Zitting van 30 juni 2020
ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De raad keurt de notulen van de zitting van 26 mei 2020 goed.
Zitting van 30 juni 2020
RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG IN DE GEMEENTESCHOLEN.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.
De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.
Adviezen
Argumentatie
De gemeenteraad moet de retributietarieven vaststellen voor deelname aan de buitenschoolse opvang van kinderen in de gemeentescholen. De tarieven worden aangepast zodat de organisatie van de opvang zelfbedruipend zou moeten zijn.
Indien het noodzakelijk zou zijn om het financieel evenwicht te bereiken, moeten de ouderbijdragen op een soepele manier kunnen worden aangepast. Daarom is het aangewezen om de latere aanpassing van de tarieven te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Vanaf 1 september 2020 wordt een retributie geheven op de deelname aan de buitenschoolse opvang van een kind in de gemeentelijke basisschool van Bertem of de gemeentelijke basisschool van Leefdaal.
Artikel 2:
De retributie is verschuldigd voor de opvang van de leerling van de gemeentescholen die gebruikmaakt van de opvang op schoolvrije dagen (pedagogische studiedagen en facultatieve verlofdagen) met volgende tijdsblokken:
De retributie is verschuldigd voor de opvang van de leerling van de gemeentescholen die gebruik maakt van de buitenschoolse opvang op schooldagen binnen de volgende tijdsblokken:
Artikel 3:
De retributie voor het niet tijdig afhalen van het kind na 18 uur bedraagt 6,50 euro per begonnen kwartier per kind.
Artikel 4:
De toezichters voor- en naschoolse opvang staan in voor de registratie van de aanwezigheden.
De ouder(s) van het opgevangen kind ontvang(-t)(-en) een factuur van de financiële dienst van de gemeente Bertem.
Artikel 5:
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen tot het wijzigen van het tarief van de retributie per tijdsblok opvang, vermeld in artikel 2 indien dit noodzakelijk is voor het bereiken van het financiële evenwicht.
Artikel 6:
Dit reglement treedt in werking op 1 september 2020.
Artikel 7:
Het retributiereglement van 17 december 2019 op de deelname aan de buitenschoolse kinderopvang in de gemeentescholen wordt opgeheven vanaf 1 september 2020.
Zitting van 30 juni 2020
GEMEENTERAADSLEDEN. KENNISNAME VERHINDERING RAADSLID JENNE VAN CORTENBERG.
Voorgeschiedenis
• Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
• Brief van 10 december 2018, waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen Vlaams-Brabant meedeelt dat hij de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Bertem geldig heeft verklaard op 5 december 2018.
• Eedaflegging van Jenne Van Cortenberg (CD&V) als gemeenteraadslid op 2 januari 2019.
• E-mail van Jenne Van Cortenberg van 28 april 2020 waarin zij haar verhindering als gemeenteraadslid meedeelt voor de periode van 31 juli 2020 tot en met 23 november 2020 wegens ouderschapsverlof voor de geboorte van een kind.
Feiten en context
• Uit het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau blijkt dat Roos De Backer, Jan Buysse en Guido Yserbijt resp. 1e, 2e en 3e opvolger zijn voor de lijst CD&V.
• Op 12 mei 2020 heeft Roos De Backer meegedeeld dat zij bereid is om tijdelijk het mandaat van raadslid Jenne Van Cortenberg over te nemen.
Juridische gronden
• Artikel 169, §2, 5° van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011
De niet-verkozen kandidaten worden eerste, tweede, derde enzovoort opvolger verklaard in afnemende grootte van het aantal stemmen dat zij hebben bekomen, na een nieuwe overdracht van de lijststemmen, te beginnen bij de eerste niet-effectief verkozen kandidaat.
• Artikel 12 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad neemt akte van de verhindering van het gemeenteraadslid dat ouderschapsverlof wil nemen voor de geboorte of adoptie van een kind. Dat gemeenteraadslid wordt op zijn schriftelijke verzoek, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad, vervangen, op zijn vroegst vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van de geboorte of van de adoptie, tot het einde van de negende week na de adoptie of geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt de onderbreking van de uitoefening van het mandaat na de negende week verlengd met een duur die gelijk is aan de termijn waarin het raadslid zijn mandaat heeft uitgeoefend tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte of de adoptie voorafgaat.
• Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur
Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen door haar opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
Besluit
Artikel 1:
De raad neemt kennis van de verhindering wegens ouderschapsverlof voor de geboorte van een kind van raadslid Jenne Van Cortenberg (CD&V) van 31 juli 2020 tot en met 23 november 2020. Roos De Backer wordt als eerste opvolger van de lijst CD&V uitgenodigd om het mandaat van gemeenteraadslid tijdelijk op te nemen.
Zitting van 30 juni 2020
GEMEENTERAADSLEDEN. ONDERZOEK GELOOFSBRIEVEN ROOS DE BACKER.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Argumentatie
De geloofsbrieven omvatten de schriftelijke bewijsstukken die de opvolger, opgeroepen om de eed af te leggen, moet voorleggen en waaruit blijkt dat er tegen zijn installatie als raadslid geen bezwaren zijn. De opvolger moet volgende stukken voorleggen:
De geloofsbrieven werden behoorlijk en tijdig ingediend en werden ter inzage gelegd met respect voor de decretale bepalingen.
Het doel van het onderzoek is om na te gaan of men nog aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet en zich niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid bevindt.
Uit het onderzoek van de geloofsbrieven door de gemeenteraad, blijkt dat Roos De Backer voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden .Zij heeft verklaard zich niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid te bevinden. Er zijn geen elementen waaruit zou blijken dat de opvolger zich in een situatie van onverenigbaarheid bevindt.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De geloofsbrieven van Roos De Backer worden goedgekeurd.
Zitting van 30 juni 2020
GEMEENTERAADSLEDEN. EEDAFLEGGING ROOS DE BACKER.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Mededeling
De gemeenteraad neemt kennis van de eedaflegging van Roos De Backer in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Zitting van 30 juni 2020
INSTALLATIE GEMEENTERAADSLEDEN. VASTSTELLING RANGORDE GEMEENTERAADSLEDEN.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De rangorde van gemeenteraadsleden wordt als volgt vastgesteld:
1. Marc Morris
2. Albert Mees
3. Greet Goossens
4. Maria Andries
5. Yvette Laes
6. Joël Vander Elst
7. Joery Verhoeven
8. Tom Philips
9. Jan De Keyzer
10.Joris Fonteyn
11.Karin Baudemprez
12.Griet Verhenneman
13.Wouter Fock
14.Diane Vander Elst
15.Eddy Vranckx
16.Iris De Smet
17.Roland Gustin
18.Jimmy Geyns
19.Peter Persyn
20.Pieter Sempels
21.Roos De Backer
Stemming agendapunt Wouter Fock Iris De Smet Roland Gustin Greet Goossens Griet Verhenneman Tom Philips Karin Baudemprez Yvette Laes Dirk Stoffelen Diane Vander Elst Jimmy Geyns Jan De Keyzer Joery Verhoeven Marc Morris Pieter Sempels Peter Persyn Maria Andries Jenne Van Cortenberg Eddy Vranckx Albert Mees Joris Fonteyn Wouter Fock Iris De Smet Roland Gustin Greet Goossens Griet Verhenneman Tom Philips Karin Baudemprez Yvette Laes Diane Vander Elst Jimmy Geyns Jan De Keyzer Joery Verhoeven Marc Morris Pieter Sempels Peter Persyn Maria Andries Jenne Van Cortenberg Eddy Vranckx Albert Mees Joris Fonteyn Karin Baudemprez Joery Verhoeven Roland Gustin Jan De Keyzer Diane Vander Elst Tom Philips Marc Morris Iris De Smet Jimmy Geyns Eddy Vranckx Greet Goossens Albert Mees Yvette Laes Jenne Van Cortenberg Griet Verhenneman Maria Andries Wouter Fock Peter Persyn Pieter Sempels Joris Fonteyn aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Stemming amendement Groen: "Artikel 51: Op verzoek van een raadslid stelt de gemeente een apparaat ter beschikking waarmee het raadslid voor de duur van zijn mandaat het elektronisch systeem voor vergaderbeheer kan raadplegen." Wouter Fock Iris De Smet Roland Gustin Greet Goossens Griet Verhenneman Tom Philips Karin Baudemprez Yvette Laes Dirk Stoffelen Diane Vander Elst Jimmy Geyns Jan De Keyzer Joery Verhoeven Marc Morris Pieter Sempels Peter Persyn Maria Andries Jenne Van Cortenberg Eddy Vranckx Albert Mees Joris Fonteyn Wouter Fock Iris De Smet Roland Gustin Greet Goossens Griet Verhenneman Tom Philips Karin Baudemprez Yvette Laes Diane Vander Elst Jimmy Geyns Jan De Keyzer Joery Verhoeven Marc Morris Pieter Sempels Peter Persyn Maria Andries Jenne Van Cortenberg Eddy Vranckx Albert Mees Joris Fonteyn Griet Verhenneman Peter Persyn Pieter Sempels Maria Andries Joris Fonteyn Wouter Fock Jimmy Geyns Iris De Smet Karin Baudemprez Jenne Van Cortenberg Joery Verhoeven Eddy Vranckx Albert Mees Diane Vander Elst Tom Philips Jan De Keyzer Greet Goossens Roland Gustin Yvette Laes Marc Morris aantal voorstanders: 6 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 14 Verworpen
Zitting van 30 juni 2020
WERKZAAMHEDEN GEMEENTERAAD. AANPASSING HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Volgens het decreet lokaal bestuur bepaalt de gemeenteraad welke specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van burgemeester en schepen, gemeenteraadslid en voorzitter van de gemeenteraad, kunnen worden terugbetaald. Deze afspraken moeten in het huishoudelijk reglement van de raad worden opgenomen.
De vergaderingen van de organen van de gemeente en van het OCMW van Bertem worden aan de raadsleden ter beschikking gesteld via een elektronisch systeem voor vergaderbeheer. De raadsleden raadplegen alle vergaderingen via een laptop, pc, tablet of smartphone. Tot op vandaag wordt de aankoop van dergelijke hardware niet terugbetaald door het gemeentebestuur.
De gemeenteraad wenst de raadsleden te vergoeden voor deze noodzakelijke aankopen, die direct verband houden met de uitoefening van hun mandaat.
Voor de uitvoerende mandatarissen wordt een hoger bedrag terugbetaald omdat zij intensiever gebruikmaken van de toestellen en omdat zij voor de uitoefening van hun mandaat moeten kunnen beschikken over zowel een computer als telefoon.
Ook de kosten van studiedagen of vormingscursussen zullen voortaan worden terugbetaald door het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het mandaat.
Besluit
Stemming artikel 50
eenparig
Stemming amendement Groen: "Artikel 51: Op verzoek van een raadslid stelt de gemeente een apparaat ter beschikking waarmee het raadslid voor de duur van zijn mandaat het elektronisch systeem voor vergaderbeheer kan raadplegen."
6 stemmen voor: Joris Fonteyn, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels en Peter Persyn
14 stemmen tegen: Marc Morris, Greet Goossens, Joery Verhoeven, Tom Philips, Yvette Laes, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Eddy Vranckx, Jenne Van Cortenberg, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns en Albert Mees
Stemming agendapunt
14 stemmen voor: Marc Morris, Greet Goossens, Joery Verhoeven, Tom Philips, Yvette Laes, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Eddy Vranckx, Jenne Van Cortenberg, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns en Albert Mees
6 stemmen tegen: Joris Fonteyn, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels en Peter Persyn
BIJEENROEPING GEMEENTERAAD
Artikel 1. - § 1. - De gemeenteraad vergadert ten minste tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen.
§ 2. - De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.
§ 3. - De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:
In hun schriftelijke aanvraag aan de voorzitter moeten de aanvragers de dag, het uur en de agenda van de beoogde vergadering vermelden. De aanvragers bezorgen voor elk punt op die agenda hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in artikel 2 van dit reglement kan nakomen.
De voorzitter roept de vergadering bijeen op de aangewezen dag en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.
Artikel 2. - § 1. - De oproeping wordt ten minste acht kalenderdagen vóór de dag van de vergadering aan het raadslid bezorgd. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
De oproeping wordt digitaal, via e-mail en het elektronisch systeem voor vergaderbeheer, aan de raadsleden bezorgd. Het e-mailbericht wordt naar het door het raadslid opgegeven e-mailadres verstuurd en bevat een digitale verwijzing naar de begeleidende stukken op het gemeentelijk elektronisch systeem voor vergaderbeheer. Uitzonderlijk, in geval van overmacht om technische redenen, kan de oproeping in papieren versie aan huis worden bezorgd.
Als de agenda en begeleidende stukken per uitzondering niet op digitale wijze ter beschikking kunnen worden gesteld, worden zij in de brievenbus bij de raadsleden thuis bezorgd. Als de stukken omwille van de omvang niet in de brievenbus kunnen, wordt het raadslid via een schriftelijk bericht in de brievenbus uitgenodigd om deze stukken te komen afhalen in het gemeentehuis tijdens de openingsuren.
§ 2. - De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering, alsook de toegelichte voorstellen van beslissing. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
Artikel 3. - § 1. - Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze schriftelijk, bij voorkeur per e-mail, hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken.
§ 2. - De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen onverwijld mee aan de gemeenteraadsleden. Dit verloopt conform de afspraken rond de wijze van oproepen (artikel 2 § 1).
OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING
Artikel 4. - § 1. - De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.
§ 2. - De vergadering is niet openbaar als:
1) het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;
2) de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.
Artikel 5. - De gemeenteraad is in ieder geval openbaar op het tijdstip dat gemeenteraadsleden en schepenen de eed afleggen. De vergaderingen over de beleidsrapporten (=het meerjarenplan en de aanpassingen ervan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.
Artikel 6. - De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken. Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken. Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet worden behandeld, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.
INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK
Artikel 7. - § 1. –Plaats, dag, uur en agenda van de raadsvergadering worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de website van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht kalenderdagen voor de vergadering.
§ 2. - Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze openbaar bekendgemaakt overeenkomstig § 1. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze openbaar bekendgemaakt.
§ 3. - De agenda met toegelichte voorstellen van beslissing voor de openbare zitting wordt tevens bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.
Artikel 8. - § 1. - De gemeente maakt, aan ieder natuurlijk persoon en iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig de regels in verband met de openbaarheid van bestuur.
§ 2. - Tijdens de raadszitting ligt een overzichtslijst met een beknopte toelichting van de voorstellen die in openbare zitting worden behandeld, ter beschikking van de perscorrespondenten en het publiek.
§ 3. – De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de website van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.
Aan beslissingen van de gemeenteraad zal verder de nodige bekendheid gegeven worden door sommige beknopt, zo nodig met toelichting, te publiceren in het gemeentelijk informatieblad.
Artikel 9. - § 1. - De administratie van het gemeentebestuur maakt voor de opmaak en de verwerking van de notulen en de besluiten gebruik van een elektronisch systeem voor vergaderbeheer. De raadsleden nemen via dit systeem kennis van:
§ 2. - Elk gemeenteraadslid heeft toegang tot het digitaal archief van de vergaderingen van de gemeenteraad, van het college van burgemeester en schepenen en van de gemeentelijke adviesraden. De login en de materiële en immateriële beveiligingssystemen voor authenticatie van het raadslid zijn strikt persoonlijk en mogen niet aan derden worden verstrekt. De toegang tot het elektronisch systeem voor vergaderbeheer is enkel geldig tijdens de duur van het mandaat.
Artikel 10. - § 1. - De gemeenteraadsleden hebben, vanaf de verzending van de oproeping, inzage in de dossiers van alle agendapunten, in het bijzonder de verklarende nota's en plannen, de feitelijke gegevens, de eventuele briefwisseling, de eventueel verleende adviezen en de toegelichte voorstellen van beslissing. Deze stukken worden opgenomen in het elektronisch systeem voor vergaderbeheer, voor zover ze digitaal beschikbaar zijn.
De dossiers kunnen op volgende wijze worden ingekeken:
1. op het directiesecretariaat tijdens de kantooruren
2. vanaf 15 minuten vóór het geplande beginuur van de vergadering
3. in het elektronisch systeem voor vergaderbeheer.
§ 2. - Het ontwerp van meerjarenplan, de wijzigingen aan het meerjarenplan en de jaarrekening worden op zijn minst veertien kalenderdagen vóór de vergadering waarop ze worden besproken, aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.
§ 3. - De algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden verstrekken aan de gemeenteraadsleden die erom verzoeken, technische toelichting over stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.
De raadsleden richten hun verzoek schriftelijk, via e-mail of mondeling aan de algemeen directeur. Het antwoord wordt gegeven op dezelfde wijze, tenzij anders wordt overeengekomen.
Artikel 11. - § 1. - De raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.
§ 2. - De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.
§ 3. - Zonder voorafgaande aanvraag kunnen worden ingezien tijdens de openingsuren van het directiesecretariaat:
1) de begrotingen/budgetten en meerjarenplannen van vorige dienstjaren van de gemeente en van het OCMW Bertem;
2) de rekeningen van vorige dienstjaren van de gemeente en het OCMW Bertem;
3) de notulen van de beslissingen van de burgemeester;
4) de notulen van de beslissingen van de algemeen directeur;
5) het register van de inkomende en uitgaande stukken.
§ 4. - Alle andere dossiers, stukken en akten die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden worden ingekeken na afspraak met de algemeen directeur.
Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde dossiers, stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan hem schriftelijk of via e-mail mee welke dossiers of documenten zij wensen te raadplegen. Tevens vermelden zij de gewenste dag en het uur waarop zij de gevraagde documenten wensen in te zien, met een minimum van drie werkdagen tussen het tijdstip van de aanvraag en het gewenste tijdstip van inzage.
Bij ernstige twijfel of betwisting wordt de aanvraag voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
De algemeen directeur beantwoordt uiterlijk 24 uur voor het gewenste tijdstip van inzage de aanvraag.
Bij bevestiging van de aangevraagde inzage deelt de algemeen directeur de dag, het uur en de plaats van inzage mee aan het raadslid.
Een weigering tot inzage kan enkel op basis van wettelijke of decretale gronden. Indien het organisatorisch onmogelijk is om de dossiers, stukken of akten klaar te leggen voor inzage op de gewenste dag en uur, bepaalt de algemeen directeur in onderling overleg met het raadslid een nieuwe dag en uur.
Het raadslid, dat de in deze § bedoelde documenten niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het afgesproken tijdstip, wordt geacht af te zien van inzage.
§ 5. - De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift krijgen van de dossiers, akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente.
De aanvraag door gemeenteraadsleden tot het afleveren van een afschrift gebeurt schriftelijk of per e-mail, gericht aan de algemeen directeur.
Een eventuele weigering van de aflevering van een afschrift kan enkel op basis van wettelijke of decretale gronden.
De gemotiveerde beslissing van de algemeen directeur tot weigering van de aflevering van een afschrift moet uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.
Bij ernstige twijfel of betwisting wordt de aanvraag voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
§ 6. - De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, incl. de autonome gemeentebedrijven.
Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden hem minstens vijf werkdagen vooraf schriftelijk of per e-mail mee welke instelling of diensten zij willen bezoeken en op welke dag en uur. De algemeen directeur beantwoordt de aanvraag uiterlijk 24 uur voor het gewenste tijdstip van het bezoek.
Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting of dienst mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.
Artikel 12. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Een toegelicht voorstel van beslissing, als vermeld in artikel 1 § 3 van dit reglement, is niet vereist voor het stellen van een mondelinge vraag.
Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.
QUORUM
Artikel 13. - § 1. - De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde beginuur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.
§ 2. - De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen of beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
In deze tweede oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat en worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet lokaal bestuur overgenomen.
WIJZE VAN VERGADEREN
Artikel 14. - § 1 - De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.
Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.
§ 2. - Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet lokaal bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.
Artikel 15. - § 1. - De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.
De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daarop bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.
§ 2. - Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Artikel 16. - § 1. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.
§ 2. - Indien de raad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.
De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.
Artikel 17. - Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking wordt geschorst:
1) om te vragen dat men niet zal besluiten;
2) om de verdaging te vragen;
3) om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie of werkgroep;
4) om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;
5) om naar het huishoudelijk reglement te verwijzen.
Artikel 18. - § 1. - Met een amendement kan de raad een besluit nemen dat afwijkt van het ontwerpbesluit.
Een amendement wordt ingediend door één of meer raadsleden. De raad beslist uiteindelijk of het amendement wordt aangenomen of verworpen.
Een amendement wordt bij voorkeur digitaal ingediend vóór de zitting bij de algemeen directeur en uiterlijk tijdens de zitting. De algemeen directeur bezorgt het amendement onverwijld aan de voorzitter.
§ 2. - De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.
Artikel 19. - Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
Als een lid van de raad aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 20. - De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.
Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.
Aan de raadsleden wordt gevraagd hun gsm, tablet en andere communicatieapparatuur stil te zetten tijdens het verloop van de raadsvergadering.
Artikel 21. - De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.
De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.
Artikel 22. - Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.
Artikel 23. - Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 24. - Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.
WIJZE VAN STEMMEN
Artikel 25. - § 1. - Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§ 2. - De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
Artikel 26. - § 1. - De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.
Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
§ 2. - De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.
In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.
Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
Artikel 27. - § 1. - De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.
§ 2. - Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:
1) de stemming bij handopsteking;
2) de mondelinge stemming;
3) de geheime stemming.
§ 3. - De gemeenteraadsleden stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.
§ 4. - Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:
1. de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;
2. het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
3. individuele personeelszaken.
Artikel 28. - De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt. Nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven, vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ja stemmen, neen stemmen of zich onthouden. Het niet willen deelnemen aan de stemming wordt gelijkgesteld met een onthouding.
Elk gemeenteraadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.
Artikel 29. - De mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid ja, neen of onthouding te laten uitspreken.
De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming.
Artikel 30. - Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.
De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter, de algemeen directeur en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.
Artikel 31. - Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Artikel 32. - Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
NOTULEN, ZITTINGSVERSLAG EN ONDERTEKENING
Artikel 33. - § 1. - De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. Een raadslid dat vraagt om in de notulen de motivering van zijn stemgedrag op te nemen, bezorgt de tekst hiervan uiterlijk op de dag na de zitting aan de algemeen directeur, bij voorkeur op digitale wijze, met een maximum van 500 lettertekens. Tevens kunnen bijkomende feiten worden opgenomen in de desbetreffende rubriek van het motiverend gedeelte van het besluit, mits akkoord van de gemeenteraad.
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.
§ 2. - De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
§ 3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, § 2 en artikel 6 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen.
Artikel 34. - § 1. - De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het decreet lokaal bestuur. Indien er geen algemeen directeur (titularis of waarnemend) ter beschikking is tijdens de zitting van de raad, wordt het secretariaat waargenomen door het jongste lid (in leeftijd) van het college van burgemeester en schepenen.
§ 2. - Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering van de gemeenteraad ten minste acht dagen voor de vergadering van de gemeenteraad gepubliceerd op het elektronisch systeem voor vergaderbeheer. De gemeenteraadsleden worden via e-mail op de hoogte gebracht van deze publicatie.
§ 3. - Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§ 4. - Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend.
Artikel 35. - De notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen worden uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college van burgemeester en schepenen volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen waarop de notulen werden goedgekeurd, gepubliceerd op het elektronisch systeem voor vergaderbeheer. De gemeenteraadsleden worden via e-mail op de hoogte gebracht van deze publicatie.
RAADSCOMMISSIES
Artikel 36. - De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
De bevoegdheden van deze commissies worden bij de eventuele oprichting vastgesteld en goedgekeurd door de gemeenteraad.
Artikel 37. - § 1. - De mandaten in iedere commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden, alsook de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Deze berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien een lid verklaart niet meer te behoren tot de fractie waartoe hij oorspronkelijk behoorde, kan dit lid niet meer zetelen in de commissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
§ 2. - Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.
Om ontvankelijk te zijn, moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.
Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig § 1 een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan deze fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
Artikel 38. - Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.
De commissievoorzitter wordt verkozen door de gemeenteraad in openbare zitting en met geheime stemming op basis van een voordrachtakte. Bij staking van stemmen is het jongste lid verkozen.
Artikel 39. - § 1. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kunnen de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproeping vermeldt de agenda en wordt via e-mail naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de website van de gemeente.
De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.
Artikelen 4 en 27 t.e.m. 32 van dit reglement zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de commissies.
De commissievoorzitter heeft inzake leiding en handhaving van de orde dezelfde bevoegdheden als de voorzitter van de raad. Bij afwezigheid van de commissievoorzitter wordt hij vervangen door het commissielid met de hoogste rangorde als raadslid.
Het ambt van secretaris van een raadscommissie wordt waargenomen door de algemeen directeur of door een door hem aangewezen personeelslid. Hij stelt een verslag van de commissievergadering op, dat via het elektronisch systeem voor vergaderbeheer wordt bezorgd aan de raadsleden.
Artikel 40. - De gemeenteraad kan onder zijn leden een tuchtcommissie oprichten, die de tuchtbevoegdheid van de gemeenteraad uitoefent.
De tuchtcommissie wordt voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.
De tuchtcommissie vergadert besloten.
VERGOEDING RAADSLEDEN
Artikel 41. - § 1. - Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor de vergaderingen van de gemeenteraad waarop zij aanwezig zijn en voor de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies waarop zij als lid van de commissie aanwezig zijn (incl. de leden met raadgevende stem).
§ 2. - De voorzitter van de gemeenteraad of zijn vervanger ontvangt een dubbel presentiegeld voor elke vergadering die hij effectief voorzit.
Artikel 42. - § 1. - Het presentiegeld wordt met ingang van 1 januari 2019 en gedurende de legislatuur 2019-2024 als volgt vastgesteld:
Deze bedragen worden geïndexeerd overeenkomstig artikel 18 van het besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.
§ 2. - De presentiegelden worden tweemaal per jaar op de bank- of postrekening van het raadslid gestort (na de gemeenteraad van juni en na de gemeenteraad van december).
VERZOEKSCHRIFTEN
Artikel 43. – § 1. – Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.
De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.
§ 2. - Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.
§ 3. - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.
Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden door de ontvanger van het verzoekschrift overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.
Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:
1) de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;
2) het louter een mening is en geen concreet verzoek;
3) de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend;
4) het taalgebruik ervan beledigend is.
De voorzitter van het orgaan waaraan het verzoekschrift gericht is, doet deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.
Artikel 44. - § 1. – Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het verzoekschrift minstens twintig dagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.
§ 2. - De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoeken naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
§ 3. - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
§ 4. - Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.
ONDERTEKENING EN VORM VAN STUKKEN
Artikel 45. - § 1. De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de gemeenteraad en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad worden ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en medeondertekend door de algemeen directeur.
De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de burgemeester en van het college van burgemeester en schepenen worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur.
§ 2. - Onverminderd § 1 wordt de briefwisseling van de gemeente ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur.
§ 3. - Alle andere stukken van de gemeente, die niet bedoeld worden in de voorgaande paragrafen, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur, tenzij de wetgever de bevoegdheid tot ondertekening expliciet enkel aan de burgemeester heeft toegewezen.
Artikel 46. - Stukken van de gemeente worden bij gewone brief of een digitale brief aan de betrokkene bezorgd, tenzij de wet, het decreet lokaal bestuur of een ander decreet een andere vorm van mededeling of kennisgeving oplegt. Onder 'digitale brief' wordt verstaan: een brief opgenomen in een digitaal bestand. Een digitale brief kan op eender welke wijze aan de betrokkene worden bezorgd (bv. e-mail, digitale postbus, digitaal loket, geheugendrager…).
BEROEPSGEHEIM
Artikel 47. - § 1. - De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging van de gemeenteraadsleden, alsmede van alle andere personen, vermeld in het eerste lid, wegens schending van het beroepsgeheim, overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek.
§ 2. - De verplichte geheimhouding geldt ook voor de besluiten van de andere organen van het gemeentebestuur m.b.t. aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken en waarvan het gemeenteraadslid kennisneemt vanuit zijn/haar hoedanigheid als gemeenteraadslid. De beslissingsbevoegdheid voor de openbaarmaking van deze besluiten is geregeld in het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
§ 3. - De documenten die via het elektronisch systeem voor vergaderbeheer kunnen worden geraadpleegd, mogen niet worden gebruikt voor een doeleinde / op een wijze die onverenigbaar is met de rechten en verplichtingen van het mandaat.
TERUGBETALING VAN SPECIFIEKE KOSTEN DIE VERBAND HOUDEN MET DE UITOEFENING VAN HET MANDAAT VAN GEMEENTERAADSLID OF LID VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN EN ANDERE FACILITEITEN
Artikel 48. - § 1. - De fracties in de gemeenteraad kunnen voor hun fractievergaderingen gratis gebruikmaken van een vergaderzaal in het gemeentehuis of in het sociaal huis. Daartoe richten ze per e-mail een verzoek tot de facilitaire dienst (gebouwen@bertem.be). In het verzoek vermeldt de aanvrager de gewenste vergaderzaal, datum en uur, het aantal personen en of er water gewenst is.
De gemeenteraadsleden hebben op het gemeentehuis toegang tot draadloos internet in het kader van de werkzaamheden van hun mandaat. Zij kunnen gratis kopieën bekomen van gemeentelijke bestuursdocumenten. Zij kunnen alle nodige informatie inkijken in een lokaal dat door de algemeen directeur wordt toegewezen.
Artikel 49. - De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.
Artikel 50. - Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG) terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.
De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma's. De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur.
Artikel 51. - De raadsleden en de leden van het college van burgemeester en schepenen mogen, voor het uitvoeren van hun taken als mandataris, ICT-materiaal kopen zoals een smartphone, pc, tablet of laptop. Deze aankopen kunnen door de gemeente vergoed worden met een maximum – per legislatuur en per mandataris – van:
Deze maximumbedragen mogen niet gecumuleerd worden tijdens de legislatuur.
Het toestel waarvoor een tussenkomst wordt gevraagd, moet voorzien zijn van een legale versie van antivirussoftware en van beveiligingssoftware tegen malware.
Voor de verkrijging van deze tussenkomst in de aankoopprijs dient een bewijsstuk van aankoop te worden voorgelegd aan de financiële dienst van de gemeente.
Artikel 52. - Jaarlijks wordt een overzicht overgemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dit document is openbaar.
Zitting van 30 juni 2020
ORGANISATIEBEHEERSING. KENNISNAME RAPPORTERING 2019.
Juridische gronden
Bijlagen
Besluit
Mededeling
De raad neemt kenis van de rapportering van de algemeen directeur over de organisatiebeheersing in 2019.
Zitting van 30 juni 2020
REGLEMENTEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS. AANPASSING SCHOOLREGLEMENT GBS LEEFDAAL EN GBS BERTEM.
Voorgeschiedenis
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
De huidige schoolreglementen van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem zijn de laatste keer aangepast op 18 februari 2019. Ze zijn aan actualisatie toe door wijzigingen in de Vlaamse en federale regelgeving.
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Het schoolreglement volgt het model van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De schoolreglementen van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 februari 2019, worden opgeheven.
Artikel 2:
Het bijgevoegde schoolreglement van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem wordt goedgekeurd.
Artikel 3:
Het schoolreglement wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
Zitting van 30 juni 2020
PERSONEELSFORMATIE. AANPASSING PERSONEELSFORMATIE EN ORGANOGRAM.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
Adviezen
Argumentatie
Aan de raad worden een aantal wijzigingen aan de personeelsformatie en aan het organogram voorgesteld:
Voor beide functies blijkt de huidige graad (respectievelijk C1-C3 en B1-B3) onvoldoende marktconform om geschikte kandidaten aan te trekken. De selectieprocedure leverde voor geen van beide functies een geslaagde kandidaat op. Vandaar dat we deze 2 functies in een hogere graad wensen in te vullen.
Organogram:
Financiële gevolgen
De globale meerkost voor de wijzigingen in de nieuwe structuur wordt geschat op ongeveer 21 148 euro.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het gewijzigde organogram en de gewijzigde personeelsformatie, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.
Zitting van 30 juni 2020
AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. VERKEERSSIGNALISATIE NAAR AANLEIDING VAN DE INRICHTING VAN EEN OVERSTEEKPLAATS VOOR VOETGANGERS EN FIETSERS AAN DE BOSSTRAAT OP DE GRENS MET HERENT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Adviezen
Argumentatie
Naar aanleiding van het versmallen van de bestaande rijbaan en het realiseren van een veilige oversteek aan de Bosstraat op de grens met gemeente Herent te 3060 Bertem moet de voorziene verkeerssignalisatie via een aanvullend reglement op het wegverkeer goedgekeurd worden.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
In de Bosstraat te 3060 Bertem wordt ter hoogte van de grens met gemeente Herent een veilige oversteekplaats voor voetgangers en fietsers tussen Eikenbos en Bertembos ingericht.
Artikel 2:
De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de wegmarkeringen en verkeersborden:
- Aan de oversteekplaats:
- Op 25 meter van de oversteekplaats:
- Op 150 meter van de oversteekplaats:
voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v., inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Artikel 3:
Aan de gemeente Herent wordt gevraagd om de verkeersborden op hun grondgebied aan te passen conform het signalisatieplan.
Artikel 4:
Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2020.
Zitting van 30 juni 2020
ROOILIJNPLANNEN. VOORLOPIGE VASTSTELLING ROOILIJNPLAN CENTRUM LEEFDAAL.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan voorlopig vast.
Argumentatie
In het centrum van Leefdaal zal riolering worden aangelegd (Aquafin en Infrax) en de wegenis zal worden vernieuwd. Dat is de uitgelezen kans om een actueel rooilijnplan op te maken. Hiervoor heeft Sweco een ontwerp van rooilijnplan opgemaakt.
Het is aan de gemeenteraad om dit rooilijnplan voorlopig vast te stellen. De regelgeving van het gemeentewegendecreet legt op dat het openbaar onderzoek wordt aangekondigd binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad.
Omwille van de zomervakantie verzoekt de gemeenteraad het college om het openbaar onderzoek te organiseren van half augustus tot half september.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het bijgevoegde rooilijnplan 1.1-2 en 1.2-2 'Wegenis- en rioleringswerken Leefdaal Centrum - Rooilijnplan' wordt voorlopig vastgesteld.
Artikel 2:
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het ontwerp van rooilijnplan van half augustus tot half september te onderwerpen aan een openbaar onderzoek.
Wouter Fock Iris De Smet Roland Gustin Greet Goossens Griet Verhenneman Tom Philips Karin Baudemprez Yvette Laes Dirk Stoffelen Diane Vander Elst Jimmy Geyns Jan De Keyzer Joery Verhoeven Marc Morris Pieter Sempels Peter Persyn Maria Andries Jenne Van Cortenberg Eddy Vranckx Albert Mees Joris Fonteyn Wouter Fock Iris De Smet Roland Gustin Greet Goossens Griet Verhenneman Tom Philips Karin Baudemprez Yvette Laes Diane Vander Elst Jimmy Geyns Jan De Keyzer Joery Verhoeven Marc Morris Pieter Sempels Peter Persyn Maria Andries Jenne Van Cortenberg Eddy Vranckx Albert Mees Joris Fonteyn Tom Philips Greet Goossens Wouter Fock Diane Vander Elst Roland Gustin Marc Morris Karin Baudemprez Albert Mees Jenne Van Cortenberg Joery Verhoeven Jimmy Geyns Pieter Sempels Eddy Vranckx Yvette Laes Maria Andries Jan De Keyzer Griet Verhenneman Iris De Smet Peter Persyn Joris Fonteyn aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 30 juni 2020
REALISATIE FIETSPADEN BOSKEE. GOEDKEURING OVEREENKOMST VAN GEBRUIKSRECHT BOSKEE 20.
Voorgeschiedenis
• De gemeenteraad verleende in zitting van 26 april 2016 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze voor de aanstelling van een studiebureau voor de opmaak van een startnota en projectnota, ontwerp en opvolging van de aanleg fietspaden Boskee.
• Collegebesluit van 12 juli 2016 waarbij de opdracht gegund wordt aan Talboom bvba, A. Meersmansdreef 1 te 2870 Puurs.
• Brief van 27 juli 2016 aan de 3 eigenaars naast Boskee tussen Slagberg en Tervuursesteenweg met het voorstel van overeenkomst van gebruiksrecht.
• Gemeenteraadsbesluit van 26 juni 2018 waarbij de overeenkomsten voor (een deel van) de percelen, gelegen aan de Boskee, kadastraal gekend onder 3de afdeling, sectie C nr. 178E, 182A en 3de afdeling, sectie B nr. 398C werden goedgekeurd.
• E-mails en overleg met de eigenaars Boskee 20, advocaat Eyskens en landmeetkantoor Fondu Landscape Architects.
Feiten en context
o Deel van perceel afdeling 3, sectie B nrs. 397D en 397H, eigendom van Louis de Liedekerke en Constanza Ferraris di Celle, Boskee 20 te Leefdaal.
Juridische gronden
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking inzake onroerende goederen. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
Argumentatie
Het gemeentebestuur heeft het voornemen om langs beide zijden van de Boskee, tussen Slagberg en Tervuursesteenweg, een fietspad aan te leggen.
Om de fietspaden te realiseren, heeft de gemeente aan de aanliggende eigenaars de toestemming gevraagd om de strook tussen de borduur van de straat en de afsluiting te mogen gebruiken.
De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest kunnen de aanleg van deze fietspaden subsidiëren voor 90% op voorwaarde dat de gebruiker eigenaar is of een gebruiksrecht heeft voor een periode van minstens 20 jaar.
Bijlagen
Besluit
18 stemmen voor: Marc Morris, Greet Goossens, Joery Verhoeven, Tom Philips, Yvette Laes, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Eddy Vranckx, Jenne Van Cortenberg, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns en Albert Mees
2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Peter Persyn
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde overeenkomst van gebruiksrecht goed voor een deel van de percelen, gelegen aan de Boskee, kadastraal gekend onder 3de afdeling, sectie B nrs. 397D en 397H.
Artikel 2:
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de bijgevoegde overeenkomst te ondertekenen.
Zitting van 30 juni 2020
VERKAVELING MET WEGENIS. GOEDKEURING TRACÉ WEGENIS VAN BART VANHERP VOOR HET VERKAVELEN VAN DE PERCELEN IN 3061 LEEFDAAL, HAANSELBERG 2-4-6-8-10-12-14-16, SECTIE F NR 155C EN 180Y13.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).
Het aanpalend perceel ten oosten van de aanvraag is bebouwd. De overige aanpalende percelen zijn braakliggend. Het perceel is ingericht als akker en helt af richting Vlieguit. De wegenis takt aan op de Nollekensstraat.
Door de aanwezige bebouwing en de aanwezige infrastructuur is de ordening van het gebied bekend.
Juridische gronden
1. Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Dit artikel regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
2. Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009
Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:
1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;
2° de wijziging van het reliëf van de bodem;
3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;
4° het afbreken van constructies.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.
Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.
3. Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014.
Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht uitvoeren, exploiteren, verkavelen of een vergunningsplichtige verandering eraan doen.
Het college van burgemeester en schepenen is voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen
1° de gemeentelijke projecten
2° andere gevallen dan deze waardoor de Vlaamse regering of deputatie bevoegd is
§ 1. Er bestaan twee onderscheiden procedures voor het verlenen van de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg, namelijk:
1° de gewone vergunningsprocedure, vermeld in afdeling 2;
2° de vereenvoudigde vergunningsprocedure, vermeld in afdeling 3.
§ 4. De vereenvoudigde vergunningsprocedure is niet van toepassing voor projecten waarvoor met toepassing van artikel 31 een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
Als met toepassing van artikel 4.3.3, § 2, van het DABM bij de vergunningsaanvraag een project-m.e.r.-screeningsnota is gevoegd, onderzoekt de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, of de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke omgevingsambtenaar die nota en beslist of er over het project een milieueffectrapport moet worden opgesteld.
Er wordt een openbaar onderzoek georganiseerd over de vergunningsaanvraag.
Gedurende het openbaar onderzoek kan iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon zijn standpunten, opmerkingen en bezwaren indienen.
De Vlaamse Regering wijst de adviesinstanties aan die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.
Artikel 31/1
§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53.
De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.
Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.
§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:
1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;
2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;
3° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.
De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepsschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.
§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepsschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.
De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepsschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.
§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:
1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;
3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.
Adviezen
Opmerking voorziene wegenis
Er is al een straat getrokken aan de andere kant van de Mollenweg met de correcte afmetingen, de afmetingen voor de straat waar de 8 huizen zouden ingeplant worden verschillen, waarom niet dezelfde afmetingen behouden als aan de andere kant.
Bespreking/beoordeling
Iedere straat heeft zijn eigen noodwendigheden en eigenschappen. Het gaat over de ligging, helling, lengte, de uitrusting, riolering en buffering, hemelwaterproblematiek, te bedienen eigendommen, elementen in de omgeving die beschermd moeten worden zoals in dit geval de holle weg en het daaraan verbonden advies van ANB, enz.
Het is niet zo dat men een nieuwe realisatie moet of kan spiegelen aan een realisatie in de nabije omgeving die echter andere noodwendigheden heeft.
Deze opmerking wordt niet aanvaard.
1)Pesticidetoest:
2)Advies:
De dienst openbare werken brengt een positief advies uit voor het wegenisdossier van verkavelingsdossier 201911, exclusief riolering en aanhorigheden, mits volgende voorwaarden in acht genomen worden:
Argumentatie
Het voorgestelde project is planologisch en stedenbouwkundig-architecturaal verantwoord.
Het aanleggen van een parallelweg die begint op het kruispunt Eksterenberg/Nollekensstraat
en die op 5 m van de kop van het talud wordt aangelegd (zie bepalingen advies ANB en voorwaarden huidige beslissing), zorgt ervoor dat de holle weg integraal behouden en beschermd blijft. Er moet een bijkomende aanplanting voorzien worden op de kop van het talud als ecologische compensatie volgens de bepalingen van het advies van ANB.
Het talud wordt samen met de wegenis afgestaan aan de gemeente.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. De klacht over het tracé wordt niet aanvaard.
Artikel 2:
Het aangepaste tracé van de voorziene wegenis in deze verkavelingsaanvraag wordt goedgekeurd onder volgende voorwaarde:
Artikel 3:
De overeenkomst tussen de verkavelaar en het college van burgemeester en schepenen over de uitrusting van deze verkaveling wordt bekrachtigd.
Zitting van 30 juni 2020
AANKOOP FLITSPALEN VOOR ONBEMANDE CAMERA'S IN BERTEM. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN AAN TE SCHRIJVEN FIRMA'S VAN BESTEK TD588/468.
Feiten en context
Juridische gronden
Financiële gevolgen
Registratiesleutel | Budgettair krediet | Beschikbaar | Geraamde uitgave |
230000/0200-00 actie 2/12/42 | € 75 000 | € 75 000 | € 75 000 |
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Het bestek met nr. TD588.4/468 en de raming voor de opdracht “Leveren, plaatsen en aansluiten van 3 flitspalen met camerabehuizing in Bertem”, opgesteld door de dienst openbare werken, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 75 000 euro incl. btw.
Artikel 2:
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3:
Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
Artikel 4:
De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 27 augustus 2020 om 11.00 uur.
Artikel 5:
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget onder registratiesleutel 230000/0200-00 met actie 2/12/42.
Zitting van 30 juni 2020
REGLEMENT BEMALING. GOEDKEURING REGLEMENT BIJKOMENDE VOORWAARDEN VOOR BEMALING BIJ HET UITVOEREN VAN PROJECTEN.
Voorgeschiedenis
• Door de droogte was het waterniveau in heel wat Vlaams-Brabantse waterlopen onder de kritische drempel gezakt. Daarom heeft de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant op 21 mei 2020 een captatieverbod uitgevaardigd en vanaf 30 mei 2020 nog verder uitgebreid.
• Op 22 mei 2020 heeft de provinciegouverneur, omwille van de droogte en de daaraan verbonden bevoorradingsproblemen, een verbod op drinkwatergebruik voor niet-essentiële toepassingen moeten afkondigen. Dit laatste verbod is inmiddels opgeheven sinds 10 juni 2020, na enkele regenbuien en het aanvullen van de watervoorraden.
Feiten en context
• Zoals vorig jaar kampt Vlaanderen met periodes van erge droogte, waarbij maatregelen dienen opgelegd te worden om overmatig gebruik van leidingwater tegen te gaan.
• Op sommige bouwwerven dient, vaak gedurende vrij lange tijd, grondwater te worden opgepompt om de bouwwerken mogelijk te maken. Er wordt dan een vergunning voor bemaling verleend. Thans wordt het opgepompte water lang niet altijd opnieuw geïnfiltreerd (retourbemaling) of opgeslagen en hergebruikt. Veelal loopt het weg via riolering of waterloop.
• Een groot gedeelte van onze gemeente ligt in waterwinningsgebied. Er wordt vastgesteld dat het grondwaterpeil historisch laag staat. Bemaling zorgt voor een verdere verlaging van het grondwaterpeil.
Juridische gronden
• Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, inzonderheid artikel 5.2.1, §1 en bijlage 1, rubriek 53.8.
• Artikel 40 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Argumentatie
Het is passend om maximaal in te zetten op retourbemaling, nl. het water in de onmiddellijke omgeving te laten infiltreren. Anderzijds moet onderzocht en georganiseerd worden dat het door bemaling beschikbare water zoveel als mogelijk kan aangewend worden voor bestaande noden. Gebruik als drinkwater is uiteraard uitgesloten.
In periodes van droogte hebben de gemeentelijke diensten, landbouwers en vele inwoners behoefte aan water o.m. om verdorring tegen te gaan en beplanting in stand te houden. Ook het vullen van de regenwaterputten van de inwoners kan dan indien mogelijk overwogen worden. Gebruik van het water in de waterputten voor bv. doorspoelen wc en/of wasmachine, vermijdt immers overmatig gebruik van leidingwater.
Om aan de geschetste problematiek tegemoet te komen, zullen bij relevante vergunningsaanvragen een aantal voorwaarden worden opgelegd.
Besluit
eenparig
Artikel 1:
Bij bemalingsaanvragen of bij aanvragen van stedenbouwkundige handelingen, waarbij bronbemaling wordt voorzien, worden volgende bijkomende voorwaarden opgelegd:
1. Bij de aanvraag van de bemaling wordt als voorwaarde opgenomen dat er een buffervat dient geplaatst te worden op privaat domein, grenzend aan of bereikbaar vanaf de openbare weg.
2. Indien geen retourbemaling wordt aangevraagd, dient uitvoerig te worden gemotiveerd waarom dit niet mogelijk is, zo niet zal dit alsnog worden opgelegd.
3. Toevoeging van rubriek 53.8.1°, a) aan de vergunningsaanvraag indien retourbemaling niet mogelijk is. Hierdoor kan het bemalingswater hergebruikt worden door landbouwers en derden gedurende de periode van bemaling.
4. Bij toepassing van rubriek 53.8.1°, a) wordt volgende bijzondere voorwaarde bijgevoegd:
Gedurende de bemalingsperiode en zeker wanneer deze waarschijnlijk samenvalt met een droogteperiode, dient voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater een buffervat van minimaal 10 000 liter geplaatst te worden met overloop naar een lozingspunt.
Het buffervat dient te worden geplaatst op privaat domein, grenzend aan of bereikbaar vanaf de openbare weg.
Op het buffervat dient een aftapkraantje geplaatst te worden zodat hergebruik eenvoudig en kosteloos mogelijk wordt voor derden. Tevens moet het mogelijk zijn voor landbouwers, bedrijven en dienstverleners om hieruit water te pompen om een tankwagen te vullen. Ook de aannemer van de werken zelf dient maximaal dit bemalingswater te recupereren voor de werken op de eigen werf en ter voorkoming van overmatige productie van opwervelend stof tijdens de werken.
Er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het buffervat, waarbij de veiligheid van de gebruikers van het water gegarandeerd is. Op het buffervat dient duidelijk, in waterbestendig opschrift, aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie.
De overloop van het buffervat dient altijd op een veilige en verantwoorde manier, bij voorkeur naar een gracht/waterloop in de omgeving geleid te worden. Met de beheerder van een gracht kan ook overlegd worden om deze tijdelijk af te dammen, om alsnog het water te laten infiltreren.
De overloop van het buffervat naar de openbare riolering is te vermijden.
De installatie van het buffervat dient uiterlijk op de eerste werkdag na de start van de bemaling te gebeuren. De exploitant stuurt uiterlijk de dag na de installatie een e-mail met foto’s van het vat, de aftapmogelijkheden en het lozingspunt naar de dienst omgeving.
5. De bemaling dient een sondegestuurde bemaling te zijn, wanneer retourbemaling niet mogelijk is.
6. De meterstanden van de debietmeter van de bemaling dienen wekelijks aan de dienst omgeving te worden overgemaakt.
Artikel 2:
Via de gemeentelijke website kan in kaart gebracht worden waar, wanneer en hoeveel water zo ter beschikking kan worden gesteld aan derden.
Artikel 3:
Deze maatregelen inzake bemalingen worden van kracht voor vergunningsaanvragen vanaf 1 juli 2020.
Zitting van 30 juni 2020
CONCESSIE. GOEDKEURING CONTRACTVOORWAARDEN VOOR HET VERLENEN VAN EEN CONCESSIERECHT VOOR OVEREENKOMSTEN MEER DAN 9 JAAR VOOR HET PLAATSEN VAN EEN CABINE OP DE HOEK DORPSTRAAT-HEGGESTRAAT.
Voorgeschiedenis
Feiten en context
Juridische gronden
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen behalve voor de daden van beschikking over verhuring, concessie, pacht, jacht- en visrechten van meer dan negen jaar, uitgezonderd het vaststellen van de contractvoorwaarden waarvoor de gemeenteraad bevoegd blijft.
De gemeente en de autonome gemeentebedrijven kunnen, op voorwaarde van bijzondere en omstandige motivering, zakelijke rechten vestigen op openbaar domeingoederen als die rechten niet kennelijk onverenigbaar zijn met de bestemming van die goederen.
Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt. Het bestuur moet dat voldoende motiveren.
Argumentatie
Het juridisch instrument van een domeinconcessie geniet de voorkeur op de erfpacht omdat een domeinconcessie kan worden toegestaan zonder dat een authentieke akte moet opgemaakt, geregistreerd en overgeschreven worden. De domeinconcessie is een administratief contract waarvoor het college bevoegd is, binnen de contractvoorwaarden waarvoor de gemeenteraad bevoegd blijft.
De concessie wordt verleend zonder een beroep te doen op de mededinging. Om redenen van algemeen belang verloopt de transactie zonder concurrentie.
Het perceel behoort tot het openbaar domein en wordt kosteloos ter beschikking gesteld voor een periode van meer dan negen jaar. Goederen van het openbaar domein kunnen niet in huur gegeven worden.
De gemeente behoudt het recht om de overeenkomst te beëindigen wegens algemeen belang. De concessievoorwaarden zijn vastgelegd in bijgevoegd document.
Bijlagen
Besluit
eenparig
Artikel 1:
De voorwaarden waartegen de concessie zal worden verleend voor het plaatsen van een nieuwe elektriciteitscabine op het graspleintje op het kruispunt Heggestraat - Dorpstraat te Leefdaal, zoals deze weergegeven zijn in het document als bijlage, worden goedgekeurd. De bijgevoegde concessievoorwaarden maken integraal deel uit van dit besluit.
Zitting van 30 juni 2020
MONDELINGE VRAGEN.
Juridische gronden
Besluit
Mondelinge vragen
Richting Leuven
| Afstap | Opstap |
|
Leefdaal Heggestraat | 23 | 24 |
|
Leefdaal Bronstraat | 21 | 32 |
|
Leefdaal Centrum | 43 | 170 |
|
Leefdaal Kerk | 27 | 74 |
|
Leefdaal Boskee | 12 | 38 |
|
Leefdaal Kasteel | 45 | 264 |
|
Leefdaal Het Bies | 23 | 14 |
|
Bertem Sinte Veronica | 12 | 25 |
|
Bertem Koppelstraat | 10 | 38 |
|
Bertem Oud Station | 126 | 493 |
|
Bertem Vanhaerenstraat | 42 | 144 |
|
Bertem Alsemberg | 38 | 174 |
|
Richting Kraainem
| Afstap | opstap |
Bertem Alsemberg | 163 | 20 |
Bertem Vanhaerenstraat | 120 | 30 |
Bertem Oud Station | 327 | 88 |
Bertem Koppelstraat | 47 | 10 |
Bertem Sinte Veronica | 34 | 15 |
Leefdaal Het Bies | 39 | 5 |
Leefdaal Kasteel | 199 | 30 |
Leefdaal Boskee | 102 | 25 |
Leefdaal Kerk | 84 | 51 |
Leefdaal Centrum | 144 | 74 |
Leefdaal Bronstraat | 57 | 11 |
Leefdaal Heggestraat | 24 | 20 |
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.