvalueerd. Het huidig convenant vraagt om een paar toevoegingen:

        Toevoeging bij organisatie van evenementen: De gemeente kan ten alle tijde suggesties doen bij thema's van publieksevenementen.

        Toevoeging bij terbeschikkingstelling lokalen:

- Het huishoudelijk reglement van de Pastorij werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 april 2022.

- Het meubilair met inbegrip van tafels en stoelen in 'zaal gelijkvloers links 1' is eigendom van de Erfgoedkamer en mag niet verplaatst worden.

        Toevoeging bij kosten voor verwarming, elektriciteit en water: De gemeente zal de verschillende compartimenten en bijhorende meters van de Pastorij inzake verwarming en verlichting monitoren en het verbruik van de verschillende gebruikers in de mate van het mogelijke bepalen. Bij aantoonbaar overmatig gebruik kan de gemeente beslissen om een bijdrage te vragen aan de Erfgoedkamer.

        Toevoeging bij financiële ondersteuning: De forfaitaire toelage wordt opnieuw vastgesteld in de loop van het dienstjaar 2025.

 

Argumentatie

De Erfgoedkamer Bertem vzw heeft een toekomstplan voor de komende jaren opgemaakt. Op basis van dit toekomstplan kan de Erfgoedkamer Bertem vzw aantonen dat ze nog steeds aan de hoofddoelstelling van het convenant met de gemeente voldoet nl. de inwoners van Bertem en de bezoekers aan onze gemeente laten genieten van de historische, culturele, toeristische en ecologische waarde van de pastorij van Bertem, zowel het gebouw als de tuin. Uit het toekomstplan blijkt eveneens dat de Erfgoedkamer Bertem vzw voldoende werkingsmiddelen heeft voor de komende jaren.

Hun visie 'vinden, bewaren en tonen' met doelstellingen voor 2023-2025 toont opnieuw de nodige ambitie om hun rol als Erfgoedkamer te vervullen.

 

Financiële gevolgen

De nodige kredieten werden voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

 

Bijlagen

        Erfgoedconvenant 2023-2025

        Erfgoedkamer Bertem toekomstplan

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het bijgevoegde convenant tussen het lokaal bestuur Bertem en de Erfgoedkamer Bertem vzw, met als ingangsdatum 1 februari 2023 goed.

 

Artikel 2:

De gemeente voorziet een jaarlijkse forfaitaire toelage van 5000 euro aan de Erfgoedkamer Bertem vzw. De toelage wordt jaarlijks, voor 30 juni van het lopende dienstjaar, geheel uitbetaald op de rekening van de Erfgoedkamer. Binnen de 3 maanden na afloop van een dienstjaar waarin de Erfgoedkamer een toelage vanwege de gemeente ontving, bezorgt ze aan de gemeente het jaarverslag van de vzw (met inbegrip van het financieel jaarverslag).

 

Artikel 3:

De 'stuurgroep erfgoedconvenant' wordt verdergezet. Deze bestaat uit 3 leden aangeduid door het college van burgemeester en schepenen (2 leden van het college van burgemeester en schepenen + 1 personeelslid van de gemeente) en 3 leden aangeduid door de raad van bestuur van de Erfgoedkamer Bertem vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

WATERBEHEERSINGSINFRASTRUCTUREN. GOEDKEURING VAN HET HEMELWATER- EN DROOGTEPLAN VOOR DE GEMEENTE BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        In voorgaande jaren werden eerdere versies rond erosiemaatregelen en hemelwateropvang en infiltratie opgemaakt.

 

Feiten en context

        Het hemelwater- en droogteplan voor Bertem is een gebiedsdekkende, ruimtelijke visie die bepaalt hoe de gemeente op lange termijn zal omgaan met hemelwater. 

        Het plan vormt tevens een leidraad voor duurzaam waterbeleid​.

        Het doel van een ruimtelijke gebiedsdekkende visie is:

        het voorzien hoe we omgaan met huidige en toekomstige knelpunten​;

        het beperken van de gevolgen van wateroverlast en verdroging

        onze gemeente robuust maken voor klimaatverandering​

        ​Conform het Blue Deal - akkoord moeten alle gemeenten een hemelwater- en droogteplan (HWDP) kunnen voorleggen tegen eind 2024 om vanaf 2025 aanspraak te kunnen blijven maken op watergerelateerde subsidies.

        Fluvius - als expert - is partner voor Bertem bij de opmaak en de verdere uitrol van het hemelwater- en droogteplan.

        De opmaak en goedkeuring van het hemelwaterplan is opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025, meer bepaald onder actie 2.15. "De gemeente neemt passende maatregelen ter voorkoming van water- en modderoverlast." Actie 2.15.54. voorziet middelen om knelpunten die blijken uit het hemelwaterplan aan te pakken. 

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Het Blue-Deal akkoord van de Vlaamse regering

 

Adviezen

        Gunstig advies van de milieuraad van Bertem (13 december 2022)

 

Argumentatie

 

        Het is nuttig en noodzakelijk om een integraal hemelwater- en droogteplan voor Bertem op te maken.

        Onze gemeente is bij de koplopers die al veel maatregelen aangaande waterhuishouding hebben genomen, maar zal nu ook bij de eersten zijn die over een uitgewerkt en definitief hemelwater- en droogteplan beschikken.

        Dit plan wordt via de gemeentelijke website met de bevolking gedeeld en één of meer infomomenten zullen worden georganiseerd.

 

 

Bijlagen

        Nota Blue-Deal

        Hemelwater- en Droogteplan voor Bertem

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad van Bertem keurt het "Hemelwater- en Droogteplan voor Bertem (HWP)" en de daarin volgens prioriteit opgenomen acties goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad van Bertem geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om dit Hemelwater- en Droogteplan kenbaar te maken bij de brede bevolking via de gemeentelijke website en één of meerdere infomomenten.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad van Bertem geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om, op basis van de prioriteiten, de nodige middelen te voorzien en in te staan voor de uitvoering van voorgestelde maatregelen gedurende de komende jaren.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

ENERGIE. GOEDKEURING BEHEER PREMIES RATIONEEL WATERGEBRUIK DOOR FLUVIUS

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt voor de activiteit riolering deel aan de Opdrachthoudende vereniging Riobra.

 

        De statuten van Riobra hebben onder meer als voorwerp:

 

I. De conceptie, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie, in de ruimste betekenis van die termen, van alle netten van leidingen, rioleringen, kunstwerken en inrichtingen van alle aard die op het grondgebied van de aangesloten gemeenten moeten dienen voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven; alle verrichtingen die rechtstreeks met het voorwerp van Riobra inzake afvalwater en hemelwater verband houden.

 

 Deze in sub I genoemde activiteit wordt hierna verder “activiteit rioleringen” genoemd.

 

II. 

 

III. Riobra mag voorts alle technische, commerciële, administratieve, economische, financiële, sociale en andere verrichtingen doen en deelnemen aan alle bedrijvigheden die met dit voorwerp, zoals beschreven in sub I en II van dit artikel, verband houden.

 

Deze verrichtingen en bedrijvigheden kan zij ook waarnemen in samenwerking met of door het participeren in andere opdrachthoudende verenigingen of met andere privaat- of publiekrechtelijke rechtspersonen, en in het algemeen door het leveren van diensten en openbare nutsvoorzieningen en door het ter beschikking stellen van knowhow in verband met nutsvoorzieningen, één en ander binnen de beperkingen van het Decreet.

 

        De gemeente heeft aldus de aanleg en het beheer van haar rioleringsnet en de hierbij horende activiteiten toevertrouwd aan Riobra.

 

        De Opdrachthoudende vereniging Riobra doet voor de uitvoering van haar activiteiten een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv [hierna Fluvius].

 

Juridische gronden

        De richtlijn 2000/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid;

        De richtlijn 91/27/EG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater;

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne;

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

Fluvius wil in het kader van de rioleringsactiviteiten en in opdracht van deze rioleringsbeheerder een ecologisch ondersteunend beleid voeren om de diverse gebruikers van het rioleringsnet aan te sporen om hemelwater maximaal te hergebruiken en ter plaatse te infiltreren, om hemelwater volledig gescheiden te houden van afvalwater en om te voorkomen dat hemelwater in het rioleringsnet terechtkomt;

 

Fluvius wil voor al de klanten van de rioleringsnetbeheerders voor wie zij optreedt, een

uniform en laagdrempelig premie-aanbod rationeel watergebruik ter beschikking stellen;

 

Fluvius zal per 1 januari 2023 in verschillende premies rationeel watergebruik bij bestaande

particuliere woningen voorzien, namelijk voor de plaatsing van een hemelwaterput met nuttig gebruik, voor de plaatsing van een infiltratievoorziening en voor de aanleg van een gescheiden privéwaterafvoerstelsel.

 

Fluvius streeft naar maximale efficiëntie en administratieve vereenvoudiging bij de uitvoering van deze taak, zowel voor Fluvius zelf als voor de aangesloten gemeenten;

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

 

 

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

 

 

 

Bijlagen

        Infofiche INFILTRATIEVOORZIENING – huishoudelijke klanten

        Infofiche HEMELWATERPUT MET POMPINSTALLATIE – huishoudelijke klanten

        Infofiche GESCHEIDEN AFVOERSYSTEEM van hemelwater en huishoudelijk afvalwater – huishoudelijke klanten

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Fluvius krijgt van de gemeente de opdracht en de bevoegdheid om alle premiereglementen, die verband houden met een rationeel watergebruik bij de eindklanten, volledig te beheren, wat onder meer inhoudt:

        het opmaken van een Fluvius-premiereglement;

        het vastleggen van de premiebedragen en -voorwaarden;

        het aanbrengen van aanpassingen aan het premiereglement indien dit vereist is omwille van hogere efficiëntie, beschikbaarheid van budgetten, betere resultaten bij de klanten, etc.. Over deze aanpassingen zal de gemeente tijdig worden geïnformeerd;

        instaan voor de volledige administratieve en financiële afhandeling van de aangevraagde premies en de communicatie met de klanten hierover.

 

Artikel 2:

Fluvius zal op geregelde tijdstippen (minstens 1x / kwartaal) een lijst bezorgen van de uitgekeerde premies in de gemeente rekening houdend met de rechten van de betrokkenen en regels van de AVG. De gemeente kan – indien zij dit wenst - zelf een bijkomende aanvullende premie uitkeren waarbij gelijkaardige voorwaarden gehanteerd worden als in het Fluvius-reglement. Dit overzicht bevat de gegevens die Fluvius gebruikt heeft voor het uitbetalen van de premie(s) rationeel watergebruik, nl. naam en adres van de klant,

de benaming van de premie, het uitgekeerde premiebedrag, de kosten die de klant gemaakt heeft en eventuele bijlagen gevoegd bij de aanvraag.

 

Artikel 3:

De bestaande gemeentelijke subsidiereglementen betreffende door Fluvius toe te kennen premies voor hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen voor hemelwater, groendaken en/of afkoppeling van hemelwater worden retroactief opgeheven met ingang van 1 januari 2023. De gemeentelijke subsidiereglementen voor toekennen van eigen aanvullende premies voor vernoemde voorzieningen kunnen blijven behouden.

 

Artikel 4:

Dit besluit treedt met terugwerkende kracht in werking met ingang van 1 januari 2023.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan over te maken aan de Opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie) op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

SYNTHESENOTA VERVOERREGIO: GOEDKEURING EN STEMADVIES.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2018 over de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.

        Besluit van de Vlaamse regering van 21 december 2018 over de goedkeuring van het ontwerp van decreet betreffende de basisbereikbaarheid.

        Gemeenteraadsbesluit van 25 augustus 2020 betreffende de goedkeuring OV-plan 2021 van de Vervoerregio.

        Collegebesluit 12 december 2022 betreffende advies synthesenota Vervoerregio.

 

Feiten en context

De Vervoerregio Leuven stelt zichzelf de ambitie om meer duurzame verplaatsingen te genereren dan de door Vlaanderen opgelegde modal split van 60% niet-duurzame verplaatsingen en 40% duurzame verplaatsingen. Het regionale mobiliteitsplan wil een geïntegreerde en multimodale mobiliteitsvisie uitdragen. Daartoe dient de regio actief aan een mobiliteitstransitie te bouwen door enerzijds het stimuleren van duurzame mobiliteitsmodi en anderzijds het strategisch positioneren van auto- en vrachtverkeer.

Sedert eind 2021 werden een aantal scenario's uitgewerkt binnen de Vervoerregio. Na doorrekening en evaluatie werden deze gebundeld tot de synthesenota "Duurzaam Mobiliteitsscenario" die zal fungeren als basis om het regionaal mobiliteitsplan te vormen.

 

Het duurzaam scenario focust op verschillende domeinen die als volgt gegroepeerd kunnen worden:

  1. Fiets

De vervoerregio wenst in te zetten op de creatie en onderhoud van een fietscultuur. Basisvoorwaarden hierbij zijn een uitgebouwde fietsinfrastructuur en een brede beschikbaarheid van fietsen. Concreet wordt er gewerkt rond een versnelde realisatie van een netwerk van fietssnelwegen en het versneld uitvoeren van het Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk (BFF). Met het oog op dit laatste aspect worden onderdelen van het BFF gecatalogiseerd als BFF+, om hier prioritair aan de slag te gaan. De beschikbaarheid van fietsen wordt gestimuleerd binnen de Hoppin-punten door hier in te zetten op fietsstallingen en deelfietsen.

  1. Autoverkeer

De vervoerregio denkt na over de juiste categorisering van wegen voor autoverkeer, met als doelstelling het 'juiste' verkeer op de 'juiste' plaats. De categorisatie ent zich op het onderscheid doorgaand en lokaal verkeer. De vervoerregio focust zich niet op de Vlaamse en Europese hoofdwegen (Vlaanderen), noch op de lokale wegen (gemeentes), maar wel op de dragende structuur van regionale en interlokale wegen.

  1. Logistiek

De ambitie is hier om lokale wegen en dorpskernen maximaal te vrijwaren van vrachtverkeer. Daarnaast wordt ingezet op bundelen van vrachtstromen en alternatieve transportmodi zoals spoor en water.

  1. Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een hoeksteen in het duurzaam verplaatsingsaanbod. Vanuit het decreet Basisbereikbaarheid werd in 2020 door de vervoerregio's reeds een nieuw openbaar vervoernetwerk goedgekeurd met als basiselementen het treinnet als ruggengraat, het kernnet van bussen en trams als primaire verbinding tussen grotere kernen, het aanvullend net als aanvoer naar het kern- en treinnet en als finale complementariteit het vervoer op maat.

Het duurzaam scenario werkt hierop verder door middel van:

        het toevoegen van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) met hogere doorstroming en frequentie,

        het versterken van bestaande kernnetlijnen,

        het ophogen van aanvullende netlijnen,

        het opwaarderen van vervoer op maat modi bij voldoende vervoersvraag,

        het bepleiten van extra treinstations,

        het toevoegen van zogenaamde feeders naar HOV-assen,

        de inpassing van het vervoer op maat aan dit nieuwe model.

  1. flankerend beleid

De vervoerregio blijft werken aan het stimuleren van een gedragswijziging van de gebruikers door in te zetten op een aangepaste ruimtelijke ordening, parkeerbeleid, aangepaste tarieven, routeplanners en samenwerkingsverbanden met bedrijfsleven, evenementen en lokale besturen.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

        Vlaams decreet basisbereikbaarheid van 3 april 2019.

 

Argumentatie

Naast een globale doorwerking hebben de volgende elementen uit het duurzaam scenario een specifieke impact op Bertem:

        De versnelde aanleg van fietssnelwegen F29 en F203.

        Opwaarderen carpoolparking.

        Het upgraden naar een HOV-verbinding van de busverbinding Leuven - Tervuren - Etterbeek over de N3. Frequentie zal hier opgedreven worden naar een bus per 10 minuten. Deze HOV-verbinding zal gevoed worden door een "feeders" vanuit Meerbeeksesteenweg, Moorsel en Vossem over de Dorpstraat in Leefdaal.

        Versterken van het OV-kernnet op verbinding Korbeek-Lo - Leuven - Egenhoven - Bertem.

 De elementen binnen het Duurzaam Scenario van de Vervoerregio dragen bij tot een meer duurzame ontsluiting van de gemeente. Dit door middel van fietssnelwegen, betere fietsinfrastructuur, opdrijven van de frequentie openbaar vervoer over de Tervuursesteenweg, verbreden van de diensttijden openbaar vervoer, versterken van het kernnet en toevoegen van feeders aan de HOV-verbinding over de Tervuursesteenweg. Ook een optimalisatie van verkeersstromen en specifiek de aandacht voor zwaar vervoer, dragen bij tot een duurzame omgeving.

 

 

Bijlagen

        Synthesenota Duurzaam Scenario

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt synthesenota Duurzaam Scenario goed en geeft een positief stemadvies.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan vervoerregio.leuven@vlaanderen.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

NOODPLANNING. GOEDKEURING ALGEMEEN NOOD- EN INTERVENTIEPLAN VOOR DE GEMEENTE BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 29 maart 2011, aanvaarding gemeentelijk algemeen nood- en interventieplan;

        Het Algemeen Nood- en Interventieplan voor gemeente Bertem in ICMS, opgemaakt op 30 maart 2017 en opgeladen op 11 augustus 2017

 

Feiten en context

        Het Koninklijk Besluit van 22 mei 2019, en meer bepaald artikel 3. § 1 bepaalt dat de bevoegde overheden verantwoordelijk zijn voor de noodplanning op hun respectievelijk grondgebied. § 2. van datzelfde artikel specifieert dat de noodplanning zoals bedoeld in § 1 van dit artikel onder andere de volgende taken omvat:

  1. De risico’s op het betrokken grondgebied identificeren en analyseren.
  2. Op basis hiervan, de nodige maatregelen op het vlak van de noodplanning uitvoeren en actualiseren, waaronder:

1.a.                      een algemeen nood- en interventieplan uitwerken;

1.b.                      [...].

        Naar aanleiding van de actualisatie van het Koninklijk Besluit werd er ook een nieuw sjabloon voor het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) ontwikkeld in ICMS.
Op 29 juni 2022 vroeg de Gouverneur van Vlaams-Brabant, aan alle Vlaams-Brabantse gemeenten om het gemeentelijk ANIP tegen 1 oktober 2022 te actualiseren en op te maken volgens het nieuwe sjablonen.

        Het oude noodplan werd door de noodplanningscoördinator volledig herwerkt naar de nieuwe template en gelijktijdig geactualiseerd naar de actuele omstandigheden.  De leden van de gemeentelijke veiligheidscel kregen in de loop van augustus en september de mogelijkheid om hun aanvullingen en opmerkingen bij het ontwerp van ANIP te bezorgen.

        De definitieve bespreking van het ANIP tijdens de vergadering van de gemeentelijke veiligheidscel vond plaats op 27 september 2022, waar de ontwerpversie werd goedgekeurd.

        Deze versie werd per 1 oktober bij de dienst noodplanning van de gouverneur ingediend.  Intussen ontvingen we nog een aantal suggesties en aanvullingen ter verbetering van het ANIP, die intussen werden opgenomen en verwerkt.

        De Gouverneur van Vlaams-Brabant keurde op 6 december 2022 het Algemene Nood- en Interventieplan (ANIP) voor gemeente Bertem goed.

 

Juridische gronden

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 betreffende artikel 133, 134 en 135.

 

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

 

        De wet betreffende civiele veiligheid van 15 mei 2007, meer bepaald artikel 9 die bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is op gemeentelijk niveau.

 

        Artikel 40 van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

        Koninklijk besluit van 31 januari 2003 tot vaststelling van het noodplan voor het crisisgebeuren en de situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.

 

        Koninklijk besluit van 10 juni 2014 omtrent de opdrachten en taken van civiele veiligheid.

 

        Koninklijk besluit van 23 februari 2018 betreffende de verzending van een kort tekstbericht in geval van dreigend gevaar of grote ramp.

 

        Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaalniveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.

 

        Ministeriële omzendbrief van 25 juli 2017 betreffende het psychosociaal interventieplan van discipline 2 dringende geneeskundige hulpverlening

 

Adviezen

        goedkeuring gemeentelijke veiligheidscel (27 september 2022)

 

Argumentatie

 

De inhoud van het ANIP kan als volgt samengevat worden:

 

Onder noodsituatie verstaat men elke gebeurtenis die schadelijke gevolgen voor het maatschappelijk leven veroorzaakt of kan veroorzaken, zoals een ernstige verstoring van de openbare veiligheid, een ernstige bedreiging ten opzichte van het leven of de gezondheid van personen en/of ten opzichte van belangrijke materiële belangen, en waarbij de coördinatie van de bevoegde actoren, inclusief de disciplines, is vereist om de dreiging weg te nemen of om de nefaste gevolgen van de gebeurtenis te beperken.

 

Dit ANIP werd opgesteld na een grondige risico-inventaris en risicoanalyse.

 

Actoren in de noodplanning, iedere noodsituatie wordt bestreden door diverse disciplines.

 

Er worden vijf disciplines onderscheiden, namelijk:

 

        discipline 1: de hulpverleningsoperaties (brandweer)

 

        discipline 2: de medische , sanitaire en psychosociale hulpverlening

 

        discipline 3: de politie

 

        discipline 4: de logistieke steun (technische dienst, Civiele bescherming, Defensie)

 

        discipline 5: Alarmering van en de informatie aan de bevolking (dienst communicatie)

 

Noodplanning vereist een gecoördineerde samenwerking tussen de verschillende disciplines. Dit betekent dat elke discipline voldoende haar taken kent, dat er overleg is tussen de verschillende disciplines en dat de beslissingen die tijdens noodsituaties genomen worden, eenduidig en uitvoerbaar genomen worden. De coördinatie gebeurt uiteraard binnen iedere discipline op zich.

 

De operationele coördinatie hier ligt de coördinatie in de handen van de directeur commando post operaties (Dir. CP-OPS). De operationele commandopost is de bevelstructuur op het terrein. Het is een communicatieknooppunt naar de verschillende disciplines en autoriteiten. De commandopost bevat vertegenwoordigers van de verschillende disciplines.

 

Afhankelijk van de ernst van de noodsituatie of de geografische spreiding zijn er drie mogelijke fases en één operationele coördinatie.

 

De gemeentelijke fase wordt afgekondigd wanneer de noodsituatie zich geografisch beperkt tot een gemeente dit is tevens de bevoegdheid van de burgemeester. De provinciale fase wordt van kracht wanneer onder andere meerdere gemeenten getroffen worden, bijvoorbeeld bij wateroverlast dit is de bevoegdheid van de gouverneur. De federale fase wordt van kracht, wanneer de nationale veiligheid in het gedrang komt of bij epidemieën zoals vogelgriep, terrorisme etc..

 

Het ANIP vermeldt een duidelijke omschrijving van de wetgeving, de risico’s, afspraken tussen de verschillende disciplines, wie de verantwoordelijken zijn voor de verschillende disciplines en de organisatie hiervan. Overigens de informatiedeling aan de bevolking en via welke kanalen, organisatie van het coördinatiecomité van de burgemeester, ondersteuning en informatiebronnen.

 

Het ANIP voor gemeente Bertem werd afgestemd binnen de gemeentelijke veiligheidscel. Hierbij zijn de verschillende disciplines brandweer, politie, medische diensten, technische dienst en dienst communicatie betrokken. De redactie ligt in handen van de noodplanningscoördinator. Het ontwerp van ANIP Bertem werd goedgekeurd door de gemeentelijke veiligheidscel op 27 september 2022.

 

De Federale Dienst Gouverneur Vlaams-Brabant, dienst noodplanning ontving het ANIP Bertem ter advies en goedkeuring door de Gouverneur.

De Gouverneur verleende zijn goedkeuring op xx december 2022, waarmee dit document de  finale versie van het Algemeen Nood- en Interventieplan voor Bertem wordt.

 

Het voorliggend ANIP is een levendig document dat ten allen tijde moet kunnen worden aangepast in functie van aanduiding verantwoordelijken, wijzigingen contactgegevens, terreurdreigingsniveau 2. Het document wordt op frequente wijze, minimaal om de 6 maanden bijgewerkt met nieuwe data voor onder andere de actiekaarten en infofiches.

 

Verschillende persoonsgegevens zijn verwijderd uit deze versie.

 

 

Bijlagen

        Algemeen Nood- en Interventieplan voor Bertem (zonder persoonsgegevens)

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het algemeen nood- en interventie plan (ANIP) van de Bertem van 17 maart 2017 en alle eerdere versies worden opgeheven.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad van Bertem neemt kennis van en aanvaard het "Algemeen Nood- en Interventieplan Bertem" (ANIP Bertem), dat door de Gouverneur van Vlaams-Brabant werd goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Aan alle bestemmelingen opgenomen in het ANIP wordt een digitaal exemplaar van het ANIP  overgemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

VOORSTEL TOT INVOERING VAN DE "GELE DOOS"

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: Het voorstel wordt voor verder onderzoek overgedragen aan de eerstelijnszone Leuven Zuid. Na advies zal dit punt opnieuw worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

DOVEN OPENBARE VERLICHTING OP GEMEENTEWEGEN.

 

Voorgeschiedenis

        Diverse berichten van Fluvius in het kader van het doven van openbare verlichting 's nachts. De overgemaakte voorstellen hadden betrekking op "bovengemeentelijke" brandprogramma's, gekoppeld aan de vereiste om met de betrokken gemeentebesturen unaniem tot een akkoord te komen over een doofscenario. Na diverse overlegmomenten bleek evenwel geen unanieme oplossing mogelijk.

        Mail van Fluvius van 25 januari 2023 waarin aan de gemeente Bertem de mogelijkheid wordt geboden om voor de gemeentewegen op het grondgebied van Bertem de sturingen vanaf midden februari te laten aanpassen.

 

Feiten en context

        De gemeente besteedt in haar meerjarenplan de nodige middelen voor energiebesparende maatregelen. Tevens is de gemeente ingestapt in de module "Licht-als-dienst" van Fluvius, met de bedoeling om tegen 2030 voor alle openbare verlichting over te schakelen naar LED.

        Het doven van openbare verlichting 's nachts kan leiden tot een bijkomende energiebesparing en kwam o.a. op de gemeenteraad ook al ter sprake naar aanleiding van de sterk gestegen energieprijzen.

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40 en 41, handelend over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Het Burgemeestersconvenant 2030, formeel bekrachtigd door de gemeenteraad van Bertem in zitting van 24 november 2020.

 

Argumentatie

Het doven van openbare verlichting 's nachts kan leiden tot een aanzienlijke besparing van 30 à 40 % op de gemeentelijke energiekosten voor openbare verlichting. Uit veiligheidsoverwegingen wordt voorgesteld om de verlichting pas te doven vanaf 24u en opnieuw te laten branden vanaf 6u in de ochtend. Aangezien in het weekend op vrijdag- en zaterdagnacht mensen ook vaak nog na 24u op stap zijn, wordt voorgesteld om tijdens deze twee nachten de verlichting niet te doven. Ingevolge richtlijnen van het Agentschap Wegen en Verkeer blijft de verlichting op gewestwegen steeds branden 's nachts. Hierdoor zullen in sommige aanpalende straten ook bepaalde lampen blijven branden.

 

Financiële gevolgen

Wegens de geleidelijke overschakeling naar LED en de schommelende energieprijzen valt een nauwkeurige besparing moeilijk te becijferen. Een minimale besparing van € 35.000 op jaarbasis moet in de eerste fase evenwel zeker realiseerbaar zijn.

 

Besluit

 

Stemming toevoeging agendapunt

 

19 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord om de openbare verlichting dagelijks te doven op gemeentewegen vanaf 24u tot 6u, behalve in de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2023

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

        Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

        Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"Op de gemeenteraad van 28 juni 2022 heb ik een vraag gesteld over de problemen rond de minimale bezetting van de brandweerpost Leuven. Er werd o.m. geantwoord dat de zoneraad gevraagd werd om tegen september/oktober 2022 een nieuwe risico-analyse te maken. Uit een nieuwe brief van enkel brandweerleden, meegedeeld op 19.01.2023, zou er nog geen nieuwe risico-analyse zijn opgemaakt en krijgen Leuven en de omliggende gemeenten nog steeds niet de noodzakelijke bescherming. Indien er inderdaad nog geen nieuwe risico-analyse is opgemaakt, waarom nog niet en wanneer kan die verwacht worden? Wat is de stand van zaken omtrent de bezetting van de brandweerpost?"

 

Burgemeester Joël Vander Elst deelt mee dat de risicoanalyse reeds ter bespreking is voorgelegd aan het dagelijks bestuur van de zoneraad. Het dagelijks bestuur heeft gevraagd om de analyse verder uit te werken omdat er nog geen kostprijsberekening was gemaakt.

 

De risicoanalyse zelf bestaat in grote lijnen uit 2 delen: een hoofdstuk over het logistieke aspect (waaruit vooral blijkt dat de slechte positionering van de kazernes de aanrijtijden voor heel wat gemeenten bemoeilijkt) en een hoofdstuk over het personeelsbeleid. Er is nog geen timing meegedeeld wanneer de risicoanalyse aan de zoneraad zou worden voorgelegd.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"Vanaf 1 september 2023 werd in de omgeving van de school De Waaier het principe van de schoolstraat ingevoerd. Op de gemeenteraad van 30 augustus 2022 werd als antwoord op mijn vraag daarover meegedeeld dat het om een proefopstelling ging voor de periode van 1 september 2022 tot 31 december 2022 met de bedoeling om tijdens die periode de regeling te evalueren en ten laatste op de gemeenteraad van december een reglement voor te leggen dat de situatie definitief zal regelen. In de verslagen van het schepencollege vond ik nergens terug dat die evaluatie reeds zou hebben plaatsgevonden. De verkeersborden die de schoolstraat aanduiden, staan er wel nog steeds. Hoewel aangekondigd, werd er op de gemeenteraad van 20 december 2022 nog geen definitief reglement ter goedkeuring voorgelegd en ook voor de gemeenteraad van 31 januari 2023 is dat niet voorzien. Wat zijn de verdere plannen met de schoolstraat? Werden er in de afgelopen periode overtredingen vastgesteld?"

 

Schepen Marc Morris geeft toe dat deze aangelegenheid niet de gepaste opvolging kreeg. Hij zal dit onderwerp voorleggen aan de gemeentelijke mobiliteitscel en daarna laten agenderen op de volgende gemeenteraad van 28 februari.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"Op de gemeenteraad van 29 november 2022 werd de aanleg van de fietssnelweg F29 goedgekeurd, onder de voorwaarde dat de aanleg van de kruispunten met de Neerijsesteenweg en de Blokkenstraat wordt herbekeken voor de noodwendigheden van het landbouwverkeer. Voor die kruispunten is de heraanleg voorzien met een wegversmalling met een breedte van 3,6 m, waardoor het verkeer er beurtelings moet passeren. Ook krijgt de fietssnelweg op die kruispunten voorrang op het (auto-)verkeer in de Neerijsesteenweg en de Blokkenstraat. Vooral voor de Blokkenstraat lijkt me dat problematisch omdat de fietssnelweg daar juist op de top van de helling komt te liggen en het verkeer vanuit Bertem resp. Korbeek-Dijle daar weinig zicht heeft. De gemeente heeft op 5 december 2022 een voorwaardelijk gunstig advies gegeven. Zijn er nog verdere besprekingen geweest of gepland met de Werkvennootschap om de plannen aan te passen?"

 

Schepen Marc Morris verduidelijkt dat het project F29 ook wijzigingen behelst buiten het grondgebied van onze gemeente, die meebrachten dat de Werkvennootschap een gewijzigde projectversie indiende. Deze gewijzigde projectversie noopte tot een nieuw openbaar onderzoek, waarbij de gemeente de opmerkingen bezorgde die werden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"Op 2 december 2022 werd de omgevingsvergunning verleend voor de aanleg van de fietssnelweg F203 langs de E40 van Kortenberg naar de Blokkenstraat in Bertem. Hierin is voorzien dat de fietssnelweg ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de E40 in Bertem het bestaande tracé van "de Meerbeekstraat en de Molenstraat" volgt en de kruising met de Tervuurseseenweg gebeurt via een nieuw aan te leggen fietstunnel onder de Tervuursesteenweg. Dit project is niet voor de zaak van de wegen voorgelegd aan de gemeenteraad. Zijn er wijzigingen of aanpassingen voorzien aan de gemeentewegen (Meerbeeksesteenweg, Molenstraat, Blokkenstraat)? Is er al een planning voor de uitvoering van die werken?"

 

Schepen Marc Morris geeft aan dat met betrekking tot het gevraagde tracé voor de F203 in de huidige stand van het dossier de zaak der wegen niet aan de orde is. Met het oog op de verbinding van de F203 met de F29 zal de gemeenteraad wel beslissingen dienen te nemen met betrekking tot de zaak der wegen, onder andere in het kader van de heraanleg van het kruispunt ter hoogte van Dorpstraat 246.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"Uit inspecties van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer is gebleken dat de brug van de Tervuursesteenweg over de E40 aan het einde van zijn levensduur komt en nu onder categorie 5 (de slechtste staat) valt en binnen de 5 jaar afgebroken en vervangen moet worden. In de plaats zou er een nieuwe boogbrug komen. Het technisch ontwerp zou grotendeels afgerond zijn en de vergunningsaanvraag zou al in het voorjaar van 2023 ingediend worden. De afbraak van de bestaande brug zou op 2 dagen gebeuren om het verkeer op de E40 zo weinig mogelijk te hinderen, maar de impact op het doorgaand verkeer op de Tervuursesteenweg tussen Bertem en Leefdaal zal enorm zijn. Hoe lang zullen de werken duren? Welke hinder wordt verwacht tijdens de werken? Hoe zal hieraan geremedieerd worden? Langs waar zullen de weggebruikers omgeleid worden? Is er coördinatie met de andere werken die ter hoogte van de E40 en de Tervuursesteenweg voorzien worden?

 

Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat de gemeente niet officieel op de hoogte is gebracht van de geplande werken en dat hij enkel via de media informatie heeft opgevangen hieromtrent. Deze info strookt wel met de informatie die de gemeente jaren geleden heeft gekregen. De burgemeester zal deze aangelegenheid ter sprake brengen op het overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (dat doorgaat op 15 februari) en zal hierover terugkoppelen op de volgende gemeenteraad.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"De straten/stoepen zijn, o.a. in de "witte wijk", sinds de jaarmarkt niet meer geveegd/geruimd, zodat bladeren zich ophopen en de waterafvoer verhinderen. Kan er nog eens een veegactie doorgaan? Welke frequentie is er voor het vegen van de straten voorzien? Is er een veegactieplan over welke straten wanneer geveegd worden?"

 

Schepen Joery Verhoeven bevestigt dat er een veegactieplan bestaat, maar dat door de beperkte bezetting van de dienst openbare werken de beoogde frequentie niet kon worden nagekomen. Hij geeft wel al mee dat de volgende integrale veegactie in de loop van de maand april zal worden uitgevoerd.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"De bloemenbakken die op verschillende straten staan om het verkeer te doen afremmen, zien er al enkele jaren verwaarloosd uit. Kunnen die bloemenbakken in het voorjaar opnieuw voorzien worden van bloemen of andere planten?"

 

Schepen Joery Verhoeven is blij om de vraag van het raadslid positief te kunnen beantwoorden en deelt mee dat de dienst openbare werken reeds gestart is met de beplanting.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"Hoewel vuurwerk in Bertem verboden is, is er in de periode van de eindejaarsfeesten toch wel wat vuurwerk afgestoken. Hoe verliep de handhaving van het vuurwerkverbod? Zijn er overtredingen vastgesteld?"

 

Burgemeester Joël Vander Elst verduidelijkt dat de handhaving door de politie op afroep gebeurt na een melding, maar geeft tegelijk aan dat de politiezone weinig meldingen heeft binnengekregen. Er is door de politie op grondgebied van Bertem 1 vaststelling gedaan, meer bepaald aan het atletiekterrein te Korbeek-Dijle. Hij geeft toe dat handhaving in dit verband geen eenvoudige zaak is, omdat de interventieploeg meestal laattijdig ter plaatse arriveert en eventuele betrokken niet verplicht zijn om de politie binnen te laten.

 

        Raadslid Joris Fonteyn (N-VA), stelt de volgende vraag:
"Kan er voor het voorbije jaar 2022 en eventuele vroegere jaren een overzicht gegeven worden van het aantal feiten van inbraak en van vandalisme op het grondgebied van de gemeente Bertem? In Leuven werd er in 2022 een sterke stijging van het aantal inbraken vastgesteld. Is dat ook het geval in Bertem?"

 

Burgemeester Joël Vander Elst deelt mee nog geen cijfers in bezit te hebben, aangezien ze nog ter bespreking zullen worden voorgelegd op de veiligheidsraad van 13 februari aanstaande. Hij krijgt wel signalen dat de dalende trend tijdens Corona terug de andere richting uitgaat, maar hij zal hierover nauwkeurigere informatie kunnen verstrekken op een volgende gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2023