NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 28 april 2015

Van 20.02 uur tot 21.05 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Tom Philips

Burgemeester:

Albert Mees

Schepenen:

Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens en Jan Buysse

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Ken Geyns, Karin Baudemprez, Anja De Herdt, Griet Verhenneman en Wouter Fock

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

 


Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 24 maart 2015.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 24 maart 2015 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING GEBRUIKSREGLEMENT GEMEENTELIJK ATLETIEKPARK BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 25 juni 2013 over de goedkeuring van het ontwerp, de lastvoorwaarden en de gunningswijze voor het inrichten van een atletiekterrein te Korbeek-Dijle.
  • Collegebesluit van 9 september 2013 over de gunning van de uitvoering van het inrichten van een atletiekterrein te Korbeek-Dijle.
  • Bespreking door de raad op 24 maart 2015 van het gebruiksreglement voor het gemeentelijk atletiekpark.

 

Feiten en context

  • Het atletiekpark is geopend op 30 augustus 2014.

 

Juridische gronden

  • Artikel 42, §3 en artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

  • Advies van de sportraad van 20 april 2015

 

Argumentatie

De gemeente Bertem is eigenaar van de openlucht atletieksportinfrastructuur op de site van het vroegere voetbalterrein aan de Blokkenstraat in Korbeek-Dijle. Het terrein en de kantine worden ter beschikking gesteld aan een vaste gebruiker (Bertem Atletiekclub), maar het terrein is buiten de wedstrijden en trainingen van de club ook toegankelijk voor gebruikers die niet zijn aangesloten bij de club. Het is daarom nodig om het gebruik van het atletiekpark te regelen in een gebruiksreglement.

 

Besluit

eenparig

 

A. Algemene bepalingen

 

Artikel 1:

Het gemeentelijk atletiekpark gelegen aan de Blokkenstraat in Korbeek-Dijle is het hele jaar toegankelijk, rekening houdend met het uurrooster van de atletiekclub en de bijzondere schikkingen bepaald in dit reglement.

 

Artikel 2:

Iedere bezoeker aan het atletiekpark is onderworpen aan dit reglement.

Onder bezoeker wordt verstaan: publiek of gebruiker.

Onder publiek wordt verstaan: ouder(s) van kinderen, supporters of andere toevallige bezoekers. Het publiek neemt passief deel aan de activiteiten die plaatsvinden op het atletiekpark.

Onder gebruiker wordt verstaan: elke persoon die actief deelneemt aan sportactiviteiten, trainingen, wedstrijden of andere georganiseerde activiteiten die op het atletiekpark plaatsvinden.

 

Artikel 3:

Iedere bezoeker dient zich correct en vriendelijk, conform het gebruiksreglement, te gedragen.

 

Artikel 4:

Iedere bezoeker dient zijn voertuig te parkeren op de voorziene plaatsen. Hij mag in geen geval de toegangen, toegangswegen of evacuatiewegen blokkeren.

 

B. Toegankelijkheid

 

Artikel 5:

De openingstijden worden als volgt vastgelegd:

van maandag tot zondag: 8 tot 23 uur

 

Tijdens atletiekmeetings, -wedstrijden en de vaste gebruiksuren van de atletiekclub geniet de atletiekclub het exclusief gebruik van het atletiekpark.

 

Artikel 6:

Mogelijke organisatoren van evenementen op het atletiekpark dienen minimum drie maanden voor de activiteit hun aanvraag schriftelijk (via e-mail) in te dienen bij de dienst vrije tijd en communicatie.

 

Artikel 7:

Het gemeentebestuur of zijn afgevaardigde kan de sportaccommodatie of een deel ervan tijdelijk ontoegankelijk verklaren indien weersomstandigheden, herstellingen, onvoorziene oorzaken of andere activiteiten het nodig maken, zonder dat dit de bezoeker of gebruiker recht geeft op schadevergoeding.

 

Artikel 8:

Kinderen jonger dan 8 jaar moeten vergezeld zijn van een persoon ouder dan 16 jaar, die zich verantwoordelijk stelt.

 

Artikel 9:

Groepen gebruikers moeten begeleid worden door een leerkracht, trainer, groeps- of ploegafgevaardigde of verantwoordelijke.

 

Artikel 10:

Trainingen en oefeningen moeten met loopschoenen zonder spikes gebeuren, uitgezonderd deze trainingen en oefeningen die rechtstreeks betrekking hebben op het speerwerpen, het hoogspringen en de specifieke spurt- en hordentraining in competitieverband (of ter voorbereiding van de competitie). Voor wat betreft de andere disciplines mogen alleen bij erkende meetings loopschoenen met spikes van max. 6 mm gebruikt worden.

 

Artikel 11:

De atletiekdisciplines discuswerpen, kogelstoten en speerwerpen kunnen enkel beoefend worden onder deskundige begeleiding (+18 jaar) en door atleten aangesloten bij de atletiekclub, en dit tijdens trainingen en wedstrijden in clubverband. Individuele gebruikers kunnen bovenvermelde disciplines niet beoefenen. Leerkrachten LO van de scholen mogen deze disciplines ook begeleiden.

 

Artikel 12:

De ambtenaar bevoegd voor sport is gemachtigd de toegang tot het atletiekpark te ontzeggen aan personen of verenigingen van wie het gedrag op welke manier dan ook opspraak wekt, of aan personen of verenigingen die zich niet schikken naar het reglement.

 

Artikel 13:

Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd de toegang tot de atletiekpiste voor een langere periode te ontzeggen aan personen of verenigingen van wie het gedrag meermaals opspraak wekt of die zich niet schikken naar het reglement. De ambtenaar bevoegd voor sport is gemachtigd hiertoe de vaststelling te doen.

 

C. Tarieven

 

Artikel 14:

Het gebruik van het atletiekpark Bertem is gratis.

 

D. Bezoekers

 

Artikel 15:

Iedere gebruiker is verantwoordelijk voor het opstellen en opbergen van de gebruikte toestellen en materialen. Deze toestellen en materialen mogen alleen worden gebruikt onder leiding van een daartoe gekwalificeerd en/of verantwoordelijk persoon.

De verspringbak en de hoogspringmatten mogen niet gebruikt worden door niet-clubleden, tenzij met de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van het bestuur van de atletiekclub.

 

Artikel 16:

Het is verboden een muziekinstallatie te laten spelen, tenzij dit noodzakelijk is voor het beoefenen van de sport of bij de organisatie van evenementen, en dit volgens vooraf gemaakte afspraken met het gemeentebestuur.

 

Artikel 17:

Het is verboden medegebruikers te hinderen, onder gelijk welke vorm.

 

Artikel 18:

Afval dient in de daartoe voorziene afvalbakjes gedeponeerd te worden.

 

E. Verzekering en schade

 

Artikel 19:

Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade aangericht aan derden of aan persoonlijk materieel, noch voor verdwijning of diefstal van om het even welk voorwerp.

 

Artikel 20:

Gedurende de periode van terbeschikkingstelling van sportmateriaal, is de gebruiker verantwoordelijk voor eventuele beschadiging ervan. Alle schade moet aan de ambtenaar bevoegd voor sport worden gemeld. Schade veroorzaakt door de bezoeker zal op de bezoeker zélf verhaald worden.

 

Artikel 21:

Elke gebruiker wordt geacht een geldige verzekering te hebben voor burgerlijke aansprakelijkheid en voor lichamelijke ongevallen.

 

F. Afsluitende bepaling

 

Artikel 22:

Dit reglement treedt in werking op 1 mei 2015.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING GEBRUIKSOVEREENKOMST GEMEENTELIJK ATLETIEKPARK BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 25 juni 2013 over de goedkeuring van het ontwerp, de lastvoorwaarden en de gunningswijze voor het inrichten van een atletiekterrein te Korbeek-Dijle.
  • Collegebesluit van 9 september 2013 over de gunning van de uitvoering van het inrichten van een atletiekterrein te Korbeek-Dijle.
  • Bespreking door de raad op 24 maart 2015 van de gebruiksovereenkomst voor het gemeentelijk atletiekpark.
  • Raadsbesluit van 28 april 2015 over de goedkeuring van het gebruiksreglement voor het gemeentelijk atletiekpark.

 

Feiten en context

  • Het atletiekpark is geopend op 30 augustus 2014.

 

Juridische gronden

  • Artikel 57, §3, 1° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, binnen de door de gemeenteraad desgevallend vastgestelde algemene regels.

 

Adviezen

  • Advies van de sportraad van 20 april 2015

 

Argumentatie

De gemeente Bertem is eigenaar van de openlucht atletieksportinfrastructuur op de site van het vroegere voetbalterrein aan de Blokkenstraat in Korbeek-Dijle. Het terrein en de kantine worden ter beschikking gesteld aan Bertem Atletiekclub.

 

De gebruiksmodaliteiten, rechten en plichten van het gemeentebestuur als eigenaar en de club als gebruiker worden omschreven in de bijgevoegde gebruiksovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

0740/70600000

1419/001/001/001/001

€ 15 000

€ 500 per jaar

 

 

Bijlagen

  • Gebruiksovereenkomst atletiekpark 150417

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de bijgevoegde gebruiksovereenkomst met Bertem Atletiekclub vzw over het gebruik van het gemeentelijk atletiekpark goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING GEBRUIKSOVEREENKOMST GEMEENTELIJKE VOETBALTERREINEN BERTEM-LEEFDAAL.

 

Voorgeschiedenis

  • Huurovereenkomst tussen gemeente Bertem en voetbalclub 'Leefdaal Vooruit vzw' van 18 december 1989.
  • Huurovereenkomst tussen gemeente Bertem en voetbalclub 'Rapid Bertem' van 15 januari 1990.
  • Raadsbesluit van 30 september 2014 over de goedkeuring van de huurovereenkomst kantine gemeentelijke voetbalterreinen Leefdaal.
  • Bespreking door de raad op 24 maart 2015 van de gebruiksovereenkomst voor de gemeentelijke voetbalterreinen met accommodatie.
  • Bespreking van de ontwerp-overeenkomst met een afgevaardigde van het bestuur van V.C. Bertem-Leefdaal vzw op 13 april 2015

 

Feiten en context

  • De vaste gebruiker van de gemeentelijke voetbalinfrastructuur in Leefdaal, bestaande uit voetbalterreinen en een kantine met kleedkamers, is voetbalclub V.C. Bertem-Leefdaal.

 

Juridische gronden

  • Artikel 57, §3, 1° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, binnen de door de gemeenteraad desgevallend vastgestelde algemene regels.

 

Adviezen

  • Advies van de sportraad van 20 april 2015

 

Argumentatie

De gemeente Bertem is eigenaar van de openlucht voetbalterreinen met accommodatie aan de Dorpstraat 257 in Leefdaal. Het terrein en de accommodatie (kantine, kleedkamers...) worden ter beschikking gesteld aan V.C. Bertem-Leefdaal.

 

De huurovereenkomsten met de juridische voorgangers van de huidige club dateren van einde jaren '80 - begin jaren '90. Het is aangewezen om deze overeenkomsten te vervangen door een nieuwe overeenkomst en om de gebruiksvergoeding aan te passen.

 

De gebruiksmodaliteiten, rechten en plichten van het gemeentebestuur als eigenaar en de club als gebruiker worden omschreven in de gebruiksovereenkomst.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

0740/70600000

1419/001/001/001/001

€ 15 000

€ 2500 per jaar

 

 

Bijlagen

  • Gebruiksovereenkomst voetbalclub VC Bertem-Leefdaal

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de bijgevoegde gebruiksovereenkomst met V.C. Bertem-Leefdaal vzw over het gebruik van de gemeentelijke voetbalterreinen met accommodatie in Leefdaal goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE DEELNAME AAN TAI CHI ACTIVITEITEN INGERICHT DOOR HET GEMEENTEBESTUUR.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 16 maart 2015 over het organiseren van tai chi lessen.

 

Feiten en context

  • In het kader van het organiseren van een bewegingsaanbod op maat voor weinig mobiele senioren werden 2 initiatielessen tai chi gegeven.
  • In totaal zijn er op de 2 lessen 56 deelnemers geweest.

 

Juridische gronden

  • Artikel 170, §4 van de grondwet

Geen last of belasting kan door de agglomeratie; de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

  • Artikel 42 van het gemeentedecreet

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglement, vast.

  • Artikel 43, §2, 15° van het gemeentedecreet

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Door de grote opkomst op de initiatielessen, zou de dienst vrije tijd en communicatie willen overgaan tot het organiseren van 40 tai chi lessen op maandagen van 10 tot 11 uur in de sportzaal van Bertem en op dinsdagen in de Vlieg-In van 10 tot 11 uur. De lessenreeks zou plaatsvinden van september 2015 tot einde juni 2016 en kan worden gegeven door een professioneel lesgever erkend door BLOSO.

 

De raad machtigt het college om het tarief zelf en de wijze van inning te bepalen in functie van de kostprijs van de lessenreeksen, de verwachte interesse en de beschikbare technische middelen voor de betaling van de retributie (o.m. online inschrijvingssoftware).

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 mei 2015 en voor een termijn die eindigt op 31 december 2018 wordt een retributie geheven op de deelname aan het bewegingsaanbod 'tai chi' voor senioren (55+), ingericht door het gemeentebestuur.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die deelneemt aan het bewegingsaanbod tai chi. De retributie moet worden betaald voor deelname aan een aangeboden lessenreeks. Er kan niet worden betaald voor aparte lessen als onderdeel van een lessenreeks.

 

Artikel 3:

In geval de deelnemer wegens overmacht niet (meer) kan deelnemen aan de lessenreeks, wordt het resterende bedrag (ter waarde van het aantal van resterende lessen) terugbetaald.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad machtigt het college om het tarief voor elke lessenreeks en de wijze van inning vast te stellen. De retributie mag maximaal 3 euro per les bedragen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING RUILING PERCELEN COECKELBERGHS.

 

Voorgeschiedenis

         Brief van Cyriel Coeckelberghs van 5 april 2011 waarin hij vraagt om het gemeentelijk perceel 396/02/B/deel te verkrijgen en waarbij hij zijn perceel 396/T zou overdragen aan de gemeente. Het perceel 396/02/B/deel zou dan aansluiten aan het reeds in eigendom zijnde perceel 396/R.

         Ruilingsplan van 28 maart 2012 voor percelen oude Dijlearm aan de Stationsstraat te Korbeek-Dijle, van landmeter-expert Johan Artois (Geoscoop).

         Overlegvergadering van 16 oktober 2012 met Dirk Michiels, de pachter, en de afdeling grondgebiedzaken van de gemeente.

         Plan van deling van Geoscoop van 14 november 2012 voor percelen oude Dijlearm Stationsstraat te Korbeek-Dijle aan Geoscoop.

         E-mail van Marleen Coeckelberghs van 21 mei 2014 waarbij zij bevestigt dat de gevraagde ruiling de gemeentelijke percelen 396/02/B/deel, 119/B/deel én 120/B/deel betreft.

         Schattingsverslag van de percelen door Geoscoop van 22 mei 2014.

         Collegebesluit van 12 november 2014 waarin het college aangeeft geen opmerkingen te hebben bij het voorgestelde verdelingsplan van notaris Vangoetsenhoven van 31 oktober 2014.

         E-mails van Marleen Coeckelberghs van 5 november en 8 december 2014 waarbij zij aangeeft dat zij de kosten van de notaris, registratie en opmetingen zal dragen.

 

Feiten en context

         Door de voorgestelde ruil verkrijgt de vragende partij een perceel dat gelegen is voor zijn huis dat hij kan (laten) gebruiken als tuin door de bewoners van het pand. Het perceel dat hij in ruil aanbiedt, komt in aanmerking voor de aanleg van een aanlegsteiger voor kano's in de plannen van de Vlaamse Milieumaatschappij.

         Pachter Dirk Michiels wil de pacht teruggeven van percelen 119/B/deel, 120/B/deel en 396/02/B/deel ten belope van 9,84 are. Hij wilt wel gebruik kunnen blijven maken van hetgeen hij een 'losweg' noemt en die vanaf de Stationsstraat toegang verschaft tot zijn achterliggende pachtpercelen.

         Het schattingsverslag van 22 mei 2014 schat de verkoopwaarde van de percelen 119/B/deel, 120/B/deel en 396/02/B/deel op 5000 euro en de verkoopwaarde van perceel 396/T op 1000 euro.

 

Juridische gronden

         Artikel 43, §2, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

 

Argumentatie

De gemeente zal door de ruil een perceel verwerven dat in aanmerking komt voor de aanleg van een aanlegsteiger voor kano's in de plannen van de Vlaamse Milieumaatschappij. De afvaart van de Dijle met kano's betekent een belangrijke toeristische troef voor de gemeente.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

0110/22000020

€ 500 000

€ 4000

 

 

Bijlagen

         Ontwerpakte ruiling door gemeente Bertem

         Plan ruiling Stationsstraat-Dijle

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de ruiling goed van de percelen 119/B/deel, 120/B/deel en 396/02/B/deel tegen het perceel 396/T, zoals aangeduid op het bijgevoegde plan, tegen de netto te ontvangen vergoeding voor de gemeente van 4000 euro.

 

Artikel 2:

De raad keurt de bijgevoegde ontwerpakte voor de ruiling van percelen langsheen het Dijlepad ter hoogte van de Stationsstraat, opgemaakt door notaris Vangoetsenhoven, goed.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

AANKOOP VRACHTWAGEN 12 TON MET CONTAINERHAAKSYSTEEM EN LAADKRAAN. BESPREKING EN UITSTEL BESLISSING.

 

Feiten en context

  • In het kader van de opdracht “Aankoop vrachtwagen met containerhaaksysteem en laadkraan + overname vrachtwagen MAN type 12.224 LC bouwjaar 1998 met containerhaaksysteem en laadkraan” werd een bestek met nr. TD803/279 opgesteld door de dienst openbare werken.
  • De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 102 685 euro excl. btw of 124 248,85 euro incl. 21% btw.
  • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de open offerteaanvraag.
  • Als datum voor de opening van de offertes wordt 11 juni 2015 om 11 uur voorgesteld.

 

Juridische gronden

  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
  • Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, meer bepaald artikel 25.
  • Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 5, § 2.
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Argumentatie

De huidige MAN vrachtwagen 12 ton met laadkraan werd aangekocht in 1998 en wordt al 17 jaar intensief gebruikt. De herstellingskosten voor de vrachtwagen lopen al enkele jaren op. Een vervanging van de vrachtwagen van 12 ton dringt zich dan ook al enige tijd op.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/002/005/002/001

24300000/0200

€ 150 000

€ 150 000

€ 124 248,85

 

 

Bijlagen

  • Bestek
  • Bijlage aan bestelbon

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Omwille van enkele technische onduidelijkheden tijdens de bespreking van het voorliggende agendapunt, wordt de beslissing verdaagd naar de volgende zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. PARKEERREGELING STATIONSSTRAAT IN KORBEEK-DIJLE.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 29 april 2003 over het opheffen van het halfmaandelijks parkeren in de Stationsstraat.
  • Raadsbesluit van 28 augustus 2012 over het aanvullend reglement over het wegverkeer m.b.t. boordsteenmarkeringen in de Stationsstraat in Korbeek-Dijle.
  • Op 4 juni 2014 werd rond deze problematiek een bewonersoverleg gehouden in The Shelter.
  • Op 3 oktober 2014 werd een brief verstuurd naar de bewoners met een proefopstelling van parkeergelegenheid. Er werden enkele wijzigingen aangebracht op vraag van bewoners.
  • Op 15 januari 2015 werd een brief verstuurd naar de bewoners met het definitieve voorstel van parkeerregeling. Dit leverde geen enkel bezwaar op.

 

Feiten en context

  • De Stationsstraat tussen het centrum van Korbeek-Dijle en de grens met Oud-Heverlee heeft zowel een woonfunctie als een verkeersfunctie voor interlokaal verkeer tussen de kernen van Oud-Heverlee en Korbeek-Dijle.
  • De Stationsstraat kent een smalle wegbreedte met op sommige plaatsen woningen die historisch zeer dicht bij de weg werden ingeplant.
  • Verschillende woningen hebben geen garage of autostalplaats waardoor steeds een aantal voertuigen op de weg geparkeerd staan.
  • De Stationsstraat wordt ter hoogte van de Dijle gekruist door voetweg 23 (Dijlepad) met intensief gebruik door zowel recreatief als functioneel fiets- en voetgangersverkeer.

 

Juridische gronden

  • Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.
  • KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
  • MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
  • Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
  • Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem van 6 maart 2015.

 

Argumentatie

De combinatie van de verkeersdrukte door interlokaal verkeer in de piekuren samen met de geparkeerde voertuigen, de oversteekbewegingen en de smalle wegbreedte, creëren onveiligheid en verkeersoverlast voor zowel de bewoners als de trage weggebruikers.

 

Door de afbakening van parkeerzones (telkens voor ca. 4 wagens) langs de beide zijden van de weg wordt het verkeer op een gecontroleerde manier afgeremd maar blijft een vlotte doorgang van het verkeer gegarandeerd.

 

Komende van Oud-Heverlee wordt de verkeersstroom bijkomend afgeremd door het plaatsen van een bloembak voor de parkeerzone.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Ludo Croonenberghs, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Joris Fonteyn, Ken Geyns, Karin Baudemprez, Anja De Herdt, Griet Verhenneman en Wouter Fock

1 onthouding: Kristien Van Essche

 

Artikel 1:

In de Stationsstraat in Korbeek-Dijle wordt een parkeerverbod ingesteld:

  • aan de zijde met oneven huisnummers vanaf de Korbeekse Kerkstraat tot en met woning nr. 1;
  • aan beide zijden van woning nr. 3 tot en met woning nr. 7;
  • aan de zijde met even huisnummers vanaf de Korbeekse Kerkstraat tot de garage-inrit van woning nr. 6 en vanaf woning nr. 16 tot en met de bloembak ter hoogte van nr. 20.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de wegmarkeringen voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer

  • een gele onderbroken streep op de werkelijke rand van de rijbaan of op de boordsteen van de verhoogde berm
  • door middel van een aslijn in het midden van de rijbaan.

 

Artikel 3:

Het raadsbesluit van 28 augustus 2012 over het aanvullend reglement over het wegverkeer m.b.t. boordsteenmarkeringen in de Stationsstraat in Korbeek-Dijle wordt opgeheven.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. OMKEREN EENRICHTINGSVERKEER IN DE SINT-MEDARDUSSTRAAT.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2011 waarbij eenrichtingsverkeer ingevoerd wordt in de Sint-Medardusstraat in de richting van de Vossenstraat.
  • Besprekingen in de mobiliteitscel van 10 juni 2014, 17 oktober 2014 en 6 maart 2015.
  • Petitie van de inwoners van de Sint-Medardusstraat (op één na) en omliggende straten, ontvangen op 30 december 2014, waarin zij vragen om de rijrichting van de Sint-Medardusstraat om redenen van verkeersveiligheid om te draaien.

 

Feiten en context

  • In de Sint-Medardusstraat is eenrichtingsverkeer toegestaan van de Fr. Dottermansstraat naar de Vossenstraat.
  • De Sint-Medardusstraat kent een erg smal wegprofiel. In de straat is dan ook nog een haakse bocht met beperkt zicht.
  • Het verkeer in de straat is niet beperkt tot lokaal verkeer.
  • Op de Sint-Medardusstraat komt een voetweg uit, komende van de Tervuursesteenweg (Statie) met druk voetgangersverkeer.

 

Juridische gronden

  • Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.
  • KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
  • MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
  • Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
  • Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem van 6 maart 2015.

 

Argumentatie

Een aantal chauffeurs gebruikt de Sint-Medardusstraat systematisch als verkorte weg tussen de Fr. Dottermansstraat en de Vossenstraat. Door de aanwezigheid van voetgangers en spelende kinderen, de haakse bocht met beperkt zicht en een onaangepaste snelheid in de straat leidt dit tot gevaarlijke situaties.

 

Het voorstel van de inwoners om de rijrichting om te draaien, is uit oogpunt van verkeersveiligheid de meest gewenste situatie. Het gebruik van de Sint-Medardusstraat zal in deze situatie strikt beperkt blijven tot de bewoners.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns, Griet Verhenneman en Wouter Fock

4 onthoudingen: Ludo Croonenberghs, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

 

Artikel 1:

In de Sint-Medardusstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld met verbod te rijden in de richting van de Vossenstraat.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:

  • In de Sint-Medardusstraat ter hoogte van de Fr. Dottermansstraat: C1 met onderbord M2 (uitgezonderd fietsers)
  • In de Fr. Dottermansstraat: C31b met onderbord M2 (uitgezonderd fietsers)
  • In de Sint-Medardusstraat ter hoogte van de Vossenstraat: F19 met onderbord M4 (fietsers in beide richtingen)

voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

 

Artikel 3:

Artikel 1, punt 3 van het gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2011 over de goedkeuring van de aanvullende politieverordening op het wegverkeer (herinrichting van het Gemeenteplein en de Fr. Dottermansstraat te Bertem) wordt opgeheven.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

OVAM. GOEDKEURING SAMENWERKINGSVERBAND.

 

Voorgeschiedenis

         Infosessie van OVAM op 10 juni 2011 omtrent nieuwe samenwerkingsvormen tussen de OVAM en de lokale besturen. De gemeente Bertem was één van de 20 gemeenten die hiervoor uitgenodigd werden. Afgevaardigden van de gemeente hebben deze infosessie bijgewoond. Ecowerf en Interleuven werden hier door de OVAM ook bij betrokken.

         Collegebesluit van 4 juli 2011 over de prioritering van mogelijke projecten in het kader van een samenwerking die de OVAM zal voorstellen aan de gemeente. In dalende volgorde werd beslist om prioriteit te geven aan:

º         hergebruik van het slib van bufferbekkens op de akkers

º         tijdelijke opslag van bermmaaisel

º         gemeentelijke inventaris van risicogronden.

         E-mails van OVAM van 5 en 15 december 2014 waarin zij vraagt om de overeenkomst inzake een samenwerkingsverband met de OVAM, Ecowerf en Interleuven voor te leggen aan het bevoegde beslissingsorgaan.

         E-mail van OVAM van 16 februari 2015 waarin verduidelijking wordt gegeven van de aard van de samenwerking.

 

Feiten en context

         Voor het project 'tijdelijke opslag van bermmaaisel' is Ecowerf de partner in het samenwerkingsverband en voor het project 'gemeentelijke inventaris van risicogronden' is dat Interleuven. De gemeente is de partner voor het project 'hergebruik van het slib van bufferbekkens op de akkers'.

         OVAM verduidelijkt in een e-mail dat de samenwerking een vrijwillig engagement is tussen partners om tot 2020 samen projecten te doen, evenwel binnen beschikbare budgetten en personele mogelijkheden. Een project wordt na ondertekening opgepakt en in detail verder uitgewerkt en wordt slechts gestart als de financiering in orde is. In artikel 4 §4 wordt bovendien vermeld: "Als er geen of onvoldoende financiële middelen zijn voorzien, kan in onderling overleg een project uit bijlage 1 worden stopgezet."

 

Juridische gronden

         Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
Onder voorbehoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van aangelegenheden die bijdragen tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

Argumentatie

Afval en in mindere mate bodem zijn twee onderdelen van het milieubeleid waarin de gemeente een belangrijke rol heeft. De OVAM is op Vlaams niveau bevoegd voor beide. Door een samenwerking met de OVAM heeft de gemeente vlotter toegang tot acties en projecten die de OVAM plant of uitvoert in beide compartimenten.

Bertem is een landelijke gemeente met een glooiend landschap en een bodem bestaande uit zandleem. Meerdere bekkens en rivieren doorstromen de valleien, waarvan de Dijle en de Voer de belangrijkste zijn. De gemeente kampt van tijd tot tijd met water- en modderoverlast. Om dit probleem te milderen, heeft de gemeente meerdere infiltratiebekkens aangelegd. Hier worden het water en de modder tijdelijk opgevangen waarna het water geleidelijk wegstroomt door een knijpleiding of infiltreert in de bodem. De modder blijft echter ter plaatse. Om de bergingscapaciteit van het bekken te vrijwaren, dienen deze bekkens geregeld geruimd te worden. Als het infiltratiebekken niet gelegen is op een waterloop en de afgespoelde grond toe te wijzen is aan enkele heuvelflanken die afstromen naar het bekken, dan kan men de geruimde grond opnieuw aanbrengen op de nabijgelegen akkers. Hierbij zijn de regels van het grondverzet van toepassing. Voor niet verdachte grond en bij een volume grond groter dan 250 m³ is evenwel een technisch verslag vereist. Dit betekent extra kosten voor en inzet van de gemeentelijke diensten. Omdat de grond enkel afkomstig is van de omliggende akkers zal in het voorliggend project onderzocht worden of deze grond zonder verder onderzoek terug op de omliggende akkers kan uitgespreid worden.

 

 

Bijlagen

         Samenwerkingsovereenkomst Bertem-OVAM

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met de OVAM goed en machtigt de voorzitter en de gemeentesecretaris om deze te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

LENINGEN. GOEDKEURING OVERNAME LENING JEUGDLOKALEN BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 25 november 1997 over het verlenen van een recht van opstal aan de vzw Parochiale Werken van het dekenaat Leuven, afdeling Bertem.
  • De akte van recht van opstal van 9 maart 1998.
  • Raadsbesluit van 26 mei 1998 over de overeenkomst van gebruiksrecht tussen de gemeente en de vzw Parochiale Werken van het dekenaat Leuven, afdeling Bertem en Chiro Doeritsan over het gebruik van de te bouwen jeugdlokalen.
  • Raadsbesluit van 28 september 1999 over het verlenen van een waarborg voor de oprichting van jeugdlokalen te Bertem.
  • Brief van 3 maart 2015 waarbij Belfius zich akkoord verklaart om de lening aangegaan door de vzw Parochiale Werken van het dekenaat Leuven, afdeling Bertem over te dragen naar het gemeentebestuur van Bertem.

 

Feiten en context

  • Het beleid binnen de gemeente Bertem was erop gericht om de nodige lokalen te voorzien voor de jeugdverenigingen van Bertem. Het jeugdwerkbeleidsplan dat opgesteld werd voor de periode 1996-1998 voorzag de oprichting van een werkgroep om in de deelgemeente Bertem zo vlug mogelijk aangepaste jeugdlokalen te voorzien. Dit gebeurde in samenwerking met de vzw Parochiale Werken van het dekenaat Leuven, afdeling Bertem, die als bouwheer optrad.
  • De gemeente Bertem stelde grond ter beschikking voor de bouw van jeugdlokalen via een recht van opstal.
  • De vzw Parochiale Werken van het dekenaat Leuven, afdeling Bertem ging ter financiering van de bouw van de jeugdlokalen een lening aan bij het vroegere Dexia, nu Belfius, voor een bedrag van 15 000 000 BEF (371 840,29 euro), met het leningnummer 0380923. De maandelijkse leninglast is 2443,73 euro. De lening loopt tot 31 oktober 2019.
  • De gemeente Bertem verleende hiervoor een waarborg teneinde de terugbetaling van de leninglasten te garanderen. In de jaarlijkse begroting werd tijdens de looptijd van de lening het nodige bedrag ingeschreven om de jaarlijkse aflossing van kapitaal en interest terug te betalen aan de vzw Parochiale Werken van het dekenaat Leuven, afdeling Bertem. In het budget 2015 is een som van 30 000 euro opgenomen onder registratiesleutel 0750/65000000.
  • In de loop van de jaren gebeurde het onderhoud van de lokalen in de praktijk door de gemeentelijke diensten.
  • De eigenaar en de gemeente zijn in 2014 mondeling overeengekomen om de eigendom van de lokalen over te hevelen naar de gemeente, samen met de daaraan verbonden nog openstaande schuld.
  • Belfius zal de bestaande schuld van leningnummer 0380923 volledig overdragen, met valuta op datum van ontvangst van dit besluit, naar de rekening van de gemeente Bertem met behoud van de oorspronkelijke modaliteiten, eventueel gewijzigd door latere avenanten of bepalingen uit dit besluit.
  • Het resterende bedrag van de lening bedraagt op 3 maart 2015 121 603,88 euro en de geldende rentevoet is 4,95%. Vermits op dit ogenblik voornamelijk kapitaal terugbetaald wordt en weinig intrest, is het opportuun om deze modaliteiten te behouden.
  • De gemeente Bertem is in staat om de leninglasten terug te betalen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 22 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de gemeentesecretaris, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
  • Artikel 43, §2, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om het beheer van de jeugdinfrastructuur in alle deelgemeenten te harmoniseren en om de nodige herstellings- en onderhoudswerken te kunnen financieren vanuit het gemeentelijk budget, is het noodzakelijk om de eigendom van de jeugdlokalen over te hevelen naar de gemeente. Aangezien de lening voor de bouw van de jeugdlokalen nog niet afbetaald is, zal de gemeente deze lening overnemen en instaan voor de verdere afbetaling.

 

Een noodzakelijke voorwaarde voor de notariële akte tot opheffing van het recht van opstal is de goedkeuring door de gemeenteraad van de overname van de lening. De lopende lening kan worden overgenomen door de gemeente tegen de bestaande voorwaarden. Er zal geen financiële meerkost aan verbonden zijn vermits de leninglasten elk jaar in het budget werden opgenomen via de waarborg die de gemeente had gesteld.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/002/001/006/001

65000000/0750

€ 30 000

€ 20 225,05

€ 20 225,05

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeente zal de volledige schuld van leningnummer 0380923 overnemen van vzw Parochiale Werken van het dekenaat Leuven, afdeling Bertem met behoud van de oorspronkelijke leningsmodaliteiten, eventueel gewijzigd door latere avenanten of bepalingen uit dit besluit.

 

Artikel 2:

De gemeente gaat ermee akkoord dat het kapitaalsaldo op datum van ontvangst van onderhavig besluit door Belfius Bank effectief wordt overgedragen.

 

Artikel 3:

De gemeente verbindt er zich toe om tot de eindvervaldag van zijn leningen bij Belfius Bank, alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op de Belfiusrekening van de gemeente, van al de bedragen die er op dit ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet, hetzij uit hoofde van een overeenkomst en in voorkomend geval de gemeentelijke toelage evenals de stortingen van betalende derden en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van inning van deze inkomsten.

 

Artikel 4:

De gemeente geeft machtiging aan Belfius Bank om deze inkomsten aan te wenden tot betaling van de intresten, van de reserveringscommissies en van de terugbetalingen evenals van alle andere financiële kosten die een directe band hebben met deze leningen. Deze bedragen zullen op hun respectievelijke vervaldagen op het debet van de rekening-courant geboekt worden, deze inkomsten mogen niet zonder expliciet akkoord van Belfius Bank aangewend worden als waarborg van andere schulden dan deze tegenover Belfius Bank. Mochten de voormelde ontvangsten hiertoe ontoereikend zijn, verbindt de gemeente zich om onmiddellijk het nodige bedrag te storten om de vervallen schuld volledig af te betalen. Deze door de gemeente gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie ten voordele van Belfius. Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, worden verwijlintresten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend tegen de rentevoet overeenkomstig artikel 15 § 4 van de bijlage bij het KB van 26 september 1996 en dit gedurende de periode van niet-betaling.

 

Artikel 5:

De gemeente verklaart zich akkoord om de verbrekingsclausule van deze individuele lening te vervangen door eenzelfde clausule voor de overgenomen lening, zijnde: "Elke niet-contractueel voorziene verrichting tijdens de duur van de lening die een aanpassing van de aflossingstabel tot gevolg heeft, wordt gelijkgesteld met een eenzijdige verbreking van het contract door het bestuur. In dat geval is de bank gerechtigd een vergoeding te vragen gelijk aan het financieel verlies voor de bank, inclusief de gederfde winsten."

 

Artikel 6:

Deze overdracht van lening wordt goedgekeurd onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring en ondertekening van de akte van opheffing van het recht van opstal en de overdracht van de volledige eigendom van de jeugdlokalen in de deelgemeente Bertem naar de gemeente Bertem.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2015

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

 

  • Raadslid Kristien Van Essche meldt dat zij recent 22 minuten tijdens de spits in de file heeft gestaan van aan haar huis in de Bosstraat tot aan de Tervuursesteenweg. Dit wijt zij aan de bloembakken in de Bosstraat. Ook op de Tervuursesteenweg staat er tijdens de spits een file van achter het rond punt tot aan de Bosstraat, omdat er veel auto's linksaf de Bosstraat willen inrijden. De bloembakken zorgen volgens haar niet voor minder auto's of voor minder snelheid in de Bosstraat. Als het kalm is, rijden sommige auto's er volgens het raadslid 110 km/uur. De situatie is volgens het raadslid 'ellendig' en wordt alsmaar erger.
  • Burgemeester Albert Mees gelooft niet dat de bloembakken iets te maken hebben met het verkeer op de steenweg; de bloembakken staan volgens hem op 1 km van de steenweg. Hij antwoordt dat bij het wegnemen van de bloembakken de snelheid van de auto's zeer hoog zal liggen. Hij stelt dat het niet wenselijk is om voor 1 uur per dag (spits) de rest van de dag te hypothekeren. Er zal gekeken worden of er verbeteringen kunnen gebeuren.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn verwijst naar een tweede vraag van de inwoners van de Sint-Medardusstraat, namelijk over de ontwikkeling van een woonwijk op het voetbalterrein van Rapid Bertem; waar moet het verkeer van die woningen naartoe? Wanneer is het project gepland? Over hoeveel woningen gaat het? Kan er een rechtstreekse toegang naar de Tervuursesteenweg komen?
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat het enige wat vaststaat is dat de gemeente de gronden gaat verkopen, zoals voorzien in het meerjarenplan. Over het 'hoe en wat' is nog niets beslist. Het college wenst een zo goed mogelijke oplossing. Er moet ook worden bekeken wat technisch mogelijk is (o.a. door het reliëf). De schepen zegt dat het college niet zomaar aan de meestbiedende wil verkopen. De ontsluiting is één van de elementen die bij een verkoop zal worden meegenomen.
  • Aansluitend vraagt raadslid Joris Fonteyn naar een gebruiksovereenkomst voor het voetbalterrein van het vroegere Rapid Bertem.
  • Schepen Joël Vander Elst antwoordt dat er op dat terrein zo goed als geen matchen meer worden gespeeld en dat er ook veel minder op gespeeld wordt, het gebruik is uitdovend. De club zal dit terrein geen jaren meer gebruiken.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn kaart het probleem van de politiecontrole in het weekend aan. Volgens het raadslid stond er tijdens een gans weekend een auto geparkeerd op het voetpad zonder controle van de politie. Hij vraagt of er wel voldoende mankracht is tijdens het weekend.
    Hij vraagt ook bevestiging dat sommige vaststellingen op het grondgebied van Bertem gebeuren door de politie van Tervuren.
  • Burgemeester Albert Mees antwoordt dat het raadslid ook in de politieraad zetelt en dus weet dat er een tekort aan personeel is, te wijten aan de onzekerheid over de fusie van de politiezones. Er is 24/24 en 7/7 één ploeg van 2 man op pad. In het weekend is er één interventieploeg voor heel het grondgebied. Als er iemand belt, gaat die ploeg wel kijken. Als er niemand belt, kan het zijn dat de politie niet in die straat komt en dat er een geparkeerde auto op het voetpad staat.
    De burgemeester bevestigt dat er wel eens een interventieploeg van politiezones Tervuren en Herko wordt gevraagd als de ploeg van PZ Dijleland bezig is.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn verwijst naar een nieuwe lichtreclame aan de gevel van Immo GVE langs de Tervuursesteenweg, die volgens hem een fel blauw licht geeft. Hij vraagt of daar voorwaarden of stedenbouwkundige verplichtingen voor gelden en of die verlichting heel de nacht mag blijven branden.
  • Burgemeester Albert Mees ziet een voordeel in het blauwe licht, omdat chauffeurs er minder snel door gaan rijden. Hij weet niet of er voorwaarden gelden voor deze lichtreclame, maar weet wel dat men in principe niets mag plaatsen op de Tervuursesteenweg zonder toelating van AWV. De gemeente zal contact opnemen met AWV en zal hierover terugkoppelen bij de volgende gemeenteraad.

 

  • Raadslid Herman Ginis vraagt of er geen mogelijkheid is om de Mezenstraat tijdens de spitsuren parkeervrij te maken, met name in het deel tussen de Dorpstraat en de Theo Wautersstraat. Tijens de spits zit dat stuk vast. Het raadslid meldt dat er in de week nog een ongeval met een bus was. Hij noemt de situatie er 'ellendig'.
  • Schepen Jan Buysse zegt dat dit zal worden bekeken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.