NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 27 april 2021

Van 20 uur tot 20.30 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Eddy Vranckx

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven en Tom Philips

Raadsleden:

Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Jenne Van Cortenberg, Iris De Smet, Roland Gustin, Peter Persyn, Pieter Sempels, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny en Hans Neckebrouck

Algemeen directeur:

Dirk Stoffelen

 


Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
  • Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
    De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
  • Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
    Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 30 maart 2021.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 30 maart 2021 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

POLITIEVERORDENINGEN. BEKRACHTIGING BESLUITEN BURGEMEESTER.

 

Voorgeschiedenis

  • Besluit van de burgemeester van 12 april 2021 over de tijdelijke politieverordening digitaal vergaderen BCSD op 26 april 2021.
  • Besluit van de burgemeester van 12 april 2021 over de tijdelijke politieverordening digitaal vergaderen gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 27 april 2021.

 

Juridische gronden

  • Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet
    In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

 

Bijlagen

         Burgemeesterbesluit 20210412 BCSD

         Burgemeesterbesluit 20210412 GR-RMW

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de besluiten van de burgemeester van 12 april 2021:

         Tijdelijke politieverordening digitaal vergaderen. Goedkeuring digitaal vergaderen BCSD 26 april 2021.

         Tijdelijke politieverordening. Digitaal vergaderen gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn 27 april 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

BOSGROEP. TOETREDING BOSGROEP VLAAMS-BRABANT.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 25 april 2006 over de toetreding van gemeente Bertem tot de Bosgroep Dijle-Geteland

 

Feiten en context

  • Op de buitengewone algemene vergadering van 13 maart 2017 werd de Bosgroep Dijle-Geteland vzw vrijwillig ontbonden.
  • Op 23 september 2017 werd de vzw Bosgroep Vlaams-Brabant opgericht. Deze nieuwe bosgroep nam de werking van de vier oude Vlaams-Brabantse bosgroepen (Dijle-Geteland, Groene Corridor, Noord-Hageland en Zuidwest Brabant) over.
  • De Bosgroep Vlaams-Brabant verenigt alle eigenaars, beheerders en liefhebbers van het bos in de provincie Vlaams-Brabant. Vandaag beheren haar 2000 leden er 5000 hectare bos.
  • De Bosgroep Vlaams-Brabant vzw en de Provincie Vlaams-Brabant werken sinds 1 januari 2021 samen. De provincie erkent de bosgroep als unieke partner op het terrein voor het beheer van de Vlaams-Brabantse bossen en financiert haar daarvoor. De 7 personeelsleden van het provinciaal Steunpunt Bos werken voortaan voor de bosgroep.
  • Het lidmaatschap van de bosgroep is gratis.

 

Juridische gronden

  • Artikel 41, 2e lid, 4° van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen. Deze bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de toetreding van de gemeente Bertem tot de vzw Bosgroep Vlaams-Brabant goed als niet-werkend lid.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

ERSV VLAAMS-BRABANT VZW. GOEDKEURING ONTBINDING ERSV VLAAMS-BRABANT VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Op 30 maart 2021 hield ERSV Vlaams-Brabant vzw een buitengewone algemene vergadering.
  • Uitnodiging van Ann Schevenels, voorzitter ERSV Vlaams-Brabant vzw, van 23 april 2021 voor een nieuwe buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw op 23 juni 2021.

 

Feiten en context

  • De algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw besliste op 30 maart 2021 om de vzw te ontbinden en om een college van vereffenaars aan te duiden.
  • Omdat er twijfels zijn gerezen over de gevolgde procedure bij de buitengewone algemene vergadering van 30 maart 2021 en de conformiteit met het decreet lokaal bestuur en meer bepaald artikel 41 (dat de bevoegdheid tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen bij de gemeenteraad legt), zal er opnieuw een buitengewone algemene vergadering worden georganiseerd op 23 juni 2021.
  • Op de buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw van 23 juni 2021 staan de volgende agendapunten:
    • 1. Verslag algemene vergadering 29 april 2020
    • 2. Jaarverslag 2020
    • 3. Resultatenrekeningen en balans 2020
    • 4. Kwijting aan de bestuurders
    • 5. Ontbindingsbesluit incluis aanduiding van een vereffenaar en bestemming eventuele restmiddelen
    • 6. Varia

 

Juridische gronden

  • Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid.

         Artikel 41, 2e lid, 4° van het decreet lokaal bestuur

De bevoegdheid tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

         Artikel 32 van de statuten van ERSV Vlaams-Brabant vzw (goedgekeurd op 8 december 2004)

In overeenstemming met de decretale verplichting, kan de algemene vergadering de Vereniging ontbinden bij consensus van de algemene vergadering waarop minstens vier vijfden van de leden, alsmede van tenminste één lid van de fractie van de werkgevers/de fractie van de werknemers/ de fractie van de lokale besturen.

De algemene vergadering stelt de vereffenaar of een college van meerdere vereffenaars aan en bepaalt de bestemming die aan het netto-actief van het vermogen van de Vereniging zal worden gegeven conform het bepaalde in artikel 33.

De algemene vergadering bepaalt tevens de bevoegdheid van de vereffenaar of vereffenaars, alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

         Artikel 33 van de statuten van ERSV Vlaams-Brabant vzw (goedgekeurd op 8 december 2004)

Indien de Vereniging wordt ontbonden, hetzij vrijwillig, hetzij gerechtelijk, wordt na vereffening, het netto-actief bestemd ten voordele van een instantie of een instelling die niet tot de Vereniging behoort of in de schoot ervan functioneert, en die zich er schriftelijk toe verbindt deze middelen op basis van niet-commerciële doelstellingen of overwegingen te bestemmen voor socio-economische streekontwikkeling.

De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit, zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo wordt overgedragen.

         Wet tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen van 23 maart 2019

Op de algemene vergadering worden ook één of méér vereffenaars aangesteld en hun opdracht samen met eventuele voorwaarden bepaald. De vereffenaar(s) moet(en) het actief te gelde maken en het passief aanzuiveren. Hierbij moeten ze zowel met de belangen van de vzw als met deze van de schuldeisers rekening houden.

 

Argumentatie

Omwille van het stopzetten van de ESF-projecten ‘versterkt streekbeleid’ en bij gebrek aan een andere Vlaamse maatregel betreffende sociaaleconomische streekontwikkeling en bijhorende middelen, is het decreet van 4 mei 2004 betreffende het statuut, de werking, de taken en bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden, de sociaaleconomische raden van de regio en de regionaal sociaaleconomische overlegcomités niet langer toepasbaar en wordt het onmogelijk om het doel, de taken en de opdrachten van ERSV Vlaams-Brabant vzw zoals bepaald in de statuten te realiseren.

 

De algemene vergadering moet in aanwezigheid/deelname van minstens vier vijfden van de leden, alsmede van tenminste één lid van de drie fracties (vakbonden / werkgevers / lokale besturen) en in consensus beslissen om de vzw te ontbinden.

 

Er wordt voorgesteld om het college van vereffenaars als volgt samen te stellen:

         Steven Marchand (vakbonden)

         Elke Tielemans (werkgeversorganisaties)

         Boudewijn Herbots (lokale besturen).

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat zij optreden en beslissen als één college.

 

De vereffenaar moet het actief te gelde maken en het passief aanzuiveren. Hierbij moeten zowel de belangen van de vzw als deze van de schuldeisers in rekening worden gehouden. In dit geval zal de vereffening mogelijks pas kunnen gebeuren als de vooropzeg van alle personeelsleden definitief is afgelopen, in het voorjaar 2022.

 

Conform de statuten van de vzw worden eventuele restmiddelen na aanzuivering van de passiva en beëindiging van alle lopende verplichtingen bestemd ten voordele van een instantie of een instelling die niet tot de vereniging behoort of in de schoot ervan functioneert, en die zich er schriftelijk toe verbindt deze middelen op basis van niet-commerciële doelstellingen of overwegingen te bestemmen voor socio-economische streekontwikkeling.

 

De beschikbare middelen laten toe om de voorziene schulden nog te betalen, ervan uitgaande dat die cijfers de definitieve zijn en er in 2021 geen bijkomende kosten meer zijn gemaakt.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de ontbinding van de vzw ERSV Vlaams-Brabant, waarvan de gemeente Bertem lid is.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente Bertem om het ontbindingsbesluit op de buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant van 23 juni 2021, incl. de aanduiding van een vereffenaar en de bestemming van eventuele restmiddelen, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF. OPRICHTING AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF BELEKO EN GOEDKEURING STATUTEN.

 

Voorgeschiedenis

         Collegebesluit van 12 april 2021 over de goedkeuring van het motiveringsverslag in het kader van de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf.

 

Feiten en context

         In toepassing van artikel 231 van het decreet lokaal bestuur wordt een autonoom gemeentebedrijf opgericht bij gemeenteraadsbeslissing op grond van een door het college van burgemeester opgemaakt verslag. Dat verslag maakt een afweging tussen de voor- en nadelen van externe verzelfstandiging en toont aan dat beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente niet dezelfde voordelen kan bieden. De beslissing tot oprichting dient meteen ook de statuten van het bedrijf vast te stellen. Het autonoom gemeentebedrijf verwerft rechtspersoonlijkheid op datum van oprichting.

         Het autonoom gemeentebedrijf zal zich in de eerste plaats inlaten met het beheer en de exploitatie van de nieuwe sporthal en de aanpalende kunstgrasvelden.

         Het college stelt voor om het autonoom gemeentebedrijf 'Beleko' te noemen, wat een gangbare verwijzing is naar de drie deelgemeenten: Bertem, Leefdaal en Korbeek-Dijle.

         De ervaring van andere lokale besturen (waaronder enkele aangesloten gemeenten van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek) leert dat de structuur van een autonoom gemeentebedrijf voordelen kan bieden voor onder andere de exploitatie van infrastructuur in de sector vrije tijd en de organisatie van evenementen. De voordelen situeren zich voornamelijk op fiscaal vlak, maar uiten zich ook onder de vorm van een verhoogde flexibiliteit, efficiëntie en transparantie.

         De bouw van een nieuwe sporthal biedt voor onze gemeente perspectieven om dergelijke voordelen te creëren. De gemeente trad in dit dossier op als bouwheer maar beschikt over de mogelijkheid om de sporthal na oplevering in erfpacht te geven aan het autonoom gemeentebedrijf onder toepassing van het btw-stelsel, waarna het autonoom gemeentebedrijf verder kan instaan voor het beheer en de exploitatie van de sporthal.

 

Juridische gronden

         Artikelen 231 en 232 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Een autonoom gemeentebedrijf wordt opgericht bij gemeenteraadsbeslissing op grond van een door het college van burgemeester en schepenen opgemaakt verslag. In dat verslag worden de voor- en de nadelen van externe verzelfstandiging tegen elkaar afgewogen en wordt aangetoond dat beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de gemeente niet dezelfde voordelen kan bieden. Die oprichtingsbeslissing stelt de statuten van het autonoom gemeentebedrijf vast. Het autonoom gemeentebedrijf verkrijgt rechtspersoonlijkheid op de datum van die oprichtingsbeslissing.

De statuten vermelden ten minste:

1° de naam en eventueel de afkorting;

2° het maatschappelijke doel, inzonderheid een omschrijving van de beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang waarmee het autonoom gemeentebedrijf belast is;

3° de maatschappelijke zetel, gevestigd in de oprichtende gemeente;

4° de samenstelling, de vergaderwijze, de werkingsvoorwaarden en de bevoegdheden van de organen;

5° de wijze van ontbinding en vereffening van het autonoom gemeentebedrijf.

 

Adviezen

         Het collegebesluit van 12 april 2021 over de goedkeuring van het verslag zoals bedoeld in artikel 231 van het decreet lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Het verslag van het college van burgemeester en schepenen, zoals goedgekeurd in zitting van 12 april 2021, toont aan dat de voordelen voor oprichting van een autonoom gemeentebedrijf groter zijn in afweging met de mogelijke nadelen.

 

 

Bijlagen

         Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 april 2021 over de goedkeuring van het verslag zoals bedoeld in artikel 231 van het decreet lokaal bestuur.

         Verslag van het college van burgemeester en schepenen zoals bedoeld in artikel 231 van het decreet lokaal bestuur.

         Statuten van het autonoom gemeentebedrijf Beleko.

 

Besluit

 

Amendement: schrapping art. 11, §2, 4e streepje, laatste zin

eenparig

 

Amendement: schrapping art. 26, §§ 1 en 2

eenparig

 

Stemming punt

 

17 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Joery Verhoeven, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Jenne Van Cortenberg, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck en Eddy Vranckx

4 onthoudingen: Joris Fonteyn, Griet Verhenneman, Peter Persyn en Pieter Sempels

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van het college van burgemeester en schepenen zoals bedoeld in artikel 231 van het decreet lokaal bestuur, door het college vastgesteld in zitting van 12 april 2021, en keurt dit verslag goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist tot de oprichting van het autonoom gemeentebedrijf Beleko en keurt de statuten in bijlage van dit besluit goed. Het autonoom gemeentebedrijf verwerft rechtspersoonlijkheid op datum van heden.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad benoemt alle leden van de gemeenteraad als lid van de raad van bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Punt bijlagen/links AGB Beleko motiveringsverslag.pdf Download
AGB Beleko statuten GR 27 april 2020 goedgekeurd.pdf Download
AGB Beleko motiveringsverslag (collegebesluit van 12-04-2021).PDF Download
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

BESTUURSZAKEN. MEDEDELING GEACTUALISEERD OVERZICHT EXTERN VERZELFSTANDIGDE AGENTSCHAPPEN, VERENIGINGEN, STICHTINGEN, VENNOOTSCHAPPEN EN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGEN.

 

Juridische gronden

         Artikel 56, §6 van het decreet lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen houdt een volledig en geactualiseerd overzicht bij van:

1° alle extern verzelfstandigde agentschappen van de gemeente, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben gesloten met de gemeente;

2° alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin de gemeente deelneemt;

3° alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben gesloten met de gemeente.

Minstens eenmaal per jaar wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van het geactualiseerde overzicht met een toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige toelichting hebben voorgedaan.

 

Besluit

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van het geactualiseerd overzicht van de extern verzelfstandigde agentschappen van de gemeente, van de verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin de gemeente deelneemt en van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt:

 

EXTERN VERZELFSTANDIGDE AGENTSCHAPPEN

         AGB Beleko

 

VERENIGINGEN, STICHTINGEN en VENNOOTSCHAPPEN

         Zelfstandige Groepering Interleuven Ondersteunende Activiteiten

         GD-PBW Interleuven

         Zefier cvba

         Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening cvba (De Watergroep)

         Bekkenbestuur Dijle- en Zennebekken

         Elk zijn Huis cvba

         VVSG vzw

         OVSG vzw

         Bosgroep Vlaams-Brabant vzw

         Regionaal Landschap Dijleland vzw

         Eerstelijnszone Leuven Zuid vzw

         LOGO Oost Brabant vzw

         Vervoerregio Leuven

         SVK Spit vzw

         VVM De Lijn

         Toerisme Vlaams-Brabant vzw

         Energiehuis (DAEB van IGO div)

         Poolstok cvba

         Gemeentelijke Holding nv

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING

         Scholengemeenschap Khamsa

         Vrijetijdsregio Druivenstreek pv

         Erfgoed Zuid-Dijleland pv

         EcoWerf ov

         Riobra ov

         Interleuven div

         IGO div

         Iverlek ov

         Hofheide ov

         it-punt ilv

         Wonen aan IJse en Voer ilv

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

ARBEIDSREGLEMENT. GOEDKEURING REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN MOBIELE TOESTELLEN ALS BIJLAGE BIJ HET ARBEIDSREGLEMENT LOKAAL BESTUUR BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 20 november 2020 over de goedkeuring van het arbeidsreglement van het personeel van lokaal bestuur Bertem

 

Juridische gronden

  • Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen
  • Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
  • Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
  • Koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico's op het werk
    Dit besluit is van toepassing op de werkgevers en de werknemers alsmede op de daarmee gelijkgestelde personen bedoeld in artikel 2, § 1 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
  • Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van het managementteam van 4 maart 2021
  • Gunstig advies van het hoog overlegcomité van 31 maart 2021 over de principes van dit reglement
  • Schriftelijk standpunt van ACOD LRB van 21 april 2021: "Wij vragen om de tussenkomst ter vervanging van het toestel vast te leggen in het reglement.
    Ook vragen wij om voor beschadigingen die buiten de wil van het personeelslid gebeuren wel een tussenkomst te voorzien."

 

Argumentatie

Om duidelijke afspraken te maken rond het gebruik van ter beschikking gestelde mobiele toestellen (laptop, tablet, gsm of smartphone), is het nodig om een bijlage betreffende het gebruik van deze mobiele toestellen toe te voegen aan het arbeidsreglement voor het personeel van het lokaal bestuur Bertem.

 

 

Bijlagen

         brtg-ar-rgl-20210427-g arbeidsreglement bijlage 17

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt het bijgevoegd reglement voor het gebruik van mobiele toestellen voor het personeel van lokaal bestuur Bertem goed.

 

Artikel 2:

Het reglement voor het gebruik voor mobiele toestellen voor het personeel van lokaal bestuur Bertem treedt in werking op 1 mei 2021.

 

Artikel 3:

De bijlage aan het arbeidsreglement wordt overgemaakt aan de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten, Directie Leuven.

 

Artikel 4:

Deze bijlage aan het arbeidsreglement wordt bezorgd aan alle personeelsleden, aan IDEWE, aan de gewestelijke secretarissen van de drie representatieve werknemersorganisaties, aan de gemeenschappelijke dienst PBW van Interleuven en aan de Functionaris voor Gegevensbescherming.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Punt bijlagen/links brtg-ar-rgl-20210427-g arbeidsreglement bijlage 17.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

INBRENG OPENBARE VERLICHTING IN IVERLEK. KENNISNEMING BESLISSING IVERLEK EN OVERIGE TE VERRICHTEN FORMALITEITEN M.B.T. DE INBRENG IN NATURA N.A.V. DE TOETREDING VOOR DE ACTIVITEIT OPENBARE VERLICHTING.

 

Voorgeschiedenis

         Bij besluit van de gemeenteraad van 26 mei 2020 besloot de gemeente deel te nemen aan het aanbod "Licht-als-dienst" van Fluvius, hetgeen gepaard ging met de toetreding tot Iverlek voor de activiteit openbare verlichting.

         De algemene vergadering van Iverlek aanvaardde in zitting van 12 juni 2020 de toetreding van de gemeente Bertem als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting met ingang van 1 juli 2020.

         Iverlek bezorgde op 26 maart 2021 een ontwerp van notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de verhoging van het eigen vermogen.

 

Feiten en context

         De inbrengwaarde voor de overdracht naar Iverlek van het gemeentelijk openbaar verlichtingsnet naar Iverlek ten bedrage van € 327 263,53 bestaat voor een gedeelte uit aandelen en een gedeelte uitbetaling in cash. Het gedeelte in cash ten bedrage van € 81 838,53 werd door de gemeente ontvangen op 4 december 2020. Het andere gedeelte van de inbrengwaarde vertegenwoordigt 9817 AOV-aandelen. Ter creatie van de aandelen voor de participerende gemeenten besliste de raad van bestuur van Iverlek in zitting van 26 oktober 2020 tot een aanpassing van het vermogen per 1 juli 2020 ten bedrage van € 2 525 725 (101 029 AOV-aandelen) en per 8 december 2020 ten bedrage van € 591 325 (23 653 AOV-aandelen), bekrachtigd door de algemene vergadering in buitengewone zitting van 8 december 2020.

 

Juridische gronden

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 41, 279, 281 en 283, en Deel III, Titel III betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

De inbreng in natura van het gemeentelijk openbaar verlichtingsnet en de vaststelling van de verwezenlijking van de verhoging van het eigen vermogen dient nog bij notariële akte verleden te worden.

 

 

Bijlagen

         Ontwerp van notariële akte houdende de inbreng in natura van het gemeentelijk openbaar verlichtingsnet aan Iverlek.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de algemene vergadering van Iverlek van 12 juni 2020 over de aanvaarding van de toetreding per 1 juli 2020 van de gemeente voor de activiteit openbare verlichting tot Iverlek en van de beslissing van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 8 december 2020, zoals notarieel verleden op 23 december 2020, over de ermee gepaard gaande aanpassing van het vermogen ingevolge de inbreng in natura en waarbij de bedragen van de definitieve waardering (inbrengwaarde van € 327 263,53 bestaande uit € 245 425 die 9817 AOV-aandelen vertegenwoordigen en € 81 838,53 in cash) worden bevestigd.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van notariële akte houdende formalisering van hogervermelde inbreng in natura goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad machtigt de heer Eddy Vranckx, voorzitter van de gemeenteraad, en de heer Dirk Stoffelen, algemeen directeur, om als gevolmachtigden van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen op 27 mei 2021 om 14 uur in het regiogebouw te Mechelen, Elektriciteitstraat 68. Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen - overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het decreet lokaal bestuur - schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit alsook met de kennisgeving ervan aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, t.a.v. het secretariaat, (in PDF-versie) op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING NEERIJSE STEENWEG INNAME 12.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 29 januari 2008 waarbij het rooilijn- en onteigeningsplan voor buurtweg nr. 1 'Neerijse steenweg' definitief werd aanvaard en het Aankoopcomité van Vlaams-Brabant (kantoor Mechelen) opdracht werd gegeven om het onteigeningsplan te verwezenlijken. Dit houdt in: het schatten van de onteigenings- en pachtuittredingsvergoedingen, het voeren van de onderhandelingen met de eigenaars en de gebruikers als ook het opmaken en verlijden van de aktes.
  • Gunstig advies van de deputatie van Vlaams-Brabant van 16 april 2009.
  • Ministerieel besluit van 21 april 2010 waarbij goedkeuring wordt verleend aan het rooilijn- en onteigeningsplan voor buurtweg nr. 1 'Neerijse steenweg'.
  • Het ministerieel onteigeningsbesluit werd samen met het dossier ter inzage gelegd van de bevolking van 1 juli 2010 tot en met 15 juli 2010.

 

Feiten en context

  • De afdeling Vastgoedtransacties verzorgt in opdracht van andere openbare besturen de verwerving of de vervreemding van onroerende goederen. Sinds januari 2015 verloopt deze procedure volledig op Vlaams niveau. Op 1 januari 2015 werden de taken van het federale Aankoopcomité overgedragen naar de Vlaamse overheid, met name de afdeling Vastgoedtransacties binnen de Vlaamse Belastingdienst.
  • Afdeling Vastgoedtransacties heeft op 4 maart 2021 de akte van minnelijke onteigening verleden voor volgend perceel:
    • Inneming 12, 1 a 86 ca groot, eigendom van de heer Boris Arnalsteen, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 189H met individueel nummer 332N.
  • Afdeling Vastgoedtransacties heeft met de eigenaar een akkoord kunnen bereiken over de minnelijke onteigening. Er wordt een vergoeding betaald van 1325 euro.

 

Juridische gronden

  • Artikel 2.9.6.0.3. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013
    Er wordt een vrijstelling van het verkooprecht verleend voor:
    1° de overdrachten in der minne van onroerende goederen ten algemenen nutte, aan (...) de gemeenten (...) en aan alle andere tot onteigening gerechtigde organen of personen.
    De gemeente verklaart dat de overdracht geschiedt voor algemeen nut, met name de onteigening voor het aanleggen van een fietspad.
  • Decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex
    De Vlaamse Belastingdienst kan onroerende goederen verwerven en vervreemden voor rekening van de Vlaamse gemeenten. De Vlaamse commissarissen zijn o.m. bevoegd tot het verlijden van de authentieke administratieve akten als het goed in het overheidspatrimonium moet worden opgenomen. Bij het uitoefenen van hun bevoegdheden voeren de Vlaamse commissarissen alle taken uit die voor de verrichtingen nodig zijn volgens de onderrichtingen van de entiteit of de instelling die op hun diensten een beroep doet.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2014 houdende de uitvoering van het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex
    Dit besluit regelt o.m. de machtiging aan de Vlaamse minister bevoegd voor de financiën en de begrotingen, om de Vlaamse commissarissen aan te wijzen en om de de werkwijze van het decreet van 19 december 2014 te regelen.
  • Ministerieel besluit van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie van 12 januari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse commissarissen, vermeld in het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex
  • Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017
  • Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad is bevoegd voor alle onderwerpen van gemeentelijk belang.
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking m.b.t. onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het betreffende stukje grond maakte feitelijk reeds onderdeel uit van het openbaar domein. Door deze minnelijke schikking wordt het perceel wettelijk openbaar domein.

 

De akte voor minnelijke onteigening inneming 12 moet binnen het jaar vanaf de ondertekening ervan (4 maart 2021) worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden na goedkeuring door de gemeenteraad en van niet-schorsing of niet-vernietiging door de toezichthoudende overheid.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

2-20-72

0200-00/220000

€ 100 000

€ 64 482,75

€ 1325

 

 

Bijlagen

  • Akte minnelijke onteigening Arnalsteen
  • Onteigeningsplan

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de akte van minnelijke onteigening van 4 maart 2021 goed van inneming 12 (1 a 86 ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 189H met individueel nummer 332N) op het rooilijn- en onteigeningsplan.

 

Artikel 2:

De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, tegen een overeengekomen bedrag van 1325 euro, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Het bovenvermelde kadastraal perceel wordt opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Bertem.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

VERNIEUWEN VAN DE ZINKEN DAKBEDEKKING VAN GBS BERTEM. GOEDKEURING BESTEK, LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.

 

Feiten en context

         In het kader van de opdracht “Renovatie dakbedekking GBS Bertem” werd een bestek met nr. FA861.21/484 opgesteld door de dienst facilitair beheer.

         De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 133 300 euro excl. btw of 141 298 euro incl. 6% btw.

         Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

         Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 18 mei 2021 om 17.00 uur voorgesteld.

 

Juridische gronden

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

         De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 139 000 euro niet).

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

         Besluit van de gemeenteraad van 28 april 2020 over de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur.

 

Argumentatie

De huidige zinken dakbedekking van het ronde dak van de kleuterschool van Bertem is aan vervanging toe. De dakbedekking is op meerdere plaatsen niet meer waterdicht en eerdere herstelpogingen blijken onvoldoende te helpen.

De dakbedekking wordt weggenomen tot op de dragende structuur en wordt vanaf daar terug opgebouwd tot een afgewerkt geheel.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

BD1-AP10-A33

0800-00/221500

€ 180 000

€ 180 000

€ 141 298

 

 

Bijlagen

         Bestek

         V&G plan

         Plannen

         Foto's

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. FA861.21/484 en de raming voor de opdracht “Renovatie dakbedekking GBS Bertem”, opgesteld door de dienst facilitair beheer, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 133 300 euro excl. btw of 141 298 euro incl. 6% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

         BREMS DAKWERKEN NV, Mechelsesteenweg 810 te 1800 Vilvoorde;

         Dakwerken Stordeur, Konijnenhoekstraat 69 te 3053 Haasrode;

         CRABBE NV, Ossenwegstraat 34A te 3440 Zoutleeuw;

         BVBA MD, Nieuwstraat 9 te 3060 Bertem;

         ALGEMENE DAK-, GEVEL- EN ZINKWERKEN GEBROEDERS ROMBAUX BVBA, Poelkbeekstraat 24 te 1760 Roosdaal;

         ZOLDERSE DAKPROJECTEN NV, Dellestraat 30B te 3560 Lummen;

         DAK- EN TORENWERKEN EN BOUWMATERIALEN DE KORT BVBA, Elsum 2 te 2440 Geel;

         PLATTEAU & PARTNERS BVBA, Leeuwlantstraat 137 te 2100 Deurne.

 

Artikel 4:

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 18 mei 2021 om 17.00 uur.

 

Artikel 5:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 0800-00/221500 met als actie BD1-AP10-A33.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

COVID-19. GOEDKEURING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID HOUDENDE HET OPNEMEN VAN COMPLEMENTAIRE ENGAGEMENTEN IN HET KADER VAN HET BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 13 NOVEMBER 2020 TOT TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE AAN DE LOKALE BESTUREN OM DE CONTACT- EN BRONOPSPORING TER BESTRIJDING VAN DE COVID-19-PANDEMIE TE VERSTERKEN.

 

Voorgeschiedenis

         Collegebesluit van 23 november 2020 over de samenwerkingsovereenkomst contact- en bronopsporing.

         Raadsbesluit van 26 januari 2021 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid over de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie.

         Besluit van de Vlaamse regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

         Ministerieel besluit van 17 maart 2021 tot vaststelling en toekenning van een voorschot van 80% van de forfaitaire subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken.

         Brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 26 maart 2021 over de lokale bron- en contactopsporing.

 

Feiten en context

         In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.

         Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

         Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

         Het reeds toegekende voorschot van 80% voor de uitvoering van de overeenkomst tot en met 31 maart 2021 bedraagt voor de gemeente Bertem 5070,50 euro.

         De Vlaamse regering heeft de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

         Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 19 maart 2021 kiezen tussen de volgende opties:

º         Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

º         Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én aanvullend lokaal contactonderzoek.

         De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

         De gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.

         De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair inzetten op optie 1.

         Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

         De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

         De engagementen die de gemeente opneemt, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de ELZ.

 

Juridische gronden

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

         Besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

         Besluit van de Vlaamse regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

 

Argumentatie

De Vlaamse regering heeft de lokale besturen op 16 oktober 2020 opgeroepen om aanvullend en ondersteunend aan de reeds bestaande initiatieven bijkomende engagementen op te nemen in deze strijd. Deze oproep werd verankerd in het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken. Gezien de stijgende besmettingsgraad in Vlaanderen wordt deze samenwerking verlengd, net als de subsidiëring ervan.

De complementaire engagementen worden opgenomen in het kader van de bestrijding van de COVID-19-pandemie, meer in het bijzonder in het kader van het verder beheersen van de tweede golf en het proberen vermijden van een derde golf.

 

 

Bijlagen

         Addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit Vlaamse regering 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Artikel 2:

De raad neemt kennis van het bijgevoegde addendum en keurt dit goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

GEBRUIKERSREGLEMENT BIBLIOTHEEK. AANPASSING REGLEMENT TEN GEVOLGE VAN DE TOETREDING TOT HET SLIMNETWERK.

 

Voorgeschiedenis

         Opstart IGS Druivenstreek op 1 januari 2020 waar ook de bibliotheken van de betrokken gemeenten een actieve rol in opnemen.

         Collegebesluit van 4 mei 2020 over de goedkeuring van de overeenkomst met Cultuurconnect over de basisinfrastructuur digitale bibliotheek voor het Eengemaakt Bibliotheeksysteem.

         Raad van bestuur van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek van 21 oktober 2020, 18 november 2020 en 16 december 2020 waarop het gezamenlijk reglement voor de Druivenstreekbibliotheken besproken werd en een positief advies kreeg.

         Bespreking door het college van het gezamenlijke reglement op 30 november 2020.

         Goedkeuring gebruikersreglement bibliotheek op de gemeenteraad van 26 januari 2021.

 

Feiten en context

         Het provinciale bibliotheekysteem (PBS) werd intussen vervangen worden door het eengemaakte bibliotheeksysteem (EBS).

         Het PBS-systeem waarbij alle klanten met 1 lenerskaart in alle bibliotheken van de provincie terechtkunnen en daar slechts één keer lidgeld voor betalen, verviel vanaf het in voege treden van het EBS (einde februari - begin maart).

         Door de invoering van het gezamenlijke reglement proberen de vijf bibliotheken van de Druivenstreek al hun inwoners toch nog toegang te geven tot een ruime collectie en faciliteiten.

         Naast het netwerk van de Druivenstreek kan er ook toegetreden worden tot het Slimnetwerk: een netwerk van bibliotheken over heel Vlaanderen waarbij gebruikers met 1 lenerskaart terechtkunnen. Dit Slimnetwerk bevat nu een aantal bibliotheken van Vlaams-Brabant en Limburg maar zal in de toekomst nog uitgebreid worden. De Druivenstreekbibliotheken hebben zich geëngageerd om ook tot dit netwerk toe te treden.

 

Juridische gronden

         Artikel 173 van de grondwet
Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

         Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglement, vast.

         Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

         Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

 

Adviezen

         Positief advies van de raad van bestuur van de Vrijetijdsregio Druivenstreek van 21 oktober 2020

         Unaniem gunstig advies van de vrijetijdsraad op 20 januari 2021

 

Argumentatie

Door met een gezamenlijk uitleenreglement te werken, stapten de bibliotheken in de Druivenstreek in het EBS in op samenwerkingsniveau 3a, vanaf 1 maart 2021.

Er is ook de mogelijkheid om toe te treden tot het Slimnetwerk. Omdat het eengemaakte bibliotheeksysteem stimuleert tot samenwerking over gemeentelijke en provinciale grenzen heen, wil men met het Slimnetwerk dit principe uitbreiden tot alle gemeentelijke bibliotheken die zo’n gemeenschappelijk lidmaatschap genegen zijn.

Doordat de Druivenstreekbibliotheken gezamenlijk wensen toe te treden tot het Slimnetwerk dat uitgerold wordt over heel Vlaanderen, is het noodzakelijk om dit ook op te nemen in het huidige reglement.

Het voordeel van het instappen in het Slimnetwerk is dat alle inwoners van de Druivenstreekgemeenten met hun lenerskaart gebruik kunnen maken van elke deelnemende bibliotheek binnen dit Slimnetwerk en dus ook maar 1 keer lidgeld per jaar (12 maanden) zullen betalen.

 

Deze aanpassingen zullen in de Druivenstreek gefaseerd doorgevoerd worden in maart 2022 als alle bibliotheken zijn toegetreden tot het EBS.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Toepassingsgebied

De infrastructuur en materialen van de Openbare Bibliotheek Bertem en de Openbare Bibliotheek Huldenberg.

 

Artikel 2: Toegankelijkheid

De bibliotheek is vrij toegankelijk voor iedereen. De aanwezige documenten en informatiebronnen, inclusief internet, zijn vrij en gratis raadpleegbaar voor iedereen die lid is van de bibliotheek.

 

Artikel 3: Inschrijving

§1. Bij het inschrijven als lid wordt gebruikgemaakt van de eID. Hiervoor worden volgende gegevens opgevraagd:

- de naam en voornamen

- de geboorteplaats en -datum

- de nationaliteit

- de hoofdverblijfplaats

- het rijksregisternummer.

§2. Door zich in te schrijven, verklaart de bibliotheekgebruiker zich akkoord met dit reglement, waarvan hij een exemplaar ontvangt bij inschrijving of op verzoek.

§3. Elk lid van de bibliotheek ontvangt een lenerskaart.

 

Artikel 4: Verantwoordelijkheid

De bibliotheekgebruiker is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende materialen. Hij mag deze materialen niet verder uitlenen. Hij kijkt het geleende materiaal bij ontvangst na om eventuele beschadigingen te laten vaststellen. Indien er problemen zijn, verwittigt hij het personeel om te vermijden dat hij zelf aansprakelijk wordt gesteld.

 

Artikel 5: Auteursrechten

De bibliotheek zorgt ervoor dat de bepalingen van de auteurswet worden gerespecteerd. Documenten mogen uitsluitend voor eigen gebruik worden gekopieerd. De volledige verantwoordelijkheid in verband met het gebruik van de bibliotheekmaterialen berust bij de gebruiker.

 

Artikel 6: Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De wetgeving inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is van toepassing. De bibliotheekgebruiker gaat akkoord met het gebruik van de door hem ter beschikking gestelde persoonlijke gegevens, in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek en voor de verzending van culturele informatie door de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek. Persoonlijke gegevens en uitleengegevens van de gebruiker worden zonder zijn toestemming niet meegedeeld aan derden.

 

Artikel 7: Aansprakelijkheid

§1. De bibliotheek kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beschadiging of diefstal van persoonlijke voorwerpen in de bibliotheek.

§2. De bibliotheek kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beschadigingen aan persoonlijke afspeelapparatuur door het gebruik van ontleende bibliotheekmaterialen.

 

Artikel 8: Aantal uitleningen per keer

Elke bibliotheekgebruiker kan maximaal 15 materialen uitlenen per lenerskaart.

 

Artikel 9: Inleveren

De uitgeleende materialen moeten worden ingeleverd in de bibliotheek waar ze werden ontleend. De uiterste dag voor het terugbrengen van de materialen staat vermeld op de uitleenbon.

 

Artikel 10: Uitleentermijn en verlengen

§1. Voor alle materialen, met uitzondering van de materialen vermeld in §2, bedraagt de uitleentermijn 4 weken (28 dagen). Verlengen in de bibliotheek, telefonisch of online kan tweemaal voor telkens een periode van 4 weken, voor zover de materialen niet gereserveerd zijn door een andere gebruiker.

§2. Voor sprinters (nieuwe en populaire werken) bedraagt de uitleentermijn 2 weken (14 dagen); deze materialen kunnen niet verlengd worden.

 

Artikel 11: Overschrijden uitleentermijn

§1. Wie de uitleentermijn overschrijdt, betaalt telaatgeld. Het aanrekenen van het telaatgeld start op de dag na het verstrijken van de uitleentermijn en wordt per openingsdag berekend.

§2. Er worden 2 gewone aanmaningen gestuurd, de eerste 1 dag na het verstrijken van de uitleentermijn en de tweede 8 dagen na het verstrijken van de uitleentermijn. De gewone aanmaningen worden via e-mail verstuurd. Wie niet over een e-mailadres beschikt, ontvangt de aanmaning via een brief. 28 dagen na het verstrijken van de uitleentermijn volgt een materiaalvergoedingsnota verzonden via brief. De gebruiker heeft dan opnieuw 28 dagen de tijd om de werken in te leveren of te vergoeden. Indien er geen reactie volgt, zal het dossier overgedragen worden naar de financiële dienst van de betrokken gemeente.

 

Artikel 12: Verlies of beschadiging

De lener dient zorg te dragen voor de geleende werken. Het is verboden om in boeken en documenten van de bibliotheek aantekeningen te maken. Bij verlies, totale beschadiging of diefstal voorziet hij een nieuw exemplaar, een boekenbon ter waarde van het te vervangen werk of betaalt hij de kost van het te vervangen werk.

 

Artikel 13: Reserveren

De bibliotheekgebruiker kan gelijktijdig maximaal 5 reservaties plaatsen. Ook voor interbibliothecair leenverkeer kan hij maximaal 5 aanvragen gelijktijdig plaatsen. De hieraan verbonden kosten vallen ten laste van de bibliotheekgebruiker. Het gereserveerde werk blijft 10 dagen beschikbaar voor de aanvrager. Indien hij de gevraagde materialen niet afhaalt, worden kosten aangerekend.

 

Artikel 14: Blokkeringen

Wie niet reageert op de materiaalvergoedingsnota (zie artikel 11) kan niet langer uitlenen, reserveren of verlengen.

 

Artikel 15: Openstaande bedragen

Bibliotheekgebruikers mogen maximaal 5 euro openstaande kost hebben (de kost van het lidmaatschap wordt buiten beschouwing gelaten). De gebruiker kan pas opnieuw ontlenen na het betalen van het verschuldigde bedrag.

 

Artikel 16: Uitzonderingen op het uitleenreglement

§1. Tijdschriften: Tijdschriften zijn uitleenbaar, maar het recentste nummer van iedere tijdschrift blijft in de bibliotheek ter inzage.

§2. E-reader: Enkel uit te lenen mits ondertekening van de afzonderlijke e-reader afsprakennota, die integraal deel uitmaakt van deze beslissing.

§3. Woon- en zorgcentra en onderwijsinstellingen kunnen maximaal 100 materialen per lenerskaart ontlenen.

 

Artikel 17: Internet en databanken

Bibliotheekleden kunnen gratis en zonder reservatie het internet raadplegen en er gegevens van overnemen op USB-stick of op papier. De bibliotheek kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het tijdelijk niet beschikbaar zijn van het internet.

Het is verboden de computers te gebruiken voor illegale of commerciële doeleinden en voor het bezoeken van aanstootgevende websites en goksites.

De wettelijke bepalingen in verband met het auteursrecht moeten gerespecteerd worden.

Het personeel staat ter beschikking van de bezoekers maar kan hen evenwel niet individueel opleiden voor het gebruik van het internet en andere elektronische bronnen.

 

Artikel 18: Inleverbus

Wanneer de bibliotheek gesloten is, kan gebruik gemaakt worden van de inleverbus van de bibliotheek. De materialen worden de eerstvolgende openingsdag ingenomen.

 

Artikel 19: Verantwoordelijkheid gebruik zelfuitleenbalie

De bibliotheekgebruiker is zelf verantwoordelijk voor het correct registreren van uitleningen, teruggebrachte materialen en het verlengen van uitleentermijnen aan de zelfuitleenbalie. Hij controleert welke titels op zijn lenerskaart geregistreerd staan, evenals de inleverdata van al deze materialen.

 

Artikel 20: Bijzondere bepalingen

§1. Betwistingen over betaalde bedragen, kunnen enkel op vertoon van het betalingsbewijs.

§2. De gebruikers dienen de rust en de privacy van andere gebruikers te respecteren. Bij storend gedrag kan het verantwoordelijk personeelslid de gebruiker het gebouw doen verlaten.

 

Artikel 21: Onvoorziene omstandigheden

Alle onvoorziene omstandigheden worden geregeld door de verantwoordelijke van de bibliotheek waar het probleem zich voordoet, en indien nodig door het college van burgemeester en schepenen van de respectievelijke gemeente.

 

Artikel 22: Lidmaatschap en tarieven

§1. Lidmaatschap volwassenen (vanaf 18 jaar): 5 euro per jaar

§2. Lidmaatschap jeugd (tot en met 17 jaar): gratis

§3 Aangepast tarief lidmaatschap voor volwassenen uit kansengroepen: 1 euro per jaar

§4. Het lidmaatschap wordt in één van de aangesloten bibliotheken van de regiobibliotheek Druivenstreek (zie artikel 1) betaald en betekent automatisch het lidmaatschap in alle bibliotheken van de regiobibliotheek Druivenstreek. In het ‘Slimnetwerk’ van gemeentelijke bibliotheken kunnen gebruikers met een geldig lidmaatschap in één bibliotheek kosteloos gebruikmaken van de andere bibliotheken. Nieuwe gebruikers zonder geldig lidmaatschap in een andere bib van het Slimnetwerk worden ingeschreven aan een jaarlijks lidgeld van 5 euro.

§5. Vervangen lenerskaart: 3 euro

§6. Reservering in de eigen bibliotheek: gratis

§7. Reservering binnen de regiobibliotheek Druivenstreek: 1 euro

§8. Interbibliothecair leenverkeer buiten de regiobibliotheek Druivenstreek: 5 euro

§9. Niet ophalen van een reservering: 1 euro

§10. Boete per materiaal per openingsdag te laat: 0,10 euro

§11. Portkost: 1 euro voor de materiaalvergoedingsnota

§12. Fotokopie/afdruk A4: 0,10 euro

§13. Fotokopie/afdruk A3: 0,20 euro

 

Artikel 23: Wijze van betaling

De betalingen kunnen op volgende wijzen gebeuren:

- ter plaatse: cash, met betaalkaart (enkel bib Bertem) of met betaalapp

- van thuis uit: via overschrijving

 

Artikel 24: Specifieke bepalingen

§1. In de bibliotheek geldt een rookverbod.

§2. Dieren zijn niet toegelaten in de bibliotheek met uitzondering van assistentiehonden.

 

Artikel 25: Openingsuren

Bertem:

Maandag: 18.00 - 20.00 uur

Dinsdag: 18.00 – 20.00 uur

Woensdag: 14.00 – 17.00 uur

Donderdag: 18.00 – 20.00 uur

Zondag: 10.00 – 12.30 uur

 

Leefdaal:

Woensdag: 17.00 - 19.00 uur

Zaterdag: 10.00 - 12.00 uur

 

Artikel 26: Vaste sluitingsdagen

De hoofdbibliotheek en de uitleenpost zijn gesloten op deze dagen:

1 januari (Nieuwjaarsdag) – Pasen – Paasmaandag – O.-H.-Hemelvaart – Dag na O.-H.-Hemelvaart – Pinksteren – Pinkstermaandag – 1 mei (Feest van de Arbeid) – 11 juli (Feest van de Vlaamse Gemeenschap) – 21 juli (Nationale Feestdag) – 15 augustus (O.-L.-V -Ten-Hemelopneming – 1 november (Allerheiligen) – 2 november (Allerzielen) – 11 november (Wapenstilstand) – 24 december – 25 december (Kerstmis) – 26 december (2de kerstdag) – 31 december.

Andere sluitingsdagen worden tijdig meegedeeld.

 

Artikel 27:

Alle voorgaande gebruikersreglementen worden op 1 mei 2021 opgeheven.

 

Artikel 28:

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 mei 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT INZAMELING ASBEST AAN HUIS.

 

Voorgeschiedenis

  • E-mails van 19 en 31 maart 2021 van Ecowerf over het retributiereglement voor de huis-aan-huisinzameling van asbesthoudend materiaal.

 

Feiten en context

  • De Vlaams minister van Omgeving keurde op 3 december 2020 de projectaanvraag van EcoWerf goed om via huis-aan-huisinzameling de asbestafbouw in Vlaanderen te versnellen.
  • EcoWerf richt zich op asbesthoudende golfplaten en leien van particulieren met een maximum van 5 platen- of kuubzakken (dit komt neer op ongeveer 150 m² dak). De werkwijze is als volgt:

º         De inwoner vult op de website een formulier in.

  • De asbestcoach contacteert de inwoner en gaat op huisbezoek, bekijkt de situatie ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak, verkoopt de plaatzakken, spreekt een plaats af waar de zakken moeten gezet worden en plant de ophaaldatum in.
  • EcoWerf komt deze ophalen op de afgesproken datum en levert de zakken aan de verwerker.
  • Ook KMO’s en verenigingen kunnen deelnemen aan het project.
  • Met ingang van 1 juni 2021 wordt een tarief geheven voor natuurlijke personen, rechtspersonen en/of verenigingen die de ophaling aan huis van plaatzakken (1 m³) of kuubzakken (1 m³) verzoeken, die door de opdrachthoudende vereniging EcoWerf ter beschikking van de bevolking worden gesteld via de asbestcoach van EcoWerf.
  • Bij de aankoop van minstens één asbestzak zijn twee veiligheidskits inbegrepen. De aanvrager kan een bijkomende veiligheidskit aankopen.
  • De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse gewest.
  • De organisatie van de aanvraag en de inzameling van de plaatzakken of kuubzakken voor asbest gebeurt door EcoWerf waarbij de aanvraag- en aanbiedingsvoorwaarden zoals vastgelegd door EcoWerf dienen nageleefd te worden.
  • Het project start op 1 juni 2021 en heeft een totale duur van 3 jaar.

 

Juridische gronden

  • Artikel 173 van de grondwet

Behalve voor de provincies, de polders en wateringen en de gevallen uitdrukkelijk uitgezonderd door de wet, het decreet en de regelen bedoeld in artikel 134, kan van de burgers geen retributie worden gevorderd dan alleen als belasting ten behoeve van de Staat, de gemeenschap, het gewest, de agglomeratie, de federatie van gemeenten of de gemeente.

  • Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglement, vast.

  • Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

  • Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen
  • Ministerieel besluit tot toekenning van een subsidie aan Ecowerf voor een project in het kader van het asbestafbouwbeleid (perceel bronophaling).

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het gemeentebestuur heft een retributie op de verkoop van kuubzakken en plaatzakken voor het inzamelen van asbestleien en/of -platen.

 

Artikel 2:

§1. De retributie bedraagt voor een:

         kuubzak (1 m³): 30 euro,

         plaatzak (1 m³): 30 euro.

 

§2. Er kunnen jaarlijks maximum vijf kuubzakken of vijf plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 5 stuks) per adres aangekocht worden. Hierbij zijn twee veiligheidskits en het ophalen van de kuub- of plaatzakken aan huis inbegrepen.

 

Artikel 3:

Procedure:

1)     De inwoner vult een webformulier in of belt naar de Groene Lijn van EcoWerf.

2)     De asbestcoach neemt telefonisch contact op met de inwoner en maakt een afspraak voor een huisbezoek.

3)     De asbestcoach geeft ter plaatse informatie over veilige afbraak, verkoopt de zakken aan de inwoner en maakt een afspraak voor ophaling.

4)     De inwoner vult de zak(ken) korte tijd voor de ophaaldag.

5)     EcoWerf komt de zakken ophalen.

 

Artikel 4:

EcoWerf wordt gemachtigd om de retributies, zoals vermeld in artikel 2, te innen. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door EcoWerf voorgeschreven wijze met name via Bancontact bij aflevering van de zakken.

 

Artikel 5:

Dit reglement treedt in werking op 1 juni 2021.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

HANDHAVING OMGEVING. GOEDKEURING BELEIDSPLAN OMGEVINGSHANDHAVING.

 

Voorgeschiedenis

  • Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 14 september 2020 beslist om zich te laten ondersteunen door Interleuven voor de opmaak van een beleidsplan Omgevingshandhaving.

 

Feiten en context

  • De opmaak werd begeleid door een werkgroep waarin zetelden: de schepen van ruimtelijke ordening, de schepen van milieu, de omgevingsambtenaar ruimtelijke ordening, het afdelingshoofd grondgebiedszaken en Interleuven.

Het beleidsplan omvat volgende prioriteiten ruimtelijke ordening:

º         bijzondere voorwaarden bij vergunningen

º         vellen van hoogstambomen, ontbossen en niet naleven van heraanplanting

º         het wijzigen van het aantal woongelegenheden

º         reliëfwijzigingen

º         handelingen in open ruimtegebied.

Het beleidsplan omvat volgende prioriteiten milieu:

º         activiteiten met een invloed op grondwater, hemelwater en waterlopen

º         activiteiten met een invloed op bodem

º         inrichtingen met een mogelijk hoog nadelig effect op de omgeving

º         zwerfvuil en sluikstorten.

 

Juridische gronden

  • Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarbij de bevoegdheden van de gemeenteraad vastgelegd worden.
  • Titel VI van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening met verschillende bepalingen over het handhavingsbeleid ruimtelijke ordening.
  • Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning.
  • Handhavingsbesluit ruimtelijke ordening van 9 februari 2018 betreffende de handhaving van de ruimtelijke ordening en tot wijziging en opheffing van diverse besluiten.
  • Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met titel XVI. Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen.
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de Gecoro van 9 maart 2021
  • Gunstig advies van de milieuraad van 8 april 2021

 

Argumentatie

Het beleidsplan Omgevingshandhaving heeft als doel "samen gericht handhaven" in de gemeente waarbij gestreefd wordt naar de realisatie van een efficiënte, effectieve en doelmatige handhaving.

In het beleidsplan wordt naast de visie, doelstellingen en prioriteiten ook de methodiek, de samenwerking, het tijdselement en de evaluatie ervan besproken.

Het beleidsplan Omgevingshandhaving kadert in de uitvoering van het gemeentelijke meerjarenplan 2020-2025, meer bepaald de beleidsdoelstelling: BD-2: Werken aan een veilige, groene, propere, duurzame en gezonde gemeente.

 

 

Bijlagen

  • Beleidsplan omgevingshandhaving.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt het bijgevoegde beleidsplan Omgevingshandhaving, waarin de prioritaire overtredingen ruimtelijke ordening alsook de prioritaire overtredingen milieu worden benoemd, goed.

 

Artikel 2:

De raad maakt dit beleidsplan Omgevingshandhaving samen met voorliggende gemeenteraadsbeslissing over aan het parket van de procureur des Konings te Leuven, het departement Omgeving - afdeling Handhaving en de politiezone Voer en Dijle.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Punt bijlagen/links Beleidsplan Omgevingshandhaving.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

NIEUWBOUW SCHOOLSITE LEEFDAAL. VERBREKING OVEREENKOMST ADDENDUM 2 BIJ STUDIEOPDRACHT EN INTREKKING RAADSBESLUIT 23 FEBRUARI 2021.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 27 september 2011 waarbij de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze van de opdracht "Renovatie school Leefdaal" worden goedgekeurd.
  • Collegebesluit van 19 december 2011 waarbij de studieopdracht renovatie school Leefdaal gegund wordt aan STABO Cv.
  • Collegebesluit van 26 maart 2012 waarbij in het collegebesluit van 19 december 2011 de woorden STABO Cv vervangen zijn door de woorden THV STABO - AR-TE, nu Archipelago.
  • Gemeenteraadsbesluit van 18 november 2014 waarbij een addendum voor nieuwbouw aan de studieovereenkomst werd goedgekeurd.
  • Raadsbesluit van 23 februari 2021 over de goedkeuring van addendum 2 aan de studieovereenkomst tussen de gemeente Bertem en de Tijdelijke Handelsvennootschap STABO - ar-te, Remylaan 2b, 3018 Leuven.

 

Feiten en context

         Op 6 april 2021 stelde het Agentschap Binnenlands Bestuur het college van burgemeester en schepenen in kennis van de klacht met nr. 2021.000699 van raadslid Joris Fonteyn tegen het besluit van de gemeenteraad van Bertem op 23 februari 2021 betreffende de goedkeuring van een tweede addendum bij de studieopdracht voor het project “nieuwbouw schoolsite Leefdaal” en de goedkeuring van het daarvoor voorziene ereloon wegens schending van de wetgeving op de overheidsopdrachten.

 

Juridische gronden

  • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
  • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
  • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.
  • Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016.
  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • Bestuursdecreet van 7 december 2018.
  • Besluit van de gemeenteraad van 28 april 2020 over de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur.

 

Argumentatie

Als gevolg van de ingediende klacht dient het dossier over de studieopdracht voor de schoolsite in Leefdaal geherevalueerd te worden.

Dit impliceert enerzijds de verbreking van addendum nr. 2 aan de overeenkomst met de Tijdelijke Handelsvennootschap STABO - ar-te voor de studieopdracht renovatie lagere school Leefdaal en anderzijds de intrekking van het het besluit van de gemeenteraad van Bertem van 23 februari 2021 betreffende de goedkeuring van dit tweede addendum bij de studieopdracht.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad verbreekt het addendum 2 aan de studieovereenkomst tussen de gemeente Bertem en de Tijdelijke Handelsvennootschap STABO - ar-te, Remylaan 2b, 3018 Leuven.

 

Artikel 2:

De raad trekt zijn besluit van 23 februari 2021 betreffende de goedkeuring van een tweede addendum bij de studieopdracht voor het project “nieuwbouw schoolsite Leefdaal” integraal in.

 

Artikel 3:

De Tijdelijke Handelsvennootschap STABO - ar-te en het Agentschap Binnenlands Bestuur worden onverwijld in kennis gesteld van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

TOEGEVOEGD AGENDAPUNT. VOORSTEL TOT INVOERING VAN EEN SYSTEEM VAN ZORGPARKEREN IN DE GEMEENTE BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • E-mail van Griet Verhenneman, raadslid, van 12 april 2021 met verzoek om dit besluit namens de fractie Vooruit toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 27 april 2021

 

Feiten en context

  • Ook in onze gemeente ondervinden zorgverstrekkers bij huisbezoeken vaak moeite om snel een parkeerplaats in de buurt te vinden. Zo gaat er kostbare tijd verloren die voor thuisverzorging en -verpleging van een patiënt gebruikt had kunnen worden. Om hieraan tegemoet te komen, stelt de fractie Vooruit voor om werk te maken van de invoering van een systeem van zorgparkeren. Met een systeem van zorgparkeren kan Bertem de mogelijkheid geven aan haar bewoners om hun parkeerplaats ter beschikking te stellen aan zorgverstrekkers.
  • Het systeem werkt als volgt:
    • Bewoners geven op vrijwillige basis aan zorgverstrekkers de toestemming om de beschikbare parkeerruimte voor hun garage of oprit te gebruiken wanneer die in de buurt een patiënt moeten gaan verzorgen en dit tijdens de beperkte duur van een verzorgend huisbezoek. Ze duiden deze parkeerplaats aan door een sticker op een zichtbare plaats aan te brengen aan of bij de garage of oprit.
    • De zorgparkeerstickers (voor aanbieders van een parking) en de zorgparkeerkaarten (voor zorgverleners) worden gratis ter beschikking gesteld in het Sociaal Huis. Bij het aanvragen van de sticker – online of in het Sociaal Huis – vult de aanbieder een document in waarin deze te kennen geeft over een zorgparkeerplaats te beschikken en te willen deelnemen aan het project.
    • Enkel een zorgverlener met een geldige zorgparkeerkaart, met daarop ook diens GSM nummer, kan op deze plaats parkeren. Op die manier legitimeert de zorgverstrekker zich en kan de bewoner deze ook contacteren als de wagen toch (snel) verplaatst dient te worden.
    • Een zorgverlener kan een zorgparkeerkaart bekomen door zich fysiek aan te melden bij het Sociaal Huis met opgave van het RIZIV-nr. of inschrijvingsnummer uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap. Ook zorgparkeerkaarten uitgereikt door andere gemeenten in Vlaanderen kunnen door Bertem worden erkend.
  • Vele andere gemeenten en steden gingen ons inderdaad reeds voor. Gemeenten als Kortenberg, Scherpenheuvel, Kortemark, Grobbendonk,… en steden als Antwerpen, Mechelen, Hasselt, Gent, Turnhout, Geel,… passen dit systeem reeds toe. In elk van deze gemeenten en steden werd het systeem van zorgparkeren opgenomen in een gemeentelijk reglement.
  • De fractie Vooruit stelt dan ook voor om een systeem van zorgparkeren in te voeren in de gemeente Bertem. Daartoe dienen de nodige afspraken en wijze van toepassing te worden opgenomen in een gemeentelijk reglement. Een aanzet tot reglement wordt bijgevoegd. De fractie Vooruit stelt voor om de bevoegde diensten dit reglement verder uit te laten werken en vervolgens te implementeren.

 

Juridische gronden

  • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur
    Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De raadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

 

Bijlagen

         Aanzet reglement zorgparkeren gemeente Bertem

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Een systeem van zorgparkeren wordt ingevoerd in de gemeente Bertem. Daartoe dienen de nodige afspraken en wijze van toepassing te worden opgenomen in een gemeentelijk reglement. Een aanzet tot reglement wordt bijgevoegd.

 

Artikel 2:

De bevoegde diensten werken dit reglement verder uit en implementeren dit vervolgens.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

TOEGEVOEGD PUNT. BESPREKING VOORSTEL TOT OPROEPING VAN DE INWONERS VAN BERTEM OM ZICH TE LATEN VACCINEREN TEGEN COVID-19.

 

Voorgeschiedenis

  • E-mail van Joris Fonteyn van 22 april 2021 om dit agendapunt namens de N-VA fractie te laten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad van 27 april 2021

 

Juridische gronden

  • Artikel 21 van het decreet lokaal bestuur

Raadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. De raadsleden bezorgen daarvoor hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

De N-VA fractie diende het volgende voorstel van besluit in:

 

Motivering:

Het Covid-19-virus beheerst nu al bijna een jaar ons leven. En in dat jaar is zoveel gebeurd dat we daarvoor niet eens voor mogelijk hielden. Dokters, verplegend personeel en andere essentiële beroepen werkten dag en nacht om de gevolgen te beperken. Desondanks stierven helaas duizenden mensen aan dit dodelijk virus. Winkels, horecazaken, kappers, ... moesten verplicht sluiten, naar het werk gaan werd een uitzondering, persoonlijke contacten werden drastisch verminderd en reizen is nog steeds uit den boze.

 

Het is dan ook voor heel veel mensen een opluchting dat begin dit jaar verschillende vaccins groen licht kregen en de vaccinatiecampagne kon worden opgestart. Het geeft heel wat mensen perspectief, licht aan het einde van de tunnel. Eindelijk lijkt het alsof we het normale leven van voor de coronacrisis stilaan terug kunnen hernemen. Maar om dat te doel te kunnen bereiken is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen Covid-19.

 

Nu de vaccinatiecampagne in alle lokale vaccinatiecentra onder stoom komt, is het aangewezen om alle burgers op te roepen om zich te laten vaccineren tegen het Coronavirus. Experts geven aan dat enkel bij een voldoende hoge vaccinatiegraad de pandemie kan bezworen worden en het normale leven terug kan hernemen. Het personeel uit de eerstelijnszorg, het ziekhuispersoneel en collectieve voorzieningen werd in de loop van maart en april gevaccineerd. Momenteel worden alle mensen ouder dan 65 jaar en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen (risicopatiënten) ingeënt. Hierna zouden de kritische functies in essentiële sectoren het vaccin ontvangen en vanaf juni is het dan aan de algemene volwassen bevolking.

 

Enkel met een voldoende hoge vaccinatiegraad kunnen we onze samenleving heropenen en de maatregelen en beperkingen afbouwen waar we vandaag noodgedwongen nog mee leven. Zich laten vaccineren is dan ook niet alleen een daad van persoonlijke bescherming, maar is ook essentieel voor de bescherming van alle andere burgers, niet in het minst deze uit de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.

 

Omwille van de bovenstaande motivatie leggen we dan ook het volgende voorstel van besluit voor aan de Raad:

         Gelet op het decreet Lokaal Bestuur;

         Gelet op de cruciale rol en taken die een lokaal bestuur heeft in de uitrol van het vaccinatieprogramma en het informeren, sensibiliseren en motiveren van haar burgers;

         Gelet op de huidige situatie en cijfers aangaande de besmettingen, ziekenhuisopnames, het aantal patiënten op intensieve zorgen en de overlijdens ten gevolgen van Covid-19; 

         Overwegende het belang van een hoge vaccinatiegraad en het creëren van groepsimmuniteit;

         Overwegende de oproep van Vlaanderen en de VVSG om de gemeenten in te schakelen in de operationele bestrijding van het Covid-19-virus;

 

Voorstel van besluit:

De gemeenteraad beslist:

         goedkeuring te verlenen aan het oproepen van alle burgers om zich te laten vaccineren tegen het Covid-19-virus, wanneer zij hier toe worden opgeroepen, teneinde de samenleving terug te heropenen en de pandemie een halt toe te roepen;

         het college te gelasten met de uitvoering en de administratieve en inhoudelijke opvolging.

 

Bespreking

Na bespreking van de diverse voorstellen en van het overzicht van de reeds uitgevoerde en de lopende communicatie rond de vaccinatiecampagne, beslist de gemeenteraad eenparig om het agendapunt zonder voorwerp te plaatsen.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

COVID-19. BESPREKING STAND VAN ZAKEN CORONA-EPIDEMIE BERTEM.

 

 

Bijlagen

  • 2021.04.27 - Status update coronasituatie Bertem

 

Bespreking

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de burgemeester over de stand van zaken van de situatie in Bertem inzake het coronavirus COVID-19 aan de hand van de bijgevoegde presentatie.

De cijfers gaan op en af. In vergelijking met een aantal andere gemeenten in de streek komt Bertem er nog vrij goed uit. Maar er staat toch nog tamelijk wat rood in de kolommen, we moeten dus voorzichtig blijven.

De grote piek van november 2020 hebben we niet meer. Elke keer als de maatregelen een klein beetje verstrengd worden, gaat de grafiek met besmettingen naar beneden.

Bij de leeftijdsspreiding staat iets zeer opmerkelijks; de besmettingen zijn verdeeld over alle leeftijdsgroepen en de dertigers springen er nu een klein beetje bovenuit, maar wat vooral opvalt, is dat we binnen de leeftijdsgroep van de reeds gevaccineerden nog een aantal positieve gevallen hebben. Ook op dat vlak moeten we zeer op onze hoede zijn. Zelfs met de vaccins is op dit moment nog niet alle gevaar geweken.

Raadslid Peter Persyn bevestigt dit; het wordt heel slecht onthaald, maar het is van in het begin gemeld door de producenten dat het vaccin beschermt tegen ernstige covid-ziekte, maar niet noodzakelijk tegen besmetting van gevaccineerde personen en niet tegen transmissie. Uit de gegevens blijkt dat als een voldoende groot deel van een bepaalde bevolking, bv. als meer dan 90% van een gemeente of een woonzorgcentrum gevaccineerd zijn, dat er dan haast geen nieuwe besmettingen optreden, ook niet als de bezoekregeling versoepeld wordt. Als ze dan nog besmet worden, dan zijn de mensen ook veel minder ziek. En dat is de belofte die het vaccin inhield. Maar het vaccin is geen waarborg tegen besmetting en ook niet tegen overdracht. Dus iemand die gevaccineerd is, kan perfect nog bij een niet-gevaccineerde buur gaan en daar een virus of een nieuwe variant opdoen, zelf niet ziek worden maar daarmee naar de oma gaan bv. en die is gelukkig meestal wel gevaccineerd, maar die nog wel besmetten. Of iemand die niet gevaccineerd is bv. gaan besmetten en die kan dan wel ziek worden. Dus zolang niet 70-80% van de bevolking gevaccineerd is, blijft dat eigenlijk een lopend vuurtje. Maar een grote geruststelling – en dat zien we duidelijk aan de cijfers van de woonzorgcentra – is dat de gevaccineerde personen veel minder kans hebben om ernstig ziek te worden. Dat klinkt heel vreemd en veel mensen zijn verontwaardigd daarover maar dat is bij het griepvaccin niet anders. Bij het griepvaccin heb je 40-50% bescherming tegen ernstige griep, dat betekent griep met zware complicaties, maar zoals jullie weten: een griepvaccin is ook geen garantie om niet ziek te worden tijdens het griepseizoen. Bij covid is die bescherming véél beter; die vaccins van Pfizer beschermen 90-95% en een griepvaccin beschermt eigenlijk maar 40-50%. In ieder geval: het is aan te raden om het zoveel mogelijk te nemen, om u zelf te beschermen en àls we erin slagen om 70-80% van de bevolking tijdig te vaccineren en we leggen de circulatie voor een stuk lam, dan gaan onze hospitalen ontzet zijn en dan gaat hopelijk ook de circulatie van het virus voldoende geremd zijn om het onder de knoet te krijgen.

Burgemeester Joël Vander Elst bespreekt de slide met de vergelijking met de buurgemeenten, waar men ziet dat Bertem ergens in het midden staat. In het merendeel van de omliggende gemeenten is de situatie nog iets minder goed dan in Bertem, maar het is zeker niet iets waar we een prijs mee gaan winnen.

De hospitalisaties (gans de provincie) zijn t.o.v. de vorige maand gestegen van 118 naar 146.

Op dit moment worden de mensen van geboortejaar 1961 en ouder uitgenodigd voor het vaccinatiecentrum. Ook jongere mensen zijn al uitgenodigd; dat zijn de mensen die op de risicolijst staan omdat die vrij snel uitgeput was voor geboortejaar 1961 en meer en dus is men met de risicolijst van 1962 ook al bezig. Het gaat echt goed vooruit. Het aantal vaccins dat ingepland is voor de week van 3 mei is een kleine 3000.

Qua vaccinatiegraad zit Bertem op het niveau van onze eerstelijnszone, dat is 33,66%, en voor Bertem is dat 33,17%. Je kan zien dat dat perfect verdeeld is. Daar waar er wel eens een aantal kritische stemmen opgingen van mensen die zeggen: “Is dat allemaal wel te vertrouwen?”; je ziet hier perfect dat voor alle gemeenten van onze eerstelijnszone deze cijfers zo goed als gelijk liggen; allemaal tussen 31% en 36%. De mensen die instaan voor de organisatie van die vaccinatiecentra, doen dat voortreffelijk.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2021

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

         Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

         Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

         Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

Er worden geen mondelinge vragen gesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/07/2021