NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 20 december 2022

Van 20.30 uur tot 21.30 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Eddy Vranckx

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven en Tom Philips

Raadsleden:

Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

Waarnemend algemeen directeur:

Kris Philips

 

Verontschuldigd:

Raadsleden:

Roland Gustin en Jimmy Geyns

 

 

 


Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

ZITTINGEN GEMEENTERAAD. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

        Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.

        Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

        Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

        Notulen van de zitting van 29 november 2022.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 29 november 2022 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

ZITTINGEN GEMEENTERAAD. MEDEDELING DATA ZITTINGEN 2023.

 

Besluit

Mededeling

De raad neemt kennis van de geplande datums voor de zittingen van de gemeenteraad in 2023:

        dinsdag 31 januari

        dinsdag 28 februari

        dinsdag 28 maart

        dinsdag 25 april

        dinsdag 30 mei

        dinsdag 27 juni

        dinsdag 29 augustus

        dinsdag 26 september

        dinsdag 24 oktober

        dinsdag 28 november

        dinsdag 19 december

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

LOKALE ECONOMIE. GOEDKEURING REGLEMENT PAASACTIE.

 

Voorgeschiedenis

        Bestuursvergadering van het handelaarsoverleg Bertem Handelt! van 21 november 2022.

 

Feiten en context

        De eindejaarstombola is een organisatie van het handelaarsoverleg en het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur biedt logistieke, administratieve en financiële ondersteuning aan.

        De eindejaarstombola is de laatste jaren geen groot succes. Er zijn minder handelaars die willen deelnemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 en artikel 41, 2e lid, 2° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. De bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Het gemeentebestuur wenst de lokale middenstand blijvend te ondersteunen. De  eindejaarstombola, de opkomst op het jaarlijks netwerkmoment voor handelaars, de interesse voor de B-bon en de activiteiten zoals de kerstmarkt en hapje tapje voor zelfstandigen geven aan dat dit beleid gehoor krijgt bij de handelaars.

Deze initiatieven worden aangereikt en voorbereid door het gemeentebestuur.

De eindejaarstombola kent de laatste jaren minder succes en daarom is het tijd voor iets nieuws. In overleg met het handelaarsoverleg wordt overeengekomen om een Paasactie te organiseren in plaats van de eindejaarstombola. De gemeente biedt hierbij logistieke, administratieve en financiële ondersteuning. Om de lokale economie extra te stimuleren, stelt het college van burgemeester en schepenen voor om de deelname aan de Paasactie te organiseren zonder kosten voor de deelnemende handelaars.

Door B-bonnen uit te reiken als prijzengeld voor de Paasactie, wordt het volume aan B-bonnen in omloop sterk verhoogd en worden de handelaars ondersteund.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het reglement over de organisatie van de Paasactie goed te keuren.

 

Financiële gevolgen

De vereiste kredieten zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het gemeentebestuur Bertem wenst de lokale middenstand te ondersteunen en impulsen te geven door het organiseren van een Paasactie i.s.m. de Bertemse handelaars. Alle Bertemse handelaars en hun klanten kunnen deelnemen aan de Paasactie onder de voorwaarden bepaald in dit reglement.

 

Artikel 2: Bertemse handelaars

Onder Bertemse handelaars wordt verstaan: elke KMO, ondernemer, zelfstandige, winkelier, restauranthouder, horecauitbater… die in het bezit is van een ondernemingsnummer, gevestigd is in Bertem en goederen en/of diensten aanbiedt aan particulieren.

Voldoet de handelaar niet aan een of meer van de vooropgestelde voorwaarden, dan beslist het college van burgemeester en schepenen over de aanvraag tot deelname.

 

Artikel 3: Deelnemende handelaars

Elke Bertemse handelaar kan instappen in de Paasactie.

Er is geen beperking op het aantal deelnemers. De handelaars kunnen inschrijven via de nieuwsbrief van de middenstand, waar ook alle informatie omtrent de inschrijvingsperiode wordt bekendgemaakt. Later toetreden kan zolang er voldoende promotiemateriaal is, vermeldingen op het promotiemateriaal zijn dan niet meer mogelijk.

Aan de marktkramers van de gemeentelijke wekelijkse markt op donderdag wordt de mogelijkheid geboden om ook deel te nemen aan deze actie.

 

Artikel 4: Periode

De Paasactie wordt georganiseerd tijdens de twee volledige weken vóór Pasen.

 

Artikel 5: Promotiemateriaal

Deelnemende handelaars ontvangen een vastgelegd aantal krasloten. Een extra pakket van 500 krasloten kost 30 euro en kan verkregen worden zolang de voorraad strekt. Er zal geen extra bijdruk meer zijn als de actie gestart is.

 

Iedere deelnemende handelaar ontvangt een inzamelbox die eigendom blijft van het gemeentebestuur en die samen met de ingeleverde krasloten binnen de 5 dagen na afronding van de Paasactie wordt terugbezorgd aan het directiesecretariaat.

De Paasactie wordt aangekondigd in Info Bertem, op de gemeentelijke website, op de sociale mediakanalen van de gemeente en via affiches in de publiciteitsborden.

 

Artikel 6: Prijzengeld

De B-bon staat centraal als prijs. Er wordt 1 hoofdprijs uitgereikt die bestaat uit B-bonnen t.w.v. 250 euro. Daarnaast zijn er nog 2 B-bonnen van 125 euro te winnen.

 

Artikel 7: Inzameling krasloten

Er zijn twee krasloten in omloop:

        Individueel kraslot: per aankoopschijf van €10 wordt 1 kraslotje uitgedeeld. Bij het krassen van 3 dezelfde figuurtjes krijgt de koper een gadget aangeboden. Achteraan op het kraslot kunnen de gegevens van de koper ingevuld worden en wordt het kraslot in een urne gedeponeerd. Deze urne wordt na de actie ingeleverd bij het Lokaal bestuur.

        Kraslot als relatiegeschenk: bij het leveren van diensten of grote aankopen is men niet gebonden om het werkelijk betaalde bedrag volledig in krasloten uit te delen. Het kraslot wordt dan als relatiegeschenk voor een deel van het bedrag uitgeschreven.

 

Enkel volledig ingevulde krasloten komen in aanmerking voor het winnen van het prijzengeld. Deze krasloten kunnen binnengebracht worden bij de deelnemende handelaars zolang de actie loopt. De deelnemende handelaars bezorgen deze krasloten samen met de inzamelbox binnen de 5 dagen na afronding van de actie aan het Lokaal bestuur. Als de inzamelbox niet ingeleverd wordt samen met de volledig ingevulde krasloten, dan komen de krasloten van die handelaar niet in aanmerking voor de trekking.

Handelaars die aan de Paasactie deelnemen, mogen geen krasloten op eigen naam indienen.

 

Artikel 8: Winnaars

De trekking gebeurt in aanwezigheid van meerdere personen (bij voorkeur een afvaardiging van het gemeentebestuur (schepen en/of ambtenaar) en een afvaardiging van de lokale middenstand (leden van het handelaarsoverleg 'Bertem handelt!')).

Alle krasloten worden samengevoegd, grondig gemengd en vervolgens in een grote zak/doos gestoken. De trekking gebeurt met gesloten ogen en onschuldige hand. Allereerst wordt de hoofdwinnaar van 250 euro getrokken. Nadien volgt de trekking van de andere 2 winnaars. Een persoon met meerdere inzendingen kan maar éénmaal winnen. De winnaars worden bekendgemaakt op de website van de gemeente (www.bertem.be) en via de sociale mediakanalen van de gemeente. De winnaars worden ook schriftelijk op de hoogte gebracht. Ze kunnen tot 3 maanden na de bekendmaking hun B-bonnen afhalen. Het college van burgemeester en schepenen kan in uitzonderlijke omstandigheden beslissen om deze termijn te verlengen.

 

Artikel 9: Beheer

Het gemeentebestuur biedt logistieke, administratieve en financiële ondersteuning aan in het kader van deze actie:

        Administratieve ondersteuning: beheer van de actie (aanschrijven van de drukker, handelaars, en winnaars, beheer materiaal...)

        Logistieke ondersteuning: verdelen en ophalen van promotiemateriaal, verdelen van prijzengeld aan de onthaalbalie.

        Financiële ondersteuning ter bekostiging van het materiaal en prijzen.

 

Artikel 11: Betwistingen

Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over alle betwistingen en discussies.

 

Artikel 12: Inwerkingtreding

Dit reglement vervangt het reglement van 27 oktober 2020 over de eindejaarstombola en treedt in werking op 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

EREBURGERSCHAP. GOEDKEURING REGLEMENT VOOR HET TOEKENNEN VAN HET EREBURGERSCHAP.

 

Voorgeschiedenis

        Voorstel van schepen Marc Morris op 18 november 2022.

        Bespreking van het voorstel in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 5 december 2022.

 

Feiten en context

        Op heden bestaat er in de gemeente Bertem nog geen ereburgerschap. Het college stelt voor het ereburgerschap in het leven roepen als extra erkenning aan burgers voor hun verdiensten die het welzijn, de welvaart of de bekendheid en uitstraling van de gemeente hebben bevorderd of die persoonlijk een grote faam en aanzien hebben verworven met Vlaamse, nationale of internationale uitstraling.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

        Positief advies van de vrijetijdsraad van 7 december 2022.

 

Argumentatie

Het college stelt voor om aan de gemeenteraad de bevoegdheid te verlenen om een ereburgerschap toe te kennen aan verdienstelijke burgers die in leven zijn, op basis van een grondig gemotiveerd voorstel van het college van burgemeester en schepenen. Dit besluit beoogt een kader te scheppen met betrekking tot de voorwaarden en modaliteiten die met de toekenning van het ereburgerschap gepaard gaan.

 

 

Bijlagen

        Positief advies vrijetijdsraad van 7 december 2022.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Er wordt een ereburgerschap van de gemeente Bertem ingesteld. Deze titel heeft een louter symbolische en ceremoniële waarde, waaruit de erkentelijkheid van de gemeente en haar bevolking blijkt ten aanzien van de verdienste(n) van de ereburger. De ereburger draagt de titel voor het leven.

 

Artikel 2:

Iedere inwoner van de gemeente Bertem, elke vereniging of elk door de gemeenteraad erkend adviesorgaan, kan een gemotiveerde nominatie doen aan het college van burgemeester en schepenen. Men kan nooit zichzelf kandidaat stellen.

 

Artikel 3:

Het ereburgerschap kan door de gemeenteraad toegekend worden aan een persoon die een duidelijk aantoonbare band heeft met de gemeente Bertem en die voldoet aan één of meerdere van de volgende voorwaarden:

   De kandidaat heeft in belangrijke mate bijgedragen tot het welzijn of de welvaart van de gemeente Bertem.

  De kandidaat heeft op bijzondere wijze bijgedragen tot de bekendheid en de uitstraling (nationaal of internationaal) van de naam en faam van de gemeente Bertem.

  De kandidaat heeft persoonlijk een grote faam en aanzien verworven met een Vlaamse, nationale of internationale uitstraling.

De titel wordt niet toegekend aan rechtspersonen of feitelijke verenigingen. Enkel een natuurlijk persoon van onberispelijk gedrag, kan de titel ontvangen.

 

Artikel 4:

Het ereburgerschap wordt toegekend door de gemeenteraad op basis van een grondig gemotiveerd voorstel door het college van burgemeester en schepenen. Iedere kandidatuur moet gestaafd worden met nuttige bewijsstukken, in om het even welke vorm. Iedere kandidatuur moet voor advies worden voorgelegd aan de Vrijetijdsraad en, indien van toepassing, aan de adviesraad bevoegd voor het domein waarbinnen de voorgedragen kandidaat de verdienste(n) heeft verworven.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad bespreekt de kandidaturen in geheime zitting.

 

Artikel 6:

Het ereburgerschap kan enkel toegekend worden aan personen in leven, niet postuum.

 

Artikel 7:

De kandidaat moet akkoord gaan met zijn/haar nominatie en aanvaardt hierdoor een blijvende verbondenheid met de gemeente Bertem.

 

Artikel 8:

Aan het ereburgerschap kunnen geen rechten worden ontleend en er zijn geen verplichtingen aan verbonden.

 

Artikel 9:

Ereburgerschappen worden maximaal eenmaal per jaar uitgereikt aan een of meerdere burgers.

 

Artikel 10:

Het ereburgerschap wordt in een oorkonde vastgelegd. Aan de toekenning van de titel van ereburger is geen enkele geldelijke vergoeding of bezoldiging verbonden.

 

Artikel 11:
Ereburgers worden uitgenodigd op belangrijke gemeentelijke evenementen.

 

Artikel 12:

Indien zeer belangrijke, ernstige redenen daartoe aanleiding geven, kan de gemeenteraad besluiten om het ereburgerschap vervallen te verklaren en dient de oorkonde terug ingeleverd te worden.

 

Artikel 13:

Dit besluit wordt van kracht op 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

ALGEMEEN DIRECTEUR. GOEDKEURING OPSTART SELECTIEPROCEDURE FUNCTIE ALGEMEEN DIRECTEUR (DECRETALE GRAAD).

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 21 december 2021 over de aanvaarding van het ontslag van Dirk Stoffelen als algemeen directeur vanaf 1 januari 2022.

        Raadsbesluit van 21 december 2021 over de aanstelling van Kris Philips als waarnemend algemeen directeur vanaf 1 januari 2022.

        Raadsbesluit van 21 december 2021 over de aanstelling van Joke Van Gansberghe als waarnemend financieel directeur vanaf 1 januari 2022.

        Raadsbesluit van 25 januari 2022 over de aanduiding van de vervangers waarnemend algemeen directeur en waarnemend financieel directeur.

        Raadsbesluit van 27 september 2022 over de vacantverklaring van de functie van algemeen directeur.

 

Feiten en context

        In zitting van 21 december 2021 heeft de raad het ontslag van Dirk Stoffelen als algemeen directeur aanvaard met ingang van 1 januari 2022.

        In dezelfde zitting heeft de raad vanaf 1 januari 2022 Kris Philips aangesteld als waarnemend algemeen directeur en Joke Van Gansberghe als financieel directeur voor de duur van de tijdelijke vervanging.

        In zitting van 27 september 2022 werd het ambt van algemeen directeur vacant verklaard om te worden ingevuld via aanwerving.

        Op 5 december 2022 bezorgde Poolstok het definitieve samenwerkingsvoorstel voor de selectieprocedure van algemeen directeur.

 

Juridische gronden

        Artikel 162, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Er zijn in elke gemeente een algemeen directeur en een financieel directeur die zowel van de gemeente als van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient, ten dienste staan.

        Artikel 167 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de algemeen directeur en de financieel directeur aan binnen zes maanden nadat het ambt vacant is geworden. Die termijn kan eenmaal worden verlengd met maximaal zes maanden, als de wervings- of bevorderingsprocedure is opgestart of als die procedure geen geslaagde kandidaat heeft opgeleverd.

        Artikel 589, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Niet gekozen titularissen worden tot en met 31 december 2023 geacht te voldoen aan de voorwaarden voor het ambt van algemeen directeur in elke andere Vlaamse gemeente

        Artikelen 23 en 24 van het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen
De raad stelt de functiebeschrijving vast voor de functie van gemeentesecretaris, adjunct-gemeentesecretaris, financieel beheerder van de gemeente, provinciegriffier en financieel beheerder van de provincie.
Als de functie van gemeentesecretaris, adjunct-gemeentesecretaris of provinciegriffier door aanwerving vervuld wordt, moet de kandidaat houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A. De raad stelt een selectieprocedure vast in overeenstemming met de bepalingen van artikel 19 §1. De selectietechnieken bevatten ten minste een test die de managements- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst. De test wordt afgenomen door een extern selectiebureau.

        Artikel 23 van de rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Bertem

        Artikelen 26, 27 en 28 van de rechtspositieregeling voor het personeel van lokaal bestuur Bertem
Deze artikelen handelen over de specifieke bepalingen voor de aanwerving van de algemeen directeur en financieel directeur.

        Raadsbesluit van 24 september 2019 over de toetreding tot poolstok voor ondersteuning inzake het personeels- en organisatiebeleid.

 

Adviezen

        Gunstig advies ACV, ACOD en VSOA-LRB voor de aanvullende aanwervingsvoorwaarde: "Minimum 3 jaar relevante beroepservaring als hiërarchisch leidinggevende in de laatste acht jaren van de loopbaan".

 

Argumentatie

Volgende examenprocedure is van toepassing voor de decretale graad van algemeen directeur:

  1. Voor de graad van algemeen directeur bevat elke selectie een test die de managements- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst, aangevuld met ten minste twee selectietechnieken, waaronder een grondig sollicitatiegesprek of mondelinge proef (art 18 §1 RPR).
  2. De selectie voor de aanwerving in de functies van algemeen directeur en financieel directeur wordt geheel uitbesteed aan een extern selectiebureau (art 28 RPR).

 

In uitvoering van de verplichting tot het afnemen van een test die de managements- en leiderschapscapaciteiten toetst, door een erkend extern selectiebureau, is het aangewezen om de organisatie en uitvoering van de selectieprocedure toe te wijzen aan Poolstok.

 

Poolstok nam contact op met erkende selectiebureau's. Er vonden kennismakingsgesprekken plaats met Search & Selection, Motmans & Partners en CC Select. Rekening houdend met de beschikbaarheden van het kantoor, de ervaring met procedures voor decretale graden en hun plan van aanpak wordt voorgesteld om voor deze selectieprocedure samen te werken met Motmans & Partners.

 

Uit de gesprekken met de verschillende selectiebureau's blijkt dat voor selectieprocedures voor decretale graden het aanleggen van een wervingsreserve niet gebruikelijk is. Daarom wordt voorgesteld om geen wervingsreserve aan te leggen en zodoende artikel 4 van het gemeenteraadsbesluit van 27 september 2022 in die zin aan te passen.

 

 

Voormalige titularissen van het ambt van gemeentesecretaris en OCMW-secretaris die in hun bestuur niet werden aangesteld als algemeen directeur (zij-instromers) worden tot en met 31 december 2023 van rechtswege geacht te voldoen aan de aanwervingsvoorwaarden die zijn vastgesteld voor de functie van algemeen directeur (art 589 §3 decreet lokaal bestuur). Deze kandidaten zullen worden vrijgesteld van deelname aan de reguliere selectieprocedure, zoals door de gemeenteraad wordt vastgelegd.

In het geval er zich één of meerdere kandidaten hebben aangemeld die vrijgesteld zijn van het doorlopen van de selectieprocedure ingevolge toepassing van art 589 decreet lokaal bestuur, zal de gemeenteraad een keuze maken tussen de geslaagde kandidaten van de reguliere selectieprocedure en deze vrijgestelde kandidaten, op basis van een systematische vergelijking van titels en verdiensten.

Om deze keuze te ondersteunen en afdoende te motiveren, wordt in dat geval een bijkomende ondersteunende proef georganiseerd onder de vorm van een uitgebreid diepte interview en managementcase.

 

 

Bijlagen

        Samenwerkingsvoorstel Poolstok.

        Adviezen vakbonden (aanvullende aanwervingsvoorwaarde)

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De uitvoering van de selectieprocedure wordt toegekend aan Motmans & Partners via Poolstok. Het samenwerkingsvoorstel in bijlage wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2:

De vacature wordt gepubliceerd van 2 januari 2023 tot en met 2 februari 2023.

Kandidaturen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 2 februari 2023 en dienen vergezeld te zijn van volgende documenten:

        Gedetailleerd CV, opgesteld in het Nederlands, waaruit de vooropgestelde ervaringsvereisten duidelijk afgeleid kunnen worden

        Motivatiebrief opgesteld in het Nederlands

        Een kopie van het diploma

        Uittreksel uit het strafregister.

 

Artikel 3:

Volgende aanvullende aanwervingsvoorwaarde wordt vastgesteld: "Minimum 3 jaar relevante beroepservaring als hiërarchisch leidinggevende in de laatste acht jaren van de loopbaan".

 

Artikel 4:

De selectiecriteria en selectietechnieken zijn afgestemd op de functiebeschrijving..

Het selectieprogramma zal bestaan uit:

        schriftelijke proef ( waarin onder andere de management en leiderschapscapaciteiten worden getest): thuisopdracht (20/40)

        Mondeling sollicitatiegesprek: jurygesprek (30/60)

        Assessment (minstens geschikt worden bevonden)

 

Om door te gaan naar de assessmentproef moeten kandidaten minstens 50% behalen op iedere afzonderlijke proef (schriftelijk en mondeling) en minstens 60% behalen op het geheel van de punten.

 

Artikel 5:

De selectieproeven zullen worden vastgelegd in de maanden februari-maart 2023 (data onder voorbehoud).

 

Artikel 6:

Indien er zich één of meerdere kandidaten hebben aangemeld die vrijgesteld zijn van het doorlopen van de selectieprocedure met toepassing van artikel 589 van het decreet lokaal bestuur, dan zal er een bijkomende niet eliminerende vergelijkende proef plaatsvinden op basis van een systematische vergelijking van titels en verdiensten van de geslaagde kandidaten van de reguliere selectieprocedure en de zij-instromer(s). Deze niet eliminerende vergelijkende proef zal bestaan uit een gestructureerd interview (diepte interview) en een management case.

 

Artikel 7:

Er wordt niet voorzien in een wervingsreserve.

 

Artikel 8:

De selectiecommissie wordt als volgt samengesteld:

        Iris Mulkens, algemeen directeur stad Lommel (voorheen algemeen directeur van de gemeente Nijlen)

        Bruno Claes, algemeen directeur lokaal bestuur Scherpenheuvel-Zichem

        Siebe Ruykens, algemeen directeur lokaal bestuur Kapelle-op-den-Bos

        Silke Vanheusden, senior HR Consultant Motmans & Partners

 

Hilde De Wilde, algemeen directeur stad Genk wordt aangesteld als reserve jurylid.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

RAAMCONTRACTEN DOKO. GOEDKEURING DEELNAME OPDRACHTENCENTRALE DOKO EN INTEKENING OP DE RAAMOVEREENKOMSTEN VOOR ICT MATERIAAL.

 

Feiten en context

        Vzw DOKO (Diensten ter Ondersteuning van het Katholiek Onderwijs) ondersteunt leden van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en aanverwante verenigingen bij de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten.

        Om toe te treden tot DOKO vzw hoeft men geen lid te zijn van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. De gemeentescholen vallen onder de categorie onderwijsorganisaties.

        Het lokaal bestuur beschikt niet over de knowhow en technische expertise voor de opmaak van raamovereenkomsten en kan als lid van DOKO vzw gebruik maken van bestaande raamovereenkomsten op maat van de scholen.

        Als lid van Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) vzw werd in het kader van Digisprong Vlaanderen (inhaalbeweging digitalisering in het onderwijs) de aankoopcentrale van de Diensten ter Ondersteuning van het Katholiek Onderwijs (DOKO) vzw aangeraden.

        Naast het aan aangaan van het lidmaatschap, dient het bestuur tot elk raamakkoord afzonderlijk toe te treden.

 

Juridische gronden

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

        Artikel 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

        Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 334 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur. De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij de opdracht past binnen het begrip 'dagelijks bestuur'.

 

 

Argumentatie

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruikmaken waardoor zij krachtens de wet inzake overheidsopdrachten is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

In het kader van digisprong zal het bestuur de nodige aankopen moeten doen van ICT-materiaal. De raamcontracten van DOKO bieden hier de meest voordelige prijzen.

Daarom stelt de ICT-dienst voor om het lidmaatschap bij DOKO aan te gaan en in tekenen op de raamcontracten:

        bring you own device (DOKO-2021/KDS02)

        personal computers (VZW DOKO-2019-SDW001-F02_0)

        schoolmeubilair (DOKO-2020-AW001-BIS)

 

Het in de opdrachtencentrale voorziene voorziene ICT-materiaal en schoolmeubilair voldoet aan de behoefte van de gemeentescholen;

De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).

 

Financiële gevolgen

Het lidmaatschap van DOKO en de aansluiting bij de raamakkoorden heeft geen financiële gevolgen. Er is op zich geen aankoopverplichting.

 

 

Bijlagen

        Bestek bring your own device

        Bestek bring your own device, technische bepalingen

        Bestek personal computers

        Bestek schoolmeubilair

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeente Bertem  wenst zich kandidaat te stellen voor de toetreding tot de Diensten ter ondersteuning van het Katholiek Onderwijs vzw, Guimardstraat 1 te 1040 Brussel met ondernemingsnummer 0407.693.968.

 

 

Artikel 2:

De gemeente Bertem doet een beroep op de opdrachtencentrale van DOKO door in te tekenen op volgende raamcontracten:

        bring you own device (DOKO-2021/KDS02)

        personal computers (VZW DOKO-2019-SDW001-F02_0)

        schoolmeubilair (DOKO-2020-AW001-BIS)

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

STRATEGISCHE MEERJARENPLANNING. GOEDKEURING AANPASSING 3 MEERJARENPLAN 2020-2025 GEMEENTE - OCMW BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 over de goedkeuring van het strategisch meerjarenplan 2020-2025 gemeente - OCMW Bertem.

        Besluit van de gemeenteraad van 15 december 2020 over de eerste aanpassing van het strategisch meerjarenplan 2020-2025 gemeente - OCMW Bertem.

        Besluit van de gemeenteraad  van 22 februari 2022 over de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

 

Feiten en context

        Bijsturingen op beleidsvlak en evoluties op maatschappelijk vlak nopen tot een aanpassing van het meerjarenplan, in het bijzonder de aanhoudende inflatie en de hoge energieprijzen.

        De gemeenten en de OCMW's hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor het meerjarenplan definitief is vastgesteld. Voor de aanpassing van het meerjarenplan geldt dezelfde werkwijze.

 

Juridische gronden

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 77, 78 en 249 tot en met 259.

         Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus.

         Ministerieel besluit van 26 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus.

         Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Adviezen

        Gunstig advies van het managementteam van 16 november 2022.

 

 

Bijlagen

        Aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 gemeente-OCMW Bertem.

 

Besluit

 

Stemming goedkeuring gedeelte OCMW

 

13 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer en Eddy Vranckx

6 stemmen tegen: Joris Fonteyn, Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

 

Stemming aanpassing meerjarenplan gemeente-OCMW

 

13 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer en Eddy Vranckx

6 stemmen tegen: Joris Fonteyn, Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het gedeelte van de aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 vast dat betrekking heeft op de gemeente Bertem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het gedeelte van de aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed dat betrekking heeft op het OCMW Bertem.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

KENNISGEVING GOEDKEURING JAARREKENING 2021.

 

 

Bijlagen

        Gouverneursbesluit van 6 december 2022 houdende goedkeuring jaarrekening 2021.

        Begeleidende brief van de gouverneur van 6 december 2022.

 

Besluit

Mededeling

De raad neemt kennis van het besluit van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant van 6 december 2022 houdende de goedkeuring van de jaarrekening van het dienstjaar 2021 van gemeente en OCMW Bertem, en van de bijhorende begeleidende brief.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING REGLEMENT GEMEENTELIJKE UITLEENMATERIALEN.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 29 juni 2021 over de aanpassing van het gebruiksreglement gemeentelijke uitleenmaterialen. 

        Collegebesluit van 20 augustus 2018 over de aanpassing van de lijst uitleenmaterialen. 

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglement, vast.

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

        Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

 

Adviezen

        Advies van de jeugdraad van 6 december 2022.

        Advies van de vrijetijdsraad van 7 december 2022.

 

Argumentatie

Het is noodzakelijk om onze ontleningen (administratie, voorbereiding, levering en ophaling) kostenefficiënt te maken, en daarbij toch maximaal rekening te houden met de dienstverlening aan lokale organisatoren. Tevens is het aangewezen om de organisatie ook aan te passen in functie van de verdere digitalisering van onze diensten (gebruik van webplatformen om de aanvragen te vereenvoudigen en de verwerking ervan te optimaliseren).

 

 

Bijlagen

        Reglement - Gemeentelijk uitleenmateriaal

        Bijlage bij het reglement - Lijst materialen met tarieven

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad van Bertem keurt het reglement met betrekking tot de uitlening van materialen in bijlage van dit besluit goed.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit, in het bijzonder de actualisering van de lijst van de uit te lenen materialen.

 

Artikel 3:

Het raadsbesluit van 29 juni 2021 over de gemeentelijke uitleenmaterialen wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2023.

 

Artikel 4:

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Punt bijlagen/links GR 22.12 - Reglement Uitleen van Gemeentelijke Materialen.pdf Download
CBS 22.12 ONTWERP - Tarieven voor gemeentelijke uitleenmaterialen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING AANPASSING REGLEMENT VERHUUR GEMEENTELIJKE INFRASTRUCTUUR.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 25 mei 2021 over de aanpassing van het gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur.

 

Feiten en context

        Bij de goedkeuring van het retributiereglement "Reglement verhuur gemeentelijke infrastructuur" op 25 mei 2021 was voorzien om na een evaluatieperiode van 18 maanden het reglement opnieuw voor te leggen aan de gemeenteraad.

        Er wordt voorgesteld om de titel van het document aan te passen naar "Reglement verhuur gemeentelijke infrastructuur" in plaats van "Gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur".

 

Juridische gronden

        Decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact
Het Cultuurpact strekt ertoe de diverse levensbeschouwelijke en ideologische strekkingen op een goede manier te betrekken bij het uitwerken van het cultuurbeleid en om discriminatie omwille van een ideologische, politieke of filosofische overtuiging te verhinderen.

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de belasting- en retributiereglementen, vast.

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

        Advies van de jeugdraad van 6 december 2022.

        Positief advies van de vrijetijdsraad van 7 december 2022.

 

Argumentatie

In mei 2021 werd een aanpassing van het "Gebruiksreglement gemeentelijke infrastructuur" voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat reglement maakte het mogelijk om de gemeentelijke infrastructuur aan een breder publiek te verhuren. Er werd in het reglement opgenomen dat na een evaluatieperiode van 18 maanden het reglement opnieuw zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad om eventueel aanpassingen goed te keuren. De aanhoudende inflatie en de torenhoge energieprijzen maken het noodzakelijk om de tarieven aan te passen, met dien verstande dat hierbij bijzondere aandacht dient te gaan naar het draaglijk houden van de tarieven voor het verenigingsleven. Daarnaast is bij de evaluatie ook veel aandacht besteed aan een duidelijke regeling inzake de voorrang waarvan de categorieën van gebruikers kunnen genieten bij hun reservatie-aanvraag. 

 

 

Bijlagen

  • Reglement verhuur gemeentelijke infrastructuur.
  • Bijlage 1_Inventaris van toepassing op het reglement verhuur gemeentelijke infrastructuur met toegepaste tarieven.

 

Besluit

 

Stemming

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het "Reglement verhuur gemeentelijke infrastructuur" en zijn bijlage "Bijlage 1_Inventaris van toepassing op het reglement verhuur gemeentelijke infrastructuur met toegepaste tarieven"

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Punt bijlagen/links Gemeenteraad_Besluit_Verhuur gemeentelijke infrastructuur.pdf Download
Bijlage 1_Inventaris van toepassing op het reglement verhuur gemeentelijke infrastructuur .pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

NIEUWBOUW SCHOOLSITE LEEFDAAL. GOEDKEURING BESTEK BEGELEIDINGSOPDRACHT UITVOERING KLEUTERSCHOOL, POLYVALENT BLOK EN OMGEVINGSAANLEG.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 27 september 2011 waarbij de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze van de opdracht "Renovatie school Leefdaal" worden goedgekeurd.

        Collegebesluit van 19 december 2011 waarbij de studieopdracht renovatie school Leefdaal gegund wordt aan STABO Cv.

        Collegebesluit van 26 maart 2012 waarbij in het collegebesluit van 19 december 2011 de woorden STABO Cv vervangen zijn door de woorden THV STABO - AR-TE.

        Gemeenteraadsbesluit van 24 september 2013 waarbij de gemeenteraad ervoor kiest om een nieuwbouw te realiseren.

        Subsidieaanvraag bij AGION van 30 september 2013 voor het bekomen van infrastructuursubsidies voor de lagere school.

        Gemeenteraadsbesluit van 18 november 2014 waarbij een addendum voor nieuwbouw aan de studieovereenkomst werd goedgekeurd.

        Brief van 3 april 2019 waarbij de gemeente Bertem de subsidieaanvraag herbevestigt.

        E-mail van OVSG van 20 december 2019 met melding dat het dossier school Leefdaal is opgenomen in de budgettering van OVSG als reservedossier 2021. Uiterste datum van indiening is 1 juli 2021.

        Toelichting globaal ontwerpvoorstel site Leefdaal door architect tijdens collegezitting 24 augustus 2020.

        Gemeenteraadsbesluit van 24 november 2020 over de goedkeuring bouw kleuterschool via procedure promotiebouw en kennisgeving voorontwerpplannen site school Leefdaal.

        Subsidieaanvraag bij AGION van 3 december 2020 voor het bekomen van infrastructuursubsidies voor de kleuterschool.

        Brief van OVSG van 11 januari 2021 dat het dossier 0.17933 (nieuwbouw lagere school) opgenomen is op de prioriteitenlijst 2021.

        Brief van Agion van 15 januari 2021 om een geactualiseerd dossier O.17933 te bezorgen tegen 1 juli 2021.

        Collegebesluit van 5 juli 2021 waarbij de omgevingsvergunning werd verleend.

        Gemeenteraadsbesluit van 31 augustus 2021 waarbij de akte tot vestiging van een  erfpacht wordt goedgekeurd tussen de kerkfabriek Sint-Lambertus Leefdaal en het gemeentebestuur Bertem voor de realisatie van de nieuwe school.

        E-mail van Wouter Van den Bulcke van Agion van 19 november 2021 met de vraag een aangepaste gemeenteraadsbeslissing te bezorgen voor het aanvraagbedrag van 6 851 929,47 euro. Een verklaring op eer werd bezorgd voor 25 november 2021.

        Gemeenteraadsbesluit van 30 november 2021 waarbij het bestek, de raming en de gunningswijze werd goedgekeurd voor de opdracht “ontwerpopdracht kleuterschool, polyvalent blok en omgevingsaanleg”.

        Gemeenteraadsbesluit van 21 december 2021 waarbij het geactualiseerd ontwerpdossier O.17933 wordt goedgekeurd voor indiening bij Agion.

        Brief van Agion van 4 januari 2022 met principeakkoord voor subsidiëring.

        Collegebesluit van 31 januari 2022 waarbij de opdracht “ontwerpopdracht kleuterschool, polyvalent blok en omgevingsaanleg” wordt gegund aan TV Stabo - Ar-te.

        Gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2022 waarbij het ontwerp, raming, lastvoorwaarden en gunningswijze voor 'Nieuwbouw gemeentelijke basisschool Leefdaal' worden goedgekeurd. De werken werden geraamd op 11 578 544,10 euro excl. btw.

        Collegebesluit van 22 augustus 2022 waarbij de opdracht 'Nieuwbouw gemeentelijke basisschool, Leefdaal', perceel 1 Ruwbouw, afwerking, technische installaties, uitvoeringscoördinatie en buitenaanleg, wordt gegund aan Willemen Construct nv. 

        Brief van Agion van 22 november 2022 waarbij akkoord is gegaan met de gunningsbeslissing.

 

Feiten en context

        Er werd een bijzonder bestek met nr. T861.21/School Leefdaal - Begeleidingsopdracht uitvoering voor kleuterschool, polyvalente blok en omgevingsaanleg opgesteld door de dienst investeringsprojecten.

        De totale uitgave van de begeleidingsopdracht wordt geraamd op 90 000 euro excl. btw of 108 900 euro incl. 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 23 februari 2023 om 12 uur voorgesteld. 

 

Juridische gronden

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

        Besluit van de Vlaamse regering van 5 oktober 2007 houdende vaststelling van de regels die de behoefte aan nieuwbouw of uitbreiding bepalen en van de fysische en financiële normen voor de schoolgebouwen, internaten en centra voor leerlingenbegeleiding.

        Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

        Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140 000 euro niet).

        Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Argumentatie

In het najaar van 2011 werd de overheidsopdracht voor diensten 'Studieopdracht renovatie lagere school Leefdaal' gegund aan TV STABO - ar-te.

 

In september 2013 werd besloten om de lagere school niet te renoveren (o.m. gelet de aanzienlijke kost van de renovatie), maar om een nieuwbouw lagere school te realiseren. Dit werd bevestigd in een addendum bij de met TV STABO - ar-te gesloten overeenkomst.

 

Naar aanleiding van de uitwerking van het voorontwerpdossier voor de nieuwbouw van de lagere school, incl. omgevingsaanleg, is vervolgens vast komen te staan dat het wenselijk is de kleuterschool eveneens te vernieuwen en een afzonderlijke polyvalente blok te voorzien waarin de refter en de turnzaal voor de beide scholen worden ondergebracht en waarin ook de gebruikers van de huidige parochiezaal terecht kunnen. Ook het jeugdhuis dient door de afbraak van de bestaande school opnieuw een plaats te krijgen in het polyvalent blok.  

 

Om verschillende redenen was het aangewezen en logisch dat de ontwerpopdracht m.b.t. de kleuterschool en de polyvalente blok, incl. het ontwerp van de bijhorende omgevingsaanleg gegund werd aan TV STABO - ar-te. De diverse gebouwen zijn sterk met elkaar verweven, enerzijds op functioneel en belevingsgebied, anderzijds op technisch gebied. Ook de omgevingsaanleg omvat een globale aanpak gezien deze verweven is met de gebouwen op de site. Ook om subsidies niet te mislopen was het belangrijk dat er op zeer korte termijn een aanbestedingsklaar dossier kon ingediend worden bij Agion.

 

Om bovenvermelde reden werd de inhoud van de ontwerpopdracht kleuterschool, polyvalent blok en omgevingsaanleg zoveel als mogelijk ingeperkt.  Het betrof geen volledige studieopdracht ontwerp en uitvoering. De begeleiding van de aanbestedende overheid bij de uitvoering van de werken kleuterschool, polyvalent blok en omgevingsaanleg vormt het voorwerp van deze overheidsopdracht, dewelke aan een ruimere mededinging wordt onderworpen. 

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1.10.32

221007/0800-01 (school)

221007/0705-03 (pol. gebouw)

 

€954 398

€117 600

 

€818 416

€117 600

 

€108 900 incl. 21% btw

 

 

 

Bijlagen

        Bestek

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

Het bijzonder bestek met nr.  "T861.21/School Leefdaal - Begeleidingsopdracht uitvoering  voor kleuterschool, polyvalente blok en omgevingsaanleg" wordt goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

Artikel 2:

De totale uitgave van de begeleidingsopdracht uitvoering wordt geraamd op 90 000 euro excl. btw of 108 900 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 4:

De offertes dienen het bestuur ten laatste op 23 februari 2023 om 12 uur te bereiken.

 

Artikel 5:

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget op actie 221007/0800-01 en 221007/0705-03.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

RIOLERINGSPROJECT MET REGENWATERAFVOERSTELSEL TE LEEFDAAL CENTRUM. KENNISNAME OVEREENKOMST ERFDIENSTBAARHEID.

 

Besluit

Mededeling

De gemeente is in samenwerking met Aquafin en Fluvius al geruime tijd bezig met de aanleg van de zogenaamde Voercollector, een rioolstelsel dat het tracé van de Dorpstraat volgt. In het kader van de aanleg van fase 6 van dit project, een fase die betrekking heeft op Leefdaal-Centrum van Boskee tot Blankaart, is een afvoer voorzien met een ondergrondse leiding tussen de bebouwing op de Dorpstraat 512 en 510 die via het achterliggende perceel op Kerkring 1 uitmondt in de Voer.

 

Met de eigenaars van de betrokken percelen zijn reeds geruime tijd onderhandelingen lopende met het oog op de vestiging van een erfdienstbaarheid. Ondanks alle mogelijke inspanningen kon met de eigenaars van het perceel Dorpstraat 512 (eigendom in onverdeeldheid) geen akkoord worden bereikt. Gezien het perceel noodzakelijk is om de beoogde ondergrondse afvoer van regenwater te realiseren, zag de gemeente geen andere mogelijkheid dan het perceel te onteigenen.

 

Op 27 september 2022 werd door de gemeenteraad beslist om in toepassing van artikel 10 van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 over te gaan tot de voorlopige onteigening van een terrein gelegen aan de Dorpstraat 512 te Leefdaal, gekadastreerd derde afdeling, sectie B, nr. 358F en 358G, eigendom in onverdeeldheid.

 

Deze beslissing werd door onze advocaat GD&A medegedeeld aan de advocaat van de eigenaars Dorpstraat 512. Deze beslissing heeft zijn vruchten afgeworpen. De initiële overeenkomst vestiging van een erfdienstbaarheid werd ondertussen ondertekend door de eigenaars van Dorpstraat 512.

 

Er worden momenteel dan ook geen verdere stappen gezet in de onteigeningsprocedure.

 

Als bijlage de ondertekende overeenkomst van erfdienstbaarheid. De gemeente ondertekent deze overeenkomst ter kennisgeving. De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden hiertoe gemachtigd.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 17 december 2019 betreffende de aanpassing van het retributiereglement op het afleveren van administratieve stukken en prestaties.

 

Feiten en context

        De meeste tarieven op het afleveren van administratieve stukken en prestaties ondergingen sinds het raadsbesluit van 28 januari 2014 geen aanpassing meer. Omwille van de hoge inflatie, en de daarmee gepaard gaande verhoging van de loonkosten, is het aangewezen een tariefverhoging door te voeren.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de Grondwet
Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        Artikel 40 §3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad legt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast. De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

        Wet van 13 april 2019 tot invoering van het wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.

 

Argumentatie

Bij de voorgestelde tariefaanpassing is rekening gehouden met de vereiste personeelsinzet die nodig is voor het afleveren van de gevraagde stukken of prestaties. Zo is bijvoorbeeld de loonkost voor een personeelslid hoger voor een huwelijk op zaterdag dan voor een huwelijk op een weekdag. Er is daarbij getracht om voor administratieve stukken die verplicht zijn opgelegd, zoals de identiteitskaarten, de tarieven billijk te houden.

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Eddy Vranckx

4 stemmen tegen: Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels en Bart Vander Elst

 

Artikel 1:

Een retributie is verschuldigd voor:

        het afleveren van administratieve stukken

        legalisatie

        wettiging van handtekening

        huwelijksvoltrekkingen

 

Artikel 2:

Voor de aflevering van volgende stukken is geen retributie verschuldigd:

        stukken onderworpen aan de betaling van een speciaal recht ten voordele van de gemeente krachtens een wet, een decreet of een reglement

        stukken die kosteloos moeten afgeleverd worden krachtens een wet, een decreet of een reglement

        stukken afgeleverd aan behoeftige personen. De behoeftigheid wordt door elk overtuigend bewijsstuk gestaafd.

Er is geen retributie verschuldigd voor:

        het verrichten van stamboomonderzoek door de aanvrager zelf

        attesten uit het bevolkingsregister

 

Artikel 3:

De retributie is vastgesteld als volgt:

        2 euro per legalisatie of eensluidend verklaard afschrift

        5 euro voor een duplicaat van de bijlage 12 of bijlage 6 - verlies van een identiteitskaart/kids-ID

        5 euro voor de aanvraag van herdruk van de pukcode van de identiteitskaart/Kids-ID

        10 euro per document voor stamboomonderzoek als het gemeentepersoneel de opzoekingen doet

        50 euro voor een huwelijk op een weekdag

        150 euro voor een huwelijk op een brugdag of in het weekend

 

Artikel 4: Rijbewijzen, voorlopige rijbewijzen en internationale rijbewijzen

De retributie is het bedrag dat wordt aangerekend door de FOD Mobiliteit aan de gemeente, verhoogd met:

        10 euro voor het afleveren van een rijbewijs in bankkaartmodel

        10 euro voor een voorlopig rijbewijs in bankkaartmodel

        10 euro voor een internationaal rijbewijs

 

Artikel 5: Paspoort

De retributie is gelijk aan het bedrag dat wordt aangerekend door de FOD Buitenlandse Zaken aan de gemeente, verhoogd met:

        15 euro voor een paspoort

        35 euro voor een paspoort in dringende en zeer dringende procedure

 

Artikel 6: Identiteits- en vreemdelingenkaarten

De retributie is gelijk aan het bedrag dat wordt aangerekend door de FOD Binnenlandse Zaken aan de gemeente, verhoogd met:

        5 euro voor de eerste aanvraag en de hernieuwing van de identiteits- of verblijfskaart

        10 euro voor een eerste duplicaat van een identiteits- of verblijfskaart

        15 euro voor een volgende duplicaat van een identiteits- of verblijfskaart

 

Artikel 7: Kids-ID

De retributie is gelijk aan het bedrag dat wordt aangerekend door de FOD Binnenlandse Zaken aan de gemeente, verhoogd met:

        10 euro voor een eerste duplicaat van een kids-ID

        15 euro voor een volgend duplicaat van een kids-ID

 

Artikel 8: Attest van Immatriculatie voor niet-Belgen

De retributie bedraagt 6 euro per attest.

 

Artikel 9: Kinderidentiteitsbewijzen

De retributie bedraagt 1,20 euro.

 

Artikel 10: Indexering

Vanaf 1 januari 2024 worden de bedragen jaarlijks op 1 januari geïndexeerd aan de hand van de consumptieprijsindex (CPI) via onderstaande formule.:

 

Oorspronkelijk bedrag retributie x index november lopende jaar

Bedrag komende retributie (jaar +1) = ----------------------------------------------------

Aanvangsindex (november 2022)

 

Geïndexeerde bedragen kleiner dan of gelijk aan 5,00 euro worden afgerond naar het hoger liggende veelvoud van 0,10 euro, geïndexeerde bedragen tussen 5,01 euro en 20,00 euro worden afgerond naar het hoger liggende veelvoud van 0,50 euro en geïndexeerde bedragen vanaf 20 euro naar het hoger liggende veelvoud van 1,00 euro.

De consumptieprijsindex is terug te vinden via de website van StatBel: https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/consumptieprijsindex#figure

Voor deze indexering wordt de consumptieprijsindex van basisjaar 2013 = 100 toegepast.

 

Artikel 11:

De retributie is verschuldigd door de persoon die het stuk of de prestatie vraagt.

 

Artikel 12:

De retributie moet betaald worden op het ogenblik van de aanvraag.

 

Artikel 13:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023.

 

Artikel 14:

Het gemeenteraadsbesluit van 17 december 2019 over het retributiereglement op het afleveren van administratieve stukken en prestaties wordt opgeheven per 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT SPEELPLEINWERKING KATTESTROOF.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 17 december 2019 over het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking Kattestroof.

 

Feiten en context

        De dienst vrije tijd organiseert tijdens de paasvakantie 2 weken speelpleinwerking en tijdens de zomervakantie 6 weken speelpleinwerking.

        Eénmaal per jaar wordt ook een animatorenweekend georganiseerd.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de grondwet
Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

        Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

 

Adviezen

        Advies jeugdraad van 6 december 2022.

 

Argumentatie

De kosten voor het organiseren van de speelpleinwerking zijn flink toegenomen omwille van de hoge inflatie. Hierdoor is het aangewezen om de tarieven van het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking licht te verhogen.

 

Financiële gevolgen

Voorzien in meerjarenplanning 2020-2025.

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Eddy Vranckx

4 stemmen tegen: Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels en Bart Vander Elst

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 januari 2023 wordt een retributie geheven op de deelname van kinderen aan de activiteiten van de gemeentelijke speelpleinwerking en op de deelname aan de animatorenwerking van de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die de inschrijving van het kind voor de gemeentelijke speelpleinwerking vraagt of door de persoon die deelneemt aan de animatorenwerking van de gemeentelijke speelpleinwerking.

 

Artikel 3:

De tarieven worden als volgt vastgesteld:

SPEELPLEINWERKING

Dagdeelname

        Volledige of halve dagdeelname door kinderen gedomicilieerd in de gemeente Bertem: 8 euro

        Volledige of halve dagdeelname door kinderen gedomicilieerd buiten de gemeente Bertem: 10 euro

 

Speciale activiteiten

        Activiteit ter plaatse, met lijnbus of lage toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd in de gemeente: 13 euro

        Activiteit ter plaatse, met lijnbus of lage toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd buiten de gemeente: 15 euro

        Activiteit met busverplaatsing of hoge toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd in de gemeente Bertem: 18 euro

        Activiteit met busverplaatsing of hoge toegangsprijs voor kinderen gedomicilieerd buiten de gemeente Bertem: 20 euro

Het college wordt gemachtigd om de activiteiten in te delen in hetzij de categorie "Activiteit ter plaatse, met lijnbus of lage toegangsprijs" hetzij de categorie "Activiteit met busverplaatsing of hoge toegangsprijs".

De retributie voor deelname aan een speciale activiteit wordt niet gecumuleerd met de retributie voor dagdeelname.

 

Opvang

        2 euro per kind voor de opvang tussen 7.30 en 8 uur, ongeacht de duurtijd van de opvang

        1 euro per kind voor de opvang tussen 8 en 8.30 uur, ongeacht de duurtijd van de opvang

        1 euro per kind voor de opvang tussen 16.30 en 17 uur, ongeacht de duurtijd van de opvang

        2 euro per kind voor de opvang tussen 17 en 17.30 uur, ongeacht de duurtijd van de opvang

        2 euro per kind per begonnen kwartier voor uitzonderlijke noodopvang na 17.30 uur. De noodopvang eindigt ten laatste om 18u.

        Tijdens uitstappen en speciale activiteiten wordt er geen opvang aangerekend.

 

 

Administratiekost

        Vaste éénmalige kost per jaar van 5 euro per kind

 

Kledij

        8 euro voor een T-shirt.

 

ANIMATORENWERKING

Kledij

        0 euro voor het eerste T-shirt

        5 euro voor een extra T-shirt

        0 euro voor de eerste sweater

        10 euro voor een extra sweater.

 

Artikel 4:

Vanaf 1 januari 2024 worden de bedragen jaarlijks op 1 januari geïndexeerd aan de hand van de consumptieprijsindex (CPI) via onderstaande formule.:

 

                                               

                       Oorspronkelijk bedrag retributie x index november lopende jaar

Bedrag komende retributie (jaar +1) = ----------------------------------------------------

                                                                 Aanvangsindex (november 2022)

 

Geïndexeerde bedragen kleiner dan of gelijk aan 5,00 euro worden afgerond naar het hoger liggende veelvoud van 0,10 euro, geïndexeerde bedragen tussen 5,01 euro en 20,00 euro worden afgerond naar het hoger liggende veelvoud van 0,50 euro en geïndexeerde bedragen vanaf 20 euro  naar het hoger liggende veelvoud van 1,00 euro.

De consumptieprijsindex is terug te vinden via de website van StatBel: https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/consumptieprijsindex#figure

Voor deze indexering wordt de consumptieprijsindex van basisjaar 2013 = 100 toegepast

 

Artikel 5:

Voor de volgende activiteiten machtigt de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen tot het wijzigen van het tarief van de retributies en van de wijze van innen:

        Speelpleinwerking: deelname aan activiteiten en uitstappen

        Animatorenwerking: deelname aan een vormingsactiviteit of weekend.

 

Artikel 6:

Het bedrag van de retributie wordt op volgende wijze geïnd:

SPEELPLEINWERKING

        Online betaling via de vrijetijdswinkel voor speciale activiteiten en uitstappen. In uitzonderlijke gevallen kan er aan de onthaalbalie in het gemeentehuis contant (cash of debetkaart) betaald worden.

        Er wordt geen terugbetaling gedaan ingeval het kind niet deelneemt aan de speciale activiteit of uitstap, tenzij na voorlegging van een medisch attest.

        Na elke speelpleinperiode ontvangen de ouders een factuur voor de andere gemaakte kosten zoals de gewone speelpleindagen en de opvang.

        De T-shirts voor kinderen zijn te betalen aan de onthaalbalie in het gemeentehuis.

ANIMATORENWERKING

        De vormingsactiviteiten en weekends worden eveneens ondergebracht in de vrijetijdswinkel, tenzij anders bepaald door het college van burgemeester en schepenen.

        De T-shirts en sweaters voor animatoren zijn te betalen aan de onthaalbalie in het gemeentehuis.

 

Artikel 7:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023.

 

Artikel 8:

Het retributiereglement van 17 december 2019 over speelplein Kattestroof wordt opgeheven op 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT SENIORENFEEST.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 29 april 2014 over het retributiereglement deelname seniorenfeest.

 

Feiten en context

        De dienst vrije tijd organiseert jaarlijks een seniorenfeest.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de Grondwet
Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

        Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

 

Adviezen

        Advies vrijetijdsraad van 7 december 2022.

 

Argumentatie

De kosten voor het organiseren van het seniorenfeest zijn omwille van de hoge inflatie aanzienlijk toegenomen. Bijgevolg is het aangewezen om de lage deelnametarieven, die bovendien gedurende vele jaren onveranderd zijn gebleven, te verhogen met 5 euro.

 

Financiële gevolgen

Voorzien in meerjarenplanning 2020-2025.

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Eddy Vranckx

4 stemmen tegen: Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels en Bart Vander Elst

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 januari 2023 wordt een retributie geheven op de deelnameprijs van het seniorenfeest.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door iedere deelnemer aan het seniorenfeest en is vooraf bij de inschrijving betaalbaar. Het verschuldigde bedrag kan enkel teruggevorderd worden bij bewijs van ziekte.

 

Artikel 3:

De tarieven worden als volgt vastgesteld:

DEELNAME

Deelnameprijs:

        15 euro voor 55-plussers van binnen de gemeente Bertem.

        25 euro voor 55-plussers van buiten de gemeente Bertem die aangesloten zijn bij een Bertemse seniorenvereniging.

 

DRANK

Voor alle dranken, met uitzondering van een fles rode of witte wijn, wordt 0 euro aangerekend. Een fles witte of rode wijn kost 10 euro.

 

Artikel 4:

Vanaf 1 januari 2024 worden de bedragen jaarlijks op 1 januari geïndexeerd aan de hand van de consumptieprijsindex (CPI) via onderstaande formule.:

 

           Oorspronkelijk bedrag retributie x index november lopende jaar

Bedrag komende retributie (jaar +1) = ----------------------------------------------------

     Aanvangsindex (november 2022)

 

Geïndexeerde bedragen kleiner dan of gelijk aan 5,00 euro worden afgerond naar het hoger liggende veelvoud van 0,10 euro, geïndexeerde bedragen tussen 5,01 euro en 20,00 euro worden afgerond naar het hoger liggende veelvoud van 0,50 euro en geïndexeerde bedragen vanaf 20 euro naar het hoger liggende veelvoud van 1,00 euro.

De consumptieprijsindex is terug te vinden via de website van StatBel: https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/consumptieprijsindex#figures

Voor deze indexering wordt de consumptieprijsindex van basisjaar 2013 = 100 toegepast

 

Artikel 5:

Het bedrag van de retributie wordt op volgende wijze geïnd:

        De deelnameprijs is contant of met de betaalkaart betaalbaar aan het onthaal  van het gemeentehuis tegen afgifte van betalingsbewijs. Dit betalingsbewijs is het toegangsticket voor het seniorenfeest.

        De aankoop van een fles wijn is contant betaalbaar tijdens het seniorenfeest.

 

Artikel 6:

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023.

 

Artikel 7:

Het raadsbesluit van 29 april 2014 over het retributiereglement deelname seniorenfeest wordt opgeheven op 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

GEBRUIKERSREGLEMENT BIBLIOTHEEK. GOEDKEURING AANPASSING REGLEMENT TEN GEVOLGE VAN DE TOETREDING OVERIGE BIBLIOTHEKEN DRUIVENSTREEK.

 

Voorgeschiedenis

        Opstart IGS Druivenstreek op 1 januari 2020 waar ook de bibliotheken van de betrokken gemeenten een actieve rol in opnemen.

        Collegebesluit van 4 mei 2020 over de goedkeuring van de overeenkomst met Cultuurconnect over de basisinfrastructuur digitale bibliotheek voor het Eengemaakt Bibliotheeksysteem.

        Raad van bestuur van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek van 21 oktober 2020, 18 november 2020 en 16 december 2020 waarop het gezamenlijk reglement voor de Druivenstreekbibliotheken besproken werd en een positief advies kreeg.

        Bespreking door het college van het gezamenlijke reglement op 30 november 2020.

        Goedkeuring gebruikersreglement bibliotheek op de gemeenteraad van 27 april 2021.

 

Feiten en context

        Door de invoering van het gezamenlijke reglement en de instap van de 3 nog niet ingestapte bibliotheken van de Druivenstreek (Tervuren, Hoeilaart en Overijse) kunnen de vijf bibliotheken al hun inwoners dezelfde behandeling aanbieden.

 

Juridische gronden

        Artikel 173 van de Grondwet
Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

        Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

        Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

 

Adviezen

        Gunstig advies van de vrijetijdsraad op 7 december 2022.

 

Argumentatie

Door met een gezamenlijk uitleenreglement te werken, stapten de bibliotheken van Huldenberg en Bertem reeds in het EBS in op samenwerkingsniveau 3a, sinds 1 maart 2021. De andere bibliotheken (Overijse, Tervuren en Hoeilaart) zijn nu ook ingestapt en daardoor kunnen alle bibliotheken op ditzelfde samenwerkingsniveau instappen. Daarvoor waren er een paar aanpassingen nodig aan het eerdere reglement. Daarnaast werden ook de tarieven herbekeken.

Voor de leners uit de regio Druivenstreek zijn nu alle regels en tarieven in elke bibliotheek van de Druivenstreek dezelfde. Klanten kunnen zonder zich extra in te schrijven aan de balie, terecht in alle 5 de bibliotheken.

 

Besluit

eenparig

 

Besluit

Artikel 1: Toepassingsgebied

De infrastructuur en materialen van de Openbare Bibliotheek Bertem, Openbare Bibliotheek Huldenberg, de Openbare Bibliotheek Tervuren, de Openbare Bibliotheek Hoeilaart, de Openbare Bibliotheek Overijse.

 

Artikel 2

Volgende retributie is van toepassing vanaf 1 maart 2023:

 

Lidmaatschap

Lidmaatschap

5,00 euro (per 12 maanden, vanaf 18 jaar)

Groep

Gratis

Vervangen lenerspas

3,00 euro

Reserveren

IBL-aanvraag

5,00 euro per materiaal

Niet-afgehaalde materialen

1,00 euro per materiaal

Aanmaningen

Telaatgeld

0,10 euro per dag per materiaal (tot de dag van inlevering of tot een maximumbedrag van 3,00 euro per materiaal) 

Schade en verlies materialen

Aankoopprijs

Administratieve kost voor

materiaalsvergoedingsnota of

registratienota

2,00 euro vanaf de derde aanmaningsbrief

Aangetekende aanmaningsbrief (na 50 dagen te laat)

Actuele portkosten bij het postbedrijf

Internetgebruik

Op internetcomputer of via wifi

Gratis

Printen en kopiëren

A4 zwart-wit

0,10 euro per bladzijde

A4 kleur

0,50 euro per bladzijde

A3 zwart-wit

0,50 euro per bladzijde

Scannen

Alle formaten (volgens de mogelijkheden van het kopieertoestel)

Gratis

 

Artikel 3:

Alle voorgaande gebruikersreglementen worden op 28 februari 2023 opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 maart 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Punt bijlagen/links Reglement_Bibliotheek_update_regio.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

EVENEMENTEN. GOEDKEURING VAN EEN EVENEMENTENKADER.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 juni 2022 betreffende de aankoop van de module 'evenementenloket'.

        Bespreking door het college van burgemeester en schepenen van het voorstel van evenementenkader in zitting van 28 november 2022.

 

Feiten en context

Bij de inrichting van het digitale loket bleek er nood aan een algemeen referentiekader voor het organiseren van evenementen op het grondgebied van Bertem. Dat kader schept duidelijkheid enerzijds voor de dienst bij het verlenen van toelatingen maar anderzijds ook voor de organisator die zich op voorhand kan vergewissen van de aspecten die van belang zijn bij het organiseren van een evenement.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.

 

Adviezen

Dit evenementenkader werd aan de betrokken adviesraden voorgelegd op:

        de jeugdraad van 6 december 2022

        de vrijetijdsraad van 7 december 2022

 

Zij gaven positief advies.

 

Argumentatie

Tot op heden hanteerde de gemeentelijke administratie geen gestroomlijnde workflow voor het afhandelen van evenementenaanvragen. Door de aankoop van een geïntegreerde module evenementen bij Eaglebe , bleek er nood aan een algemeen referentiekader zowel voor de diensten bij het verlenen van toelatingen alsook voor de organisator als referentiekader van aspecten waarmee dient rekening gehouden te worden bij de organisatie van een evenement. Het evenementenkader biedt bijgevolg een houvast voor zowel de organisator als voor de gemeentelijke administratie.

 

 

Bijlagen

        Evenementenkader Bertem

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het evenementenkader in bijlage van dit besluit goed.

 

Artikel 2:

Het evenementenkader treedt in voege vanaf 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

SAMENWERKINGSAKKOORD STRATEGISCH PROJECT WALDEN. GOEDKEURING GEÏNTEGREERDE VISIE.

 

Voorgeschiedenis

        Op 9 juli 2020 besliste de provinciale deputatie om een projectaanvraag voor het project HORIZON+ voor de periode 2021-2024 in te dienen binnen de oproep voor strategische projecten georganiseerd door Ruimte Vlaanderen. Op 17 juli 2020 werd de projectaanvraag ingediend door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, samen met de andere projectpartners: Natuurinvest, het agentschap Natuur en Bos, gemeente Tervuren, gemeente Overijse, gemeente Hoeilaart en gemeente Sint-Genesius-Rode.

        Op 29 juni 2020 stemde het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Bertem volgens besluit principieel in met de deelname aan het strategisch project 'Wouden, Akkers en Landschappen langsheen de Dijlevallei Ecologisch laten Netwerken (Walden)' in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeenten Oud-Heverlee, Huldenberg en Leuven.

        Op 9 juli 2020 besliste de deputatie om een projectaanvraag voor het project Walden in te dienen binnen de oproep voor strategische projecten georganiseerd door Ruimte Vlaanderen.

        Op 16 juli 2020 werd de projectaanvraag ingediend door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, samen met de andere projectpartners: gemeente Oud-Heverlee, stad Leuven, gemeente Huldenberg, gemeente Bertem en agentschap Natuur en Bos.

        Op 19 december 2020 gaf de minister goedkeuring om een subsidie toe te kennen aan het strategisch project Walden voor een bedrag van 300.000 euro, als bijdrage in de loon- en werkingskosten van de projectcoördinatie.

        Op 28 oktober 2021 besliste de stuurgroep van strategisch project Walden om in te zetten op drie sporen met als derde spoor de opmaak van een geïntegreerde studie en gebiedsprogramma.

        Op 9 september 2022 besliste de stuurgroep van het SP Walden om de overheidsopdracht ‘Geïntegreerde visie en gebiedsprogramma’, aan te besteden als deelopdracht binnen de raamovereenkomst ‘Lokale Ruimte Trajecten II’.

 

Feiten en context

        Het strategisch project Walden is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten Bertem, Oud-Heverlee, Huldenberg en Leuven en het Agentschap voor Natuur en Bos. Het SP Walden beoogt een stimulans van de open-ruimte-verbindingen in de regio. Het strategisch project werkt parallel op drie sporen met eventuele deelprojecten, met name:

  1. focus op vier aandachtsgebieden met concrete deelprojecten,
  2. projecten met voorbeeldwaarde op bovenlokaal niveau,
  3. werken aan een geïntegreerde visie en gebiedsprogramma.

        Op het derde spoor willen de partners een geïntegreerde gebiedsvisie met bijhorend actieprogramma laten ontwikkelen voor het volledige projectgebied van het strategisch project Walden. Deze visie moet een kader voor toekomstige projecten bieden en vormt de basis voor de verlenging van het strategisch project. Bovendien zal deze visie in de toekomst een kader kunnen vormen voor de opmaak van een gemeentelijk beleidsplan en/of de opstart van gemeentelijke en/of provinciale ruimtelijke projecten en/of planprocessen.

        De deelopdracht derde spoor bestaat uit meerdere aspecten:

        De opmaak van een geïntegreerde visie die alle bestaande plannen en projecten integreert in één wervend beeld als kapstok voor toekomstige projecten.

        De opmaak van een operationeel gebiedsprogramma dat concrete acties vooropstelt op korte, middellange en lange termijn ter uitvoering van de geïntegreerde visie.

        Een onderzoek van cases binnen het gebiedsprogramma welke aanleiding kunnen geven tot concrete projecten op korte en middellange termijn. Deze cases dienen een voorbeeldfunctie uit te dragen. Er wordt getracht naar een evenwichtige verdeling tussen de partners.

        Voor de uitwerking van deze deelopdracht wordt beroep gedaan op een studiebureau.

De aanstelling van het studiebureau gebeurt aan de hand van een competitie. Er werden vijf bureaus geselecteerd om hieraan deel te nemen, met name Atelier Romain, Buur bv, Creosum, Multiple architecture & urbanism en Plus Office Architects.

Binnen de samenwerkingsovereenkomst wordt ten behoeve hiervan een bestek opgemaakt, welke in bijlage wordt toegevoegd.

De selectie gebeurt op basis van gunningscriteria prijs (50%) en methodologie en plan van aanpak (50%).

        Voor de uitwerking van de deelopdracht wordt tevens aanvullend beroep gedaan op studentenwerk in samenwerking met Universiteit Gent.

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

        De samenwerkingsovereenkomst beoogt via een uitbesteding aan een gespecialiseerd bureau de kwalitatieve uitwerking van de ambities die het SP Walden formuleert in zijn derde deelopdracht, met name het opmaken van een geïntegreerde visie en gebiedsprogramma. De uitgewerkte visie kan in de toekomst dienstdoen als kader voor ruimtelijke projecten en voor de opmaak van gemeentelijke beleidsplannen en planprocessen. Het gebiedsprogramma en uitwerking concrete cases kunnen aanleiding geven tot realisatie van concrete projecten.

        De financiële middelen voor deze uitbesteding worden voor een substantieel deel voorzien vanuit de werkingsmiddelen van het strategisch project, aangevuld met een bijkomende bijdrage van de partners. Voor de bijdrage van de gemeentes werd hier gewerkt met een verdelingssleutel op basis van het aantal inwoners.

 

Financiële gevolgen

        Het beschikbaar budget voor de deelopdracht ‘Geïntegreerde visie en gebiedsprogramma’ binnen de raamovereenkomst bedraagt maximaal € 88.000.

        Alle partners staan gezamenlijk in voor de financiering van deze deelopdracht. Het strategisch project voorziet een bijdrage van € 50.000 uit haar werkingsmiddelen. Deze bijdrage kan desgevallend nog vervangen worden door een gelijkwaardige injectie vanuit het departement Omgeving. De provincie Vlaams-Brabant voorziet een bijdrage van € 19.000, Het Agentschap voor Natuur en Bos een bijlage van € 8.000. De deelnemende gemeenten vullen het resterende bedrag aan volgens een verdelingssleutel gebaseerd op inwonersaantal. Voor de gemeente Bertem betreft dit een bijdrage van 1.925 €.

 

 

Bijlagen

        samenwerkingsakkoord

        bestek

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst betreffende de overheidsopdracht 'geïntegreerde visie en gebiedsprogramma' in het kader van het raamcontract Lokale Ruimtetrajecten in de provincie Vlaams-Brabant met bijhorende bestek goed en gelast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering ervan.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met een financiële bijdrage van € 1.925 aan het project voor de uitbesteding van de uitwerking aan een studiebureau.

 

Artikel 3:

Deze beslissing wordt overgemaakt aan de coördinator van het strategisch project Walden.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

BELASTINGEN. GOEDKEURING REGLEMENT CONTANTBELASTING OP DE INGEBRUIKNAME OPENBAAR DOMEIN VOOR DE AANSLAGJAREN 2023 TOT EN MET 2026.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 29 augustus 2016: Retributies. Aanpassing retributiereglement ingebruikname openbaar domein in het kader van het uitvoeren van werken.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de grondwet
Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebestuur.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Artikel 41, §2, 14° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.

        Bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur.

        Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Argumentatie

        Het is aangewezen om het reglement van 29 augustus 2016 over de retributie op innames van het openbaar domein te wijzigen omwille van verhoging van de tarieven, voornamelijk om laattijdige aanvragen of afwezigheid van aanvragen op een meer doeltreffende manier te sanctioneren.

        Vergoedingen in het kader van inname van het openbaar domein vallen eerder te beschouwen als een belasting dan als een retributie. Vandaar dat het vorige retributiereglement vervangen wordt door een belastingsreglement.

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Eddy Vranckx

4 stemmen tegen: Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels en Bart Vander Elst

 

Artikel 1: Definities en toepassingsgebied

§1. Er wordt vanaf 1 januari 2023 een belasting geheven op de tijdelijke inname van het openbaar domein.

§2. Met het openbaar domein wordt bedoeld: de publiek toegankelijke ruimte in het bezit of in het beheer van de overheid; dit behelst onder meer:

  1. de openbare weg (rijbaan), inclusief voet- en fietspaden en parkeerruimte, te weten de wegen, pleinen of parkeerplaatsen die openstaan voor verkeer, hetzij voetgangersverkeer of ander verkeer;
  2. de groene ruimten, te weten de openbare plantsoenen, wandelplaatsen, parken, tuinen, pleinen, speelterreinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de openbare weg, die openstaan voor het verkeer van personen en in hoofdorde bestemd zijn voor wandelen en ontspanning.

§3. De inname van het openbaar domein omvat:

  1. Elk tijdelijk privatief gebruik van de openbare ruimte voor evenementen of voor het uitvoeren van (bouw)werken zoals het bouwen, verbouwen, slopen, renovatie, herstellen, herinrichten, schilderen en zandstralen van gebouwen, grondwerken, tuinonderhoud en tuinwerken, verhuizingen, tijdelijk stallen van materialen of goederen, ... (dit is een niet limitatieve opsomming).
    Hierbij wordt ervan uitgegaan dat voor het plaatsen van een container 36m² nodig is.
  2. Elk tijdelijk privatief gebruik van parkeerplaatsen door middel van verkeerssignalisatie.
    Hierbij wordt ervan uitgegaan dat voor een gewoon personenvoertuig één parkeerplaats nodig is, voor een bestelwagen twee parkeerplaatsen en voor een vrachtwagen, container of bestelwagen met aanhanger, drie parkeerplaatsen, en dat één parkeerplaats 12 m² (of 6 lm) groot is.
    Een parkeerplaats kan permanent 24/24u ingenomen worden of enkel gedurende de dag van 8u tot 17u
  3. Het afsluiten van een openbare weg zodat deze niet meer kan gebruikt worden voor doorgaand gemotoriseerd verkeer, en dit voor een duurtijd die langer is dan 2u.

 

Artikel 2: Aanvraag en aanvraagtermijn

Alvorens het openbaar domein effectief mag ingenomen worden, moet de aanvrager een officiële schriftelijke toelating - vergunning - van lokaal bestuur van Bertem hebben verkregen.

  1. De termijnen voor het indienen van een aanvraag bij het College van Burgemeester en Schepenen zijn als volgt:
    Standaardaanvraag: minstens 10 werkdagen voor de start van de tijdelijke inname van het openbaar domein.
    Spoedaanvraag: enkel mogelijk bij online betaling en minstens 3 werkdagen voor de start van de tijdelijke inname van het openbaar domein en dit voor 12 uur 's middags.
  2. De termijnen voor het aanvragen van verlenging zijn als volgt:
    Standaardverlenging: minstens 5 werkdagen voor het aflopen van de eerdere tijdelijke inname van het openbaar domein.
  1. Spoedverlenging: enkel mogelijk bij online betaling en minstens 1 werkdag (minimum 24 uur) voor het aflopen van de eerdere tijdelijke inname van het openbaar domein.

Elke latere aanvraag wordt als 'laattijdig' beschouwd.

 

Artikel 3: Aanvrager

De belasting is verschuldigd door de aanvrager. Bij gebreke van aanvraag en voor zover de plaatsing kan worden toegestaan, is de belasting verschuldigd door de particulier, aannemer of rechtspersoon die het openbaar domein voor privédoeleinden heeft ingenomen.

 

Artikel 4: Tarieven

De belasting is samengesteld als volgt:

  1. Een vaste administratieve kost van 25,00 euro voor standaardaanvragen of een vaste administratieve kost van 35,00 euro bij spoedaanvragen, dit voor de verwerking van de aanvraag en aflevering van de vergunning;
  2. Een variabele kost voor de inname van het openbaar domein, wordt berekend als volgt:
    0,50 euro per m² per dag.
    De aanrekening van de belasting gebeurt pro rato het werkelijk aantal kalenderdagen van de inname van het openbaar domein. Elke begonnen dag wordt als volledige dag aangerekend.
    De minimale oppervlakte van inname is 12 m² (= 1 parkeerplaats), en wordt berekend in functie van het gebruik van de ingenomen ruimte (stelplaats 1 of meerdere personenwagen(s), bestelwagen(s), vrachtwagen(s), hoeveelheid gestalde materialen, …)
  3. In geval van een verhuis van het ene adres naar een ander adres binnen het grondgebied van de gemeente Bertem, zal de belasting slechts voor één locatie worden aangerekend en dit voor de grootste van beide oppervlakten van inname.
  4. Voor de afsluiting van een openbare weg of straat, zodat deze niet meer kan gebruikt worden door gemotoriseerd verkeer voor een periode langer dan 2u, wordt een belasting van 100,00 euro per begonnen dag aangerekend.
  5. Naar aanleiding van een standaard verlenging bedraagt de vaste administratieve kost 10,00 euro; voor een spoedverlening bedraagt deze vaste administratieve kost 30,00 euro.
    Een standaardaanvraag kan gecombineerd worden met een spoedverlenging, alsook kan een spoedaanvraag gecombineerd worden met een standaard verlenging.
  6. Voor verlengingen wordt een variabele kost voor de inname van het openbaar domein aangerekend, vanaf het ogenblik dat het tegoed van de oorspronkelijke aanvraag is vereffend en op basis van de ingenomen oppervlakte per dag en per locatie. De bijkomende aanrekening gebeurt via dezelfde formule als deze voor de berekening van de variabele kost bij de oorspronkelijke aanvraag.

 

Artikel 5: Afwijkingen en Overtredingen

  1. In het geval van overschrijding van de toegelaten duur en/of oppervlakte van de inname van het openbaar domein, zonder voorafgaandelijke nieuwe toelating van het lokaal bestuur, zal een administratieve kost van 125,00 euro per vastgestelde overtreding aangerekend worden.
  2. Bij gebreke aan een voorafgaande aanvraag (inname zonder voorafgaande toelating of vergunning) wordt een administratieve kost van 300,00 euro aangerekend per vastgestelde overtreding; niettemin dient nog steeds een aanvraag overeenkomstig de ingenomen oppervlakte en duur opgemaakt te worden en zal deze ook overeenkomstig de tarieven van dit reglement belast worden.

 

Artikel 6: Vaststelling overtreding

Overtredingen worden vastgesteld door een daartoe aangestelde ambtenaar.

De aangestelde ambtenaren van het lokaal bestuur zijn gemachtigd om alle vaststellingen inzake deze verordening te doen. De door hun opgestelde processen-verbaal hebben bewijskracht tot het bewijs van het tegendeel.

 

Artikel 7: Vrijstelling

Van de belasting zijn vrijgesteld, voor zover tijdig aangevraagd, de inname van het openbaar domein nodig voor:

  1. het oprichten of verbouwen van woongelegenheden door Intercommunales waarvan de gemeente vennoot is, door het Agentschap Wonen in Vlaanderen, of door dit Agentschap erkende sociale huisvestingsmaatschappijen en woonmaatschappijen,
  2. werken die uitgevoerd worden door of in opdracht van openbare besturen, en daarmee gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut,
  3. de restauratie van als monument geklasseerde gebouwen, van gebouwen gelegen in een als dorpsgezicht beschermde zone en van niet-geklasseerde historische panden door het college van burgemeester en schepenen erkend,
  4. de organisatie van sportwedstrijden, optochten en manifestaties van culturele, sportieve, educatieve of sociale aard op de openbare weg.  Deze evenementen zijn vrijgesteld van belasting als het evenementen zijn die georganiseerd zijn door gemeente Bertem (al dan niet in co-organisatie met aangestelde organisatoren), van scholen, van verenigingen die gevestigd zijn in Bertem en erkend zijn door het lokaal bestuur van Bertem.
  5. innames die geregeld worden door andere gemeentelijke reglementen,
  6. voor het afsluiten van een straat voor de organisatie van een wijk- of buurtfeest,
  7. werken die uitgevoerd worden door of in opdracht van nutsmaatschappijen,

 

Artikel 8: Verkeerssignalisatie

Met uitzondering van nutsmaatschappijen, aannemers van wegenwerken en organisatoren van evenementen, wordt de verkeerssignalisatie voor de inname van het openbaar domein altijd geleverd en terug opgehaald door de gemeentelijke diensten.

De aanvrager is verantwoordelijk voor de correcte plaatsing en opstelling van de signalisatie

Tijdens de periode van gebruik van het signalisatiemateriaal is de aanvrager volledig verantwoordelijk voor de ontleende voorwerpen. Bij schade, diefstal, verlies of vernietiging van de verkeersborden moet volgende procedure gevolgd worden:

        Op de eerstvolgende werkdag wordt de technische dienst van gemeente Bertem schriftelijk (of per mail) op de hoogte gebracht van het vastgestelde probleem.

        In geval van diefstal wordt daarvan onmiddellijk aangifte gedaan bij de politie en wordt een dubbel van het proces-verbaal van deze aangifte zo vlug mogelijk bezorgd aan de technische dienst van gemeente Bertem.

        Ook indien de verkeerssignalisatie niet werd (of kan worden) geplaatst zoals voorzien, wordt van de aanvrager verwacht dat hij/zij de technische dienst schriftelijk (of per mail) op de hoogte brengt op de eerstvolgende werkdag.

De retributie voor het ontlenen en gebruik van de verkeerssignalisatie wordt geregeld via het gemeentelijke “ontleningsreglement” of het “gemeentelijke reglement werken voor derden”

 

Artikel 9: Betaling
De belasting is betaalbaar door de aanvrager op het ogenblik van de aanvraag voor de inname van het openbaar domein en gebeurt bij voorkeur online. Een spoedprocedure kan enkel online betaald worden.
Op het ogenblik van ontvangst van betaling door de gemeentelijke financiële dienst, via online betaling of via overschrijving, wordt de aanvraag formeel bevestigd (per mail) en wordt de administratieve kost in rekening gebracht.

Bij overschrijving dient de betaling volbracht te zijn minstens 5 werkdagen voor de start van de inname, anders vervalt de aanvraag.

 

Artikel 10: Bij gebrek aan betaling, wordt de belasting ingekohierd.

 

Artikel 11: Terugbetaling

Integrale terugbetaling vindt enkel plaats in geval van afkeuring van de aanvraag door lokaal bestuur van Bertem of intrekking van de toelating door toedoen van het lokaal bestuur of omwille van bestuurlijke redenen.

Terugbetaling van enkel de variabele kost gebeurt in geval van annulering door de aanvrager zelf minstens 48h voor de aanvangsdatum van de aangevraagde inname. ln geval van laattijdige annulering (minder dan 48h voor de aanvangsdatum van de aangevraagde inname) is er geen terugbetaling.

In geval een effectieve inname korter is dan oorspronkelijk werd aangevraagd, kan een terugbetaling, van enkel de variabele kost, worden aangevraagd.  Deze aanvraag moet ten laatste 48h voor de einddatum van de oorspronkelijke inname wordt gemeld aan het lokaal bestuur van Bertem. Hiervoor wordt dan een administratieve kost van 20,00 euro aangerekend.

Bij verwerking van een aanvraag of van een verlenging is het lokaal bestuur van Bertem in bepaalde gevallen genoodzaakt extra informatie op te vragen bij de aanvrager. lndien na opvraging van deze extra informatie geen antwoord wordt ontvangen binnen een termijn van 48h na opvraging, kan het lokaal bestuur niet langer de tijdige verwerking van de aanvraag garanderen en kan het dossier worden afgekeurd. ln dat geval zal de verschuldigde belasting worden terugbetaald met uitzondering van de administratieve kost.

Deze termijn van 48h kan niet worden gehanteerd in geval van een spoedaanvraag of een spoedverlenging. Hier is het noodzakelijk dat de aanvrager zijn dossier zo volledig mogelijk indient. Indien het dossier onvolledig is, kan de aanvraag niet objectief worden beoordeeld en zal het dossier worden afgekeurd. In dit geval zal de verschuldigde belasting worden terugbetaald, inclusief de administratieve kost.

 

Artikel 12: Bezwaar

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bij het college van burgemeester en schepenen bezwaar indienen tegen deze belasting of tegen een belastingverhoging. De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Het bezwaar dient schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend te zijn en op straffe van verval te worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning.

Bezwaarschriften kunnen via duurzame drager worden ingediend binnen de termijnen en de

voorwaarden vermeld in dit artikel.

 

Artikel 13: Indexering

De bedragen van dit reglement zijn van toepassing voor het werkjaar 2023 en zijn gebaseerd op de index van november 2022.

Vanaf 1 januari 2024 worden de bedragen jaarlijks op 1 januari geïndexeerd aan de hand van de consumptieprijsindex (CPI) via onderstaande formule.

 

Oorspronkelijk bedrag retributie x index november lopende jaar

Bedrag komende retributie (jaar +1) =-------------------------------------------------

Aanvangsindex (november 2022)

 

Geïndexeerde bedragen kleiner dan 5,00 euro worden afgerond naar een hoger liggend veelvoud van 0.10 euro; Geïndexeerde bedragen tussen 5,01 euro en 20,00 euro worden afgerond naar een hoger liggend veelvoud van 0.50 euro; En geïndexeerde bedragen groter of gelijk aan 20,01 euro worden afgerond naar een hoger liggend veelvoud van 1.00 euro.

De consumptieprijsindex is terug te vinden via de website van StatBel: https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/consumptieprijsindex#figures

Voor deze indexering wordt de consumptieprijsindex van basisjaar 2013 = 100 toegepast

 

Artikel 14: Inwerkingtreding

Dit reglement heft voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2026 een belasting op de inname van het openbaar domein voor het uitvoeren van werken die, ongeacht de datum van aanvraag, aanvangen na 31 december 2022.

Voor innames die aanvangen voor 1 januari 2023 geldt het reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 augustus 2016.

 

Artikel 15: Het gemeenteraadsbesluit van 29 augustus 2016 inzake de aanpassing van het retributiereglement ingebruikname openbaar domein in het kader van het uitvoeren van werken wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2023.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

VERKOOP DORPSTRAAT 551. OPSTART VERKOOPPROCEDURE.

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente heeft 4 percelen in eigendom gelegen Dorpstraat 551 te Leefdaal, gekadastreerd in 3e afdeling, sectie F, nrs. 159M, 159N (met gezinswoning), 159P en 159R.

        De percelen bevatten een gezinswoning, die tot op heden gefungeerd heeft als noodwoning, en een eerder informele publieke parking.

 

Feiten en context

        De woning op perceel 159N doet momenteel dienst als noodwoning voor de huisvesting van Oekraïnse vluchtelingen. Gezien de verouderde toestand van de woning heeft de gemeente niet de bedoeling om aan de woning een definitieve bestemming van woonst of enige andere bestemming te geven.

        Het gebruik van (een gedeelte van) de andere percelen als parking voor bezoekers van nabijgelegen gemeenschapsinfrastructuur valt omwille van de toegang, de ligging en de structuur van de parking als verre van optimaal te beschouwen.

 

Juridische gronden

        Het Burgerlijk Wetboek, in het bijzonder de artikelen 1582 tot en met 1701.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40, §1, en 41, 11°. Deze artikelen bepalen dat de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid beschikt en dat daden van beschikking niet kunnen toevertrouwd worden aan het college van burgemeester en schepenen.

        De omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en besturen van de erkende erediensten.

 

Argumentatie

De gemeente wenst zowel de woning als de parking niet definitief te bestemmen volgens het huidige gebruik. De percelen zijn omwille van een aantal redenen (geringe oppervlakte, waarde als bouwgrond, hellend karakter,...) niet geschikt om ze een andere bestemming als gemeenschapsvoorziening te geven. Vanuit die optiek is het aangewezen om de percelen te verkopen met het oog op een private ontwikkeling.

 

Aangezien er in de onmiddellijke omgeving andere percelen gelegen zijn die in aanmerking komen voor een (her)ontwikkeling, lijkt het interessant om in het kader van de verkoop te peilen naar de potenties voor een meer integrale ontwikkeling in samenhang met naburige percelen. Een dergelijke benadering kan niet alleen een meerwaarde betekenen voor een private ontwikkeling op zich, maar biedt tevens vanuit gemeenschapsoogpunt mogelijks meer potenties (kwalitatief openbaar groen, parkeerfaciliteiten,...). Om rekening te kunnen houden met mogelijke potenties is het aangewezen om bij de beoordeling van de biedingen naast de verkoopprijs een criterium in te bouwen ter beoordeling van mogelijke potenties.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

220000/0050-00

€ 550.000

€ 550.000

€ 0

 

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

221000/0050-00 2/28/101

€ 550.000

€ 455.000

 

 

Bijlagen

        Schattingsverslag landmeter-expert Jonas Artois.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

De gemeente verkoopt openbaar 4 percelen gelegen in de Dorpstraat 551 te 3060 Leefdaal, gekadastreerd in derde afdeling, sectie F, nrs. 159M, 159N, 159N en 159R. Op basis van de schatting van landmeter-expert Jonas Artois bedraagt de minimale verkoopprijs voor de 4 percelen samen € 455.000.

 

Artikel 2:

De bekendmaking van de verkoop zal gebeuren door middel van een aankondiging via de gemeentelijke communicatiekanalen: de aanplakborden in de diverse deelgemeenten, de website en de facebookpagina. Biedingsvoorstellen kunnen ingediend worden tot uiterlijk 31 januari 2023 om 10u.

 

Artikel 3:

De beoordeling van de biedingsvoorstellen van kandidaat-kopers zal gebeuren aan de hand van de volgende criteria (wegingspunten van het criterium  zijn tussen haakjes vermeld):

  1. De geboden prijs voor de 4 percelen samen (70 punten).
  2. De beschrijving van eventuele potenties met het oog op een ruimere en meer integrale ontwikkeling in de naburige omgeving van de te verkopen percelen (30 punten).

 Bewijsstukken die zekerheid kunnen bieden m.b.t. de realisatie van eventuele                 potenties en/of voorstellen tot realisatie van functies met een meerwaarde op                             maatschappelijk vlak (kwalitatief openbaar groen, publieke parkeerfaciliteiten,...)                             worden in positieve zin meegenomen bij de beoordeling van dit criterium.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023
Overzicht punten

Zitting van 20 december 2022

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

        Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

        Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

Er werden geen mondelinge vragen gesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2023