NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 28 maart 2017

Van 20 uur tot 21.25 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Albert Mees

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Greet Goossens, Tom Philips en Joery Verhoeven

Schepen met raadgevende stem:

Eddy Vranckx

Gemeenteraadsleden:

Ludo Croonenberghs, Leonard Vranckx, Kristien Van Essche, Yvette Laes, Roos De Backer, Herman Ginis, Sonia Stiasteny, Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Griet Verhenneman, Wouter Fock, Marc De Vlieger, Diane Vander Elst en Jan Buysse

Gemeentesecretaris:

Dirk Stoffelen

 


Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 33 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

 

Bijlagen

  • Notulen van de zitting van 31 januari 2017.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 31 januari 2017 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

BESTUURSKRACHT PLATTELANDSGEMEENTEN. KENNISNAME RAPPORT VISITATIECOMMISSIE.

 

Voorgeschiedenis

  • Uitnodiging van de VVSG van 7 december 2015 om deel te nemen aan het traject 'Bestuurskrachtmeting voor plattelandsgemeenten'.
  • Kandidaatstelling van de gemeente Bertem op 18 januari 2016.

 

Feiten en context

  • De gemeente Bertem nam deel aan het project 'bestuurskrachtmeting plattelandsgemeenten'.
  • Op 25 oktober 2016 bracht de visitatiecommissie het plaatsbezoek aan onze gemeente, waarbij op basis van verschillende gesprekken een beeld werd gevormd van hoe de gemeente denkt en werkt.
  • Het verslag in bijlage is de neerslag van haar bevindingen en suggesties. Het bevat de zienswijze van de gehele commissie waaraan ook gastleden uit andere gemeenten deelnamen, maar de eindverantwoordelijkheid van de tekst ligt bij de onderzoekers (KU Leuven - UA - UGent).

 

 

Bijlagen

  • Bertem - verslag visitatie bestuurskracht

 

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van de visitatiecommissie bestuurskracht plattelandsgemeenten en formuleert geen opmerkingen.

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

HERAANLEG CENTRUM LEEFDAAL. BESPREKING VOORONTWERP WEGENISPLANNEN.

 

Bespreking

De voorontwerpplannen wegenis voor de heraanleg van Centrum Leefdaal, opgemaakt door het studiebureau Sweco, werden aan de raad voorgesteld in de zitting van 31 januari 2017. De gemeenteraad houdt een bespreking over de voorontwerpplannen.

 

Vanuit de N-VA fractie wordt voorgesteld om:

         de fietsstraat op de Dorpstraat te verruimen naar het volledige traject Boskee-Mezenstraat

         het traject Neerijse steenweg - Dorpstraat - Boskee niet meer als voorrangsweg in te richten (t.o.v. de Dorpstraat); het schoolgaand verkeer zal moeten wachten op het sluipverkeer dat vanuit Neerijse komt.

         de voorziene flitspaal in de Dorpstraat (deel Neerijse steenweg - Boskee) te combineren met verkeerslichten die op rood springen als een wagen meer dan de toegelaten 30 km/u rijdt.

         De nieuw aan te leggen toegangsweg vanuit de Mezenstraat (via Voerwegje) naar de parking achter de sportzaal niet alleen toegankelijk te maken voor voetgangers en fietsers, maar ook voor auto's.

 

De Groen-fractie drukt haar steun uit voor de keuzes voor de inrichting van de Dorpstraat en vindt het goed dat er in het traject Neerijse steenweg - Boskee een continue maar langzame doorstroming zal zijn.

De sp.a-fractie deelt ook dit standpunt, maar drukt haar bezorgdheid uit over de oversteekbaarheid voor fietsers op de Dorpstraat ter hoogte van het kruispunt met de Boskee; daar zou de continue stroom auto's een belemmering kunnen vormen.

 

De meerderheidsfracties stellen in hun antwoord op de opmerkingen van de andere fracties dat:

         de mobiliteitskeuzes in deze plannen de uitvoering zijn van de beleidskeuzes die in het mobiliteitsplan zijn gemaakt voor het centrum van Leefdaal. Het mobiliteitsplan is unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.

         het verruimen van de fietsstraat op de Dorpstraat naar het volledige traject Boskee-Mezenstraat haaks zou staan op de keuze voor een vlotte doorstroming van het doorgaand verkeer.

         bovendien het inrichten van de Dorpstraat tussen Neerijse steenweg en Boskee als fietsstraat, in combinatie met het traject voor doorgaand verkeer, het verkeerde signaal zou geven dat een fietsstraat ook een doorgangsstraat zou kunnen zijn. Dit zou voor het traject Dorpstraat tussen Neerijse steenweg en Mezenstraat het omgekeerde effect kunnen hebben. Het is de bedoeling om de fietsstraat autoluw te maken.

         niet alle verkeer dat het traject Neerijse steenweg - Dorpstraat - Boskee volgt, gecatalogeerd kan worden als 'sluipverkeer'; er wonen heel wat mensen in Neerijse en in de aanpalende dorpen voor wie het traject door Leefdaal via de Langestraat in Neerijse en de Neerijse steenweg in Leefdaal nu eenmaal de kortste weg naar hun werk of naar de snelweg is. De Neerijse steenweg is in het mobiliteitsplan aangemerkt in de categorie 'lokale verbindingsweg type I'.

         de gemaakte keuze i.v.m. de voorrang van doorgaand verkeer op het verkeer op de Dorpstraat vergelijkbaar is met de situatie in Bertem (Blokkenstraat - Dorpstraat).

         er voor de fietsers ook nog een alternatieve oversteek is aan het kasteel.

         het plaatsen van een verkeerslicht gekoppeld aan een flitspaal in tegenspraak is met de gewenste doorstroming. Het beboeten van chauffeurs die te snel rijden, volstaat als sanctie.

         het creëren van een autotoegang naar de achterzijde van de parking achter de sportzaal om verschillende redenen, waaronder technische, niet mogelijk maar ook niet wenselijk is.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

NUTSMAATSCHAPPIJEN. GOEDKEURING NIEUWE CODE VOOR INFRASTRUCTUUR- EN NUTSWERKEN LANGS GEMEENTEWEGEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 17 november 2001 waarbij de vorige code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen werd goedgekeurd.
  • De Raad van Bestuur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten keurde de Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen goed in de zittingen van 3 februari 2016 en 2 maart 2016.
  • E-mail van 8 februari 2017 van de VVSG waarin ze de gemeenten oproept de nieuwe code goed te keuren.

 

Feiten en context

  • De gemeente en netwerkbeheerders zijn partners bij de aanleg van infrastructuur in het gemeentelijk openbaar domein. Gemeentewerken en nutswerken en nutswerken onderling vergen continu afstemming en overleg.
  • In 2001 stelden de Vlaamse Raad van Netwerkbeheerders (VRN) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) een code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen op met afspraken tussen de nutsbedrijven en gemeenten voor werken in het openbaar domein. Ondertussen groeide vanuit de ervaringen op het terrein de vraag naar actualisatie van de code. Zo worden niet alle doelstellingen (o.a. kwaliteitsvol herstel, klachtenbehandeling, communicatie) voldoende gehaald. Er is ook nood aan betere afdwingbaarheid. De ervaring en vraag naar het ‘minder hinder’ concept nam toe. Er ontstonden eveneens digitale tools (KLIP, KLIM, GIPOD…) die de afspraken uit de code kunnen ondersteunen. Daarom actualiseerden de VVSG en de VRN de code van 2001.

 

Juridische gronden

  • Artikel 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988
    De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
    Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, wordt aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd, alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken.
  • Artikel 42 §§ 2 en 3 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.
    De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Onverminderd de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van politieverordeningen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
  • Artikel 43 § 2, 2° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen andere dan over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen.

 

Argumentatie

Deze code wil zorgen voor duurzaam beheer en inrichting van het openbaar domein en van de ondergrondse- en bovengrondse infrastructuur; kwaliteitsvolle uitvoering van werken (inclusief puntwerken) in het openbaar domein; een goed herstel van het openbaar domein na nutswerken; een betere afstemming van werken; een betere communicatie; aandacht voor omwonenden en (zwakke) weggebruikers en een performante opvolging voor meldingen en klachten.

 

In de code staan afspraken over de handhaving ervan.

 

Bij het opstellen van deze code werd ernaar gestreefd om een behoorlijk bestuur door de overheid en minimale hinder voor de burger zoveel mogelijk te associëren met een goede dienstverlening aan de klanten van de nutsbedrijven.

 

Deze code kwam tot stand na intensieve besprekingen tussen een delegatie van nutsbedrijven, een delegatie van gemeenten (van klein tot groot), de Vlaamse Raad van Netwerkbeheerders, de VVSG, TedeWest en Igemo.

 

De VVSG roept alle gemeenten en nutsbedrijven op om deze code te onderschrijven.

 

Door een standaardisering van de afspraken zullen de nutsmaatschappijen de afspraken beter kunnen laten doorwerken in hun organisatie en zullen de afspraken beter kunnen afgedwongen worden bij de uitvoerders op het terrein.

 

Het is de bedoeling om de Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen toepasselijk te maken op alle nutsbedrijven werkzaam op het grondgebied van onze gemeente.

 

Financiële gevolgen

De ondertekening van de code op zich heeft geen financiële gevolgen.

 

 

Bijlagen

  • Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen goed. Deze code is opgenomen als bijlage bij dit besluit.

 

Artikel 2:

De bepalingen van de nieuwe code gelden vanaf 1 januari 2018.

Deze bepalingen gelden voor elke opdrachtgever die de code heeft goedgekeurd en die werken uitvoert op het grondgebied van de gemeente Bertem.

 

Artikel 3:

De vorige code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen, goedgekeurd op de gemeenteraad van 17 november 2001 wordt opgeheven op de dag dat de nieuwe code van toepassing wordt.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

PATRIMONIUM. PRINCIPIËLE GOEDKEURING VERKOOP GEMEENTELIJKE GRONDEN.

 

Voorgeschiedenis

  • Op 22 augustus 2016 vond een overleg plaats met de heer Rudi Swings, de heer Eddy Macquoy (conservator Koeheide), de heer Eric Malfait (Natuurpunt Bertem), de dienst openbare werken en de gemeentesecretaris.
  • Collegebespreking van 14 november 2016 over de procedure voor de verkoop van een perceel met bunker langs de Bertemse Heideweg.
  • De heer Rudi Swings heeft zich op 18 november 2016 schriftelijk akkoord verklaard met de gestelde voorwaarden en de beschreven procedure, opgenomen in de collegenotulen van 14 november 2016.
  • Plan van deling opgemaakt op 15 februari 2017 door landmeter Johan Artois van Geoscoop.
  • Schattingsverslagen (dossier 9358) van landmeter-expert Johan Artois opgemaakt op 22 maart 2017.

 

Feiten en context

  • De heer Rudi Swings, Bertemse Heideweg 6, 3060 Bertem, heeft aan de gemeente gevraagd of zij bereid is om:
    • een deel van haar perceel langs de Bertemse Heideweg, kadastraal gekend als sectie A perceelnr. 409B, met daarop een oude communicatiebunker, te verkopen;
    • de berm ter hoogte van het bovenvermelde deel van het perceel te verkopen.
  • De heer Rudi Swings is eigenaar van het perceel sectie A perceelnr 488E (t.h.v. Bertemse Heideweg 6). Ten noorden van dit perceel ligt het perceel kadastraal gekend als sectie A nr. A409B dat tot het privaat patrimonium van de gemeente Bertem behoort.
  • Ten westen van het perceel sectie A perceelnr 488E, eigendom van de heer Rudi Swings en mevrouw Christine Geysens, maakt de Bertemse Heideweg een bocht naar links en bevindt zich de meest zuidelijke uitstulping van het perceel van de gemeente.
  • Door het doortrekken van de noordelijke grens van het perceel sectie A perceelnr 488E tot aan de Bertemse Heideweg ontstaat een nieuw driehoekig perceel dat - in combinatie met het perceel van de heer en mevrouw Swings-Geysens - de kadastrale situatie zou geweest zijn vóór de bouw van de bunker.
  • Volgens het plan van deling van landmeter Johan Artois is het af te splitsen deel van het perceel van de gemeente 93 ca groot en het af te splitsen deel van het openbaar domein van de gemeente 30 ca groot.
  • Het perceel van de gemeente met kadastrale gegevens sectie A perceelnr. 409B wordt sinds 1 mei 2002 verhuurd aan Natuurpunt in het kader van het beheer van het natuurreservaat. De grond die de heer en mevrouw Swings-Geysens zouden willen kopen, kan niet afgesplitst en verkocht worden zonder akkoord van Natuurpunt. De overeenkomst bepaalt dat bij gehele of gedeeltelijke verkoop van het verhuurde perceel, de gemeente het perceel eerst aanbiedt aan Natuurpunt.
  • De berm maakt deel uit van het openbaar domein van de gemeente Bertem en moet eerst gedesaffecteerd worden vooraleer het verkocht kan worden.
  • Natuurpunt heeft mondeling aan de gemeente meegedeeld dat zij geen bezwaar hebben tegen de afsplitsing en verkoop van het deel van het perceel dat zij huren van de gemeente. Zij verklaren ook dat Natuurpunt in voorkomend geval geen beroep zou doen op zijn recht van voorkoop, noch op basis van de wetgeving over de verwerving van natuurgebied, noch op basis van de pachtwetgeving, noch op basis van de overeenkomst tussen gemeente en Natuurpunt.
  • De venale waarde van Lot 1, kadastraal gekend als sectie A perceelnr. A409B/deel zoals aangeduid op het bijgevoegde plan van deling met referentienummer 24009/10151 en met een oppervlakte van 93 ca, wordt geschat op 465 euro.
  • De venale waarde van Lot 1, zoals zoals aangeduid op het bijgevoegde plan van deling met referentienummer 24009/10152 en met een oppervlakte van 30 ca, wordt geschat op 150 euro.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43, §2, 12° van het gemeentedecreet
    De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen. Deze bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
  • Omzendbrief van 12 februari 2010 betreffende de vervreemding van onroerende goederen door de provincies, gemeenten, OCMW's en besturen van de erkende erediensten.
    Deze omzendbrief bepaalt o.a. welke procedure moet worden gevolgd voor de verkoop van gemeentelijke eigendommen. Het vervreemden van onroerende goederen moet in de regel gebeuren via een openbare procedure. De minimale verkoopprijs is het bedrag van een recent schattingsverslag. Daar kan alleen maar van afgeweken worden om redenen van algemeen belang en mits goede motivering.

 

Argumentatie

De onderhandse verkoop van de loten aan de heer en mevrouw Swings-Geysens wordt als volgt gemotiveerd:

  • De gemeente staat momenteel in voor het onderhoud van de berm (openbaar domein) die ten westen aansluit op het perceel van de kandidaat-kopers. Door de samenvoeging van de berm met het perceel van de kandidaat-kopers valt een deel onderhoud voor de gemeentelijke dienst openbare werken weg en kan de berm beter en eenvoudiger beheerd en onderhouden worden.
  • Door de samenvoeging van het lot 1 sectie A nr. A409B/deel met het perceel van de kandidaat-kopers kunnen de bunker en zijn onmiddellijke omgeving beter en eenvoudiger beheerd en onderhouden worden zonder kosten voor de gemeente.
  • De kandidaat-kopers wensen van de bunker een ontmoetingspunt te maken voor de buurtbewoners. De verkoop van het lot 1 sectie A nr. A409B/deel moet een privaat initiatief met een maatschappelijk relevante, sociale doelstelling voor de buurtbewoners mogelijk maken.
  • Er is maar één private eigenaar van gronden die grenzen aan het af te splitsen lot van het perceel van de gemeente: de heer en mevrouw Swings-Geysens. De andere gronden die grenzen aan het af te splitsen lot behoren tot het privaat domein van de gemeente Bertem of tot het openbaar domein van de gemeente Bertem.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

1419/002/005/001/002/

22000020/0110

€ 1 700 000

€ 615

 

 

Bijlagen

  • Plan van deling Bertemse Heideweg INBRTM162762
  • 9358 Schattingsverslag grond
  • 9358 Schattingsverslag grond openb dom

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de afsplitsing en verkoop van lot 1, kadastraal gekend als sectie A perceelnr. A409B/deel zoals aangeduid op het bijgevoegde plan van deling met referentienummer 24009/10151 en met een oppervlakte van 93 ca.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de afsplitsing en verkoop van lot 1, zoals zoals aangeduid op het bijgevoegde plan van deling met referentienummer 24009/10152 en met een oppervlakte van 30 ca.

 

Artikel 3:

De afgesplitste loten zullen onderhands worden verkocht aan de heer en mevrouw Swings-Geysens, Bertemse Heideweg 6, 3060 Bertem.

 

Artikel 4:

Alle kosten die rechtstreeks en onrechtstreeks betrekking hebben op de verkoop van de afgesplitste percelen vallen ten laste van de koper.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad verzoekt het college om het dossier verder voor te bereiden met het oog op de opmaak en de goedkeuring van een notariële akte.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

RAAMCONTRACT ASFALTHERSTELLINGEN IN DIVERSE STRATEN VOOR 4 JAAR. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE.

 

Feiten en context

  • In het kader van de opdracht “Raamcontract asfaltherstellingen” werd een bestek met nr. T865.1/353 opgesteld door de dienst openbare werken.
  • De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 208 245,00 euro excl. btw of 251 976,45 euro incl. 21% btw.
  • De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 4 jaar.
  • Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de open aanbesteding.
  • De huidige opdracht beoogt het sluiten van een raamovereenkomst met één enkele deelnemer waarbij niet alle voorwaarden in de raamovereenkomst werden bepaald.
  • Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

Juridische gronden

  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
  • Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, meer bepaald artikel 24.
  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.
  • Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 5, § 2.

 

Argumentatie

De gemeente wenst een raamcontract van 4 jaar af te sluiten met een aannemer voor allerhande asfaltherstellingen.

Dit kan gaan over hele straten die geherasfalteerd moeten worden of stukken straat die na de winterperiode zwaar beschadigd zijn en herstelling vragen. Jaarlijks wordt aan de aannemer een lijst bezorgd met de te asfalteren straatdelen.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/002/005/002/003 0200/22400500

€ 140 174,65 (2017)

2018: € 45 000

2019: € 45 000

€ 140 174,65 (2017)

2018: € 45 000

2019: € 45 000

€ 251 976,45

(voor 4 jaar)

 

€ 30 000/jaar is voorzien voor dit raamcontract. Het resterende bedrag (€ 131 976,45) wordt bij de volgende budgetwijziging verschoven van het investeringskrediet Het Bies.

 

 

Bijlagen

  • Bestek herasfalteringen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. T865.1/353 en de raming voor de opdracht “Raamcontract asfaltherstellingen”, opgesteld door de dienst openbare werken worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 208 245,00 euro excl. btw of 251 976,45 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de open aanbesteding.

 

Artikel 3:

Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2017 en verdere jaren op registratiesleutel 1419/002/005/002/003 0200/22400500. Het resterende bedrag wordt via budgetwijziging overgezet van het investeringskrediet van het dossier 'Het Bies'.

 

Artikel 5:

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 11 mei 2017 om 11 uur.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

AANKOOP VAN EEN NIEUWE WERKTUIGDRAGER MET MAAIDEK. GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE VAN BESTEK TD803/349.

 

Feiten en context

         In het kader van de opdracht “Aankoop werktuigdrager met maaidek" werd een bestek met nr. TD803/349 opgesteld door de dienst openbare werken.

         De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 83 360 euro excl. btw of 100 865,60 euro incl. 21% btw.

         Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de open offerteaanvraag.

         Als datum voor de opening van de offertes wordt 9 mei 2017 om 10 uur voorgesteld.

 

Juridische gronden

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

         Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

         Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

         Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

         De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, meer bepaald artikel 25.

         Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

         Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, meer bepaald artikel 5, § 2.

         De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Adviezen

         Advies van Interleuven, dienst preventie en welzijn, van 26 januari 2017 met de veiligheidseisen waaraan de aan te kopen veegmachine moet voldoen. Deze veiligheidseisen zijn omschreven in bijlage D van het bestek TD803/349.

 

Argumentatie

De huidige grasmaaier is aan vervanging toe. Er wordt bewust gekozen voor een werktuigdrager met maaidek in plaats van een grasmaaier omwille van de volledige inzetbaarheid van de werktuigdrager. De huidige grasmaaier staat tijdens de winterperiode stil. Een werktuigdrager kan in de winterperiode ook ingezet worden voor andere taken.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

1419/002/005/002/001

24300000/0200

€ 360 000

€ 360 000

€ 100 865,60

 

 

Bijlagen

         Bestek multifunctionele werktuigdrager 2017

         Bijlage D_bijlage aan bestelbon_multifunctionele werktuigdrager 2017

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. TD803/349 en de raming voor de opdracht "Aankoop werktuigdrager met maaidek", opgesteld door de dienst openbare werken, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgelegd zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 83 360 euro excl. btw of 100 865,60 euro incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van open offerteaanvraag.

 

Artikel 3:

Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4:

De opening van de offertes vindt plaats in openbare zitting op 9 mei 2017 om 10 uur in de collegezaal in het gemeentehuis.

 

Artikel 5:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget onder registratiesleutel 1419/002/005/002/001 24300000/0200.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. AANDUIDING AFGEVAARDIGDEN ALGEMENE VERGADERING BIJ REGIONAAL LANDSCHAP DIJLELAND VZW.

 

Voorgeschiedenis

  • Gemeenteraadsbesluit van 28 juni 2016 over de aanvaarding van het ontslag van Ken Geyns als gemeenteraadslid.
  • Gemeenteraadsbesluit van 29 augustus 2016 over de aanvaarding van het ontslag van Jan Buysse als schepen.

 

Feiten en context

  • Door het ontslag van Ken Geyns als gemeenteraadslid verliest hij ook zijn lidmaatschap in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Dijleland vzw en moet de gemeente Bertem een nieuw lid afvaardigen.
  • Door het ontslag van Jan Buysse als schepen is Joery Verhoeven aangesteld als vertegenwoordiger in de afvaardiging voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Dijleland vzw. Voor Joery Verhoeven is geen plaatsvervanger aangeduid.
  • Het college van burgemeester en schepenen draagt Diane Vander Elst, gemeenteraadslid, en Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, voor als plaatsvervangende leden in de algemene vergadering van RLD vzw.
  • De N-VA fractie draagt Karin Baudemprez, gemeenteraadslid, voor als plaatsvervangend lid in de algemene vergadering van RLD vzw.

 

Juridische gronden

  • Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen
    Deze wet regelt o.a. de samenstelling, bevoegdheden en werking van de bestuursorganen van een vzw.
  • Statuten van het Regionaal Landschap Dijleland vzw van 3 oktober 1997
  • Besluit van de Vlaamse regering van 8 december 1998 tot vaststelling van de regelen voor de voorlopige en definitieve erkenning van regionale landschappen
    Dit besluit regelt de voorlopige en definitieve erkenning, de organisatie, de werking, de betoelaging en de intrekking of schorsing van erkenning van regionale landschappen.
  • Artikel 35 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    Er wordt geheim gestemd over het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
  • Artikel 43 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005
    De gemeentelijke bevoegdheden, vermeld in het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn aan de gemeenteraad toegewezen en kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Besluit

 

Kandidatuur Diane Vander Elst plaatsvervanger Joery Verhoeven

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

4 stemmen tegen

 

Kandidatuur Karin Baudemprez plaatsvervanger Joery Verhoeven

Na geheime stemming:

6 stemmen voor

11 stemmen tegen

4 onthoudingen

 

Kandidatuur Karin Baudemprez plaatsvervanger Tom Philips

Na geheime stemming:

6 stemmen voor

11 stemmen tegen

4 onthoudingen

 

Kandidatuur Jan De Keyzer plaatsvervanger Tom Philips

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

4 stemmen tegen

 

Artikel 1:

Diane Vander Elst, gemeenteraadslid en Jan De Keyzer, gemeenteraadslid, worden verkozen als plaatsvervangende leden van resp. Joery Verhoeven en Tom Philips in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Dijleland vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

PARTICIPATIE DOOR DE BURGER. KENNISNAME ONTSLAG EN VERVANGING LID BIBLIOTHEEKRAAD.

 

Voorgeschiedenis

  • Raadsbesluit van 30 april 2013 over de oprichting en samenstelling van de bibliotheekraad
  • Raadsbesluit van 24 september 2013 over de kennisname van de kandidaten en de goedkeuring van de samenstelling van de bibliotheekraad
  • E-mail van 16 januari 2017 van Pascal Gielis waarin hij meedeelt dat hij als lid van de bibliotheekraad ontslag neemt.
  • E-mail van 31 januari 2017 van Joris Fonteyn, fractieleider N-VA Bertem, waarin hij meedeelt dat Hadewych De Sutter als vertegenwoordiger van haar partij in de bibliotheekraad zal zetelen in de plaats van Pascal Gielis.

 

Feiten en context

  • De bibliotheekraad is volgens optie 9b van het Cultuurpact samengesteld, wat impliceert dat er zowel een vertegenwoordiging van de inrichtende macht als een afvaardiging van de gebruikers in zetelt.
    • de vertegenwoordiging van de inrichtende macht gebeurt op basis van het aantal leden dat elke fractie telde op het ogenblik van de installatievergadering van de gemeenteraad.
    • Pascal Gielis zetelde namens de fractie N-VA in de bibliotheekraad.
    • Pascal Gielis neemt ontslag als lid van de bibliotheekraad.
  • N-VA Bertem stelt voor om hem te vervangen door Hadewych De Sutter.

 

Juridische gronden

  • Artikel 43, § 2, 14° gemeentedecreet

De bevoegdheid tot het inrichten van adviesraden en overlegstructuren kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

  • Artikel 200 gemeentedecreet

Alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

De gemeenteraad stelt de nadere voorwaarden vast voor de representativiteit en regelt de samenstelling, de werkwijze en de procedures van de hier bedoelde raden en overlegstructuren. Daarbij wordt uitdrukkelijk bepaald op welke wijze het gevolg dat aan de adviezen wordt gegeven, zal worden meegedeeld.

Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de hier bedoelde raden en overlegstructuren.

  • Artikelen 3, 6, 7 en 9 van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact.

Vertegenwoordiging van het werkveld of de representatieve verenigingen.

  • Titel 4 van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid

Organisatie van het overleg en de advisering van het gemeentelijk cultuurbeleid

  • Artikel 5, § 3 van de statuten van de bibliotheekraad

Dit artikel bepaalt dat wanneer aan een lidmaatschap vroegtijdig een einde komt, er zo spoedig mogelijk in de opvolging ervan moet worden voorzien.

 

Besluit

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

1 niet gestemd

 

Artikel 1:

De gemeenteraad van Bertem neemt kennis van het ontslag als lid in de bibliotheekraad van Pascal Gielis als vertegenwoordiger van N-VA Bertem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande kandidaat om lid te worden van de bibliotheekraad namens de fractie N-VA:

 

Naam

Woonplaats

Hadewych De Sutter

Vossenstraat 22 3060 Bertem

 

Artikel 3:

De gemeenteraad aanvaardt Hadewych De Sutter als nieuw lid van de bibliotheekraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Overzicht punten

Zitting van 28 maart 2017

 

VRAGENKWARTIERTJE.

 

Bespreking

 

  • Raadslid Wouter Fock meldt dat bij de zwerfvuilactie op zondag 26 maart 2017 afval is gevonden dat gelinkt kon worden aan de scholenveldloop.
  • Schepen Joery Verhoeven was hiervan op de hoogte en antwoordt dat hij met de diensten zal afspreken dat zij alerter zouden zijn voor achtergelaten afval.

 

  • Raadslid Ludo Croonenberghs verwijst naar de talrijk bijgewoonde infomarkt over de vernieuwing van de dorpskern van Leefdaal. Hij vraagt of de vragen en suggesties van de inwoners geïnventariseerd zijn en in een verslag gegoten. Tevens vraagt hij of er feedback wordt gegeven aan deze inwoners.
  • Schepen Marc Morris bevestigt dat de reacties in een nota zijn verwerkt en dat deze door het college zal worden besproken. De nota zal via de collegenotulen dus ook raadpleegbaar zijn. De schepen wijst erop dat de periode om te reageren nog steeds loopt en dat er nog reacties binnenkomen. Een aantal voorstellen moeten worden bekeken op betaalbaarheid, haalbaarheid en compatibiliteit. Als de definitieve keuzes gemaakt zijn, wordt dat in een brochure gegoten. Er wordt bekeken wat er haalbaar is op het vlak van het beantwoorden van alle reacties. Met de infoavond voor adviesraden en de infomarkt samen werden +/- 400 mensen bereikt. Over het algemeen werden de plannen gesteund door de mensen, ook al was er hier en daar kritiek. De voorgestelde plannen waren een voorontwerp. De schepen hoopt in april-mei groen licht te krijgen van de Vlaamse Milieumaatschappij i.v.m. de subsidies voor de riolering. Van zodra dat fiat gegeven is, kunnen we naar de ontwerp- en aanbestedingsfase. De plannen en het bestek worden nog aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd.
  • Raadslid Joris Fonteyn vraagt om een werkgroep in de schoot van de gemeenteraad op te richten naar analogie met de werkgroep-sporthal.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat voor wat de mobiliteitsaspecten betreft, de plannen al te ver gevorderd zijn. Voor de inrichting van het dorpsplein is er nog wel tijd en ruimte voor politiek overleg. Dit kan een gelegenheid zijn om ook de kerkomgeving en het oud kerkhof bij de inrichting van het dorpsplein te betrekken, met respect voor het beschermd dorpsgezicht. Het college engageert zich om op de volgende zitting van de gemeenteraad te beslissen tot oprichting van een werkgroep voor het dorpsplein.

 

  • Raadslid Roos De Backer verwijst naar haar eerdere tussenkomst over het verdwijnen van de laatste geldautomaat (ATM) in Leefdaal. Zij schetst de historiek van de initiatieven naar de banken en Febelfin. We kregen geen of een negatief antwoord. Intussen heeft G4S contact opgenomen; zij zijn geldafhandelaar en geldtransporteur en onderhouden geldautomaten. Zij zien de markt inkrimpen en lanceren daarom het idee van bankonafhankelijke geldautomaten. Zij zouden een ATM willen plaatsen, maar moeten er een verdienmodel van kunnen maken. Zij vragen aan de gemeente enkel een locatie, wat de zijkant van de sporthal zou kunnen zijn. G4S draagt alle kosten. De ATM kan ook gebruikt worden om bv. kaarten van De Lijn en postzegels aan te kopen. Eventueel zou er ook een kleine kost voor een afhaling aangerekend kunnen worden (bv. 1 euro betalen voor 100 euro afhalen). Er wordt gewerkt aan een proefproject. Tegen het einde van dit jaar hoopt het raadslid een nieuwe ATM in Leefdaal te kunnen hebben.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn meldt een nieuw probleem met de verwittiging over de mobiliteitsraad. Er was een datum voor een vergadering in maart vooropgesteld, maar die is uitgesteld naar mei, zonder verwittiging naar de gemeenteraadsleden. De vergadering valt samen met de bibliotheekraad.
  • Schepen Marc Morris neemt een stuk verantwoordelijkheid voor het uitstel op zich, maar beaamt dat er geen fouten gemaakt mogen worden op vlak van de communicatie daarover.

 

  • Raadslid Joris Fonteyn verwijst naar het openbaar onderzoek voor het bouwproject Dyls; dat staat niet vermeld in het onderdeel 'openbare onderzoeken' op de gemeentelijke website.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat er heel wat openbare onderzoeken zijn en dat het niet verplicht is om de openbare onderzoeken van bouwprojecten bekend te maken via de website. De gemeente leeft de wettelijke verplichtingen op dat vlak na. Wel zal worden bekeken of er op de gemeentelijke website dan geen toelichting bij het betreffende onderdeel moet worden gegeven, over de openbare onderzoeken die wél op de website zullen worden aangekondigd.

 

  • Raadslid Wouter Fock verwijst naar het collegebesluit om voetpaden aan te leggen langs de Nijvelsebaan. Hij vraagt hoe diepgaand dat zal gebeuren. Hij stelt vast dat na de oplapwerken aan de Nijvelsebaan de voetpaden lager zijn komen te liggen dan de baan; de facto zijn de voetpaden goten geworden.
  • Schepen Marc Morris antwoordt dat AWV op een aantal plaatsen verbeteringen wil aanbrengen. Er is +/- 800 m geïdentificeerd. De reactie van AWV op het voorstel van de gemeente is intussen binnengekomen. Volgende gemeenteraad zal de samenwerkingsovereenkomst met AWV als mededeling geagendeerd worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 20/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.