NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 27 juni 2017

Van 20.10 uur tot 21.55 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Albert Mees

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Greet Goossens, Tom Philips en Joery Verhoeven

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs, Jan Buysse, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Herman Ginis, Roos De Backer, Sonia Stiasteny, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Marc De Vlieger en Diane Vander Elst

Waarnemend gemeentesecretaris:

Danny Sterckx

 

Verontschuldigd:

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

 


Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 30 mei 2017.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 30 mei 2017 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

RECHTSPOSITIEREGELING. AANPASSING RECHTSPOSITIEREGELING GEMEENTEPERSONEEL.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 28 oktober 2008 over de goedkeuring van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel, laatst gewijzigd op 17 november 2015.
  • Bespreking door het college van burgemeester en schepenen van het ontwerp van de rechtpositieregeling op 29 mei 2017.

 

Juridische gronden

  • Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
  • Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel
  • Artikelen 42 en 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Het vaststellen van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Deze bevoegdheid kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Artikel 87, §4 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Dit artikel bepaalt dat de secretaris de taak heeft om in samenwerking met het managementteam een ontwerp van plaatselijke rechtspositieregeling op te maken.
  • Artikel 104 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De lokale besturen kunnen zelf kiezen in welk dienstverband ze een personeelslid tewerkstellen: statutair of contractueel.
  • Artikel 105 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het personeel vast.
  • Artikel 270 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeente dient bij vaststelling van de rechtspositieregeling voorafgaand advies te vragen aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
    Dit besluit regelt de minimale voorwaarden voor o.a. de rechtspositieregeling.
  • Decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
  • Koninklijk besluit van 26 mei 2015 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juni 2014 tot wijziging van artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders

De tussenkomst van de werkgever in het bedrag van de maaltijdcheque mag ten hoogste 6,91 euro per maaltijdcheque bedragen.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van het managementteam van 22 maart 2017 en van 26 april 2017.
  • Gunstig advies van de raad voor maatschappelijk welzijn van Bertem van 6 juni 2017.
  • Protocol van akkoord van het bijzonder comité van 22 juni 2017 over de voorgestelde wijzigingen aan de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

 

Argumentatie

Als gevolg van de aanpassingen van de federale en de Vlaamse wetgeving die een invloed hebben op de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel, dienen er enkele aanpassingen te gebeuren.

Sinds de laatste wijziging van het gemeentedecreet  staat het college van burgemeester en schepenen in voor de aanstelling, het ontslag en de tuchtregeling van de leden van het managementteam (met uitzondering van de gemeentesecretaris en de financieel beheerder).

De Vlaamse regering heeft de loopbaanonderbreking en -vermindering zonder motief sinds 2 september 2016 afgeschaft. In de plaats is een Vlaams zorgkrediet gekomen voor ouderschapsverlof, medische zorgen, palliatief verlof, zorg voor kind met handicap en verlof voor opleiding. De drie federale thematische verloven ouderschapsverlof, medische bijstand en palliatief verlof blijven bestaan. Bij palliatief verlof kan de periode verlengd worden met twee keer één maand. Als compensatie voor de afschaffing van de niet-gemotiveerde loopbaanonderbreking, is er een nieuwe regeling voor onbetaald verlof ingevoerd.

De federale pensioenwetgeving is gewijzigd, met name de verhoging van de pensioenleeftijd.

De mogelijkheid wordt gecreëerd om personeelsleden van de gemeente (zowel statutaire als contractuele) over te dragen aan het OCMW Bertem en omgekeerd. De wettelijk reeds bestaande mogelijkheid van terbeschikkingstelling van deze personeelsleden aan een gemeentelijk EVA wordt eveneens opgenomen. Ook de mogelijkheid voor terbeschikkingstelling van statutaire personeelsleden aan een andere overheid en aan een vereniging zonder winstoogmerk wordt gecreëerd. Voor contractuele personeelsleden is er een terbeschikkingstelling mogelijk aan het OCMW, aan een private vzw of aan een socialehuisvestingsmaatschappij.

Sinds 20 mei 2011 heeft ook de meeouder, dit is de partner van een moeder die bevalt en die geen wettelijke afstammingsband heeft met het pasgeboren kind van zijn/haar partner, onder bepaalde voorwaarden op dezelfde manier als een gewone vader, recht op tien dagen verlof wanneer de partner bevalt. Vaderschapsverlof en geboorteverlof worden gelijk behandeld.

Op het vlak van aanwerving en selectie zijn een aantal wijzigingen noodzakelijk om deze procedures efficiënter en effectiever te maken.

Voor de deelname aan de selectieprocedure worden de kandidaten voor de functies van niveau D en E niet meer verplicht om bewijzen voor te leggen.

De keuze van de selectietechnieken wordt nu voor alle functies op de niveaus A, B, C, D en E overgelaten aan de aanstellende overheid, waarbij volgende minimale regels gelden: minstens twee selectietechnieken, waaronder een grondig sollicitatiegesprek of mondelinge proef.

Bij een letterlijke toepassing van de RPR zou de aanwerving van jobstudenten moeten verlopen volgens dezelfde regels en procedures als een gewone aanwerving. Dat is echter een zware procedure in verhouding tot de beperkte tewerkstellingsduur van jobstudenten. Daarom wordt voorzien in een afwijkende, vereenvoudigde regeling.

In het kader van de gelijke behandeling van personeelsleden en van kandidaten, verkiest het bestuur om aanstellingsopleidingen niet te vergoeden. Wanneer het bezit van een diploma een aanwervingsvoorwaarde is, is het voor personeelsleden die daar nog niet over beschikken, sowieso een plicht om de nodige vorming te volgen die leidt tot het behalen van dat diploma.

Bij het bibliotheekpersoneel wordt de aanvullende diplomavoorwaarde ('akte van bekwaamheid') voor de graad van administratief medewerker geschrapt.

 

Bepaalde toelagen, vergoedingen en sociale voordelen vragen om een aanpassing.

Het college kan beslissen om aan de gemeentesecretaris en de financieel beheerder een wagen met tankkaart permanent ter beschikking te stellen voor het uitoefenen van hun functie.

De waarde van de maaltijdcheque wordt vanaf 1 januari 2018 verhoogd naar 8 euro (6,91 euro tegemoetkoming van de werkgever en 1,09 euro bijdrage werknemer). Jobstudenten ontvangen voortaan geen maaltijdcheques meer.

De fietsvergoeding (woon-werkverkeer) wordt opgetrokken naar het wettelijke maximum van 23 cent met ingang 1 januari 2017. Ook verplaatsingen met elektrische fietsen komen nu in aanmerking voor een fietsvergoeding.

 

Verder dienen er nog bijkomende wijzigingen te gebeuren.

De mogelijkheid wordt voorzien tot toewijzing van opdrachthouderschap om op een flexibele manier te kunnen inspelen op specifieke situaties waarin een personeelslid belast wordt met een tijdelijke maar aanzienlijke verzwaring van zijn of haar takenpakket.

De aanvullende ziektekredietdagen voor het vierde en elk daaropvolgend jaar worden toegekend na afloop van de betrokken periode. Hierdoor wordt het moment verduidelijkt waarop ziektekredietdagen worden toegekend.

 

Financiële gevolgen

De nodige kredieten voor de verhoging van de fietsvergoeding vanaf 1 januari 2017 en van de maaltijdcheques vanaf 1 januari 2018 zijn voorzien in het budget 2017 en in het financieel meerjarenplan.

De nodige kredieten voor de terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen aan een decretale graad zijn voorzien in het budget 2017 en in het financieel meerjarenplan (0110/61602000, budget: 7000 euro).

 

 

Bijlagen

  • Rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel
    (brtg-rpr-rgl-20170623-o rechtspositieregeling)

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel goed.

 

Artikel 2:

Dit besluit treedt in werking vanaf 1 juli 2017.

 

Artikel 3:

Het personeel dat toegang heeft tot het intranet, kan de gewijzigde rechtspositieregeling hierop consulteren. Aan het overige personeel wordt een analoog exemplaar van deze gewijzigde rechtspositieregeling bezorgd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

GEBOUWEN BESTEMD VOOR DE EREDIENST. GOEDKEURING KERKENBELEIDSPLAN.

 

Voorgeschiedenis

  • E-mail van Johan Breugelmans, voorzitter van het Centraal Kerkbestuur Bertem, van 29 mei 2017, waarin hij het Kerkenbeleidsplan Bertem overmaakt aan het gemeentebestuur met verzoek om dit ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

  • Conceptnota van minister Bourgeois “Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk” van 24 juni 2011.
  • Artikel 8 van het decreet houdende toekenning van subsidies voor gebouwen van de eredienst van 12 juli 2013
    Bij de subsidieaanvraag voor gebouwen van de eredienst moet een advies van het erkend representatief orgaan van de eredienst worden gevoegd en een advies van het college van burgemeester en schepenen van het betrokken gemeentebestuur. Uit die adviezen moet blijken dat het gebouw waarvoor de subsidie wordt aangevraagd een gebouw van de eredienst blijft, zowel voor het erkend representatief orgaan van de eredienst als voor de gemeente- of provincieraad, in de langetermijnvisie op de gebouwen van die eredienst in die gemeente of provincie. Uit die adviezen moet ook blijken dat de investeringen waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, passen in die langetermijnvisie.
  • Artikel 2.1, 31° van het decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed
    Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat eerst door het representatief orgaan van de betrokken eredienst en vervolgens door de gemeente- of de provincieraad werd goedgekeurd en dat een lokaal gedragen langetermijnvisie biedt voor alle gebouwen die bestemd zijn voor de betrokken eredienst op het grondgebied van de gemeente of provincie. De langetermijnvisie moet minimaal volgende basisgegevens bevatten: a) een beschrijving van de betrokken gebouwen bestemd voor de eredienst, met onder meer hun cultuurhistorische waarde, hun architecturale mogelijkheden, hun bouwfysische toestand; b) de situering van elk gebouw bestemd voor de eredienst in zijn ruimtelijke omgeving; c) een beschrijving van het actueel gebruik en de actuele functie van de betrokken gebouwen bestemd voor de eredienst en d) een onderbouwde visie op het toekomstig gebruik en de toekomstige functie van de betrokken gebouwen, inclusief een plan van aanpak hoe de toekomstige invulling met nevenfuncties of herbestemming ervan zal worden onderzocht.
  • Artikel 11.2.11 van het besluit van de Vlaamse regering van 16 mei 2014 betreffende de uitvoering van het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013
    Dit artikel bepaalt dat een verhoogde erfgoedpremie van 80 % wordt toegekend voor het beheer van of voor werkzaamheden of diensten aan of in beschermde monumenten die bestemd zijn voor een erkende eredienst op voorwaarde dat er een actueel kerkenbeleidsplan bestaat op het grondgebied van de gemeente of regio in kwestie.
  • Ministerieel besluit van 18 maart 2014 betreffende de samenstelling en de indiening van de dossiers voor subsidies voor gebouwen van de eredienst, gebouwen voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en crematoria
  • Omzendbrief BB 2014/2 van 28 maart 2014 - Subsidies voor (niet-beschermde) gebouwen van de eredienst, gebouwen voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en crematoria

 

Adviezen

  • Gunstig advies van het Centraal Kerkbestuur van 17 november 2016
  • Gunstig advies van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel van 8 juni 2017

 

Argumentatie

Om in aanmerking te kunnen komen voor Vlaamse subsidies voor gebouwen van de eredienst, moet een advies van het gemeentebestuur bij de subsidieaanvraag gevoegd worden. Dat advies, verleend door het college van burgemeester en schepenen, moet verwijzen naar de langetermijnvisie op het gebouw waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat betekent dat er moet worden aangegeven wat de lokale langetermijnvisie is en hoe de investeringen waarvoor de subsidie  wordt aangevraagd daarin passen. Als er geen langetermijnvisie wordt aangetoond, of niet wordt aangetoond hoe de te subsidiëren investeringen daarin passen, zal er geen subsidie worden toegekend.

 

 

Bijlagen

  • Kerkenbeleidsplan Gemeente Bertem
  • Kerkenbeleidsplan Gemeente Bertem_addendum

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het bijgevoegde Kerkenbeleidsplan Bertem goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING VOORWAARDEN VERKOOP EGENHOVENSTRAAT 3.

 

Voorgeschiedenis

  • Bestelbonnr. 2017/00048, goedgekeurd door het college op 16 januari 2017, waarbij landmeterburo Jan Bogaerts wordt aangesteld om o.a. het schattingsverslag te maken voor de woning Egenhovenstraat 3.
  • Het schattingsverslag van 5 april 2017, opgesteld door landmeter-expert Jan Bogaerts, met het oog op de verkoop van de woning Egenhovenstraat 3.
  • Collegebesluit van 15 mei 2017 over de beëindiging van de terbeschikkingstelling van de woning Egenhovenstraat 3 aan Puuur.
  • Collegebesluit van 29 mei 2017 over de aanstelling van notaris Vangoetsenhoven voor de verkoop van de woning Egenhovenstraat 3.

 

Feiten en context

  • Het strategisch meerjarenplan voorziet om de woning Egenhovenstraat 3 te verkopen:
    • Woonhuis, 1ste afdeling, sectie C, nummer 410D.
    • Het perceel is gelegen in woongebied.
    • Het perceel heeft volgens het kadaster een grootte van 1a 91ca.
    • Het recht van voorkoop is van toepassing.
  • De minimale verkoopprijs is het bedrag van het schattingsverslag.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43, §2, 12° van het gemeentedecreet
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen. Deze bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
  • Omzendbrief van 12 februari 2010 betreffende de vervreemding van onroerende goederen door de provincies, gemeenten, OCMW's en besturen van de erkende erediensten.

Deze omzendbrief bepaalt o.a. welke procedure moet worden gevolgd voor de verkoop van gemeentelijke eigendommen. Het vervreemden van onroerende goederen moet in de regel gebeuren via een openbare procedure. De minimale verkoopprijs is het bedrag van een recent schattingsverslag. Daar kan alleen maar van afgeweken worden om redenen van algemeen belang en mits goede motivering.

 

Argumentatie

De laatste gebruiker van de woning Egenhovenstraat 3, Puuur, heeft de woning einde mei 2017 verlaten. De gemeente heeft de woning Egenhovenstraat 3 niet nodig voor de realisatie van eigen projecten of doelstellingen. Door de verkoop van het perceel wordt aan kandidaat-kopers de kans geboden om in onze gemeente een eigen woning te betrekken.

 

De verkoop van het gebouw kadert in het meerjarenplan van het gemeentebestuur en in de rationalisatie van eigendommen zonder rechtstreeks nut voor het gemeentebestuur, met het oog op de herinvestering van de verkoopsopbrengsten in nieuwe investeringsprojecten.

 

Financiële gevolgen

De kredieten zijn ingeschreven in het budget van 2016 en worden mee overgeschreven bij de volgende jaarrekening.

 

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

1419/002/005/001/002/

22100020/0110

€ 550 000

 

 

 

Bijlagen

  • Schattingsverslag Egenhovenstraat 3

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het perceel gelegen aan de Egenhovenstraat 3 te Bertem, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie C, nummer 410D, met een oppervlakte van 1a 91ca, eigendom van de gemeente, wordt verkocht via openbare verkoop. Indien de procedure van openbare verkoop niet de minimum verkoopprijs oplevert, wordt het college gemachtigd om een onderhandse verkoopsprocedure te organiseren.

 

Artikel 2:

De raad stelt de minimum verkoopprijs voor het perceel Egenhovenstraat 3 vast op de schattingswaarde bij vrije verkoop, vastgesteld door landmeter-expert Jan Bogaerts in zijn schattingsverslag van 5 april 2017.

 

Artikel 3:

De verkoop van het perceel moet gebeuren volgens de volgende voorwaarden:

  • het perceel wordt verkocht in de staat zoals het is;
  • de verkoopprijs mag niet lager zijn dan de prijs vastgesteld in artikel 2;
  • alle kosten (erelonen notaris, registratie- en zegelrechten, bodemattesten, schattingsverslag en opmetingsplan...) verbonden aan deze verkoop zijn ten laste van de koper.

 

Artikel 4:

De voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris worden gemachtigd om de gemeente te vertegenwoordigen bij de notariële verplichtingen die voortvloeien uit deze beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN VAN EEN PARKEERREGLEMENTERING MET BEPERKTE TIJDSDUUR IN DE DORPSTRAAT TER HOOGTE VAN HUISNUMMERS 76 - 80.

 

Feiten en context

  • In de Dorpstraat ter hoogte van huisnummer 76 tot en met 80 heerst er een parkeerprobleem tijdens de openingsuren van de lokale handelaars.

 

Juridische gronden

  • Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.
  • KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
  • MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
  • Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
  • Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem van 16 december 2016.
  • Gunstig advies van de politiezone Voer en Dijle - wijk Bertem van 13 juni 2017.

 

Argumentatie

Om tegemoet te komen aan de parkeerproblematiek tijdens de openingsuren van de lokale handelaars, wordt een parkeerregime met beperkte tijdsduur ingesteld op de bestaande parkeerstrook in de Dorpstraat ter hoogte van huisnummer 76 tot en met huisnummer 80.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

In de Dorpstraat te Bertem wordt ter hoogte van huisnummer 76 tot en met huisnummer 80 het parkeren met beperkte tijdsduur ingesteld op de bestaande parkeerstrook.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9b met onderborden type Xa en Xb + blauw onderbord met tekst "VAN 8.00 uur TOT 18.30 uur MAX. 30 min."

Voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v., inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement treedt in werking op 28 juni 2017.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN VAN EEN PARKEERVERBOD VOOR VRACHTWAGENS IN DE BLOKKENSTRAAT.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van Jean-Pierre Rammant van 27 november 2016 met als onderwerp 'klacht aangaande oneigenlijk gebruik van de gemeentelijke parking'.

 

Feiten en context

  • Regelmatig staan er vrachtwagens geparkeerd op de aangelegde parking op de Blokkenstraat ter hoogte van de woningen met nr. 297 tot en met 305.

 

Juridische gronden

  • Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.
  • KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
  • MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
  • Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
  • Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem van 16 december 2016.
  • Gunstig advies van de politiezone Voer en Dijle - wijk Bertem van 13 juni 2017.

 

Argumentatie

De aangelegde parking op de Blokkenstraat ter hoogte van de woningen met nr. 297 tot en met 305 is niet voorzien op het langdurig parkeren van vrachtwagens. Daarom zal een parkeerverbod ingesteld worden voor vrachtwagens op deze aangelegde parking, uitgezonderd laden en lossen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

In de Blokkenstraat te Korbeek-Dijle wordt ter hoogte van de woningen met nr. 297 tot en met 305 een parkeerverbod voor vrachtwagens, uitgezonderd laden en lossen, ingesteld.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E9b met onderborden type Xa en Xb, voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v., inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN PARKEERVERBOD IN DE L. VAN BUEKENHOUDTSTRAAT.

 

Voorgeschiedenis

         Diverse meldingen van inwoners over een verkeersonveilige situatie op het kruispunt L. Van Buekenhoudtstraat en Mezenstraat.

         Bespreking in de mobiliteitscel van 25 april 2016 en 13 juni 2016 met tussenliggend een terreinbezoek van de wijkverantwoordelijke van de politie.

         Goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer. Instellen parkeerverbod in de L. Van Buekenhoudtstraat en de Mezenstraat op de gemeenteraad van 29 augustus 2016.

         Herbespreking op de mobiliteitscel van 4 april 2017 op vraag van inwoners omdat de situatie gevaarlijk blijft ondanks het reeds geldende parkeerverbod.

 

Feiten en context

         Geparkeerde wagens in de L. Van Buekenhoudtstraat nabij het kruispunt met de Mezenstraat beperken het zicht bij het inrijden van de L. Van Buekenhoudtstraat. Om veiligheidsredenen wordt de parkeervrije strook van 10 meter na het kruispunt uitgebreid tot voorbij het gebouw met huisnr. 3.

 

Juridische gronden

         Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

         KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

         MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

         Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

         Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

         Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

         Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Adviezen

         Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem van 4 april 2017.

         Gunstig advies van de politiezone Voer en Dijle - wijk Bertem van 13 juni 2017.

 

Argumentatie

In de L. Van Buekenhoudtstraat staan regelmatig wagens nabij het kruispunt met de Mezenstraat. Hierdoor ontstaan onveilige situaties op het kruispunt. De huidige parkeervrije strook van 10 meter na het kruispunt wordt uit veiligheidsredenen uitgebreid tot voorbij het gebouw met huisnr. 3.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

In de L. Van Buekenhoudtstraat (even zijde) wordt na de parkeervrije zone van 10 meter achter het kruispunt met de Mezenstraat een bijkomende zone met parkeerverbod ingesteld tot voorbij het gebouw met huisnr. 3.

 

Artikel 2:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden, een gele onderbroken streep op de boordsteen van het voetpad of de verhoogde berm (artikel 75.1.2°), voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

 

Artikel 3:

Het gedeelte met betrekking op de L. Van Buekenhoudtstraat van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer over het instellen van een parkeerverbod in de L. Van Buekenhoudstraat en de Mezenstraat, goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 augustus 2016, wordt opgeheven op 28 juni 2017.

 

Artikel 4:

Dit reglement treedt in werking op 28 juni 2017.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INSTELLEN VAN EEN ZONE 30 IN ORMENDAAL TE KORBEEK-DIJLE.

 

Voorgeschiedenis

         Bespreking op vraag van Anke Vanophalvens van 11 december 2016, namens de inwoners van de Ormendaal te Korbeek-Dijle, op de mobiliteitscel van 16 december 2016 voor het plaatsen van een spiegel om de verkeersveiligheid in de Ormendaal te verbeteren.

         Bespreking van het voorstel van de mobiliteitscel met de inwoners van de Ormendaal op 6 februari 2017.

 

Feiten en context

         Ormendaal is een doodlopende smalle straat.

         Er heerst een gevaarlijke verkeerssituatie door de beperkte zichtbaarheid in de bochten.

         Door volgende aangepaste verkeersmaatregelen te nemen, kan de verkeersveiligheid worden verbeterd:

º         Witte dwarsstrepen worden aangebracht over de volledige breedte van de rijbaan tussen de woningen met nrs. 11b en 12.

º         Plaatsen van verkeersborden A1c en A1d ter verduidelijking van een gevaarlijke bocht.

º         Een zone 30 wordt ingesteld in de volledige straat.

 

Juridische gronden

         Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

         KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

         MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

         Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

         Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

         Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

         Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Adviezen

         Gunstig advies van de mobiliteitscel van de gemeente Bertem van 16 december 2016.

         Gunstig advies van de politiezone Voer en Dijle - wijk Bertem van 13 juni 2017.

 

Argumentatie

Dit reglement wordt ingevoerd om de verkeersveiligheid in de Ormendaal te Korbeek-Dijle te verhogen. Primordiaal hierin is een aangepaste lage snelheid van de wagens.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Signalisatie wordt aangebracht tussen de woningen met nr. 11b en 12 om de verkeersveiligheid te verhogen en ter waarschuwing van een gevaarlijke bocht.

 

Artikel 2:

Een zone 30 wordt ingesteld in de Ormendaal te Korbeek-Dijle.

 

Artikel 3:

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door:

         voor wat betreft artikel 1 de verkeersborden A1c en A1d en witte dwarsstrepen over de volledige breedte van de rijbaan tussen de woningen met nr. 11b en 12

         voor wat betreft artikel 2 de verkeersborden F4a en F4b

voorgeschreven bij KB van 1 december 1975, gewijzigd door het KB van 27 april 1976 e.v. inzake het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. TOETREDING TOT IT-PUNT.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van it-punt van 25 april 2017 met voorstel tot deelname aan de interlokale vereniging

 

Feiten en context

  • Het Autonoom Provinciebedrijf VERA, met maatschappelijk zetel te 3018 Leuven-Wijgmaal, Vaartdijk 3/001, wil de samenwerking tussen de lokale besturen in Vlaams-Brabant op het vlak van informatica en eGovernment versterken door de oprichting van een kostendelende vereniging onder de vorm van een interlokale vereniging it-punt.
  • De interlokale vereniging it-punt is opgericht op 23 februari 2016 samen met de volgende besturen: Bekkevoort, Boortmeerbeek, Geetbets, Kampenhout, Keerbergen, Machelen, Oud-Heverlee, Rotselaar en Steenokkerzeel.
  • Momenteel telt de vereniging reeds 25 aangesloten besturen.
  • ILV it-punt wil volgende diensten kostendelend organiseren:
    • IT-beheerder, projectleider, architect voor de ICT-omgeving en helpdeskmedewerker.
  • VERA heeft een ontwerp van overeenkomst voorgelegd voor de oprichting van de interlokale vereniging it-punt. De overeenkomst voorziet ook als bijlage een huishoudelijk reglement dat de wijze definieert waarop de interlokale vereniging haar bevoegdheden uitoefent overeenkomstig de statuten.
  • De vereniging stelt zich tot doel haar leden te ondersteunen op het vlak van e-government en informatiebeheer en aanverwante materies ter bevordering van een geïntegreerde IT-dienstverlening. Ze functioneert daarbij als een kostendelende vereniging waaraan opdrachten binnen een horizontale samenwerking rechtstreeks kunnen worden toevertrouwd.
  • De vereniging verricht al haar werkzaamheden ten behoeve van de deelnemers.
  • De geografische omvang van deze werkzaamheden blijft in hoofdzaak beperkt tot het grondgebied van de deelnemende besturen.
  • De vereniging wordt uitsluitend beheerst door doelstellingen en overwegingen van algemeen belang. Zij heeft geen commerciële doelstelling.
  • De vereniging kan alle daden, handelingen of verrichtingen stellen, die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doel of van aard zijn de verwezenlijking ervan te begunstigen.
  • De vereniging kan betrekkingen aangaan met ondernemingen in de privésector op voorwaarde dat deze strikt bijkomstig blijven ten opzichte van haar maatschappelijk doel.
  • De samenwerking die deze overeenkomst tot stand brengt, wordt uitsluitend beheerst door overwegingen en eisen die verband houden met het nastreven van doelstellingen van algemeen belang.
  • De vereniging neemt op de open markt niet meer dan 20% van de onder deze samenwerking vallende activiteiten voor haar rekening.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43, §2, 5° van het gemeentedecreet
    De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van extern verzelfstandigde agentschappen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
  • Artikel 6 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Twee of meer gemeenten kunnen een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te verwezenlijken. Onverminderd andersluidende decretale bepalingen kunnen andere rechtspersonen van publiek recht en privaat recht hieraan deelnemen.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de IT-stuurgroep

 

Argumentatie

De gemeente Bertem heeft geen informaticus met een IT-opleiding of IT-achtergrond in dienst.

Vier recente evoluties maken de inzet van extra ICT-ondersteuning noodzakelijk.

Samenwerking gemeente-OCMW

Vier medewerkers van het gemeentebestuur staan, naast hun eigenlijke hoofdtaken, in voor de planning, opvolging, coördinatie, advisering en uitvoering van alle IT-gerelateerde taken van het gemeentebestuur.

Het samenwerken van gemeente en OCMW op één ICT-platform (server) en het afsluiten van een beheersovereenkomst gemeente-OCMW op het vlak van ICT hebben enerzijds gezorgd voor een besparing van +/- 15 000 euro op de ICT-uitgaven van het OCMW, maar hebben er anderzijds toe geleid dat de taken voor de 4 gemeentelijke personeelsleden zeer sterk zijn toegenomen; ten eerste is, als gevolg van de instap van het OCMW, het aantal ICT-gebruikers toegenomen waardoor ook veel meer tijd moet worden besteed aan ondersteuning en eerstelijnsopvolging van problemen. Ten tweede zijn ook grote inspanningen nodig om de OCMW-medewerkers op dezelfde wijze te laten werken als het gemeentebestuur en dit op technisch vlak (bv. instellingen hard- en software), op het vlak van procedures (opleidingen, handleidingen, aanpassing procesbeschrijvingen...), op het vlak van informatieveiligheid...

Toename digitale toepassingen

De sterke digitalisering van de gemeentelijke dienstverlening tijdens deze legislatuur, op diverse domeinen, vanuit zowel een interne als een externe dynamiek, maakt het niet langer mogelijk dat eigen personeelsleden, naast hun hoofdtaken en met hun relatief beperkte ICT-kennis, worden ingezet om alle vragen en problemen op te volgen en op te lossen. Er is een sterke interne dynamiek op het vlak van hard- en software (document management systeem met CRM, GIS, intranet, infoscherm, vernieuwing software, nieuwe server, RFID, online vrijetijdswinkel, digitalisering notarisbrieven...), maar ook de externe partners zoals de Vlaamse en federale overheid ontwikkelen in snel tempo nieuwe digitale toepassingen die de gemeente moet volgen en toepassen (Omgevingsloket, digitalisering burgerlijke stand - vreemdelingen - rijbewijzen, allerlei GIS-toepassingen, aanvragen toelagen gehandicapten, noodplanning...).

Nieuwe dynamiek ICT scholen

Recent is er een dynamiek ontstaan in het ICT-beheer van de scholen, wat op zich een zeer positieve evolutie is, maar wat tegelijk ook meer inzet van gemeentelijk personeel vraagt op vlak van overleg, advies, aankopen enz.

Nieuwe verplichtingen informatieveiligheid

De overheid legt strenge verplichtingen op op het vlak van informatieveiligheid. In de loop van 2018 komt daar nog dwingende Europese regelgeving bij ("general protection data regulation"), waardoor er nog meer maatregelen moeten worden genomen, nog meer gecontroleerd en gerapporteerd, nog meer gesensibiliseerd...

 

VERA kan als neutraal ICT-steunpunt onafhankelijk advies bieden en kwaliteitsvolle dienstverlening leveren.

Structureel samenwerken verhoogt de kostenefficiëntie, zorgt voor tijdswinst door actieve kennisdeling en draagt bij tot meer professionaliteit en innovatiekracht.

De vereniging brengt een samenwerking tot stand tussen partijen met het oog op de digitalisering van dienstverlening, een taak van algemeen belang die op alle partijen gezamenlijk rust.

 

Het college stelt voor om 1 dag per week een IT-beheerder (niveau B4/B5) in te huren om het bestuur en zijn personeel op het vlak van ICT te ondersteunen en te adviseren. De IT-beheerder zal samen met het bestuur de prioriteiten bepalen. De IT-beheerder neemt een neutrale rol op en zal dit ook met de nodige vertrouwelijkheid uitvoeren.

Om deze opdracht te kunnen aanvatten, voorziet it-punt in een eenmalige opstartkost.

Gelet op de grootte van het bestuur zal dit 3 dagen zijn en dit zo kort mogelijk op elkaar. (Inventaris controleren, ICT-omgeving leren kennen, contracten doornemen, opstart Topdesk…).

 

Omdat de IT-beheerder slechts op bepaalde dagen zal werken voor het gemeentebestuur, wordt deze ondersteuning aangevuld met de dienst ServiceDesk. It-punt voorziet tijdens de kantooruren van 8 tot 17 uur een IT-ServiceDesk. Deze ServiceDesk is neutraal en gebruikt het softwarepakket TOPdesk. Op deze manier kunnen de interne ICT-verantwoordelijken op een eenvoudige manier problemen melden en tickets sturen naar it-punt ServiceDesk en omgekeerd.

 

De afname van ICT-ondersteuning via IT-punt is goedkoper dan via VERA en bovendien moet er geen btw worden betaald:

Dagtarieven VERA sinds 1/01/2017:

  • IT ServiceDesk: € 425 excl. btw = 425*1,21 = € 514,25 incl. btw
  • IT beheerder: € 535 excl. btw = 535*1,21 = € 647,35 incl. btw
  • IT Projectleider: € 625 excl. btw = 625*1,21 = € 756,25 incl. btw
  • IT architect: € 695 excl. btw = 695*1,21 = € 840,95 incl. btw.

Dagtarieven it-punt sinds 1/01/2017:

  • IT ServiceDesk: € 370 excl. btw
  • IT beheerder: € 470 excl. btw
  • IT projectleider: € 550 excl. btw
  • IT architect: € 610 excl. btw.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

0119/61431000

€ 150 000

€ 88 835,39

€ 39 996 / jaar

 

Eenmalige opstartkost (3 werkdagen):

3 werkdagen aan € 470 per dag = € 1410

 

IT ServiceDesk:

Forfaitair 2 dagen per maand aan € 370 per dag = € 740 per maand

 

IT-beheerder:

1 dag per week aan € 470 per dag = € 24 440/jaar

 

Beheersbijdrage:

€ 300 per maand en 5% van het afnamebedrag

 

 

Bijlagen

  • 20160502_addendum_it-punt ilv
  • 20170102 Lijst gemeenschappelijk personeel it-punt
  • 20170102 Wijziging Oprichtingsakte Interlokale Vereniging it-punt

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de toetreding van de gemeente Bertem tot de interlokale vereniging it-punt goed.

 

Artikel 2:

De raad verleent goedkeuring aan bijgevoegd addendum tot toetreding aan de interlokale vereniging it-punt (ref. 20160502_addendum_it-punt ilv).

 

Artikel 3:

Bijgevoegd 'addendum 1 wijziging oprichtingsakte interlokale vereniging it-punt', bijgevoegd 'addendum 2 wijziging oprichtingsakte interlokale vereniging it-punt' (20170102 Wijziging oprichtingsakte interlokale vereniging it) en bijgevoegde 'Bijlage 2 - Lijst gemeenschappelijk personeel interlokale vereniging it-punt' (20170102 Lijst gemeenschappelijk personeel itpunt) worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS IT-PUNT.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 27 juni 2017 over de toetreding van de gemeente Bertem tot de interlokale vereniging it-punt.

 

Feiten en context

  • Het beheerscomité is samengesteld uit minstens één afgevaardigde van elke Deelnemer. De deelnemende gemeenten worden in het beheerscomité uitsluitend vertegenwoordigd door gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen. Het beheerscomité vergadert max. 2 keer per jaar. Er wordt geen presentiegeld toegekend.
  • De stuurgroep bestaat uit medewerkers van de ambtelijke diensten van de aangesloten besturen. De ambtelijke stuurgroep bestaat uit secretarissen van de deelnemers of hun plaatsvervangers. De stuurgroep bereidt de vergaderingen van het beheerscomité voor en adviseert het bij beslissingen. De stuurgroep voert de beleidsbeslissingen van het beheerscomité uit en brengt verslag uit. De stuurgroep vergadert max. 3 keer per jaar. Er wordt geen presentiegeld toegekend.

 

Juridische gronden

  • Artikel 9 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    Een beheerscomité dat samengesteld is uit minstens één afgevaardigde van elke deelnemer, overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd. Alleen natuurlijke personen kunnen afgevaardigde zijn van een deelnemer. De afgevaardigden voor de deelnemende gemeenten worden aangewezen onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen. Het formuleert waar nodig adviezen ten behoeve van de beherende gemeente, stelt de rekeningen van de interlokale vereniging vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.
    De organisatie van zijn werkzaamheden legt het beheerscomité vast in een huishoudelijk reglement dat gevoegd wordt bij de overeenkomst zonder er deel van uit te maken.
    Uitgezonderd de personen die het ambt van burgemeester of schepen waarnemen, kunnen de leden van het beheerscomité per bijgewoonde vergadering presentiegeld ontvangen dat gelijk is aan het hoogste bedrag dat uitkeerbaar is aan een gemeenteraadslid voor een gemeenteraadszitting in een van de deelnemende gemeenten.

 

Besluit

 

Stemming effectief lid beheerscomité Marc Morris

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Stemming plaatsvervangend lid beheerscomité Joël Vander Elst

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Stemming lid stuurgroep Dirk Stoffelen

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Artikel 1:

De schepen bevoegd voor ICT en de burgemeester worden namens de gemeente Bertem afgevaardigd als respectievelijk effectief lid en plaatsvervangend lid in het beheerscomité van it-punt.

 

Artikel 2:

De gemeentesecretaris of zijn plaatsvervanger wordt namens de gemeente Bertem afgevaardigd in de stuurgroep van it-punt.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

PERSONEEL ONDERWIJS. VASTSTELLING ALGEMEEN KADER SELECTIEPROCEDURE DIRECTEUR BASISONDERWIJS.

 

Voorgeschiedenis

         Collegebesluit van 6 juni 2016 over de goedkeuring van de aanvraag voor halftijdse loopbaanonderbreking 55+ van mevrouw Lieve Morris, directeur van de GBS Leefdaal.

         Collegebesluit van 10 oktober 2016 over de goedkeuring van de aanvraag voor een terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voorafgaand aan het rustpensioen (TBSVP) van mevrouw Josiane Berthels, waarnemend halftijds directeur van de GBS Leefdaal.

         Bespreking door het college op 12 juni 2017 van de selectieprocedure directeur basisonderwijs voor GBS Leefdaal.

 

Feiten en context

         Josiane Berthels, halftijds waarnemend directeur van de GBS Leefdaal, neemt TBSVP (terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden voorafgaand aan het pensioen) vanaf 1 september 2017.

         Een selectieprocedure voor het ambt van halftijds directeur basisonderwijs dient opgestart te worden.

 

Juridische gronden

         Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

         Besluit van de Vlaamse regering van 27 juni 1990 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs.

         Artikelen 19, 37bis §1, 40, 41 en 42 van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991
Deze artikelen handelen over de tijdelijke toewijzing en de vaste benoeming in selectie- en bevorderingsambten in het gesubsidieerd onderwijs.

         Artikel 73 §1 van het decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs
Dit artikel bepaalt de voorwaarden voor een schoolbestuur om voor zijn personeelsleden die tot de categorie bestuurs- en onderwijzend behoren een salarisfinanciering te kunnen bekomen van de Vlaamse overheid.

         Besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 betreffende de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs

         Artikel 42 §1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
Onder voorbehoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

 

Argumentatie

De rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel, laatst gewijzigd door de gemeenteraad in zitting van 17 november 2015, is niet van toepassing op het onderwijspersoneel.

Voorafgaandelijk aan de vacantverklaring en/of vervanging, dient de gemeenteraad het algemeen kader voor de selectieprocedure van directeur basisonderwijs goed te keuren.

De verdere uitvoering van de selectieprocedure gebeurt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De aanstellende overheid beslist bij de vacantverklaring van een betrekking of een wervingsreserve wordt aangelegd en bepaalt de geldigheidsduur ervan.

Na een selectie kan er een wervingsreserve worden aangelegd voor een maximumduur van drie jaar.

De duur van de wervingsreserve vangt aan vanaf de eerste dag van de maand volgend op de datum van het eindrapport van de selectie.

Voor de invulling van een vacature wordt telkens de eerst gerangschikte kandidaat van een wervingsreserve geraadpleegd.

Een kandidaat kan éénmaal een aangeboden betrekking weigeren zonder zijn plaats in de wervingsreserve te verliezen, op voorwaarde dat hij zijn kandidatuur naar aanleiding van de weigering binnen de vastgestelde termijn bevestigt.

Bij een tweede weigering van een aangeboden betrekking wordt de kandidaat in de wervingsreserve geschrapt, tenzij de aanstellende overheid op basis van de motivatie van de kandidaat hiervan afwijkt. Hij wordt daarvan op de hoogte gebracht.

Kandidaten die niet gekozen worden, behouden hun plaats in de wervingsreserve voor de volledige duur ervan, tenzij ze zelf te kennen geven van elke aanstelling af te zien.

 

Artikel 2:

De aanvullende aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor het ambt van directeur basisonderwijs worden als volgt vastgesteld:

1° op de uiterste inschrijvingsdatum een dienstanciënniteit van minstens 10 jaar verworven hebben als lid van het personeel van het kleuter-, lager of basisonderwijs of secundair onderwijs;

2° In vast verband benoemd zijn, in het onderwijs in één van de wervings-, selectie- of bevorderingsambten voor ten minste een halve opdracht in hoofdambt;

3° beantwoorden aan het schoolspecifiek profiel van directeur;

4° een attest van deelname aan een cursus voor kandidaat directeurs en/of beginnende directeurs en/of gevorderden bij OVSG kunnen voorleggen, uiterlijk de dag voor het collegebesluit in verband met de vaste benoeming;

5° gunstige beoordeling van de “tijdelijke aanstelling in afwachting van een vaste benoeming”.

 

Artikel 3:

Bij de aanstelling van een directeur basisonderwijs in een vacante betrekking wordt steeds een proefperiode voorzien. De maximale duur van deze proefperiode komt overeen met de maximale duur zoals bepaald in artikel 42, §1, c) van het besluit van de Vlaamse regering van 27 maart 1991 houdende de vaststelling van het decreet betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding en kan worden verlengd conform de bepalingen van dit artikel. Voor de begeleiding en beoordeling van deze proefperiode kan het college van burgemeester en schepenen een beroep doen op externen.

 

Artikel 4:

Het programma van de selectieproef bestaat ten minste uit een schriftelijk en een mondeling gedeelte.

Indien er psychotechnische proeven of persoonlijkheidstests worden voorzien, dan worden deze afgenomen door een selectiebureau of door een persoon die daartoe bevoegd is in overeenstemming met het decreet van 10 december 2010 met betrekking tot de private arbeidsmarktbemiddeling in het Vlaams Gewest en het besluit van de Vlaamse regering van 10 december 2010 ter uitvoering van dat decreet.

 

Artikel 5:

§1. Tussen de bekendmaking van een vacature en de uiterste datum voor de indiening van kandidaturen, verlopen minstens veertien kalenderdagen. De dag van de bekendmaking van de vacature is niet in de termijn begrepen, de uiterste datum voor het indienen van de kandidaturen wel. Als de uiterste datum op een zaterdag, zondag of feestdag valt, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

§2. De datum van verzending van de kandidatuur wordt beschouwd als de datum waarop de kandidatuur werd ingediend.

§3. De datum van de poststempel of de datum van het ontvangstbewijs geldt als datum van verzending.

§4. De uiterste datum van kandidaatstelling geldt op straffe van onontvankelijkheid.

 

Artikel 6:

§1. Het vacaturebericht vermeldt:

         de functiebenaming, de functiebeschrijving en de salarisschaal;

         de aanwervings- en/of bevorderingsvoorwaarden;

         de wijze waarop de kandidaturen moeten worden ingediend per aangetekende brief of door afgifte tegen ontvangstbewijs en de uiterste datum voor het indienen ervan;

         het al dan niet aanleggen van een wervingsreserve en de duur ervan.

§2. Bij aanwerving

De vacature wordt ten minste in twee verschillende bekendmakingskanalen, waaronder ten minste één persorgaan of tijdschrift, bekendgemaakt.

Daarnaast wordt de vacature ook intern bekendgemaakt.

Het college van burgemeester en schepenen kiest de wijze van externe bekendmaking uit de volgende mogelijkheden :

1° nationaal verschijnende kranten en weekbladen

2° regionaal verschijnende kranten en weekbladen

3° gespecialiseerde tijdschriften van beroepsgroepen of beroepsorganisaties

4° de VDAB

5° de gemeentelijke website

6° specifieke rekruteringswebsites

7° zelf geproduceerde media (affiches, folders, berichten voor lichtkrant)

8° de plaatselijke radio of een regionale televisiezender.

 

Artikel 7:

Bij de vaststelling van de concrete selectieprocedure houdt het college rekening met de kostprijs en met de doeltreffendheid ervan voor de vacante functie.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANPASSING BIJDRAGE SCHOLENGEMEENSCHAP KHAMSA SCHOOLJAAR 2017-2018.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 27 mei 2014 over de goedkeuring van de verlenging van de huidige scholengemeenschap Khamsa voor de periode 2014-2020 in de vorm van een interlokale vereniging.
  • Raadsbesluit van 28 juni 2016 over de goedkeuring van de verlenging van de huidige scholengemeenschap Khamsa voor de periode 2014-2020 in de vorm van een interlokale vereniging.
  • Vergadering van het beheerscomité van scholengemeenschap Khamsa op 21 maart 2017.
  • E-mail van 22 maart 2017 van Jaak Pieters, secretariaat scholengemeenschap Khamsa, over de verlaging van de bijdrage van de deelnemende schoolbesturen aan de scholengemeenschap.
  • E-mail van 8 juni 2017 van Jaak Pieters, secretariaat scholengemeenschap Khamsa, met het financieel verslag van het schooljaar 2016-2017 en de begroting voor het schooljaar 2017-2018.

 

Feiten en context

  • De schoolbesturen zijn in het beheerscomité van scholengemeenschap Khamsa overeengekomen om een budget te voorzien voor de betaling van de volgende kosten in het kader van de samenwerking: de organisatie van navorming, de aankoop van didactisch materiaal en receptie- en representatiekosten.
  • Voor het schooljaar 2016-2017 is een bijdrage van 2 euro per kind voor de werkingsmiddelen van de scholengemeenschap betaald. Dit schooljaar werd gestart met een budget van 3904 euro. Dit volstaat om de kosten gedurende het schooljaar 2016-2017 te dragen. Daarom werd in het beheerscomité overeengekomen om de bijdrage te verlagen naar 1 euro per leerling om de werkingskosten van schooljaar 2017-2018 te kunnen dragen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 125bis tot artikel 125octies 1 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
    Deze artikelen bevatten de algemene bepalingen en de criteria voor het vormen van scholengemeenschappen.
  • Artikelen 2 §1, 6, 7 en 8 van het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking
    Twee of meer gemeenten kunnen een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te verwezenlijken. Deze samenwerkingsverbanden heten 'interlokale verenigingen'.
  • Artikel 9 §3 en §4 van de overeenkomst scholengemeenschap 2014-2020 in de vorm van een interlokale vereniging
    Het beheerscomité stelt een begroting op en legt de rekeningen vast. Deze worden ter goedkeuring voorgelegd aan de betrokken gemeenteraden samen met het jaarverslag. De jaarlijkse evaluatie in de gemeenteraden gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van het jaarverslag.

 

Financiële gevolgen

 

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/001/001/001/001

614199999/080002

€ 1300

€ 1300

€ 617

 

 

Bijlagen

  • Factuurboek Khamsa begroting 2017-2018
  • Factuurboek Khamsa verloop 2016-2017
  • Financieel verslag Khamsa juni 2017

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het financieel verslag van het schooljaar 2016-2017 van de scholengemeenschap Khamsa goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de verlaging van de gemeentelijke bijdrage van 2 euro naar 1 euro per kind goed voor de werkingskosten van de scholengemeenschap Khamsa in het schooljaar 2017-2018.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de begroting van het schooljaar 2017-2018 van de scholengemeenschap Khamsa goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

M-DECREET. GOEDKEURING AANSLUITING BIJ EEN REGIONAAL ONDERSTEUNINGSNETWERK IN HET BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS VANAF HET SCHOOLJAAR 2017-2018.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van OVSG van 1 juni 2017
  • Collegebesluit van 6 juni 2017 over de goedkeuring van de aansluiting van de gemeentelijke basisscholen bij "ondersteuningsnetwerk 6 Centrum".

 

Feiten en context

  • Op 1 september 2017 voorziet de overheid in een nieuwe regeling voor de ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs. Deze nieuwe regeling vervangt de huidige GON-, ION- en waarborgregeling.
  • Een schoolbestuur van een school voor gewoon basisonderwijs en/of gewoon secundair onderwijs moet aansluiten bij een regionaal ondersteuningsnetwerk om de effecten van het “M-decreet” verder te begeleiden.
  • In dit regionaal ondersteuningsnetwerk brengen scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs hun expertise samen om leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en hun leraars te ondersteunen.
  • Met het oog op de invoering van dit ondersteuningsnetwerk in het basis- en secundair onderwijs ontvangt het buitengewoon onderwijs een personeelsomkadering onder de vorm van begeleidende eenheden, lestijden, lesuren en uren paramedici op basis van de aangesloten scholen voor gewoon onderwijs.
  • Scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs moeten uiterlijk op 30 juni 2017 aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten meedelen bij welk ondersteuningsnetwerk ze aansluiten vanaf het schooljaar 2017-2018.
  • Deze beslissing moet verplicht en bij hoogdringendheid opgelegd door de decreetgever worden genomen voor de leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en hun leraars.
  • Het schoolbestuur dat niet aansluit bij een ondersteuningsnetwerk, ontvangt geen ondersteuning.
  • Voor het gemeentelijk onderwijs zijn de ondersteuningsnetwerken gekend.

 

Juridische gronden

  • Artikelen 117 en 234 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988
  • Artikel 172quinquies van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
  • Artikelen 42, 43 en 57 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
  • Omzendbrief NO/2017/01 'Samenstelling ondersteuningsnetwerken in het basis- en secundair onderwijs voor het schooljaar 2017-2018' van 2 juni 2017
  • Decreet betreffende het onderwijs XXVII van 7 juni 2017
  • Omzendbrief NO/2017/01 'Het ondersteuningsmodel in het basis- en secundair onderwijs en in het hoger onderwijs' van 16 juni 2017

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de schooldirecteurs van de GBS Bertem en de GBS Leefdaal van 2 juni 2017.
  • Gunstig advies van het college van burgemeester en schepenen van 6 juni 2017.
  • Gunstig advies van de schoolraad van de GBS Leefdaal van 14 juni 2017.
  • Gunstig advies van het ABOC onderwijs van 21 juni 2017.
  • Gunstig advies van de schoolraad van de GBS Bertem van 22 juni 2017.

 

Argumentatie

De overheid wenst uiterlijk op 30 juni 2017 te weten tot welk ondersteuningsnetwerk elke school (gewoon basisonderwijs en secundair onderwijs) toetreedt. Elk schoolbestuur bepaalt autonoom bij welk ondersteuningsnetwerk het zijn instellingen aansluit, ongeacht de scholengemeenschap waartoe ze behoren of het CLB waarmee het een beleidscontract heeft. Het schoolbestuur kiest voor 1 netwerk.

Op 6 juni 2017 heeft het college een principiële keuze gemaakt omdat de Vlaamse overheid een eerste overzicht wou maken op 15 juni 2017. Er is beslist om toe te treden tot "ondersteuningsnetwerk 6 Centrum". Het schoolbestuur heeft uiterlijk tot 29 juni 2017 de tijd om terug te keren naar zijn eerder gemaakte keuze en deze te corrigeren of te wijzigen.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad bekrachtigt de beslissing van het college van 6 juni 2017 waarbij het schoolbestuur van Bertem met zijn scholen gewoon basisonderwijs aansluit bij "ondersteuningsnetwerk 6 Centrum".

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

NIEUWBOUW SPORTPARK EN SPORTHAL VERONA. GOEDKEURING SELECTIELEIDRAAD.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 8 mei 2017 over de aanstelling van een projectmanager voor de bouw van een nieuwe sporthal.

 

Feiten en context

  • De projectmanager voor de bouw van een nieuwe sporthal is Sweco Belgium, Herkenrodesingel 8B te 3500 Hasselt. Zij hebben een selectieleidraad opgesteld voor de opdracht "Nieuwbouw sportpark en sporthal Verona".
  • De bijgevoegde selectieleidraad geeft toelichting bij de realisatie van een nieuw sportpark en sporthal Verona gelegen Dorpstraat, 3060 Bertem door middel van een zgn. 'design and build opdracht' (DB-opdracht), de opdrachtomschrijving en de gunningsprocedure voor de plaatsing van de opdracht. De gunningsprocedure beoogt te leiden tot de sluiting van een DB-overeenkomst met een opdrachtnemer. Die zal een volledig afgewerkt en volledig functioneel gebouw moeten opleveren met bijhorende omgevingsaanleg die de sporthal aansluit bij de omgeving.
  • Met deze selectieleidraad nodigt de gemeente Bertem geïnteresseerde partijen uit om een aanvraag tot deelneming voor de opdracht in te dienen.
  • Deze selectieleidraad strekt er enkel toe geschikte kandidaten te selecteren die in de volgende fase van de gunningsprocedure uitgenodigd zullen worden om een offerte in te dienen op grond van het bestek dat enkel zal worden overgemaakt aan de geselecteerde kandidaten. Deze selectieleidraad beschrijft dus de eerste fase van de gunningsprocedure, namelijk de selectiefase. In de tweede fase van de gunningsprocedure zullen de door de gemeente geselecteerde kandidaten worden verzocht een concrete offerte voor de uitvoering van de opdracht in te dienen.
  • De nieuwe sporthal zal volgens eerste onderzoeken een oppervlakte kennen van ongeveer 2640 m², inclusief circulatie. De investeringswaarde van het project wordt geraamd op 2 964 500 euro, exclusief honoraria en btw.

 

Juridische gronden

  • Wet van 20 maart 1991 houdende regeling van de erkenning van aannemers van werken en zijn uitvoeringsbesluiten, in het bijzonder het koninklijk besluit van 26 september 1991 tot vaststelling van bepaalde toepassingsmaatregelen van deze wet en het ministerieel besluit van 27 september 1991 tot nadere bepaling van de indeling van de werken volgens hun aard in categorieën en ondercategorieën.
  • Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
  • Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
  • Artikel 38, §1, 1°, b) en c) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
    De aanbestedende overheid kan gebruik maken van een mededingingsprocedure met onderhandeling met betrekking tot werken, leveringen of diensten die aan één of meer van de volgende criteria voldoen:
    b) ze bevatten ontwerp- of innovatieve oplossingen;
    c) de opdracht kan niet worden gegund zonder voorafgaande onderhandelingen wegens specifieke omstandigheden die verband houden met de aard, de complexiteit of de juridische en financiële voorwaarden of wegens de daaraan verbonden risico’s.
    Motivering: De opdracht betreft een omvangrijke contractuele samenwerking waarbij tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer verdere, specifieke afspraken over diverse elementen voor de projectrealisatie moeten worden gemaakt. Het betreft hier immers een opdracht in een DB-formule waarbij de opdrachtnemer een ruime beslissingsvrijheid heeft over het opstellen van het uitvoeringsontwerp en de bouw van de infrastructuur binnen de grenzen van het bestek. Voor de totstandkoming van de opdracht is vereist dat de inschrijvers zelf veel inbreng (o.m. knowhow op conceptueel, architecturaal, juridisch, en financieel vlak) aanleveren.

Omwille van deze belangrijke eigen inbreng van de inschrijver / opdrachtnemer is het voor de aanbestedende overheid onmogelijk om bij de aanvang van de procedure de globale waarde van de uit te voeren werken te bepalen. Dit betekent dan ook dat de aanbestedende overheid met de inschrijvers over de uitvoering van de opdracht moet kunnen onderhandelen. Een groot aantal technische parameters bij de uitvoering van de opdracht zal op het ogenblik van het verspreiden van het bestek nog niet gekend zijn. Dit toont dan ook aan dat het voor de aanbestedende overheid onmogelijk zal zijn om zelf vóór de indiening van de offertes de globale prijs voor de opdracht vast te stellen. De keuzes die de inschrijver / de opdrachtnemer zal hebben gemaakt voor de concrete uitvoering van de bouwwerken van de infrastructuur zullen immers rechtstreeks invloed hebben op de uiteindelijke globale prijs van de opdracht.

Gelet op deze onzekere omstandigheden voor de in het kader van een DB-formule te verrichten complexe werken is de aanbestedende overheid dan ook genoodzaakt om de opdracht te gunnen middels een onderhandelingsprocedure met bekendmaking op grond van artikel 38, §1, 1°, b) en c) van de Wet Overheidsopdrachten.

  • Koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren
  • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken
  • Raadsbesluit van april 2013 over de vaststelling van het begrip 'dagelijks bestuur'
    De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze van alle uitgaven van het investeringsbudget boven 20 000 euro (exclusief btw).
  • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de sportraad van 22 juni 2017
  • Gunstig advies van de werkgroep sporthal van 22 juni 2017

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

0740/22103007

1419/002/001/009/001

€ 50 000 (2017)

€ 1 300 000 (2019)

€ € 50 000 (2017)

€ 1 300 000 (2019)

€ 2 964 500 (excl. honoraria)

 

 

Bijlagen

  • Selectieleidraad

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De bijgevoegde selectieleidraad voor de opdracht “Nieuwbouw sportpark en sporthal Verona”, opgesteld door de projectmanager Sweco Belgium, Herkenrodesingel 8B te 3500 Hasselt, wordt goedgekeurd. De raming bedraagt 2 450 000,00 euro excl. btw of 2 964 500,00 euro incl. 21% btw (excl. honoraria).

 

Artikel 2:

De opdracht wordt op nationaal niveau aangekondigd in het Bulletin der Aanbestedingen.

 

Artikel 3:

Deze overheidsopdracht wordt gegund bij middel van een mededingingsprocedure met onderhandeling.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

BUDGET. GOEDKEURING JAARREKENING 2016.

 

Voorgeschiedenis

         Raadsbesluit van 18 december 2015 over de goedkeuring van het budget van de gemeente voor het boekjaar 2016.

 

Feiten en context

         De secretaris en de financieel beheerder hebben in samenspraak met het college en het managementteam de jaarrekening voor 2016 opgesteld.

 

Juridische gronden

         Artikel 171 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
Onder leiding van de financieel beheerder en in overleg met het managementteam worden uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen gedaan om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van de gemeente van welke aard ook.

         Artikel 173 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
Dit artikel beschrijft de procedure voor de goedkeuring van de jaarrekening.

         Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

         Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Adviezen

         Gunstig advies van het managementteam

 

 

Bijlagen

         Jaarrekening 2016.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2016 goed bestaande uit de beleidsnota, de financiële nota en de staat van de algemene rekeningen. De jaarrekening sluit af met een positief resultaat op kasbasis van € 2 801 389 en een positieve autofinancieringsmarge van € 1 020 721.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE DEELNAME AAN KUNGFU ACTIVITEITEN INGERICHT DOOR HET GEMEENTEBESTUUR.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 12 juni 2017 over het organiseren van kungfu lessen.

 

Feiten en context

  • Het gemeentebestuur wenst 37 kungfu-lessen te organiseren van september 2017 tot juni 2018. De lessen gaan door in de sportzaal van Bertem.
  • Voor deze lessen zal een professioneel lesgever, erkend door Sport Vlaanderen, worden aangetrokken.
  • De gemeente heeft het softwareprogramma Recreatex aangekocht. Alle (betalende) activiteiten die de gemeentelijke diensten organiseren, vinden voortaan onderdak in een online vrijetijdswinkel. Ook de inschrijvingen voor de kungfu-lessen kunnen online gebeuren via de vrijetijdswinkel.

 

Juridische gronden

  • Artikel 170, §4 van de grondwet

Geen last of belasting kan door de agglomeratie; de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

  • Artikel 42 van het gemeentedecreet

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglement, vast.

  • Artikel 43, §2, 15° van het gemeentedecreet

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de sportraad van 22 juni 2017

 

Argumentatie

Voor de berekening van de deelnameprijs is een voorzichtige inschatting gemaakt van het aantal betalende deelnemers.

 

Berekening kosten en inkomsten:

 

  • Kosten: 37 lessen x 100 euro = 3700 euro
  • Het college stelt voor dat de deelnemers 3,50 euro per les betalen:
    • 15 deelnemers x 3,50 euro = 52,50 euro x 37 lessen = 1942,50 euro inkomsten.
    • Een deelnemer betaalt dan 3,50 euro x 37 = 129,50 euro.
    • Het saldo wordt betaald vanuit het budget van de gemeente. In geval van 15 betalende deelnemers is dat saldo 1757,50 euro.

 

Financiële gevolgen

 

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

1419/002/001/008/010

70250000/0740

€ 10 000

€ 1942,50

 

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 juli 2017 en voor een termijn die eindigt op 31 december 2019 wordt een retributie geheven op de deelname aan het sportaanbod kungfu, ingericht door het gemeentebestuur.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die deelneemt aan het sportaanbod kungfu. De retributie moet betaald worden voor deelname aan een aangeboden lessenreeks. Er kan niet worden betaald voor aparte lessen als onderdeel van een lessenreeks.

 

Artikel 3:

In geval de deelnemer wegens overmacht niet (meer) kan deelnemen aan de lessenreeks, wordt het resterende bedrag (waarde van het aantal resterende lessen) terugbetaald.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad stelt de retributie vast op 3,50 euro per les. De inning gebeurt per online betaling in de vrijetijdswinkel van het softwareprogramma Recreatex.

 

Artikel 5:

De inschrijvingen voor de kungfu lessen gebeuren online via de vrijetijdswinkel.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2017

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

 

  • Raadslid Joris Fonteyn verwijst naar zijn vraag in de gemeenteraadszitting van december 2016 voor een betere sensibilisering voor de voorrang van rechts aan de zijstraten van de Dorpstraat in Bertem en Leefdaal maar merkt op dat hij tot op heden geen resultaat ziet. Hij vraagt ook een betere aanduiding van de fietsstraten.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat het kruispunt Dorpstraat - Begijnenstraat werd besproken in de mobiliteitscel maar dat de verkeersdeskundige van de politiezone dit verder ging onderzoeken.
  • Burgemeester Joël Vander Elst gaat dit punt terug opnemen in de volgende vergadering van de mobiliteitscel.

 

  • Raadslid Jan Buysse kaart de onveilige verkeerstoestand aan voor de voetgangers aan de gestutte woning in de Bosstraat en tijdens de werken in het voetpad ter hoogte van de schoolomgeving Bosstraat. Hij vraagt dat, vooral in drukke straten en de schoolomgevingen de aannemer verplicht wordt om voor de aanvang van de werken een voetgangerspassage te voorzien.
  • Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat tijdens het verwijderen van de doorgangssluis voor voetgangers werken werden uitgevoerd aan de overkant van de straat. De burgemeester was ter plaatse geweest en de oorzaak van deze wantoestand was vooral een communicatieprobleem.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn vraagt om het uitzonderlijk plaatselijk verkeer in de Begijnenstraat uit te breiden in beide richtingen.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat in 2013 de verkeersmaatregel werd genomen omdat de Begijnenstraat tijdens de spitsuren overbelast werd door het verkeer dat een sluikweg zocht om de file op de Tervuursesteenweg richting rotonde te vermijden.
  • Raadslid Jan Buyssse merkt op dat deze gemeenteraadsbeslissing eenparig werd goedgekeurd op 25 juni 2013.
  • Burgemeester Joël Vander Elst voegt toe dat de straten ook dienen voor autoverkeer en dat het onmogelijk is om alle straten verkeersluw of -vrij te maken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.