NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 27 februari 2024

Van 20 uur tot 20.30 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Eddy Vranckx

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven en Tom Philips

Raadsleden:

Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

Algemeen directeur:

Bart Devisch

 

Verontschuldigd:

Raadsleden:

Iris De Smet en Roland Gustin

 

 

 


Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
  • Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
    De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
  • Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
    Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

        Notulen van de zitting van 30 januari 2024.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 30 januari 2024 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

BESTUURLIJK TOEZICHT. KENNISNAME BESLUIT PROVINCIEGOUVERNEUR OVER DE KLACHT AANGAANDE DE ERFPACHT VAN DE SPORTHAL VERONA.

 

Voorgeschiedenis

        Op 28 november 2023 heeft Joris Fonteyn, Vossenstraat 22 te 3060 Bertem, klacht 2023.001123 en 2023.001125 ingediend bij de provinciegouverneur tegen de besluiten van de gemeenteraad van Bertem en de raad van bestuur van het AGB Beleko van 24 oktober 2023 betreffende de erfpachtovereenkomst van de sporthal Verona.

        Brief van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant van 8 februari 2024.

 

Juridische gronden

        Artikel 332, §1, derde lid van het decreet lokaal bestuur
Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.

        Artikel 333 van het decreet lokaal bestuur

        Hoofdstuk 2.4.7. van de omzendbrief KB/ABB 2018/4 betreffende het bestuurlijk toezicht en de bekendmakingsplicht.
Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid moeten altijd ter kennis gebracht worden op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad, de OCMW-raad of de provincieraad. Het gaat hier over besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid op de beslissingen van eender welk orgaan of personeelslid van het lokaal of provinciaal bestuur dat een beslissing neemt die valt onder het bestuurlijk toezicht.

 

 

Bijlagen

        Klacht aan lokaal bestuur

        Antwoordbrief aan Gouverneur

        Antwoord Gouverneur aan Joris Fonteyn

        Antwoord Gouverneur aan lokaal bestuur (gemeente en AGB)

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van de brief van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant van 8 februari 2024 met zijn besluit als toezichthoudende overheid over de klacht van Joris Fonteyn, Vossenstraat 22, 3060 Bertem van 28 november 2023 tegen de besluiten van de gemeenteraad van Bertem en de raad van bestuur van het AGB Beleko van 24 oktober 2023 betreffende de erfpachtovereenkomst van de sporthal Verona.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

DECRETALE GRADEN. AANDUIDING VERVANGERS ALGEMEEN DIRECTEUR EN FINANCIEEL DIRECTEUR.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2022 over de aanduiding van de vervangers voor de waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur.

        Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2023 over de aanduiding van de vervanger voor de waarnemend algemeen directeur ter aanvulling op het gemeenteraadsbesluit van 25 januari 2022.

 

Juridische gronden

        Artikel 162, §1 van het decreet lokaal bestuur
Er zijn in elke gemeente een algemeen directeur en een financieel directeur die zowel van de gemeente als van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient, ten dienste staan.

        Artikel 166 van het decreet lokaal bestuur
Met behoud van de toepassing van artikel 175 regelt de gemeenteraad de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur bij hun afwezigheid of verhindering.

 

Argumentatie

Het ambt van algemeen directeur en van financieel directeur is een decretale graad, waarvan de rechten en plichten gedetailleerd omschreven worden in het decreet over het lokaal bestuur. De algemeen directeur en de financieel directeur bedienen zowel de gemeente als het OCMW.

 

De continuïteit van de dienstverlening binnen de gemeente en het OCMW moet gewaarborgd worden en blijven tijdens de periodes van de tijdelijke afwezigheid of verhindering van de directeurs.

 

De vervanging van de directeurs bij verhindering of tijdelijke afwezigheid is een praktische beslissing die flexibel en snel moet kunnen worden genomen. Daarom wordt de aanduiding van een vervanger best toevertrouwd aan de functiehouder zelf.

 

Personeelsleden van het OCMW kunnen geen vervanger zijn voor een decretale graad.

 

De voorgestelde vervangers komen in aanmerking voor de vervanging omdat de vervanging van de algemeen directeur of de financieel directeur als taak beschreven staat in de functiebeschrijving van het personeelslid.

 

De gemeenteraadsbesluiten van 25 januari 2022 en 27 juni 2023 zijn niet meer van toepassing, gezien de invulling van het ambt van algemeen directeur door Bart Devisch vanaf 1 december 2023. Ook Kris Philips, waarnemend algemeen directeur van 1 januari 2022 tot en met 30 november 2023, heeft opnieuw het ambt van financieel directeur opgenomen vanaf 1 december 2023.

 

Besluit

 

Stemming vervanging AD

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Stemming vervanging FD

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

 

Artikel 1:

De gemeenteraad vertrouwt de beslissing over de aanduiding van een vervanger voor de algemeen directeur en voor de financieel directeur toe aan de functiehouder van het ambt. De functiehouder duidt een vervanger aan in overeenstemming met de artikelen 2 en 3 van dit besluit.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt de volgende personeelsleden aan als mogelijke vervangers voor de algemeen directeur:

        afdelingshoofd interne zaken

        afdelingshoofd grondgebiedzaken

        beleidsmedewerker directiesecretariaat.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt het volgende personeelslid aan als mogelijke vervanger voor de financieel directeur:

        boekhouder.

 

Artikel 4:

Bij elke aanduiding van een plaatsvervanger brengt de functiehouder onverwijld de burgemeester en de voorzitter van de gemeenteraad op de hoogte.

 

Artikel 5:

In geval de algemeen directeur of de financieel directeur in de onmogelijkheid zou zijn om binnen de 3 werkdagen na het begin van zijn verhindering of tijdelijke afwezigheid een vervanger aan te duiden, duidt het college van burgemeester en schepenen een vervanger aan.

 

Artikel 6:

Dit besluit heft het besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2022 op m.b.t. de aanduiding van vervangers voor de waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur, alsook het aanvullend besluit van de gemeenteraad van 27 juni 2023.

 

Artikel 7:

Dit besluit treedt in werking vanaf heden.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

TOEGEVOEGD AGENDAPUNT. VERBREKING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MET DE STAD LEUVEN.

 

Voorgeschiedenis

        E-mail van Wouter Fock, raadslid, van 22 februari 2024 met verzoek om dit besluit toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 27 februari 2024.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem sloot met de stad Leuven een algemene samenwerkingsovereenkomst af, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 maart 2023.

 

Juridische gronden

        Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De raadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 3 §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd op de gemeenteraadszitting van 29 maart 2022
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze schriftelijk, bij voorkeur per e-mail, hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken.

        Artikel 387 van het decreet lokaal Bestuur van 22 december 2017

 Gemeenten kunnen onderling overeenkomsten sluiten.

 

Argumentatie

        De bestaande samenwerkingsovereenkomst trad in werking op 1 april 2023 en loopt één jaar. Ze wordt stilzwijgend verlengd met telkens perioden van 6 maanden. De opzeggingstermijn is 30 dagen. Om de gemeenteraad toe te laten om zich uit te spreken over de verlenging, dient dit op de gemeenteraad van februari geagendeerd te worden.

        Aangezien er weinig aantoonbare resultaten geboekt zijn op de domeinen Ruimtelijke planning, Mobiliteit en Milieu, Openbaar Domein, IT, Wonen, Kinderopvang en Zorg, Inzet en gebruik van vrijetijdsvoorzieningen (infrastructuur, activiteiten, sport- en jeugdkampen,…), Digitale transformatie en organisatiebeheersing, Klachtenmanagement en Noodplanning is er blijkbaar geen nood aan deze samenwerking.

 

De zitting wordt door de voorzitter op vraag van raadslid Fock geschorst van 20u30 tot 20u32.

 

Na beraadslaging over de vraag van gemeenteraadsleden om meer geïnformeerd te worden over de concrete invulling van de samenwerkingsovereenkomst met de stad Leuven en de toelichting door leden van het schepencollege bij een aantal concrete samenwerkingsinitiatieven.

 

Gehoord het voorstel van raadslid Fock om zijn ingediend agendavoorstel in te trekken.

 

 

Bijlagen

        E-mail en bijlage van Wouter Fock van 22 februari 2024.

 

Besluit

 

Stemming intrekking punt

 

16 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer en Eddy Vranckx

3 onthoudingen: Joris Fonteyn, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

 

Artikel 1:

Het toegevoegde agendapunt over de verbreking van de samenwerkingsovereenkomst wordt ingetrokken.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMSTEN. GOEDKEURING OVEREENKOMST STAD LEUVEN M.B.T. GEBRUIK ZWEMBADEN.

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente Bertem sloot met de stad Leuven een algemene samenwerkingsovereenkomst af, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 maart 2023.

        De bedoeling van de overeenkomst is om met de stad nauwer samen te werken rond een aantal beleidsthema's, waaronder de inzet en het gebruik van vrijetijdsvoorzieningen (infrastructuur, activiteiten, sport- en jeugdkampen,...).

 

Feiten en context

        In het kader van de samenwerkingsovereenkomst biedt de stad Leuven de mogelijkheid aan om scholen en zwemverenigingen uit Bertem aan verlaagd tarief te laten zwemmen in de Leuvense zwembaden. Het betreft zowel het zwembad in Kessel-lo (beheerd door de stad zelf) als de zwembaden in Leuven en Wilsele (beheerd door Sportoase).

        Het verlaagd tarief betekent een besparing van € 0,80 per zwembeurt. Voor de 3 Bertemse scholen gaat het om ongeveer 5.000 zwembeurten op jaarbasis, hetgeen zou neerkomen op een globale besparing van ongeveer € 4.000 per jaar voor de 3 scholen samen.

        Tevens krijgen inwoners van Bertem het voordeel dat ze aan dezelfde tarieven als inwoners van de stad Leuven gebruik kunnen maken van het zwembad in Kessel-lo. De gemeente dient hiervoor een jaarlijkse forfaitaire vergoeding van € 1.000 te betalen, gebaseerd op een geschat aantal bezoekers van 800 (400 volwassenen en 400 kinderen).

        Onderhandelingen m.b.t. deze voorwaarden mondden uit in een aparte samenwerkingsovereenkomst, die door de gemeenteraad van Leuven werd goedgekeurd in zitting van 29 januari 2024.

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

        De gemeente heeft de bedoeling om de inwoners van Bertem te laten genieten van de besparing op het schoolzwemmen (op basis van het huidig aantal zwembeurten geschat op € 4.000 op jaarbasis).

        De voorliggende samenwerkingsovereenkomst laat al toe om inwoners van Bertem aan dezelfde tarieven als inwoners van Leuven gebruik te laten maken van het zwembad in Kessel-lo. Met de beheerder van de zwembaden in Leuven en Wilsele (Sportoase) wordt naar een praktische oplossing gezocht om dezelfde voordelen ook te bekomen voor deze zwembaden.

 

Raadslid Joris Fonteyn wenst zijn onthouding te motiveren als volgt: "Op zich is er uiteraard geen bezwaar om de inwoners van Bertem te laten genieten van goedkoper zwemmen in Leuven. Wel kadert dit in het globale samenwerkingsakkoord met Leuven om samen te werken inzake mobiliteit, huisvesting, klimaat, aanwerving van personeel. Het blijft onduidelijk wat Leuven in ruil van Bertem zal krijgen. Als dit voorstel kadert in een bredere samenwerking met Leuven, en Leuven er effectief iets voor in ruil krijgt, zou dit als een pakket aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd."

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

649910/0741-00

€ 5.000

€ 5.000

€ 1.000

 

 

Bijlagen

        Samenwerkingsovereenkomst met stad Leuven betreffende het gebruik van de Leuvense zwembadaccomodaties.

 

Besluit

 

Stemming punt

 

17 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met de stad Leuven m.b.t. het gebruik van Leuvense zwembadaccomodaties in bijlage van dit besluit goed.

 

Artikel 2:

De gerealiseerde besparingen op het zwemmen door Bertemse scholen zullen aangewend worden om inwoners van Bertem aan dezelfde tarieven als inwoners van Leuven gebruik te laten maken van de Leuvense zwembadinfrastructuur. Te dien einde wordt met Sportoase (beheerder van de zwembaden in Leuven en Kessel-lo) nog naar een praktische regeling gezocht om dit op een zo eenvoudig mogelijke wijze te organiseren. Deze regeling zal het voorwerp uitmaken van agendering op een volgende gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

HERSTELLEN PACHTHOFMUUR EGENHOVENSTRAAT. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.

 

Voorgeschiedenis

        In maart 2013 is een gedeelte van de muur rond de hoeve gelegen in 3060 Bertem, Groenendaal 21, ter hoogte van de Egenhovenstraat, ingestort. De gemeente plaatste de nodige signalisatie en nadars ter bescherming van de weggebruikers.

        Collegebesluit van 6 september 2016 over de aanstelling van Advocatenkantoor De Schreye & Sommerijns, Neerijse Steenweg 16, 3061 Leefdaal, om de gemeente te vertegenwoordigen in de zaak van de gedeeltelijk ingestorte muur rond de hoeve Groenendaal 21 en over de formele ingebrekestelling van de eigenaars van de hoeve.

        Op 12 januari 2019 is een deel van de schuur van de hoeve, aan de zijde van het kerkhof ingestort.

        Aanmaning door het agentschap Onroerend Erfgoed van 21 januari 2019 aan de eigenaars en de gemeente om de beschadigde muur te stabiliseren en om herstelwerken uit te voeren.

        Tussenvonnis van de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg Leuven op 21 april 2021 waarbij de rechter oordeelde dat het zuidelijke ingestorte deel van de omheiningsmuur eigendom is van de familie Verjauw. De gemeente Bertem is volgens de rechtbank gerechtigd om herstel- en stabiliteitswerken uit te voeren op basis van artikel 135, §2 Gemeentewet.

        Collegebesluit van 26 april 2021: Kennisname en betekening vonnis burgerlijke rechtbank van eerste aanleg Leuven 21 april 2021.

        Tweede aanmaning door het agentschap Onroerend Erfgoed op 5 mei 2021.

        Proces-verbaal 1E.66 EG i0000312021 (opgesteld door de inspecteur onroerend Erfgoed) - instorting zijgevel/beschermde kerkhofmuur" van 15 juni 2021.

        Op 25 juni 2021 diende Jozef Verjauw een verzoekschrift in bij het Hof van Beroep te Brussel tegen de tussenvonnissen van 28 november 2018 en 21 april 2021. Alle conclusietermijnen voor partijen zijn intussen verstreken en op heden is het wachten tot een pleitdatum zal worden verleend. Het tussenvonnis van de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg Leuven van 21 april 2021 blijft uitvoerbaar.

        Dagvaarding dd. 28 februari 2023 door de Inspecteur Onroerend Erfgoed van de consoorten Verjauw om te verschijnen voor de rechtbank van eerste aanleg te Leuven tot het "feitelijk herstel in een originele goede staat, door het uitvoeren van volgende werkzaamheden..."

        Collegebesluit van 4 december 2023: Het college sluit door middel van vrijwillige tussenkomst aan bij de procedure die de Inspecteur Onroerend Erfgoed aanspande bij de Rechtbank van eerste aanleg Leuven tegen de consoorten Verjauw met het oog op het feitelijk herstel in een originele goede staat van de muur rond de hoeve, ter hoogte van de Egenhovenstraat en de schuur van de hoeve, aan de zijde van het kerkhof. Het college geeft mandaat aan Meester Sommerijns, Neerijse Steenweg 16 te 3061 Leefdaal om de belangen van de gemeente te behartigen in deze zaak. De gemeente zal overgaan tot de uitvoering van het vonnis van 21 april 2021 en zal de herstel- en stabiliteitswerken aan de muur rond de hoeve laten uitvoeren.

 

Feiten en context

        Wegens het manifest stilzitten van de eigenaars wil de gemeente, na overleg met haar advocaat Meester Sommerijns, overgaan tot de uitvoering van het vonnis van 21 april 2021 en de herstel- en stabiliteitswerken aan de muur rond de hoeve zelf laten uitvoeren. De kosten zullen verhaald worden op de eigenaars.

        In het kader van de opdracht “Herstellen van de pachthofmuur Egenhovenstraat” werd een bestek met nr. 533 opgesteld door de dienst Investeringsprojecten.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 55 500 euro excl. btw of 67 155 euro incl. 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

        De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143 000 euro niet).

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Vonnis rechtbank van Leuven van 21 april 2021.

 

Argumentatie

De rechtbank oordeelt dat de gemeente voldoende heeft aangetoond dat het zuidelijke deel van de omheiningsmuur een gevaar vormt voor een veilig en vlot verkeer op de Egenhovenstraat. Om aan deze gevaarsituatie een einde te stellen, is de gemeente Bertem volgens de rechtbank gerechtigd om op basis van artikel 135, §2 Gemeentewet aan het zuidelijke deel van de omheiningsmuur herstel- en stabiliteitswerken uit te voeren (zoals beschreven door de deskundige in het verslag) en conform de vereisten gesteld door het Agentschap Onroerend Erfgoed.

 

Naar het oordeel van de rechtbank dient de kostprijs van deze herstel-en stabiliteitswerken te worden gedragen door alle eigenaars van de hoeve.

 

De gemeente heeft een bestek opgemaakt. Het bestek en de lastvoorwaarden dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Gehoord het voorstel van amendement zoals geformuleerd door raadslid Joris Fonteyn om aan artikel 4 van het ontwerpvoorstel toe te voegen: "De kostprijs van deze werken zal op basis van het vonnis van 21 april 2021 van de Rechtbank van Eerste Aanleg Leuven verhaald worden op de eigenaars".

 

Financiële gevolgen

De geraamde uitgaven voor de herstelling zijn ten laste van de eigenaar, de gemeente zal desgevallend de gerealiseerde uitgaven verhalen op de eigenaar. De vereiste kredieten voor de voorfinanciering door de gemeente zullen na overdracht van de ongebruikte kredieten van het boekjaar 2023 (uiterlijk eind februari 2024) verschoven worden binnen het investeringsbudget zodat ze bij de plaatsing van de opdracht beschikbaar zijn.

 

 

Bijlagen

        Bestek

        Vonnis van de Rechtbank van Eerste aanleg van Leuven d.d. 21/04/2021.

 

Besluit

 

Stemming amendement Joris Fonteyn

 

5 stemmen voor: Joris Fonteyn, Wouter Fock, Maria Andries, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

14 stemmen tegen: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Pieter Sempels, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer en Eddy Vranckx

 

Stemming punt

 

17 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. 533 en de raming voor de opdracht “Herstellen van de pachthofmuur Egenhovenstraat”, opgesteld door de dienst Investeringsprojecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 55 500 euro excl. btw of 67 155 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- Renotec Brussel, De Béjarlaan 1 te 1120 Brussel;
- MONUMENT GROUP NV, Oostrozebekestraat 54 te 8770 Ingelmunster;
- A.O. Verstraete Vanhecke, Fotografielaan 24 te 2610 Wilrijk;
- P. Nijs Erfgoed aannemer, E3-Laan 49 te 9800 Deinze;
- 3Wplus, Z5 Mollem 250 te 1730 Asse;
- Sels en co, Gebroeders Jourandstraat 7 te 3060 Bertem.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

AANSTELLEN ONTWERPER VOOR AANLEG VOETPAD EGENHOVENSTRAAT, PARKING NEERIJSE STEENWEG EN PARKING VLIEGUIT. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, GUNNINGSWIJZE EN UIT TE NODIGEN FIRMA'S.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 15 december 2020 houdende aankoop van een perceel aan de grond aan de Neerijse Steenweg te Leefdaal met het oog op de aanleg van een publieke parking in de nabijheid van het dorpsplein.

        Akte verleden op 28 mei 2021 voor notaris Vangoetsenhoven.

        Gemeenteraadsbesluit van 29 augustus 2023 waarbij de lastvoorwaarden en gunningswijze werden goedgekeurd voor de opdracht "Aanstellen ontwerper voor aanleg voetpad Egenhovenstraat en parking Neerijse steenweg". De opdracht werd in de markt gezet maar leverde geen offertes op.

 

Feiten en context

        In het kader van de opdracht  “Aanstellen ontwerper voor aanleg voetpad Egenhovenstraat, parking Neerijse steenweg en Vlieguit” werd een bestek met nr. T865.1/529 opgesteld door de dienst investeringsprojecten.

        Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

        Perceel 1 (Aanleg voetpad Egenhovenstraat), raming: 4810 euro excl. btw of 5820,10 euro incl. 21% btw;

        Perceel 2 (Aanleg parking Neerijse steenweg), raming: 20 000 euro excl. btw of 24 200 euro incl. 21% btw;

        Perceel 3 (Aanleg parking Vlieguit), raming: 17 000 euro excl. btw of 20 570 euro incl. 21% btw.

        De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 41 810 euro excl. btw of 50 590,10 euro incl. 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 8 april 2024 om 11 uur voorgesteld.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

        De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143 000 euro niet).

        Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, meer bepaald artikel 90, 1°.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Argumentatie

In de Egenhovenstraat tussen de Groenendaal en het WZC is geen toegankelijk voetpad gelegen. Het voetpad aan de kerkhofmuur is smal en ook al jaren onderbroken. De bomen aan de overzijde verhinderen dat een voetpad aanliggend aan de straat kan worden aangelegd. Er wordt voorgesteld om te bekijken of een toegankelijk voetpad voor rolstoelgebruikers kan aangelegd worden in de weide achter de bomen tussen de Groenendaal en de toerit naar het WZC. Hiervoor zal onderhandeld worden met de eigenaar.

 

Het bestuur heeft het perceel afdeling 3, sectie F, nr.  229c, aangekocht voor de aanleg van een parking voor centrum Leefdaal.

 

Het perceel afdeling 3, sectie F, nr 157v2, (meer bepaald het achterste gedeelte met een oppervlakte van 4,5 are) maakt onderdeel uit van een ruiling in het kader van een vastgoedproject (verkoop van het perceel Dorpstraat 551 te Leefdaal). Op dit perceel en het aansluitend perceel afdeling 3 sectie F nr 157w2, eigendom van de gemeente, kan een parking geïntegreerd worden langsheen de Vlieguit, die een vlottere toegang tot het gemeenschapscentrum Vlieg-In mogelijk zal maken.

 

Voor de uitwerking van de drie projecten wordt een studiebureau aangesteld.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

ACT 2.20.70

224707/0200-00

 

ACT 2.23.85 220007/0200-00

 

220000/0050-00

€ 125 000

 

€ 150 000

 

 

€ 250 000

€ 125 000

 

 

€ 150 000

 

 

€ 250 000

€ 5820,10

 

 

€ 24 200

 

 

€ 20 570

 

 

Bijlagen

        Bestek

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. T865.1/529 en de raming voor de opdracht “Aanstellen ontwerper voor aanleg voetpad Egenhovenstraat, parking Neerijse steenweg en Vlieguit”, opgesteld door de dienst investeringsprojecten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming voor de drie percelen samen bedraagt 41 810 euro excl. btw of 50 590,10 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

Volgende firma's worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

        Quadrant, Dorpsstraat 202 te 3078 Kortenberg;

        Sweco Belgium NV, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel;

        Hosbur bvba, Diestsestraat 175 te 3270 Scherpenheuvel-Zichem;

        Meso studiebureau bvba, Jan Mulsstraat 132 bus 0201 te 1853 Grimbergen.

 

Artikel 4:

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 8 april 2024 om 11 uur.

 

Artikel 5:

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024 en volgende jaren, op actie 2.20.70 224707/0200-00 (budget voetpaden), op actie 2.23.85 220007/0200-00 (budget parking Centrum Leefdaal) en op registratiesleutel 220000/0200-00 (budget infrastructuur omgeving Vlieg-In).

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP DEELNAME AAN KLEINSCHALIGE ACTIVITEITEN GEORGANISEERD DOOR DIENST VRIJE TIJD.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 17 december 2019 over de goedkeuring van het retributiereglement op deelname aan activiteiten van de bibliotheek.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de grondwet

 Geen last of belasting kan door de agglomeratie; de federatie van gemeenten en de

 gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur

        Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen

 invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

        De gemeenteraad beslist over de machtiging tot de heffing van retributies en de voorwaarden ervan, maar kan de inningswijze en de vaststelling van het tarief aan het college van burgemeester en schepenen delegeren.

 

Argumentatie

De dienst vrije tijd organiseert af en toe kleinschalige sportieve, sociale- of culturele activiteiten (uitgezonderd speelpleinwerking, sport- en themakampen) voor burgers, waarbij een beperkte deelnameprijs wordt gevraagd. Om niet telkens voor elke activiteit apart een gemeenteraadsbesluit te moeten opmaken, kan één overkoepelend retributiereglement gebruikt worden, naar analogie met een gelijkaardig retributiereglement voor activiteiten van de bibliotheek.

Meer bepaald gaat om activiteiten die éénmalig per jaar georganiseerd worden en dus geen weerkerend karakter hebben binnen datzelfde werkjaar en waarvan de deelnameprijs niet hoger ligt dan 15 euro.

De raad machtigt het college om het tarief zelf en de wijze van inning te bepalen in functie van de inhoud van de activiteit, de kostprijs voor de organisatie ervan, de verwachte opkomst en de beschikbare technische middelen voor de betaling van de retributie.

 

Financiële gevolgen

De inkomsten uit georganiseerde activiteiten zullen worden geboekt op een opbrengstenrekening binnen de rubriek 701 gekoppeld aan het beleidsitem en desgevallend de actie waarop de activiteit betrekking heeft.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 maart 2024 wordt een retributie geheven op de deelname aan kleinschalige en op jaarbasis éénmalige sportieve, sociale- of culturele activiteiten georganiseerd door de dienst vrije tijd.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die deelneemt aan de activiteit van de

dienst vrije tijd.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad machtigt het college onder de volgende voorwaarden om het tarief voor elke activiteit en de wijze van inning vast te stellen:

        activiteiten waarvan de deelnameprijs niet hoger is dan maximaal 15 euro

        mogelijkheid om vrijstellingen of verminderingen toe te kennen aan zowel inwoners als niet-inwoners die deelnemen aan activiteiten georganiseerd door de dienst vrije tijd.

 

Artikel 4:

Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

BRABANTSE WOUDEN. GOEDKEURING OPRICHTING VZW.

 

Voorgeschiedenis

        19 april 2021: Vlaamse overheid lanceerde de oproep voor kandidaturen in kader van het project Nationale Parken en Landschapsparken.

        15 september 2021: een kandidatuur Nationaal Park Brabantse Wouden werd ingediend onder de vorm van een conceptnota.

        Medio 2022: minister van Omgeving Zuhal Demir selecteerde Brabantse Wouden als één van de zes kandidaten en kent een projectsubsidie toe voor de uitwerking van de kandidatuur tot een masterplan en samenwerkingsovereenkomst.

        30 mei 2023: voorwaardelijk positief advies over masterplan en goedkeuring samenwerkingsovereenkomst door de gemeenteraad Bertem.

        31 mei 2023: indiening masterplan.

        31 augustus 2023: positief advies m.b.t. de kandidatuur Brabantse Wouden uitgebracht door de onafhankelijke jury.

        13 oktober 2023: erkenning van het Nationaal Park Brabantse Wouden door de Vlaamse regering, voor onbepaalde duur, met principiële toezegging van de volledige subsidie door Vlaanderen (i.c. maximaal 608.000 € per jaar).

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem ondersteunde in 2021 de kandidatuur als Nationaal Park van de Brabantse Wouden als eerste stap in het kader van de oproep van de Vlaamse overheid.

        De gemeenteraad verleende op 30 mei 2023 een voorwaardelijk positief advies over het Masterplan en Operationeel plan voor de Brabantse Wouden.  Deze documenten werden, als tweede stap binnen de oproep, ingediend op 31 mei 2023 met oog op erkenning.

        De erkenning door de Vlaamse Regering volgde op 13 oktober 2023 na positieve evaluatie door een onafhankelijke jury.

        Onmiddellijk na erkenning werd door de kernpartners een oprichtingscoalitie bijeen gebracht met naast de kernpartners alle lokale besturen vertegenwoordigd op politiek en ambtelijk niveau. Tijdens 3 werkvergaderingen werd een consensus bereikt over de ontwerpstatuten van de op te richten vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen, over het betrekken van de landbouwsector en over een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen de stichtende leden. Vandaag ligt dan ook voor:

        de toetreding tot de vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen (hierna NPBWV),

        de goedkeuring van de statuten en mandaat voor de formele oprichting van de vzw NPBWV,

        de aanwijzing van een vertegenwoordiger (en plaatsvervanger) in de algemene vergadering en een kandidaat bestuurder in het bestuursorgaan namens het lokaal bestuur gemeente Bertem,

        de samenwerkingsovereenkomst tussen de stichtende leden die de eerder goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst van 30 mei 2023 vervangt.

        De formele oprichting van de vzw NPBWV is heden voorzien op 21 maart 2024.

        Op 22 december 2023 werd bij de Raad van State een verzoekschrift tot nietigverklaring ingediend tegen het besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2023 tot erkenning van het Nationaal Park Vlaanderen 'Brabantse Wouden'. Op 12 januari 2024 ontving de gemeente een afschrift van dit verzoekschrift met de melding van de mogelijkheid tot tussenkomst. Deze documenten worden in bijlage toegevoegd ter kennisgave aan de raad.

 

Juridische gronden

        Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2023 tot vaststelling van de algemene erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken.

        Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van het Nationaal Park Vlaanderen ‘Brabantse Wouden’ conform artikel 7 van het decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en de algemene landschapszorg.

 

Adviezen

Het college draagt de volgende mandatarissen voor:

        Vertegenwoordiger en kandidaat lid Algemene Vergadering: Tom Philips.

        Plaatsvervangend vertegenwoordiger en kandidaat lid Algemene Vergadering: Marc Morris.

        Kandidaat Bestuurder: Tom Philips.

 

Argumentatie

        De regio tussen Halle en Leuven wordt gekenmerkt door een gordel van bossen (Hallerbos, Zoniënwoud, Meerdaalwoud en Heverleebos) en plateaus, aan elkaar geregen door valleien (Zenne, Ijse, Laan, Voer en Dijle). De gemeente Bertem onderschrijft de ambitie om deze regio uit te bouwen tot het Nationaal Park Brabantse Wouden. Daartoe ondersteunde de gemeente in 2021 de kandidatuur van de Brabantse Wouden in het kader van de oproep van de Vlaamse overheid. De kandidatuur werd geselecteerd, en een gebiedscoalitie werkte deze verder uit tot een masterplan voor definitieve selectie in de tweede stap. Deze coalitie bestaat uit de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw, de Koninklijke Schenking en twaalf gemeenten, waaronder de gemeente Bertem.  Dit zijn de stichtende leden.

        Een intensief proces van in totaal 300 vergaderingen en participatiemomenten leidden tot een masterplan en een operationeel plan. Dit masterplan en operationeel plan werden voorwaardelijk positief geadviseerd door de gemeenteraad op 30 mei 2023.  Het vormt evenwel geen beslist beleid noch beleidsmatig gewenste ontwikkeling.

        Bij die goedkeuring door de gemeenteraad werden volgende aandachtspunten geformuleerd:" De gemeenteraad vraagt dat bij de verdere uitwerking terdege met de onderstaande argumenten rekening zal worden gehouden:

        Het is van belang dat de verdere uitwerking verloopt in nauw overleg met de verschillende actoren en specifiek met de landbouwsector, in alle openheid en met respect voor de bezorgdheden uit deze sector.

        Aandacht dient besteed te worden aan een maximale reservering van het agrarisch gebied voor de beroepslandbouw en bescherming van het agrarisch areaal.

        Bij inrichting van eventuele verbindende landschappen, is het van groot belang dat per verbinding de aard en de noodzaak ervan verder onderbouwd wordt en dat de impact voor de landbouw zorgvuldig in kaart wordt gebracht. Het is dan van primordiaal belang dat er samen wordt gewerkt met de betrokken landbouwers."

        Na een positief juryverslag over het masterplan en operationeel plan werden de Brabantse Wouden als Nationaal Park erkend door de Vlaamse Regering op 13 oktober 2023. Zoals in het parkendecreet en uitvoeringsbesluit voorzien, dient binnen de 6 maand een rechtspersoon zonder winstoogmerk opgericht te worden aan wie het parkbeheer door de bevoegde Minister zal worden toegewezen. Dat wordt de vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen.

        Op dezelfde gemeenteraad van 30 mei 2023 werd een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd tussen de stichtende leden.  Deze voorzag o.a. in de cofinanciering door de provincie en de 12 lokale besturen voor het jaar 2024.  Deze overeenkomst vervalt bij oprichting van de vzw.  Ze wordt dan ook vervangen door een nieuwe overeenkomst met een looptijd van 2 jaar (2024-2025) waarna een volgende 6-jarige overeenkomst zal worden voorgelegd die is afgestemd op de beleidscyclus.  Het eerder genomen budgettair engagement voor 2024 wordt herbevestigd en uitgebreid met eenzelfde engagement voor 2025.

        In de periode november 2023- februari 2024 werd een oprichtingscoalitie bijeengebracht met politieke en ambtelijke vertegenwoordigers van alle stichtende leden. Deze oprichtingscoalitie stelde voorliggende statuten en de nieuwe samenwerkingsovereenkomst (2024-2025) op.

        De statuten voorzien dat de Algemene Vergadering (verder AV), die minstens 4 maal per jaar vergadert, de volledige inhoudelijke sturing waarneemt. De AV is met andere woorden exclusief bevoegd voor de inhoudelijke besluitvorming over de doelstellingen en de projecten van de vzw. De lokale besturen hebben in deze AV, statutair verankerd, minstens de helft van de stemmen. Op het moment van stichting heeft elk lokaal bestuur 1 stem via één vertegenwoordiger en één plaatsvervanger.

        De statuten voorzien dat het Bestuursorgaan (verder BO), dat frequent vergadert, ertoe gehouden is te werken binnen het inhoudelijke en budgettaire kader dat door de Algemene Vergadering wordt uitgezet voor de inhoudelijke doelstellingen en projecten. Het BO wordt beperkt tot 12 effectieve bestuurders waarvan 6 bestuurders namens de gemeenten. Daartoe stelt elk van de 12 gemeenten een kandidaat bestuurder voor. Volgens art. 5 van de samenwerkingsovereenkomst wordt bepaald dat de 12 gemeenten in onderling overleg de effectieve voordracht van 6 bestuurders namens de gemeenten doen aan de AV. De gemeenten zijn, in onderling overleg en ten allen tijde, ook bevoegd om te voorzien in de voordracht aan de AV van één of meerdere nieuwe bestuurders ter vervanging van zittende bestuurders. Op deze wijze kan door de gemeenten zelf, desgewenst, in een rotatie van gemeentelijke bestuurders worden voorzien binnen het bestuursorgaan. De kandidaat bestuurders vanuit de gemeenten die niet voorgedragen worden als bestuurder ontvangen bovendien alle vergaderstukken (agenda, stukken, verslag) van de vergaderingen van het bestuursorgaan net zoals de aangestelde bestuurders. Zij hebben ook het recht om, op uitnodiging van het bestuursorgaan, als waarnemer de vergaderingen van het bestuursorgaan bij te wonen. Op deze wijze blijft voor elke gemeente ten allen tijde een hoge betrokkenheid bij het bestuursorgaan gegarandeerd en kan een voldoende slank bestuursorgaan worden gecreëerd.

        Volgens het parkendecreet dienen de gemeentelijke vertegenwoordigers in de AV en de gemeentelijke bestuurders in het BO gemeenteraadsleden te zijn. De ambtelijke vertegenwoordiging van het lokaal bestuur binnen de Brabantse Wouden verloopt via een omvangrijke beheerstructuur met themagroepen en een initiatiefgroep.

        Met de aandachtspunten geformuleerd door de gemeenteraad van 30 mei 2023 werd als volgt omgegaan:

        Wat de vertegenwoordiging van de landbouwsector binnen de beheerstructuren betreft, erkennen de stichtende leden de bijzondere positie van de landbouw in de BW, als betrokken actor met een zeer grote impact in het landschap en op de ruimte en als partner voor de doelstellingen van de vzw NPBWV.

        Daarom zijn de stichtende leden het unaniem eens om een vertegenwoordiger van de landbouwsector op te nemen als werkend lid (dus met stemrecht). Net zoals voor elk stichtend lid geldt dat die organisatie de samenwerkingsovereenkomst moet ondertekenen, inclusief de doelstellingen die vastgelegd zijn in bijlage II van die overeenkomst.

        Aangezien er vandaag geen rechtspersoon namens de landbouwers uit de BW voorhanden is die de doelstellingen in bijlage II van de samenwerkingsovereenkomst kan onderschrijven wordt voorzien in een overgangsregeling.

        Voor een periode van 2 jaar vanaf oprichting van de vzw NPBWV zal daarom een actieve landbouwer uit de BW als toegetreden lid deel uitmaken van de Algemene Vergadering (zonder stemrecht).

        Tevens zal een actieve landbouwer uit de BW als waarnemer uitgenodigd worden voor de vergaderingen van het Bestuursorgaan.

        Initiatieven worden genomen vanuit de landbouwers (en door de stichtende leden ondersteund) om een rechtspersoon met actieve landbouwers uit het werkingsgebied BW op te richten die na die overgangsperiode kan gelden als vertegenwoordiger van landbouwers die zich positief willen engageren in en voor de BW.

        Met voorliggend besluit kan de gemeenteraad:

        Akkoord gaan met de oprichting van en toetreding tot de vzw NPBWV.

        Akkoord gaan met de statuten van de vzw NPBWV.

        Akkoord gaan met een samenwerkingsovereenkomst, met inbegrip van financiering, tussen de stichtende leden voor de kalenderjaren 2024-2025 die de eerdere samenwerkingsovereenkomst vervangt.

        Een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger afvaardigen voor de Algemene Vergadering.

        Een kandidaat bestuurder voordragen voor aanstelling van een Bestuursorgaan door de Algemene Vergadering.

 

Financiële gevolgen

        Een erkenning als Nationaal Park door de Vlaamse overheid impliceert een Vlaamse financiering van 80% van het budget voor het parkteam. Het masterplan begroot de gevraagde subsidie door de Vlaamse overheid op 608.000 euro. Dit bedrag werd als maximum principieel toegezegd via de Beslissing van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2023.

        De overige 20% komt van de provincie en gemeenten. De gemeenten voorzien voor de boekjaren 2024 en 2025 in een jaarlijkse cofinanciering via een subsidie aan de VZW NPBW. Deze cofinanciering bedraagt over de gemeenten heen gemiddeld 10.000 euro per jaar maar is gedifferentieerd over de gemeenten volgens een afgerond tarief. De verdeelsleutel over de gemeenten is bepaald o.b.v. oppervlakte-aandeel en totaal inwonersaantal en resulteert in onderstaande tabel van jaarlijkse bijdrage voor 2024 en 2025.

 

2.500 euro

Linkebeek

5.000 euro

Bertem, Bierbeek, Hoeilaart

7.500 euro

Huldenberg, Kortenberg, Oud-Heverlee

12.500 euro

Beersel, Overijse, Tervuren

15.000 euro

Halle

30.000 euro

Leuven

 

 

Bijlagen

        Ontwerpstatuten VZW Parkbureau NPBWV

        Samenwerkingsovereenkomst Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen

        Verzoekschrift tot nietigverklaring VZW Boerenbond e.a.

        Toelichtende presentatie

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Stemming vertegenwoordiger in de algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

1 stem tegen

 

Stemming plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

1 stem tegen

1 onthouding

 

Stemming kandidaat bestuurder

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

1 stem tegen

 

Artikel 1:

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de oprichting van en toetreding tot de vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de statuten voor de rechtspersoon in oprichting vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de stichtende leden goed.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad machtigt de Voorzitter van de Gemeenteraad en de Algemeen Directeur de oprichtingsakte van vzw Nationaal Park Brabantse Wouden Vlaanderen en de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen, elk met de mogelijkheid tot indeplaatsstelling / delegatie van hun handtekenbevoegdheid.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad beslist om Tom Philips, gemeenteraadslid, aan te stellen als vertegenwoordiger in de AV en Marc Morris, gemeenteraadslid, aan te stellen als plaatsvervanger in de AV.

 

Artikel 6:

De gemeenteraad beslist om Tom Philips, gemeenteraadslid, voor te dragen als kandidaat bestuurder.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

PARTICIPATIE DOOR DE BURGER. GOEDKEURING OPRICHTING EN SAMENSTELLING MOBILITEITSRAAD.

 

Voorgeschiedenis

        Op de gemeenteraad van 28 mei 2019 werd de mobiliteitsraad opgericht en samengesteld.

 

Feiten en context

        De mobiliteitsraad geeft advies over het mobiliteitsbeleid.

        De schepen van mobiliteit, de mobiliteitsambtenaar en een afvaardiging van de politie maken van rechtswege deel uit van de mobiliteitsraad.

        Op voorstel van de mobiliteitsraad benoemt het college een voorzitter.

        Kandidaturen voor de mobiliteitsraad worden opgevraagd via Info Bertem en de website.

        Bij een overaanbod aan kandidaten beslist het college op basis van:

        de affiniteit met de materie, ervaring en expertise

        evenwichtige verdeling van de leeftijden en geslachten

        lottrekking

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur: De bevoegdheid tot het inrichten van adviesraden en overlegstructuren kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur: Alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

        De gemeenteraad stelt de nadere voorwaarden vast voor de representativiteit en regelt de samenstelling, de werkwijze en de procedures van de hier bedoelde raden en overlegstructuren. Daarbij wordt uitdrukkelijk bepaald op welke wijze het gevolg dat aan de adviezen wordt gegeven, zal worden meegedeeld.

 

Argumentatie

        De gemeentelijke adviesraden en overlegstructuren moeten na de algemene vernieuwing van de gemeenteraad opnieuw worden opgericht en samengesteld.

        Naast vertegenwoordigers van belangrijke organisaties in het sectorale domein, wordt vooral gemikt op inwoners met sterke ervaring of interesse. Er moet hierbij aandacht zijn voor een goede mix van leeftijd en deelgemeenten.

        Op de mobiliteitsraad van 11 december 2023 werd voorgelegd om een vertegenwoordiger van de zwakke weggebruikers te laten toetreden tot de mobiliteitsraad. Dit werd unaniem goedgekeurd.

        Gezien het grote aandeel fietsverkeer en in overeenstemming met het mobiliteitsbeleidsplan dat het STOP-principe (Stappers - Trappers - Openbaar Vervoer - Persoonsverkeer) hanteert, is het een goed idee om fietsers, en zwakke weggebruikers in het algemeen, beter te vertegenwoordigen in de discussies en beslissingen rond mobiliteit en verkeersveiligheid.

 

Besluit

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De mobiliteitsraad heeft tot doel om advies uit te brengen over het mobiliteitsbeleid van de gemeente.

 

Artikel 2:

De samenstelling van de mobiliteitsraad wordt als volgt gewijzigd:

        2 inwoners met affiniteit voor verkeer en mobiliteit uit Korbeek-Dijle

        4 inwoners met affiniteit voor verkeer en mobiliteit uit Leefdaal

        4 inwoners met affiniteit voor verkeer en mobiliteit uit Bertem

        1 vertegenwoordiger met expertise of ervaring in de landbouwsector

        1 vertegenwoordiger met expertise of ervaring in de plaatselijke handel of KMO

        1 vertegenwoordiger met expertise en affiniteit m.b.t. de zwakke weggebruikers in het verkeer

        3 vertegenwoordigers namens ouders of personeel uit de lagere scholen gelegen op het grondgebied

        burgemeester

        schepen van mobiliteit

        mobiliteitsambtenaar

        afvaardiging van de politie.

 

 

Artikel 3:

De schepen van mobiliteit, de mobiliteitsambtenaar en een afvaardiging van de politie maken van rechtswege deel uit van de mobiliteitsraad.

 

Artikel 4:

In de volgende gemeentelijke informatiekanalen wordt een oproep gepubliceerd voor de kandidatuur van vertegenwoordiger met expertise en affiniteit m.b.t. de zwakke weggebruikers in het verkeer:

        Info Bertem

        gemeentelijke website

        gemeentelijke digitale nieuwsbrief.

 

Artikel 5:

Indien er meerdere kandidaten zijn voor de kandidatuur, beslist het college op basis van:

1) affiniteit, ervaring en expertise

2) evenwichtige verdeling van de leeftijden en geslachten

3) lottrekking.

 

Artikel 6:

Het vermelde gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2019 over de oprichting en samenstelling van de mobiliteitsraad wordt opgeheven met ingang van heden.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. GOEDKEURING VERKEERSSIGNALISATIE NAAR AANLEIDING VAN HET INVOEREN VAN EEN ZONE 30 IN DE WALENPOT TE 3060 BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Vraag van Dirk Salens, Dienst Mobiliteit van Gemeentebestuur Kortenberg, om een zone 30 in te voeren in de Walenpot te 3060 Bertem.

        Bespreking met de Dienst Mobiliteit van Gemeentebestuur Kortenberg op 18 januari 2024 m.b.t. de praktische uitvoering en de opmaak van een aanvullend reglement.

 

Feiten en context

        Momenteel is er een zone 50 in Den Tomme te 3060 Bertem, en op het grondgebied van Kortenberg. Maar gezien 50km/h hier in alle straten te snel is, willen lokaal bestuur Kortenberg hier zone 30 van maken.

        Idealiter start de zone 30 aan de ingang in de Walenpot.

        Kortenberg wil de fietszone behouden. Deze werd in het verleden doorgetrokken tot aan het kruispunt op het grondgebied van Bertem.

        Er werd met Kortenberg afgesproken om bewonersbrieven te bussen in de week 4-8 maart en om de verkeersborden te plaatsen in de week 11-15 maart 2024. De plaatsing van de borden begin zone moet rechts van de rijbaan, einde zone mag op de achterzijde ervan.

        De mobiliteitscel gaf op 7 februari 2024 positief advies om in de Walenpot ook op het grondgebied van de gemeente Bertem een zone 30 in te voeren.

        De gemeente krijgt geregeld klachten dat voertuigen (vooral GPS rijders) zich vastrijden in de Walenpotstraat. De mobiliteitscel gaat akkoord om het stuk Walenpot bovenaan doodlopend te maken.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

Door het instellen van een zone 30 in de Walenpot te 3060 Bertem wordt de verkeersveiligheid verbeterd. Door de plaatsing van verkeersborden doodlopende straat in de

Walenpot wordt vermeden dat gps-rijders er zich vastrijden.

 

De zitting wordt door de voorzitter geschorst van 21u33 tot 21u35.

 

Gehoord het voorstel van amendement zoals geformuleerd door raadslid Joris Fonteyn om bij artikel 2 van de ontwerpnotulen tussen het tweede en het derde bolletje tussen te voegen:

"Aan het kruispunt Walenpotstraat/Dreefstraat richting Walenpot: F4a (begin zone 30), F4b op achterkant."

 

 

Bijlagen

        Walenpot zone 30.

 

Besluit

 

Stemming amendement Joris Fonteyn

eenparig

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

In de Walenpot te 3060 Bertem wordt samen met gemeente Kortenberg een zone 30 ingesteld.

Het stuk Walenpot bovenaan wordt doodlopend gemaakt.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door:

        Aan het kruispunt Walenpot / Meerbeeksesteenweg richting Tomme: F4a (Begin zone 30), F4b op achterkant.

        aan het  kruispunt Heerbaan / Koppelstraat richting Parking 1 Vossenhol: F4a (Begin zone 30), F4b op achterkant.

        aan het kruispunt Walenpotstraat/Dreefstraat richting Walenpot: F4a (begin zone 30), F4b op achterkant

        Aan de kruispunten Walenpotstraat/Dreefstraat richting Walenpot, Walenpot/Vloetgracht richting wachtbekken en Walenpot/Heerbaan richting Walenpot (te plaatsen door Kortenberg): F45b (doodlopende weg, uitgezonderd voetgangers en fietsers).

 

Artikel 3:

Dit besluit treedt in werking op 15 maart 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 27 februari 2024

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

        Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

        Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Raadslid Pieter Sempels informeert zich of het schepencollege op de hoogte is van het plaatsvinden van een 'body work-out' in de speeltuin van Leefdaal waarbij gebruik wordt gemaakt van het klimrek. De gemeente zal zich bevragen bij de organisator.

 

Mondelinge vragen

Er werden geen mondelinge vragen gesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/03/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.