NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Gemeente Bertem

 

Zitting van 27 juni 2023

Van 20.30 uur tot 21 uur

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Eddy Vranckx

Burgemeester:

Joël Vander Elst

Schepenen:

Marc Morris, Yvette Laes en Tom Philips

Raadsleden:

Jan De Keyzer, Joris Fonteyn, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

Waarnemend algemeen directeur:

Kris Philips

 

Verontschuldigd:

Schepen:

Joery Verhoeven

 

 

 


Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

ZITTINGEN GR. GOEDKEURING NOTULEN VORIGE ZITTING.

 

Juridische gronden

  • Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
    De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen en het zittingsverslag van de vorige raadszitting goed.
  • Artikel 33, §2 van het huishoudelijk reglement
    De gemeenteraad beslist om het zittingsverslag, zoals vermeld in artikel 278 van het decreet lokaal bestuur, te vervangen door een audio-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.
  • Artikel 34, §3 van het huishoudelijk reglement
    Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering van de gemeenteraad opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige raadsvergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige raadsvergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

 

Bijlagen

        Notulen van de zitting van 30 mei 2023.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 30 mei 2023 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

ORGANISATIEBEHEERSING. KENNISNAME RAPPORTERING 2022.

 

Juridische gronden

        Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

 

Bijlagen

        Rapportering

 

Besluit

Mededeling

De raad neemt kennis van de rapportering van de algemeen directeur over de organisatiebeheersing in 2022. De rapportering zal gebeuren aan de hand van een presentatie.

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

VERKOOP SPEELTERREIN GRAUWE STEENBERG. PRINCIPIËLE BESLISSING HOUDENDE GOEDKEURING VAN DE VERKOOP AAN AANGELANDE EIGENAARS.

 

Voorgeschiedenis

        Op 9 mei 2022 werd het participatietraject m.b.t. de bestemming van het buurtspeelterrein in de wijk Grauwe Steenberg formeel opgestart met een infovergadering voor de bewoners van de wijk.

        Uit de aansluitende bevraging en nieuwe infomomenten kwamen geen voorstellen aan de oppervlakte met het oog op een realiseerbare alternatieve bestemming voor het speelterrein. Bij de meeste aangelande eigenaars bleek wel interesse aanwezig om een gedeelte van de percelen aan te kopen.

 

Feiten en context

        Het speelterrein Grauwe Steenberg ligt ingesloten achter 8 percelen met telkens een woning. Het terrein bestaat uit 2 percelen gekadastreerd eerste afdeling, sectie A, nrs. 152x en 154s, met een totale oppervlakte van 24a22ca.

        Het speelterrein maakt deel uit van een grote verkaveling die goedgekeurd werd in 1986 en gericht was op de kinderen van de jonge gezinnen die in de verkaveling kwamen wonen. Momenteel is de leeftijdscategorie van het oorspronkelijk doelpubliek grotendeels uit de wijk verdwenen en is bijgevolg het gebruik van het speelterrein sterk afgenomen.

        Wegens het ingesloten karakter met nauwe toegang zijn de percelen moeilijk te onderhouden. Het ingesloten karakter nodigt bovendien andere doelgroepen uit die soms enige overlast veroorzaken.

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. Daden van beschikking over onroerende goederen kan de gemeenteraad niet delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

        Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten. Om redenen van algemeen belang kan de verkoop van een onroerend goed zonder publiciteit en mededinging verlopen. De verkopende overheid dient de afwijking voldoende te motiveren.

 

Adviezen

        Intentie tot aankoop van een gedeelte van de percelen ondertekend door 7 van de 8 aanpalende eigenaars.

 

Argumentatie

        Omwille van het sterk verminderde gebruik van het speelterrein, de moeilijkheden op vlak van onderhoud en het ontbreken van realiseerbare alternatieve bestemmingen is een verkoop van de percelen aangewezen. Bij een openbare verkoop bestaat een groot risico dat de aankoop zal gebeuren met zuiver speculatief oogmerk dat niet beantwoordt aan het algemeen belang. Een verkoop van delen van de percelen aan de aanpalende eigenaars biedt de beste garanties om een verloedering van de percelen te verkopen en vormt ook vanuit visueel-landschappelijk oogpunt de beste optie, hetgeen een verkoop aan deze eigenaars verantwoordt.

        Landmeter-experten Johan en Jonas Artois bezorgden een schattingsverslag dat een verkoopprijs van € 35 per m² vooropstelt. Ze stelden tevens een ontwerp van verdelingsplan op dat logisch opgebouwd is in functie van de perceelsgrenzen van de aangelande eigenaars. Het verdelingsplan verdeelt de 2 percelen in 9 loten (zie bijlage).

        De aangelande eigenaars hebben interesse getoond voor 8 van de 9 loten en die interesse geformaliseerd in een ondertekende intentie tot aankoop. Voor lot 8 van het verdelingsplan is er geen ondertekende intentie, maar dit betreft een lot aan het uiteinde van het terrein dat makkelijk te onderhouden valt.

        Vermits de percelen deel uitmaken van een verkavelingsvergunning goedgekeurd op 12 juni 1986, m.a.w. een verkaveling ouder dan 15 jaar, is een bijstelling van de verkaveling met bijhorend openbaar onderzoek vereist. Vanuit die optiek wordt aan de gemeenteraad gevraagd om principieel akkoord te gaan met de verkoop van de percelen zodat de procedure m.b.t. de bijstelling van de verkaveling kan worden opgestart.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgave

 

 

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Geraamde inkomsten

220000/0050-00

€ 75.000

€ 84.770

 

 

Bijlagen

        Schattingsverslag

        Opmetingsplan en verdelingsplan van landmeter-experten Johan en Jonas Artois

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer en Eddy Vranckx

6 onthoudingen: Joris Fonteyn, Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de verkoop van de percelen die het speelterrein van de wijk Grauwe Steenberg uitmaken. Het betreft 2 percelen gekadastreerd in eerste afdeling, sectie A, nrs. 152x en 154s, met een totale oppervlakte van 24a22ca. Om redenen van algemeen belang kan de verkoop gebeuren aan de aangelande eigenaars op basis van het ontwerp van verdelingsplan in bijlage van dit besluit.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van dit besluit, in het bijzonder de bijstelling van de verkaveling goedgekeurd op 12 juni 1986 en de voorbereiding van de uiteindelijke verkoopovereenkomsten ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

PRINCIPIËLE BESLISSING TOT AANKOOP VAN 2 PERCELEN IN KADER VAN BOSUITBREIDING.

 

Voorgeschiedenis

        Het bosuitbreidingsplan "Meer bos voor Vlaanderen!" van de Vlaamse regering heeft de ambitie om tegen 2030 maar liefst 10.000 ha extra bos aan te planten in Vlaanderen, waarvan 4.000 ha in de periode 2020-2023. De lokale besturen kregen het verzoek om hiervan 750 ha voor hun rekening te nemen.

        Via Bos+ vzw, een non-profit natuurorganisatie die zich sterk met deze materie bezig houdt, kreeg de gemeente de mogelijkheid aangeboden om twee percelen te kopen in de omgeving van Puttebos, waarvan één perceel potenties biedt om voor ongeveer 1,8 ha bos aan te planten.

 

Feiten en context

        In het kader van het programma "Meer bos voor Vlaanderen!" kunnen lokale besturen beroep doen op subsidiëring door de Vlaamse overheid, zowel voor de aankoop van gronden als voor de bebossing zelf.

        De aangeboden percelen zijn gelegen te Leefdaal, Puttebos, derde afdeling, sectie B. Het eerste perceel met nr. 0046/00C000 heeft een oppervlakte van 0,378 ha en ligt in herbevestigd agrarisch gebied en komt bijgevolg niet in aanmerking om te bebossen. Het tweede perceel met nr. 0089/00_000 heeft een oppervlakte van 1,807 ha, ligt niet in herbevestigd agrarisch gebied (weide) en komt omwille van de ligging naast een bestaand bos uitstekend in aanmerking om te bebossen. Beide percelen worden samen te koop gesteld.

        Bij het verdere verloop (aankoop, aanplantingsplan, aanvragen van vergunningen en subsidies, voorbereiden van de aanplating,...) kan Bos+ de nodige ondersteuning bieden.

 

Juridische gronden

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. De gemeenteraad kan de bevoegdheid m.b.t. daden van beschikking over onroerende goederen niet delegeren naar het college van burgemeester en schepenen.

        Besluit van de Vlaamse regering van 30 oktober 2020 over de subsidiëring van de bebossing.

 

Argumentatie

        Bossen bieden de ideale omgeving om te gaan wandelen en de weldadige invloed van een natuurlijke omgeving op zowel de fysieke als de mentale gezondheid is al meermaals bewezen. Daarnaast zijn bossen de beste technologie om de gevolgen van de klimaatverandering te temperen. Door middel van hun fotosynthese halen ze CO² uit de atmosfeer en bieden ze zo een reëel tegengewicht aan de verhoogde uitstoot van broeikassen die onze aarde doen opwarmen.

        Bomen zijn van cruciaal belang voor de waterhuishouding: ze zorgen voor betere waterinfiltratie en met het water dat de bomen zelf niet nodig hebben worden onderliggende grondwatervoorraden aangevuld. Tijdens hevige regenval helpen hun wortels de bodem meer te absorberen en houden ze de bodem vast om erosie te voorkomen. Ze zorgen daarnaast ook voor afkoeling, verminderen de uitdroging door wind, zuiveren onze lucht,...

        De bebossing van het perceel 0089/00_000 (soortenarm permanent cultuurgrasland) zou in het bijzonder interessant zijn om de natuurwaarde van het aanliggende bos te verhogen. Grotere aaneengesloten bossen kunnen immers gezondere populaties van fauna en flora herbergen en zijn veerkrachtiger.

        De potentie om dit perceel van 1,8 ha te bebossen past perfect binnen het doel van actie 79 van ons meerjarenplan 2020-2025 (onderzoek naar mogelijkheid van extra aanplantingen van bomen en/of uitbreiding van bossen)

 

Financiële gevolgen

In bijlage bevindt zich een gedetailleerde berekening van de kosten voor de aankoop en bebossing van het perceel 0089/00_000, met inbegrip van de berekening van de subsidie voor beide componenten. Afhankelijk of de aanplanting zal gebeuren door een aannemer of vrijwilligers zou het maximale gemeentelijk aandeel na subsidiëring oplopen tot € 12.020.

 

Wat betreft perceel 0046/00C000 zijn er geen subsidiemogelijkheden. Dit perceel komt in aanmerking om door te verkopen of te verpachten. De voorgestelde aankoopprijs voor dit perceel bedraagt € 26.460.

 

Bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan, voorzien voor de raad van augustus samen met de consolidatie van het eerste meerjarenplan van het autonoom gemeentebedrijf, kunnen de nodige kredieten voorzien worden.

 

 

Bijlagen

        Kostenraming bosuitbreidingsproject

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad toont zich principieel bereid tot de aankoop van twee percelen te Leefdaal in regio Puttebos, gekadastreerd in derde afdeling, sectie B, met nrs. 0046/00C000 en 0089/00_000 met een oppervlakte van respectievelijk 0,378 ha en 1,807 ha tegen de voorgestelde aankoopprijs van respectievelijk € 26.460 en € 126.000. De aankoop kadert in de actie 79 van het meerjarenplan 2020-2025 (onderzoek naar de mogelijkheid van extra aanplantingen bomen en/of uitbreiding bossen).

 

Artikel 2:

Het college wordt gelast met de voorbereiding van de definitieve aankoop, in een volgende zitting goed te keuren door de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING. GOEDKEURING AGENDA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING IVERLEK 28 AUGUSTUS 2023 EN VASTSTELLING MANDAAT GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 26 mei 2023 namens de voorzitter van de raad van bestuur van Iverlek voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 28 augustus 2023, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

        Op 28 augustus 2023 wordt een buitengewone algemene vergadering van Iverlek gehouden met volgende agendapunten:

 

  1. Kennisneming van de vorming van een distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde.
  2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
      De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    3. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    4. Aanvaarding van de uittreding uit Fluvius Zenne-Dijle vanaf 1 januari 2025 voor:
      1. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Asse (1730);
      2.   de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Beersel (1650);
      3. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Dilbeek (1700);
      4. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken, verbonden aan de gemeente Drogenbos (1650);
      5. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Galmaarden (1570);
      6. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Gooik (1755);
      7. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Halle (1500);
      8.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Herne (1540);
      9. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Kapelle-op-den-Bos (1880);
      10. de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties  en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Kraainem (1950);
      11. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Lennik (1750);
      12. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Liedekerke (1770);
      13.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Linkebeek (1630);
      14.                     de  activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Londerzeel (1840);
      15. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties  verbonden aan de gemeente Merchtem (1785);
      16.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Opwijk (1745);
      17.                   de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Pepingen (1670);
      18.                 de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Roosdaal (1760);
      19.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, warmte, Strategische Participaties  en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Sint-Genesius-Rode (1640);
      20. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Sint-Pieters-Leeuw (1600);
      21.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Steenokkerzeel (1820);
      22.                   de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Ternat (1740);
      23.                 de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Wezembeek-Oppem (1970);
      24.                 de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Zaventem (1930);
      25.                  de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Zemst (1980).
    5. Kennisneming van de statuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen;
      2.   De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  3. Goedkeuring van de statutenwijzigingen van Fluvius Zenne-Dijle.
  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1, 2 en 3 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 2 en 3 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Energiedecreet van 8 mei 2009.

        Statuten van Iverlek, laatst gewijzigd op 28 december 2022.

        Raadsbesluit van 29 januari 2019 over de aanduiding van de vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Iverlek.

 

Argumentatie

Voor de buitengewone algemene vergadering van 28 augustus 2023 moet het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger worden vastgelegd.

 

Het tweede agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde)

 

De gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst wensen de keuze te maken om, samen met de gemeenten Affligem en Bever en de bestaande deelnemers van Sibelgas, de distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde voor zowel elektriciteit als aardgas te vormen. Daarom stellen de raden van bestuur van Iverlek, PBE en Sibelgas voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij voornoemde gemeenten voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatie-netwerken uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle zullen treden en zullen toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde). Door deze partiële splitsing zullen voornoemde gemeenten de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, op 1 januari 2025 respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeenten en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het derde agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in enerzijds de op de Raad van Bestuur in zitting van 24 mei 2023 voorgestelde structuurwijziging, meer bepaald de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle – Sibelgas (die haar naam zal wijzigen in Fluvius Halle-Vilvoorde) en anderzijds het verwijderen van de bepalingen die geldig waren tot en met 31 december 2022. De voorgestelde statutenwijzging zal in werking treden op 1 januari 2025.

 

 

Bijlagen

        Oproeping gemeenten

        IVL - Agpt 1 - Kennisneming vorming van distributienetbeheerder FHV

        IVL - Agpt 2 - Partiele splitsing - Omstandig verslag

        IVL - Agpt 2 - Partiele splitsing - Overzicht documenten

        IVL - Agpt 2 - Partiele splitsing - Splitsingsvoorstel

        IVL - Agpt 2 - Statuten Fluvius Halle-Vilvoorde

        IVL - Agpt 3 - Commentaarnota statutenwijziging Fluvius Zenne-Dijle

        IVL - Agpt 3 - Statutenontwerp Fluvius Zenne-Dijle

        IVL - Agpt 3 - Statutenwijziging - overzicht documenten

        IVL - Agpt 4 - Verlening van machtiging aan Secretaris RvB

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeentelijke vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 28 augustus 2023 wordt gemandateerd om alle agendapunten goed te keuren:

 

  1. Kennisneming van de vorming van een distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde.
  2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.
      De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Iverlek kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
    3. Goedkeuring van:
      1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, en/of openbare verlichting, en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische communicatie-netwerken met betrekking tot de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de (voorlopige) ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
      2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
      3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
    4. Aanvaarding van de uittreding uit Fluvius Zenne-Dijle vanaf 1 januari 2025 voor:
      1. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Asse (1730);
      2.   de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Beersel (1650);
      3. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Dilbeek (1700);
      4. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Drogenbos (1650);
      5. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Galmaarden (1570);
      6. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Gooik (1755);
      7. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Halle (1500);
      8.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Herne (1540);
      9. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Kapelle-op-den-Bos (1880);
      10. de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties  en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Kraainem (1950);
      11. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Lennik (1750);
      12. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Liedekerke (1770);
      13.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Linkebeek (1630);
      14.                     de  activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Londerzeel (1840);
      15. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties  verbonden aan de gemeente Merchtem (1785);
      16.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Opwijk (1745);
      17.                   de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Pepingen (1670);
      18.                 de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties verbonden aan de gemeente Roosdaal (1760);
      19.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, warmte, Strategische Participaties  en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Sint-Genesius-Rode (1640);
      20. de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Sint-Pieters-Leeuw (1600);
      21.                     de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T verbonden aan de gemeente Steenokkerzeel (1820);
      22.                   de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Ternat (1740);
      23.                 de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Wezembeek-Oppem (1970);
      24.                 de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Zaventem (1930);
      25.                  de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, Strategische Participaties en openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeente Zemst (1980).
    5. Kennisneming van de statuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.
    6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
      1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 2.a vast te stellen;
      2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
      3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
      4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
      5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
      6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  3. Goedkeuring van de statutenwijzigingen van Fluvius Zenne-Dijle.
  4. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1, 2 en 3 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 2 en 3 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

Artikel 2:

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle / Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Fluvius Zenne-Dijle naar Sibelgas van de activiteiten elektriciteit, aardgas en/of openbare verlichting en/of warmte en/of strategische participaties en/of openbare elektronische-communicatienetwerken verbonden aan de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

 

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek (op 1 januari 2025 Fluvius Zenne-Dijle ingevolge fusie Iverlek-PBE) wordt verzocht de uittreding per 1 januari 2025 van de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst uit Fluvius Zenne-Dijle voor voornoemde respectieve activiteiten te willen aanvaarden.

 

Verder neemt de gemeenteraad nog kennis van de ontwerpstatuten van Fluvius Halle-Vilvoorde.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijziging (met inbegrip van de wijzigingen aan het deelnemersregister en de bijlage 1bis) van Fluvius Zenne-Dijle.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van de partiële splitsing Fluvius Zenne-Dijle - Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde).

 

Artikel 4:

De gemeenteraad besluit om de betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen  van deze gemeenteraad.

 

 

Artikel 5:

De gemeentelijke vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Iverlek op 28 augustus 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van vandaag, zoals vermeld in artikel 1 tot en met 4 van dit besluit.

 

Artikel 6:

De gemeenteraad beslist om het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

INTERCOMMUNALES. KENNISNAME AGENDA ALGEMENE VERGADERING GEMEENTELIJKE HOLDING NV IN VEREFFENING.

 

Voorgeschiedenis

        Uitnodiging van 12 mei 2023 voor de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening op 28 juni 2023.

 

Feiten en context

        De gemeente Bertem is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening.

        Op 28 juni 2023 wordt een algemene vergadering gehouden met de volgende agendapunten:

        Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2022

        Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2022

        Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2022 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en reden waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

        Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2022

        Vraagstelling

        Overeenkomstig de wettelijke regels terzake worden alle punten louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden dus niet ter stemming voorgelegd.

        De gemeente moet een volmacht invullen voor de vertegenwoordiging.

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

Op 28 juni 2023 vindt de algemene vergadering van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening plaats. Aangezien de gemeente aandeelhouder is, wordt zij uitgenodigd om deel te nemen aan deze algemene vergadering. Overeenkomstig de wettelijke regels terzake worden alle punten van de agenda louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden dus niet ter stemming voorgelegd. Er wordt aan de gemeente gevraagd om een volmacht ingevuld en ondertekend terug te bezorgen voor de vertegenwoordiging.

 

 

Bijlagen

        Uitnodiging algemene vergadering en bijlagen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 28 juni 2023.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad machtigt Joël Vander Elst als gemeentelijke vertegenwoordiger om zelf de agendapunten goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

REGLEMENTEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS. AANPASSING SCHOOLREGLEMENT GBS LEEFDAAL EN GBS BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 29 juni 2021 over de aanpassing van het schoolreglement GBS Bertem en GBS Leefdaal.

        Raadsbesluit van 30 augustus 2022 over de aanpassing van de schoolreglement GBS Bertem en GBS Leefdaal.

 

Feiten en context

        Volgende zaken moeten worden gewijzigd in het schoolreglement:

        bedragen maximumfactuur -art. 7

        afwezigheden - art. 13

        bijlage aan het schoolreglement over deconnectie

 

Juridische gronden

        Artikel 37 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Schoolbesturen moeten voor al hun scholen een schoolreglement opstellen dat de relaties tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Decretaal legt de overheid vast welke elementen minimaal in het schoolreglement opgenomen worden.
Het schoolreglement regelt o.a. de bijdragen die aan de ouders kunnen gevraagd worden, de engagementsverklaring, het rookverbod op school, het tuchtreglement van de leerlingen, de procedure voor de toekenning van de getuigschriften, de afwezigheden en het te laat komen, het huiswerk, agenda's, leerlingenevaluatie en rapporten.

        Besluit van de Vlaamse regering van 12 november 1997 betreffende de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het basisonderwijs
Dit besluit bevat nadere regels over de inschrijvingen in het basisonderwijs, de gewettigde afwezigheden en de voorwaarden voor het organiseren van huisonderwijs.

        Omzendbrief BaO/2001/10 'Toelatingsvoorwaarden leerlingen in het gewoon basisonderwijs' van 10 augustus 2001
Deze omzendbrief geeft toelichting bij de toelatingsvoorwaarden in het gewoon kleuter- en lager onderwijs.

        Artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad
Het schoolbestuur of zijn gemandateerde legt ieder ontwerp van beslissing voor overleg aan de schoolraad voor als dat betrekking heeft op het schoolreglement.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De bevoegdheid over het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden kan niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

        Het decreet betreffende het inschrijvingsrecht van 25 november 2011
Dit decreet regelt het inschrijvingsrecht en de aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs.

        Omzendbrief BaO/2012/01 'Inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs' van 5 juni 2012
Deze omzendbrief licht het inschrijvingsrecht en de aanmeldingsprocedures in het basisonderwijs toe.

 

Adviezen

        Gunstig advies van de schoolraad van de GBS Leefdaal op 23 mei 2023.

        Gunstig advies van de schoolraad van de GBS Bertem op 7 juni 2023.

 

Argumentatie

De huidige schoolreglementen van de GBS Leefdaal en van de GBS Bertem zijn de laatste keer aangepast op 30 augustus 2022. Ze zijn aan actualisatie toe door wijzigingen in de Vlaamse regelgeving.

 

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Het schoolreglement volgt het model van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).

 

 

Bijlagen

        Schoolreglement Bertem-Leefdaal

        Bijlage bij het schoolreglement betreffende deconnectie

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Jurgen Gyns, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

1 onthouding: Joris Fonteyn

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het schoolreglement van GBS Leefdaal en van GBS Bertem in bijlage van dit besluit goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

REGLEMENTEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS. AANPASSING BIJLAGE ARBEIDSREGLEMENT GBS LEEFDAAL EN GBS BERTEM.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 25 juni 2019 over de aanpassing van het arbeidsreglement van de GBS Leefdaal en GBS Bertem

        Raadsbesluit van 31 mei 2022 over de aanpassing van het arbeidsreglement van de GBS Leefdaal en GBS Bertem.

 

Feiten en context

Aan het arbeidsreglement van de GBS Bertem en de GBS Leefdaal wordt een bijlage toegevoegd als gevolg van aanpassingen aan de regelgeving.

 

In september 2022 spraken de sociale partners een globaal kader af over het gebruik van digitale middelen in onderwijsinstellingen. Dit kader geeft gevolg aan een Europese verplichting.

 

Vanuit dit globaal kader dienen er lokaal afspraken gemaakt te worden met concrete invulling voor o.a. de gemeentescholen over deconnectie.

 

Het lokaal afsprakenkader wordt uiterlijk 1 september 2023 als bijlage opgenomen bij het arbeidsreglement en schoolreglement, na onderhandelingen in het lokaal comité.

 

Juridische gronden

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen

Deze wet bepaalt dat het schoolbestuur voor haar personeel een arbeidsreglement moet opmaken met daarin een aantal verplichte vermeldingen. Het arbeidsreglement legt de relatie tussen het schoolbestuur en het personeel vast.

        Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

        Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

        Decreet over het onderwijs XXXI van 26 augustus 2021

 

Adviezen

        Schriftelijke adviezen van de vakbonden van het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité (ABC) van 6 juni  2023:

        ACOD wenst volgende bemerkingen mee te geven met betrekking tot het deconnectiekader:

        4.1 schrappen ‘bij voorkeur’

        4.1 het school-mailadres wordt dagelijks tijdens lesdagen geraadpleegd.

        4.2 tussen 8u00 en 17u Dit is een normale werkdag. Waarom zou dit in onderwijs (weer) langer moeten zijn?

        COV sluit zich aan bij de bemerkingen van ACOD

        VSOA onthield zich van een reactie

        Schriftelijke adviezen van de directeurs van de gemeentescholen.

 

Argumentatie

Het arbeidsreglement van de gemeentelijke basisscholen Bertem en Leefdaal moet worden aangevuld met een globaal kader over het gebruik van digitale middelen in onderwijsinstellingen

 

 

Bijlagen

        Afsprakenkader over deconnectie in de gemeentescholen.

        Schriftelijke adviezen van de vakbonden

        Schriftelijke adviezen van de directeurs van de gemeentescholen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De bijlage bij het arbeidsreglement voor de gemeentescholen GBS Leefdaal en GBS Bertem  met  betrekking tot deconnectie wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2:

Deze bijlage wordt overgemaakt aan de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten, Directie Leuven.

 

Artikel 3:

Een exemplaar van deze bijlage wordt bezorgd aan alle personeelsleden van de scholen, aan IDEWE, aan de secretarissen van de drie representatieve vakbonden (onderwijscentrales) en aan de intergemeentelijke dienst PBW van Interleuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

PERSONEELSFORMATIE. AANPASSING PERSONEELSFORMATIE EN ORGANOGRAM.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 21 mei 2022 over de aanpassing van de personeelsformatie en het organogram.

 

Feiten en context

        De personeelsformatie bevat de opsomming van het aantal en de soorten betrekkingen die nodig zijn voor de permanente personeelsbehoeften.

        Het organogram geeft de organisatiestructuur van de gemeentelijke diensten weer en geeft de gezagsverhoudingen aan.

 

Juridische gronden

        Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

        Koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

        Artikel 161 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.
Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.

 

Adviezen

        Gunstig advies van het managementteam van 17 mei 2023

        Gunstig advies van het college op 22 mei 2023

        Gunstig advies van de vakbonden op 25 mei 2023

 

Argumentatie

We verwijzen hiervoor naar de motivatienota in bijlage, waarin een verantwoording is opgenomen voor elke functie die wijzigt in de voorgestelde aanpassing van het organogram.

 

Raadslid Tom Philips dient het volgende amendement in:

"Artikel 1 van het besluit wordt als volgt aangevuld:

Met uitzondering van de uitdoving van de functie Diensthoofd welzijn en de creatie van de nieuwe functie  coördinator.

Toelichting bij het amendement:

De motivering in  de verantwoordingsnota: “ Gezien de afwezigheid van het huidige diensthoofd (verlof zonder wedde) en de               onzekerheid of deze de functie nog zal opnemen, wordt voorgesteld om op niveau B4-B5 een coördinator te voorzien, die zich vooral zal bezighouden met de aansturing van het team welzijn”, is sinds het indienen van het ontslag door het huidige diensthoofd vorige week en de aanvaarding ervan door het Vast Bureau niet meer van toepassing. De functie van diensthoofd zal op korte termijn opengesteld worden. Er is dus geen reden of motivatie meer om dit aan te passen in het organogram. "

 

Financiële gevolgen

De meerkost voor de wijzigingen in de nieuwe structuur bedraagt 171.896 euro (jaarbasis).

 

Als gevolg van uitdovende statutaire functies zal de financiële impact minder groot zijn in de eerstkomende periode.

 

Besluit

 

Stemming amendement

eenparig

 

Stemming punt

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het gewijzigde organogram en de gewijzigde personeelsformatie, zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit, goed, met uitzondering van de uitdoving van de functie Diensthoofd welzijn en de creatie van de nieuwe functie  coördinator.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

KLACHTENMANAGEMENT. KENNISNAME RAPPORT KLACHTENBEHANDELING 2022.

 

Juridische gronden

        Artikel 302 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.

        Artikel 303, §1 en §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het systeem van klachtenbehandeling wordt georganiseerd op het ambtelijke niveau van de gemeente en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.

        Hoofdstuk 2.3 (Jaarlijkse rapportering) van het raadsbesluit van 28 oktober 2008 over het reglement behandeling van klachten en meldingen
De klachtencoördinator rapporteert over de klachten en meldingen van het afgelopen kalenderjaar. In het rapport geeft de klachtencoördinator minstens een overzicht van de hoeveelheid en de aard van de klachten en meldingen, van de gemiddelde behandelingstermijn en van de geboden oplossingen en verbeteringen in de organisatie.

 

 

Bijlagen

        Klachtenrapport 2022

 

Besluit

Mededeling

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport klachtenbehandeling van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

BUDGET. VASTSTELLING JAARREKENING 2022 DEEL GEMEENTE.

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 december 2019 houdende vaststelling van het gedeelte van het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025 van gemeente & OCMW Bertem dat betrekking heeft op het OCMW.

        Besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 houdende vaststelling van het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025 van gemeente & OCMW Bertem.

        Goedkeuring van aanpassingen aan het meerjarenplan 2020 - 2025

        Vaststelling van de jaarrekening 2020 in de zitting van de raden van 29 juni 2021.

        Vaststelling van de jaarrekening 2021 in de zitting van de raden van 28 juni 2022.

 

Feiten en context

         De jaarrekening bestaat uit een beleidsnota, een financiële nota, een samenvatting van de algemene rekeningen en een toelichting.

         De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerde jaarrekening, maar beschikken over eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de raad voor maatschappelijk welzijn als de gemeenteraad dienen eerst hun eigen deel van de jaarrekening vast te stellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van de jaarrekening dat betrekking heeft op het OCMW goedkeuren, waardoor de jaarrekening definitief is vastgesteld.

 

Juridische gronden

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 41, §2, 3° en artikel 260.

 

Argumentatie

De jaarrekening 2022 van gemeente en OCMW Bertem eindigt met een positief budgettair resultaat van het boekjaar van € 1.223.964 en een positief gecumuleerd budgettair resultaat van € 1.186.404. De autofinancieringsmarge bedraagt € 716.149.

 

 

Bijlagen

        Jaarrekening 2022 en documentatie bij de jaarrekening.

 

Besluit

 

18 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt zijn deel van de jaarrekening 2022 vast.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening 2022 betreffende het OCMW, zoals vastgesteld door de raad van maatschappelijk welzijn, goed. Door deze goedkeuring wordt de jaarrekening 2022 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

PATRIMONIUM. AANKOOP PERCELEN OCMW BRUSSEL VOOR AANLEG FIETSPAD MEERBEEKSESTEENWEG.

 

Voorgeschiedenis

        Schattingsverslag van 9 juni 2020, opgemaakt door landmeter-expert Ronny Van Eester van Landmeterskantoor Van Eester uit Boechout.

        Collegebesluit van 19 oktober 2020: Intentie tot aankoop van grond OCMW Brussel voor de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langsheen de Meerbeeksesteenweg.

        Brief van 26 januari 2021 van het departement eigendommen OCMW Brussel waarbij wordt medegedeeld dat de Raad voor maatschappelijk welzijn van Brussel op 2 december 2020 besloten heeft principieel akkoord te gaan met de afstand voor openbaar nut voor delen van percelen 1ste afdeling, sectie B, nrs 209A, 132D, 131A tegen de afgesproken schattingsprijzen.

        Gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2022 over de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan Meerbeeksesteenweg in het kader van aanleg fietspad.

        Openbaar onderzoek georganiseerd van 1 juni tot 30 juni 2022.

        Gemeenteraadsbesluit van 30 augustus 2022 waarbij het rooilijnplan Meerbeeksesteenweg definitief wordt vastgesteld.

        Collegebesluit van 12 december 2022 over de aanstelling van notaris Vangoetsenhoven voor de opmaak van de akte.

        Schattingsverslag van 21 december 2022 opgemaakt door landmeter-expert Benny Theyssens voor het bepalen van de vergoeding voor het beëindigen van de pacht.

        Brief van 8 maart 2023 van het departement eigendommen OCMW Brussel waarbij wordt medegedeeld dat de Raad voor maatschappelijk welzijn van Brussel op 1 maart 2023 besloten heeft akkoord te gaan met de afstand voor openbaar nut voor delen van percelen 1ste afdeling, sectie B, nrs 209A, 132D, 131A tegen de afgesproken schattingsprijzen voor een totaal bedrag van 97 897,05 euro.

 

Feiten en context

        De aanleg van een nieuw dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Meerbeeksesteenweg, afgescheiden van de rijbaan met behoud van de bomenrij, impliceert de aankoop van grond (deel van 3 percelen). De in te nemen grond is allemaal eigendom van OCMW Brussel. Het betreft volgende percelen:

        1ste afdeling sectie B nr. 209A

        Het perceel ligt in landschappelijk waardevol agrarisch gebied

        Het perceel heeft volgens het kadaster een grootte van 1ha 47a 15ca

        Het in te nemen deel van perceel wordt bewerkt door 1 landbouwer.

        1ste afdeling sectie B nr. 132D

        Het perceel ligt in landschappelijk waardevol agrarisch gebied

        Het perceel heeft volgens het kadaster een grootte van 16ha 46a 64ca

        Het in te nemen deel van perceel wordt bewerkt door 4 verschillende landbouwers.

        1ste afdeling sectie B nr. 131A

        Het perceel ligt in landschappelijk waardevol agrarisch gebied

        Het perceel heeft volgens het kadaster een grootte van 4ha 10a 57ca

        Het in te nemen deel van perceel wordt bewerkt door 1 landbouwer.

        Landmeterskantoor Van Eester heeft de betreffende percelen geschat. Beide partijen gaan akkoord met de vermelde eenheidsprijzen van het schattingsverslag:

        Kadastraal perceel afdeling 1 sectie B nr. 209A: €8,25/m²

        Kadastraal perceel afdeling 1 sectie B nr. 132D: €8,75/m²

        Kadastraal perceel afdeling 1 sectie B nr. 131A: €8,20/m²

        Studiebureau Quadrant heeft vervolgens het rooilijnplan en innemingsplan opgemaakt waardoor de oppervlaktes en dan ook de vergoeding gekend zijn:

        Perceel afdeling 1 sectie B nr. 209A: inname van 15a 11ca of vergoeding van 12 465,75 euro

        Perceel afdeling 1 sectie B nr. 132D: inname van 93a 10ca of vergoeding van 81 462,50 euro

        Perceel afdeling 1 sectie B nr. 131A: inname van 4a 84ca of vergoeding van 3968,80 euro

        De totale oppervlakte voor aankoop is 1 ha 13a 5ca met een vergoeding van 97 897,05 euro.

        OCMW Brussel heeft met alle landbouwers een huur/pachtovereenkomst afgesloten. De gemeente staat in voor de schikkingen met de betrokken landbouwers.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking inzake onroerende goederen. Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Met het bekomen akkoord van de Raad van OCMW Brussel en de goedkeuring van de gemeenteraad kan een definitief karakter gegeven worden aan de aankoop van de nodige delen van percelen en de stopzetting van de pachten op deze percelen.

Notaris Vangoetsenhoven is aangesteld voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

 

Financiële gevolgen

Registratiesleutel

Budgettair krediet

Beschikbaar

Geraamde uitgaven

2-20-72

0200-00/220000

€ 185 000 (2023)

€ 185 000

€ 97 897,05 (aankoop)

€ 15 000 (schatting pachtverbreking)

 

 

Bijlagen

        principieel akkoord en akkoord OCMW Brussel

        Schattingsverslag aankoop Eesters

        Schattingsverslag pachtbeëindiging Theyssens

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aankoop goed van delen van percelen voor openbaar nut, kadastraal gekend onder 1ste afdeling sectie B nrs. 209A, 132D en 131A met een totale oppervlakte van 1ha 13a 5ca.

De aankoopprijs wordt vastgesteld op 97 897,05 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met het opmaken van de pachtbeëindigingen met de landbouwers op de betreffende delen van percelen. De vergoedingen worden geschat tussen 0,85 euro/m² en 1,5 euro/m².

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

RETRIBUTIES. GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE DEELNAME AAN BREAKDANCELESSEN INGERICHT DOOR HET GEMEENTEBESTUUR.

 

Voorgeschiedenis

        Collegebesluit van 19 juni 2023 over het organiseren van breakdancelessen.

 

Feiten en context

        De dienst vrije tijd organiseert sinds 2015 initiatielessenreeksen sport met als doel om voor inwoners een nieuw aanbod te creëren en anderzijds om jonge lesgevers de kans te geven om een initiatief op te starten in onze gemeente.

        De dienst vrije tijd rekent voor deze lessenreeks breakdance op 30 betalende deelnemers die telkens op maandag in sporthal Verona de lessen zouden kunnen volgen.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de grondwet

Geen last of belasting kan door de agglomeratie; de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de gemeentelijke belasting- en retributiereglementen, vast.

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het decreet lokaal bestuur

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Door nieuwe sporttakken te introduceren in de gemeente tracht de dienst vrije tijd het aanbod voor de inwoners te vernieuwen enerzijds en anderzijds worden nieuwe initiatieven ondersteund, zodat organisatoren niet alle risico's alleen moeten dragen.

In november 2022 werden er 2 initiatielessen breakdance georganiseerd door dienst vrije tijd om te peilen naar interesse. Deze initiatiemomenten zaten dadelijk vol en de reacties waren zeer positief. Daarom zou de dienst vrije tijd willen overgaan tot het organiseren van breakdancelessen op maandagen voor 2 verschillende leeftijdsgroepen.

De dienst tracht daarbij zo goed mogelijk kostendekkend te werken, zodat de uitgaven min of meer in verhouding staan tot de inkomsten. Daarbij wordt er gerekend op 2x15 deelnemers per les, dus 30 deelnemers. Een lesjaar bestaat uit 30 lessen (september - einde mei). De prijs van de les per deelnemer wordt vastgesteld op 135 euro per jaar wat neerkomt op 4,5 euro per lesuur.

 

Financiële gevolgen

 

uitgaven:

registratiesleutel

budgettair krediet

beschikbaar

geraamde uitgave

613206/0741-00

nog te voorzien bij aanpassing MJP

nog te voorzien bij aanpassing MJP

€4000

 

inkomsten:

registratiesleutel

budgettair krediet

beschikbaar

geraamde inkomsten

701008/0741-00

nog te voorzien bij aanpassing MJP

nog te voorzien bij aanpassing MJP

€4050

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 juli 2023 en voor een termijn die eindigt op 30 juni 2024 wordt een retributie geheven op de deelname aan het sportaanbod 'breakdancelessen voor kinderen en jongeren', ingericht door het gemeentebestuur.

 

Artikel 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die deelneemt aan breakdancelessen. De retributie moet worden betaald voor deelname aan een aangeboden lessenreeks. Er kan niet worden betaald voor aparte lessen als onderdeel van een lessenreeks.

 

Artikel 3:

De retributie bedraagt 135 euro voor een reeks van 30 lessen.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

SPEELPLEINWERKING. GOEDKEURING AANPASSING RETRIBUTIEREGLEMENT KATTESTROOF.

 

Voorgeschiedenis

        Raadsbesluit van 20 december 2022 over het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking Kattestroof.

        Goedkeuring aanpassing college over het retributiereglement voor de gemeentelijke speelpleinwerking Kattestroof, van 20 december 2022, artikel 6.

 

Feiten en context

        De huidige werking omtrent het terugbrengen en betalen van reservekledij van de kinderen op het speelplein verloopt moeizaam. Er wordt verwacht dat de ouders 5 euro per kledingstuk dat wordt teruggebracht, cash betalen aan de animatoren. In de praktijk verloopt dit echter moeilijk omdat ouders vaak geen cash bij hebben en monitoren, die ook regelmatig wisselen, kunnen niet dagelijks blijven vragen naar de achterstallige betaling.

 

Juridische gronden

        Artikel 170, §4 van de grondwet

 Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de   gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

        Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder de  gemeentelijke   belasting- en retributiereglementen, vast.

        Artikel 41, 2e lid, 14° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de gemeentebelastingen  en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de                                           voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, is niet delegeerbaar naar               het college van burgemeester en schepenen.

        Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

 

Argumentatie

Door de moeizame betaling bij het terugbrengen van de reservekledij stelt de dienst vrije tijd voor om in het retributiereglement speelpleinwerking Kattestroof van 20 december 2022 artikel 6 een aanpassing te doen:

        Na elke speelpleinperiode ontvangen de ouders een factuur voor de andere gemaakte kosten zoals de gewone speelpleindagen, de opvang en eventueel de niet binnengebrachte reservekledij.

Er wijzigt daarmee dus niets aan het bedrag van de inning maar wel aan de wijze van inning.

 

 

Bijlagen

        Retributiereglement speelpleinwerking Kattestroof 20 december 2022.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad is akkoord met een aanpassing van het artikel 6 van het retributiereglement speelpleinwerking Kattestroof van 20 december 2022, met volgende formulering:

        Na elke speelpleinperiode ontvangen de ouders een factuur voor de andere gemaakte kosten zoals de gewone speelpleindagen, de opvang en eventueel de niet binnengebrachte reservekledij.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

GOEDKEURING BEHEEROVERDRACHT BERTEMBOS AAN HET AGENTSCHAP NATUUR EN BOS.

 

Voorgeschiedenis

        Bosbeheer vergt zowel op vlak van beheer en onderhoud dermate specifieke kennis en knowhow dat de organisatie ervan in eigen beheer allesbehalve een evidente zaak is.

        Naar aanleiding van het nieuwe beheer- en toegankelijkheidsplan voor Bertembos formuleerde het Agentschap Natuur en Bos (ANB) het aanbod om het beheer van Bertembos over te nemen.

 

Feiten en context

        Het beheer van de gemeentebossen (Eikenbos en Bertembos - ca. 150 ha) gebeurt momenteel door de gemeente (deels uitbesteed aan de natuur- en landschapsploegen van IGO), weliswaar in nauwe samenwerking met ANB.

        De gemeenteraad keurde in zitting van 25 september 2007 een uitgebreid bosbeheerplan goed waarin het beheer van de gemeentelijke bossen voor de komende 20 jaar werd bepaald (organisatie van houtkappingen, aanplantingen, onderhoud van boswegen, ...).

        De verplichtingen ingevolge het nieuwe natuurbeheerplan "Bertembos" vormen voor de gemeentelijke diensten geen eenvoudige opdracht om ze op een adequate manier te vervullen. In het licht van deze vaststelling komt het aanbod van ANB genegen, vooral omdat de gemeente ook na de beheeroverdracht nauw betrokken zal blijven bij het beheer.

 

Juridische gronden

        Het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijke milieu, en latere uitvoeringsbesluiten van de Vlaamse regering.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad. Daden van beschikking over onroerende goederen kan de gemeenteraad niet delegeren naar het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

        De gemeentelijke dienst openbare werken geeft positief advies voor de beheeroverdracht, aangezien de dienst op vlak van beheer en onderhoud niet over de nodige knowhow en capaciteit beschikt om ten allen tijde een goed beheer te waarborgen.

 

Argumentatie

        Het ontwerp van overeenkomst van beheeroverdracht bevat voldoende garanties op vlak van communicatie en overleg om zekerheid te bieden dat de gemeente na de beheeroverdracht nauw betrokken zal blijven bij het beheer van de bossen.

        Bovendien blijft de gemeente volgens de afgesproken perceelafbakening instaan voor het beheer van de strategische zones van het speelbos en de omgeving van de jachthut, evenals voor de organisatie van de jacht (met inbegrip van de inning van de jachtrechten).

        Om een goede overgang te verzekeren is voorzien dat de beheeroverdracht pas ingaat per 1 januari 2024.

 

Financiële gevolgen

        De beheeroverdracht heeft geen kosten tot gevolg. De uitgaven verbonden aan het onderhoud (zoals de inschakeling van de INL-ploegen van IGO) zullen wegvallen, maar tegelijk ook de inkomsten (zoals de houtverkoop). Op gemiddelde jaarbasis overstijgen de uitgaven de ontvangsten, dus budgettair doet de gemeente met de beheeroverdracht een goede zaak.

 

 

Bijlagen

        Ontwerp van overeenkomst met ANB inzake beheeroverdracht

        Plan met situering van het terrein

        Plan met weergave van de kadastrale grenzen

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst inzake beheeroverdracht van Bertembos naar het Agentschap Natuur en Bos in bijlage van dit besluit goed. De beheeroverdracht betreft het gebied zoals afgebakend in de overeenkomst en haar bijlagen voor een totale oppervlakte volgens plan van 132,3602 ha. De overeenkomst treedt in werking op 1 januari 2024.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere voorbereiding van de beheeroverdracht.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

VERKAVELINGEN: GOEDKEURING WEGENISAANVAAG VOOR PERCELEN GELEGEN IN 3060 BERTEM, DORPSTRAAT/EGENHOVENSTRAAT, SECTIE C NRS. 544D, 536T, 541X, 536N EN 536E.

 

Feiten en context

        Op 4 november 2022 hebben NV AVS-INVEST en NV IPON een aanvraag ingediend voor een verkaveling van 57 loten in 3060 Bertem, sectie C nrs. 544D, 536T, 541X, 536N en 536E.

Op 3 december 2022 is er bijkomende informatie gevraagd. Er werd een nieuwe projectversie goedgekeurd op 18 januari 2023.

Op 20 januari 2023 werd het dossier volledig en ontvankelijk verklaard.

Op 5 juni 2023 werd een nieuwe projectversie ingediend met wijziging van de verkavelingsvoorschriften en een nieuwe watertoets, die door het college van burgemeester en schepenen aanvaard werd in zitting van 12 juni 2023.

        Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd gemeentelijk plan van aanleg of gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, noch binnen de omschrijving van een behoorlijk vergunde en niet-vervallen verkaveling. Het blijft de bevoegdheid van de overheid de aanvraag te toetsen aan de gebruikelijke inzichten en noden betreffende een goede aanleg van de plaats, gebaseerd op de voorschriften van het van kracht zijnde gewestplan.

        De aanvraag is volgens het gewestplan Leuven gelegen in woonuitbreidingsgebied.

De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

        De bouwplaats is gelegen langsheen de Dorpstraat, de Egenhovenstraat en de Ferd. Vanlaerstraat. Het betreft een binnengebied tussen deze bestaande straten. Momenteel zijn de percelen in gebruik als weidegrond. De percelen sluiten aan op de bestaande tuinzone van de woningen rondom gelegen aan de Dorpstraat, de Egenhovenstraat en de Ferd. Vanlaerstraat.

        De aanvraag omvat een woonontwikkelingsproject dat voorziet in 57 wooneenheden op een terreinoppervlakte van circa 32.500 m². Het noordelijk deel met 32 grondgebonden woningen ontsluit naar de Dorpstraat en het zuidelijk deel met 25 grondgebonden woningen ontsluit naar de Egenhovenstraat.

Mobiliteit:

De projectsite ligt aan de rand van het centrum Bertem. De Dorpstraat, Rotspoelstraat, Egenhovenstraat en de Ferd. Vanlaerstraat liggen rond het projectgebied. De site ontsluit voor het gemotoriseerd verkeer naar de Dorpstraat en de Egenhovenstraat. Het netwerk voor de zachte weggebruikers sluit aan op de Dorpstraat, de Egenhovenstraat en de Ferd. Vanlaerstraat.

Het verkavelingsplan voorziet in een parkeeraanbod van 128 parkeerplaatsen, opgesplitst naar 89 parkeerplaatsen op de kavels en 39 parkeerplaatsen op het openbaar domein. Ook worden 2 parkeerplaatsen voor deelwagens voorbehouden.

 

Juridische gronden

1. Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikel 41

Dit artikel regelt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

2. Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009

        Artikel 4.2.15,

§ 1 Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 8 mei 2009

Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt.

Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.

§ 2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.

§ 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

        Artikel 4.2.17

Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:

1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan

2° de wijziging van het reliëf van de bodem

3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990

4° het afbreken van constructies.

Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.

Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.

3. Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014.

        Artikel 6

Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht uitvoeren, exploiteren, verkavelen of een vergunningsplichtige verandering eraan doen.

        Artikel 15

Het college van burgemeester en schepenen is voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen

        1° de gemeentelijke projecten

        2° andere gevallen dan deze waardoor de Vlaamse regering of deputatie bevoegd is

        Artikel 17

§ 1. Er bestaan twee onderscheiden procedures voor het verlenen van de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg, namelijk:

        1° de gewone vergunningsprocedure, vermeld in afdeling 2;

        2° de vereenvoudigde vergunningsprocedure, vermeld in afdeling 3.

§ 4. De vereenvoudigde vergunningsprocedure is niet van toepassing voor projecten waarvoor met toepassing van artikel 31 een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.

        Artikel 20

Als met toepassing van artikel 4.3.3, § 2, van het DABM bij de vergunningsaanvraag een project-m.e.r.-screeningsnota is gevoegd, onderzoekt de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, of de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke omgevingsambtenaar die nota en beslist of er over het project een milieueffectrapport moet worden opgesteld.

        Artikel 23

Er wordt een openbaar onderzoek georganiseerd over de vergunningsaanvraag.

Gedurende het openbaar onderzoek kan iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon zijn standpunten, opmerkingen en bezwaren indienen.

        Artikel 24

De Vlaamse Regering wijst de adviesinstanties aan die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

        Artikel 31

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

        Onderafdeling 2/1 Beroep tegen de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

        Artikel 31/1

§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53.

De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.

Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt

3° de dag na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.

§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepsschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.

De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

Adviezen

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 10 februari 2023 tot 11 maart 2023.

Tijdens dit openbaar onderzoek werden 26 klachten ingediend.

De meeste klachten handelen over

        Klimaat en ecologie

        Geluidsoverlast

        Verkeer

        Water

        Geldgewin eigenaars en financiële last omwonenden

        Landelijk karakter, verstedelijking

        Densiteit, hoogte, bouwdiepte, niet aangepaste bouwstijl

        Juridische gronden: betreft een verkaveling voor groepswoningbouw.

        groenaanplant

 

Er werd 1 opmerking ingediend met betrekking tot de voorziene wegenis nl.:

Inhoud:

De aansluiting van de nieuwe wegenis op de bestaande wegenis ter hoogte van de Dorpstraat wordt voorzien in een bocht van de Dorpstraat. Het betreft in de huidige situatie reeds een gevaarlijk en verkeersonveilig punt. Het betreft een aanrijroute voor de nabije school. De verkeersonveiligheid neemt toe op deze locatie vanwege de aansluiting van een nieuwe ontsluitingsweg.

Bespreking:

De mobiliteitscel heeft op 8 maart 2023 de ontsluiting besproken en zij verwacht geen fundamentele problemen op het vlak van verkeersveiligheid ter hoogte van deze locatie.

Besluit:

Deze opmerking wordt niet aanvaard.

Het bezwaar zoals ontvangen doorheen het openbaar onderzoek dat betrekking heeft op de zaak van de wegen, wordt niet bijgetreden.

 

Externe adviezen

 

  1. De adviesinstantie Telenet heeft op 7 februari 2023 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.
  2. De adviesinstantie De Watergroep heeft op 13 februari 2023 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.
  3. De adviesinstantie Proximus heeft op 14 februari 2023 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.
  4. De adviesinstantie Fluvius heeft op 21 februari 2023 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.
  5. De adviesinstantie Hulpverleningszone, Vlaams-Brabant Oost heeft op 2 maart 2023 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.
  6. De adviesinstantie Provincie Vlaams-Brabant, De Watertoets heeft op 21 maart 2023 een ongunstig advies uitgebracht.

 

Interne adviezen

1. Op 8 maart 2023 heeft de gemeentelijke mobiliteitscel de ontsluiting van de nieuwe wegenis ter hoogte van de bocht in de Dorpstraat besproken en de mobiliteitscel verwacht geen fundamentele problemen op het vlak van verkeersveiligheid ter hoogte van deze locatie.

 

2. Op 8 juni 2023 heeft de dienst investeringsprojecten van de gemeente volgend advies uitgebracht:

OMV 2022097193

1) Pesticide toets:

        Bij de aanleg van de wegenis (parallelweg, fietspad, voetpad, ...) dient ermee rekening gehouden te worden dat er geen scherpe hoeken gevormd worden om het machinaal onderhouden te vergemakkelijken. Hoeken moeten afgerond worden.

        ln de gehele bestrating mogen zo min mogelijk onnodige voegen voorkomen. Dit wil zeggen:

        Weggoten en greppels mogen niet in klinkers aangelegd worden

        Lijnvormige elementen worden in een betonnen glijbekisting aangelegd

2) Advies:

De dienst investeringsprojecten brengt een positief advies uit voor het wegenisdossier van omgevingsdossier OMV_2022097193, exclusief riolering en aanhorigheden, mits volgende voorwaarden in acht genomen worden:

        De breedte van de afwateringsgreppel, die de afboording van de KWS-rijbaan vormen, teruggebracht wordt naar een maximale breedte van 30cm, zolang dit niet in strijd is met het advies m.b.t. de watertoets of andere adviezen. Hierdoor ontstaat er een KWS-rijbaan met een breedte van 440cm i.p.v.400cm.

        Alle voetpaden en secundaire bestratingen (verharding in beton, betonstraatstenen Hydro Lineo 0, Lineo 22 en Lineo 40, grasbetontegels en grindgazon), aangegeven volgens verkavelingsplan dd. 1/11/2022 en legendeontwerp van 1/11/2022, worden aangelegd in 2de fase, zoals beschreven in de "Overeenkomst verkaveling met aanleg van wegenis en bijhorigheden 2 fases".

        Er verharde toegangspaden/zones worden voorzien voor de loten 1 t.e.m. 30 en 52 t.e.m. 57. Materialen en aanleg bijkomend te specifiëren.

        Er achteraan in de straat (t.h.v. de loten 51- en 57), die de loten 26 t.e.m. 57 ontsluit, een keerpunt komt voor voertuigen met dezelfde baanbedopbouw als de KWSrijbaan. De vorm van het keerpunt is een rechthoek met afmetingen van L2x15m = 180m2 (inclusief lijnvormige afboording).

        Dat alle funderingen onder secundaire bestratingen (betonstraatstenen Hydro Lineo 0, Lineo 22 en Lineo 40, grasbetontegels en grindgazon), bedoeld als waterdoorlatend materiaal, moet voldoen aan de bepaling uit het standaardbestek 25O v4.I hoofdstuk 3 paragraaf 7.1.2.15 en 7.1.2.I7 (Steenslag voor waterdoorlatende (onder)funderingen).

        Dat de bestrating en volledige opbouw van de straatlaag van de secundaire bestratingen (betonstraatstenen Hydro Lineo 0, Lineo22 en Lineo 40 en grasbetontegels) voldoende draagkrachtig en bestand moet zijn o.w.v. de overrijdbaarheid van vrachtwagens en andere voertuigen (vuilniswagens, leveringen met vrachtwagen ...).

        De ontwerper/verkavelaar/uitvoerder van de secundaire bestrating (betonstraatstenen Hydro Lineo 0, Lineo 22 en Lineo 40) minstens 2 gelijkaardige referenties kan opgeven waar dezelfde materialen zijn toegepast, en dit alvorens de definitieve goedkeuring van verkavelingsvergunning en het uitvoeringsdossier van het openbaar domein van de verkaveling.

 

Argumentatie

Overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet dient de gemeenteraad een besluit over de zaak van de wegen te nemen, als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat. In voorkomend geval dient dergelijk besluit genomen te worden, vooraleer het vergunningverlenende bestuursorgaan zich uitspreekt over de vergunningsaanvraag zelf. In voorliggend geval werd de gemeenteraad op verzoek van het college van burgemeester en schepenen als vergunningverlenende overheid gevat.

 

Dit artikel omvat een bevestiging van het in de artikelen 2 en 40 van het decreet lokaal bestuur vervatte principe naar luid waarvan de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid voor aangelegenheden van gemeentelijk belang, waaronder de aanleg van nieuwe gemeentelijke verkeerswegen. Deze bevoegdheid komt exclusief en autonoom toe aan de gemeenteraad en moet worden onderscheiden van de bevoegdheid van het college in die zin dat enkel deze laatste over de opportuniteit van de vergunning kan oordelen. Het komt bijgevolg niet aan de gemeenteraad toe om zich uit te spreken over de planologische toelaatbaarheid van het aangevraagde, de overeenstemming met stedenbouwkundige voorschriften of het al dan niet verenigbaar karakter van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening.

 

De gemeenteraad kan bijgevolg enkel uitspraak doen over de zaak van de wegen, zonder zich over de vergunningsaspecten te mogen buigen. Daarbij dient de gemeenteraad kennis te nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek ingediend zijn. De gemeenteraad dient de bezwaren te behandelen die betrekking hebben op deze aspecten van de zaak van de wegen.

 

De zaak van de wegen omvat daarbij niet limitatief het bepalen van het tracé van de wegen, de uitrusting ervan, de rooilijnen, nutsleidingen, voetpaden en wegboorden, parkeerplaatsen, enz. Ook een voorziene gratis grondafstand dient door de gemeenteraad te worden beoordeeld.

 

Voorliggende aanvraag omvat de aanleg van een ontsluitingsweg die noordelijk aantakt op de Dorpstraat en zuidelijk op de Egenhovenstraat. Het project voorziet eveneens een aansluiting met de Ferd. Vanlaerstraat voor voetgangers en fietsers.

De aanleg en uitrusting van de wegenis gebeuren volgens de voorgelegde plannen en het bestek en de raming zoals gevoegd bij het aanvraagdossier (ref.: IPON 2022_0007 van 1 november 2022. Bovendien moet het advies van de gemeentelijke dienst investeringsprojecten van 8 juni 2023 strikt worden nageleefd. Dit wordt als voorwaarde opgelegd in deze beslissing.

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Diane Vander Elst, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer en Eddy Vranckx

6 stemmen tegen: Joris Fonteyn, Wouter Fock, Maria Andries, Pieter Sempels, Jurgen Gyns en Bart Vander Elst

Motivatie stem tegen Bart Vander Elst: Er is onvoldoende rekening gehouden met de impact op de verkeersveiligheid ter hoogte van de locatie bocht Dorpstraat en de impact van de voorziening van 39 parkeerplaatsen op openbaar domein

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaren en opmerkingen ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit het bezwaar voor wat de zaak van de wegen betreft ontvankelijk maar ongegrond te verklaren.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het wegendossier en het tracé en de uitrusting van de ontworpen weg, horende bij de aanvraag voor het verkavelen van 57 loten op percelen grond gelegen te 3060, sectie C nrs. 544D, 536T, 541X, 536N en 536E goed onder volgende voorwaarden en lasten:

        De aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten van de aanvrager.

        De kosten voor de aanleg van wegenis en riolering omvatten eveneens alle studiekosten voor de opmaak van het wegenis- en rioleringsdossier en de kosten voor het aanstellen van een toezichter die de werken dagelijks zal opvolgen.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt de rooilijnen vast voor de nieuwe wegenis, onder volgende voorwaarden:

        De voorwaarden opgelegd in het advies van de gemeentelijke dienst investeringprojecten moeten strikt worden nageleefd.

        De gronden welke binnen de rooilijnen vallen moeten gratis, vrij en onbelast aan de gemeente Bertem worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

 

Artikel 4:

Het college zal een overeenkomst met de ontwerper afsluiten over de uitrusting van deze verkaveling.

 

Artikel 5:

Indien het wegenisontwerp gewijzigd wordt, wordt het nieuwe ontwerp terug voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. INRICHTEN VAN DE SCHOOLOMGEVING DE WAAIER - PAARDENSTRAAT: SCHOOLSTRAAT.

 

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbesluit van 22 september 2015 over een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer voor het instellen van bijkomende verkeersmaatregelen in de schoolomgeving van De Waaier.

        Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 2016 over een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer voor het instellen van een parkeerverbod in de Egenhovenstraat.

        Gemeenteraadsbesluit van 28 november 2017: Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer. Instelling verkeersmaatregelen schoolomgeving de Waaier, Egenhovenstraat, Kerkstraat en Paardenstraat.

        Besluit van de burgemeester van 29 augustus 2022: Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. het inrichten van de schoolomgeving de waaier: schoolstraat.

        Besluit van de burgemeester van 9 februari 2023: Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. het inrichten van de schoolomgeving de Waaier: schoolstraat.

 

Feiten en context

        Ondanks verregaande inspanningen van zowel het gemeentebestuur als van de schooldirectie bleef de schoolomgeving in de Paardenstraat problematisch ten gevolge van druk verkeer in een straat met een relatief smal wegprofiel.

        De instelling van de schoolstraat dient bekeken te worden in al zijn aspecten. Er werd meermaals overleg gepleegd met afgevaardigden van de school en de ouders en met het WZC.

        In het verleden werden volgende maatregelen reeds genomen:

        De instelling van de schoolomgeving (zone 30)

        De instelling van het éénrichtingsverkeer

        De beperking van de parkeergelegenheid

        De aanleg van een fietssuggestiestrook

        De sensibilisering tot overschakeling naar zachte vervoersmodi

        De aanleg van een parkeerhaven op 150 meter van de schoolpoort.

        Gezien de voorgaande maatregelen geen soelaas brachten, werd er geopteerd om de schoolstraat in te stellen in de Paardenstraat tussen de Egenhovenstraat en de inrit van het woonzorgcentrum. Dit heeft tot gevolg dat de parkeermogelijkheden worden beperkt vanuit de zijde van de Egenhovenstraat en dat het parkeren van auto’s een omrijbeweging impliceert via de Slangenpoelstraat.

        De mobiliteitscel en de politiezone Voer en Dijle gaven gunstig advies voor een proefopstelling.

        Tijdens de proeffase met een tijdelijke politieverordening bleek dat de inrichting van een schoolstraat in de huidige vorm niet steeds gerespecteerd wordt. Er werd met de schooldirectie en het oudercommité overlegd over hun verantwoordelijkheid om de signalisatie van de schoolstraat te onderhouden.

        De mobiliteitscel gaf gunstig advies om de opstelling in zijn huidige vorm te behouden in de vorm van een aanvullend reglement op het wegverkeer.

 

Juridische gronden

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet

De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.

De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

        Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het KB van 16 maart 1968.

KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer "de wegcode".

        MB van 11 oktober 1976 betreffende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        MB van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

        Artikel 6 van het Omgevingsvergunningendecreet van 25 april 2014.

Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning of meldingsakte een project dat bij of krachtens de decreten, vermeld in artikel 5, is onderworpen aan vergunningsplicht of meldingsplicht uitvoeren, exploiteren of een vergunnings- of meldingsplichtige verandering eraan doen.

 

 

Bijlagen

        Paardenstraat rondpunt.

        schoolstraat borden.

        schoolstraat parkeerverbod.

        schoolstraat uren.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:

In de omgeving van de vrije basisschool De Waaier aan de Paardenstraat te 3060 Bertem wordt een schoolstraat ingericht.

 

Artikel 2:

De weggebruikers zullen van deze regeling op de hoogte worden gebracht door middel van signalisatie:

        C3 met onderbord zoals in bijlage (Op schooldagen met vermelding van dagen en uren) in de Paardenstraat (rijrichting Slangenpoelweg) aan het kruispunt met de Egenhovenstraat en aan de Slangenpoelweg (rijrichting Paardenstraat) en de Blokkenstraat.

        Mobiele C3 met onderbord "schoolstraat" op nadar aan de Paardenstraat na de inrit van de creche (rijrichting Slangenpoelweg) en aan de Paardenstraat na de inrit van het WZC (rijrichting Egenhovenstraat).

 

Artikel 3:

In de Paardenstraat tussen de Egenhovenstraat en de Rotspoelwegel wordt een parkeerverbod ingesteld in de rijrichting Slangenpoelweg zoals in bijlage, aangeduid door middel van de verkeersborden:

        E1a aan het kruispunt met de Egenhovenstraat

        E1d voor het kruispunt met de Rotspoelwegel

        E1b na het kruispunt met de Rotspoelwegel

 

Artikel 4:

In de Paardenstraat aan het kruispunt met de Rotspoelwegel wordt een verkeersgeleider op de grond aangebracht door witte evenwijdige schuine strepen (wegcode art 77.4), en een gele onderbroken streep op de boordsteen die de werkelijke rand van de rijbaan aanduidt. Langs deze gele streep is het parkeren op de rijbaan verboden (wegcode art 75.1. 2°).

 

Artikel 5:

In de Paardenstraat tussen de de Egenhovenstraat en de Dorpsstraat wordt tijdens de periodes van schoolstraat een stilstaan- en parkeerverbod ingesteld tussen het kruispunt met de Egenhovenstraat en huisnummer 17, aangeduid door middel van de verkeersborden E3a 'Stilstaan en parkeren verboden' met opschrift van de periode (in bijlage), en E3b.

 

Artikel 6:

Dit besluit wordt van kracht op 1 juli 2023.

 

Artikel 6:

Alle bepalingen in eerdere aanvullende politiereglementen op het wegverkeer met betrekking tot de Paardenstraat worden opgeheven, met uitzondering van:

        In de Paardenstraat, ter hoogte van de ingang naar de vrije basisschool: oversteekplaats voor voetgangers.

        In de Paardenstraat van aan de woning nr. 29 tot aan het kruispunt van de Egenhovenstraat wordt aan de oneven zijde een parkeerverbod ingesteld. In de Paardenstraat, tussen de ingang naar de vrije basisschool en de woning nr. 26, na de oversteekplaats voor voetgangers, wordt op de rijbaan een parkeervak afgebakend uitsluitend voor de schoolbus (artikel 8: GR 22/9/15).

        In de Paardenstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld vanaf de bedrijfsingang van Moeys tot aan de Dorpstraat. Vanaf de ingang van bedrijf Moeys (nr. 13) richting Egenhovenstraat geldt een verbod voor voertuigen uitgezonderd zwaar verkeer met MTG 3,5 ton. (artikel 9 GR 28/11/2017).

        In de Paardenstraat van aan het kruispunt van de Egenhovenstraat tot aan het kruispunt met de Dorpstraat wordt aan de even zijde een parkeerverbod ingesteld. Bijkomend wordt er een parkeerverbod ingesteld ter hoogte van de woning met huisnummer 1. (artikel 12 GR 28/11/2017).

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

AANVULLEND REGLEMENT OP DE POLITIE VAN HET WEGVERKEER. GOEDKEURING MAATREGELEN I.V.M. DE BOUW VAN DE NIEUWE SCHOOL GBS LEEFDAAL GELEGEN DORPSTRAAT 540 TE 3061 LEEFDAAL VANAF 1 JULI 2023.

 

Voorgeschiedenis

        Vergunning betreffende de afkoppeling van bestaande water-  gas - en elektriciteitsaansluiting en de aankoppeling van een nieuwe tijdelijke rioleringsaansluiting voor de afbraak van Parochiezaal gelegen Dorpstraat 538 te 3061 Leefdaal van 8 december 2022 tot 13 december 2022.

        Overleg op 7 december 2022 met de bevoegde schepen, de schooldirectie, en de betrokken ambtenaren van het lokaal bestuur Bertem.

        Overleg op 20 december 2022 met de projectleider en de werfleider van de aannemer, Willemen Construct NV, de lokale politie en de dienst openbare werken van het lokaal bestuur Bertem over het circulatieplan en de te nemen verkeersmaatregelen.

        Burgemeesterbesluit van 22 december 2022: Goedkeuring maatregelen i.v.m. de bouw van de nieuwe school GBS Leefdaal gelegen Dorpstraat 540 te 3061 Leefdaal vanaf 9 januari 2023.

        Burgemeesterbesluit van 24 maart 2023: Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer. Goedkeuring maatregelen i.v.m. de bouw van de nieuwe school GBS Leefdaal gelegen Dorpstraat 540 te 3061 Leefdaal tot 30 juni 2023.

 

Feiten en context

        Met het oog op de bouw van de nieuwe gemeenteschool te Leefdaal, gelegen Dorpstraat 540 te 3061 Leefdaal werden bij burgemeesterbesluit van 22 december 2022 maatregelen goedgekeurd vanaf 9 januari 2023. De verkeersmaatregelen werden genomen tot 31 maart 2023 als test. De maatregelen werden verlengd bij burgemeestersbesluit van 24 maart 2023.

        Tegen het einde van volgend schooljaar zou de ruwbouw van de school voltooid moeten zijn. De testperiode met betrekking tot de verkeersmaatregelen naar aanleiding van de bouw van de nieuwe school wordt best verlengd tot 30 juni 2024.

        Om extra parkeermogelijkheid te creëeren voor bezoekers van Leefdaal centrum die vanuit Vossem komen, kan in de Vlieguit tussen het kruispunt met de Dorpstraat en het kruispunt met de Nollekensstraat best eenrichtingsverkeer worden ingesteld rijrichting Neerijsesteenweg, met doorstroming naar de Neerijsesteenweg.

        De mobiliteitscel en de Hoofdinspecteur van Politiezone Voer en Dijle - Wijk Bertem gaven gunstig advies.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer gecoördineerd bij het KB van 16 maart 1968.

        KB van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        MB van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen, met uitzondering van de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer bedoeld in artikel 130bis. Deze reglementen en verordeningen mogen niet in strijd zijn met de wetten, de decreten, de ordonnanties, de reglementen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad.
De raad zendt hiervan achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. Een afschrift van die reglementen en politieverordeningen wordt dadelijk toegezonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank, waar zij in een daartoe bestemd register worden ingeschreven. Van die reglementen en verordeningen wordt melding gemaakt in het Bestuursmemoriaal van de provincie.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

Deze maatregelen brengen, behoudens onvoorziene omstandigheden, de openbare veiligheid niet in gevaar, maar kunnen niet worden uitgevoerd zonder het treffen van speciale verkeersmaatregelen.

 

Raadslid Marc Morris dient het volgende amendement in:

'Artikel 5 van het besluit wordt als volgt aangepast:

In de Vlieguit tussen het kruispunt met de Dorpstraat en het kruispunt met de Nollekensstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld rijrichting Neerijsesteenweg.

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:

        in de Vlieguit, aan het kruispunt met de Dorpstraat

  verwijderen C3 en onderbord UPV en F45

   plaatsen F19 met onderbord M5 (fietsers en bromfietsers klasse A in beide richtingen)

        plaatsen F4a (zone 30)

        plaatsen C21 (max. 3,5 ton)

        in de Vlieguit, aan het kruispunt met de Nollekensstraat

○ verwijderen plooibakens

○ plaatsen C1 + M3 (uitgezonderd fietsers en bromfietsers)

        (in de Vlieguit, aan het kruispunt met de Irislaan

○ plaatsen F45b : weglaten want dit bord staat er)

        In de Irislaan aan het kruispunt met Vlieguit:

        Plaatsen C3 met onderbord G IV (uitgezonderd plaatselijk verkeer)

        In de Vlieguit aan het kruispunt met de Neerijsesteenweg

        Plaatsen C21 (max. 3,5 ton)

 

Artikel 7 van het besluit wordt als volgt aangepast:

Dit besluit wordt van kracht op 1 juli 2023, met uitzondering van artikel 5 dat van kracht wordt op 1 september 2023, en het blijft van kracht tot 30 juni 2024.

 

Toelichting bij het amendement:

Langs vele ‘kanalen’ (op de infomarkt, per mail, sociale media, in gesprekken, op de mobiliteitsraad..) werd de voorbije maanden aangedrongen om de genomen maatregelen uit te breiden met het wegnemen van de paaltjes in de Vlieguit.

Het betreft dan inwoners die niet in de Vlieguit wonen.

Op maandag 26 juni was er een infomoment met de buurtbewoners van Vlieguit, Bloemenwijk en Hertwinkel. Er waren een 60tal aanwezigen.

Vooral een aantal inwoners van de Vlieguit reageerden negatief op dit voorstel. Bij een aantal inwoners van de Bloemenwijk en Hertwinkel was er meer begrip en waren er ook voorstanders van deze maatregel.

Er werd ruim van gedachten gewisseld over begeleidende maatregelen om de veiligheid te garanderen. Daarom zal er nagekeken worden waar versmallingen (plooibakens en / of bloembakken) kunnen geplaatst worden tussen Nollekensstraat en Irislaan en tussen Irislaan en Neerijsesteenweg.

Zone 30 bestaat al geruime tijd in de betrokken wijken (zie gemeentelijk mobiliteitsplan).

Gelet op de werken die nog in het verschiet liggen is het belangrijk om zwaar vervoer te weren. Daarom wordt een tonnagebeperking tot 3,5 ton voorgesteld.

Er was consensus op de vergadering om de maatregel in de Vlieguit pas te laten ingaan op 1 september. Dat laat toe om:

        Alle verkeersignalisatie tijdig aan te brengen

        Nulmeting te doen i.v.m. de verkeersintensiteit zowel in de Vlieguit als in de Bloemenwijk en de Mezenstraat.

Het besluit blijft van kracht tot 30 juni 2024.

Niettemin blijft het de bedoeling om zoals de voorbije maanden permanent te evalueren en bij gewijzigde omstandigheden passende maatregelen voor te stellen."

 

 

Bijlagen

        0.001 Index c - Werfinrichtingsplan.

        0.002 Index c -Toegang tot de werf.

        0.003 Index b - Doorgang Voerweg tot Dorpstraat.

        Werf school Leefdaal circulatie- en signalisatieplan.

        Vlieguit verwijderen paaltjes.

 

Besluit

 

Stemming amendement Marc Morris

 

18 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Stemming punt

 

18 stemmen voor: Joël Vander Elst, Marc Morris, Yvette Laes, Tom Philips, Jan De Keyzer, Karin Baudemprez, Wouter Fock, Diane Vander Elst, Maria Andries, Pieter Sempels, Iris De Smet, Roland Gustin, Jimmy Geyns, Sonia Stiasteny, Hans Neckebrouck, Roos De Backer, Bart Vander Elst en Eddy Vranckx

2 onthoudingen: Joris Fonteyn en Jurgen Gyns

 

Artikel 1:

Voor de duur van de ruwbouwwerken aan de nieuwe school,  geschat tot 30 juni 2024 – zal de Dorpstraat centrum Leefdaal (tussen huisnummer 544 en huisnummer 514 ) eenrichtingsstraat worden richting Vossem (uitgezonderd De Lijn).

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:

        Ter hoogte van het kruispunt van de Dorpstraat met de Mezenstraat, rijrichting centrum: C1 op nadar met onderbord “op 50 meter” en “uitgezonderd fietsers en De Lijn”, F45b en dagslapers.

        Ter hoogte van de Dorpstraat huisnummer 544, rijrichting centrum: C1 op nadar met onderbord “uitgezonderd fietsers en De Lijn” en dagslapers.

        Ter hoogte van de Dorpstraat huisnummer 544, rijrichting Vossem: A39

        Aan de uitrit van de parking Vlieg-in, rijrichting centrum: C1 op nadar met onderbord “uitgezonderd fietsers en De Lijn” en dagslapers.

        Ter hoogte van de Dorpstraat huisnummer 514, rijrichting Vossem: F19 met onderbord “uitgezonderd fietsers en De Lijn”.

        Vanuit de rijrichting Vossem: omleiding via de Mezenstraat, Tervuursesteenweg en Boskee.

        Voorsignalisatie:

        Te Vossem, Hondsbergen: “doorgang Leefdaal centrum onderbroken”

        Aan de Tervuursesteenweg aan het kruispunt met de Mezenstraat: “doorgang Leefdaal centrum onderbroken, omleiding via Boskee”.

        Aan de oversteekplaatsen ter hoogte van de gemeenteschool en ter hoogte van huisnummer 524: “voetgangers oversteken”.

 

Artikel 2:

In de volledige Mezenstraat wordt een parkeerverbod ingesteld in beide rijrichtingen.

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden E1.

 

Artikel 3:

De aannemer van de bouwwerken is verantwoordelijk voor de afbakening met herashekken van de volledige bouwwerf, waaronder de Pastorieweg en het voetpad voor de school, met op de Dorpstraat aan beide zijden het verkeersbord D1.

Hij staat ook in voor de veilige toegang tot de school - met een corridor voor stappers en trappers in 2 richtingen via het brugje over de Voer naar de nieuwe speelplaats en de Dorpstraat.

De rijbaan van de Dorpstraat moet gevrijwaard blijven, de kiss & ride op de Dorpstraat en de parking Vlieg-in moeten bereikbaar blijven vanuit rijrichting Bertem.

Behoudens bijkomende vergunning mag geen werfverkeer wachten, lossen of stilstaan ter hoogte van de bouwwerf. De aannemer zal hiervoor een wachtzone signaliseren op de Boskee te 3061 Leefdaal.

 

Artikel 4:

In de L. Van Buekenhoudtstraat wordt een parkeerstrook voor kortparkeren (max. 15 min.) ingericht. De rijrichting wordt er omgekeerd: eenrichtingstraat richting Kruiskouter. Het onderste deel van de Kruiskouter (tussen huisnummers 2 en 4) wordt eenrichtingstraat richting A. Devriesestraat.

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:

        in de L. Van Buekenhoudtstraat:

        Aan het kruispunt met de Mezenstraat, rijrichting Kruiskouter:

        F19 met onderbord M2

        Afplakken C3

        Aan de kortparkeerzone: E9b met onderbord “15 min”, aan de overzijde van de kortparkeerzone: E1 a en b

        Aan het kruispunt met de Kruiskouter, rijrichting Mezenstraat: C1 met onderbord M2

        in de Kruiskouter

        Aan het kruispunt met de L. Van Beukenhoudtstraat, rijrichting A. Devrievestraat: F19 met onderbord M2

        Aan het kruispunt met de Lindendreef, rijrichting L. Van Beukenhoudtstraat: C1 met onderbord M2

        in de A. Devriesestraat

        Aan het kruispunt met de Mezenstraat, rijrichting Kruiskouter: F45b

 

Artikel 5:

In de Vlieguit tussen het kruispunt met de Dorpstraat en het kruispunt met de Nollekensstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld rijrichting Neerijsesteenweg.

De weggebruikers worden op de hoogte gebracht van deze reglementering door de verkeersborden:

        in de Vlieguit, aan het kruispunt met de Dorpstraat

       verwijderen C3 en onderbord UPV en F45

       plaatsen F19 met onderbord M5 (fietsers en bromfietsers klasse A in beide richtingen)

       plaatsen F4a (zone 30)

       plaatsen C21 (max. 3,5 ton)

        in de Vlieguit, aan het kruispunt met de Nollekensstraat

       verwijderen plooibakens

       plaatsen C1 + M3 (uitgezonderd fietsers en bromfietsers)

        In de Irislaan aan het kruispunt met Vlieguit:

       plaatsen C3 met onderbord G IV (uitgezonderd plaatselijk verkeer)

        In de Vlieguit aan het kruispunt met de Neerijsesteenweg

       plaatsen C21 (max. 3,5 ton)

 

Artikel 6:

Op de werfzone moeten de contactgegevens van de verantwoordelijke van de werken en signalisatie duidelijk zichtbaar aangebracht worden.

 

Artikel 7:

Dit besluit wordt van kracht op 1 juli 2023, met uitzondering van artikel 5 dat van kracht wordt op 1 september 2023, en het blijft van kracht tot 30 juni 2024.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 juni 2023

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
Voor het stellen van een vraag als vermeld in het eerste lid, is geen toegelicht voorstel van beslissing vereist.

        Artikel 12 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Op het einde van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke beleidsaangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Om het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen om het antwoord op een mondelinge vraag voor te bereiden, bezorgen de raadsleden uiterlijk vijf kalenderdagen vóór de zitting de omschrijving van hun mondelinge vraag aan de algemeen directeur, die deze onmiddellijk bezorgt aan het college van burgemeester en schepenen en aan de voorzitter van de gemeenteraad. Op deze mondelinge vragen voor een zitting die later dan de vermelde termijn worden ingediend bij de algemeen directeur, wordt ten laatste tijdens de daaropvolgende zitting geantwoord.

        Artikel 33, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
Een samenvatting van de mondelinge vragen en de antwoorden daarop worden opgenomen in de notulen. Loutere meldingen die geen vraagstelling over beleidsaangelegenheden bevatten, worden niet in de notulen opgenomen.

 

Mondelinge vragen

        Raadslid Jurgen Gyns (N-VA) stelt de volgende vraag:
"Op 27 mei 2023 werd er in de sporthal Verona een concert gegeven met de samenwerking van verschillende muziekverenigingen uit Bertem, Leefdaal en Korbeek-Dijle. De opbrengst hiervan zou integraal naar de Bertemse scholen gaan. Is er ondertussen geweten wat :
- De opbrengst was van de kaartenverkoop ?
- De opbrengst was van de drankverkoop ?
- Hoeveel elke school nu heeft mogen/ zal mogen ontvangen ?
- Hoeveel het gemeentebestuur hieraan financieel heeft toegestoken ?"
Burgemeester Joël Vander Elst uit zijn tevredenheid over het verloop van dit evenement en de medewerking van alle betrokkenen. Gezien het evenement pas eind mei plaatsvond, is er nog geen definitieve afrekening beschikbaar. Hij komt hier graag met de definitieve cijfers op terug in de zitting van eind augustus.

 

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.