NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 28 mei 2013

Van 20.05 uur tot 22 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Tom Philips

Burgemeester:

Albert Mees

Schepenen:

Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens en Jan Buysse

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs, Maria Andries, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Ken Geyns, Karin Baudemprez, Anja De Herdt en Griet Verhenneman

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

Gastspreker:

Vanessa Joly

 

Gastspreker Vanessa Joly verlaat de vergadering vanaf punt 2.

 


Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJK WOONPROJECT IGO - WONEN TUSSEN DIJLE EN VELP. GOEDKEURING SUBSIDIEDOSSIER WERKJAREN 7, 8 EN 9.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 26 november 2007 over deelname aan het woonproject IGO Leuven
  • Raadsbesluit van 18 december 2007 over de bekrachtiging van de beslissing over het woonproject van IGO Leuven in het subsidiekader lokale woonbeleid
  • Raadsbesluit van 28 september 2010 over de verlenging van het intergemeentelijk woonproject "Wonen tussen Dijle en Velp"
  • Raadsbesluit van 30 april 2013 over de verlenging van het intergemeentelijk woonproject "Wonen tussen Dijle en Velp"
  • IGO heeft op 3 mei 2013 het ontwerp van subsidiedossier voor de Vlaamse overheid ter goedkeuring overgemaakt aan de gemeente.

 

Feiten en context

  • Het woonproject werkt aan een degelijk woonbeleid. Het streeft hierbij naar betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor alle inwoners van de aangesloten gemeenten door:
    • in elke gemeente overleg te organiseren tussen gemeente, OCMW en een aantal partners (zoals sociale huisvestingsmaatschappijen) over het woonbeleid en concrete acties te bepalen
    • de gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van een aantal wettelijk opgelegde taken rond wonen: onder andere de aanpak van leegstand en het verbeteren van woningkwaliteit door bijvoorbeeld vooronderzoek uit te voeren binnen het kader van de procedure ongeschikt/onbewoonbaarverklaring
    • alle inwoners met woonvragen te helpen.
  • De initiatiefnemer en projectuitvoerder van het woonproject is de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Het woonproject ging van start op 1 april 2008 met een duurtijd van drie jaar. Deze eerste termijn nam een einde op 31 maart 2011. Het project is met een periode van drie jaar verlengd tot einde maart 2014 en tot eind maart 2017 onder voorbehoud van goedkeuring van het subsidiedossier door de Vlaamse overheid.
  • Het werkingsgebied van het woonproject bestaat uit de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boutersem, Haacht, Oud-Heverlee en Rotselaar.
  • Het project werd oorspronkelijk opgestart onder het subsidiebesluit van de Vlaamse regering van 21 september 2007. Ook de huidige tweede driejaarlijkse subsidieperiode valt hieronder.
  • In 2010 werden een aantal wijzigingen aangebracht aan het subsidiebesluit. In de derde driejarige subsidieperiode wordt de subsidie teruggeschroefd.
  • Vlaanderen legt 5 verplichte activiteiten op. De provincie legt bijkomende inhoudelijke voorwaarden op:
    • ontwikkeling van een gemeentelijke beleidsvisie op het vlak van wonen
    • woonoverleg met alle lokale woonactoren
    • aanbieden basisinformatie aan de inwoners
    • verbetering kwaliteit woningpatrimonium
    • initiatieven in het kader van het grond- en pandenbeleid
  • Als Vlaanderen de verlenging van dit project goedkeurt, zal IGO formele samenwerkingsovereenkomsten opstellen tussen de deelnemende gemeenten en IGO.

 

Juridische gronden

  • Besluit van de Vlaamse regering van 21 september 2007 houdende de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid

Met dit besluit wil de Vlaamse regering gemeenten aanzetten werk te maken van een volwaardig woonbeleid, bij voorkeur via intergemeentelijke samenwerking.

  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

 

De raad heeft de verlening van het woonproject voor de werkingsjaren 7, 8 en 9 goedgekeurd onder voorwaarde van goedkeuring van het subsidiedossier door de Vlaamse overheid.

 

Het project wordt nog steeds, in mindere mate, gesubsidieerd door de Vlaamse en provinciale overheid.

 

De geleverde dienstverlening aan de inwoners en bijstand aan de gemeentelijke administratie zijn van dien aard dat een voortzetting van het project voor de volgende drie jaar aangewezen is.

 

 

Bijlagen

  • Subsidiedossier

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt het projectvoorstel/subsidieaanvraag lokaal woonbeleid van IGO 'Wonen tussen Dijle en Velp' voor de derde subsidieperiode, die eindigt op 31 maart 2017, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 30 april 2013.

 

Besluit

 

stemming

eenparig

 

Artikel 1:

De raad verzoekt de gemeentesecretaris om het besluit over de oprichting en samenstelling van de cultuurraad aan te passen en om de gewijzigde notulen van de zitting van 30 april 2013 via e-mail aan de raadsleden te bezorgen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING FINILEK 26 JUNI 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 19 maart 2013 voor de jaarvergadering van Finilek van 26 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Finilek.
  • Op 26 juni 2013 wordt een jaarvergadering van Finilek gehouden met volgende agendapunten:

1.     verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2012

2.     verslag van het toezichtscomité van de vereniging in deelneming

3.     verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2012

4.     goedkeuring van de jaarrekening 2012 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting)

5.     kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor

6.     goedkeuring van het evaluatierapport in het kader van artikel 70 van het decreet op de intergemeentelijke samenwerking

7.     statutaire benoemingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 2013 over de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot het bestuurlijk toezicht en wijzigingen aan het uitvoeringsbesluit van 4 juni 2004, in het bijzonder met betrekking tot presentiegelden
    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger benoemd worden. De vertegenwoordiger kan voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid. De toepassing van deze vernieuwing is echter afhankelijk van wat de statuten hieromtrent bepalen. In bepaalde gevallen zal eerst een statutenwijziging vereist zijn. De vaststelling van het mandaat moet wel in elk geval nog steeds voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad worden genomen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 26 juni 2013 moeten een gemeentelijke vertegenwoordiger en een gemeentelijke plaatsvervangend vertegenwoordiger worden aangeduid. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger en de heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, als gemeentelijke plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Voordracht effectief Roos De Backer

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Voordracht plaatsvervanger Jan De Keyzer

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Voordracht plaatsvervanger Karin Baudemprez

Na geheime stemming:

4 stemmen voor

11 stemmen tegen

6 onthoudingen

 

Artikel 1:

Mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van Finilek van 26 juni 2013.

 

Artikel 2:

De heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van Finilek van 26 juni 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA JAARVERGADERING FINILEK 26 JUNI 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 19 maart 2013 voor de jaarvergadering van Finilek van 26 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Finilek.
  • Op 26 juni 2013 wordt een jaarvergadering van Finilek gehouden met volgende agendapunten:

1.     verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2012

2.     verslag van het toezichtscomité van de vereniging in deelneming

3.     verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2012

4.     goedkeuring van de jaarrekening 2012 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting)

5.     kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor

6.     goedkeuring van het evaluatierapport in het kader van artikel 70 van het decreet op de intergemeentelijke samenwerking

7.     statutaire benoemingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de jaarvergadering van 26 juni 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de jaarvergadering van Finilek van 26 juni 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGERS ALGEMENE VERGADERING IVERLEK 26 JUNI 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 30 april 2013 voor de algemene vergadering van Iverlek van 26 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.
  • Op 26 juni 2013 wordt een algemene vergadering van Iverlek gehouden met volgende agendapunten:

1)     verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2012

2)     goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2012 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3)     kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2012

4)     evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige zes jaar en ondernemingsplan 2013-2018

5)     statutaire benoemingen

6)     statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 2013 over de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot het bestuurlijk toezicht en wijzigingen aan het uitvoeringsbesluit van 4 juni 2004, in het bijzonder met betrekking tot presentiegelden
    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger benoemd worden. De vertegenwoordiger kan voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid. De toepassing van deze vernieuwing is echter afhankelijk van wat de statuten hieromtrent bepalen. In bepaalde gevallen zal eerst een statutenwijziging vereist zijn. De vaststelling van het mandaat moet wel in elk geval nog steeds voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad worden genomen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 26 juni 2013 moeten een gemeentelijke vertegenwoordiger en een gemeentelijke plaatsvervangend vertegenwoordiger worden aangeduid. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Ken Geyns, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Albert Mees, burgemeester, aan te duiden als gemeentelijke plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Voordracht effectief Ken Geyns

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Voordracht effectief Anja De Herdt

Na geheime stemming:

4 stemmen voor

11 stemmen tegen

6 onthoudingen

 

Voordracht plaatsvervanger Albert Mees

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Voordracht plaatsvervanger Karin Baudemprez

Na geheime stemming:

4 stemmen voor

11 stemmen tegen

6 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Ken Geyns, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van Iverlek van 26 juni 2013.

 

Artikel 2:

De heer Albert Mees, burgemeester, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van Iverlek van 26 juni 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING IVERLEK 26 JUNI 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 30 april 2013 voor de algemene vergadering van Iverlek van 26 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.
  • Op 26 juni 2013 wordt een algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek gehouden met volgende agendapunten:

1)     verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2013

2)     goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2012 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3)     kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2012

4)     evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige zes jaar en ondernemingsplan 2013-2018

5)     statutaire benoemingen

6)     statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 26 juni 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Iverlek van 26 juni 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING INTERLEUVEN 26 JUNI 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 30 april 2013 voor de algemene vergadering van Interleuven van 26 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.
  • Op 26 juni 2013 wordt een algemene vergadering van Interleuven gehouden met volgende agendapunten:

1.     samenstelling van het bureau

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering van 27 maart 2013

3.     verslag over de activiteiten 2012

4.     jaarrekening per 31 december 2012 - verslag van de commissaris-revisor

5.     verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten

6.     kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor

7.     provinciale bijdrage voor werkingskosten 2013 cfr. art. 14.1 van de statuten

8.     diversen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 2013 over de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot het bestuurlijk toezicht en wijzigingen aan het uitvoeringsbesluit van 4 juni 2004, in het bijzonder met betrekking tot presentiegelden
    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger benoemd worden. De vertegenwoordiger kan voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid. De toepassing van deze vernieuwing is echter afhankelijk van wat de statuten hieromtrent bepalen. In bepaalde gevallen zal eerst een statutenwijziging vereist zijn. De vaststelling van het mandaat moet wel in elk geval nog steeds voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad worden genomen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 26 juni 2013 moet een gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor de heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Voordracht Jan De Keyzer

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Voordracht Karin Baudemprez

Na geheime stemming:

4 stemmen voor

11 stemmen tegen

6 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van Interleuven van 26 juni 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING INTERLEUVEN 26 JUNI 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 30 april 2013 voor de algemene vergadering van Interleuven van 26 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging Interleuven.
  • Op 26 juni 2013 wordt een algemene vergadering van Interleuven gehouden met volgende agendapunten:

1.     samenstelling van het bureau

2.     goedkeuring verslag algemene vergadering van 27 maart 2013

3.     verslag over de activiteiten 2012

4.     jaarrekening per 31 december 2012 - verslag van de commissaris-revisor

5.     verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten

6.     kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor

7.     provinciale bijdrage voor werkingskosten 2013 cfr. art. 14.1 van de statuten

8.     diversen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 26 juni 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven van 26 juni 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER JAARVERGADERING RIOBRA 14 JUNI 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 30 april 2013 voor de jaarvergadering van 14 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
  • Op 14 juni 2013 wordt een jaarvergadering van Riobra gehouden met volgende agendapunten:

1.     notulen van de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2013

2.     jaarrekening 2012:

a.      bespreking van het verslag van de raad van bestuur en van de commissaris-revisor

b.      goedkeuring van de jaarrekening 2012 (balans, resultatenrekening en toelichting) en bestemming van het resultaat

3.     kwijting aan bestuurders en de commissaris

4.     evaluatierapport over de werking van de vereniging - ondernemingsplan voor de komende 6 jaar - bestendiging van de intergemeentelijke samenwerking Riobra

5.     diversen/rondvraag.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van de andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 2013 over de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot het bestuurlijk toezicht en wijzigingen aan het uitvoeringsbesluit van 4 juni 2004, in het bijzonder met betrekking tot presentiegelden
    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger benoemd worden. De vertegenwoordiger kan voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid. De toepassing van deze vernieuwing is echter afhankelijk van wat de statuten hieromtrent bepalen. In bepaalde gevallen zal eerst een statutenwijziging vereist zijn. De vaststelling van het mandaat moet wel in elk geval nog steeds voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad worden genomen.

 

Argumentatie

Voor de jaarvergadering van 14 juni 2013 moet één gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Joery Verhoeven, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Voordracht Joery Verhoeven

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Voordracht Anja De Herdt

Na geheime stemming:

4 stemmen voor

11 stemmen tegen

6 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Joery Verhoeven, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de jaarvergadering van Riobra van 14 juni 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING RIOBRA 14 JUNI 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 30 april 2013 voor de algemene vergadering van 14 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Riobra.
  • Op 14 juni 2013 wordt een algemene vergadering van Riobra gehouden met volgende agendapunten:

1.     notulen van de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2013

2.     jaarrekening 2012:

a.      bespreking van het verslag van de raad van bestuur en van de commissaris-revisor

b.      goedkeuring van de jaarrekening 2012 (balans, resultatenrekening en toelichting) en bestemming van het resultaat

3.     kwijting aan bestuurders en de commissaris

4.     evaluatierapport over de werking van de vereniging - ondernemingsplan voor de komende 6 jaar - bestendiging van de intergemeentelijke samenwerking Riobra

5.     diversen/rondvraag.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 14 juni 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Riobra van 14 juni 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING ECOWERF 19 JUNI 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 19 april 2013 voor de algemene vergadering van EcoWerf van 19 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.
  • Op 19 juni 2013 wordt een algemene vergadering van EcoWerf gehouden met volgende agendapunten:

1.     samenstelling van het bureau

2.     goedkeuring verslag van de vorige vergadering d.d. 20 maart 2013

3.     jaarverslag 2012

a.      verslag van de activiteiten

b.      jaarrekening per 31 december 2012 - verslag van de commissaris-revisor

c.      balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4.     verwerking van de resultaten

5.     decharge bestuurders

6.     opvraging provinciale bijdrage werkingskosten 2013 - cfr. artikel 15.1 van de statuten

7.     aanduiding bedrijfsrevisor: 07/2013-07/2016

8.     diversen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 2013 over de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot het bestuurlijk toezicht en wijzigingen aan het uitvoeringsbesluit van 4 juni 2004, in het bijzonder met betrekking tot presentiegelden
    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger benoemd worden. De vertegenwoordiger kan voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid. De toepassing van deze vernieuwing is echter afhankelijk van wat de statuten hieromtrent bepalen. In bepaalde gevallen zal eerst een statutenwijziging vereist zijn. De vaststelling van het mandaat moet wel in elk geval nog steeds voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad worden genomen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 19 juni 2013 moet één gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Tom Philips, voorzitter gemeenteraad, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

 

Voordracht Tom Philips

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Voordracht Karin Baudemprez

Na geheime stemming:

4 stemmen voor

11 stemmen tegen

6 onthoudingen

 

Artikel 1:

De heer Tom Philips, voorzitter gemeenteraad, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van EcoWerf van 19 juni 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING ECOWERF 19 JUNI 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 19 april 2013 voor de algemene vergadering van EcoWerf van 19 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.
  • Op 19 juni 2013 wordt een algemene vergadering van EcoWerf gehouden met volgende agendapunten:

1.     samenstelling van het bureau

2.     goedkeuring verslag van de vorige vergadering d.d. 20 maart 2013

3.     jaarverslag 2012

a.      verslag van de activiteiten

b.      jaarrekening per 31 december 2012 - verslag van de commissaris-revisor

c.      balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4.     verwerking van de resultaten

5.     decharge bestuurders

6.     opvraging provinciale bijdrage werkingskosten 2012 - cfr. artikel 15.1 van de statuten

7.     aanduiding bedrijfsrevisor: 07/2013-07/2016

8.     diversen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 19 juni 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

 

stemming

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van 19 juni 2013 van EcoWerf wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING IGO 21 JUNI 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 6 mei 2013 voor de algemene vergadering van IGO van 21 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Op 21 juni 2013 wordt een algemene vergadering van IGO gehouden met volgende agendapunten:

1.     goedkeuring verslag vergadering 21 maart 2013

2.     aanvaarding nieuw lid voor de raad van bestuur

3.     goedkeuring jaarverslag 2012

4.     goedkeuring jaarrekening 2012

5.     varia.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 2013 over de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot het bestuurlijk toezicht en wijzigingen aan het uitvoeringsbesluit van 4 juni 2004, in het bijzonder met betrekking tot presentiegelden
    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger benoemd worden. De vertegenwoordiger kan voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid. De toepassing van deze vernieuwing is echter afhankelijk van wat de statuten hieromtrent bepalen. In bepaalde gevallen zal eerst een statutenwijziging vereist zijn. De vaststelling van het mandaat moet wel in elk geval nog steeds voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad worden genomen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 21 juni 2013 moet een gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor mevrouw Yvette Laes, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Artikel 1:

Mevrouw Yvette Laes, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de algemene vergadering van IGO van 21 juni 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING IGO 21 JUNI 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 6 mei 2013 voor de algemene vergadering van IGO van 21 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de dienstverlenende vereniging IGO.
  • Op 21 juni 2013 wordt een algemene vergadering van IGO gehouden met volgende agendapunten:

1.     goedkeuring verslag vergadering 21 maart 2013

2.     aanvaarding nieuw lid voor de raad van bestuur

3.     goedkeuring jaarverslag 2012

4.     goedkeuring jaarrekening 2012

5.     varia.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de algemene vergadering van 21 juni 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de algemene vergadering van IGO van 21 juni 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER GEWONE ALGEMENE VERGADERING IGS HOFHEIDE 18 JUNI 2013.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 16 april 2013 voor de gewone algemene vergadering van 18 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IGS Hofheide.
  • Op 18 juni 2013 wordt een gewone algemene vergadering van IGS Hofheide gehouden met volgende agendapunten:

1.     goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 26 maart 2013

2.     goedkeuring van de jaarrekening 2012, het verslag van de RvB en het verslag van de bedrijfsrevisor

3.     verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris

4.     evolutie van de bouwwerken

5.     varia

6.     bezoek aan het gebouw.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 2013 over de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot het bestuurlijk toezicht en wijzigingen aan het uitvoeringsbesluit van 4 juni 2004, in het bijzonder met betrekking tot presentiegelden
    Er moet niet langer voor elke algemene vergadering afzonderlijk een vertegenwoordiger benoemd worden. De vertegenwoordiger kan voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid. De toepassing van deze vernieuwing is echter afhankelijk van wat de statuten hieromtrent bepalen. In bepaalde gevallen zal eerst een statutenwijziging vereist zijn. De vaststelling van het mandaat moet wel in elk geval nog steeds voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad worden genomen.

 

Argumentatie

Voor de gewone algemene vergadering van 18 juni 2013 moet één gemeentelijke vertegenwoordiger worden aangeduid. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Besluit

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Artikel 1:

Mevrouw Roos De Backer, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Bertem op de gewone algemene vergadering van IGS Hofheide van 18 juni 2013.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AKTENAME AGENDA GEWONE ALGEMENE VERGADERING IGS HOFHEIDE 18 JUNI 2013 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van 16 april 2013 voor de gewone algemene vergadering van 18 juni 2013, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IGS Hofheide.
  • Op 18 juni 2013 wordt een gewone algemene vergadering van IGS Hofheide gehouden met volgende agendapunten:

1.     goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 26 maart 2013

2.     goedkeuring van de jaarrekening 2012, het verslag van de RvB en het verslag van de bedrijfsrevisor

3.     verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris

4.     evolutie van de bouwwerken

5.     varia

6.     bezoek aan het gebouw.

 

Juridische gronden

  • Artikel 5 van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales
    Elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale kan aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan.
  • Artikel 44 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking
    De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Voor de gewone algemene vergadering van 18 juni 2013 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de gewone algemene vergadering van IGS Hofheide van 18 juni 2013 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

PARTICIPATIE DOOR DE BURGER. OPRICHTING EN SAMENSTELLING SPORTRAAD.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 24 september 2002 over de goedkeuring van de statuten van de gemeentelijke sportraad
  • Bespreking door het college van de nota en het advies van het managementteam over de oprichting van adviesraden, overlegstructuren en werkgroepen op 4 februari 2013
  • Collegebesluit van 2 april 2013 over de goedkeuring van de principes voor de oprichting van adviesraden en overlegstructuren

 

Feiten en context

  • De sportraad werd opgericht op 23 oktober 2002.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43, § 2, 14° gemeentedecreet
    De bevoegdheid tot het inrichten van adviesraden en overlegstructuren kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
  • Artikel 200 gemeentedecreet
    Alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
    De gemeenteraad stelt de nadere voorwaarden vast voor de representativiteit en regelt de samenstelling, de werkwijze en de procedures van de hier bedoelde raden en overlegstructuren. Daarbij wordt uitdrukkelijk bepaald op welke wijze het gevolg dat aan de adviezen wordt gegeven, zal worden meegedeeld.
    Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de hier bedoelde raden en overlegstructuren.
  • Artikel 15, §1 van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid
    Het gemeentebestuur beschikt over een sportraad die, op eigen initiatief of op verzoek, autonoom advies geeft aan de overheid, over alle aangelegenheden die de sportraad belangrijk acht in het kader van het sportbeleid.
    De schepen of het collegelid, bevoegd voor sport, kan als waarnemer de vergaderingen bijwonen.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2012 betreffende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid
    Om voor subsidiëring voor de uitvoering van de Vlaamse beleidsprioriteiten, vermeld in het decreet van 6 juli 2012, in aanmerking te komen, moeten de subsidiereglementen van de gemeente in het kader van de Vlaamse beleidsprioriteiten Sport voor Allen en het erkenningbesluit van de sportraad elektronisch raadpleegbaar zijn via de website van het bestuur.

 

Argumentatie

De gemeentelijke adviesraden en overlegstructuren moeten na de algemene vernieuwing van de gemeenteraad opnieuw worden opgericht en samengesteld. Om een eerste bijeenkomst van deze organen te kunnen organiseren voor de zomervakantie 2013, is een beslissing nodig over de oprichting en de samenstelling van de sportraad.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad van Bertem richt een sportraad op. Deze heeft tot doel om op eigen initiatief of op verzoek van de gemeente, autonoom advies te geven aan de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen, over alle aangelegenheden die de sportraad belangrijk acht in het kader van het sportbeleid van de gemeente.

De sportraad kan, al dan niet in samenwerking met het gemeentebestuur, initiatieven nemen met als doel het bevorderen van het sportgebeuren in de gemeente.

 

Artikel 2:

De sportraad wordt als volgt samengesteld:

         één effectief lid en één plaatsvervangend lid van elke erkende sportclub binnen de gemeente.

         2 deskundigen op het vlak van sport

         2 geïnteresseerden (niet-georganiseerde sporter).

De schepen van sport en de sportfunctionaris maken van rechtswege deel uit van de sportraad, als waarnemer.

 

Artikel 3:

Kandidaturen vanuit de sportclubs worden opgevraagd via de sportclubs.

Kandidaturen voor de deskundigen en de geïnteresseerden (niet-georganiseerde sporters) worden opgevraagd via Info Bertem.

 

Artikel 4:

Ingeval er teveel kandidaten zijn voor de deskundigen en de geïnteresseerden (niet-georganiseerde sporters), beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

PPS. GOEDKEURING AKTE VESTIGING OPSTALRECHT PRIVATE PROJECTONTWIKKELING SITE OUDE RIJKSWACHTKAZERNE LEEFDAAL.

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 10 januari 2011 waarbij de opdracht inzake "de ontwikkeling en realisatie van diverse publieke en private vastgoedprojecten op het grondgebied van de gemeente Bertem middels een publiek private samenwerking" gegund werd aan Immo Cordeel-Aertssen nv, met vennootschapszetel te 9140 Temse, Eurolaan 7
  • Raadsbesluit van 25 januari 2011 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst "De ontwikkeling en realisatie van diverse publieke en private vastgoedprojecten op het grondgebied van de gemeente Bertem middels een publiek-private samenwerking"
  • Raadsbesluit van 28 februari 2012 over de goedkeuring van de akte vestiging opstalrecht gemeenschapshuis Leefdaal (PPS)
  • Collegebesluit van 6 april 2012 over de verlening van een stedenbouwkundige vergunning voor het project "Oud Kazernegebouw Leefdaal", te weten het verbouwen van het oude kazernegebouw tot 5 appartementen en het oprichten van een nieuwbouw van 6 appartementen met een gemeenschappelijke kelderverdieping

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem is eigenaar van een eigendom gelegen in 3061 Leefdaal, Dorpstraat 555, met naastliggende grond. Het gaat om een perceel grond, gekend volgens titel en volgens recente kadastrale gegevens onder sectie F deel van nummer 158/N met een oppervlakte van ongeveer 1067 m². Het betreft een deel van de site van de oude rijkswachtkazerne, het gedeelte langs de Dorpstraat.
  • De NV Cordeel Zetel Hoeselt zal een privaat woonproject realiseren op dit perceel. Het gaat om het verbouwen van het oude kazernegebouw tot 5 appartementen en het oprichten van een nieuwbouw van 6 appartementen met een gemeenschappelijke kelderverdieping.
  • NV Cordeel Zetel Hoeselt en de gemeente Bertem zijn overeengekomen dat de aannemer het appartementsgebouw zal realiseren voor privédoeleinden. De appartementen zullen verkocht worden, waarbij de totale prijs van de aandelen in de grond verbonden aan de te verkopen appartementen (met de bijhorende autostaanplaatsen en kelders) 475 320 euro zal bedragen.
  • Om het bouwen van de appartementen mogelijk te maken, moet de gemeente Bertem aan de NV Cordeel Zetel Hoeselt een opstalrecht verlenen.
  • Er wordt een opstalrecht verleend voor maximum vier jaar, vanaf de ondertekening van de akte.
  • De lonen en onkosten van deze akte vallen ten laste van de opstalhouder.

 

Juridische gronden

  • Wet over het recht van opstal van 10 januari 1824
  • Decreet van 18 juli 2003 houdende de Publiek-Private Samenwerking
  • Artikel 22 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Raadslid Tom Philips heeft dit agendapunt binnen deze termijn aan de agenda toegevoegd.
  • Artikel 43, §2, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

 

Argumentatie

De uitvoering van de publiek-private overeenkomst kan maar uitwerking krijgen na de ondertekening van de notariële akten waarbij zakelijke rechten met betrekking tot de gemeentelijke gronden en gebouwen worden verleend in functie van de bouw van de private woongelegenheden.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

1313/001/001/001/001

0705/70600000

€ 1000

€ 1 / jaar

1313/002/007/001/002

0705/22101021

€ 500 000

€ 475 320

 

 

Bijlagen

  • Akte vestiging opstalrechten

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van de akte "Vestiging opstalrechten" voor het project 'Oud Kazernegebouw Leefdaal', zoals opgemaakt door notaris Patrick Coppieters ’t Wallant, goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en de gemeentesecretaris om de akte te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

PPS. GOEDKEURING STATUTEN VAN HET GEBOUW PRIVATE PROJECTONTWIKKELING SITE OUDE RIJKSWACHTKAZERNE LEEFDAAL (BASISAKTE EN REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM).

 

Voorgeschiedenis

  • Collegebesluit van 10 januari 2011 waarbij de opdracht inzake "de ontwikkeling en realisatie van diverse publieke en private vastgoedprojecten op het grondgebied van de gemeente Bertem middels een publiek private samenwerking" gegund werd aan Immo Cordeel-Aertssen nv, met vennootschapszetel te 9140 Temse, Eurolaan 7
  • Raadsbesluit van 25 januari 2011 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst "De ontwikkeling en realisatie van diverse publieke en private vastgoedprojecten op het grondgebied van de gemeente Bertem middels een publiek-private samenwerking"
  • Raadsbesluit van 28 februari 2012 over de goedkeuring van de akte vestiging opstalrecht gemeenschapshuis Leefdaal (PPS)
  • Collegebesluit van 6 april 2012 over de verlening van een stedenbouwkundige vergunning voor het project "Oud Kazernegebouw Leefdaal", te weten het verbouwen van het oude kazernegebouw tot 5 appartementen en het oprichten van een nieuwbouw van 6 appartementen met een gemeenschappelijke kelderverdieping
  • Raadsbesluit van 28 mei 2013 over de goedkeuring van de akte vestiging opstalrecht private projectontwikkeling site oude rijkswachtkazerne Leefdaal.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem is eigenaar van een eigendom gelegen in 3061 Leefdaal, Dorpstraat 555, met naastliggende grond. Het gaat om een perceel grond, gekend volgens titel en volgens recente kadastrale gegevens onder sectie F deel van nummer 158/N met een oppervlakte van ongeveer 1067 m². Het betreft een deel van de site van de oude rijkswachtkazerne, het gedeelte langs de Dorpstraat.
  • De NV Cordeel Zetel Hoeselt zal een privaat woonproject realiseren op dit perceel. Het gaat om het verbouwen van het oude kazernegebouw tot 5 appartementen en het oprichten van een nieuwbouw van 6 appartementen met een gemeenschappelijke kelderverdieping.
  • NV Cordeel Zetel Hoeselt en de gemeente Bertem zijn overeengekomen dat de aannemer het appartementsgebouw zal realiseren voor privédoeleinden. De appartementen zullen verkocht worden door de private partner.
  • Notaris Patrick Coppieters 't Wallant heeft een ontwerp van statuten opgemaakt voor de appartementen die door de private partner gerealiseerd en verkocht zullen worden op de site van de oude rijkswachtkazerne in Leefdaal. De statuten bevatten de basisakte en het reglement van mede-eigendom.

 

Juridische gronden

  • Decreet van 18 juli 2003 houdende de Publiek-Private Samenwerking
  • Artikel 22 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Raadslid Tom Philips heeft dit agendapunt binnen deze termijn aan de agenda toegevoegd.
  • Artikel 43, §2, 12° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het voorliggend model van statuten (basisakte en reglement van mede-eigendom) geeft uitvoering aan de samenwerking tussen de gemeente Bertem en NV Cordeel Zetel Hoeselt.

Alle rechten en verplichtingen die worden opgenomen in voorliggend ontwerp van statuten vinden een directe grondslag in de contractuele bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst die werd goedgekeurd door de gemeenteraad en ondertekend door de partijen

 

 

Bijlagen

  • Statuten (basisakte en reglement van mede-eigendom)

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van de statuten (basisakte en reglement van mede-eigendom) voor het project 'Oud Kazernegebouw Leefdaal', zoals opgemaakt door notaris Patrick Coppieters ’t Wallant, goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en de gemeentesecretaris om de akte te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

RESOLUTIE MET BETREKKING TOT DE HOOFDSTEDELIJKE GEMEENSCHAP VAN BRUSSEL.

 

Voorgeschiedenis

  • De gemeente Overijse heeft bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift ingediend om de beslissing tot oprichting van Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap nietig te laten verklaren. De gemeente Steenokkerzeel heeft zich bij deze juridische actie aangesloten.
  • Begin maart erkende de Vlaamse regering uitdrukkelijk het probleem van het verplicht lidmaatschap van de Vlaams-Brabantse gemeenten bij de Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap. De Vlaamse regering besliste formeel dat ze geen samenwerkingsakkoord zal sluiten over die Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap zolang het Grondwettelijk Hof zich daarover niet heeft uitgesproken.
  • O.m. door de gemeenteraad van Kortenberg werd op 15 april 2013 een resolutie goedgekeurd met betrekking tot de hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel, waarbij verklaard werd geen overleg te plegen via die hoofdstedelijke gemeenschap.

 

Juridische gronden

  • Het nieuwe art. 92 bis §7 van de Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen (ingevoegd bij  art. 2 Bijz.Wet 19 juli 2012 (BS 22 augustus 2012, ed. 1):
    "§ 7. Er wordt een hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel opgericht met het oog op overleg over de aangelegenheden bedoeld in artikel 6, § 1, die meerdere gewesten aanbelangen, in het bijzonder mobiliteit, verkeersveiligheid en de wegenwerken vanuit, naar en rond Brussel. De gewesten zijn lid van de hoofdstedelijke gemeenschap en de vertegenwoordigers van hun regeringen hebben er zitting in.
    Alle gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en van de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, evenals de federale overheid zijn van rechtswege lid van de hoofdstedelijke gemeenschap.
    De provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant kunnen vrij toetreden.
    De gewesten sluiten een samenwerkingsakkoord om de nadere regels en het voorwerp van dit overleg vast te leggen.
    De op- en afritten van de autosnelwegring om Brussel (R0) mogen enkel worden gesloten of onbruikbaar worden gemaakt nadat daarover overleg is gepleegd tussen de gewesten in de hoofdstedelijke gemeenschap bedoeld in het eerste lid.
    Bij wijze van overgangsmaatregel heeft het in het derde lid bedoelde overleg plaats buiten de hoofdstedelijke gemeenschap in afwachting van het sluiten van het in het tweede lid bedoelde samenwerkingsakkoord."
  • Artikel 22 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Raadslid Joris Fonteyn heeft dit agendapunt binnen deze termijn aan de agenda toegevoegd.

 

Argumentatie

In het kader van de zesde staatshervorming werd een hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel opgericht. Met de bijzondere wet van 19 juli 2012 (verschenen in het Belgisch staatsblad van 22 augustus 2012, werd een nieuw artikel 92bis, §7 ingevoegd in de Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen.

 

Deze hoofdstedelijke gemeenschap zou zijn opgericht om overleg te organiseren in gewestaangelegenheden die meerdere Gewesten aanbelangen. Het zou in het bijzonder gaan over mobiliteit, verkeersveiligheid en wegenwerken van, naar en rond Brussel.

 

Volgens deze wet moeten de Gewesten en alle gemeenten van Vlaams- en Waals-Brabant en van het Brusselse hoofdstedelijke Gewest verplicht ("van rechtswege") deel uitmaken van deze organisatie. De provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant kunnen vrijwillig aansluiten. Aangezien het lidmaatschap voor de gemeenten verplicht is, zal ook Bertem willens nillens plots lid zijn van de Brusselse hoofdstedelijke gemeenschap.

 

Uiteraard is overleg tussen de gemeenten en tussen de verschillende bestuursniveau onontbeerlijk om tot een degelijk en efficiënt bestuur te komen. Elk bestuursniveau moet daarbij zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar de middelen en structuren daartoe bestaan reeds.

 

Er moet evenwel worden vastgesteld dat deze nieuwe hoofdstedelijke gemeenschap georganiseerd zal worden oor de Gewesten en hoofdzakelijk zal werken rond gewestthema’s. Het opzet is bovendien nogal eenzijdig gericht op Brussel en te weinig op de omliggende gemeenten.

 

Een dergelijke structuur biedt dan ook geen enkele meerwaarde voor deze gemeenten. Het verplicht lidmaatschap zonder deze gemeenten echt te betrekken in de organisatie, is zelfs contraproductief. Het opzetten van een permanente structuur voor het organiseren van niet verplicht overleg biedt geen meerwaarde. Een dergelijke werkwijze dreigt eerder kosten dan baten te brengen.

 

Daarenboven blijkt dat sommigen deze nieuwe structuur nu al kaderen in een uitbreiding of minstens het doorbreken van het ‘carcan’ rond Brussel. Zo stelt de MR op haar website: "Bruxelles est élargie par la mise en place d’une communauté métropolitaine comprenant l’ensemble des communes du grand Brabant.". Joëlle Milquet, vice-premier in de federale regering, verklaarde op haar website: "Comme Joëlle Milquet le voulait depuis longtemps, une communauté métropolitaine, dont le principe sera inscrit dans la loi spéciale, verra le jour, ce qui organise le désenclavement de Bruxelles de manière évidente." De gemeenten van Vlaams-Brabant hebben echter geen nood aan bijkomende communautaire problemen.

 

Besluitend kan dan ook worden gesteld:

  • De Vlaams-Brabantse gemeenten moeten resoluut kiezen voor doeltreffend overleg en een efficiënte samenwerking. N-VA ziet echter geen enkele reden om dit overleg te houden binnen de nieuwe hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel.
  • Want de nieuwe hoofdstedelijke gemeenschap biedt geen enkele aantoonbare meerwaarde voor het overleg tussen de gemeenten in en met Vlaams-Brabant en Brussel.
  • De gemeenten hebben namelijk geen enkele impact op de organisatie van deze nieuwe instelling (die gewestelijk zal worden vastgesteld) en hebben ook geen enkele impact op hun keuze tot deelname (verplicht lidmaatschap). De organisatie lijkt bovendien nogal eenzijdig op Brussel te zijn gericht.
  • Deze nieuwe instelling zal de spanning terug opdrijven. De gemeenten van Vlaams-Brabant hebben echter geen nood aan bijkomende communautaire problemen.

 

Besluit

 

4 stemmen voor: Ludo Croonenberghs, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez en Anja De Herdt

16 stemmen tegen: Albert Mees, Marc Morris, Joël Vander Elst, Greet Goossens, Jan Buysse, Maria Andries, Leonard Vranckx, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Joery Verhoeven, Jan De Keyzer, Tom Philips, Ken Geyns en Griet Verhenneman

1 onthouding: Kristien Van Essche

 

Het voorstel van resolutie met betrekking tot de hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel wordt verworpen:

 

De gemeenteraad:

 

Gelet op artikel 22 van het gemeentedecreet;

Gelet op artikel 2 van het gemeentedecreet;

Gelet op de Bijzondere wet van 19 juli 2012 tot aanvulling van artikel 92 bis van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, wat de hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel betreft;

 

Overwegende dat een hoofdstedelijke gemeenschap wordt opgericht waar al de gemeenten van Vlaams-Brabant verplicht deel van zullen uitmaken en dus ook Bertem;

Overwegende dat deze materie zodoende bij uitstek van gemeentelijk belang is;

Overwegende dat de gemeenten geen inbreng zullen hebben in de wijze waarop de hoofdstedelijke gemeenschap wordt georganiseerd;

Overwegende dat het overleg zich toespitst op gewestmateries;

Overwegende dat het doel van de hoofdstedelijke gemeenschap beperkend wordt omschreven als het overleg tussen "Brussel en zijn hinterland";

Overwegende dat er niet mis te verstane signalen zijn die wijzen op politiek misbruik van dit nieuwe overlegorgaan voor de uitbreiding van Brussel;

Overwegende dat het overleg en aanwezigheid in de hoofdstedelijke gemeenschap geen verplicht karakter kan hebben;

 

Aangezien elke gemeente een bijzonder groot belang heeft bij constructief overleg en nauwe samenwerking op basis van vrijwilligheid en niet met dwangmiddelen;

Aangezien de wijze waarop dit overleg wordt georganiseerd, de kwaliteit en doeltreffendheid ervan nauw beïnvloedt;

Aangezien het uitbouwen en financieren van structuren zonder duidelijke meerwaarde of die zelfs indruisen tegen de belangen van onze lokale gemeenschap, ingaat tegen de notie van degelijk bestuur;

Aangezien het lidmaatschap van deze hoofdstedelijke gemeenschap wel verplicht is, maar het effectieve en constructieve overleg dat niet kan zijn;

 

Verklaart:

  • Geen meerwaarde te zien in de op te richten hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel;
  • Bijgevolg geen overleg zal plegen via de hoofdstedelijke gemeenschap en niet deel zal nemen aan de vergaderingen van deze nieuwe instelling wanneer ze daartoe wordt uitgenodigd;
  •  
  • Roept het college van burgemeester en schepenen op:
  • Geen overleg te plegen via de hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel en niet deel te nemen aan de vergaderingen van deze nieuwe instelling;
  • Enkel desgevallend overleg te organiseren op basis van noodzaak en via adequate en reeds bestaande kanalen;
  • De hoofdstedelijke gemeenschap van Brussel louter te beschouwen als een interregionaal samenwerkingsplatform tussen de gewesten, en niet als een intercommunaal verband, gezien het hier om gewestelijke bevoegdheden gaat;

 

Roept de Vlaamse regering op:

  • De spreekbuis te zijn van de legitieme eisen van de Vlaamse gemeenten in de Rand rond Brussel ten aanzien van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, meer bepaald inzake gewestmateries zoals mobiliteit, openbare werken en infrastructuur;
  • Een duidelijk standpunt in te nemen ten aanzien van deze nieuwe overlegstructuur en ze niet te laten misbruiken als instrument tot afbouw van het exclusief Nederlandstalige statuut van de Vlaamse gemeenten in de Rand rond Brussel;
  • Het Vlaamse karakter van de gemeenten in de Rand rond Brussel te doen respecteren.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 mei 2013

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

  • Vraag van raadslid Griet Verhenneman over de gebrekkige communicatie over de bereikbaarheid tijdens wielerkoersen.
  • Antwoord van schepen Vander Elst: ik ben het volledig eens met de kritiek en ik betreur wat gebeurd is bij het BK Junioren. De organisatoren zouden zelf instaan voor het bedelen van 350 folders en brieven, maar ze hebben deze te laat en bij te weinig bewoners gebust. We leren hieruit en zullen in de toekomst meer zelf instaan voor de communicatie.

 

  • Vraag van raadslid Joris Fonteyn over de beschikbaarheid van het digitaal vergaderplatform.
  • Antwoord van de gemeentesecretaris: dit was inderdaad reeds eerder beloofd, maar helaas is het voorlopig enkel beschikbaar voor de collegeleden. Voor de zomervakantie zal het platform ook voor de raadsleden beschikbaar zijn.

 

  • Vraag van raadslid Joris Fonteyn over de terbeschikkingstelling van de verslagen van de adviesraden
  • Antwoord van burgemeester Albert Mees en schepen Greet Goossens: van zodra een verslag goedgekeurd wordt, wordt het gepubliceerd op de gemeentelijke website.

 

  • Vraag van raadslid Leonard Vranckx: mogen OCMW-raadsleden ook naar de vergaderingen van de adviesraden komen?
  • Antwoord van schepen Buysse: dit zal worden nagekeken. Zeker is dat OCMW-raadsleden lid kunnen zijn van een gemeentelijke adviesraad.

 

  • Vraag van raadslid Joris Fonteyn: er zal een regularisatie gebeuren in Den Tomme; heeft dit geen financiële gevolgen voor de gemeente?
  • Antwoord van burgemeester Albert Mees: voor Bertem gaat het enkel over een 11-tal woningen in De Walenpot, de rest (90%) ligt op grondgebied Kortenberg. De gemeente zal de weg moeten verbeteren. Ook is er een bufferbekken nodig op grondgebied Bertem, maar dit dient enkel voor de waterbeheersing van de woningen op grondgebied Kortenberg. De gemeente Bertem is niet bereid om te betalen voor dit bekken.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.