NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 18 februari 2019

Van 20.15 uur tot 21 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Albert Mees

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Greet Goossens, Joery Verhoeven en Tom Philips

Raadsleden:

Yvette Laes, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Eddy Vranckx, Iris De Smet, Roland Gustin, Peter Persyn, Jimmy Geyns en Guido Yserbijt

Algemeen directeur:

Dirk Stoffelen

 

Raadslid Guido Yserbijt vervoegt de vergadering vanaf punt 4.

 


Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
  • Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
    De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
  • Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
    Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 29 januari 2019.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 29 januari 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

GEMEENTERAADSLEDEN. KENNISNAME VERHINDERING RAADSLID JENNE VAN CORTENBERG.

 

Voorgeschiedenis

         Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

         Brief van 10 december 2018, waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen Vlaams-Brabant meedeelt dat hij de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Bertem geldig heeft verklaard op 5 december 2018.

         Eedaflegging van Jenne Van Cortenberg (CD&V) als gemeenteraadslid op 2 januari 2019.

         E-mail van Jenne Van Cortenberg van 6 februari 2019 waarin zij haar verhindering als gemeenteraadslid meedeelt voor de periode van 6 februari 2019 tot en met 3 mei 2019 wegens ouderschapsverlof voor de geboorte van een kind.

 

Feiten en context

         Uit het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau blijkt dat Roos De Backer, Jan Buysse en Guido Yserbijt resp. 1e, 2e en 3e opvolger zijn voor de lijst CD&V.

         Op 7 februari 2019 heeft Roos De Backer meegedeeld dat zij afstand doet van haar recht om het mandaat tijdelijk in te vullen.

         Op 7 februari 2019 heeft Jan Buysse meegedeeld dat hij afstand doet van zijn recht om het mandaat tijdelijk in te vullen.

         Op 12 februari 2019 heeft Guido Yserbijt meegedeeld dat hij bereid is om tijdelijk het mandaat van raadslid Jenne Van Cortenberg over te nemen.

 

Juridische gronden

         Artikel 169, §2, 5° van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011
De niet-verkozen kandidaten worden eerste, tweede, derde enzovoort opvolger verklaard in afnemende grootte van het aantal stemmen dat zij hebben bekomen, na een nieuwe overdracht van de lijststemmen, te beginnen bij de eerste niet-effectief verkozen kandidaat.

         Artikel 12 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad neemt akte van de verhindering van het gemeenteraadslid dat ouderschapsverlof wil nemen voor de geboorte of adoptie van een kind. Dat gemeenteraadslid wordt op zijn schriftelijke verzoek, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad, vervangen, op zijn vroegst vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van de geboorte of van de adoptie, tot het einde van de negende week na de adoptie of geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt de onderbreking van de uitoefening van het mandaat na de negende week verlengd met een duur die gelijk is aan de termijn waarin het raadslid zijn mandaat heeft uitgeoefend tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte of de adoptie voorafgaat.

         Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur

Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen door haar opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Artikel 1:

De raad neemt kennis van de verhindering wegens ouderschapsverlof voor de geboorte van een kind van raadslid Jenne Van Cortenberg (CD&V) van 6 februari 2019 tot en met 3 mei 2019. Roos De Backer en Jan Buysse doen als resp. 1e en 2e opvolger van de lijst CD&V afstand van hun recht om het mandaat tijdelijk in te vullen. Guido Yserbijt wordt als derde opvolger van de lijst CD&V uitgenodigd om het mandaat van gemeenteraadslid tijdelijk op te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

GEMEENTERAADSLEDEN. ONDERZOEK GELOOFSBRIEVEN GUIDO YSERBIJT.

 

Voorgeschiedenis

  • Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018
  • Brief van 10 december 2018, waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen Vlaams-Brabant meedeelt dat hij de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Bertem geldig heeft verklaard op 5 december 2018.
  • E-mail van Jenne Van Cortenberg van 6 februari 2019 waarin zij haar verhindering als raadslid meedeelt voor de periode van 6 februari 2019 tot en met 3 mei 2019 wegens ouderschapsverlof voor de geboorte van een kind.
  • E-mail van Guido Yserbijt van ... februari 2019 waarin hij laat weten dat hij bereid is om tijdelijk het mandaat van raadslid Jenne Van Cortenberg over te nemen.
  • Kennisname door de gemeenteraad van de verhindering van Jenne Van Cortenberg als gemeenteraadslid op 18 februari 2019.

 

Juridische gronden

  • Artikel 8 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011
    Om gemeenteraadskiezer te zijn, moet men :
    1° Belg zijn;
    2° de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt;
    3° in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn;
    4° zich niet bevinden in één van de gevallen van uitsluiting of schorsing, vermeld in Titel 3, hoofdstuk 4 van het decreet.
  • Artikel 58 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011
    Om tot gemeenteraadslid verkozen te kunnen worden en blijven, moet men kiezer zijn en moet men de kiesvoorwaarden, vermeld in artikel 8, behouden en mag men zich niet in een geval van schorsing of uitsluiting, als vermeld in artikel 15, §1 en §2 van het decreet, bevinden.
  • Artikelen 6 en 14 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de opvolger van het raadslid dat als verhinderd wordt beschouwd.
  • Artikel 10 van het decreet lokaal bestuur
    Dit artikel omschrijft de diverse onverenigbaarheden met het mandaat van gemeenteraadslid.
  • Omzendbrief KB/ABB 2018/3 van 26 oktober 2018 "De start van de lokale en provinciale bestuursperiode"

 

Argumentatie

De geloofsbrieven omvatten de schriftelijke bewijsstukken die de opvolger, opgeroepen om de eed af te leggen, moet voorleggen en waaruit blijkt dat er tegen zijn installatie als raadslid geen bezwaren zijn. De opvolger moet volgende stukken voorleggen:

  • een recent uittreksel uit het bevolkings- of rijksregister
  • een recent uittreksel uit het strafregister
  • een verklaring op eer dat men zich niet bevindt in een van de gevallen van onverenigbaarheid zoals voorzien in artikel 10 van het decreet lokaal bestuur.

 

De geloofsbrieven werden behoorlijk en tijdig ingediend en werden ter inzage gelegd met respect voor de decretale bepalingen.

 

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of men nog aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet en zich niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid bevindt.

 

Uit het onderzoek van de geloofsbrieven door de gemeenteraad, blijkt dat Guido Yserbijt voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden. Hij heeft verklaard zich niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid te bevinden. Er zijn geen elementen waaruit zou blijken dat de opvolger zich in een situatie van onverenigbaarheid bevindt.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De geloofsbrieven van Guido Yserbijt worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

GEMEENTERAADSLEDEN. EEDAFLEGGING GUIDO YSERBIJT.

 

Voorgeschiedenis

  • Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
  • Brief van 10 december 2018, waarin de Raad voor Verkiezingsbetwistingen Vlaams-Brabant meedeelt dat hij de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Bertem geldig heeft verklaard op 5 december 2018.
  • Raadsbesluit van 18 februari 2019 over de goedkeuring van de geloofsbrieven van Guido Yserbijt.

 

Juridische gronden

  • Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur
    De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van de eedaflegging van Guido Yserbijt in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

INSTALLATIE GEMEENTERAADSLEDEN. VASTSTELLING RANGORDE GEMEENTERAADSLEDEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
  • Eedaflegging op 18 februari 2019 van Guido Yserbijt als vervanger van Jenne Van Cortenberg tijdens haar verhindering als gemeenteraadslid.

 

Juridische gronden

  • Artikel 6, §7 van het decreet lokaal bestuur
    De opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd, nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in.
  • Hoofdstuk 2.4. "Rangorde van de gemeenteraadsleden" van omzendbrief KB / ABB 2018 / 3
    Opvolgers die na de installatievergadering worden geïnstalleerd, sluiten op het einde aan. De opvolgers die als raadslid worden geïnstalleerd, worden onderaan de ranglijst bijgeschreven, volgens de datum van hun eedaflegging.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De rangorde van gemeenteraadsleden wordt als volgt vastgesteld:

1.     Marc Morris

2.     Albert Mees

3.     Greet Goossens

4.     Maria Andries

5.     Yvette Laes

6.     Joël Vander Elst

7.     Joery Verhoeven

8.     Tom Philips

9.     Jan De Keyzer

10.Joris Fonteyn

11.Karin Baudemprez

12.Griet Verhenneman

13.Wouter Fock

14.Diane Vander Elst

15.Eddy Vranckx

16.Iris De Smet

17.Roland Gustin

18.Jimmy Geyns

19.Peter Persyn

20.Pieter Sempels

21.Guido Yserbijt

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

FRACTIES. KENNISNAME MEDEDELING DOOR KARIN BAUDEMPREZ OVER DE VERDERZETTING VAN HAAR MANDAAT ALS ONAFHANKELIJKE.

 

Voorgeschiedenis

  • E-mail van Karin Baudemprez van 3 februari 2019 waarin zij de voorzitter van de gemeenteraad meedeelt dat zij vanaf 3 februari 2019 zal zetelen als onafhankelijk gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

  • Raadslid Karin Baudemprez is op 14 oktober 2018 verkozen op de lijst N-VA.
  • Zij heeft op 2 januari 2019 de eed als gemeenteraadslid afgelegd.

 

Juridische gronden

  • Artikel 37, §3, 2e lid van het decreet lokaal bestuur
    Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, kan dat lid niet meer zetelen in de commissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
  • Artikel 160 van het decreet lokaal bestuur
    De Vlaamse overheid houdt een databank bij met gegevens over de mandatarissen van het lokaal bestuur. De databank bevat de voornaam, de achternaam, het rijksregisternummer, het geslacht, de geboortedatum, de naam van de lijst waarop de mandataris als raadslid is verkozen, de naam van de fractie waartoe hij behoort of, in voorkomend geval, de melding dat hij als onafhankelijke zetelt, alsook, in voorkomend geval, de bevoegdheden die hij toegewezen krijgt, en de begin- en einddatum van zijn mandaat. Die gegevens worden ter beschikking gesteld door het lokaal bestuur.

 

Mededeling

Raadslid Karin Baudemprez deelt aan de raad mee dat zij vanaf 3 februari 2019 zal zetelen als onafhankelijk gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

INSTALLATIE POLITIERAAD. KENNISNAME GELDIGVERKLARING VERKIEZING POLITIERAADSLEDEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Verkiezing van de politieraadsleden op 2 januari 2019
  • Besluit van de deputatie van Vlaams-Brabant van 31 januari 2019 over de geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad in Bertem

 

Juridische gronden

  • Artikel 18ter van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst
    Ongeacht of bij haar bezwaar is ingediend of niet, doet de bestendige deputatie uitspraak over de geldigheid van de verkiezing binnen 30 dagen na ontvangst van het dossier en herstelt, in voorkomend geval, de bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag begane vergissingen. Indien binnen deze termijn geen uitspraak is gedaan, wordt de verkiezing als regelmatig beschouwd.
    Het feit dat de verkiezing geldigheid heeft verkregen door het verstrijken van de termijn of de beslissing van de bestendige deputatie, wordt door de gouverneur medegedeeld aan de betrokken gemeenteraad en aan de politieraad.

 

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van de geldigverklaring van de verkiezing van de politieraadsleden in Bertem door de deputatie van Vlaams-Brabant op 31 januari 2019.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING GEMEENTELIJKE VOLMACHTDRAGERS ALGEMENE VERGADERINGEN ZEFIER.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van 4 februari 2019 over de vertegenwoordiging op de algemene vergaderingen van Zefier cvba.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem neemt deel aan Zefier cvba.
  • De statutaire jaarvergadering gaat door op 13 juni 2019 om 14 uur in het Concertgebouw te Brugge.
  • De gemeente Bertem heeft nog geen volmachthouder aangeduid in de algemene vergadering van Zefier cvba.

 

Juridische gronden

  • Artikel 180 van de wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

  • Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur

Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

  • Artikelen 24 en 28 van de statuten van de cvba Zefier

 

Besluit

 

Voordracht Tom Philips

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Voordracht Kris Philips

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Artikel 1:

Tom Philips, schepen, wordt aangeduid als volmachthouder van de gemeente Bertem op alle algemene vergaderingen van Zefier cvba tot 31 december 2024.

 

Artikel 2:

Kris Philips, financieel directeur, wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachthouder van de gemeente Bertem op alle algemene vergaderingen van Zefier cvba tot 31 december 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

ENERGIEHUIS. GOEDKEURING VAN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN IGO DIV, GEMEENTE EN OCMW BERTEM OVER HET ENERGIEHUIS.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 27 april 2010 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen IGO, gemeente en OCMW Bertem over het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE).
  • Gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2011 over de goedkeuring van avenant 1 aan de samenwerkingsovereenkomst tussen IGO Leuven, het OCMW en de gemeente over het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE).
  • E-mail van IGO van 30 januari 2019 over de herbevestiging van IGO div als Energiehuis in de gemeente Bertem.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem doet momenteel een beroep op de diensten van het Energiehuis van IGO div in verband met het verstrekken van de Vlaamse energieleningen. Sinds 1 januari 2019 is de 2% lening voor particulieren weggevallen, de 0% lening voor de doelgroep blijft overeind. De Vlaamse regering heeft op 14 december 2018 beslist om het Energiehuis ook andere opdrachten toe te bedelen. Samengevat zullen volgende taken in de toekomst uitgevoerd worden door het Energiehuis:
    • inrichten van een energieloket
    • gestructureerde basisinformatie aanbieden over relevante energiebeleidsmaatregelen, premies, leningen en energetische renovatie
    • particulieren begeleiden en ondersteunen bij aanvragen van premies en leningen, leveranciersvergelijkingen, offertevergelijkingen energetische renovatiewerken, interpretatie van thermografische informatie, de zonnekaart, de resultaten na een energiescan en het energieprestatiecertificaat, ook wel renovatiebegeleiding genoemd.
    • uitvoerende diensten coördineren en, in voorkomend geval, correct doorverwijzen.
  • Aangezien een Energiehuis enkel àlle toebedeelde taken kan opnemen (energieleningen én nieuwe basistaken) en IGO div reeds opdrachthouder is voor de energieleningen, zal IGO div zich kandidaat stellen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA) om deze verbrede invulling van het Energiehuis voor de gemeenten van het arrondissement Leuven op zich te nemen. Voor de concrete uitvoering van de verschillende taken zal IGO div samenwerken met lokale partners.
  • De garantstelling van het gemeentebestuur voor de terugbetaling van kredieten, verleend in het kader van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) en waarvoor de gemeenteraad op 25 oktober 2011 een avenant goedkeurde, is niet meer van toepassing sinds de overdracht van de bevoegdheid van het FRGE naar de Vlaamse overheid.

 

Juridische gronden

  • Artikel 8.2.2. van het Energiedecreet
    De Vlaamse regering kan leningen verstrekken ter ondersteuning van investeringen in het kader van de bevordering van het rationeel energieverbruik, door o.a. via energiehuizen leningen aan eindafnemers te verstrekken voor de financiering van investeringen in privéwoningen die dienen als hoofdverblijfplaats.
    De Vlaamse regering bepaalt de minimale voorwaarden waaraan de energiehuizen dienen te voldoen. Tussen het Vlaamse Gewest en elke energiehuis wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De Vlaamse regering kan een tegemoetkoming geven in de personeels- en werkingskosten van de energiehuizen.
  • Artikel 8.3.1/1. van het Energiedecreet
    De Vlaamse regering kan leningen verstrekken ter ondersteuning van investeringen in het kader van de bevordering van het rationeel energieverbruik, door o.a. via energiehuizen leningen aan coöperatieve vennootschappen te verstrekken voor de financiering van investeringen in gebouwen.
    De Vlaamse regering bepaalt de minimale voorwaarden waaraan de energiehuizen dienen te voldoen. Tussen het Vlaamse Gewest en elke energiehuis wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De Vlaamse regering kan een tegemoetkoming geven in de personeels- en werkingskosten van de energiehuizen.
  • Artikel 8.3.3. van het Energiedecreet
    De Vlaamse regering kan een steunprogramma opstellen met tegemoetkomingen ten voordele van ondernemingen voor acties voor het stimuleren van rationeel energiegebruik en -beheer of hernieuwbare energietechnologieën.
  • Artikel 8.4.1. van het Energiedecreet
    De Vlaamse regering kan een steunprogramma opstellen met tegemoetkomingen ten voordele van niet-commerciële instellingen, publiekrechtelijke rechtspersonen, de netbeheerders en de beheerders van het transmissienet en het vervoersnet voor o.a. rationeel energiebeheer en het stimuleren van energiezuinige producten, technieken en systemen.
  • Artikel 8.4.2. van het Energiedecreet
    De Vlaamse regering kan leningen verstrekken ter ondersteuning van investeringen in het kader van de bevordering van het rationeel energieverbruik, door o.a. via energiehuizen leningen aan niet-commerciële instellingen te verstrekken voor de financiering van investeringen in gebouwen.
    De Vlaamse regering bepaalt de minimale voorwaarden waaraan de energiehuizen dienen te voldoen. Tussen het Vlaamse Gewest en elke energiehuis wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De Vlaamse regering kan een tegemoetkoming geven in de personeels- en werkingskosten van de energiehuizen.
  • Artikel 9.1.1. van het Energiedecreet
    De Vlaamse regering kan aan de energiehuizen de volgende taken opdragen:
    1° het als kredietbemiddelaar of kredietgever verstrekken van de leningen, vermeld in de artikelen 8.2.2, 8.3.1/1 en 8.4.2;
    2° het verlenen van advies over en het voeren van sensibiliserings- en communicatieacties over rationeel energiegebruik, rationeel energiebeheer of hernieuwbare energietechnologieën;
    3° het bevorderen van het gebruik van energiezuinige producten, technieken, systemen of hernieuwbare energietechnologieën, inclusief de begeleiding bij de uitvoering van werken en diensten bij huishoudelijke afnemers daaromtrent;
    4° het verlenen van informatie aan huishoudelijke afnemers over de werking van de energiemarkt;
    5° het optreden als uniek loket voor door de Vlaamse regering door of krachtens het Energiedecreet vastgestelde taken en opdrachten.
  • Artikel 9.1.2. van het Energiedecreet
    Dit artikel bepaalt de voorwaarden waaraan de energiehuizen moeten voldoen om in het kader van de taken, vermeld in artikel 9.1.1, door het Vlaamse Gewest te worden aanvaard.
  • Artikel 9.1.3. van het Energiedecreet
    De Vlaamse regering kan de medewerking van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn opleggen voor taken die door of krachtens het Energiedecreet aan de energiehuizen zijn opgedragen. De Vlaamse regering bepaalt de vorm waarin die medewerking bestaat.
  • Hoofdstuk IX van het Energiebesluit van 19 november 2010
    Dit hoofdstuk bepaalt de voorwaarden voor en de taken van de energiehuizen en de vergoedingen die daarvoor toegekend worden door de Vlaamse overheid.
  • Besluit 2012/21/EU van de Europese Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen
    Dit besluit van de Europese Commissie is van toepassing op de vergoedingen die in dit raadsbesluit vervat zijn.
  • Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid
    De gemeenten hebben de regierol voor het woonbeleid op hun grondgebied. Dat betekent dat ze binnen de grenzen van het subsidiariteitsbeginsel zorgen voor de uitwerking, sturing, afstemming en uitvoering van het lokale woonbeleid.
  • Artikel 5 van het besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid
    Voor de lokale beleidscyclus 2020 -2025 worden de volgende Vlaamse beleidsprioriteiten voor het woonbeleid vastgesteld:
    1°de gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod afhankelijk van de woonnoden;
    2°de gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;
    3°de gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen.
  • Artikel 8 van het besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid
    In het kader van de Vlaamse beleidsprioriteit ‘De gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen’ moet de gemeente o.a. een partnerschap aangaan met het energiehuis dat actief is in de gemeente.

 

Argumentatie

Een Energiehuis moet rechtspersoonlijkheid en een erkenning als kredietverstrekker en daartoe specifiek opgeleide en gecertifieerde medewerkers hebben. IGO div beschikt over de nodige erkenningen en treedt op als Energiehuis voor alle gemeenten uit het arrondissement Leuven.

De uitvoering van de overeenkomst gaat in op 1 januari 2019 voor maximum 10 jaar. Ze is jaarlijks opzegbaar mits inachtneming van een opzegtermijn van 6 maanden voor het einde van elk werkingsjaar. De samenwerkingsovereenkomst tussen IGO div, gemeente en OCMW Bertem vervalt bij het vervallen van de samenwerkingsovereenkomst inzake het Energiehuis tussen IGO div en het Vlaams Energie Agentschap (VEA).

Vlaanderen kan aan de inwoners van de bij het Energiehuis aangesloten gemeenten goedkope leningen aanbieden voor energiebesparende maatregelen in hun woning, voor zover ze behoren tot de in het besluit omschreven doelgroep.

Het Energiehuis kan bijkomende subsidies aanvragen binnen het kader van vernieuwende en experimentele activiteiten zoals vermeld in het Energiebesluit.

Inwoners willen graag hun woning energiezuiniger maken, maar ze beschikken niet allemaal over de nodige middelen om de nodige werken te laten uitvoeren.

De gemeente voldoet via de samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis ook aan de vraag van de verschillende overheden om energiebesparende maatregelen te stimuleren.

Het Energiehuis staat, naast het verstrekken van een Vlaamse energielening, in voor de uitvoering van de in het Energiebesluit vastgelegde basistaken voor de Energiehuizen.

Het Energiehuis van IGO div kan lokale partnerschappen aangaan m.b.t. de gedeeltelijke uitvoering van basistaken zoals vermeld in het Energiebesluit.

Het Energiehuis van IGO div ontvangt enerzijds vergoedingen voor het verstrekken en beheren van energieleningen en anderzijds vergoedingen voor de uitvoering van de basistaken.

De Vlaamse regering verwacht dat het Energiehuis de streefwaarden en mijlpalen voor de prestaties die verbonden zijn aan de basistaken weergeeft in een meerjarig perspectief en deze opneemt in een addendum bij de bestaande of nieuwe samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Energie Agentschap.

 

 

Bijlagen

  • Samenwerkingsovereenkomst met IGO div inzake het Energiehuis, een dienst van algemeen economisch belang (DAEB)

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen IGO div, de gemeente en het OCMW betreffende de Vlaamse energielening en het Energiehuis, wordt herbevestigd via de ondertekening van een nieuwe overeenkomst waarin IGO div het lokale Energiehuis is en naast het verstrekken van de Vlaamse energielening voor de doelgroep ook instaat voor de uitvoering van de nieuwe basistaken voor de Energiehuizen zoals bepaald in het Energiebesluit van 19 november 2010. In overleg met en na goedkeuring van de deelnemende gemeenten kan het Energiehuis bijkomende subsidies aanvragen bij het Vlaams Energieagentschap voor vernieuwende en experimentele activiteiten.

 

Artikel 2:

IGO div mag voor de uitvoering van de basistaken een beroep doen op lokale partners en legt de afspraken daaromtrent vast in een samenwerkingsovereenkomst met die betreffende partners.

 

Artikel 3:

§1. De gemeente gaat ermee akkoord dat het Energiehuis van IGO div de van het VEA of via andere kanalen verkregen middelen gebruikt om te voldoen aan de minimale uitvoering van de basistaken van het Energiehuis.

§2. De gemeente stemt ermee in dat het lokaal actieve intergemeentelijk woonproject nauw samenwerkt met het Energiehuis met het oog op het organiseren van een uniek loket waar klanten terechtkunnen voor zowel hun woon- als energievragen.

§3. Aangezien de middelen voor de basistaken van het Energiehuis aan verandering onderhevig zijn (vanaf 2020 geen subsidies meer via kanaal wonen, dalende coördinatiekost IGO div doorheen de tijd…) zal de financiële impact van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente jaarlijks voor de start van het nieuwe kalenderjaar herbekeken worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN BELEIDS- EN KREDIETCOMITÉ ENERGIEHUIS.

 

Voorgeschiedenis

  • Brief van IGO van 30 januari 2019 over de herbevestiging samenwerking Energiehuis
  • Raadsbesluit van 19 februari 2019 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen IGO, gemeente en OCMW Bertem over het Energiehuis

 

Feiten en context

  • Voor een goede operationalisering van de werking van het Energiehuis werd een beleidsgroep opgericht. Deze beleidsgroep adviseert met betrekking tot het te volgen beleid, evalueert de werking en bepaalt onder meer de criteria voor de behandeling van de kredietaanvragen en de wijze waarop de basistaken worden uitgevoerd. Aan de gemeente en het OCMW wordt gevraagd om een effectief en plaatsvervangend lid voor deze beleidsgroep aan te duiden.
  • Voor een goede behandeling van de kredietaanvragen is een kredietcommissie opgericht, die de behandeling van de kredietaanvragen conform de criteria opgesteld door de beleidsgroep bewaakt en dient toe te zien op het goed beheer van de kredieten. De kredietcommissie bestaat uit de afgevaardigden van de gemeente en van het OCMW in de beleidsgroep.

 

Juridische gronden

  • Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur
    Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
    De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

 

Besluit

 

Voordracht Yvette Laes

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

 

Voordracht Jan De Keyzer

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

1 stem tegen

 

Artikel 1:

Yvette Laes, raadslid, wordt namens de gemeente Bertem afgevaardigd als effectief lid in het beleidscomité en het kredietcomité van het Energiehuis.

 

Artikel 2:

Jan De Keyzer, raadslid, wordt namens de gemeente Bertem afgevaardigd als plaatsvervangend lid in het beleidscomité en het kredietcomité van het Energiehuis.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

PATRIMONIUM. GOEDKEURING AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING NEERIJSE STEENWEG INNAMES 14, 15 EN 31.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 29 januari 2008 waarbij het rooilijn- en onteigeningsplan voor buurtweg nr. 1 'Neerijse steenweg' definitief werd aanvaard en het Aankoopcomité van Vlaams-Brabant (kantoor Mechelen) opdracht werd gegeven om het onteigeningsplan te verwezenlijken. Dit houdt in: het schatten van de onteigenings- en pachtuittredingsvergoedingen, het voeren van de onderhandelingen met de eigenaars en de gebruikers als ook het opmaken en verlijden van de aktes.
  • Gunstig advies van de deputatie van Vlaams-Brabant van 16 april 2009.
  • Ministerieel besluit van 21 april 2010 waarbij goedkeuring wordt verleend aan het rooilijn- en onteigeningsplan voor buurtweg nr. 1 'Neerijse steenweg'.
  • Het ministerieel onteigeningsbesluit werd samen met het dossier ter inzage gelegd van de bevolking van 1 juli 2010 tot en met 15 juli 2010.

 

Feiten en context

  • De afdeling Vastgoedtransacties verzorgt in opdracht van andere openbare besturen de verwerving of de vervreemding van onroerende goederen. Sinds januari 2015 verloopt deze procedure volledig op Vlaams niveau. Op 1 januari 2015 werden de taken van het federale Aankoopcomité overgedragen naar de Vlaamse overheid, met name de afdeling Vastgoedtransacties binnen de Vlaamse Belastingdienst.
  • Afdeling Vastgoedtransacties heeft op 26 november 2018 de akte van minnelijke onteigening verleden voor volgende percelen:
    • Inneming 14, 1a 5ca groot, eigendom van dhr. Windey André Frans en mevr. Mommens Karin, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 182P (deel).
    • Inneming 15, 1a 1ca, eigendom van dhr. Windey André Frans en mevr. Mommens Karin, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 192W (deel).
    • Inneming 31, 6a 76ca, eigendom van dhr. Windey André Frans en mevr. Mommens Karin, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 203A (deel).
  • Afdeling Vastgoedtransacties heeft met de eigenaar een akkoord kunnen bereiken over de minnelijke onteigening. Er wordt een vergoeding betaald van 6266 euro.

 

Juridische gronden

  • Artikel 2.9.6.0.3. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013
    Er wordt een vrijstelling van het verkooprecht verleend voor:
    1° de overdrachten in der minne van onroerende goederen ten algemenen nutte, aan (...) de gemeenten (...) en aan alle andere tot onteigening gerechtigde organen of personen.
    De gemeente verklaart dat de overdracht geschiedt voor algemeen nut, met name de onteigening voor het aanleggen van een fietspad.
  • Decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex
    De Vlaamse Belastingdienst kan onroerende goederen verwerven en vervreemden voor rekening van de Vlaamse gemeenten. De Vlaamse commissarissen zijn o.m. bevoegd tot het verlijden van de authentieke administratieve akten als het goed in het overheidspatrimonium moet worden opgenomen. Bij het uitoefenen van hun bevoegdheden voeren de Vlaamse commissarissen alle taken uit die voor de verrichtingen nodig zijn volgens de onderrichtingen van de entiteit of de instelling die op hun diensten een beroep doet.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2014 houdende de uitvoering van het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex
    Dit besluit regelt o.m. de machtiging aan de Vlaamse minister bevoegd voor de financiën en de begrotingen, om de Vlaamse commissarissen aan te wijzen en om de de werkwijze van het decreet van 19 december 2014 te regelen.
  • Ministerieel besluit van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie van 12 januari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse commissarissen, vermeld in het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex
  • Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017
  • Artikel 41, tweede lid, 11° van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad is bevoegd voor alle onderwerpen van gemeentelijk belang.
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking m.b.t. onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het betreffende stukje grond maakte feitelijk reeds onderdeel uit van het openbaar domein. Door deze minnelijke schikking wordt het perceel wettelijk openbaar domein.

 

De akte moet binnen 6 maanden vanaf de ondertekening ervan (26 november 2018) worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De betaling moet gebeuren binnen de drie maanden na ondertekening.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/002/003/001/002

0200/22000007

€ 151 000

€ 134 200

€ 6266

 

 

Bijlagen

  • akte inneming 14,15,31
  • kadastraal uittreksel inneming 31
  • plan inneming 14,15
  • plan inneming 31
  • tabel grondinneming

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de akte van minnelijke onteigening van 26 november 2018 goed van inneming 14 (1a5ca groot, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 182P (deel)), inneming 15 (1a 1ca, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 192W (deel)) en inneming 31 (6a 76ca, gekadastreerd onder afdeling 3, sectie E, nummer 203A (deel)) op het rooilijn- en onteigeningsplan.

 

Artikel 2:

De bijgevoegde akte, opgesteld door afdeling Vastgoedtransacties, waarin expliciet verklaard wordt dat de verkrijging voor openbaar nut wordt gedaan, tegen een overeengekomen bedrag van 6266 euro, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

De bovenvermelde kadastrale percelen worden opgenomen in het openbaar domein van de gemeente Bertem.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

REGLEMENTEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS. AANPASSING SCHOOLREGLEMENT GBS LEEFDAAL EN GBS BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 27 januari 2015 over de aanpassing van de schoolreglementen GBS Bertem en GBS Leefdaal.

 

Juridische gronden

  • Artikel 37 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
    Schoolbesturen moeten voor al hun scholen een schoolreglement opstellen dat de relaties tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
    Decretaal legt de overheid vast welke elementen minimaal in het schoolreglement opgenomen worden.
    Het schoolreglement regelt o.a. de bijdragen die aan de ouders kunnen gevraagd worden, de engagementsverklaring, het rookverbod op school, het tuchtreglement van de leerlingen, de procedure voor de toekenning van de getuigschriften, de afwezigheden en het te laat komen, het huiswerk, agenda's en rapporten.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 12 november 1997 betreffende de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het basisonderwijs
    Dit besluit bevat nadere regels over de inschrijvingen in het basisonderwijs, de gewettigde afwezigheden en de voorwaarden voor het organiseren van huisonderwijs.
  • Omzendbrief BaO/2001/10 'Toelatingsvoorwaarden leerlingen in het gewoon basisonderwijs' van 10 augustus 2001
    Deze omzendbrief geeft toelichting bij de toelatingsvoorwaarden in het gewoon kleuter- en lager onderwijs.
  • Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
    Het schoolbestuur of zijn gemandateerde legt ieder ontwerp van beslissing voor overleg aan de schoolraad voor als dat betrekking heeft op het schoolreglement.
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
    De bevoegdheid over het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden kan niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
  • Het decreet betreffende het inschrijvingsrecht van 25 november 2011
    Dit decreet regelt het inschrijvingsrecht en de aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs.
  • Omzendbrief BaO/2012/01 'Inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs' van 5 juni 2012
    Deze omzendbrief licht het inschrijvingsrecht en de aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs toe.

 

Adviezen

  • Gunstig advies van de schoolraad van de GBS Bertem op 23 januari 2019.
  • Gunstig advies van de schoolraad van de GBS Leefdaal op 20 september 2018.

 

Argumentatie

De huidige schoolreglementen van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem zijn de laatste keer aangepast op 27 januari 2015. Ze zijn aan actualisatie toe door wijzigingen in de Vlaamse en federale regelgeving.

 

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Het schoolreglement volgt het model van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).

 

 

Bijlagen

  • Schoolreglement Bertem-Leefdaal

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De schoolreglementen van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 januari 2015, worden opgeheven.

 

Artikel 2:

Het bijgevoegde schoolreglement van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3:

Het schoolreglement wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

DESIGN AND BUILD NIEUWBOUW SPORTPARK EN SPORTHAL VERONA. KENNISNAME GUNNING.

 

 

Bijlagen

  • Gunningsbesluit

 

Mededeling

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 4 februari 2019 de opdracht "Design and Build Nieuwbouw sportpark en sporthal Verona te Bertem" gegund aan de economisch meest voordelige bieder, zijnde THV CORDEEL ZETEL HOESELT NV - BEL ARCHITECTEN BVBA, Industrielaan 18 te 3730 Hoeselt tegen het nagerekende en verbeterde BAFO-bedrag van 2 726 278,01 excl. 21% btw of 3 298 796,39 euro incl. 21% btw.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de gunning.

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 februari 2019

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

  • Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
    Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.
  • Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
    Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.
  • Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
    Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

 

  • Raadslid Joris Fonteyn verwijst naar de beslissing van de Post om de brievenbus op het Gemeenteplein in Bertem weg te halen. Hij heeft veel klachten van buurtbewoners gehoord over het feit dat die brievenbus daar zomaar meteen weggehaald is. De dichtstbijzijnde brievenbus zal die aan het kantoor van de Post op de Tervuursesteenweg zijn, maar daar heb je een parkeerprobleem. Hij vraagt aan het college of men kan verduidelijken wat de reden was waarom die brievenbus daar weg moest.
  • Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat hij niet voor de Post werkt, hij kan dit niet verduidelijken. Hij heeft ook in de krant gelezen dat die brievenbus wegging. Hij neemt aan dat er geteld wordt hoeveel enveloppes er per week of maand in komen en dat dat de reden is. Hij vindt dit ook een bijzonder jammere zaak. Hij erkent dat die brievenbus effectief makkelijker bereikbaar was dan die aan de steenweg, maar de Post beslist daar autonoom over.
  • Raadslid Yvette Laes, tevens oud-personeelslid van de Post, vult verder aan. Er werden minder dan 5 brieven per dag in die brievenbus gestoken, dan is het niet de moeite om er een personeelslid langs te sturen.

 

  • Raadslid Pieter Sempels vraagt naar de stand van zaken van De Zorghoeve.
  • Burgemeester Joël Vander Elst antwoordt dat hij daar op dit moment nog niet zo veel kan over zeggen. Hij verklaart dat de nodige stappen zijn ondernomen om zowel de dierenpolitie als Dierenwelzijn daarmee te belasten. Zij houden de burgemeester op regelmatige tijdstippen op de hoogte. Maar wat het uiteindelijke resultaat zal zijn, daar kan en wilt de burgemeester op dit moment nog niet op vooruitlopen. Van het ogenblik dat er echt beslissingen worden genomen, zal dat zeker teruggekoppeld worden naar de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 26/03/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.